Home » Hardware » Reviews » Xiaomi Mi Notebook Pro Review: Ένα MacBook με Windows

Xiaomi Mi Notebook Pro Review: Ένα MacBook με Windows

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Η Xiaomi διακρίνεται τα τελευταία χρόνια στην αγορά smartphone, συνδυάζοντας αξιοπιστία με λογικές τιμές. Το ίδιο καλά δείχνει να τα πηγαίνει και στα laptop, με τις συσκευές της να θυμίζουν έντονα σε αισθητική και επιδόσεις (όχι όμως σε τιμή) αντίστοιχες της Apple. Έτσι και στην περίπτωση του MacBook Pro, η ανάλογη πρόταση της Xiaomi είναι το Mi Notebook Pro, με επεξεργαστή i7 8ης γενιάς και 16GB RAM.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Αγορά Xiaomi Mi Notebook Pro 16GB

Ποια είναι η Xiaomi

Η Xiaomi δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Η κινέζικη εταιρεία ηλεκτρονικών βρίσκεται στην αγορά από το 2010, και έχει κερδίσει μεγάλο μέρος της αγοράς smartphone.

Το 2016 είδαμε την πρώτη προσπάθεια της εταιρείας στους φορητούς υπολογιστές, με το Mi Notebook Air.

Όπως φανερώνει το όνομά του, αποτελούσε το “ανάλογο” του MacBook Air, σε σημαντικά χαμηλότερη τιμή. Κάτι αντίστοιχο επιχειρεί η Xiaomi και με την Pro έκδοση.

Xiaomi Mi Notebook Pro

Πριν προχωρήσουμε στο unboxing, ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικά από τα χαρακτηριστικά του Mi Notebook Pro. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Οθόνη 15.6 ιντσών Full HD Gorilla Glass
  • CPU: τετραπύρηνος Intel όγδοης γενιάς Kaby Lake i7-8550U στα 1.8GHz
  • Κάρτα γραφικών: NVIDIA GeForce MX150 2GB DDR5
  • RAM: 16GB DDR4
  • Σκληρός δίσκος: 256GB M.2 SSD της Samsung
  • 2 θύρες USB 3.0, 2 θύρες USB Type-C, θύρα HDMI, υποδοχή κάρτας SD, υποδοχή ακουστικών, εμπρόσθια κάμερα
  • Wi-fi ac, Bluetooth 4.1
  • Microsoft Windows 10

Στα χαρτιά, λοιπόν, το laptop φαίνεται αρκετά ελκυστικό: όμορφος σχεδιασμός, ισχυρό hardware, και έτοιμα Windows 10. Πάμε να δούμε τι ισχύει στην πράξη.

Unboxing

Το laptop έφτασε στο σπίτι μας μέσω Priority Line μετά από διάστημα περίπου τριών εβδομάδων. Παρά το υπερπόντιο ταξίδι, η συσκευασία ήρθε σε άριστη κατάσταση. Χάρη στο Priority Line, δεν υπήρξε καμία επιπλέον χρέωση τελωνείου.

Ανοίγοντας το κουτί, θα δούμε το laptop στην προστατευτική του θήκη…

Εκτός από το Mi Notebook Pro, εντός της συσκευασίας βρίσκουμε:

  • Ένα λευκό καλώδιο φόρτισης USB σε USB Type-C

  • Έναν λευκό φορτιστή τροφοδοσίας με κινέζικη απόληξη. Θα χρειαστούμε αντάπτορα για πρίζες EU.

  • Ένα εύχρηστο εγχειρίδιο οδηγιών, μη ρωτάτε σε ποια γλώσσα.

Πώς αλλάζουμε γλώσσα στα Windows

Εκκινώντας για πρώτη φορά το laptop, ήρθαμε αντιμέτωποι και με το πρώτο μας πρόβλημα. Τα Windows 10 δεν ήταν εγκατεστημένα, ενώ η γλώσσα του περιβάλλοντος ήταν στα κινέζικα.

