Home » Hardware » Reviews » Το OnePlus 7 Pro Μετά Από Εκτεταμένη Χρήση, Και Εναλλακτικές

Το OnePlus 7 Pro Μετά Από Εκτεταμένη Χρήση, Και Εναλλακτικές

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Το One Plus 7 Pro είναι το ακριβότερο κινητό της OnePlus μέχρι στιγμής, και θα τολμήσουμε να πούμε – spoiler alert – το καλύτερο κινητό που έχει περάσει ποτέ από τα χέρια μας. Συγκρίνοντάς το με όλες τις άλλες δημοφιλείς ναυαρχίδες, το OnepPlus 7 Pro κατάφερε να τραβήξει την προσοχή μας. Αν γνωρίζετε γιατί και είστε απλά εδώ για τα κουπόνια αγοράς με έκπτωση, θα τα βρείτε στο τέλος του οδηγού.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Κατασκευή

Σίγουρα φαίνεται και με το μάτι, αλλά με το που το πιάνει κανείς στα χέρια του καταλαβαίνει ότι πρόκειται για μία εξαιρετική συσκευή – τουλάχιστον στο κατασκευαστικό κομμάτι.

Η OnePlus χρησιμοποίησε γυαλί, όχι μόνο μπροστά στην οθόνη, αλλά και πίσω.

Αυτό που κάνει όμως την πίσω πλευρά να ξεχωρίζει είναι το ιδιαίτερο χρώμα της, το οποίο αλλάζει αποχρώσεις ανάλογα με τη γωνία που το κοιτάμε.

Έχουμε δει αρκετές συσκευές που ακολουθούν αυτήν την τακτική, όμως στην προκειμένη περίπτωση φαίνεται το χρώμα να βρίσκεται μέσα από το γυαλί.

Αυτό του δίνει μία ιδιαίτερη θαμπάδα, και σε συνδυασμό με το ματ φινίρισμα, μία διακριτική κομψότητα και στυλ.

Τριγύρω ο σκελετός του OnePlus 7 Pro είναι μεταλλικός, γυαλιστερός, και σε δύο αποχρώσεις που ενώνονται στο κέντρο της συσκευής, ώστε να δημιουργεί διχρωμία και να ταιριάζει με το πίσω μέρος.

Η θύρα για τις κάρτες SIM βρίσκεται στην κάτω πλευρά. Εκεί θα βρούμε τη θύρα USB C, το μικρόφωνο, και το βασικό ηχείο.

Το κουμπί ενεργοποίησης είναι δεξιά, μαζί με το λεγόμενο alert slider της OnePlus, από το οποίο μπορούμε να αλλάξουμε το προφίλ του ήχου με μία απλή κίνηση.

Στα αριστερά το μόνο που θα βρούμε είναι τα κουμπιά έντασης ήχου.

Ο όλος σχεδιασμός είναι αρκετά λιτός. Δεν υπάρχουν πουθενά γωνίες στο κινητό. Τα πάντα είναι στρογγυλεμένα, και δεν μιλάμε μόνο για τις άκρες. Η οθόνη του σχηματίζει καμπύλες στο πλάι και το ίδιο ισχύει και για το πίσω μέρος.

Το μόνο πράγμα που έχει ορθές γωνίες σε αυτή τη συσκευή, είναι το λογότυπο της OnePlus.

Το κράτημά του είναι πολύ βολικό, και το κουμπί ενεργοποίησης είναι στο σωστό ύψος – ούτε πολύ πάνω, ούτε πολύ κάτω. Η συσκευή έχει μεγάλη και χορταστική οθόνη, και γενικά, μας κέρδισε από την πρώτη στιγμή.

Να αναφέρουμε ότι γλιστράει ελαφρά λόγω του γυαλιού, αλλά επειδή το OnePlus 7 Pro είναι μακρόστενο και όχι πολύ φαρδύ, εφαρμόζει άψογα ακόμα και σε μικρό χέρι, χωρίς να αφήνει την αίσθηση ότι θα πέσει.

Η συσκευασία είναι σε αποχρώσεις του κόκκινου και άσπρου, ώστε να ταιριάζει με το λογότυπο της εταιρείας.

Στο εσωτερικό θα βρούμε διάφορα manual, ευχαριστήρια σημειώματα από τη OnePlus, αλλά και αυτοκόλλητα.

Δεν μπορεί να λείπει φυσικά η βελόνα για την τοποθέτηση της SIM.

Στο κόκκινο κουτάκι περιλαμβάνεται μία διάφανη θήκη σιλικόνης, που δεν είναι ιδιαίτερα εύκαμπτη. Σαφώς, αυτό την κάνει πιο ανθεκτική κατά την πτώση.

Πιο κάτω στη συσκευασία θα βρούμε τον φορτιστή και το καλώδιο φόρτισης.

Η οθόνη του OnePlus 7 Pro

Η οθόνη του είναι – πώς να το θέσουμε;

Άψογη.

Είναι το πρώτο κινητό στον κόσμο που διαθέτει οθόνη AMOLED στα 90Hz και 1440p (3120×1440). Αυτό τι σημαίνει;

Το AMOLED πάνελ είναι κορυφαίο στη φωτεινότητα, στα χρώματα, στην αντίθεση, και ειδικά στα σκούρα μαύρα. Οπότε, δεν χορταίνουμε να το κοιτάμε. Και αν τύχει να το χρησιμοποιούμε για καιρό, και μετά πιάσουμε άλλο κινητό με LCD οθόνη, η διαφορά είναι χαοτική.

