Όταν ψάχνουμε για κινητό με καλή κάμερα, συνήθως ρωτάμε "πόσα megapixel είναι". Αυτή είναι μάλλον η χειρότερη ερώτηση που μπορούμε να κάνουμε, καθώς τα megapixel έχουν ελάχιστη σχέση με την ποιότητα. Δείτε τι ισχύει για τα megapixel, το οπτικό και ψηφιακό zoom, και γενικότερα την ποιότητα στην ψηφιακή φωτογραφία.
Για να βλέπεις ΟΠΟΙΑ ταινία και σειρά θέλεις ΟΤΑΝ θέλεις, σε Ελλάδα ή εξωτερικό, και να μπλοκάρεις ενοχλητικές διαφημίσεις παντού στο ίντερνετ, βάλε Cyberghost μόνο με €2 το μήνα και με bonus +3 μήνες δωρεάν στη διετή συνδρομή:
Στον οδηγό αυτό δεν θα ασχοληθούμε με έννοιες όπως τα pixel ή το σκόπευτρο. Για τον τρόπο λειτουργίας της ψηφιακής αλλά και γενικότερα της φωτογραφικής μηχανής, μπορείτε να δείτε τον αναλυτικό μας οδηγό.
Δείτε τις ενότητες του οδηγού:
Το νεότερο βίντεο του PCsteps
Τι χρειάζεται προσοχή
Όπως και στην αγορά υπολογιστή, έτσι και στην αγορά φωτογραφικής μηχανής ή smartphone, υπάρχουν χρήστες που βαδίζουν στα τυφλά.
Εφόσον δεν ασχολούμαστε συστηματικά με την ψηφιακή φωτογραφία, είναι λογικό να πέφτουμε συχνά θύματα του εντυπωσιασμού, και να ξοδεύουμε χρήματα για χαρακτηριστικά που δεν χρειαζόμαστε.
Για τον λόγο αυτόν, θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε ποια είναι η διαφορά του οπτικού με το ψηφιακό zoom, και πού μας χρησιμεύουν τα megapixel.
Επιπλέον, θα ξεκαθαρίσουμε τα είδη των φωτογραφικών μηχανών και τους παράγοντες για μία καλή φωτογραφία.
Τι διαφορά έχει το οπτικό zoom από το ψηφιακό zoom
Ο ρόλος του zoom είναι να μας φέρνει πιο κοντά στο θέμα της φωτογράφισης. Υπάρχουν όμως δύο είδη zoom, με το ένα να είναι το "σωστό" και το άλλο να είναι απλά απαράδεκτο.
Πριν λοιπόν εντυπωσιαστείτε με κάποια δήθεν x100 zoom, δείτε τι διαφορά έχει το οπτικό από το ψηφιακό zoom.
Οπτικό zoom
To οπτικό zoom είναι με λίγα λόγια ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν τα κιάλια ή ο μεγεθυντικός φακός.
Με τους κατάλληλους φακούς στην κατάλληλη απόσταση, στην ουσία φέρνουμε το αντικείμενο πιο "κοντά". Όπως βλέπουμε και στην ακόλουθη φωτογραφία, με οπτικό zoom στην εικόνα είναι σαν να βλέπουμε τον λαγό από κοντά.
Με τον τρόπο αυτόν, εξασφαλίζουμε ότι δε χάνεται η ποιότητα της φωτογραφίας. Όπως θα δούμε και παρακάτω, είναι προτιμότερο να επιλέγουμε φωτογραφικές μηχανές με οπτικό zoom, έχοντας υπόψη μας ότι το 16x-20x μας αρκεί.
Πώς ακριβώς λειτουργεί
Πρώτα απ' όλα, το οπτικό zoom επιτυγχάνεται με τη χρήση ενός συμπλέγματος φακών. Αυτός είναι και ο λόγος που οι επαγγελματικές κάμερες που θα δούμε πιο κάτω, είναι αρκετά πιο ογκώδεις από τις τυπικές.
Οι ιδιότητες των φακών αυτών λειτουργούν αθροιστικά, μειώνοντας την απόσταση της φωτογραφικής και του αντικειμένου.
Συνοπτικά, η λειτουργία του οπτικού zoom φαίνεται από το σχήμα που ακολουθεί.
Για να το κατανοήσουμε, πρέπει να πρώτα να δούμε τις ιδιότητες των φακών που περιέχει.
Φακοί
Από τα Μαθηματικά γνωρίζουμε ότι μία καμπύλη είναι κυρτή όταν “γελάει” και κοίλη όταν “κλαίει”. Στην περίπτωση των φακών βέβαια, κάτι τέτοιο δεν είναι σαφές.
Επομένως, αμφίκυρτοι είναι οι φακοί που καμπυλώνουν προς στα έξω και από τις δύο πλευρές, ενώ αμφίκοιλοι αυτοί που καμπυλώνουν προς τα μέσα.
Οι αμφίκυρτοι έχουν την ιδιότητα να “μαζεύουν” το φως όταν αυτό περάσει από μέσα τους κάθετα, σε αντίθεση με τους αμφίκοιλους που το "απλώνουν".
Προσοχή όμως. Αν το φως περάσει από έναν αμφίκυρτο φακό, αλλά όχι κάθετα, τότε από την άλλη πλευρά θα βγει κάθετα.
