Home » Smartphones-Tablets » Κινέζικα Κινητά & Τι Αλλάζει Στην Αγορά Από Κίνα Χωρίς Τελωνείο

Κινέζικα Κινητά & Τι Αλλάζει Στην Αγορά Από Κίνα Χωρίς Τελωνείο

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Από την 1η Ιουλίου 2021 αλλάζει το καθεστώς ΦΠΑ για ηλεκτρονικές αγορές μικρής αξίας που κάνουμε από την Κίνα καθώς και για αγορές προϊόντων υψηλότερης αξίας από τα e-shop του εξωτερικού. Είναι γνωστό πως αγοράζοντας μέχρι τώρα κινέζικα κινητά και άλλες συσκευές απευθείας από την Κίνα, πετυχαίναμε σημαντικά καλύτερες τιμές, ιδίως όταν υπήρχαν προσφορές. Στον οδηγό θα δούμε πότε συμφέρει πλέον να αγοράσουμε κινέζικα κινητά ή άλλα προϊόντα και τι ισχύει τελικά στην αγορά από Κίνα χωρίς τελωνείο.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Τι αλλάζει από 1η Ιουλίου 2021

Από τον ερχόμενο Ιούλιο, όλες οι εισαγωγές μικροδεμάτων αξίας έως 22 ευρώ που παραγγέλνουμε ηλεκτρονικά από την Κίνα, και σήμερα απαλλάσσονται του ΦΠΑ, θα επιβαρύνονται με τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας της χώρας προορισμού.

Τέλος στο αφορολόγητο των 22 ευρώ

Για παράδειγμα, πριν την 1η Ιουλίου 2021, ένα προϊόν από την Κίνα που κόστιζε 20 ευρώ, μας ερχόταν αφορολόγητο με τελική τιμή τα 20 ευρώ.

Από την 1η Ιουλίου το ίδιο προϊόν θα κοστίζει πλέον 20 ευρώ συν το ΦΠΑ 24%, ήτοι 24,8 ευρώ συν έξοδα εκτελωνισμού.

Αξίζει να σημειώσουμε πως ακόμη και αν έχουμε ήδη κάνει τις παραγγελίες μας σε καταστήματα της Κίνας για προϊόντα αξίας έως 22 ευρώ και αυτά φτάσουν στην Ελλάδα από την 1η Ιουλίου και μετά, τότε θα επιβαρυνθούμε κανονικά με τον ΦΠΑ. Ενδεχομένως και με 15 ευρώ τέλη εκτελωνισμού.

Κινέζικα Κινητά & Αγορά Από Κίνα Χωρίς Τελωνείο 1

Σε μια τέτοια περίπτωση, το κόστος θα είναι απαγορευτικό και ενδέχεται να σταματήσουν οι συγκεκριμένες αγορές προϊόντων μικρής αξίας. Φυσικά, μεγάλα κινέζικα e-shop έχουν ήδη προβλέψει λύσεις όπως θα δούμε στη συνέχεια.

ΦΠΑ που ισχύει στη χώρα αποστολής

Ταυτόχρονα, αλλάζει το φορολογικό καθεστώς και για την εισαγωγή προϊόντων υψηλότερης αξίας μέσω των διεθνών πλατφορμών όπως το e-bay, το Amazon, και άλλα. Ακόμα και από τα e-shop των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όλοι οι Έλληνες καταναλωτές θα επιβαρύνονται με τον συντελεστή ΦΠΑ που ισχύει στη χώρα μας (24% ή 13% ή 6%), αναλόγως του είδους του αγαθού, και όχι με τον ΦΠΑ που ισχύει στη χώρα αποστολής.

Για παράδειγμα, ο Έλληνας που αγοράζει ένα προϊόν οποιασδήποτε αξίας από τη Γερμανία, επιβαρύνεται με ΦΠΑ 19% που ισχύει σε αυτή τη χώρα. Από την 1η Ιουλίου το καθεστώς αλλάζει και το ίδιο προϊόν θα επιβαρύνεται με ΦΠΑ 24% που ισχύει στην Ελλάδα.

Πάντως, σε ό,τι αφορά την αγορά από Κίνα χωρίς τελωνείο, οι αλλαγές αφορούν μόνο τις αγορές έως 22 ευρώ. Πέρα του ποσού αυτού, ισχύουν οι ασφαλείς μέθοδοι αποστολής Priority που θα δούμε στη συνέχεια, με τις οποίες δεν πληρώνουμε τέλη εκτελωνισμού.

Τι μπορώ να κάνω με τις αγορές μικρής αξίας από Κίνα

Όπως ίσως γνωρίζουμε πολλοί από εμάς, τα ΕΛΤΑ στις 3 Φεβρουαρίου 2020 αναπροσάρμοσαν την τιμολογιακή τους πολιτική στα «Ειδικά Τέλη Εκτελωνισμού».

