Home » Hardware » Οδηγοί Αγοράς » Αγορά Τηλεόρασης 4K, 8K, Smart TV €99 - €84.999, Φεβρουάριος 2023
Αγορά Τηλεόρασης 4K, 8K, Smart TV

Αγορά Τηλεόρασης 4K, 8K, Smart TV €99 – €84.999, Φεβρουάριος 2023

Το τηλεοπτικό πρόγραμμα έχει τα χάλια του, και κάθε χρονιά γίνεται χειρότερο. Όμως, με μία σύγχρονη τηλεόραση μπορούμε να δούμε ταινίες και σειρές από το PC σε πολύ περισσότερες ίντσες από οποιοδήποτε monitor. Στον οδηγό θα δούμε τα καλύτερα μοντέλα σε κάθε κατηγορία τιμής, και θα εξηγήσουμε τι πρέπει να προσέχουμε στην αγορά τηλεόρασης και με το επερχόμενο πρωτόκολλο DVB-T2.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Θέλεις επιστροφή χρημάτων σε όποια τηλεόραση αγοράσεις?

Για επιστροφή χρημάτων σε μετρητά από τα μεγαλύτερα e-shop στην Ελλάδα, για τεχνολογικές αγορές και όχι μόνο, μπορείς να κάνεις έναν δωρεάν λογαριασμό στο Pigogo. Η επιστροφή ισχύει για κάθε μέθοδο πληρωμής, ακόμα και με αντικαταβολή.

Δείτε τους οδηγούς αγοράς του PCsteps

Ένας οδηγός που ακολουθεί στενά τις εξελίξεις

Ο οδηγός για την αγορά τηλεόρασης του PCsteps παραμένει πάντοτε επίκαιρος. Θα τον ανανεώνουμε κάθε μήνα, την 2η Παρασκευή, από 7 έως 14 του μηνός.

Με αυτόν τον τρόπο, θα ενημερώνεστε τακτικά όσον αφορά τις αλλαγές των τιμών στην αγορά, για τυχόν μοντέλα που έχουν εξαντληθεί, αλλά και τα νέα και βελτιωμένα μοντέλα σε κάθε κατηγορία.

Η αγορά τηλεόρασης από τα καταστήματα

Στους περισσότερους οδηγούς αγοράς του PCsteps, όπως ο οδηγός αγοράς laptop και ο οδηγός αγοράς tablet, δημοσιεύουμε προτάσεις από πολλαπλές επιχειρήσεις με τις οποίες συνεργαζόμαστε.

Για τη δική σας ευκολία, αλλά και για την καλύτερη διαθεσιμότητα των προϊόντων, στον οδηγό περιλαμβάνουμε προτάσεις για την αγορά τηλεόρασης από το kotsovolos.gr, το e-shop.gr, το mediamarkt.gr, και το public.gr.

Ο βασικός λόγος, εκτός από την εκτεταμένη ποικιλία, την αυξημένη διαθεσιμότητα, και τις ανταγωνιστικές τιμές, είναι πως σε πολλά από τα παραπάνω καταστήματα θα βρούμε στημένες δεκάδες τηλεοράσεις σε λειτουργία.

Καλώς ή κακώς, τα τεχνικά χαρακτηριστικά των τηλεοράσεων μπορούν να προσδιορίσουν την ποιότητα της εικόνας μόνο μέχρι έναν βαθμό. Είναι λοιπόν σημαντικό το να έχουμε τη δυνατότητα να δούμε σε λειτουργία το μοντέλο που θα αγοράσουμε.

Αν κατοικούμε κοντά σε ένα από τα δεκάδες προαναφερθέντα καταστήματα ανά την Ελλάδα, μια επίσκεψη στην έκθεση μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην αγορά τηλεόρασης με την καλύτερη εικόνα για τις ανάγκες μας.

Τι πρέπει να προσέχουμε στην αγορά τηλεόρασης

Μέχρι και τη δεκαετία του '90, τα πράγματα ήταν απλά. Η βασική επιλογή που είχαμε για την αγορά τηλεόρασης CRT ήταν οι ίντσες. Και οι επιλογές ήταν αρκετά περιορισμένες, με τα μοντέλα 32 ιντσών να είναι τα πιο δημοφιλή.

Σήμερα, εκτός από το μέγεθος, πρέπει να επιλέξουμε και τεχνολογία τηλεόρασης (LED, OLED). Ταυτόχρονα, τεχνολογίες που μέχρι και πριν λίγα χρόνια ήταν “καινούριες”, όπως οι Plasma, πλέον είναι ανύπαρκτες στην αγορά.

8K, HDR, OLED, QLED, NANO – Τι να Προσέξω στην Αγορά Τηλεόρασης

Ρίχνοντας μια ματιά στις διαθέσιμες τηλεοράσεις της αγοράς, θα δούμε διάφορες ορολογίες, που μόνο σύγχυση μπορούν να μας προκαλέσουν. Να επιλέξουμε 4Κ ή 8K; OLED,…

Πέρα από την τεχνολογία, πρέπει στην αγορά τηλεόρασης να λάβουμε υπ' όψιν την ανάλυση (HD Ready, Full HD, UHD, 4K). Επιπλέον, θα πρέπει να γνωρίζουμε και αν μας ενδιαφέρουν χαρακτηριστικά όπως το να είναι Smart TV.

Η σημασία κάποιων χαρακτηριστικών, όπως τα Hz, έχει αλλάξει άρδην από τις τηλεοράσεις CRT στην αγορά τηλεόρασης σύγχρονης γενιάς. Ισχυρισμοί για 400Hz και 800Hz, εκτός από αναληθείς και παραπλανητικοί, επηρεάζουν διαφορετικά την ποιότητα της εικόνας.

Για το λόγο αυτό, μετά την παρουσίαση των μοντέλων, θα αναλύσουμε τι ισχύει με τις τεχνολογίες για την αγορά τηλεόρασης σήμερα, τι πρέπει να προσέχουμε, και τι πρέπει να αγνοούμε, ώστε να βρούμε την τηλεόραση που πραγματικά μας ταιριάζει.

Αν σας ενδιαφέρει να διαβάσετε αυτό το κομμάτι του οδηγού πριν να δείτε τα διαθέσιμα μοντέλα, για να είστε καλύτερα ενημερωμένοι, αρκεί να κάνετε κλικ εδώ για να μεταφερθείτε στην ενότητα “Οι βασικές τεχνολογίες στην αγορά τηλεόρασης”.

Μπορείτε επίσης να δείτε το βίντεο με τις μεγάλες απάτες του marketing από τους κατασκευαστές τηλεοράσεων.

Τέλος, αν σας ενδιαφέρει η αγορά τηλεόρασης για χρήση σαν monitor υπολογιστή, δείτε τι πρέπει να προσέξετε:

Tο επερχόμενο πρότυπο DVB-T2 (H.265 HEVC)

Η αποκωδικοποίηση DVB-T2 αποτελεί την εξέλιξη της σημερινής ψηφιακής μετάδοσης (DVB-T), στην οποία ήδη έχουν μεταβεί αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.

Ωστόσο, στην Ελλάδα βρισκόμαστε ακόμη στο σχέδιο κατάρτισης του οδικού χάρτη της νέας τεχνολογίας, και θα απαιτηθεί και άλλος χρόνος για την ομαλή μετάβαση.

Ένα θέμα με την αλλαγή είναι πως οι παλαιότεροι ψηφιακοί τηλεοπτικοί δέκτες DVB-T πλέον δεν είναι συμβατοί με το DVB-T2. Είναι λοιπόν σημαντικό στην αγορά τηλεόρασης να υποστηρίζει το DVB-T2, εφόσον φυσικά μας ενδιαφέρει το τηλεοπτικό πρόγραμμα.