Πώς μειώνεται η απόσταση και πώς διατηρείται η ποιότητα
Ο τρόπος που το αντικείμενο έρχεται πιο κοντά, πηγάζει από τη φύση των ίδιων των φακών.
Συγκεκριμένα, οι αμφίκυρτοι φακοί το φέρνουν πιο κοντά, ενώ οι αμφίκοιλοι χρησιμεύουν έτσι ώστε να ξαναπεράσει από αμφίκυρτο φακό και να έρθει ακόμα πιο κοντά.
Με τη μέθοδο του οπτικού zoom στην ψηφιακή φωτογραφία, η εικόνα δεν υφίσταται καμία παραμόρφωση, αφού δεν επεμβαίνουμε σε αυτή.
Με άλλα λόγια, η μηχανή εστιάζει μέσω του οπτικού zoom στο επιθυμητό αντικείμενο, και έπειτα τραβάει την φωτογραφία. Είναι λογικό, λοιπόν, να μη χαλάει η ποιότητα της εικόνας.
Βέβαια πρέπει να έχουμε υπόψη ότι, αν μας ενδιαφέρει το οπτικό zoom με μέτρο πάνω του 20x, ο όγκος των φακών θα είναι ιδιαίτερα μεγάλος, και κατά συνέπεια το κόστος αρκετά υψηλό.
Το πείραμα
Ο πειραματισμός ήταν και είναι η βάση για τη δημιουργία νέων τεχνολογιών και εφευρέσεων.
Κατά τη διάρκεια της έρευνας για τον οδηγό, ανακαλύψαμε μια ενδιαφέρουσα browser εφαρμογή της σελίδας φυσικής Selias.
Η εφαρμογή μας επιτρέπει να "παίξουμε" με το φαινόμενο της διάθλασης, και να καταλάβουμε στην πράξη πώς λειτουργούν ο κυρτός και ο κοίλος φακός.
Την εφαρμογή θα την βρούμε εδώ.
Ψηφιακό zoom
Το ψηφιακό zoom δεν μοιάζει σε καμία περίπτωση με το οπτικό, αφού δεν θεωρείται ως "πραγματικό" zoom.
Αν μεγεθύνουμε αρκετά μια φωτογραφία, η ποιότητά της αρχίζει να χαλάει, ή αλλιώς "πιξελιάζει".
Το αποτέλεσμα αυτό ωφελείται στο ψηφιακό zoom, που είναι το πιο κοινό είδος zoom που συναντάμε.
Ας δούμε τον τρόπο λειτουργίας του ψηφιακού zoom που συχνά καταστρέφει τις φωτογραφίες μας, επεμβαίνοντας σε αυτές.
Πώς ακριβώς λειτουργεί
Τα pixel, όπως είδαμε στον οδηγό για τη φωτογραφική μηχανή, είναι το κύριο συστατικό μιας εικόνας. Ανάλογα με τον αισθητήρα κάθε φωτογραφικής μηχανής, το κάθε pixel έχει ένα συγκεκριμένο μέγεθος πλευρών, όπως όλα τα τετράγωνα.
Η διαδικασία του ψηφιακού zoom μεγαλώνει αυτό το μέγεθος, μεγεθύνοντας επαγωγικά όλη την φωτογραφία, για να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση ότι τα αντικείμενα βρίσκονται πιο κοντά.
Η συγκεκριμένη μέθοδος βρίσκει εφαρμογή σε όλους τους τομείς της ψηφιακής φωτογραφίας, όπως για παράδειγμα στα προγράμματα επεξεργασίας εικόνων.
Αν πάρουμε μία ψηφιακή φωτογραφία και τη μεγαλώσουμε με ένα τέτοιο πρόγραμμα, στην ουσία είναι σαν να κάνουμε ψηφιακό zoom.
Όταν αγοράζουμε μία φωτογραφική μηχανή, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα τεχνάσματα του marketing.
Εφόσον δεν υπάρχει μέγιστο όριο σε αυτό το zoom, στην αγορά κυκλοφορούν μηχανές με έως και 100x ψηφιακό zoom. Αν όμως δοκιμάσουμε να φέρουμε τόσο κοντά μία φωτογραφία, το μόνο που θα πάρουμε είναι ένα μάτσο pixel.
Γι' αυτόν τον λόγο δεν πρέπει να μας εντυπωσιάζει μία φωτογραφική μηχανή με μεγάλες δυνατότητες ψηφιακού zoom. Και γενικά δεν υπάρχει κανένας λόγος να χρησιμοποιούμε αυτή την αντικειμενικά άχρηστη λειτουργία.
Πόσα megapixel χρειαζόμαστε;
Όταν θέλουμε να αγοράσουμε μια καινούρια φωτογραφική μηχανή, οι πωλητές συχνά αναφέρουν με παραπλανητικό τρόπο το πόσα megapixel υποστηρίζει.
Πιθανόν βέβαια να μην γνωρίζουν ούτε οι ίδιοι ότι τα megapixel δεν παίζουν κανέναν ρόλο στην ποιότητα της μηχανής, και να έχουν πέσει και αυτοί θύματα του marketing.
Καταρχάς, τα megapixel είναι το γινόμενο των κάθετων και οριζόντιων μικροαισθητήρων της μηχανής, και δείχνουν τη μέγιστη δυνατή ανάλυση της φωτογραφίας μας.