Στο νέο τιμοκατάλογο έχει προστεθεί «Τέλος Εκτελωνισμού» για τα ταχυδρομικά αντικείμενα που φέρουν τελωνειακή διασάφηση. Ακόμη και αν κατά την διαδικασία εκτελωνισμού αυτή προσδιοριστεί ως μηδενική.

Εδώ μπορούμε να δούμε τον τιμοκατάλογο που ισχύει από το 2017.

Κινέζικα Κινητά & Τι Αλλάζει Στην Αγορά Από Κίνα Χωρίς Τελωνείο

Έτσι, ακόμη και αν παραγγείλουμε ένα προϊόν αξίας δύο ευρώ από την Κίνα, ενδέχεται να μας ζητήσουν να καταβάλουμε 15 ευρώ στα ΕΛΤΑ. Αν προσθέσουμε και το νέο καθεστώς του ΦΠΑ, γίνεται εύκολα αντιληπτό γιατί αναφέραμε προηγουμένως ότι είναι ασύμφορες τέτοιου είδους αγορές.

Ωστόσο, το Banggood έχει ήδη προβλέψει τη λύση σε αυτό το “χαράτσι”. Έτσι, σε οποιαδήποτε αγορά μικρής αξίας από το κινέζικο e-shop, πρέπει να επιλέξουμε το “Tariff Insurance” που παρατηρούμε παρακάτω.

Κινέζικα Κινητά & Αγορά Από Κίνα Χωρίς Τελωνείο 2μμ

Με αυτόν τον τρόπο, μας επιτρέπουν να τους στείλουμε το αποδεικτικό των ΕΛΤΑ με το ποσό που πληρώσαμε. Από εκεί και μετά, θα μας επιστρέψουν το ποσό μέσα σε μερικές εργάσιμες ημέρες.

Ακόμη καλύτερα, το Banggood προσφέρει πλέον σε πολλά προϊόντα μικρής αξίας την επιλογή ασφαλών μεθόδων αποστολής. Πρόκειται για τις Priority Direct Mail ή EU Priority Mail ή EU Priority Line, με τις οποίες δεν πληρώνουμε δασμούς.

Σε αυτήν την περίπτωση, για να κάνουμε μια συμφέρουσα αγορά από Κίνα χωρίς τελωνείο ή ΕΛΤΑ, δεν έχουμε παρά να επιλέξουμε την πιο οικονομική Priority Direct Mail.

Κινέζικα Κινητά & Τι Αλλάζει Στην Αγορά Από Κίνα Χωρίς Τελωνείο 10μ

Το κόστος της είναι ιδιαίτερα χαμηλό σε σύγκριση με αυτό του Priority Line. Ταυτόχρονα, οι χρόνοι παράδοσης στην Ελλάδα δεν διαφέρουν πολύ (1-2 μέρες παραπάνω). Φυσικά, αν δούμε ότι η χρηματική διαφορά είναι πολύ μικρή με την EU Priority Line, τότε προτιμούμε αυτή.

Παρομοίως, στο Gearbest επιλέγουμε την οικονομικότερη Priority αποστολή που διατίθεται.

Κινέζικα Κινητά & Τι Αλλάζει Στην Αγορά Από Κίνα Χωρίς Τελωνείο 10μμ

Ο μοναδικός τρόπος για αγορά από Κίνα χωρίς τελωνείο

Με το νέο καθεστώς που θα ισχύει από την 1η Ιουλίου 2021, είτε πρόκειται για αγορές μικρής αξίας, είτε για υψηλότερου κόστους, ο μόνος τρόπος που είναι 100% αποτελεσματικός στο να γλιτώσουμε το τελωνείο, είναι οι αποστολές τύπου “Priority”.

Το πρώτο e-shop που δημιούργησε ένα τέτοιο τρόπο αποστολής ήταν το Gearbest, με τη λεγόμενη “Priority Line”. Στις μέρες μας, το Banggood τις διαθέτει πλέον σε όλες τις αγορές ανεξαρτήτου αξίας.

Επιλέγοντας αυτό τον τρόπο αποστολής, το δέμα στέλνεται πρώτα σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα με τριγωνική αποστολή όπου και εκτελωνίζεται κανονικά με αρκετά χαμηλότερη χρέωση. Αυτή η χρέωση περιλαμβάνεται στα έξοδα αποστολής του Priority Line.

Από εκεί έρχεται μέσω courier στη χώρα μας, και θεωρείται πλέον ως αγορά από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν περνάει ποτέ από τα ΕΛΤΑ και το τελωνείο, και έρχεται χωρίς καμία απολύτως επιπλέον χρέωση.