Αποκωδικοποίηση DVB-T2
Τι Είναι η Αποκωδικοποίηση DVB-T2 στο Τηλεοπτικό Σήμα

Η αποκωδικοποίηση DVB-T2 αποτελεί την εξέλιξη της σημερινής ψηφιακής μετάδοσης (DVB-T), στην οποία ήδη έχουν μεταβεί αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο, στην Ελλάδα βρισκόμαστε ακόμη στο…

Στη χώρα μας, οι πωλήσεις τηλεοράσεων οι οποίες υποστηρίζουν την τεχνολογία DVB-T2 έχουν ξεκινήσει αργά αλλά σταθερά από τον Ιανουάριο του 2014.

Ωστόσο, τα καταστήματα ενώ αναφέρουν σε κάποιες τηλεοράσεις ότι διαθέτουν ψηφιακό δέκτη DVB-T2 MPEG4, δεν διευκρινίζουν αν αφορά DVB-T2 με υποστήριξη H.265 HEVC.

Ως εκ τούτου, σε κάθε TV του οδηγού που υποστηρίζει το νέο πρότυπο θα συμπεριλαμβάνουμε δίπλα την ένδειξη DVB-T2 που αναφέρει το κατάστημα.

Όμως, θα πρέπει πριν την αγορά να τους ρωτήσετε αν πρόκειται για αποκωδικοποιητή DVB-T2 με υποστήριξη H.265 HEVC, και όχι μόνο MPEG-2, MPEG-4/AVC/H.264. Για να μην βρεθείτε αργότερα προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

Αγορά τηλεόρασης 32 ιντσών

Για πολλούς από εμάς, 32 ίντσες ήταν η διάσταση της τελευταίας τηλεόρασης CRT που είχαμε.

Από αυτό το μέγεθος και πάνω, η ανάλυση HD-Ready ίσως είναι ανεπαρκής. Με εξαίρεση τα πολύ οικονομικά μοντέλα, κάτω των 250 ευρώ, δεν αξίζει να δώσει κανείς 300 ή και 400 ευρώ για την αγορά τηλεόρασης, και να μην μπορεί καν να δει ταινίες 1080p στην πλήρη τους ποιότητα.

€99,00 United LED HD READY

United UN3232LE 32″ Τηλεόραση LED

Η United, είναι η πιο οικονομική αγορά τηλεόρασης στις 32 ίντσες. Έρχεται με ελληνικό Menu οθόνης OSD

€199,00 Smart Tech HD, Smart TV

United UN32322S 32″ Τηλεόραση Smart TV

Αγορά Τηλεόρασης 2KHλλλκAAllasaall

Η United, είναι η πιο οικονομική Smart TV στις 32 ίντσες. Έρχεται με τεχνολογία HDR, πρόσβαση στο Netflix, δύο θύρες HDMI, και ασύρματη σύνδεση μέσω Miracast.

€149,00 Arielli HD, Android TV 11.0

TV ARIELLI LED-32S214T2 32” LED HD READY SMART ANDROID 11.0

Η Arielli HD, είναι άλλη μια οικονομική αγορά τηλεόρασης Android στις 32 ίντσες. Έρχεται με τρεις θύρες HDMI, και μια θύρα USB.

€159,00 ή 12 άτοκες δόσεις, F&U FHD, Smart TV, DVB-T2 (H.265)

F&U FLS32227H 32 Full HD Smart TV

Αγορά τηλεόρασης 24μμ

Η FHD Smart TV της F&U είναι μια καλή αγορά τηλεόρασης σε αυτό το εύρος χρημάτων.

Έρχεται με υποστήριξη της εφαρμογής NETFLIX και λειτουργία MIRACAST. Η τηλεόραση είναι PVR-Ready και προσφέρει σύνδεση στο οικιακό δίκτυο μέσω Wi-Fi και LAN-Ethernet.

€165,90 HORIZON SMART TV FHD

TV HORIZON 24HL6100H/B 24” LED HD READY BLACK

Το συγκεκριμένο μοντέλο της HORIZON είναι Smart TV και έχει ανάλυση 1920×1080 pixels. Έρχεται με δύο HDMI θύρες και μία USB. Σύμφωνα με την περιγραφή, διαθέτει DVB-T2 και πρέπει να ρωτήσουμε αν υποστηρίζει το DVB-T2 H.265.

€179,00 ή 12 άτοκες, Arielli HD, DVB-T2 (H.265) Android TV

ARIELLI Smart TV HD 32AT204

Η οικονομική Android TV στις 32 ίντσες έρχεται με τρεις θύρες HDMI και δύο USB. Επίσης, αναφέρουν αν υποστηρίζει το DVB-T2 (H.265) και η TV είναι HD Ready ανάλυσης 1366×768.

€195,90 PHILIPS LED HD READY, DVB-T2 (H.265)

TV PHILIPS 32PHT5505/05 32” LED HD READY

Αγορά τηλεόρασης 23ετα

Η τηλεόραση της PHILIPS διαθέτει θύρα USB και δύο θύρες HDMI. Σύμφωνα με το κατάστημα, υποστηρίζει το DVB-T2 (H.265).

€199,00 Xiaomi HD, Android TV

XIAOMI Mi TV PI 32″

Η Android TV της Xiaomi είναι στις 32 ίντσες, και διαθέτει δύο θύρες USB και τρεις HDMI. Διαθέτει 1 x LAN Ethernet, 3 x HDMI, 2 x USB, 1 x AV in, και υποδοχή ακουστικών 3,5 mm. Δεν αναφέρουν αν υποστηρίζει το DVB-T2 (H.265).

€249,00 Philips FHD, Smart TV

Philips 32PFS6855 32″ Τηλεόραση Smart TV

Αγορά Τηλεόρασης 12μ

Η Philips στις 32” είναι Smart TV ανάλυσης 1920×1080. Έρχεται με υποστήριξη HDR10 / HLG (Hybrid Log Gamma), 2xUSB 2.0 και 3xHDMI. Δεν αναφέρουν αν υποστηρίζει το DVB-T2 H.265.

€279,00 LG FHD Smart TV

LG 32LQ63006 32” FHD Τηλεόραση Smart TV

Η FHD τηλεόραση 32″ της LG είναι Smart TV. Υποστηρίζει online περιεχόμενο όπως Netflix, κ.λ.π, και λειτουργία USB Media Player. Δεν αναφέρουν την υποστήριξη DVB-T2 H.265.

€299,00 ή 12 άτοκες δόσεις, Samsung FHD Smart TV

Samsung UE32T5302CK 32″ Τηλεόραση Smart TV

αγορά τηλεόρασης 21KL

Η Smart TV της Samsung στις 32″ έρχεται με ανάλυση Full HD και γρήγορο και έξυπνο λειτουργικό σύστημα για γρήγορη πλοήγηση. Υποστηρίζει HDR, δύο θύρες HDMI, και μια USB.

Αγορά τηλεόρασης 40 – 43 ιντσών

Η κατηγορία των 40 ιντσών ανέκαθεν είχε ιδιαίτερη σημασία στην αγορά τηλεόρασης.

Για τις τηλεοράσεις CRT ήταν το άνω όριο. Ήταν αδύνατον να δημιουργηθούν οθόνες μεγαλύτερης διάστασης από 40″. Αυτό ίσχυε επειδή η λυχνία κενού, στην οποία βασίζονται οι CRT, θα κατέρρεε από την ατμοσφαιρική πίεση σε μεγαλύτερη διάσταση.

Για ένα σύντομο διάστημα οι 40 ίντσες ήταν επίσης το όριο για τις οθόνες LCD. Παρότι ήταν τεχνικά δυνατόν να κατασκευαστούν μεγαλύτερες οθόνες, το κόστος κατασκευής αυξανόταν κατακόρυφα.

Οι 40-43 ίντσες είναι η διάσταση που είχε συνδεθεί στο παρελθόν περισσότερο με τις οθόνες Plasma, καθώς σπανίως βλέπαμε μικρότερα μοντέλα αυτής της τεχνολογίας.

