Home » Smartphones-Tablets » Κινητά Τηλέφωνα - Πώς Επιλέγω Το Κατάλληλο Smartphone
Κινητά Τηλέφωνα - Πώς Επιλέγω Το Κατάλληλο Smartphone

Κινητά Τηλέφωνα – Πώς Επιλέγω Το Κατάλληλο Smartphone

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Κάθε εταιρεία βγάζει δεκάδες κινητά τηλέφωνα κάθε χρόνο, και ειδικά στη μεσαία και χαμηλή κατηγορία επικρατεί χαμός. Ευτυχώς, υπάρχουν πολύ συγκεκριμένα πράγματα που πρέπει να προσέξουμε πριν την επιλογή, ανάλογα με τη χρήση που σκοπεύουμε να κάνουμε. Σε αυτόν τον οδηγό θα δούμε όλα τα βασικά κριτήρια που πρέπει να λάβουμε υπόψη, ώστε να επιλέξουμε την συσκευή που μας ταιριάζει.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Για την καλύτερη δυνατή σύγκριση τιμών, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη σελίδα του BestPrice, το οποίο μας παρέχει τα κατάλληλα εργαλεία για να κάνουμε την αναζήτησή μας ευκολότερη.

Ορίζουμε το budget

Το πρώτο και σημαντικότερο που μπορούμε να κάνουμε για να περιορίσουμε σε μεγάλο βαθμό τις διαθέσιμες επιλογές στα κινητά τηλέφωνα, είναι να ορίσουμε συγκεκριμένο budget.

Είτε αυτό είναι στα 100€, είτε στα 500€, δεν έχει σημασία. Αυτό που μετράει είναι να αποφασίσουμε από την αρχή πόσα χρήματα είμαστε διατεθειμένοι να ξοδέψουμε.

Σε γενικές γραμμές, οι εταιρείες βγάζουν συσκευές χωρισμένες σε τρεις χρηματικές κατηγορίες.

Ναυαρχίδες

Η ακριβότερη από τις τρεις είναι η κατηγορία των λεγόμενων “ναυαρχίδων”.

Πρόκειται για τα καλύτερα κινητά τηλέφωνα της κάθε εταιρείας, όπου χρησιμοποιούνται οι πιο γρήγοροι επεξεργαστές, αρκετή μνήμη RAM, καμιά δεκαπενταριά κάμερες, και γενικά, ό,τι πιο νέο κυκλοφορεί στον χώρο της τεχνολογίας των κινητών.

Ανάλογα με την εταιρεία, μία ναυαρχίδα μπορεί να κοστίζει από 500€, μέχρι και πάνω από 1000€. Πάρτε για παράδειγμα το πρόσφατο Mi Note 10 Pro της Xiaomi. Είναι η νεότερη ναυαρχίδα της εταιρείας και το βρίσκουμε στα 500€.

Αντίστοιχα, το Galaxy S20+ είναι η νεότερη ναυαρχίδα της Samsung, και κοστίζει κοντά στα 1000€.

Μιλάμε για τα διπλάσια χρήματα.

Μεσαία κατηγορία

Κατεβαίνοντας από τα 200€ μέχρι τα 400€, θα βρούμε κινητά τηλέφωνα της μεσαίας κατηγορίας.

Εδώ βρίσκονται συνήθως οι καλύτερες επιλογές όσον αφορά τη σχέση απόδοσης και τιμής. Παίρνουμε δηλαδή πολύ καλές επιδόσεις και χαρακτηριστικά, χωρίς να ξοδέψουμε μία περιουσία.

Χωρίς καμία αμφιβολία, τα πολύ ακριβά κινητά, όπως το Samsung που αναφέραμε παραπάνω ή το iPhone 11 Pro Max της Apple, είναι κορυφαίες συσκευές. Όμως, σκεφτείτε, αξίζει να δώσουμε τόσα πολλά χρήματα για ένα κινητό;

Τι παραπάνω μπορεί να μας προσφέρει στην εμπειρία χρήσης από ένα κινητό μεσαίας κατηγορίας;

Από προσωπική εμπειρία, η διαφορά μιας τόσο ακριβής ναυαρχίδας από ένα κινητό με τα μισά χρήματα είναι απειροελάχιστη. Μιλάμε για διαφορές στα ψιλά γράμματα.