Δύσκολα γυρνάει κανείς σε άλλο πάνελ, αν έχεις δουλέψει με AMOLED. Και το ίδιο ισχύει και για τις τηλεοράσεις με OLED πάνελ.

Αγορά Τηλεόρασης 4K, 8K, Smart TV
Αγορά Τηλεόρασης 4K, 8K, Smart TV €129 – €84.999, Ιούνιος 2021

Το τηλεοπτικό πρόγραμμα έχει τα χάλια του, και κάθε χρονιά γίνεται χειρότερο. Όμως, με μία σύγχρονη τηλεόραση μπορούμε να δούμε ταινίες και σειρές από το…

Επίσης, η οθόνη υποστηρίζει τεχνολογίες HDR10 και HDR10+ για αναπαραγωγή αντίστοιχου περιεχομένου.

Ο ρυθμός ανανέωσης στα 90Hz δίνει υπέροχη αίσθηση στο gaming, και όλα μοιάζουν να κινούνται απίστευτα ομαλά. Με άλλα λόγια, το OnePlus 7 Pro κάνει την κάθε μας κίνηση να μοιάζει αστραπιαία.

Η περιήγηση στα μενού, το άνοιγμα των εφαρμογών, το scrolling, οτιδήποτε κι αν κάνουμε μας δίνει την αίσθηση της “ρευστότητας”.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που η OnePlus ονομάζει την οθόνη “Fluid AMOLED”.

Άλλο ένα μεγάλο ατού της οθόνης του OnePlus 7 Pro είναι ότι πιάνει όλη την μπροστινή επιφάνεια της συσκευής.

Δεν υπάρχουν bezels, δεν υπάρχουν ηχεία, κάμερες, αποκρουστικά notch, και άλλες ενοχλητικές τρύπες πάνω στην οθόνη.

Αυτό από μόνο του μετράει πάρα πολύ στην όλη εμπειρία χρήσης, καθώς δεν έχουμε περισπασμούς. Δεν υπάρχει τίποτα που να μας κόβει τη “θέα”. Ειδικά στα βίντεο, η εμπειρία θέασης είναι κορυφαία.

Και ακόμα και στις άκρες της οθόνης στα σημεία της καμπύλης, δεν υπάρχουν ενοχλητικές αντανακλάσεις, ούτε παραμόρφωση στα χρώματα.

Επιπλέον, μπορούμε να ρυθμίσουμε χειροκίνητα τη θερμοκρασία των χρωμάτων που μας ταιριάζει, ανάλογα με το πόσο ψυχρά ή θερμά τα προτιμάμε. Άλλες συσκευές με οθόνη AMOLED τείνουν λίγο προς το ψυχρό.

Αυτό φαίνεται κυρίως στα λευκά τους που πάνε προς το μπλε, και δεν σου δίνουν δυνατότητα να το πειράξεις. Το OnePlus 7 Pro από την άλλη, μπορούμε να το φέρουμε στα μέτρα μας.

Γενικά, για προβολή περιεχομένου, παίρνει άριστα. Σ’ αυτό βέβαια βοηθάει και το μεγάλο μέγεθος. Μιλάμε για 6.67 ίντσες οθόνη, και χωρίς ίχνος bezel.

Βασικές λειτουργίες

Εφόσον η οθόνη είναι “άδεια”, εύλογα αναρωτιέται κανείς πού έχει καταφέρει η OnePlus να κρύψει κάποιες από τις βασικές λειτουργίες ενός σύγχρονου κινητού, όπως η selfie κάμερα.

Ας δούμε αναλυτικά πού βρίσκεται η καθεμία.

Ακουστικό

Βλέπετε αυτή τη διακριτική σχισμή στο επάνω μέρος της οθόνης;

Ούτε εμείς. Αν κάνουμε όμως ζουμ, θα δούμε το ακουστικό, το οποίο είναι ακριβώς όπως πρέπει στις κλήσεις: δυνατό, καθαρό, και γενικά δεν έχουμε κανένα απολύτως παράπονο.

Σε συνδυασμό με το ηχείο που βρίσκεται στο κάτω μέρος της συσκευής, μας δίνουν άψογο στερεοφωνικό ήχο, σε αρκετά δυνατή ένταση.

Δακτυλικό αποτύπωμα

Ο αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων θα μπορούσε σαφώς να βρίσκεται πίσω. Ωστόσο, είναι οπτικός και βρίσκεται πάνω στην οθόνη.

Αυτό σημαίνει ότι το OnePlus 7 Pro ξεκλειδώνει ακουμπώντας το δάχτυλό μας στο κάτω μέρος της οθόνης.

Προσοχή! Όχι απλά ξεκλειδώνει. Το κάνει αστραπιαία.

Έχουμε δοκιμάσει σχεδόν όλες τις συσκευές που διαθέτουν δακτυλικό αποτύπωμα πάνω στην οθόνη – δεν είναι και πολλές άλλωστε. Το Samsung Galaxy S10+, το Huawei P30 Pro, και το Xiaomi Mi 9 είναι μάλλον οι τρεις δημοφιλέστερες.