Πλέον είναι μια ιδιαίτερα δημοφιλής διάσταση για αγορά τηλεόρασης LED. Μπορούμε, μάλιστα, να βρούμε μοντέλα σε αυτή τη διάσταση με κόστος κάτω από 200 ευρώ. Το Full HD πλέον είναι στάνταρ, ενώ θα βρούμε και αρκετά μοντέλα UHD.

40” €159,00 ή 12 άτοκες δόσεις, F&U FHD, Android TV

F&U FL40111 40 Full HD TV

Αν θέλουμε να εξοπλίσουμε το φοιτητικό μας δωμάτιο, το γραφείο, ή το κατάστημα μας, τότε δεν χωρά αμφιβολία ότι η FHD Smart TV της F&U στις 40″ είναι καλή ευκαιρία στα €199 τελική τιμή.

Έρχεται με 3 θύρες HDMI και δυνατότητα PVR για να καταγράψουμε τα αγαπημένα μας προγράμματα σε USB stick ή σκληρό δίσκο.

Στο Public και στο Mediamarkt αναφέρουν ότι είναι Android TV, αλλά στο επίσημο site της εταιρείας, αλλά και στο εγχειρίδιο της συσκευής δεν φαίνεται κάτι τέτοιο, και πρέπει να το ρωτήσουμε.

43″ €202,90 HORIZON FHD Smart TV

TV HORIZON 43HL6330F/B 43” LED FULL HD SMART

H HORIZON είναι η πιο οικονομική Smart TV FHD στις 43 ίντσες. Έρχεται με δύο HDMI θύρες και USB για να προβάλλουμε ταινίες και όλα τα πολυμέσα μας που έχουμε αποθηκευμένα.

42″ €259,00 ή 12 άτοκες, F&U UHD Smart TV

F&U FL2D4202UH 42” Τηλεόραση Smart 4K TV

Η UHD TV της F&U έρχεται με πλήρη υποστήριξη HbbTV (Hybrid Broadcast Broadband TV). Παράλληλα, υποστηρίζει την εφαρμογή NETFLIX και τη λειτουργία MIRACAST.

Διαθέτει δυνατότητα PVR για να καταγράψουμε τα αγαπημένα μας προγράμματα σε USB stick ή σκληρό δίσκο.

43” €279,90 TCL UHD, Android TV

TV TCL 43P615 43” LED SMART 4K ULTRA HD

Η UHD τηλεόραση 43″ της TCL είναι Android TV. Υποστηρίζει online περιεχόμενο όπως Netflix, κ.λ.π, και Wifi display (Miracast) T-Cast, Chromecast, και Google Play Store.

43” €289,00 ή 12 άτοκες δόσεις, Kydos UHD, Smart TV

Τηλεόραση Kydos LED 43″ 4K K43WU22CD00

Αγορά Τηλεόρασης 43κτααααααμααα

H Smart TV της Kydos είναι η πιο οικονομική UHD στις 43 ίντσες. Έρχεται με τρεις HDMI θύρες και USB για να προβάλλουμε ταινίες και όλα τα πολυμέσα μας που έχουμε αποθηκευμένα.

43” €299,90 HORIZON UHD, Smart TV

TV HORIZON 43HL7530U/B 43” LED 4K ULTRA HD SMART

H TV της Horizon είναι UHD στις 43 ίντσες. Έρχεται με τρεις HDMI θύρες και δύο USB για να προβάλλουμε ταινίες και όλα τα πολυμέσα μας από συσκευές USB. Επίσης, σύμφωνα με το κατάστημα είναι Smart TV με Alexa.

43” €336,00 LG UHD SMART TV

TV LG 43UQ76903LE 43” LED 4K HDR ULTRA HD SMART WIFI MODEL 2022

Η UHD smart TV της LG έρχεται με HDR10 Pro που αναπαράγει φωτεινά χρώματα και ακριβείς εικόνες, παρέχοντας βελτιωμένη θέαση.

43″ €369,00 UHD PHILIPS Smart TV

Philips 43PUS7406 43″ Τηλεόραση Smart 4K TV

Αγορά Τηλεόρασης 2KHλλλκAAllasaallλ

Πρόκειται για μία Ultra HD οθόνη της Philips με Smart εφαρμογές και η οποία υποστηρίζει HDR10+/Dolby Vision, Netflix, YouTube, Amazon Prime, HbbTV, Teletext, Google Assistant, κ.α.

43″ €379,00 ή 24 άτοκες δόσεις, UHD Samsung, Smart TV, DVB-T2 (H.265)

SAMSUNG UE43AU7172 UHD 4K SMART

Σε τιμή κάτω από 400 ευρώ, θα βρούμε μία Smart Samsung UHD. Όπως είναι φυσικό, εκτός από το HDR10+, η τηλεόραση προσφέρει πολλές λειτουργίες μέσω Internet, όπως η χρήση εφαρμογών σαν το Netflix, κ.α.

Το κατάστημα αναφέρει ότι υποστηρίζει το DVB-T2 (H.265).

43″ €449,00 QLED SAMSUNG UHD, DVB-T2 (H.265)

TV SAMSUNG QE43Q60AAUXXH 43” QLED 4K ULTRA HD SMART WIFI

Η Ultra HD Smart TV 43″ της Samsung είναι μια πολύ καλή αγορά τηλεόρασης, καθώς πρόκειται για TV με τεχνολογία QLED η οποία προσφέρει καθαρή εικόνα και το απόλυτο μαύρο.

Επιπλέον, χάρις στο FreeSync, μειώνεται το input lag, προσφέροντάς και μία ταχύτατη εμπειρία gaming σε πραγματικό χρόνο.

43″ €499,00 ή 36 άτοκες δόσεις, UHD Sony, Google TV

Τηλεόραση Sony LED 43″ 4K KD43X80J

Το μοντέλο της SONY είναι UHD Google TV 43 ιντσών. Έχει πιστοποίηση από το Netflix (Netflix Recommended TV) και είναι ιδανική για PlayStation.

Διαθέτει την τεχνολογία Object-based HDR remaster, όπου το χρώμα κάθε μεμονωμένου αντικειμένου στην οθόνη αναλύεται και η αντίθεση προσαρμόζεται, κάτι που δεν συμβαίνει στις περισσότερες τηλεοράσεις αυτής της κατηγορίας.

Αγορά τηλεόρασης 48 – 50 ιντσών

Οι τηλεοράσεις σε αυτήν την κατηγορία κυμαίνονται σε παρόμοιες τιμές με τα μοντέλα των 43ων ιντσών, παρέχοντας όμως μέχρι και επτά ίντσες μεγαλύτερη διαγώνιο.

Αν έχουμε μεγάλο σαλόνι, ή απλά μας αρέσουν οι μεγάλες οθόνες, δεν θα χρειαστεί να “ξηλωθούμε” για την αγορά τηλεόρασης σε αυτές τις διαστάσεις.

50″ €279,00 ή 12 άτοκες δόσεις, F&U UHD DVB-T2 (H.265), Smart TV

F&U FL2D5007UH 50″ Τηλεόραση Smart 4K TV

Η Smart TV της F&U στις 50 ίντσες προσφέρει Ultra HD ανάλυση 3840×2160 pixels, με υποστήριξη στο DVB-T2 (H.265). Έρχεται με NETFLIX 4K, και όλα τα καλούδια, όπως DLNA, Miracast / Screen Mirroring, και άλλα.

50” €339,00 HORIZON UHD, Smart TV

TV HORIZON 50HL7530U/B 50” LED 4K ULTRA HD SMART

Αγορά Τηλεόρασης 2KHλλλκAAllasaallλα

H Smart TV της HORIZON UHD στις 50 ίντσες έρχεται με τρεις HDMI θύρες και δύο USB για να προβάλλουμε ταινίες και όλα τα πολυμέσα μας που έχουμε αποθηκευμένα, και όχι μόνο.