Για τις ευρωπαϊκές αποθήκες δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα. Η αποστολή γίνεται μέσα από την Ευρωπαϊκή ένωση και δεν έχουμε καμία επιπλέον χρέωση, ούτε με το Expedited Shipping.

Κινέζικα Κινητά & Τι Αλλάζει Στην Αγορά Από Κίνα Χωρίς Τελωνείο 10μμ

Σε γενικές γραμμές, μπορούμε έμπρακτα να επιβεβαιώσουμε πως με το Priority Line δεν υπάρχει καμία έξτρα χρέωση. Είναι μακράν η καλύτερη επιλογή για να κάνουμε οποιαδήποτε αγορά από Κίνα χωρίς τελωνείο.

Ως PCsteps έχουμε λάβει δεκάδες κινέζικα κινητά, laptop, οθόνες, μέχρι και πλήρεις υπολογιστές για παρουσίαση, χωρίς την παραμικρή επιπλέον χρέωση για τελωνείο ή για courier στην παραλαβή.

Συνοψίζοντας, αν θέλουμε να διασφαλίσουμε μία επιτυχή αγορά από Κίνα χωρίς τελωνείο, πρέπει να αποφύγουμε τους άλλους τρόπους αποστολής όπως Air Parcel Register, Expedited Shipping, κ.λ.π.

Η Priority είναι μονόδρομος και σε καμία περίπτωση δεν αξίζει τον κόπο να ρισκάρουμε αγορές από Κίνα με άλλου είδους αποστολές.

Ακόμη και αν ενδιαφερόμαστε για οικονομικά κινέζικα κινητά που δεν διαθέτουν Priority αποστολή, με τη χρέωση του τελωνείου είναι πιθανό να μην συμφέρει η αγορά κινητού από Κίνα.

Τι γίνεται με το απλό ταχυδρομείο?

Αν είναι επιτακτική ανάγκη να παραγγείλουμε κάποιο προϊόν από κατάστημα που δεν διαθέτει Priority αποστολή, και εφόσον δεν μας πειράζει η ενδεχόμενη χρέωση του τελωνείου, πάντοτε επιλέγουμε τη registered αποστολή.

Κινέζικα Κινητά & Τι Αλλάζει Στην Αγορά Από Κίνα Χωρίς Τελωνείο 10μν

Στην ουσία πρόκειται για τα συστημένα δέματα.

Ένα συστημένο δέμα μπορεί να παραδοθεί μόνο στο άτομο που αναγράφεται σαν παραλήπτης. Ο λόγος είναι ότι σε αντίθετη περίπτωση, το ταχυδρομείο θα πρέπει να αρνηθεί να μας παραδώσει το δέμα.

Κινέζικα Κινητά & Τι Αλλάζει Στην Αγορά Από Κίνα Χωρίς Τελωνείο 10μβ

Επίσης, τα συστημένα δέματα σε περίπτωση που χαθούν, μπορούμε εύκολα να αποδείξουμε ότι δεν ήρθαν ποτέ στα χέρια μας.

Σε πλήρη αντίθεση, τα unregistered δέματα είναι σαν τα γράμματα ή τους λογαριασμούς που έρχονται στο γραμματοκιβώτιο.

Και μπορεί κανείς μέχρι τώρα να μην μας έκλεψε τον λογαριασμό της ΔΕΗ για να τον πληρώσει, αλλά ένα πακέτο όπως αυτά στα οποία έρχονται τα κινέζικα κινητά, όλο και κάποιον μπορεί να δελεάσει.

Έτσι, αντιλαμβανόμαστε ότι επιλέγουμε αποκλειστικά και μόνο τις registered μεθόδους αποστολής.

Κινέζικα Κινητά & Τι Αλλάζει Στην Αγορά Από Κίνα Χωρίς Τελωνείο 10μω

Σε κάθε περίπτωση πάντως αποφεύγουμε τις επιλογές των Courier όπως DHL, EMS, TNT, κ.λ.π. Ειδάλλως, θα υποστούμε τις δικές τους υπέρογκες χρεώσεις κατά την παραλαβή.

Μέθοδοι πληρωμής

Είναι σαφής ο λόγος που κανένα κατάστημα του εξωτερικού δεν δουλεύει με αντικαταβολή. Την ίδια τακτική ακολουθούν και τα διεθνή e-shop της Κίνας.

Οι μόνοι τρόποι πληρωμής που δέχονται το Gearbest και το Banggood είναι η πληρωμή μέσω PayPal ή μέσω πιστωτικής κάρτας. Σε κάθε περίπτωση, αν θέλουμε να πληρώσουμε με κάρτα, ο ταχύτερος τρόπος είναι μέσω της Revolut.