Σαφώς, είναι άδικο να βάζουμε το Xiaomi Mi 9 σε αυτή τη σύγκριση, καθώς κοστίζει τα μισά λεφτά από όλες τις παραπάνω συσκευές.

Παρότι δεν έχουμε δοκιμάσει δίπλα-δίπλα όλα αυτά τα κινητά, το OnePlus 7 Pro μας έδωσε την αίσθηση της αστραπιαίας αναγνώρισης.

Γι’ αυτό ίσως να ευθύνεται και η επιλογή της OnePlus να βγάλει τα περιττά animations, όχι μόνο στο ξεκλείδωμα, αλλά και γενικότερα σε όλη τη διεπαφή του χρήστη με το Oxygen OS.

Φυσικά, το βασικό πλεονέκτημα του να έχουμε το δακτυλικό αποτύπωμα στην μπροστινή πλευρά, είναι ότι δεν χρειάζεται να σηκώσουμε το κινητό από το τραπέζι για να το ξεκλειδώσουμε.

Επιπλέον, όταν το κρατάμε στο χέρι, δεν χρειάζεται να κάνουμε αυτήν την άβολη κίνηση με τον δείκτη για να το ανοίξουμε.

Ακουμπάμε απλά τον αντίχειρα στην οθόνη, όπως θα κάναμε με οποιαδήποτε άλλη κίνηση στο κινητό.

Pop-up selfie κάμερα

Όσο για τη selfie κάμερα, είναι καλά κρυμμένη στο εσωτερικό της συσκευής. Όταν θέλουμε να βγάλουμε selfie ή αν χρησιμοποιήσουμε το Face Unlock, ανοίγει αυτόματα και αρκετά γρήγορα.

Στην αρχή είχαμε έναν μικρό ενδοιασμό για την αντοχή της, δεδομένου ότι τα κινούμενα μηχανικά μέρη είναι συνήθως αυτά που φθείρονται πιο γρήγορα.

Αν για παράδειγμα έχουμε ανοιχτό το pop-up και μας πέσει το κινητό από τα χέρια, ενδεχομένως να υποστεί κάποια βλάβη από την πτώση.

Ωστόσο, η OnePlus προνόησε και για αυτό το σενάριο. Χρησιμοποιώντας τον αισθητήρα κίνησης, το OnePlus 7 Pro αντιλαμβάνεται αυτόματα μία ενδεχόμενη πτώση, και κλείνει την κάμερα για λόγους ασφαλείας.

Βέβαια, αν είμαστε από αυτούς που τραβάνε μία selfie κάθε πέντε λεπτά, και ανοιγοκλείνουμε το pop-up τριακόσιες φορές μέσα στη μέρα, αυτή η συνεχόμενη κίνηση του βάλε-βγάλε κάποια στιγμή θα αποβεί μοιραία για τον μηχανισμό.

Σε κάθε περίπτωση, η εταιρεία εγγυάται κάπου στα 300.000 “ανοιγοκλεισίματα”, που είναι σίγουρα υπεραρκετά για κανονική χρήση.

Ταχύτητα

Δύο λέξεις είναι αρκετές όσον αφορά το θέμα της ταχύτητας: Snapdragon 855.

Με πολύ απλά λόγια, πρόκειται για τον καλύτερο επεξεργαστή της Qualcomm στα 7nm τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές. Για την ακρίβεια, πρόσφατα κυκλοφόρησε επίσημα και ο 855+ 5G με ελαφρώς ανώτερες επιδόσεις, που όμως υπάρχει σε μία μόνο συσκευή μέχρι στιγμής.

Η OnePlus έχει ανακοινώσει ότι σύντομα θα κυκλοφορήσει έκδοση του OnePlus 7 Pro με τον 855+, με το ανάλογο κόστος φυσικά.

Από θέμα μνήμης RAM, το κινητό διαθέτει τρεις εκδόσεις, με 6GB, 8GB, και 12GB.

Τα 12GB έρχονται μόνο με 256GB αποθηκευτικό χώρο και μόνο στη μπλε απόχρωση, την οποία η OnePlus ονομάζει “Nebula Blue”. Αυτό είναι προφανώς και το ακριβότερο μοντέλο.

Στα 6GB RAM η μόνη επιλογή είναι τα 128GB και χρώμα το “Mirror Gray”, ή μαύρο για εμάς τους κοινούς θνητούς.

Στα 8GB που έρχονται κι αυτά μόνο με 256GB αποθηκευτικό, έχουμε και τις περισσότερες χρωματικές επιλογές, σε χρυσό, μαύρο, και μπλε.

Συνολικά δηλαδή, αν μετρήσουμε μνήμη και χρώματα, έχουμε 5 διαφορετικές εκδόσεις.

Αυτή που κρατάμε στα χέρια μας είναι η μεσαία, με τα 8GB, 256GB αποθηκευτικό, και όπως θα διαπιστώσατε ήδη αν δεν έχετε κάποιου είδους αχρωματοψία, σε Nebula Blue απόχρωση.

Φόρτιση του OnePlus 7 Pro

Παραμένοντας στο θέμα της ταχύτητας, δεν γίνεται να παραλείψουμε τη φόρτιση της μπαταρίας με το λεγόμενο Warp Charge 30.