50″ €379,00 UHD Samsung, Smart TV

TV SAMSUNG UE50AU7172UXXH 50” LED 4K ULTRA HD SMART WIFI

Σε τιμή αρκετά κάτω από τα 400 ευρώ, θα βρούμε μία Smart Samsung UHD. Διαθέτει ένα εξαιρετικά λεπτό προφίλ, και εκτός από το HDR, η τηλεόραση προσφέρει πολλές λειτουργίες μέσω Internet, όπως η χρήση εφαρμογών σαν το Netflix, κ.α.

50″ €429,00 ή 24 άτοκες δόσεις, Xiaomi UHD Android TV

Τηλεόραση Xiaomi Mi LED 50″ 4K P150EU

Η Xiaomi είναι μία από τις πιο οικονομικές UHD Android TV στις 50 ίντσες. Διαθέτει τεχνολογία MEMC που εισάγει αυτόματα frames αντιστάθμισης σε περιεχόμενο χαμηλότερου frame rate για μεγαλύτερη ρευστότητα χωρίς το ενοχλητικό tearing.

50″ €429,00 UHD LG Smart TV

Τηλεόραση LG NanoCell 50″ 4K 50NANO756PR

Η τηλεόραση της LG στις 50” είναι εξοπλισμένη με τεχνολογία ThinQ AI και διαθέτει όλες τις Smart λειτουργίες της εταιρείας. Αναφέρουν ότι υποστηρίζει σκέτο το DVB-T2.

50″ €699,00 ή 36 άτοκες, QLED SAMSUNG UHD

Τηλεόραση Samsung QLED 50″ 4K Smart QE50Q60B

Η Ultra HD Smart TV 50″ της Samsung έρχεται με τεχνολογία QLED που προσφέρει εντυπωσιακή εικόνα και το απόλυτο μαύρο.

Επιπλέον, χάρις στην τεχνολογία FreeSync, μειώνεται το input lag, προσφέροντας και μία ταχύτατη εμπειρία gaming σε πραγματικό χρόνο.

48″ €849,00 ή 36 άτοκες, LG OLED UHD

Τηλεόραση LG OLED 48″ 4K OLED48A16LA

Η LG OLED 48″ 4K είναι μια καλή αγορά τηλεόρασης. Κατασκευάστηκε με γνώμονα την απόλυτη ψυχαγωγία σε μια εντυπωσιακή οθόνη με αυτοφωτιζόμενα pixel.

Το μοντέλο του 2021 διαθέτει επεξεργαστή α7 Gen4 AI 4K, με τσιπ που χρησιμοποιεί αλγόριθμους για την ανάλυση και βελτιστοποίηση του περιεχομένου.

Αγορά τηλεόρασης 55 – 60 ιντσών

Οι 60 ίντσες είναι 152 εκατοστά, περισσότερα από το μέσο ύψος ενός 12χρονου παιδιού. Είναι δύσκολο να χωρέσει το μυαλό το μέγεθος μιας τέτοιας οθόνης, αν δεν τη δούμε από κοντά.

Και όμως, χάρη στη μείωση των τιμών στη συνολική τεχνολογία των οθονών, μπορούμε να έχουμε 55 ίντσες από 300+ ευρώ, και 60 ίντσες από 529 ευρώ.

55″ €299,00 ή 12 άτοκες δόσεις, F&U UHD DVB-T2 (H.265), Android TV

F&U FLA5520UH 55″ Τηλεόραση Smart 4K TV

Το 1997, μια καλή 32άρα τηλεόραση CRT μπορούσε εύκολα να κοστίσει 300.000 δραχμές. Ακόμα όμως και λαμβάνοντας υπ' όψη τον πληθωρισμό 25 ετών, η αγορά τηλεόρασης UHD 55 ιντσών κάτω από τα 300 ευρώ μοιάζει με θαύμα.

Η Android TV της F&U στις 55 ίντσες προσφέρει Ultra HD ανάλυση 3840×2160 pixels, με υποστήριξη στο DVB-T2 (H.265), σε Google Assistant, NETFLIX 4K, και όλα τα καλούδια, όπως DLNA, Miracast / Screen Mirroring, και άλλα.

55” €329,00 ή 24 άτοκες δόσεις, Kydos UHD, Smart TV

Τηλεόραση Kydos LED 42″ FHD K42WF22SD01

H Smart TV της Kydos είναι άλλη μια οικονομική αγορά τηλεόρασης UHD στις 55 ίντσες. Έρχεται με τρεις HDMI θύρες και δύο USB.

55” €407,90 LG UHD, Smart TV

TV LG 55UQ75003LF 55” LED 4K HDR ULTRA HD SMART WIFI MODEL 2022

H Smart TV της LG έρχεται με HDR10 Pro, HLG. τρεις HDMI θύρες και USB για να προβάλλουμε ταινίες και όλα τα πολυμέσα μας που έχουμε αποθηκευμένα.

55” €469,00 Philips UHD, Smart TV

Philips 55PUS7406 55″ Τηλεόραση Smart 4K TV

H TV της Philips είναι UHD στις 55 ίντσες. Σύμφωνα με το κατάστημα υποστηρίζει HDR10+ για πιο βαθιές σκιές με πιο έντονες φωτεινές επιφάνειες και πιο ρεαλιστικά χρώματα.

50″ €479,00 UHD Samsung, Smart TV

TV SAMSUNG UE55AU7172 55” LED 4K ULTRA HD

Σε τιμή κοντά στα 480 ευρώ, θα βρούμε μία Smart Samsung UHD. Διαθέτει ένα εξαιρετικά λεπτό προφίλ, και εκτός από το HDR, η τηλεόραση προσφέρει πολλές λειτουργίες μέσω Internet, όπως η χρήση εφαρμογών σαν το Netflix, κ.α.

55″ €499,00 ή 36 άτοκες, Xiaomi UHD Android TV

Τηλεόραση Xiaomi Mi LED 55″ 4K P155EU

Πρόκειται για μία VFM UHD Android TV της Xiaomi. Σύμφωνα με το κατάστημα, διαθέτει τηλεχειριστήριο Bluetooth 360° με αρκετά καλούδια, και συνεργάζεται με τις περισσότερες κινητές συσκευές, όπως iPhone, iPad, Android phone και tablet, laptop, και Chromebook.

55” €599,00 ή 36 άτοκες δόσεις, NanoCell 4K LG Smart TV

LG 55NANO766QA 55” Τηλεόραση Smart 4K TV

Η τηλεόραση NanoCell 4K της LG στις 55″ αποτελεί το νέο πρότυπο σχεδίασης και ποιότητας για τις τηλεοράσεις LG. Διαθέτει όλες τις smart τεχνολογίες για να απολαμβάνουμε υψηλή ποιότητα εικόνας και ήχου.

55″ €799,00 ή 36 άτοκες δόσεις, Sony UHD, Android TV

Τηλεόραση Sony LED 55″ 4K KD55X80J

Η Google TV της Sony έρχεται με την τεχνολογία Object-based HDR remaster, όπου το χρώμα κάθε μεμονωμένου αντικειμένου στην οθόνη αναλύεται και η αντίθεση προσαρμόζεται, κάτι που δεν συμβαίνει στις περισσότερες τηλεοράσεις.

55” €999,00 ή 36 άτοκες δόσεις, LG OLED UHD

Τηλεόραση LG OLED 55” 4K Smart OLED55A26LA

Η LG OLED 55″ 4K κατασκευάστηκε με γνώμονα την απόλυτη ψυχαγωγία σε μια εντυπωσιακή οθόνη με αυτοφωτιζόμενα pixel. Το μοντέλο του 2022 διαθέτει επεξεργαστή με τσιπ που χρησιμοποιεί αλγόριθμους για την ανάλυση και βελτιστοποίηση του περιεχομένου.