Στην εμπειρία χρήσης του κινητού για καθημερινές εργασίες όπως ίντερνετ, YouTube, social media, τηλέφωνα, παιχνίδια, φωτογραφίες, ή ό,τι άλλο σκεφτούμε, δεν υπάρχει καμία διαφορά. Ή τουλάχιστον, καμία διαφορά που να δικαιολογεί τα διπλάσια χρήματα.

Με άλλα λόγια, μπορούμε να βρούμε αρκετά αξιόλογα κινητά τηλέφωνα στη μεσαία κατηγορία, ή στο χαμηλότερο άκρο των ναυαρχίδων, χωρίς να μας λείψει τίποτα.

Χαμηλή κατηγορία

Τέλος, υπάρχει και η χαμηλή κατηγορία για τα κινητά τηλέφωνα κάτω από τα 200€, όπου βρίσκουμε τις πιο οικονομικές συσκευές.

Εδώ τα κινητά τηλέφωνα είναι φτιαγμένα απ’ τα πιο φθηνά υλικά, έχουν τους πιο μικρούς επεξεργαστές, μέτριες κάμερες, και πάει λέγοντας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αυτή η κατηγορία είναι κακή επιλογή.

Θα χρειαστεί να κάνουμε θυσίες σε χαρακτηριστικά όπως NFC, γρήγορη φόρτιση, και ποιότητα φωτογραφιών. Ωστόσο, θα βρούμε και εδώ άκρως ποιοτικές συσκευές που μπορούν να καλύψουν απόλυτα τις ανάγκες μας.

Από την άλλη, καλό είναι να μην μπούμε στον πειρασμό να αγοράσουμε smartphone με λιγότερο από 100€. Η ποιότητα κατασκευής θα είναι απαράδεκτη, το λειτουργικό θα παρουσιάζει κολλήματα, και γενικά η εμπειρία χρήσης θα είναι από τις χειρότερες.

Android VS iOS

Μία από τις μεγαλύτερες διαμάχες στην ιστορία της ανθρωπότητας είναι το δίλημμα μεταξύ iOS και Android. Με άλλα λόγια, Apple εναντίον όλων των υπόλοιπων συσκευών. Ποιο από τα δύο είναι το καλύτερο;

Η απάντηση είναι “κανένα”. Το iOS δεν είναι καλύτερο απ’ το Android, και το Android δεν είναι καλύτερο απ’ το iOS. Σε κάποια πράγματα υπερτερεί το Android, σε άλλα υστερεί το iOS.

Πέρα από την πλάκα, και τα δύο λειτουργικά έχουν τα υπέρ και τα κατά τους.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα στο Android

Το Android έχει τεράστια περιθώρια παραμετροποίησης, πολύ μεγαλύτερη ελευθερία στο τι μπορείς να κάνεις με τη συσκευή, και συμβατότητα με τα πάντα. Επίσης, βρίσκεις πάρα πολλές συσκευές από διάφορους κατασκευαστές και σε κάθε πιθανή κατηγορία τιμών.

Από εφαρμογές, το Play Store έχει τα πάντα. Θα βρούμε κυριολεκτικά εκατομμύρια εφαρμογές για κάθε χρήση.

Και φυσικά, μπορούμε να εγκαταστήσουμε εφαρμογές εκτός του Play Store.

Πλάγια Εγκατάσταση Εφαρμογών στο Android με Sideloading

Οι Android συσκευές αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη δημοτικότητα και το Play Store προσφέρει εκατοντάδες χιλιάδες εφαρμογές για κατέβασμα στη συσκευή μας. Όμως, υπάρχει και ένας τεράστιος…

Επίσης, το Android έχει από πίσω του μία τεράστια κοινότητα χρηστών, οπότε με μία απλή αναζήτηση στο Google θα βρούμε δεκάδες οδηγούς στο πώς να κάνουμε το οτιδήποτε.