Με τη μπαταρία στο 0%, μέσα σε 20 μόνο λεπτά φόρτισης φτάνει στο 50%, το οποίο μας βγάζει άνετα την υπόλοιπη μέρα με κανονική χρήση.

Βέβαια δεν είναι αυτό που θα λέγαμε το κινητό που το φορτίζεις μία φορά και ξεχνάς να το ξαναφορτίσεις. Παρότι διαθέτει μεγάλη μπαταρία στις 4000mAh, οι υψηλές επιδόσεις και ο ρυθμός ανανέωσης στα 90Hz έχουν το τίμημά τους.

Με κανονική χρήση βγάζει μία μέρα, ή ίσως και παραπάνω αν δεν το χρησιμοποιούμε για παιχνίδια ή αν δεν βλέπουμε συνεχώς βίντεο.

Αν θέλουμε να διαρκεί περισσότερο η μπαταρία, μπορούμε να ρίξουμε τον ρυθμό ανανέωσης στα 60Hz, αλλά ας είμαστε λίγο σοβαροί. Δεν αγοράζουμε αυτό το κινητό για να το τρέχουμε στα 60Hz και να κερδίσουμε κάποια λεπτά μπαταρίας. Είναι ιεροσυλία.

Κάτι ακόμα πολύ ενδιαφέρον με τη μπαταρία είναι ότι με το Warp Charge 30 δεν υπερθερμαίνεται η συσκευή κατά τη φόρτιση.

Μπορούμε δηλαδή να το έχουμε στην πρίζα και να παίζουμε παράλληλα, χωρίς να αντιληφθούμε ιδιαίτερη αύξηση θερμοκρασίας.

UFS 3.0

Το OnePlus 7 Pro είναι ένα από τα πρώτα τηλέφωνα που χρησιμοποιεί Universal Flash Storage 3.0.

Το UFS είναι το στάνταρ πρότυπο για τον αποθηκευτικό χώρο στα high-end κινητά. Σε χαμηλότερης κατηγορίας συσκευές χρησιμοποιείται το eMMC, αλλά το UFS προσφέρει οκταπλάσια ταχύτητα ανάγνωσης των δεδομένων, και τριπλάσια ταχύτητα εγγραφής, με ίδια κατανάλωση.

Επιπλέον, υπάρχει το UFS 2.0, το 2.1, και το 3.0, που είναι το νεότερο πρωτόκολλο. Οι περισσότερες ναυαρχίδες σήμερα έχουν τις δύο πρώτες εκδόσεις, οι οποίες έχουν σημαντικά χαμηλότερες ταχύτητες από το UFS 3.0 του OnePlus 7 Pro.

OxygenOS

Σίγουρα το UFS δεν μπορεί να αποτελέσει σοβαρό λόγο για την επιλογή ενός κινητού, σε αντίθεση με το λογισμικό, που παίζει ίσως τον σημαντικότερο ρόλο.

Όλα τα κινητά – εξαιρώντας φυσικά τα iPhone – βασίζονται στο Android. Όμως ακριβώς επειδή το Android είναι ανοιχτό λογισμικό και μπορεί ο καθένας να το τροποποιήσει κατά το δοκούν, η κάθε εταιρεία προσθέτει ή αφαιρεί τα χαρακτηριστικά που επιθυμεί.

Κάποιες εταιρείες κρατούν το λεγόμενο stock Android, που σημαίνει ότι δεν προσθέτουν τίποτα επιπλέον. Άλλες αναπτύσσουν πάνω στο Android το δικό τους skin, όπως το MIUI της Xiaomi ή το EMUI της Huawei.

Έτσι και η εδώ, ξεκινώντας πίσω στο μακρινό 2016 – καλά, όχι και τόσο μακρινό – όταν κυκλοφόρησε το δεύτερο κινητό της OnePlus, είδαμε για πρώτη φορά το δημοφιλές πλέον OxygenOS, βασισμένο στο Android.

Fun fact: Μαζί με το OxygenOS η OnePlus δημιούργησε και μία δεύτερη έκδοση αποκλειστικά για την αγορά της Κίνας, που ονομαζόταν Hydrogen OS. Στη συνέχεια όμως αποφάσισε να ενώσει τις δύο εκδόσεις σε μία, και πλέον υπάρχει μόνο το OxygenOS.

Αυτή παρεμπιπτόντως ήταν η άχρηστη πληροφορία της ημέρας, για την οποία κανείς ποτέ δεν ρώτησε.

Πλέον βρισκόμαστε στην έκδοση Android 9, την οποία ενσωματώνει το Oxygen OS του OnePlus 7 Pro.

Η εταιρεία έχει κάνει τρομερή δουλειά στο παρελθόν με την υποστήριξη των συσκευών της από άποψη αναβαθμίσεων, και φαίνεται να δίνει μεγάλη σημασία στο τι θέλουν οι χρήστες.

Το λειτουργικό στη χρήση θα το περιγράφαμε ως μαγευτικό, με τον κίνδυνο να ακουστούμε υπερβολικοί. Εντάξει, ένα λειτουργικό είναι, τι το μαγευτικό μπορεί να έχει;

Κι όμως, ευθύς εξαρχής μας έδωσε μία αίσθηση γρηγοράδας – σε συνδυασμό και με το hardware φυσικά – αλλά και μία αίσθηση “καθαρότητας” και φρεσκάδας.