Ωστόσο, η πληρωμή μέσω PayPal φαίνεται να είναι καλύτερη επιλογή συνολικά. Πρώτα από όλα, το PayPal μπορεί να μπει ανάμεσα στο κατάστημα και σε εμάς αν προκύψει κάποιο πρόβλημα, παίρνοντας θέση, όπως θα δούμε παρακάτω.

Δεύτερον, το PayPal εγγυάται ότι θα μας επιστραφούν τα χρήματα. Αρκεί να έχουμε κάποια απόδειξη πως το προϊόν δεν ήρθε ή ήρθε ελαττωματικό, κάτι που πολλά καταστήματα το χρεώνουν extra με τη λεγόμενη ασφάλεια.

Δεν είναι κρίμα να την πληρώνουμε, όταν μπορούμε να φτιάξουμε εύκολα και απλά έναν PayPal λογαριασμό για να αγοράζουμε κινέζικα κινητά?

Πώς Φτιάχνω Λογαριασμό PayPal Για Αγορές Και Πληρωμές
Πως Φτιάχνω Δωρεάν Λογαριασμό Paypal για Αγορές και Πληρωμές

Το PayPal αποτελεί ένα εξαιρετικά δημοφιλές μέσο ηλεκτρονικών συναλλαγών παγκοσμίως. Παρότι σε σχέση με το παρελθόν διαθέτει εύκολο και πλήρως εξελληνισμένο περιβάλλον, αρκετοί χρήστες στην…

Τι ισχύει με την εγγύηση?

Θα λέγαμε ότι δεν υπάρχουν αξιόπιστες εγγυήσεις στην αγορά προϊόντων από Κίνα. Παρ΄ όλα αυτά, μην θεωρούμε ως δεδομένο ότι και οι ανεπίσημες εγγυήσεις των ελληνικών διαδικτυακών καταστημάτων είναι καλύτερες από αυτές των Κινέζων.

Φυσικά, τόσο το Gearbest, όσο και το Banggood, έχουν αφιερώσει από μια σελίδα στην εγγύηση που δικαιούται ο καταναλωτής.

Όμως, πρέπει να αποστείλουμε τη συσκευή στην Κίνα με δικά μας έξοδα. Κατόπιν, πρέπει να περιμένουμε να μας την στείλουν πίσω συν τον χρόνο που θα χρειαστεί για να την επισκευάσουν.

Σε κάθε περίπτωση, τα δύο καταστήματα δίνουν από τουλάχιστον έναν χρόνο εγγύηση σε περίπτωση που το προϊόν χαλάσει.

Κινέζικα Κινητά & Τι Αλλάζει Στην Αγορά Από Κίνα Χωρίς Τελωνείο 10μα

Επίσης, το Gearbest δίνει και 45 μέρες μετά την παραλαβή του προϊόντος για να το επιστρέψουμε αν τυχόν δεν μείνουμε ικανοποιημένοι.

Για την ίδια υπηρεσία, το Banggood δίνει 3 μέρες. Ωστόσο, καλύπτει τα μισά έξοδα αποστολής, γεγονός που όπως θα δούμε παρακάτω έχει σημασία.

Και τα δύο καταστήματα αναφέρουν ότι τις πρώτες τρεις μέρες μετά την παραλαβή του προϊόντος, σε περίπτωση που το προϊόν έχει έρθει χαλασμένο (DOA – dead on arrival), το κατάστημα θα μας επιστρέψει τα χρήματα ή θα το αντικαταστήσει.

Όμως, αν διαβάσουμε προσεκτικά τους όρους των εγγυήσεων στις σελίδες που προαναφέραμε, θα δούμε ότι παντού υπάρχει ο όρος ότι η επιστροφή του προϊόντος, είτε προς επισκευή ή αντικατάσταση, είτε γιατί δεν μας ικανοποίησε, γίνεται αποκλειστικά και μόνο με δική μας οικονομική επιβάρυνση.


Ακόμα και στην περίπτωση που το προϊόν έρθει DOA, τα έξοδα αποστολής θα βαρύνουν εμάς.

Βέβαια, τα καταστήματα υπόσχονται ότι μόλις διαπιστωθεί πως έχουμε δίκιο, θα μας επιστρέψουν τα έξοδα μεταφοράς.

Συνοπτικά, για να αγοράσουμε κινέζικα κινητά και προϊόντα, καλό είναι να γνωρίζουμε εκ των προτέρων ότι η εγγύηση είναι αρκετά περίπλοκη διαδικασία. Εκτός του ότι είναι χρονοβόρα, αποτελεί και ρίσκο.

Γιατί να κάνω αγορές από Κίνα?