55″ €1.399 ή 48 άτοκες, Sony OLED UHD, Google TV

Τηλεόραση Sony OLED 55″ 4K Android XR55A80KAEP

Η OLED Google TV της Sony LG στις 55″ είναι μια πολύ καλή αγορά τηλεόρασης, καθώς έρχεται με εξαιρετικά λεπτή σχεδίαση One Slate, όπου η οθόνη φαίνεται χωρίς πλαίσιο.

Διαθέτει τον ισχυρό επεξεργαστή Cognitive Processor XR της Sony, που αναλύει τα δεδομένα εικόνας για να αναδείξει την έντονη αντίθεση της OLED, με γνήσια μαύρα και υψηλή φωτεινότητα.

55″ €1.499 ή 48 άτοκες, Samsung OLED UHD

Τηλεόραση Samsung OLED 55″ 4K Smart QE55S95B

Η OLED της Samsung είναι άλλη μια καλή αγορά τηλεόρασης σε αυτή την κατηγορία, καθώς προσφέρει εντυπωσιακά βαθύ μαύρο, καθαρό λευκό και πλούσιες αποχρώσεις ζωντανού χρώματος. Με τα αυτοφωτιζόμενα LED, μπορούμε να έχουμε ευκρινή, καθαρή και φωτεινή εικόνα.

Διατίθεται και στο MediaMarkt.

Αγορά τηλεόρασης 60+ ιντσών

Αν μας ενδιαφέρει τόσο η μεγάλη εικόνα είναι πραγματικό το δίλημμα αν θα ήταν καλύτερα να πάρουμε έναν προτζέκτορα με οθόνη.

Όμως, ενώ ο προτζέκτορας θα μας περιορίσει στο σκοτάδι, οι τηλεοράσεις αυτής της κατηγορίας θα φωτίζουν άπλετα όλο μας τον χώρο, μέρα ή νύχτα, με τον κίνδυνο να ξεχάσουμε τι χρώμα έχει ο τοίχος πίσω από την τηλεόραση.

Επιπλέον, υπάρχουν προσφορές στις 65″ που ξεκινούν από μόνο 489 ευρώ.

65″ €499,00 ή 24 άτοκες, Panasonic UHD, Smart TV

Τηλεόραση Panasonic LED 65″ 4K Smart TX-65HX580

Η συγκεκριμένη Smart TV της Panasonic είναι η πιο οικονομική αγορά τηλεόρασης στις 65 ίντσες. ‘Έρχεται με επεξεργαστή 4K Studio Colour Engine για υψηλή ποιότητα εικόνας σε συνδυασμό με την τεχνολογία HDR 4K.

Διατίθεται και στο MediaMarkt.

65″ €499,00 ή 24 άτοκες, F&U QLED UHD Android TV

Τηλεόραση F&U QLED 65″ 4K Android FLQ6522UH

Η Android TV F&U QLED στις 65″ βρίσκεται στη χαμηλότερη τιμή της ελληνικής αγοράς, και έρχεται με ανάλυση Ultra HD 4K, και υποστήριξη DVB-T2 (H.265 HEVC). Διατίθεται και στο MediaMarkt.

65″ €579,00 ή 36 άτοκες, Samsung UHD, Smart TV

Samsung UE65AU7172 65″ Τηλεόραση Smart 4K TV

Αν μας ενδιαφέρει να αναβαθμίσουμε την ψυχαγωγία μας με πολύ μεγάλη οθόνη με ωραία εικόνα και ήχο, τότε η Samsung διαθέτει την κομψή TV Ultra HD στις 65″.

Προσφέρει ζωηρά, ρεαλιστικά χρώματα και τον γρήγορο επεξεργαστή Crystal 4K που ενορχηστρώνει το χρώμα, βελτιστοποιεί τον λόγο αντίθεσης, και ενισχύει τα δυναμικά φωτεινότητας (HDR).

65″ €649,00 ή 36 άτοκες, NanoCell 4K LG Smart TV

LG NanoCell 65NANO756PA 65″ Τηλεόραση Smart 4K TV

Η τηλεόραση 4K της LG στις 65″ διαθέτει σε καλή τιμή όλες τις smart τεχνολογίες για να απολαμβάνουμε υψηλή ποιότητα εικόνας και ήχου.

75″ €799,00 Samsung UHD, Smart TV

TV SAMSUNG UE75AU7172UXXH 75” LED 4K ULTRA HD

Αγορά Τηλεόρασης 12μaμαα

Αν μας ενδιαφέρει να αναβαθμίσουμε την ψυχαγωγία μας με πολύ μεγάλη οθόνη με ωραία εικόνα και ήχο, τότε η Samsung στις 75″ έχει την πιο χαμηλή τιμή της ελληνικής αγοράς.

65″ €849,00 ή 36 άτοκες, QLED SAMSUNG UHD, DVB-T2 (H.265)

SAMSUNG Neo QLED 65″ 4K QE65QN95A – Τηλεόραση

Το συγκεκριμένο Ultra HD μοντέλο της Samsung είναι του 2022. Έρχεται με πάνελ QLED που αποδίδει ζωηρά χρώματα, άψογη αντίθεση για καθαρή εικόνα, είτε σε απόλυτο σκοτάδι, είτε σε πολύ φωτεινό χώρο.

Φυσικά, έρχεται με όλα τα νέα εξελιγμένα τεχνολογικά καλούδια της κορεάτικης εταιρείας.

65″ €1.099 ή 36 άτοκες, LG NanoCell 8K

LG NanoCell 65NANO966PA 65″ Τηλεόραση Smart 8K TV

Η 8Κ NanoCell 65 ιντσών της LG είναι μια πολύ καλή αγορά τηλεόρασης καθώς βρίσκεται σε ελκυστική τιμή. Αποδίδει ζωηρά χρώματα, άψογη αντίθεση για καθαρή εικόνα, είτε σε απόλυτο σκοτάδι, είτε σε πολύ φωτεινό χώρο.

Οι τηλεοράσεις με 8K ανάλυση αποτελούν τo μέλλον της οικιακής ψυχαγωγίας. Σε κάθε περίπτωση, δίνουν εντυπωσιακή εικόνα. Ακόμη και όταν βλέπουμε ένα βίντεο που είναι σε FHD.

Οι 8K TV Ήρθαν Στην Ελλάδα: Όλα Όσα Πρέπει Να Γνωρίζουμε
Οι 8K TV Ήρθαν Στην Ελλάδα: Όλα Όσα Πρέπει Να Γνωρίζουμε

Είναι γεγονός ότι η ανάλυση και το μέγεθος της τηλεόρασης παίζουν σημαντικό ρόλο στην οικιακή ψυχαγωγία. Όταν μάλιστα η ανάλυση πήγε από FHD σε 4K,…

65″ €1.199 ή 36 άτοκες δόσεις, Sony UHD, Google TV

Τηλεόραση Sony DLED 65″ 4K Android KD65X80KAEP

Η Google TV της Sony LG στις 65″ είναι άλλη μια καλή αγορά τηλεόρασης και έρχεται με λεπτή σχεδίαση. Διαθέτει TRILUMINOS PRO και τον επεξεργαστή 4K HDR Processor X1.

98″ €84.999, 8K Sony Android Smart TV

Τηλεόραση Sony 98″ Ultra HD LED 8K Smart KD98ZG9BAEP

Πρόκειται για μία γιγαντοοθόνη 8K Sony Android TV των 98 ιντσών με ιδιαίτερο σχεδιασμό και πολλά νέα τεχνολογικά καλούδια. Μάλιστα, σε αντίθεση με τους προηγούμενους οδηγούς μας, το συγκεκριμένο μοντέλο φαίνεται να εξαντλήθηκε.