Στα αρνητικά του, το 75% των χρηστών παγκοσμίως χρησιμοποιεί Android. Αυτό αυτόματα το κάνει πιο επιρρεπές σε ζητήματα ασφαλείας.

Επίσης, η πλειοψηφία των κατασκευαστών χρησιμοποιεί Android, και μιλάμε για χιλιάδες κινητά τηλέφωνα παγκοσμίως.

Από το 2007 μέχρι και σήμερα, έχουν κυκλοφορήσει 24 μοντέλα iPhone. Κατ' αντιστοιχία στο στρατόπεδο του Android, τόσα κινητά βγάζει μόνη της η Xiaomi κάθε χρόνο.

Η Google βγάζει συνεχώς ενημερώσεις ασφαλείας και φροντίζει το λειτουργικό της να είναι ασφαλές. Όμως, από εκεί και πέρα είναι στο χέρι κάθε κατασκευαστή να περάσει αυτές τις ενημερώσεις στο εκάστοτε μοντέλο.

Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι είναι αδύνατον να υποστηρίζεται η αναβάθμιση στην τελευταία έκδοση του λειτουργικού σε όλες αυτές τις συσκευές Android που κυκλοφορούν, οι οποίες είναι σίγουρα χιλιάδες μέχρι σήμερα, αν όχι δεκάδες χιλιάδες.

Είναι πολύ πιο ασφαλές λοιπόν στο Android να επιλέξουμε γνωστές εταιρείες όπως η ίδια η Google, η Samsung, η OnePlus, η Xiaomi, η Huawei, και άλλες.

Αυτές οι εταιρείες συνήθως υποστηρίζουν τις συσκευές τους με αναβαθμίσεις για αρκετά μεγάλο διάστημα, σε σύγκριση με διάφορες άλλες άγνωστες εταιρείες, όπως Cubot, Doogee, κτλ.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα στο iOS

Το iOS είναι ένα κλειστό οικοσύστημα, που το συναντάμε μόνο στις συσκευές της Apple. Κατά συνέπεια, συνεργάζεται άψογα με όλες τις υπόλοιπες συσκευές της Apple. Και μόνο.

Υπάρχει πολύ μεγαλύτερος έλεγχος στην ποιότητα των διαθέσιμων εφαρμογών στο Apple Store, και είναι αρκετά αυστηρό σε ζητήματα ασφαλείας. Όχι άτρωτο, αλλά πιο ασφαλές από τη μέση Android συσκευή για τους λόγους που αναφέραμε προηγουμένως.

Και στο iOS θα βρούμε εκατομμύρια εφαρμογές για κάθε χρήση. Εκεί που υπερτερεί ίσως το iOS είναι στο ότι οι developers του δίνουν προτεραιότητα στις νέες εφαρμογές.

Οπότε, ένα app ίσως να κυκλοφορήσει πρώτα για iOS και μετά σε έκδοση για Android. Επίσης, η Apple υποστηρίζει τα μοντέλα της για πολλά περισσότερα χρόνια, γιατί είναι ασύγκριτα λιγότερα, και άρα πιο εύκολο να τα ελέγξει.

Όμως, λόγω του κλειστού οικοσυστήματος, η συνεργασία με μη Apple συσκευές είναι επίτηδες απαράδεκτη.

Επίσης, δεν έχουμε μεγάλη ποικιλία συσκευών για να διαλέξουμε. Κατά συνέπεια, δεν υπάρχει ποικιλία στο κόστος. Το φθηνότερο iPhone που μπορούμε να πάρουμε από τα νέα μοντέλα που κυκλοφόρησαν είναι το iPhone 11 στην έκδοση των 64GB, που κοστίζει σχεδόν 700€.

Και όσον αφορά την παραμετροποίηση, το iOS μας περιορίζει σημαντικά.

Οθόνη

Ένα πολύ βασικό χαρακτηριστικό που θα πρέπει να λάβουμε υπόψη στην αγορά κινητού είναι η οθόνη. Και δεν εννοούμε την ανάλυση.

Δεδομένου ότι η οθόνη των κινητών έχει μικρό μέγεθος, οι μικρές αναλύσεις δεν είναι πρόβλημα. Οτιδήποτε από 1080p και πάνω, κοντά στα 350 με 400 pixel ανά ίντσα (ppi) είναι αρκετό.