Ο κύριος λόγος που επιλέγει κανείς να αγοράσει κινέζικα κινητά, tablet, smartwatches, μέχρι και laptops από την Κίνα, είναι η αναζήτηση οικονομικών λύσεων.

Κινέζικα Κινητά & Αγορά Από Κίνα Χωρίς Τελωνείο 2

Στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε είναι λογικό ορισμένα προϊόντα της ευρωπαϊκής αγοράς να μας φαίνονται υπερεκτιμημένα.

Φυσικά, αγορά από Κίνα χωρίς τελωνείο δεν προϋποθέτει ότι βρήκαμε την κότα με τα χρυσά αυγά. Γι' αυτό, όπως θα δούμε στη συνέχεια, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί.

Είναι πάντα συμφέρουσες οι κινέζικες αγορές?

Το πρώτο ερώτημα που προκύπτει είναι αν συμφέρει σε κάθε περίπτωση η αγορά ενός προϊόντος από τα κινέζικα e-shop.

Την απάντηση σε αυτή την ερώτηση μπορούμε να τη δώσουμε μόνο ως αγοραστές, συγκρίνοντας τη διαφορά κόστους αγοράς ενός παρόμοιου προϊόντος από την Ελλάδα και την Κίνα.

Για παράδειγμα, αν σε ένα από τα καλύτερα κινέζικα κινητά των 500€ στην Ελλάδα η τιμή του ξεπερνάει τα 800€, τότε σαφώς η διαφορά είναι μεγάλη και η αγορά είναι συμφέρουσα.

Στη σύγκριση αυτή καλό είναι να λάβουμε υπόψη μας και τον επιπλέον χρόνο που σε κάθε περίπτωση απαιτεί μια μεταφορά από την άκρη της Ασίας.

Ποια καταστήματα είναι αξιόπιστα?

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα ηλεκτρονικά καταστήματα έχουν ανοίξει στην Κίνα, τα οποία έχουν ως στόχο να εξυπηρετήσουν όλο τον κόσμο.

Τα κριτήρια με τα οποία ένα κατάστημα κρίνεται ως αξιόπιστο είναι η σωστή εκτέλεση των παραγγελιών. Επιπλέον, η φιλική προς τον καταναλωτή πολιτική επιστροφών, όπως θα δούμε στην συνέχεια.

Βάσει αυτών, εμείς στο PCsteps έχουμε δοκιμάσει αλλά και συνεργαστεί με τα γνωστά κινέζικά e-shop.

Έτσι, προτείνουμε το Banggood που μας δίνει πολλές δυνατότητες για να κάνουμε αγορά από Κίνα χωρίς τελωνείο. Επιπλέον, το Gearbest και το GeekBuying που διαθέτει πολλά TV Box σε καλές τιμές από ευρωπαϊκές αποθήκες.

Τέλος, τα διεθνή e-shop που αναφέραμε έχουν υιοθετήσει ορισμένους τρόπους marketing, με τους οποίους μπορούμε να πετύχουμε ακόμα χαμηλότερες τιμές.

Σύστημα πόντων

Ένα μεγάλο πλεονέκτημα πολλών καταστημάτων του εξωτερικού είναι ότι χρησιμοποιούν για τους πελάτες τους ένα point system. Σε πολλούς μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο.

Για την ακρίβεια, ο καθένας μπορεί να φτιάξει ένα σύστημα πόντων επιβράβευσης, εφόσον διαθέτει κάποια ιστοσελίδα.

Σύστημα πόντων στο WordPress, Για Προώθηση του Site

Υιοθετώντας ένα σύστημα πόντων για την ιστοσελίδα μας, οι επισκέπτες μπορούν να κερδίζουν πόντους όταν γράφονται ως μέλη, όταν διαβάζουν και μοιράζονται τις δημοσιεύσεις μας,…

Gearbest

Συγκεκριμένα στο Gearbest, για κάθε αγορά που κάνουμε, προστίθενται στον λογαριασμό μας ορισμένοι πόντοι, ανάλογα με την αξία του προϊόντος που παραγγείλαμε.

Έτσι, την επόμενη φορά που θα θέλουμε να κάνουμε μια αγορά, θα έχουμε τη δυνατότητα να εξαργυρώσουμε τους πόντους μας.

Στην ειδική σελίδα του Gearbest, μπορούμε να δούμε την ισοτιμία μεταξύ πόντων και δολαρίου. Επίσης, θα βρούμε και εναλλακτικούς τρόπους να αποκτήσουμε περισσότερους πόντους.

Banggood

Παρόμοια αναλυτική σελίδα έχει και το Banggood, την οποία μπορούμε να επισκεφτούμε από εδώ.

Σε αυτή θα βρούμε τρόπους να μαζέψουμε τους πόντους…

…αλλά και τρόπους να τους ξοδέψουμε.