Ενδεχομένως το κινέζικο κατάστημα δεν εγκατέστησε τα Windows εκ των προτέρων, εφόσον η αποστολή έγινε προς ευρωπαϊκή χώρα.

Αν προχωρήσουμε τη διαδικασία, θα εγκατασταθούν μεν τα Windows, αλλά στην έκδοση Windows 10 Home Chinese, που δεν επιτρέπει την αλλαγή γλώσσας μέσα από το λειτουργικό.

Πρέπει όμως να προχωρήσουμε σε αυτή τη διαδικασία, έτσι ώστε να ενεργοποιηθούν τα Windows μόλις συνδεθούμε στο Internet, και να αποκτήσει ο υπολογιστής το λεγόμενο “ψηφιακό δικαίωμα” για την ενεργοποίηση.

Αφού το κάνουμε αυτό, αρκεί να κατεβάσουμε τα Ελληνικά Windows 10 και να δημιουργήσουμε ένα USB εγκατάστασης.

Στη συνέχεια, προχωράμε σε format και εγκατάσταση των Windows 10, κανονικά όπως σε οποιονδήποτε άλλο υπολογιστή. Θα πρέπει να επιλέξουμε την έκδοση Windows 10 Home.

Όταν μας ζητηθεί η εισαγωγή κλειδιού προϊόντος, πατάμε την παράλειψη.

Μόλις ολοκληρωθεί η εγκατάσταση και συνδεθούμε στο Internet, τα Windows θα ανεργοποιηθούν αυτόματα, στα Ελληνικά ή σε όποια άλλη γλώσσα επιλέξουμε. Εμείς το δοκιμάσαμε με την έκδοση Windows 10 Home English.

Βέβαια έτσι χάσαμε όλους τους drivers για το touchpad, την οθόνη, κλπ., τους οποίους όμως κατέβασε άμεσα το Windows Update χωρίς να χρειαστεί να προβούμε σε κάποια ενέργεια. Μπορούμε επίσης να τους κατεβάσουμε από την επίσημη σελίδα της Xiaomi.

Εξετάζοντας το Xiaomi Mi Notebook Pro

Η αλήθεια είναι ότι εξαρχής το Xiaomi Mi Notebook Pro μας κέρδισε από άποψη σχεδιασμού.

Η ομοιότητά του με το laptop της Apple είναι εμφανής. Λιτές γραμμές,  μεταλλικό σασί σε ασυνήθιστη απόχρωση, μειωμένο πάχος, και προσεγμένο φινίρισμα. Γενικά δίνει την εικόνα μιας premium συσκευής.

Στην πρόσοψη απουσιάζουν λογότυπα, αυτοκόλλητα, κλπ. Το μόνο που διακρίνεται είναι το “Mi” στη βάση της οθόνης.

Το Mi Notebook Pro είναι επίσης αρκετά φορητό, χάρη στο σχετικά χαμηλό του βάρος. Δεν είναι το ίδιο ελαφρύ με το Air, κάτι όμως λογικό αν σκεφτεί κανείς τη μεγαλύτερη οθόνη και το βελτιωμένο hardware που περιέχει.

Κάτι που μας προβλημάτισε είναι ο ήχος που παράγουν οι ανεμιστήρες του laptop. Σε  άκυρες στιγμές τους ακούμε να κάνουν αρκετό θόρυβο, χωρίς προφανή αιτία. Κατά τα άλλα όμως το laptop είναι ήσυχο.

Για τον αποθηκευτικό χώρο αξίζει να αναφέρουμε ότι, πέρα από τον SSD 256GB που συνδέεται μέσω M.2, μας δίνεται η δυνατότητα προσθήκης ενός ακόμα δίσκου με την ίδια σύνδεση.