Όπως είδαμε και στην παρουσίαση του OnePlus 3, τα megapixel που υποστηρίζει μία κάμερα ή ένα κινητό υποδεικνύουν το μέγεθος της εκτύπωσης μιας φωτογραφίας, και όχι την ποιότητά της.
Συγκεκριμένα, χωρίς να υπάρξει μείωση της ανάλυσης, μπορούμε άνετα να εκτυπώσουμε φωτογραφίες μεγέθους Α4 ακόμα και με 12 MP, χωρίς καμία αλλοίωση της τελικής ποιότητας.
Τι συμβαίνει αν έχω λιγότερα ή περισσότερα megapixel από ό,τι χρειάζομαι;
Αν μία φωτογραφία διαθέτει περισσότερα megapixel από όσα χρειαζόμαστε για τις εκτυπώσεις μας, το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι να φορτώσει η κάρτα μνήμης της φωτογραφικής μας με περιττό όγκο.
Επίσης, τα προγράμματα επεξεργασίας εικόνων αργούν περισσότερο να φορτώσουν και να επεξεργαστούν μεγάλες εικόνες.
Κατά την εκτύπωση μιας τέτοιας εικόνας, θα πρέπει να τη συρρικνώσουμε, γεγονός που θα μειώσει την ανάλυσή της. Θα μπορούσαμε λοιπόν εξαρχής να τραβήξουμε τη φωτογραφία με μικρότερη ανάλυση, δηλαδή με λιγότερα megapixel.
Από την άλλη όμως, αν έχουμε λιγότερα megapixel από όσα απαιτούνται, τότε θα πρέπει να συμβιβαστούμε με μια εικόνα μικρότερη των αναγκών μας.
Σε καμία περίπτωση πάντως δεν μεγαλώνουμε την εικόνα, διότι στην εκτύπωση θα φαίνεται παραμορφωμένη και η διαφορά είναι αισθητή.
Τι κάνει ποιοτικές τις φωτογραφίες μας;
Αφού τα megapixel δεν επηρεάζουν την ποιότητα των φωτογραφιών μας, τότε πώς μπορούμε να κάνουμε τις φωτογραφίες μας πιο ποιοτικές;
Ας δούμε τι πρέπει να ελέγξουμε πριν ασχοληθούμε με την ψηφιακή φωτογραφία.
Φωτογραφική μηχανή
Τα κατάλληλα τεχνικά χαρακτηριστικά μια φωτογραφικής μηχανής είναι απαραίτητα, είτε είμαστε επαγγελματίες, είτε ερασιτέχνες που θέλουμε να απεικονίσουμε την απλή καθημερινότητα.
Οι δύο βασικές κατηγορίες φωτογραφικών μηχανών είναι οι επαγγελματικές DSLR και οι ερασιτεχνικές Compact. Δίπλα (ή μάλλον ανάμεσα) σε αυτές βρίσκονται οι κατηγορίες Bridge και Mirrorless.
DSLR
Όσοι ασχολούνται επαγγελματικά με την ψηφιακή φωτογραφία, χρειάζονται φωτογραφικές μηχανές με υψηλή προσαρμοστικότητα, έτσι ώστε να έχουν καλύτερη απόδοση.
Για τον λόγο αυτόν, οι μηχανές τύπου DSLR αποτελούν εργαλείο απαραίτητο σε κάθε φωτογράφο.
Συγκεκριμένα, τα DSLR μοντέλα προσφέρουν ως επί το πλείστον οπτικό zoom μέσω των επιπρόσθετων φακών.
Φυσικά, ο όγκος, το βάρος, και η ασύγκριτα υψηλότερη τιμή, είναι σοβαρά μειονεκτήματα των DSLR σε σύγκριση με τις Compact.
Compact
Σε σημαντικά χαμηλότερο κόστος, οι Compact μηχανές είναι ελαφριές, μικρές, και γενικά βολικές. Έχουν μικρό αισθητήρα, που είναι σημαντικό για την ψηφιακή φωτογραφία, ενώ δεν διαθέτουν σκόπευτρο.
Χρησιμοποιούν κυρίως το ψηφιακό zoom, το οποίο αν το αυξήσουμε στα όριά του, ο φακός βγαίνει ελάχιστα προς τα έξω. Έτσι, συνδυάζεται με το οπτικό zoom που τυχόν διαθέτει.
Εδώ θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Οι Compact μηχανές είναι ιδανικές αν θέλουμε να απαθανατίσουμε τις οικογενειακές μας στιγμές ή τις διακοπές μας.
Σε καμία όμως περίπτωση οι δυνατότητές τους δεν επαρκούν για κάποιον που θέλει να εξασφαλίσει εισόδημα.
DSLR + Compact = Bridge ή Mirrorless
Τόσο οι φωτογραφικές Bridge (που σημαίνει "γέφυρα"), όσο και οι Mirrorless, προσεγγίζουν τη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των DSLR και των Compact.
Οι Bridge, ενώ εξωτερικά μοιάζουν με τις DSLR, είναι αρκετά φτηνότερες. Επιπλέον, διαθέτουν ποιοτικούς φακούς και υποστηρίζουν οπτικό zoom.
Βέβαια η προσαρμοστικότητά τους είναι πρακτικά ανύπαρκτη, και έτσι συνεχίζουν να αποτελούν - σε μικρότερο βαθμό - μία ερασιτεχνική λύση, η οποία κοστίζει κάτι παραπάνω από τις Compact, όχι μόνο σε χρήματα, αλλά και σε όγκο.