Όπως ήδη αναφέραμε, έχουν αφαιρεθεί τα περιττά animations για ακόμα μεγαλύτερη σπιρτάδα, και γενικά είναι πάρα πολύ ευχάριστο στη χρήση.

Φαίνεται ξεκάθαρα ότι η εταιρεία στοχεύει σε minimal interface, χωρίς όμως να μας λείπει κανένα βασικό χαρακτηριστικό. Με άλλα λόγια, είναι εύχρηστο και απλό, χωρίς να γίνεται βαρετό ή να έχει ελλείψεις.

Θα λέγαμε ότι έχουν βρει μία πάρα πολύ καλή ισορροπία ανάμεσα στην εμφάνιση, τη λειτουργικότητα, και την ταχύτητα. Και προφανώς η λέξη “lag” είναι άγνωστη γι’ αυτή τη συσκευή.

Φωτογραφίες

Μαντέψτε ποιο είναι το χαρακτηριστικό για το οποίο συνήθως γίνεται ο περισσότερος ντόρος για ένα κινητό. Θα σας δώσουμε ένα μικρό hint: δεν είναι η δυνατότητα αποστολής και λήψης SMS.

Εκτός φυσικά κι αν ζείτε στο 1992, που σε αυτήν την περίπτωση είτε εσείς έχετε βρει τρόπο να ταξιδέψετε στο μέλλον, είτε εμείς να στείλουμε μήνυμα στο παρελθόν.

Αν συμβαίνει οτιδήποτε απ’ τα δύο – spoiler alert – εν έτει 2019 και εδώ και κάποια χρόνια, αυτό που κοιτάνε με μανία όλοι σε ένα κινητό είναι οι κάμερες. Μάλιστα είναι τόσο σημαντικές, που οι εταιρείες παλεύουν για το ποια θα βάλει πρώτη τις περισσότερες, κερδίζοντας βραβείο κακογουστιάς.

Ακούς, Nokia 9 Pureview;

Χαρακτηριστικά καμερών

Η OnePlus ευτυχώς δεν το πήγε στο άλλο άκρο, αλλά από δύο που ήταν μέχρι στιγμής το σύνηθες για την εταιρεία, αύξησε των αριθμό των φακών στους τρεις.

Η βασική κάμερα έχει τον αισθητήρα IMX586 της Sony στα 48MP, διάφραγμα με f/1.6, και Optical Image Stabilization για μεγαλύτερη σταθερότητα.

Ο δεύτερος είναι ένας τηλεφακός με αισθητήρα 8MP, ο οποίος προσφέρει οπτικό ζουμ, f/2.4, και έχει κι αυτός Optical Image Stabilization.

Ο τρίτος και τελευταίος είναι ένας ευρυγώνιος φακός με αισθητήρα στα 16MP και f/2.2. Ένας ultra-wide φακός χρησιμοποιείται για να έχουμε μεγάλο οπτικό πεδίο στις φωτογραφίες, και ο συγκεκριμένος καλύπτει 117 μοίρες.

Ομολογουμένως, ο χειρότερος τρόπος για να συγκρίνει κανείς τις κάμερες δύο κινητών μεταξύ τους, είναι τα χαρακτηριστικά. Ειδικά τα MP δεν μας λένε τίποτα απολύτως για την ποιότητα των φωτογραφιών που θα τραβάει ένα κινητό.

Μύθοι και Αλήθειες για την Ψηφιακή Φωτογραφία

Όταν ψάχνουμε για κινητό με καλή κάμερα, συνήθως ρωτάμε “πόσα megapixel είναι”. Αυτή είναι μάλλον η χειρότερη ερώτηση που μπορούμε να κάνουμε, καθώς τα megapixel έχουν ελάχιστη σχέση με…

Και όχι, οι περισσότερες κάμερες σε ένα κινητό δεν το κάνουν απαραίτητα και καλύτερο.

Απόδειξη γι’ αυτό είναι τα κινητά Pixel της Google, που έχουν μία και μοναδική κάμερα, η οποία βγάζει τις καλύτερες φωτογραφίες που έχουμε δει σε κινητό – συμπεριλαμβανομένων των iPhone.

Εκεί φαίνεται το πόσο περισσότερο μετράει η βελτιστοποίηση του software της κάμερας, και όχι τόσο το ίδιο το hardware.

Ας δούμε λοιπόν την κάμερα του OnePlus 7 Pro εν δράση.

Εφαρμογή

Κατ’ αρχάς, από την εφαρμογή μπορούμε να περιηγηθούμε ανάμεσα στα διάφορα modes κάνοντας κύλιση δεξιά ή αριστερά.

Αυτό που μου άρεσε είναι η δυνατότητα να ενεργοποιήσουμε ή να απενεργοποιήσουμε το ποια modes θα εμφανίζονται ή όχι σε αυτήν την μπάρα.

Μπορούμε μάλιστα να αλλάξουμε και τη σειρά τους, ώστε να έχουμε άμεσα διαθέσιμα αυτά που χρησιμοποιούμε περισσότερο.