Οι βασικές τεχνολογίες στην αγορά τηλεόρασης

Μέχρι και τη δεκαετία του '90, οι μόνες τηλεοράσεις που γνωρίζαμε ήταν της τεχνολογίας Cathode Ray Tube, οι γνωστές CRT.

Στις αρχές της νέας χιλιετίας άρχισαν να διαδίδονται οι τηλεοράσεις Plasma, και αργότερα οι LCD.

Οι Plasma είχαν αντικειμενικά καλύτερη ποιότητα εικόνας από τις LCD της αντίστοιχης κατηγορίας. Όμως κατά κανόνα οι τηλεοράσεις Plasma ήταν ακριβότερες, πιο ογκώδεις, βαριές, και παρουσίαζαν μεγαλύτερη φθορά με το χρόνο.

Ταυτόχρονα, οι πρώτες LCD ήταν διαθέσιμες σε μικρότερα μεγέθη. Για μία περίοδο, λοιπόν, θα βρίσκαμε τηλεοράσεις Plasma μόνο από τις 42 ίντσες και άνω, και LCD σε μεγέθη κάτω των 40 ιντσών.

Η αγορά τηλεόρασης σήμερα

Πλέον, ακόμα και οι σχετικά νέες τεχνολογίες Plasma και LCD είναι δυσεύρετες, αν όχι ανύπαρκτες. Η αγορά τηλεόρασης περιστρέφεται αποκλειστικά γύρω από τις οθόνες LED, ενώ υπάρχουν και ελάχιστα μοντέλα OLED.

Οι οθόνες LED πρακτικά είναι οθόνες LCD – η πλήρης ονομασία της τεχνολογίας είναι LED-backlit LCD.

Η μόνη πραγματική διαφορά ανάμεσα σε LED και LCD είναι πως στις LCD, η φωτεινή πηγή της οθόνης ήταν μία λυχνία φθορισμού τύπου cold cathode fluorescent lighting (CCFL). Στις LED, για τον φωτισμό χρησιμοποιούνται λυχνίες LED.

Ενώ η χρήση LED μειώνει την ενεργειακή κατανάλωση, στην πράξη οι τηλεοράσεις LED δεν είναι καμία τρομερή καινοτομία έναντι των LCD.

Αντίθετα, οι τηλεοράσεις τύπου OLED (Organic LED) υιοθετούν μια εντελώς νέα τεχνολογία απεικόνισης.

Οι LCD/LED βασίζονται στο μπλοκάρισμα του φωτός από την φωτεινή πηγή, στην κατάλληλη συχνότητα για να δημιουργηθούν όλα τα χρώματα του RGB.

Όμως στις οθόνες OLED, δεν υπάρχει φωτισμός από κάποια σταθερή πηγή. Κάθε εικονοστοιχείο (pixel) διαθέτει ένα ηλεκτροφωταυγές (electroluminescent) οργανικό υλικό, που με την εφαρμογή ηλεκτρισμού παράγει το δικό του φως.

Ως αποτέλεσμα, οι οθόνες OLED μπορούν να απεικονίσουν βαθύτερο μαύρο και υψηλότερο λόγο αντίθεσης, έναντι οποιασδήποτε οθόνης LED ή LCD. Αυτή τη στιγμή, είναι αντικειμενικά η καλύτερη τεχνολογία επίπεδης οθόνης σε καταναλωτικό επίπεδο.

Σε μελλοντικό οδηγό θα αναλύσουμε με λεπτομέρεια πώς λειτουργούν οι τεχνολογίες οθόνης, τόσο όσον αφορά την αγορά τηλεόρασης, όσο και την αγορά οθόνης υπολογιστή.

Η ανάλυση σαν κριτήριο στην αγορά τηλεόρασης: από HD-Ready και Full HD, σε QHD, UHD, και 4Κ

Μία μεγάλη διαφορά ανάμεσα στις τηλεοράσεις CRT και τις οθόνες Plasma / LCD / LED / OLED είναι η έννοια της ανάλυσης.

Με βάση τον τρόπο λειτουργίας τους, οι οθόνες CRT δεν είχαν μόνο μία ανάλυση λειτουργίας, αλλά μπορούσαν να λειτουργήσουν σε ένα εύρος από αναλύσεις.

Κάθε οθόνη νέας τεχνολογίας, όμως, αποτελείται από συγκεκριμένο αριθμό εικονοστοιχείων (picture element -> pixel).

Για παράδειγμα, αν μια οθόνη διαθέτει 1080 οριζόντιες γραμμές από pixel, και 1920 κατακόρυφες στήλες, έχει ανάλυση 1920×1080.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η ανάλυση ονομάζεται Full HD, και είναι η ανάλυση που θα βρούμε στις περισσότερες οθόνες υπολογιστή.

Ενώ μπορούμε να ρυθμίσουμε την οθόνη να απεικονίζει χαμηλότερη ανάλυση, ο συνολικός αριθμός των pixel εξακολουθεί να είναι ο ίδιος. Απλά, για τη χαμηλότερη ανάλυση, περισσότερα από ένα Pixel χρησιμοποιούνται ταυτόχρονα.

Όπως αντιλαμβάνεστε, αυτό μειώνει δραματικά την ποιότητα της εικόνας, με τα πάντα να φαίνονται τετραγωνισμένα. Είναι λοιπόν ζωτικής σημασίας κάθε οθόνη να λειτουργεί στη φυσική της (native) ανάλυση, με βάση τα pixel με τα οποία είναι κατασκευασμένη.

Στα Windows, η native ανάλυση είναι αυτή που “Προτείνεται”.

Η βασική ανάλυση High Definition (HD) είναι η 1280×720, που θα τη συναντήσουμε και σαν 720p. Γενικά, δεν έχουν παραχθεί πολλά μοντέλα που να υποστηρίζουν αυτή την ανάλυση. Το πιο συνηθισμένο νούμερο σε οικονομικά μοντέλα είναι το 1366×768.

Την ανάλυση 1366×768 θα τη συναντήσουμε και σαν “HD Ready”, παρ' ότι δεν είναι η επίσημη ονομασία της. Για την ακρίβεια, δεν έχει κάποια επίσημη ονομασία.

Το πλήρες γράφημα με τις αναλύσεις και τις ονομασίες τους, θα το βρείτε εδώ.

Η πιο διαδεδομένη ανάλυση στη μεσαία κατηγορία για την αγορά τηλεόρασης, είναι το Full HD 1920×1080.

Η ανάλυση QHD (Quad HD) είναι 2560×1440, και ονομάζεται έτσι επειδή έχει τετραπλάσιες γραμμές από την HD 720. Αυτή την ανάλυση θα τη βρούμε κυρίως σε οθόνες υπολογιστή.

UHD όχι 4K

Στις ακριβότερες τηλεοράσεις θα συναντήσουμε το UHD (Ultra HD) 3840×2160. Θα συναντήσουμε αυτή την ονομασία ως UHD 4K, που όμως είναι λάθος. Η πραγματική ανάλυση 4K είναι ελαφρώς μεγαλύτερη, με 4096×2160 pixel.

Υπάρχουν και ξεχωριστές ονομασίες για ενδιάμεσες αναλύσεις, αναλόγως του λόγου πλευρών μιας οθόνης (16:9, 21:9, 5:4), αλλά σπανίως θα τις συναντήσουμε στην αγορά τηλεόρασης, και δεν θα επεκταθούμε σε αυτόν τον οδηγό.

Ποια ανάλυση στην τηλεόραση είναι η κατάλληλη για εμένα?

Σε γενικές γραμμές, αν βλέπουμε απλό τηλεοπτικό πρόγραμμα, DVD, και ταινίες ή σειρές 720p, η ανάλυση HD Ready 1366×768 θα μας καλύψει πλήρως. Δεν έχουμε κανένα όφελος αγοράζοντας τηλεόραση μεγαλύτερης ανάλυσης.