Είναι αξιόπιστο το eBay και το Aliexpress?

Έχουμε τονίσει και σε προηγούμενο οδηγό, ότι το eBay δεν είναι ένα e-shop όπως το Gearbest ή το Banggood, ή ακόμα και το Amazon.

Αγορά στο eBay: Τι Πρέπει να Προσέξουμε

Το eBay είναι το μεγαλύτερο site δημοπρασιών στον κόσμο. Στις σελίδες του μπορούμε να βρούμε εκπληκτικές ευκαιρίες, σε καινούρια ή μεταχειρισμένα αντικείμενα. Στον οδηγό αυτό…

Στην ουσία το eBay, όπως και το Aliexpress, ανήκουν στην κατηγορία των marketplace.

Σε καθένα από αυτά υπάρχουν χιλιάδες πωλητές ανά τον κόσμο, που πωλούν διαφορετικά ή και ίδια αντικείμενα. Επομένως, η αξιοπιστία του eBay και του Aliexpress εξαρτάται άμεσα από τους πωλητές που εμείς θα διαλέξουμε.

Τι χρειάζομαι για να αγοράσω από την Κίνα?

Το πρώτο που θα χρειαστούμε για αγορά προϊόντων από την Κίνα είναι ένας λογαριασμός στο e-shop της επιλογής μας.

Είναι γεγονός ότι σε πολλά ελληνικά e-shop το να ανοίξουμε account δεν είναι απαραίτητο. Αν όμως σκοπεύουμε να κάνουμε αγορές από Κίνα, είναι το άλφα και το ωμέγα.

Βασικά είναι η μόνη επαφή που έχουμε με το κατάστημα, δεδομένου ότι δεν πρόκειται να τους πάρουμε στο τηλέφωνο ποτέ. Φυσικά, ούτε μπορεί να περάσουμε από εκεί για να λύσουμε ό,τι πρόβλημα ενδεχομένως να υπάρξει.

Το μόνο που πρέπει να προσέξουμε είναι να εισάγουμε τα στοιχεία και τη διεύθυνση μας με λατινικούς χαρακτήρες. Αν βάλουμε Ελληνικά σε ένα σύστημα στην Κίνα, είναι πρακτικά εγγυημένο πως θα έχουμε πρόβλημα με την παραγγελία.

Επιπλέον, το όνομά μας πρέπει να το εισάγουμε όπως αναγράφεται στην ταυτότητα, με λατινικούς χαρακτήρες, πάντα. Ειδάλλως, ενδέχεται να έχουμε πρόβλημα με το ταχυδρομείο.

Επίσης, πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι έχουμε γράψει τον σωστό ταχυδρομικό κώδικα, γιατί από εκεί παίρνουν αναφορά οι μεταφορικές. Όσον αφορά τη διεύθυνση, ο σκοπός είναι αποκλειστικά να μπορεί να τη διαβάσει ο ταχυδρόμος ή ο υπάλληλος της μεταφορικής.

Έτσι, με την εισαγωγή του μέρους παραλαβής των δεμάτων, έχουμε έναν επαρκώς παραμετροποιημένο λογαριασμό. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε πλέον να αρχίσουμε τις αγορές, είτε θέλουμε να πάρουμε κινέζικα κινητά, είτε κάτι άλλο.

Υπάρχει περίπτωση να χαθεί το δέμα μου?

Το να χαθεί ένα δέμα από το εξωτερικό είναι δυστυχώς ένα σοβαρό ενδεχόμενο με το χάλι που επικρατεί σε ορισμένες μεταφορικές και στα ταχυδρομεία.

Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, τα δέματα έρχονται μετά από αρκετούς μήνες και ενώ εμείς έχουμε πάρει τα λεφτά μας πίσω.

Γενικά, όταν οι παραγγελίες είναι μαζικές, φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα στην εξυπηρέτηση από τις μεταφορικές. Συνήθως, είναι ο πρώτος ύποπτος όταν ένα δέμα κάνει φτερά.

Εμείς, πάντως, έχοντας επιλέξει registered αποστολή για τους λόγους που αναφέραμε σε προηγούμενη ενότητα, μπορούμε ανά πάσα στιγμή να ζητήσουμε τον λόγο για την κωλυσιεργία. Σε αυτό μας βοηθάνε κυρίως οι υπηρεσίες εντοπισμού δέματος.

Επίσης, με την Priority αποστολή των GearBest και Banggood, που δεν βασίζονται σε απλά ταχυδρομεία, η πιθανότητα να χαθεί ένα δέμα είναι σημαντικά χαμηλότερη.