Συνήθως βρίσκουμε αυτό το νούμερο στην περιγραφή των χαρακτηριστικών της συσκευής σε διάφορα δημοφιλή site, όπως το GSMarena.

Αυτό που θα αποτελέσει πρόβλημα όμως είναι η κακή αντίθεση, τα ξεβαμμένα χρώματα, και η χαμηλή φωτεινότητα.

Η ανάλυση λοιπόν δεν είναι κριτήριο για την αγορά κινητού. Δεν πρέπει να πέφτουμε σε παγίδες του marketing με οθόνες 4K, 8K, και δεν συμμαζεύεται.

Κάμερες

Άλλη μία τεράστια παγίδα του marketing στα σημερινά κινητά τηλέφωνα είναι οι κάμερες. Οι χρήστες τις συγκρίνουν βάσει των megapixel, που είναι εντελώς λάθος.

Μύθοι και Αλήθειες για την Ψηφιακή Φωτογραφία

Όταν ψάχνουμε για κινητό με καλή κάμερα, συνήθως ρωτάμε “πόσα megapixel είναι”. Αυτή είναι μάλλον η χειρότερη ερώτηση που μπορούμε να κάνουμε, καθώς τα megapixel έχουν ελάχιστη σχέση με…

Το μόνο που μετράει σε μία κάμερα είναι ο αισθητήρας και το πόσο καλά τον εκμεταλλεύεται το software. Δεν έχουν σημασία ούτε τα megapixel, ούτε ο αριθμός των καμερών.

Ο μόνος τρόπος να συγκρίνουμε ποιο κινητό έχει την καλύτερη κάμερα, είναι να δούμε τις φωτογραφίες και τα βίντεο που τραβάνε.

Μπορούμε να ψάξουμε, λοιπόν, online για παρουσιάσεις των μοντέλων που μας ενδιαφέρουν, και να συγκρίνουμε τις φωτογραφίες τους. Ένα από τα πιο αξιόπιστα site στον τομέα είναι το GSMarena.

Σε γενικές γραμμές, ακόμα και τα κινητά της χαμηλής κατηγορίας τραβάνε αξιοπρεπείς φωτογραφίες σε καλές συνθήκες φωτισμού, με ελάχιστες διαφορές μεταξύ τους. Οπότε αν κινούμαστε σε αυτά τα χρήματα, δεν αξίζει να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία στα χαρακτηριστικά της κάμερας.

Εκεί που πάσχουν τα φθηνά κινητά, όμως, είναι στις συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Οπότε, ανεβαίνοντας στη μεσαία κατηγορία, θα δούμε τεράστια βελτίωση στον τομέα των καμερών. Φυσικά, τα κινητά – ναυαρχίδες έχουν τους καλύτερες αισθητήρες, και κατά συνέπεια τραβάνε τις καλύτερες φωτογραφίες.

Αν μας ενδιαφέρουν πρωτίστως τα βίντεο, θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι η συσκευή που επιλέξαμε έχει οπτική σταθεροποίηση εικόνας και μπορεί να τραβήξει βίντεο με τουλάχιστον 30fps σε υψηλές αναλύσεις.

Μπαταρία

Ομολογουμένως, η μπαταρία είναι ένα πονεμένο θέμα. Και εδώ δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι απλά. Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε τη διάρκεια μπαταρίας δύο κινητών, κοιτώντας απλά τη χωρητικότητα σε mAh (milliampere).

Και αυτό γιατί ανάλογα με το chipset και το software του κινητού, μία συσκευή με λιγότερα mAh μπορεί να κρατάει περισσότερη ώρα από μία συσκευή με περισσότερα.

Φυσικά, τα πράγματα εδώ δεν είναι τόσο χάλια όπως με τα megapixel στις κάμερες. Τα mAh μας δείχνουν τουλάχιστον κατά προσέγγιση το πόσο θα κρατάει η μπαταρία μας.