Οθόνη – Ήχος

Η οθόνη του Mi Notebook Pro είναι IPS, μεγέθους 15.6 ιντσών και full HD. Είναι φωτεινή και αποδίδει ζωηρά τα χρώματα. Τα λεπτά της bezels την καθιστούν ιδιαίτερα εντυπωσιακή.

Το αρνητικό της υπόθεσης είναι ότι είναι κάπως γυαλιστερή, λόγω και της χρήσης Gorilla Glass. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι όλες οι γωνίες θέασης ιδανικές, και συχνά θα δούμε τον εαυτό μας να κατοπτρίζεται στην οθόνη.

Και ο ήχος είναι ποιοτικός, ακόμα και σε υψηλές εντάσεις, χάρη στα ηχεία Harman Kardon Infinity. Η τοποθέτησή τους, βέβαια, είναι λίγο ανορθόδοξη, στην πλάτη του laptop.

Αυτό σημαίνει ότι ενδέχεται άθελά μας να σκεπάζουμε την ένταση του ήχου αναλόγως πού έχουμε ακουμπήσει τον υπολογιστή.

Πληκτρολόγιο

Η πληκτρολόγηση στο Mi Notebook Pro γίνεται απροβλημάτιστα. Τα πλήκτρα έχουν το κανονικό μέγεθος ενός μεγάλου πληκτρολογίου, με χαμηλό ύψος καταχώρισης στα 1.5 χιλιοστά. Μας φάνηκαν, επίσης, πολύ μαλακά,

Το πληκτρολόγιο διαθέτει οπίσθιο φωτισμό, που ενεργοποιείται και απενεργοποιείται αυτόματα. Πατώντας οποιοδήποτε πλήκτρο, τα φώτα ανάβουν, ενώ αν δεν το χρησιμοποιήσουμε για 15 δευτερόλεπτα, σβήνουν.

Δεν υπάρχει, ωστόσο, δυνατότητα ρύθμισης της έντασης του φωτισμού, κι έτσι στο σκοτάδι μπορεί να φανεί έντονος.

Κατά τα άλλα, δεν θα βρούμε κάποιο έξτρα πλήκτρο ή άλλη συντόμευση, πέραν των τυπικών F1-F12. Όπως είναι φυσικό, το numpad απουσιάζει ελλείψει χώρου.

Touchpad

Η πινακίδα αφής του Mi Notebook Pro είναι μία από τις καλύτερες που έχουμε συναντήσει σε Windows laptop. Έχει μεγάλες διαστάσεις, 12.5 x 8.5, και στην επάνω δεξιά γωνία φιλοξενεί έναν αισθητήρα δακτυλικού αποτυπώματος για το ξεκλείδωμα του laptop.

Πρόκειται για ένα Microsoft Precision touchpad, και παρέχει μεγάλη ακρίβεια στην κίνηση του κέρσορα, αλλά και υποστήριξη χειρονομιών για Windows 10.

Μπορούμε να παραμετροποιήσουμε τις χειρονομίες και να ορίσουμε δικές μας συντομεύσεις μέσα από τις Ρυθμίσεις > Συσκευές > Touchpad.

Γενικά το touchpad είναι πολύ εύχρηστο και μπορεί να μας βοηθήσει σημαντικά κατά τη χρήση των Windows, στην μετάβαση σε διάφορα μενού, στην εναλλαγή μεταξύ ανοιχτών παραθύρων, κλπ.

Όσον αφορά τον αισθητήρα δακτυλικού αποτυπώματος, αυτός χρησιμοποιείται για την είσοδό μας στα Windows, αντί κάποιου κωδικού.

Λειτουργεί άψογα, και μπορούμε να τον ρυθμίσουμε μέσα από τις ρυθμίσεις του Windows Hello, πηγαίνοντας στις Ρυθμίσεις > Λογαριασμοί > Επιλογές εισόδου.

Μπαταρία

Η μπαταρία του Mi Notebook Pro είναι μη αποσπώμενη, όπως είθισται τα τελευταία χρόνια, και έχει εξαιρετική διάρκεια. Με φυσιολογική χρήση μας έχει διαρκέσει σχεδόν 7,5 ώρες.