Οι Mirrorless χρησιμοποιούν επίσης οπτικό zoom, ενώ παράλληλα διατηρούν και τη δυνατότητα των DSLR για επιπρόσθετους φακούς. Παρότι εμφανισιακά δεν μας προϊδεάζουν, πλησιάζουν περισσότερο τις επαγγελματικές κάμερες.
Δεν διαθέτουν σκόπευτρο όπως οι Bridge, γι' αυτό άλλωστε ονομάζονται Mirrorless, αφού δεν υπάρχει το κάτοπτρο για την προεπισκόπηση.
Αν σκοπεύουμε να αγοράσουμε μια τέτοια φωτογραφική μηχανή, τη στιγμή που οι τιμές τους ξεκινάνε από περίπου 1000€, είναι απαραίτητο να ελέγξουμε την ποιότητα των φακών.
Ωστόσο, ελάχιστοι είναι αυτοί που χρειάζονται ένα τόσο ακριβό gadget, και μπορούν να διακρίνουν την διαφορά από μία ενισχυμένη Compact, έστω και λίγο πιο ακριβή για την κατηγορία της.
ISO
Το ISO είναι η ρύθμιση ευαισθησίας που υποστηρίζουν οι μηχανές. Όσο μικρότερο είναι το ISO, τόσο λιγότερο ευαίσθητος είναι ο φακός, και έτσι γλιτώνουμε τον λεγόμενο "θόρυβο" στις φωτογραφίες μας.
Η απόδοση του ISO σε μια συγκεκριμένη φωτογραφική μηχανή δεν είναι δεσμευτική, καθώς μία ψηφιακή φωτογραφία άλλης μηχανής με την ίδια ρύθμιση, μπορεί να εμφανίσει μεγάλη διαφορά.
Φυσικά, μπορούμε να ρυθμίσουμε τη φωτογραφική μας κάπου στο κέντρο των δυνατοτήτων της, και να αποφύγουμε τις λάθος αποφάσεις της αυτόματης ρύθμισης.
Φως
Το συχνότερο λάθος που γίνεται με τον φωτισμό είναι ότι το φως πέφτει κατευθείαν πάνω στο αντικείμενο που θέλουμε να απεικονίσουμε.
Όπως όμως είδαμε και στον οδηγό για τις καλύτερες φωτογραφίες με το κινητό μας, το φως πρέπει να είναι διάχυτο στον χώρο. Είτε είναι τεχνητό, είτε το φως του ηλίου, η διαφορά είναι αισθητή.
Επίσης, το φως πρέπει να πηγάζει πάντα πίσω από τον φωτογράφο, χωρίς όμως να καλύπτεται.
Φωτογραφικό ταλέντο
Καλώς ή κακώς, το ταλέντο στη λήψη εικόνων είναι απαραίτητο. Πολλά πράγματα στην ψηφιακή φωτογραφία, όπως η εστίαση ή το κεντράρισμα, χρειάζονται μια σωστή παρέμβαση από πλευράς φωτογράφου.
Επίσης, ζητήματα όπως η σωστή γωνία θέασης, έχουν να κάνουν αποκλειστικά με τη φαντασία και την υπομονή αυτού που τραβάει.
Κι επειδή το ταλέντο ναι μεν υπάρχει, αλλά καλλιεργείται κιόλας, στο Internet υπάρχουν αμέτρητες σελίδες που προσφέρουν σεμινάρια, δωρεάν και μη, ώστε να επεκτείνουμε τις γνώσεις μας στο θέμα.
Εσείς έχετε απορίες για την ψηφιακή φωτογραφία;
Αν ακόμα έχετε αναπάντητα ερωτήματα για την ψηφιακή φωτογραφία και την ποιοτική εικόνα, γράψτε μας στα σχόλια.
Το κανάλι του PCsteps στο YouTube






Υποστηρίξτε τη λειτουργία του PCsteps
Θέλετε να υποστηρίξετε το PCsteps στη λειτουργία του, για να δημοσιεύουμε καθημερινά υψηλής ποιότητας οδηγούς και βίντεο σχετικά με την τεχνολογία?
Μπορείτε να κάνετε ένα like στη σελίδα μας στο Facebook, να μοιραστείτε τον οδηγό με τους φίλους σας, και να επιλέξετε τις φιλικές μας επιχειρήσεις για τις ηλεκτρονικές σας αγορές, από τους παρακάτω συνδέσμους:
- Pigogo.gr Επιστροφή χρημάτων σε κάθε σου online αγορά από 450+ επώνυμα ηλεκτρονικά καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, με μία δωρεάν εγγραφή!
- E-shop.gr
- E-Lenovo
- Media Markt
- Public
Με κάθε σας αγορά, και χωρίς να χρεώνεστε τίποτα επιπλέον, το site μας θα παίρνει μια πολύ μικρή προμήθεια, η οποία είναι σημαντική βοήθεια για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων και τις αμοιβές των συνεργατών.
Αν προτιμάτε αγορές από την Κίνα, για να πετύχετε καλύτερες τιμές, συνεργαζόμαστε με τα μεγαλύτερα κινέζικα e-shop:
Δείτε τι να προσέχετε στις αγορές από Κίνα για να αποφύγετε το τελωνείο.