Εντοπισμός δέματος

Στο παρελθόν έχουμε ασχοληθεί με τις υπηρεσίες που εντοπισμού δέματος ανά τον κόσμο. Εάν λοιπόν έχετε tracking number, δείτε πώς μπορείτε να ελέγξετε την πορεία του δέματός σας.

Εντοπισμός Δέματος Μέσω Ίντερνετ σε Όλο τον Κόσμο
Εντοπισμός Δέματος Μέσω Ίντερνετ από Ολόκληρο τον Κόσμο

Όλο και περισσότεροι από εμάς κάνουμε αγορές μέσω ίντερνετ. Και είναι λογικό να θέλουμε να γνωρίζουμε πότε θα μας παραδοθεί η αγορά μας, ειδικά αν…

Θα τονίσουμε λοιπόν για άλλη μια φορά πόσο σημαντική είναι η επιλογή registered αποστολής. Σε καμία περίπτωση δεν προτείνουμε unregistered δέμα.

Πώς παίρνω επιστροφή χρημάτων για δέμα που χάθηκε

Όταν ένα δέμα δεν έχει έρθει στα χέρια μας, το Gearbest και το Banggood επιστρέφουν τα χρήματα με την πάροδο δύο μηνών από την παραγγελία.

Ωστόσο, πριν αρχίσουμε τη διαδικασία διεκδίκησης των χρημάτων, πρέπει να έχουμε υπόψη μας το εξής: Κανένα κατάστημα δεν ευθύνεται για την απώλεια του δέματος.

Αν το δέμα ήταν unregistered

Δύο είναι οι συνήθεις λόγοι που μια παραγγελία δεν φτάνει ποτέ. Πρώτον, το δέμα είναι unregisted και στην πορεία του από Κίνα μέχρι Ελλάδα, κάποιος το “βούτηξε”.

Δεύτερον, το δέμα χάνεται από την εταιρία μεταφορών.

Στην πρώτη περίπτωση το να πάρουμε πίσω χρήματα είναι μια πολύπλοκη διαδικασία. Στην ουσία ως αγοραστές δεν έχουμε κανένα στοιχείο ότι δεν παραλάβαμε το δέμα και δεν προσπαθούμε να εξαπατήσουμε το κατάστημα.

Όπως και να έχει, εμείς σε πρώτη φάση καλούμαστε να επικοινωνήσουμε με το κατάστημα και να εξηγήσουμε την κατάσταση ως έχει, ανοίγοντας ένα ticket.

Το πιθανότερο είναι βέβαια να μας ζητήσουν να κάνουμε υπομονή, κερδίζοντας έτσι χρόνο σε περίπτωση που έρθει το πακέτο.

Η επόμενή μας κίνηση είναι να ανοίξουμε ένα dispute στο PayPal πατώντας εδώ. Στη συνέχεια, να παραπονεθούμε εγγράφως, περιμένοντας το κατάστημα να πάρει επίσημα θέση.

Ωστόσο ακόμα και τότε, δύσκολα θα μας εγκριθεί το full refund. Στην καλύτερη περίπτωση θα πάρουμε τα χρήματά μας πίσω μερικώς, γιατί ούτε ευθύνεται το κατάστημα, ούτε θα αποζημιωθεί από τη μεταφορική, λόγω χαμηλής ποιότητας μεταφοράς.

Εκτός αυτού, αν συνηθίζουμε να φέρνουμε κινέζικα κινητά με unregistered αποστολές, το πιθανότερο είναι να μπούμε στη black list από το PayPal, εφόσον διεκδικούμε συνέχεια refund από χαμένα δέματα.

Αν το δέμα ήταν registered

Στην περίπτωση που το δέμα είναι κανονικά registered, έχουμε τους εξής άσους στο μανίκι μας:

  • Το στίγμα από το tracking number που θα δείχνει κολλημένο το δέμα σε ένα σημείο.
  • Την απόδειξη από το ταχυδρομείο ότι η παράδοση δεν έγινε ποτέ.

Ακολουθούμε λοιπόν την ίδια διαδικασία για dispute, μόνο που αυτή τη φορά τα καταστήματα δεν θα αδιαφορήσουν.

Συγκεκριμένα, το πιο πιθανό είναι να μας προτείνουν κάποιες εναλλακτικές μερικού refund σε συνδυασμό με πόντους, ή κάποια γενναία έκπτωση για να μας ξαναστείλουν το προϊόν.

Από εδώ και πέρα, είναι στο χέρι μας αν θα θεωρήσουμε τις προτάσεις συμφέρουσες, ή θα διεκδικήσουμε εκ νέου τα χρήματά μας. Να σημειώσουμε ότι για πλήρη αποζημίωση, ίσως χρειαστεί να επιμείνουμε περισσότερες από δύο φορές.