Για να ξαναγεμίσει η μπαταρία χρησιμοποιείται ταχεία φόρτιση μέσω θύρας USB C. Η διαδικασία γίνεται πράγματι πολύ γρήγορα, αφού μια πλήρης φόρτιση δεν διαρκεί πάνω από δύο ώρες.

Θύρες

Στη δεξιά πλευρά του laptop θα βρούμε δυο θύρες USB C, εκ των οποίων μόνο η πάνω δεξιά υποστηρίζει την ταχεία φόρτιση της συσκευής, και μια υποδοχή κάρτας SD.

Στα αριστερά θα βρούμε μία θύρα HDMI, δύο θύρες USB 3.0, και μια θύρα ακουστικών.

Δεν υπάρχει μονάδα DVD ούτε υποδοχή για καλώδιο ethernet, έλλειψη που ενδεχομένως θα δυσαρεστήσει τους gamers.

Benchmarks

Εκεί που το Mi Notebook Pro πραγματικά δείχνει τι αξίζει είναι οι επιδόσεις: o τετραπύρηνος Intel όγδοης γενιάς Kaby Lake i7-8550U με χρονισμό μέχρι 4.0GHz, μαζί με τον SSD PM961 της SAMSUNG δημιουργούν έναν συνδυασμό που αντεπεξέρχεται με άνεση σε κάθε βαριά εργασία.

Η απόκριση του συστήματος σε κάθε εργασία είναι πραγματικά ταχύτατη. Και η GPU της NVIDIA GeForce MX150 δεν τα πάει άσχημα, χωρίς όμως να βρίσκεται στις κορυφαίες θέσεις από πλευράς επιδόσεων.

Πάμε να δούμε τις μετρήσεις που λάβαμε τρέχοντας μερικά από τα γνωστότερα benchmarks. Αν θέλετε να μάθετε πώς χρησιμοποιούμε benchmarks για να εκτιμήσουμε την απόδοση του υπολογιστή μας, δείτε τον οδηγό:

Passmark

Πρόκειται για ένα γενικό benchmark που μετράει τη συνολική απόδοση ενός υπολογιστή. Περιλαμβάνει ξεχωριστά τεστ για κάθε υποσύστημα.

Το σκορ που έπιασε το Mi Notebook Pro είναι υψηλό, ελαφρώς καλύτερο από το αντίστοιχο μοντέλο των 8GB μνήμης RAM που έχουμε παρουσιάσει στο παρελθόν.

Novabench

Αυτό το benchmark μετράει την απόδοση του συστήματος σε επεξεργαστική ισχύ και γραφικά.

Και εδώ ο υπολογιστής μας τα πήγε άψογα από πλευράς CPU. Η GPU βέβαια έπιασε κάπως χαμηλότερο σκορ.

Στην ιστοσελίδα του Novabench θα βρούμε συγκριτικά στατιστικά στοιχεία του laptop μας για διάφορες κατηγορίες CPU και GPU. Στην παρακάτω εικόνα βλέπουμε τη σύγκριση με μια ακριβή και μια low-budget σύνθεση.

Geekbench-4

Αυτό το benchmark μετράει την απόδοση του συστήματος σε επεξεργαστική ισχύ και γραφικά.

Ο επεξεργαστής μας σκόραρε 4.870 πόντους στη single-core απόδοση, ενώ έφτασε τους 16.313 πόντους στη multi-core:

Εδώ μπορούμε να συγκρίνουμε τα αποτελέσματα με άλλες συσκευές.

Όσο για την κάρτα γραφικών, κατάφερε να φτάσει τα 42.299 στο OpenCL, που σύμφωνα με τις συγκρίσεις, είναι ένα καλό σκορ:

CPU-Z

Στο benchmark του CPU-Z μετρήθηκε η απόδοση του επεξεργαστή σε single και multi threaded σενάρια.