Για την πλήρη προστασία όλων σας των συσκευών με Windows, Android, iOS, και MacOS, το PCsteps εμπιστεύεται, χρησιμοποιεί, και προτείνει τα προϊόντα ασφαλείας της Bitdefender.
Μάλιστα, μπορείτε σε αποκλειστικότητα να δοκιμάσετε το Bitdefender Internet Security δωρεάν για 90 ημέρες.
Γελαω με την καρδιά μου όταν στην παραλία βλέπω αρκετούς με μια τεράστια φωτογραφική μηχανή να βγαζουν φωτογραφία την καλή η οποία στεκεται μισο μέτρο πιο πέρα γιατι πιο κοντά θα χτυπήσει στον φακό (εντάξει ειμαι υπερβολικός) όταν μπορει να βγάλει μια ωραία φωτογραφία με το τηλεφωνάκι του, Στην μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων είναι τελείως περιττές οι ακριβες και επαγγελματικές μηχανές γιατι? Απλά δεν χρειάζονται 1200 ευρωπουλα για να βγάλεις το αγγελούδι σου φωτογραφία στα γενεθλιά του η στην εκδηλωση του σχολειου, η στην παραλία η οπουδηποτε αλλου εκτός και αν εισαι εκκεντρικός και για παιδι εχεις ενα κολιμπρί το οποιο εξαφανίζεται αναμεσα στον κοσμο χτυπώντας τα φτερα του 3000 φορες το δευτερολεπτο! Αν ειστε του στυλ θελω να βγαλω μια φωτογραφια να θυμαμαι την στιγμη αλλα και να πουλησω και λιγο μουρη (οι περισσοτεροι τετοιοι ειμαστε) τοτε μια απο τις compact μηχανες που μοιαζουν και με τις ακριβες φτανει και περισευει, εχουν απιστευτη ποιοτητα, μεγαλο οπτικο ζουμ, φωτεινους φακους και το σημαντικοτερο ειναι φθηνες, τοσο που κλαιω βλεποντας την πανακριβη Νικον με το φιλμ, την επισης πανακριβη πρωτη ψηφιακη μου μηχανη να μη λεω φιρμες τωρα και ζηλευω ολους αυτους που με λιγα ρηματα μπορουν να βγαζουν πανεμορφες και τελειες φωτογραφιες πατωντας απλα ενα κουμπακι, χωρις να τους νοιαζει αν το φως ερχεται απο δεξια απο αριστερα απο τον σειριο η απο το φεγγαρι! η φωτογραφια πλεον ειναι κοινο αποκτημα ολων των ανθρωπων ανεξαρτητως χρηματων που διαθετουν για την αγορα φωτογραφικης μηχανης
Συμφωνώ με πολλά απο τα παραπάνω. Θα πρέπει όμως να ξέρεις, πως ενώ η φωτογραφία για τους περισσότερους είναι απλά μια αποτύπωση της στιγμής και τίποτα άλλο, είναι του τύπου πατάω το μαγικό κουμπί κ οτι γίνει... τελείως απαίδευτα κ χωρίς πολλά πολλά, για άλλους είναι τέχνη, πάθος, χόμπυ, η και τρόπος ζωής. Μπορούν να κάθονται επι ώρες μεχρι να βρούν το σωστό φωτισμό συγκεκριμένες ώρες της ημέρας ξανά και ξανά, να επιλέξουν σωστό διάφραγμα ταχύτητα κλείστρου,ευαισθησία iso κ πολλά άλλα, που για τους πολλούς είναι επιστημονική φαντασία. Γι αυτό μη κρίνεις κ συ έτσι απαίδευτα με χαρακτηρισμούς, όσους αναζητούν απ τη φωτογραφία το κάτι παραπάνω, γιατί όλα δεν είναι για όλους και φυσικά δεν εννοώ απο οικονομικής δυνατότητας. https://uploads.disquscdn.com/images/8a9f40af8f6e6436605e40d9842b9bf11a0bffd76b78a4a35dddee3f5e7e7927.jpg
Δεν έχεις και άδικο, θα διαφωνήσω μόνο εκεί που λές για τις "compact μηχανες που μοιαζουν και με τις ακριβες φτανει και περισευει, εχουν απιστευτη ποιοτητα, μεγαλο οπτικο ζουμ, φωτεινους φακους και το σημαντικοτερο ειναι φθηνες", αν αναφέρεσαι στις compact με τα superzoom πχ. αυτή: Sony-Cyber-shot-H300 ή κάποια παρόμοια είναι ότι χειρότερο μπορεί να επιλέξει κάποιος, ογκώδης με ποιότητα φωτογραφιών ίδια η χειρότερη με μια απλή compact των 70-80 ευρώ.
Αν κάποιος έχει ένα κινητό που βγάζει αξιοπρεπές φωτογραφίες δεν αξίζει να δώσει ούτε 80 ούτε 200 ευρώ για να αγοράσει μηχανή, αν θέλει κάτι εύχρηστο και σχετικά οικονομικό με καλύτερη ποιότητα απ' το κινητό νομίζω πρέπει να στραφεί σε μια ποιοτική compact με μεγάλο αισθητήρα, μπορεί να βρεί από 300-600 ευρώ. Μεγάλο ίσως το κόστος αλλά δεν αξίζει κάτι λιγότερο.