Μέγεθος

Επόμενο χαρακτηριστικό που πρέπει να προσέξουμε είναι το μέγεθος. Το κινητό είναι μία συσκευή που θα την πιάνουμε στα χέρια μας κάθε μέρα. Φροντίζουμε λοιπόν να έχει διαστάσεις που βολεύουν.

Για παράδειγμα, αν βλέπουμε συχνά βίντεο ή παίζουμε παιχνίδια, μία μεγαλύτερη οθόνη θα είναι πιο χρήσιμη. Αν όμως θέλουμε μία πιο μαζεμένη συσκευή για να χωράει στην τσέπη, επιλέγουμε κάτι μικρότερο.

Αποθηκευτικός χώρος και RAM

Για τον αποθηκευτικό χώρο, δεν αξίζει να συμβιβαστούμε με τίποτα λιγότερο από 64GB. Θα βρούμε ακόμα και φθηνές συσκευές των 100-150€ με τόσο χώρο.

Επίσης, κάποια μοντέλα δέχονται κάρτα micro SD για να επεκτείνουν τον αποθηκευτικό τους χώρο, άλλα όμως όχι. Ανάλογα με τη χρήση που θα κάνουμε στο κινητό, μπορεί αυτό το χαρακτηριστικό να είναι απαραίτητο ή εντελώς αδιάφορο.

Για τη RAM, το ελάχιστο θεωρούμε τα 3GB, και αυτό με πολύ μεγάλη δυσκολία για τις απολύτως φθηνότερες συσκευές. Τα 4GB είναι πιο ασφαλής επιλογή.

SoC – System on Chip

Το SoC μπορούμε να πούμε ότι είναι η “καρδιά” ενός κινητού. Αποτελείται δηλαδή από τον επεξεργαστή, την κάρτα γραφικών, τους αισθητήρες, το modem, και οτιδήποτε άλλο διαθέτει το κινητό.

Με άλλα λόγια, περιλαμβάνει όλα τα βασικά υποσυστήματα μιας συσκευής, συγκεντρωμένα σε ένα chip. Πρόκειται πραγματικά για ένα ολοκληρωμένο σύστημα, συρρικνωμένο σε μία πλακέτα. Εξ ου και η ονομασία SoC, από το “system on a chip”.

Το SoC θα καθορίσει τις επιδόσεις του κινητού σε όλους τους τομείς, δηλαδή το πόσο γρήγορα θα ανοίγει εφαρμογές, το πόσο καλά θα παίζει παιχνίδια, τι σκορ θα πιάνει στο AnTuTu, και πάει λέγοντας

Μία είναι η βασική εταιρεία που σχεδιάζει SoC για κινητά τηλέφωνα: η ARM. Η λέξη κλειδί εδώ είναι το “σχεδιάζει”, καθώς δεν τα κατασκευάζει η ίδια. Πουλάει τα σχέδιά της σε άλλες κατασκευάστριες εταιρείες, οι οποίες με τη σειρά τους ενσωματώνουν την αρχιτεκτονική της ARM σε δικά τους προϊόντα.

Snapdragon της Qualcomm

Από αυτές τις εταιρείες, λοιπόν, η Qualcomm είναι ίσως η γνωστότερη όλων. Στα SoC της έχει δώσει την ονομασία Snapdragon. Επίσης, τα χωρίζει σε τρεις κατηγορίες, που έχουν να κάνουν με τις κατηγορίες κινητών που αναφέραμε παραπάνω.

Με απλά λόγια, στη χαμηλή κατηγορία θα βρούμε τσιπάκια Snapdragon 400, στη μεσαία Snapdragon 600, και στις ναυαρχίδες Snapdragon 800.

Το νεότερο μοντέλο της εταιρείας και πιθανότατα το καλύτερο SoC που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή στην αγορά, είναι ο Snapdragon 865.

MediaTek

Αν ένα κινητό δεν έχει SoC της Qualcomm, τότε είναι σχεδόν σίγουρο ότι φοράει SoC της MediaTek, που ας πούμε ότι είναι το SoC “του φτωχού”. Σχεδόν όλες οι low-end συσκευές φοράνε MediaTek, και ειδικά τα κινέζικα κινητά της χαμηλής κατηγορίας.