Και εδώ η CPU του Mi Notebook Pro τα πήγε περίφημα, κρίνοντας από τη σύγκριση με άλλους επεξεργαστές:

CrystalDiskMark

Αυτή η μέτρηση αφορά την ταχύτητα του δίσκου. Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, ο SSD του Mi Notebook Pro είναι εξαιρετικός, κάτι που φανερώνουν και οι μετρήσεις μας:

Να σημειώσουμε ότι οι επιδόσεις του SSD θα μπορούσαν να είναι ακόμα καλύτερες, καθώς ο συγκεκριμένος σκληρός έχει τη δυνατότητα σύνδεσης με τέσσερις PCIe lanes. Δεν αξιοποιείται όμως πλήρως, καθώς η συνδεσμολογία του στο Mi Notebook Pro είναι με δύο lanes.

Συνοψίζοντας

Αν και η προσπάθεια της Xiaomi να μιμηθεί την Apple αφαιρεί ως έναν βαθμό την πρωτοτυπία από τα laptop της, δεν παύει να έχει γίνει εξαιρετική δουλειά στην περίπτωση του Mi Notebook Pro.

Ας δούμε συγκεντρωτικά τι μας άρεσε και τι δεν μας άρεσε στο laptop.

Θετικά

  • Υψηλή ποιότητα κατασκευής
  • Εντυπωσιακός σχεδιασμός
  • CPU και σκληρός δίσκος με κορυφαίες επιδόσεις
  • Μεγάλη διάρκεια μπαταρίας και ταχεία φόρτιση
  • Ποιοτικό πληκτρολόγιο
  • Καλή οθόνη και ήχος
  • Καλό σύστημα ψύξης

Αρνητικά

  • Κινέζικα Windows
  • Απουσία θύρας Ethernet
  • Ενίοτε αναίτια θορυβώδεις ανεμιστήρες
  • Δυσκολίες στην εναλλαγή μεταξύ των δύο GPU (Intel HD Graphics και GeForce MX150)
  • Χρήση μόνο 2 λωρίδων PCIe από τον SSD, ενώ μπορεί να χρησιμοποιήσει και τις τέσσερις λωρίδες της σύνδεσης.

Τιμή

Θα βρούμε τo Xiaomi Mi Notebook Pro στην ιστοσελίδα του Gearbest. Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές βρίσκεται σε προσφορά, στα €915,55, για περιορισμένες ημέρες και κομμάτια.

Όταν η προσφορά εξαντληθεί, και αν θέλουμε την ελαφρώς φθηνότερη έκδοση με τα 8GB RAM, θα τη βρούμε εδώ.

Αξίζει η αγορά του Xiaomi Mi Notebook Pro;

Το laptop της Xiaomi μας έχει αφήσει με τις καλύτερες εντυπώσεις. Τόσο σε εμφάνιση όσο και από πλευράς hardware, πρόκειται για κορυφαία συσκευή. Στην κατηγορία τιμής του, ειδικά, αποτελεί πραγματικά ελκυστική πρόταση.

Ωστόσο, θα πρέπει να είμαστε διατεθειμένοι να εγκαταστήσουμε υποχρεωτικά από την αρχή λειτουργικό σύστημα (λόγω των κινέζικων Windows) και, σε περίπτωση προβλήματος, να αναμένουμε χρονοβόρα τεχνική υποστήριξη από την Κίνα.

Ποια είναι η δίκη σας άποψή για το laptop της Xiaomi; Γράψτε μας στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

featured sale alert a921_x4 ΟΚ1
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#344 - Έλεγχος Χώρου Στον Δίσκο Και Σκούρο Θέμα Windows 11, Αυτόματα Πεζά Και Κεφαλαία Excel
QuickSteps
GamingSteps#20240914 - Τα Πάντα Για Το PS5 Pro, Ανακατασκευασμένα PS5, Η Επιστροφή Του Flappy Bird, Minecraft
GamingSteps