Το ίδιο το λογισμικό θα μας προτείνει να αλλάξουμε mode, ανάλογα με το τι προσπαθούμε να φωτογραφίσουμε.

Αν για παράδειγμα είναι σκοτάδι, θα μας προτείνει να αλλάξουμε σε νυχτερινή λήψη. Ή αν φωτογραφίζουμε κάποιο τοπίο, θα μας ενημερώσει ότι η καλύτερη επιλογή ίσως και να είναι η ultra-wide λήψη.

Ποιότητα

Η ποιότητα των φωτογραφιών είναι εξαιρετική. Δεν είναι η καλύτερη κάμερα που θα συναντήσουμε στην αγορά, αλλά είναι αρκετή για να εντυπωσιάσει και τους πιο απαιτητικούς.

Σε συνθήκες ιδανικού φωτισμού, ο θόρυβος είναι ανύπαρκτος, το exposure σχεδόν τέλειο, και οι φωτογραφίες διατηρούν όλες τις λεπτομέρειες που θα θέλαμε να υπάρχουν.

Το bokeh εφέ του τηλεφακού είναι εξίσου ικανοποιητικό.

Με τον ευρυγώνιο φακό μπορούμε να τραβήξουμε ultra-wide φωτογραφίες, όπου και πάλι δεν έχουμε κανένα απολύτως παράπονο.

Σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού τα πράγματα σαφώς είναι χειρότερα, χωρίς όμως να υπάρχει κάτι που να μας αποτρέπει από την αγορά της συσκευής.

Ίσα-ίσα, θεωρούμε την απόδοση της κάμερας σε σκοτεινό περιβάλλον κάτι παραπάνω από αξιοπρεπή.

Εδώ θα βρείτε όλες τις φωτογραφίες σε υψηλή ανάλυση.

Το 4K βίντεο με τη βασική κάμερα μας εντυπωσίασε. Το OnePlus 7 Pro έχει τη δυνατότητα να τραβήξει βίντεο στα 60fps στη 4K ανάλυση, αλλά μόνο χρησιμοποιώντας τη βασική κάμερα.

Tο Optical Image Stabilization κάνει την κίνηση απίστευτα ομαλή, ακόμα και όταν περπατάμε.

Πού υστερεί

Είναι αψεγάδιαστο το OnePlus 7 Pro; Όχι, απουσιάζουν τρία πολύ συγκεκριμένα πράγματα, τα οποία άλλους χρήστες μπορεί να τους ενοχλήσουν, άλλους όχι.

Δεν έχει θύρα 3.5mm

Πρώτο και σχετικά αδιάφορο θα λέγαμε ότι είναι η θύρα ακουστικών. Απ’ τη στιγμή που η Apple αφαίρεσε τη θύρα των 3.5mm στο iPhone 7 το 2016, έγινε μόδα και περιμένουμε να εκλείψουν εντελώς στο μέλλον οι συσκευές με αυτή τη θύρα.

Καλώς ή κακώς, κάποια στιγμή θα πρέπει να το συνηθίσουμε, οπότε δεν θα λέγαμε ότι αποτελεί ιδιαίτερη έλλειψη στο OnePlus 7 Pro.

Αυτό που δεν μπορούμε να συγχωρέσουμε όμως, είναι η έλλειψη του ειδικού αντάπτορα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να συνδέσουμε τα ακουστικά μας στη θύρα USB-C.

Η εταιρεία δεν έκρινε απαραίτητο να συμπεριλάβει το καλώδιο στη συσκευασία, πράγμα που δεν βγάζει ιδιαίτερο νόημα.

Δεν έχει IP rating για αδιαβροχοποίηση

Δεύτερη έλλειψη της συσκευής είναι το IP rating, που είναι η πιστοποίηση για αντοχή στο νερό.

Το IP68 είναι η πιο κοινή πιστοποίηση που θα συναντήσουμε σε smartphone και tablet. Θεωρητικά, σημαίνει πως το κινητό μας έχει αυξημένο βαθμό προστασίας από τη σκόνη, και μπορούμε να το βυθίσουμε στο νερό χωρίς κανέναν φόβο.

Πρακτικά αυτό δεν ισχύει απόλυτα. Για περισσότερες λεπτομέρειες, μπορείτε να διαβάσετε τον αναλυτικό οδηγό μας.

Αδιάβροχο Κινητό: Τι Σημαίνει το IP68 Και Οι Άλλες Βαθμίδες
Αδιάβροχο Κινητό: Γιατί Είναι Ψέμα Και Τι Να Προσέχουμε

Θεωρητικά, ένα αδιάβροχο κινητό θα έπρεπε να είναι αδιάβροχο χωρίς περιορισμούς. Στην πράξη, όμως, αυτό δεν ισχύει με κανένα τρόπο. Κάθε δήθεν αδιάβροχο κινητό έχει…

Στην προκειμένη, η πιστοποίηση απουσιάζει εντελώς από το OnePlus 7 Pro. Αυτό σημαίνει ότι με μία μικρή σταγόνα βροχής ή νερού, θα χαλάσει;

Φυσικά και όχι.

Η ίδια η OnePlus έχει ανακοινώσει ότι είναι απόλυτα ασφαλές το να στάξουν μερικές σταγόνες επάνω στη συσκευή, ή ακόμα και να βυθιστεί στο νερό.