Τομ Καλημέρα!
Η φωτογραφία είναι όντως απόκτημα όλων των ανθρώπων.
Ωστόσο, όπως σωστά λέει και η Άννα πιο κάτω, ανάλογα με τον άνθρωπο και την σχέση του με την φωτογραφία γενικότερα, οι ανάγκες αλλάζουν, και η αγορά μια ακριβής φωτογραφικής μηχανής δεν είναι επίδειξη χρημάτων. Όχι πάντα, τουλάχιστον.
Αυτό δεν ισχύει μόνο στις φωτογραφικές, αλλά σε όλους τους κλάδους της τεχνολογίας γενικότερα.
Βρε Άννα, μια βδομάδα μετά την Πρωτοχρονιά, και ενώ όλη η Ελλάδα έχει ορκιστεί να κάνει δίαιτα, βάζεις αυτή την φωτογραφία; 😛
Καλημέρα!
Η φωτογραφική που αναφέρεις δεν ανήκει σε καμία περίπτωση στις ακριβές compact. Όπως είδαμε και στον οδηγό, είναι μία Bridge φωτογραφική μηχανή.
Σαφώς, τα συγκεκριμένα μοντέλα δεν αποτελούν μια συμφέρουσα αγορά για τους περισσότερους.
Προτιμότερο είναι, και φαντάζομαι ότι αυτό θέλει να πει ο φίλος @Tom Christidis, να αγοράσει κανείς μια ενισχυμένη compact μηχανή όπως αυτή https://www.pcsteps.gr/emlz.
Όντως φαίνονται λαχταριστά, απλά είναι μια φωτό τραβηγμένη με smartphone και dslr αντίστοιχα. Κάποιοι όμως θα πούν φράουλες φωτογράφισα και με τα 300€ φράουλες και με τα 1300€
Καλώς ή κακώς και οι 2 φωτογραφίες φράουλες δείχνουν. Δεν αλλάζει το περιεχόμενο.
Ο φωτισμός και τα χρώματα αλλάζουν, και αυτό είναι που επηρεάζει όποιον βλέπει την φωτογραφία.
Τι ισχύει για την ποιότητα φωτογραφιών σε smartphone;
Καλησπέρα Αλέξανδρε!
Τα smartphone διαθέτουν ψηφιακές κάμερες. Συνεπώς ισχύει πάνω κάτω ότι γράφουμε στον οδηγό.
Παρόλα αυτά, για πιο αναλυτική εξήγηση δες τον αντίστοιχο οδηγό https://www.pcsteps.gr/1349-best-mobile-photography/.
Αν έχεις κινητό με Android, μια καλή ιδέα επίσης είναι να κατεβάσεις μια καλή εφαρμογή λήψης φωτογραφιών https://www.pcsteps.gr/127260-εφαρμογές-για-φωτογραφίες-android/.
Παρόλο τις εφαρμογές έχω δει ιστοσελίδες που συγκρίνουν κινητά μεταξύ τους αλλά θα ήθελα έναν τρόπο ώστε να συγκρίνω την κάμερα από την καλύτερη στη χειρότερη κάτι σαν λίστα.Επίσης διάβασα ότι το κυριότερο κριτήριο κάμερας σε smartphone είναι το Sensor size όσο αναφορά την ποιότητα της φωτογραφίας κάτι το οποίο διάβασα εδώ:https://www.cnet.com/topics/cameras/buying-guide/ και το κινητό μου είναι sony xperia z5 με 1/2.3" sensor size αλλά εξακολουθώ να πιστεύω ότι αλλά κινητά με περισσότερο sensor size έχουν καλύτερο αποτέλεσμα.Ίσως αυτός ο τομέας είναι ολόκληρη επιστήμη.Μακάρι να έβρισκα έναν ολοκληρωμένο οδηγό!Χωρίς να εννοώ ότι δεν κάνατε εξαιρετική δουλειά!
Εμενα μου κανει εντυπωση που λες οτι δε παιζουν ρολο τα MP . Οταν μια φωτο ειναι μεγαλη σε αναλυση (πολλα MP) και την περασεις στο pc αν ζουμαρεις εχεις καλυτερη ποιοτητα απο αυτην που θα ειχες αν ηταν λιγα τα MP. οποτε γιατι λες οτι δε παιζει ρολο; απο κει και περα το ζοομ (πριν τραβηξεις τη φωτο) ειναι αλλο πραγμα οκ, αλλα τα MP εχουν σημασια πιστευω μεγαλη για το zoom αφου τραβηξεις τη φωτο. και γενικα μια μεγαλυτερη σε αναλυση φωτο ειναι καλητερη ποιοτικα απο μια μικροτερης αναλυσης στο ματι εστω κι αν οπτικα εχουν το ιδιο μεγεθος στο χαρτι
Αλέξανδρε, πρώτα από όλα είναι πολύ δύσκολο να συγκρίνουμε όλες τις κάμερες που κυκλοφορούν στην αγορά, μεταξύ τους.
Ακόμα και οι σελίδες που συγκρίνουν κινητά ποτέ δεν τα βάζουν όλα μαζί. Πάντα είναι ανά δύο, ανά τρία κτλ. Επομένως, αν είσαι ανάμεσα σε κάποια συγκεκριμένα μοντέλα, μπορούμε να σε βοηθήσουμε.
