Home » Software » Το Καλύτερο Λειτουργικό Σύστημα για PC

Το Καλύτερο Λειτουργικό Σύστημα για PC

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Το ότι τα Windows έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς δεν σημαίνει απαραιτήτως πως είναι το καλύτερο λειτουργικό σύστημα για PC. Στον οδηγό αυτό θα δούμε τις βασικές χρήσεις του υπολογιστή (gaming, internet, ταινίες, office, επαγγελματικά προγράμματα κλπ) και ποιο είναι το καλύτερο λειτουργικό σύστημα για την καθεμία από αυτές.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Να σημειωθεί πως στον τίτλο του άρθρου χρησιμοποιούμε τον όρο PC ως Personal Computer, που συμπεριλαμβάνει και τους Mac.

Το καλύτερο λειτουργικό σύστημα για παιχνίδια: Windows 7 ή 8

Κανείς δεν αμφισβητεί πως έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος όσον αφορά την κυκλοφορία παιχνιδιών σε πλατφόρμες όπως το Mac OS ή ακόμη και το Linux, ειδικά με την κυκλοφορία του Steam για Linux το 2013.

το καλύτερο λειτουργικό σύστημα για pc windows linux mac os x 01

Τα Windows όμως, στον τομέα των παιχνιδιών, έχουν προβάδισμα δεκαετιών, και ασύγκριτα μεγαλύτερες βιβλιοθήκες όσον αφορά τα παλιά αλλά και τα σύγχρονα παιχνίδια.

Η μόνη κίνηση που ίσως αλλάξει αυτή την ισορροπία στο μέλλον είναι το Steam OS της Valve, με κάποια από τις κονσόλες Steam Machine.

το καλύτερο λειτουργικό σύστημα για pc windows linux mac os x 02

Προς το παρόν, όμως, για οποιονδήποτε ασχολείται με το Gaming στον υπολογιστή, τα Windows είναι πρακτικά μονόδρομος, είτε μας αρέσει είτε όχι.

Windows 7 ή Windows 8 για Gaming PC?

Μπορεί τα Windows 8 να είναι το νεότερο λειτουργικό της Microsoft, αλλά όπως μας δίδαξαν και τα Vista έναντι των XP, το νεότερο και το καλύτερο λειτουργικό σύστημα δεν ταυτίζονται πάντα.

Ανάμεσα λοιπόν στα Windows 7 και τα Windows 8, ποιο είναι το καλύτερο λειτουργικό για τον φανατικό PC Gamer?

το καλύτερο λειτουργικό σύστημα για pc windows linux mac os x 03

Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχουν πολλά αντικειμενικά κριτήρια υπέρ των 7 ή των 8.

Ένα αντικειμενικό κριτήριο είναι η συμβατότητα. Υπάρχουν ορισμένοι παλιότεροι τίτλοι παιχνιδιών που λειτουργούν στα Windows 7, αλλά δεν λειτουργούν στα Windows 8. Αντίθετα, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κανένας τίτλος που να λειτουργεί στα Windows 8 και να μην λειτουργεί στα Windows 7.

Στον τομέα των επιδόσεων, τα Windows 8 φέρονται να έχουν ένα ελαφρύ προβάδισμα έναντι των 7 σε εφαρμογές όπως πχ το Microsoft Excel.

το καλύτερο λειτουργικό σύστημα για pc windows linux mac os x 04

Όμως αντίστοιχα Benchmarks σε παιχνίδια δείχνουν ελαφρύ προβάδισμα των Windows 7, κι αυτό μόνο σε χαμηλότερες αναλύσεις.

το καλύτερο λειτουργικό σύστημα για pc windows linux mac os x 05

Ο σημαντικότερος παράγοντας, λοιπόν, είναι ο υποκειμενικός: Ποιο λειτουργικό σύστημα μας αρέσει καλύτερα στη χρήση.

Αν χρησιμοποιούμε τα Windows χρόνια, το γνώριμο Interface των Windows 7 είναι απείρως καλύτερη επιλογή από την αλλαγμένη μορφή των Windows 8, με τα πολύχρωμα πλακάκια, που αντιμετωπίζει κάθε υπολογιστή σαν να είναι ταμπλέτα.

το καλύτερο λειτουργικό σύστημα για pc windows linux mac os x 06

Υπάρχουν όμως και χρήστες τους οποίους έχει βολέψει η Οθόνη Έναρξης, οι Metro εφαρμογές, και η απομάκρυνση από το κλασσικό Start Menu. Γούστα είναι αυτά.

Με δεδομένο λοιπόν πως τα Windows 7 και τα Windows 8 κοστίζουν λίγο-πολύ το ίδιο, το καλύτερο λειτουργικό σύστημα είναι αυτό που μας βολεύει καλύτερα.

Το καλύτερο λειτουργικό σύστημα για internet, ταινίες, μουσική, και office: Linux

Για κάποιον χρήστη ο οποίος απλά σκοπεύει να πλοηγείται στο Internet, να βλέπει ταινίες, να ακούει μουσική, και να λειτουργεί εφαρμογές Office, τα Windows είναι η χειρότερη δυνατή επιλογή.