Παρότι δεν το δοκιμάσαμε στη συσκευή που είχαμε στα χέρια μας, υπάρχουν δεκάδες βίντεο στο YouTube που έκαναν το εν λόγω πείραμα, με το OnePlus 7 Pro να λειτουργεί κανονικά μετά τη “βουτιά”.

Εύλογα αναρωτιέται λοιπόν κανείς, γιατί δεν διαθέτει την πιστοποίηση; Η απάντηση είναι σχετικά απλή.

Τα κινητά, πριν βγουν στην αγορά, πρέπει να περάσουν από ανεξάρτητα εργαστήρια για δοκιμές κάτω απ’ το νερό, ώστε να λάβουν αντίστοιχη πιστοποίηση. Προφανώς, αυτό αυξάνει το κόστος της συσκευής, και φαίνεται ότι η OnePlus ήθελε να το κρατήσει όσο πιο χαμηλά γίνεται.

Ωστόσο, για να έχει το θάρρος η ίδια η εταιρεία να ανακοινώσει δημόσια ότι το κινητό της είναι ασφαλές στο πιτσίλισμα, ή στις σταγόνες της βροχής, προφανώς έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα και έχουν κάνει τις δικές τους δοκιμές.

Οπότε, η έλλειψη μίας απλής πιστοποίηση δεν μας λέει απολύτως τίποτα, απ’ τη στιγμή που η εταιρεία μας εγγυάται για την ασφάλεια της συσκευής.

Δεν έχει wireless charging

Το τρίτο και ίσως το μόνο σημαντικό χαρακτηριστικό που απουσιάζει είναι το wireless charging. Ομολογουμένως η ασύρματη φόρτιση δεν είναι ακόμα ιδιαίτερα διαδεδομένη, πόσο μάλλον στη χώρα μας.

Ασύρματη Φόρτιση
Πώς Λειτουργεί η Ασύρματη Φόρτιση Κινητού

Η ασύρματη φόρτιση των κινητών υπάρχει εδώ και μερικά χρόνια, και αναμφίβολα όσοι την χρησιμοποιούμε γνωρίζουμε τα οφέλη της. Ωστόσο, επί του παρόντος δεν την…

Μάλιστα η OnePlus επίτηδες δεν ενσωματώνει wireless charging στις συσκευές της, γιατί ισχυρίζεται ότι η τεχνολογία δεν είναι ακόμα αρκετά γρήγορη για να αιτιολογήσει το επιπλέον κόστος.

Δεν διαφωνούμε ιδιαίτερα με αυτό, ειδικά έχοντας δει την ταχύτητα φόρτισης του Warp Charge 30. Δεν μπορούμε να φανταστούμε κάποιο σενάριο όπου θα προτιμούσαμε την ασύρματη αργή φόρτιση, έναντι της γρήγορης ενσύρματης.

Όπως και να ‘χει, για κάποιον μπορεί να είναι σημαντικό χαρακτηριστικό, οπότε θα πρέπει να επιλέξει άλλη συσκευή.

Τιμή και κουπόνια αγοράς (544/590/728€)

Η έκδοση με τα 8GB θεωρούμε ότι είναι και η πιο συμφέρουσα οικονομικά. Θα λέγαμε ότι αποτελεί την ιδανική επιλογή από άποψη απόδοσης και τιμής. Τα 8GB με διπλάσιο αποθηκευτικό χώρο αξίζουν το επιπλέον 8% στην τιμή, σε σχέση με την έκδοση των 6GB.

Μπορούμε να βρούμε τη συσκευή ακόμα πιο φθηνά, στα 590.40€, χρησιμοποιώντας το κουπόνι: GBON7P825

Σαφώς, τα 6GB είναι και αυτά αρκετά για οτιδήποτε κάνουμε.

Θα βρούμε αυτήν την έκδοση στα 544.50€, με το κουπόνι: HYPERGADGET04

Τα 12GB θεωρούμε ότι είναι υπερβολή, καθώς δεν μπορούμε να φανταστώ κάποιο ρεαλιστικό σενάριο στο οποίο θα φανούν χρήσιμα, ώστε να δικαιολογούν τα έξτρα χρήματα που ζητάει αυτή η έκδοση.

Αν ωστόσο δεν μας αρέσουν οι συμβιβασμοί, και επιλέγουμε πάντα το καλύτερο δυνατό, ακόμα κι αν είναι overkill, θα βρούμε τη μεγάλη έκδοση στα 693€, χρησιμοποιώντας το κουπόνι: HYPERGADGET03

Τελικές εντυπώσεις και εναλλακτικές

Μετά από αρκετό διάστημα εκτεταμένης χρήσης, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι το OnePlus 7 Pro είναι κορυφαία συσκευή. Αποτελεί ίσως το καλύτερο κινητό που μπορεί να πάρει κανείς στην κατηγορία των ναυαρχίδων, σε σχέση απόδοσης/τιμής.

Για τα ίδια χαρακτηριστικά σε άλλες συσκευές, όπως της Samsung, της Huawei, και ειδικά τα iPhone, πληρώνουμε επιπλέον 200€, 300€, ή και παραπάνω χρήματα.