Το sensor size (= μέγεθος αισθητήρα) είναι όντως σημαντικό χαρακτηριστικό, διότι καθορίζει και το μέγεθος του εικονοστοιχείου (pixel). Αν θες να δεις τις διαφορές των επικρατέστερων μεγεθών, δες εδώ http://photoseek.com/2013/compare-digital-camera-sensor-sizes-full-frame-35mm-aps-c-micro-four-thirds-1-inch-type/.
Φίλε μου, συγχέεις την ανάλυση με τα MP και δεν πρέπει. Προφανώς και μια φωτογραφία καλής ανάλυσης φαίνεται καλύτερα από μία φωτογραφία κακής.
Ο λόγος που το ψηφιακό zoom σε μια φωτογραφία με πολλά MP στο PC, δεν δείχνει την εικόνα αλλοιωμένη, είναι γιατί το ρεαλιστικό μέγεθος της εικόνας είναι μεγαλύτερο της οθόνης.
μα οσα περισσοτερα MP τοσο μεγαλυτερη διασταση αρα αναλυση εχει η φωτογραφια, αρα ποιοτητα. (ξεχνα τα ζοομ) μιλαω για αυτη σου την εκφραση:
<>
Και η γνωμη μου ειναι οτι δεν ειναι "ελαχιστη" η σχεση (ακυρωνεις με φανταζε τροπο την εννοια των MP), αλλα αρκετα μεγαλη γιατι αλλο ειναι μια φωτο σε 640χ480 (λιγα MP) και αλλο σε 1920χ1080 (πολλα MP) .
περα απο τα οπτικα zoom τα ψηφιακα κτλ που αναφερεις και τα οποια δε τα γνωριζω πως δουλευουν ειναι λαθος για μενα να ακυρωνεις με αυτο το τροπο την εννοια των MP στο βαθμο που το κανεις. αυτη ειναι η γνωμη μου Χριστοφορε
Σου εξηγώ ότι η ανάλυση είναι ανεξάρτητη των φυσικών διαστάσεων της φωτογραφίας.
Την έννοια των MP την ακυρώνω όσο της πρέπει, αφού από ένα όριο και μετά ελάχιστη σημασία έχουν.
Λυπαμαι που δεν ειμαι καλος στην αποδοση αυτων που θελω να πω με αποτελεσμα να φανω απαξιωτικος με τους αλλους, και βεβαια ειναι ετσι οπως το λες, αλλωστε σε αυτη την κατηγορια της... επιστημονικης φαντασιας κοπιαζω να ανηκω και εγω.
Μπερδεύεσαι...Τα MP που αναφέρεσαι έχουν σχέση με το μέγεθος της φωτογραφίας. Οπότε αν ο αισθητήρας (αυτός είναι που παίζει τον σημαντικό ρόλο) που την καταγράφει είναι μικρός σε μέγεθος και χαμηλής ποιότητας (πράγμα που συμβαίνει στις περισσότερες compact για λόγους τιμής και μεγέθους και είναι η βασική διαφορά τους από τις επαγγελματικές) τότε αν την ανοίξεις στο pc σε πλήρες μέγεθος, αυτό που βλέπεις θα είναι έντονοι αποχρωματισμοί και αλλοιώσεις, τόσο που δεν θα αναγνωρίζεις αυτό που τράβηξες.
Έτσι, ανάμεσα σε μια φωτογραφία στα 20 MP και μια στα 8 τραβηγμένες με την ίδια compact, αν τις ανοίξεις σε πλήρες μέγεθος (πλήρες μέγεθος, όχι απλά στο 100% της οθόνης σου), στο 99% των περιπτώσεων η μικρότερη θα είναι κάπως καλύτερη.
(Κατάσταση που γίνεται χειρότερη όσο θα χάνεις σε φως. Γι αυτό και μια compact της σειράς, τα βράδια είναι σαν τυφλή)
Έτσι, για την συνηθισμένη χρήση που τις θέλουμε (καμιά εκτύπωση 10x15, ποστάρισμα στα social media κλπ) το να πληρώνει κάποιος 20 και 30 ευρώ παραπάνω για να πάρει μια κάμερα με 16 MP αντί για μια με 8, ενώ σε όλα τα άλλα είναι ίδιες, είναι άσκοπο.
(δες και ένα άρθρο επαγγελματία αθλητικού φωτογράφου ώστε να το κατανοήσεις καλύτερα: http://www.georgespyros.com/Blog/Resolution)
Το μόνο λαθάκι που κάνει ο νεαρός αρθρογράφος @pcsteps-945beadd1794ee1affd8a65dad8b844e:disqus στο κατά τα άλλα πολύ καλό και πολύ καλά στοχευμένο άρθρο του, είναι στο παρακάτω:
<>
Και οι compact χρησιμοποιούν πρώτα το οπτικό ζουμ και μετά περνάνε στο ψηφιακό. Οπότε σαν αρχικό είναι και το "κυρίως" ζουμ, με το ψηφιακό που έπεται να είναι το έξτρα και προαιρετικό.
Απλά πάρα πολλές, με το φτωχό x3 και x5 οπτικό ζουμ που διαθέτουν, κάνουν τους χρήστες που δεν ξέρουν την διαφορά να συνεχίζουν και να περνάνε σε ψηφιακό και εκεί κάνουν χειρότερη φωτογραφία από ότι θα έκαναν αν έμεναν στο όποιο οπτικό ζουμ η κάμερα τους διαθέτει.