Αν θέλουμε να συνδέσουμε την τηλεόραση στον υπολογιστή, και να δούμε ταινίες 1080p ή δίσκους Blu-Ray, το Full HD 1920×1080 είναι μονόδρομος.

Το τελευταίο διάστημα, έχει πέσει σημαντικά το κόστος στις τηλεοράσεις UHD και 4K, και είναι μια καλή περίοδος για να επενδύσουμε σε αυτήν την τεχνολογία.

Ομολογουμένως, το υλικό που υπάρχει διαθέσιμο σε αυτές τις αναλύσεις είναι σχετικά περιορισμένο. Όμως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως το UHD και 4K είναι το μέλλον, ειδικά με τις δυνατότητες που μας δίνουν οι συνδέσεις VDSL.

Από τη στιγμή που οι περισσότεροι από εμάς αγοράζουμε μια τηλεόραση για να μας κρατήσει για χρόνια, επιλέγοντας τώρα το UHD ή 4K, είμαστε εξασφαλισμένοι για όλες τις νεότερες εξελίξεις.

Τα αισχρά ψέματα των Hz και του λόγου αντίθεσης

Όσον αφορά την ανάλυση μιας τηλεόρασης, οι κατασκευαστές δεν έχουν περιθώριο να πουν ψέματα. Δεν μπορούν να πουλήσουν ένα panel HD Ready σαν Full HD, ούτε ένα panel Full HD σαν 4Κ. Μια δοκιμή 10 δευτερολέπτων θα αποκάλυπτε το ψέμα.

Όμως, ακόμα και σε οικονομικές τηλεοράσεις, εύκολα θα βρούμε δήθεν ρυθμό ανανέωσης 1600Hz και λόγο αντίθεσης 20.000.000:1. Αυτά τα νούμερα με κανέναν τρόπο δεν εκπροσωπούν την πραγματικότητα.

Ο πραγματικός λόγος αντίθεσης

Ο λόγος αντίθεσης είναι η διαφορά στη φωτεινότητα ανάμεσα στο πιο σκοτεινό και το πιο φωτεινό σημείο που μπορεί να δείξει η οθόνη.

Το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό είναι εξαιρετικά σημαντικό για την ποιότητα της εικόνας. Όσο υψηλότερος είναι ο λόγος αντίθεσης, τόσο πιο βαθύ μαύρο μπορεί να δείξει η τηλεόραση, και θα έχει περισσότερη λεπτομέρεια σε σκοτεινές σκηνές, και πιο ζωντανά χρώματα.

Στην πραγματικότητα, η συντριπτική πλειοψηφία των τηλεοράσεων LED έχει πραγματικό λόγο αντίθεσης 1000:1 – θα το συναντήσουμε και σαν “αναλογία αντίθεσης”.

Σε καμία περίπτωση και με κανέναν τρόπο μια τηλεόραση που δηλώνει λόγο αντίθεσης 80.000.000:1 δεν έχει δεκαέξι φορές καλύτερο λόγο αντίθεσης από ένα μοντέλο που δηλώνει 5.000.000:1.

Το πιθανότερο είναι πως ο πραγματικός λόγος αντίθεσης είναι 1000:1 και στα δύο μοντέλα, και τα νούμερα αυτά είναι απλώς κόλπα του marketing.

Η παρανόηση και η παραπλάνηση των Hertz

Αν νομίζατε πως είναι μεγάλη η κοροϊδία του λόγου αντίθεσης, στον ρυθμό ανανέωσης (refresh rate) είναι που γίνεται το πραγματικό πανηγύρι.

Στις τηλεοράσεις CRT, ο ρυθμός ανανέωσης (Refresh Rate) δήλωνε πόσες φορές ανά δευτερόλεπτο το πυροβόλο ηλεκτρονίων σάρωνε πλήρως την οθόνη, απ' άκρη σ' άκρη. Στα 50Hz, η ανανέωση γινόταν 50 φορές ανά δευτερόλεπτο.

Οι τηλεοράσεις CRT με ρυθμό ανανέωσης 50Hz είχαν μια εικόνα που τρεμόπαιζε εμφανώς σε σχέση με τηλεοράσεις με refresh rate 100Hz. Ο υψηλός ρυθμός ανανέωσης ήταν λοιπόν μια σαφής και χειροπιαστή ένδειξη ποιότητας στην αγορά τηλεόρασης.

Στις σύγχρονες τηλεοράσεις, ο ρυθμός ανανέωσης εκφράζει κάτι διαφορετικό. Κατ' αρχάς, όλες οι τηλεοράσεις της αγοράς, όσον αφορά το panel, έχουν πραγματικό ρυθμό ανανέωσης 50Hz για το Ευρωπαϊκό PAL ή 60Hz για το Αμερικανικό NTSC.

Αυτό αποδεικνύεται εύκολα αν χρησιμοποιήσουμε μια τηλεόραση ως οθόνη σε υπολογιστή. Όσα Hz και αν δηλώνει, η κάρτα γραφικών στα 60Hz θα λειτουργήσει, με όσα μειονεκτήματα έχει αυτό για το gaming.

Από εκεί και πέρα, κάθε σύγχρονη τηλεόραση έχει μία κεντρική μονάδα επεξεργασίας (CPU), η οποία έχει τη δυνατότητα να διαχειρίζεται έναν αριθμό από καρέ ανά δευτερόλεπτο. Η επεξεργασία αυτή αφορά τη δυνατότητα του interpolation.

Το interpolation είναι η διαδικασία που ο επεξεργαστής της τηλεόρασης συγκρίνει δύο διαδοχικά καρέ μεταξύ τους, βλέπει ποια σημεία έχουν παραμείνει ίδια και ποια έχουν αλλάξει, και παρεμβάλλει (interpolate) μεταξύ τους ένα μεταβατικό καρέ.

Ο ρόλος αυτού του ενδιάμεσου καρέ είναι να κάνει πιο ομαλή τη μετάβαση από το πρώτο στο δεύτερο καρέ. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε σκηνές με γρήγορες εναλλαγές, που αλλιώς θα ήταν αδύνατη η ομαλή απεικόνισή τους, λόγω περιορισμών του LCD.

Ο επεξεργαστής της τηλεόρασης

Ιδανικά, ο επεξεργαστής της τηλεόρασης θα πρέπει να μπορεί να επεξεργάζεται τρία καρέ για κάθε ένα που εμφανίζεται στην οθόνη, καθώς θα πρέπει να επεξεργάζεται δύο καρέ και να δημιουργήσει το ενδιάμεσο καρέ για το Interpolation.

Επομένως, αν μια τηλεόραση PAL έχει ρυθμό ανανέωσης πάνελ 50Hz, η CPU πρέπει να επεξεργάζεται με ρυθμό τουλάχιστον 150Hz (150 καρέ ανά δευτερόλεπτο), για να έχει όσο γίνεται ομαλή εικόνα.

Αν σε μια τηλεόραση ο επεξεργαστής μπορεί να αναλάβει μόνο 100 καρέ ανά δευτερόλεπτο, υπάρχει πρόβλημα. Για μερικά καρέ η κίνηση είναι ομαλή, αλλά ξαφνικά υπάρχει αποσυγχρονισμός για 1-2 καρέ, κ.ο.κ.

Κατά συνέπεια, το να δηλώνει μια σύγχρονη τηλεόραση ότι έχει 100Hz – ασχέτως που αφορούν την ταχύτητα επεξεργασίας καρέ και όχι τον ρυθμό ανανέωσης – είναι αντικειμενικά μειονέκτημα.

Η “μαγεία” του marketing

Εδώ όμως έρχεται πάλι η “μαγεία” του marketing. Oι εταιρείες δημιουργούν μια τεχνολογία (Samsung Motion Rate, Sony MotionFlow, LG TruMotion) και ισχυρίζονται πως η τηλεόραση διαθέτει μέχρι και 18 φορές περισσότερα Hz από τα πραγματικά.