Φυσικά, εξαρτάται πάντα και από τις ανάγκες του καθενός. Αν για οποιοδήποτε λόγο το OnePlus 7 Pro δεν πληροί τις προδιαγραφές σας, υπάρχουν αρκετές εξίσου αξιόλογες εναλλακτικές.

Πρώτο και καλύτερο είναι το Huawei P30 Pro, που αποτελεί τη ναυαρχίδα της κινέζικης εταιρείας. Η Huawei δεν έκανε καμία έκπτωση σε αυτή τη συσκευή, κάνοντάς το άξιο ανταγωνιστή του OnePlus 7 Pro.

Σύγκριση Επιδόσεων & Benchmarks: OnePlus 7 Pro vs Huawei P30 Pro
Σύγκριση Επιδόσεων & Benchmarks: OnePlus 7 Pro vs Huawei P30 Pro

Η αγορά κινητού είναι από τις πιο ευχάριστες διαδικασίες, παρότι ενδέχεται να βάλουμε το χέρι βαθιά στην τσέπη. Στον οδηγό θα βλέπουμε την λεπτομερέστατη σύγκριση…

Το κομμάτι στο οποίο υπερέχει εμφανώς είναι φυσικά η κάμερα, όπως μας έχει συνηθίσει η Huawei. Βέβαια η τιμή του απέχει αρκετά, καθώς θα βρούμε τη μεγάλη έκδοση στα 836€.

Αν είμαστε διατεθειμένοι να φτάσουμε τόσο μακριά, κυνηγώντας την καλύτερη selfie ή την καλύτερη ultra-wide φωτογραφία, τότε το Huawei P30 Pro, ή το Huawei P30 δεν θα μας απογοητεύσουν.

Από την άλλη, αν η φωτογραφία δεν είναι το πρώτο που κοιτάμε σε μία συσκευή, ίσως αξίζει να σκεφτούμε και την εναλλακτική του OnePlus 7 – χωρίς Pro.

Με 427€ για την έκδοση 8GB/256GB (409€ με το κουπόνι GBDPBJ256 μέχρι 12/8) ή 490€ για τη μεγαλύτερη έκδοση με 12GB/256GB, μπορούμε να έχουμε στα χέρια μας ολόιδιες επιδόσεις με το OnePlus 7 Pro.

Η μόνη διαφορά βρίσκεται στην κάμερα, καθώς στο OnePlus 7 απουσιάζει ο τηλεφακός και η ultra-wide λήψη. Το notch που διαθέτει στη μπροστινή πλευρά είναι σχετικά μικρό και διακριτικό, οπότε δεν θα μας απασχολήσει ιδιαίτερα.

Από τη λίστα των εναλλακτικών δεν μπορούμε να αφήσουμε στην απ' έξω το καταπληκτικό Xiaomi Mi 9, το οποίο στην τιμή των 364€ (350€ με το κουπόνι GBM9128BLACK μέχρι 31/8) δεν έχει αντίπαλο για αυτά που προσφέρει.

Ναι, δεν έχει την ποιότητα κατασκευής της OnePlus, αλλά διαθέτει οθόνη Super AMOLED, τρεις κάμερες για όλων των ειδών τις λήψεις, αισθητήρα δαχτυλικών αποτυπωμάτων στην οθόνη, και φυσικά τον κορυφαίο Snapdragon 855.

Τέλος, για τους φανατικούς οπαδούς της Samsung, μέχρι πριν λίγο διάστημα δεν υπήρχε άξιος ανταγωνιστής του OnePlus 7 Pro. Όχι επειδή η εταιρεία δεν έχει ναυαρχίδες με αντίστοιχες επιδόσεις, αλλά γιατί η τιμή τους ήταν απαγορευτική.

Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα τα Samsung Galaxy S10 και S10+ έχουν ρίξει αρκετά τις τιμές τους σε σύγκριση με την ημερομηνία κυκλοφορίας τους, ώστε να αποτελούν αξιόλογη πρόταση στα ίδια χρήματα με το OnePlus 7 Pro.

Βέβαια το μόνο πλεονέκτημα των ναυαρχίδων της Samsung είναι ίσως η ποιότητα της κάμερας, κι αυτό με ελάχιστη διαφορά.

Πώς σας φάνηκε το OnePlus 7 Pro;

Αυτές ήταν οι εντυπώσεις μας για το OnePlus 7 Pro, καθώς και όλες οι αξιόλογες εναλλακτικές για high-end smartphone.

Αν έχετε σκοπό να αγοράσετε το OnePlus 7 Pro, ή οποιαδήποτε άλλη συσκευή, και το κάνετε μέσα από τους συνδέσμους του PCsteps, βοηθάτε τη σελίδα μας να έχει έγκαιρη πρόσβαση σε όλες τις νεότερες συσκευές, ώστε να σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας.

Σε περίπτωση που έχετε κάποια απορία σχετικά με τη συσκευή, γράψτε μας στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED sale alert b10 x4 aa
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#320 - Δωρεάν VPN Edge, Πλήρη Αποσύνδεση Facebook, Κρυφό Μήνυμα Σε Εικόνα, Καρτούν Εικόνα Προφίλ
QuickSteps
GamingSteps#20240322 - Battle Royale Στο WoW, Ρεκόρ Χρηστών Για Το Stardew Valley, GDC Και IGF Awards 2024
GamingSteps