οκ φιλος, τοτε να υποθεσω οτι αυτο που ειπα ισχυει για τα smartphone που εχουν την ιδια τεχνολογια πανω κατω απλα αλλαζουν τα MP. εσυ μιλας για φωτογραφικες μηχανες οποτε εκει παμε σε αλλο επιπεδο πιο ειδικο το οποιο δε γνωριζω. στα smartphone μια καμ 8 μεγκαπιτσες και μια 16 μεγκαπιτσες φανταζομαι θα εχουν τρελη διαφορα γιατι πανω κατω οι αισθητηρες ειναι ιδιοι. ετσι δεν ειναι;
Με μια λέξη; όχι! 🙂
Κινητό με 8 MP παίζει να βγάζει ίδιας ποιότητας με κινητό που έχει 16. Γιατί πολύ απλά μπορεί το 8αρι να έχει μεγαλύτερο αισθητήρα. Ξέχνα τα MP σε compact και κινητά. Είναι καθαρά μάρκετινγκ.
Πολύ σωστό άρθρο που αρχίζει να θέτει τα πράγματα στην σωστή τους βάση. Αν και θα έπρεπε να ασχοληθούμε και με άλλα θέματα ποιότητας όπως για παράδειγμα την ευαισθησία της ΦΜ που τις περισσότερες φορές είναι απλώς λίγο καλύτερη από την ευαισθησία που δείχνει ο καρχαρίας στον κολυμβητή που βρίσκει μπροστά του.
Αυτό που έχω καταλάβει είναι ότι οι περισσότερες ΦΜ βγάζουν αρκετά καλές φωτό όταν έχει καλό φωτισμό (ντάλα μεσημέρι καλοκαιριάτικα) αλλά αν αρχίσει να φεύγει το φως καλύτερα είναι να τις κρύβουμε γιατί τσάμπα θα τραβάμε και τσάμπα θα έχουμε τους άλλους να ποζάρουν γιατί το αποτέλεσμα θα είναι μία pixelιασμένη μαυριδερή μουτζούρα.
Σταύρο Καλησπέρα.
Για την ευαισθησία των φωτογραφικών μηχανών δεν την ενότητα του ISO.
Γενικά, η παρομοίωση που χρησιμοποιείς δεν γίνεται πολύ κατανοητή. Είναι σαν να λες ότι οι μηχανές (οι φακοί τους για την ακρίβεια) δεν είναι όσο ευαίσθητες θα έπρεπε. Ενώ ισχύει το ακριβώς αντίθετο.
Όσον αφορά τις βραδυνές λήψεις, αν δεν υπάρχει κάποια πηγή φωτός πίσω από τον φωτογράφο,
τα πράγματα είναι ζόρικα. Διάβασε την ενότητα του Φωτισμού για να δεις πως πρέπει να φωτίσουμε κάτι για να το φωτογραφίσουμε στο σκοτάδι.
Ευχαριστώ για την απάντηση - Αυτό που έχω παρατηρήσει είναι ότι υπάρχουν συσκευές με φωτογραφικές μηχανές (πχ τηλέφωνα) που μπορούν (ίσως και με τη βοήθεια του καλύτερου ενσωματωμένου software πολύ καλύτερες φωτό σε δύσκολες συνθήκες από τη φωτογραφική μου μηχανή (που δεν μπορώ να πω ότι είναι της πλάκας) Προφανώς μπορώ να τραβήξω και με αυτή καλύτερες φωτό αρκεί να μπω σε Ρυθμίσεις και άλλα modes που αν το κάνω θα έχω χάσει το θέμα.
Το ενσωματωμένο software παίζει σίγουρα κάποιο ρόλο, κυρίως στην συμπίεση μιας φωτογραφίας.
Βέβαια είναι πολύ σπάνιο οι φωτογραφικές μηχανές να έχουν χειρότερη απόδοση από τα κινητά αλλά εξαρτάται από την κατηγορία τιμής και από το πόσο παλιά είναι.
φιλε efriend gr να σου εξηγησω σε απλα ελληνικα, τα ΜΡ παιζουν ρολο στο ποσο μεγαλη μπορει να ειναι η φωτογραφια, οχι ποσο καθαρη και λεπτομερης.
πχ αν παρεις μια φωτ.μηχανη με 50 ΜΡ θα μπορεις να την τυπωσεις πανω σε χαρτι Α3 σε αντιθεση με μια των 10 ΜΡ, αν πας ομως να τυπωσεις μια φωτογραφια 10χ15 cm αυτη των 10 ΜΡ θα σου βγαλει πολυ πιο καθαρη φωτογραφια.
Πολύ κατατοπιστικό το άρθρο αλλά νομίζω σε ένα σημείο μπερδεύτηκα.... Τελικά όταν επιλέγουμε μια φωτογραφική μηχανή ή ένα κινητό τι χαρακτηριστικά της κάμερας κοιτάμε; Πάντως όχι τα mpixel..
πολύ αναλυτικό άρθρο!!!μια ερώτηση σχετικά με την εκτύπωση. Σε μια φωτογραφία απο το google με διαστάσεις 2228 × 3161, ποιο ειναι το μέγιστο μέγεθος που μπορεί να εκτυπωθεί χωρίς να χαλάσει καθόλου η ανάλυση?