το καλύτερο λειτουργικό σύστημα για pc windows linux mac os x 07

Ο βασικός λόγος είναι το ζήτημα της ασφάλειας. Το Internet είναι γεμάτο με malware και μολυσμένες ιστοσελίδες, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα προσπαθήσουν να μολύνουν το σύστημά μας, με σκοπό από το να υποκλέψουν τα στοιχεία της πιστωτικής ή του e-banking μας μέχρι να έχουν τον πλήρη έλεγχο του υπολογιστή.

Το θέμα όμως είναι πως ο κακόβουλος κώδικας στη συντριπτική πλειοψηφία των Malware έχει γραφτεί ειδικά για Windows και δεν μπορεί να τρέξει ή να προξενήσει ζημιά σε καμία άλλη πλατφόρμα, Mac OS ή Linux.

το καλύτερο λειτουργικό σύστημα για pc windows linux mac os x 08

Επιπλέον, οι δημοφιλείς browsers Firefox, Chrome, και Opera των Windows είναι διαθέσιμοι και στο Linux, στις τελευταίες τους εκδόσεις. Το ίδιο ισχύει για τον γνωστό Media Player VLC, για τις ταινίες και τη μουσική μας.

Όσο για τις εφαρμογές Office, το δωρεάν LibreOffice είναι μια εξαιρετική εναλλακτική για το ακριβό Microsoft Office, και μπορεί να διαβάσει όλα τα αρχεία του.

το καλύτερο λειτουργικό σύστημα για pc windows linux mac os x 09

Αν σε αυτό προσθέσουμε το γεγονός πως πολλές διανομές Linux είναι πλέον εξαιρετικά απλές στην εγκατάσταση και τη χρήση, ο χρήστης που δεν ενδιαφέρεται καθόλου για παιχνίδια, μόνο κερδισμένος βγαίνει από τη μετάβαση σε κάποια διανομή Linux.

Αν δεν ξέρετε από ποια διανομή Linux να ξεκινήσετε, δείτε τον οδηγό μας:

Διανομές Linux: Οι 14 Γνωστότερες / Καλύτερες

Mac OS ή Linux?

Όταν αναφερόμαστε καθαρά στην πλοήγηση στο Internet, τις ταινίες, τη μουσική, και το Office, το Mac OS έχει τα ίδια πλεονεκτήματα με το Linux, όσον αφορά την ασφάλεια.

Η διαφορά όμως είναι πως για να τρέξουμε το Mac OS πρέπει να αγοράσουμε έναν υπολογιστή Apple Mac, οι οποίοι ξεκινούν από υψηλότερες τιμές.

Το να δώσει κάποιος σχεδόν 650 ευρώ για τον φθηνότερο επιτραπέζιο Mac Mini, ή 900 ευρώ για το φθηνότερο Macbook είναι παράλογα σπάταλο, όταν μπορεί να το κάνει εξίσου καλά με ένα PC των 300 ευρώ και Linux.

το καλύτερο λειτουργικό σύστημα για pc windows linux mac os x 10

Όσο για την εγκατάσταση Mac OS σε PC, γνωστή και ως Hackintosh, απαιτεί να έχουμε πολύ συγκεκριμένα υποσυστήματα (μητρική, κάρτα γραφικών κλπ) για να λειτουργήσει, και είναι πιθανό να μας παιδέψει αρκετά όσον αφορά την εγκατάσταση.

Το Linux είναι δωρεάν, είναι εύκολο στην εγκατάσταση και την χρήση, και θα καλύψει στο 100% τις ανάγκες μας για το Internet, τις ταινίες, τη μουσική, και τις εφαρμογές Office, κρατώντας μας ασφαλείς από τις ψηφιακές κακοτοπιές.

Το καλύτερο λειτουργικό σύστημα για επαγγελματικές εφαρμογές: Mac OS

Υπάρχουν πολλά επαγγέλματα που βασίζονται σε ειδικές εφαρμογές, οι οποίες λίγο-πολύ μονοπωλούν την αγορά για τους επαγγελματίες.

το καλύτερο λειτουργικό σύστημα για pc windows linux mac os x 11

Οι γραφίστες χρησιμοποιούν Photoshop, Illustrator, Maya, Blender για τη δημιουργία 2D και 3D γραφικών. Οι μηχανικοί AutoCAD ή διάφορα άλλα αντίστοιχα προγράμματα. Οι μοντέρ AVID, Premiere και Final Cut. Οι μουσικοί παραγωγοί Logic, Cubase, FL Studio κλπ.

Ένα χαρακτηριστικό που έχουν όλα τα παραπάνω προγράμματα, είναι πως συνήθως έχουν εκδόσεις για Mac OS. Ορισμένα μάλιστα, όπως τα Logic και Final Cut, έχουν εκδόσεις αποκλειστικά για Mac OS.