Επεξεργαστές με την ονομασία Helio X ή MT είναι της MediaTek. Συνήθως θα δούμε νούμερα του στυλ, επεξεργαστής με 10 πυρήνες, ή 20 πυρήνες, και μπορεί να μας εντυπωσιάσει.

Η αλήθεια είναι όμως ότι ο αριθμός των πυρήνων δεν παίζει κανέναν απολύτως ρόλο στην απόδοση του κινητού. Κινητό με δύο πυρήνες μπορεί να έχει καλύτερες επιδόσεις από κινητό με 10 πυρήνες.

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι επεξεργαστές της MediaTek είναι απαραίτητα κακοί. Απλά θα πρέπει να έχουμε υπόψη ότι ο αριθμός των πυρήνων δεν είναι αξιόπιστο μέσο σύγκρισης. Με άλλα λόγια, δεν επιλέγουμε ποτέ κινητό βάσει των πυρήνων που διαθέτει ο επεξεργαστής.

Apple, Samsung, Huawei

Η Samsung δημιούργησε τη σειρά Exynos και χρησιμοποιεί αυτά τα SoC κυρίως στις ναυαρχίδες της – αν και όχι κατ’ αποκλειστικότητα, καθώς θα βρούμε και κινητά Samsung με SoC της Qualcomm.

Οι επιδόσεις τους είναι εφάμιλλες των Snapdragon, και τυπικά η Samsung με κάθε νέα γενιά συσκευών βγάζει και νέο SoC.

Το ίδιο ισχύει και με τη Huawei, που φτιάχνει και αυτή τα δικά της SoC με την ονομασία Kirin και τα χρησιμοποιεί στις δικές της συσκευές.

Φυσικά, δεν θα μπορούσε να λείπει από το παιχνίδι η Apple. Όλα τα iPhone έχουν SoC της Apple, αρχιτεκτονικής ARM, με ονομασία A10, A11, A12, και πάει λέγοντας.

Η Apple έχει τα τελευταία χρόνια σταθερά την πρωτιά στον τομέα των επιδόσεων, αν και ο νέος Snapdragon 865 φαίνεται να αλλάζει τα δεδομένα.

Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε από όλες αυτές τις πληροφορίες είναι ότι οι πυρήνες δεν παίζουν ρόλο στις επιδόσεις του κινητού. Συγκρίνουμε, λοιπόν, τα SoC μεταξύ δύο κινητών, και όχι τους πυρήνες ή τα GHz.

Εδώ θα βρούμε μία αναλυτική λίστα με όλα τα διαθέσιμα SoC που κυκλοφορούν στην αγορά, ταξινομημένα ανάλογα με την απόδοσή τους.

Wireless VS quick charging

Αυτά ήταν τα βασικότερα κριτήρια για την επιλογή κινητού. Από εκεί και πέρα όμως, υπάρχουν κάποια δευτερεύοντα χαρακτηριστικά που μπορεί να κάνουν τη διαφορά.

Η ασύρματη φόρτιση, για παράδειγμα, μπορεί να είναι ένα από αυτά. Δεν έχουν όλες οι συσκευές αυτή τη δυνατότητα, ειδικά αν κοιτάμε στη μεσαία και χαμηλή κατηγορία.

Ωστόσο, αυτό που πρέπει να έχουμε κατά νου είναι ότι η ασύρματη φόρτιση είναι αργή. Ίσως είναι πιο σημαντικό να κοιτάμε συσκευές με γρήγορη φόρτιση, παρά ασύρματη, ανάλογα με τις απαιτήσεις που έχουμε.

Η γρήγορη φόρτιση μπορεί μέσα σε μισή ώρα να μας φορτίσει το κινητό στο 100%. Η ασύρματη φόρτιση από την άλλη μας επιτρέπει να ξεφορτωθούμε τα καλώδια, με ένα μεγάλο τίμημα όμως στον χρόνο φόρτισης.

NFC και ραδιόφωνο

Όσον αφορά το NFC, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτήν την τεχνολογία με διάφορους τρόπους, με τον βασικότερο να είναι οι ανέπαφες πληρωμές.