Σε αυτή τη δημοσίευση μπορείτε να δείτε πίνακες που συγκρίνουν τα πραγματικά Hz (που εξακολουθούν να αφορούν τον επεξεργαστή και όχι το Panel) σε σχέση με τα δήθεν Hz του marketing.

Καθώς πρόκειται για αμερικανική ιστοσελίδα, εστιάζεται περισσότερο στα Hz των τηλεοράσεων σε NTSC, και έχει ένα μόνο πίνακα με μοντέλα του 2014 για ευρωπαϊκά μοντέλα.

Όπως και να ‘χει, το δίδαγμα είναι πως δεν πρόκειται να βρούμε περισσότερα από 200 πραγματικά Hertz, και πως τα Hertz δεν έχουν σε τίποτα να κάνουν με το τρεμόπαιγμα της οθόνης, αλλά αφορούν τη δυνατότητα ομαλής κίνησης.

Αυτό που χειροτερεύει περισσότερο τα πράγματα είναι όταν ο κατασκευαστής δεν αναφέρεται καν σε Hz, αλλά σε κάποια μονάδα της δικής του τεχνολογίας, όπως PMI, PQI, κ.α.

Σε αυτή την περίπτωση, δεν μπορεί καν να γίνει μια στοιχειώδης σύγκριση ανάμεσα σε μοντέλα διαφορετικών κατασκευαστών.

Είναι καλή ιδέα η αγορά τηλεόρασης για οθόνη υπολογιστή?

Οι σύγχρονες τηλεοράσεις είναι ψηφιακές, και έχουν πάντοτε είσοδο HDMI, και συνήθως και DVI, που μπορεί να δεχτεί σήμα από υπολογιστή.

Ταυτόχρονα, η διαφορά στην τιμή ανάμεσα στις τηλεοράσεις και τις οθόνες υπολογιστή είναι τεράστια. Ένα μόνιτορ υπολογιστή στις 27 ίντσες ξεκινάει περίπου στα 260 ευρώ.

Στις τηλεοράσεις, όμως, στην ίδια τιμή μπορούμε να έχουμε 32 ίντσες, που είναι σημαντική διαφορά στο μέγεθος της οθόνης.

Συν τοις άλλοις, δεν θα βρούμε οθόνες υπολογιστών πάνω από 34-35 ίντσες, ενώ οι τηλεοράσεις φτάνουν μέχρι και τις 55 ίντσες σε σχετικά λογικό κόστος.

Γιατί λοιπόν η αγορά τηλεόρασης να μην μας καλύψει για τον υπολογιστή?

Είναι αλήθεια πως οι τηλεοράσεις και τα monitor έχουν σχεδιαστεί με την ίδια τεχνολογία, LED-Backlit LCD. Όμως, κάθε κατηγορία συσκευής είναι εξειδικευμένη για διαφορετική χρήση.

Στον υπολογιστή, η ευκρίνεια του κειμένου είναι θεμελιώδους σημασίας, από την πλοήγηση στο ίντερνετ μέχρι τις εφαρμογές του Office. Επίσης, ο χρήστης μιας οθόνης υπολογιστή κάθεται σε κοντινή απόσταση από αυτή.

Αγορά Τηλεόρασης κλλλ

Για τον λόγο αυτόν, τα μόνιτορ έχουν σχεδιαστεί με υψηλή πυκνότητα εικονοστοιχείων (pixel density), που μετριέται σε pixel ανά ίντσα (Pixel Per Inch, PPI).

Σύμφωνα με αυτόν τον online calculator, ένα τυπικό μόνιτορ 24ων ιντσών Full HD έχει πυκνότητα εικονοστοιχείων 91.79 pixel ανά ίντσα.

Σε τηλεόραση 32 ιντσών, με την ίδια ανάλυση Full HD, η πυκνότητα των pixel μειώνεται στα 68.84 PPI.

Αγορά τηλεόρασης λκκ

Είναι μια μείωση της τάξης του 25%, και χειροτερεύει εμφανώς την ποιότητα του κειμένου επί της οθόνης. Πόσο μάλλον αν μας ενδιαφέρει η αγορά τηλεόρασης στις 40 ίντσες και άνω.

Το gaming

Ας πούμε όμως πως δεν μας ενδιαφέρει και τόσο το κείμενο, και θέλουμε να παίζουμε κυρίως παιχνίδια. Και σε αυτήν την περίπτωση, τα gaming monitor έχουν σχεδιαστεί με χαμηλό χρόνο απόκρισης, για να αποφευχθεί ένα φαινόμενο που ονομάζεται Ghosting.

Με απλά λόγια, σε γρήγορη κίνηση εντός του παιχνιδιού, τα εικονοστοιχεία σε μια οθόνη με μεγάλο χρόνο απόκρισης δεν προλαβαίνουν να αλλάξουν αρκετά γρήγορα. Ως αποτέλεσμα, εμφανίζεται μια αντιαισθητική σκιά πίσω από κινούμενα αντικείμενα.

Αγορά Τηλεόρασης λκ

Πολλές τηλεοράσεις στα χαρακτηριστικά τους δεν αναγράφουν καν ποιος είναι ο χρόνος απόκρισης. Όταν τον αναφέρουν, συνήθως είναι αρκετά μεγαλύτερος από αυτόν που θα βρούμε ακόμα και σε ένα οικονομικό μόνιτορ.

Αγορά τηλεόρασης 14μννλλμμλ

Τηλεόραση UHD για το PC

Τέλος, αν αγοράσουμε τηλεόραση UHD για να έχει υψηλή ανάλυση και για τον υπολογιστή, υπάρχει περίπτωση να μην μπορέσουμε να έχουμε ανάλυση 3840×2160 στην επιφάνεια εργασίας μας, αλλά μόνο Full HD.

Το γιατί συμβαίνει αυτό είναι αρκετά τεχνικό, και έχει να κάνει με το αν η τηλεόραση διαθέτει θύρες HDMI 2.0, και αν χρησιμοποιεί πραγματικό chroma signaling 4:4:4.

Ουσιαστικά, μόνο τηλεοράσεις με τη νεότερη θύρα DisplayPort, και υπολογιστές με αντίστοιχη θύρα στην κάρτα γραφικών, είναι εγγυημένο πως θα μπορούν να λειτουργήσουν σε ανάλυση UHD.

αγορά τηλεόρασης

Η μόνη εργασία στην οποία μια τηλεόραση μπορεί να ανταποκριθεί σωστά σε συνεργασία με έναν υπολογιστή, είναι στο να βλέπουμε ταινίες ή σειρές.

Σε αυτήν την περίπτωση, μπορούμε να έχουμε ένα κανονικό μόνιτορ, και μια δεύτερη σύνδεση με μια μεγάλη τηλεόραση, για να βλέπουμε τις ταινίες επί της μεγαλύτερης οθόνης.

Έχετε απορίες για την αγορά τηλεόρασης?

Ανάμεσα στις τόσες τεχνολογίες και προδιαγραφές για την αγορά τηλεόρασης, ακόμα και ένας έμπειρος χρήστης είναι εύκολο να χαθεί.

Αν δυσκολεύεστε με την αγορά τηλεόρασης, ή ψάχνετε κάποιο μοντέλο με προδιαγραφές που δεν καλύπτονται στον οδηγό, μπορείτε να μας γράψετε στο Questions.pcsteps.gr

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

Αγορά Tablet Με Android, Windows, iOS, €56-€1.199 Σεπτέμβριος 2020
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#264 - Αναπαραγωγή Βίντεο Και Εφαρμογές Microsoft Store, Έκδοση Λειτουργικού Windows 11
QuickSteps
GamingSteps#20230304 - Ταινία Dead by Daylight, Minecraft Trails & Tales Update, Mario Kart 8 Wave 4 Και Birdo
GamingSteps