το καλύτερο λειτουργικό σύστημα για pc windows linux mac os x 12

Ενώ δεν υπάρχει καμία σημαντική διαφορά ανάμεσα στις επιδόσεις πχ του Photoshop για Windows και του Photoshop για Mac OS, η επιπλέον ασφάλεια στο λειτουργικό της Apple το καθιστά σαφώς καλύτερη επιλογή έναντι των Windows.

Αν λάβουμε ταυτόχρονα υπ' όψιν πως οι επαγγελματίες χρειάζονται γενικά ισχυρότερους υπολογιστές υψηλότερου κόστους, η αγορά ενός iMac δεν είναι καθόλου παράλογη.

Το καλύτερο λειτουργικό σύστημα για τον αρχάριο προγραμματιστή: Linux

Ο αρχάριος προγραμματιστής που έχει μόλις ξεκινήσει να μαθαίνει μια γλώσσα, μπορεί πρακτικά να χρησιμοποιήσει όποιο λειτουργικό σύστημα θέλει.

το καλύτερο λειτουργικό σύστημα για pc windows linux mac os x 13

Με δεδομένο πως το Linux είναι δωρεάν, δεν απαιτεί συγκεκριμένο hardware, και μπορούν να εγκατασταθούν με μια εντολή όλα τα απαραίτητα εργαλεία και οι βιβλιοθήκες για οποιαδήποτε γλώσσα προγραμματισμού, το καθιστούν το καλύτερο λειτουργικό σύστημα για τον αρχάριο προγραμματιστή.

Το καλύτερο λειτουργικό σύστημα για τον επαγγελματία προγραμματιστή: Mac OS

Σε γενικές γραμμές, ένας υπολογιστής Apple Mac θα καλύψει όλες τις πιθανές βάσεις όσον αφορά τον προγραμματισμό.

Ένας προγραμματιστής στο Mac OS μπορεί να δημιουργήσει εφαρμογές iPhone/iPad και Mac OS. Μπορεί να εγκαταστήσει Windows – κανονικά ή σε Virtual Machine – για να αξιοποιήσει το Windows SDK. Τέλος, μπορεί να έχει όσες διανομές Linux θέλει σε Virtual Machines, για cross-platform εφαρμογές.

το καλύτερο λειτουργικό σύστημα για pc windows linux mac os x 14

Συν ότι το compiling σε ένα πρόγραμμα, όταν αναφερόμαστε σε μια επαγγελματική εφαρμογή με χιλιάδες γραμμές κώδικα, είναι μια απαιτητική διαδικασία που χρειάζεται έναν ισχυρό υπολογιστή, όπως τείνουν να είναι οι Mac.

Το καλύτερο λειτουργικό σύστημα για παλιούς υπολογιστές: Linux

Αν αγοράσαμε έναν υπολογιστή το 2002, μπορεί να έτρεχε σχετικά καλά τα Windows XP, αλλά το πιθανότερο είναι να ζοριστεί με τα Windows 7 ή 8, ενώ δεν συμφέρει ιδιαίτερα η αναβάθμισή του – πρέπει πρακτικά να αλλάξουμε όλα τα υποσυστήματά του.

το καλύτερο λειτουργικό σύστημα για pc windows linux mac os x 15

Σε αυτές τις περιπτώσεις, και με δεδομένο πως έχει λήξει η υποστήριξη των Windows XP, ειδικές διανομές Linux για παλιούς υπολογιστές είναι η καλύτερη λύση.

Στο κάτω-κάτω, αυτοί οι υπολογιστές ούτε Photoshop μπορούν να τρέξουν, ούτε κανένα παιχνίδι της τελευταίας πενταετίας, ακόμη κι αν είχαν Windows.

Διανομές Linux όπως το Lubuntu και το Puppy Linux μπορούν να δώσουν νέα πνοή στα παλιά μας μηχανήματα, για τις καθημερινές μας εργασίες.

το καλύτερο λειτουργικό σύστημα για pc windows linux mac os x 16

Ποιο είναι το καλύτερο λειτουργικό σύστημα για εσάς?

Ό,τι και να λέμε, το λειτουργικό σύστημα είναι πρωτίστως μια προσωπική εμπειρία. Το καλύτερο λειτουργικό σύστημα για ένα χρήστη μπορεί να είναι το χειρότερο για έναν άλλο, έστω και σε επίπεδο προσωπικής προτίμησης.

Γράψτε μας στα σχόλια ποιο είναι για εσάς προσωπικά το καλύτερο λειτουργικό σύστημα, και για ποιες χρήσεις το χρησιμοποιείτε.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED sale alert b10 x4 aa
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#320 - Δωρεάν VPN Edge, Πλήρη Αποσύνδεση Facebook, Κρυφό Μήνυμα Σε Εικόνα, Καρτούν Εικόνα Προφίλ
QuickSteps
GamingSteps#20240322 - Battle Royale Στο WoW, Ρεκόρ Χρηστών Για Το Stardew Valley, GDC Και IGF Awards 2024
GamingSteps