Χωρίς να έχουμε μαζί μας οποιαδήποτε πιστωτική ή χρεωστική κάρτα, μπορούμε με ένα απλό πέρασμα του κινητού να κάνουμε τις αγορές μας από οποιοδήποτε κατάστημα.

Οι Καλύτερες Χρήσεις για το NFC στο Android

Η τεχνολογία NFC βρίσκεται εδώ και καιρό στα Android κινητά, αλλά οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουμε ότι χρησιμεύει μόνο για πληρωμές και μεταφορά δεδομένων. Δείτε…

Στο εξωτερικό, οι ανέπαφες πληρωμές μέσω NFC χρησιμοποιούνται ευρύτατα και τείνουν να γίνουν ο κανόνας. Βέβαια, στη χώρα μας δεν είναι ακόμα τόσο διαδεδομένο. Όμως, αν μας ενδιαφέρει αυτή η δυνατότητα, πρέπει να φροντίσουμε το κινητό να έχει NFC.

Επιπλέον, κάποιους χρήστες τους ενδιαφέρει το ραδιόφωνο. Και πάλι, δεν υπάρχει σε όλες τις συσκευές και θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι το κινητό που θέλουμε έχει δέκτη ραδιοφώνου.

Αν και, σε οποιαδήποτε συσκευή με 3G/4G μπορούμε να ακούσουμε ραδιόφωνο μέσω ίντερνετ, καταναλώνοντας βεβαίως ανάλογα τα δεδομένα μας. Σίγουρα πάντως λιγότερο από το να βλέπουμε βίντεο στο YouTube.

Τι γίνεται με το 5G;

Άλλο ένα μεγάλο δίλημμα είναι το 5G έναντι του 4G. Θεωρούμε ότι το 5G είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο, ειδικά στη χώρα μας.

Τεχνολογία 5G: Πόσο Γρήγορο Θα Είναι Το Δίκτυο Πέμπτης Γενιάς?
Τεχνολογία 5G: Πόσο Γρήγορα Θα Είναι Τα Δίκτυα Πέμπτης Γενιάς?

Το 2020 θεωρείται ως η χρονιά που θα εδραιωθεί παγκοσμίως η τεχνολογία 5G. Τα δίκτυα της νέας γενιάς υπόσχονται υψηλότατες ταχύτητες και απεριόριστη χωρητικότητα, στοιχεία…

Κατά συνέπεια, δεν αξίζει – ακόμα – να επενδύσουμε χρήματα σε συσκευή με 5G. Αφενός είναι αρκετά ακριβά όσα κινητά τηλέφωνα το διαθέτουν, αφετέρου θα πάει χαμένο.

Δοκιμάστε τα κινητά τηλέφωνα πριν την αγορά

Η καλύτερη συμβουλή που έχουμε να σας δώσουμε για την επιλογή κινητού είναι να το δείτε από κοντά και να το πιάσετε στα χέρια σας πριν την αγορά.

Χρησιμοποιήστε το και δοκιμάστε το ξεκλείδωμά του για να δείτε αν σας βολεύει στο χέρι. Περιηγηθείτε στο μενού του, βγάλτε φωτογραφίες, ή παίξτε κάποιο παιχνίδι. Αν πάτε σε οποιαδήποτε μεγάλη αλυσίδα ηλεκτρονικών, θα βρείτε δεκάδες συσκευές για να δοκιμάσετε.

Αφού αποφασίσετε ποια συσκευή σας ταιριάζει, μπορείτε να μπείτε στο Bestprice.gr για να βρείτε και το κατάστημα με την καλύτερη τιμή, χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα εργαλεία.

Γράψτε μας στα σχόλια ποιες συσκευές θεωρείτε εσείς ως τις καλύτερες για φέτος.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED SALE ALERT τελικο
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#324 - Προβλήματα Χάρτες Google, Η Χαμηλότερη Τιμή Παιχνιδιού Στο Steam, Dark Mode Στο Google Drive
QuickSteps
GamingSteps#20240420 - Φορητό PlayStation 1, Επιστήμονας Βρήκε Τον Καλύτερο Οδηγό Του Mario Kart 8, Cities: Skylines II
GamingSteps