Πάντως, την τελευταία κουβέντα την έχει πάλι το PayPal, το οποίο στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι πιο πιθανό να μας δικαιώσει, εφόσον παρέχουμε όλες τις σχετικές αποδείξεις.

Λήψη Screenshot: Τα Καλύτερα Δωρεάν Προγράμματα

Πολλές φορές χρειαζόμαστε ένα screenshot της επιφάνειας εργασίας του υπολογιστή, από το να μας αρέσει μια εικόνα και θέλουμε να την ανεβάσουμε στα social media, μέχρι να χρειαζόμαστε…

Κλείνοντας την ενότητα, η διαδικασία του refund δείχνει στην ουσία ότι η πληρωμή μέσω PayPal είναι η καλύτερη επιλογή όταν αγοράζουμε κινέζικα κινητά.

Σε περίπτωση που έχουμε πληρώσει μέσω πιστωτικής κάρτας, η διαδικασία διαφέρει, ανάλογα με την τράπεζα. Οπότε, θα πρέπει να απευθυνθούμε σε κάποιο υποκατάστημα για να μας κατατοπίσουν.

Πώς παίρνω επιστροφή χρημάτων για δέμα που ήρθε κατεστραμμένο

Έχουμε παραγγείλει ένα από τα πολλά κινέζικα κινητά, και έρχεται με σπασμένη οθόνη. Τι κάνουμε?

Σε αυτήν την περίπτωση, πρέπει να ξέρουμε ότι έχουμε έως τρεις μέρες για να ειδοποιήσουμε το κατάστημα, στέλνοντάς του και τις απαραίτητες φωτογραφίες.

Μάλιστα, τα καταστήματα θα δείξουν μεγάλη προθυμία να μας αντικαταστήσουν το προϊόν, αλλά θα πρέπει να τους στείλουμε πίσω το χαλασμένο.

Εδώ υπάρχουν δύο δρόμοι. Ο πρώτος είναι να πάμε πάλι στο PayPal, και εξηγώντας την κατάσταση, να περιμένουμε να μας δικαιώσει.

Ιδανικά, θα πρέπει να έχουμε τραβήξει βίντεο το unboxing του δέματος. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να αποδείξουμε ότι το σφάλμα έγινε κατά τη μεταφορά ή κατά τη συσκευασία.

Ο δεύτερος δρόμος είναι να “παζαρέψουμε” στην ουσία με το κατάστημα. Ενδέχεται να μας κάνει κάποιες προτάσεις για μερικό ή ολικό refund, πόντους, κ.τ.λ.

Αγορά συγκεκριμένων ειδών

Στη συγκεκριμένη ενότητα θα δούμε ποιες είναι οι κατηγορίες προϊόντων στις οποίες πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όταν κάνουμε αγορές από Κίνα.

Κινητά

Όσο περνάει ο καιρός, τα κινέζικα κινητά γίνονται όλο και πιο δημοφιλή, και όχι άδικα αν αναλογιστούμε ότι στέκονται αξιοπρεπώς απέναντι σε συσκευές επώνυμων εταιρειών.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα best seller του Gearbest και του Banggood να είναι ορισμένα από τα πιο VFM κινέζικα κινητά.

Κινέζικα Κινητά & Αγορά Από Κίνα Χωρίς Τελωνείο 2μμαα

Ωστόσο, αρκετοί χρήστες αγχώνονται όταν βλέπουν πως σε κάποια κινέζικα κινητά δεν υπάρχει η διαβόητη 800άρα μπάντα (B20) για το 4G.

Για να δείτε όλα όσα ισχύουν με αυτή τη συχνότητα, δείτε τον οδηγό μας:

Παίζει Ρόλο η 800άρα Μπάντα (B20) Για το 4G σε Κινέζικα Κινητά?

Έχουμε λάβει αμέτρητες ερωτήσεις σχετικά με την 800άρα μπάντα – ή B20 όπως λέγεται επίσημα – και για το αν αυτή θα επηρεάσει ή όχι…

Ισχύει πως τα κινέζικα κινητά έχουν υψηλότερο δείχτη SAR, που τα καθιστά επικίνδυνα?

Το θέμα του δείχτη SAR είναι σε μεγάλο βαθμό παρεξηγημένο, με πολλούς χρήστες να μην γνωρίζουν καν τι ακριβώς αντιπροσωπεύει αυτή η μέτρηση.

Για έγκυρη πληροφόρηση, εξετάζοντας συγκεκριμένα τα κινέζικα κινητά, δείτε τον οδηγό μας:

Ακτινοβολία Κινητών: Τι Είναι ο Δείκτης SAR και Είναι Επικίνδυνος;
Ακτινοβολία Κινητών: Τι Είναι ο Δείκτης SAR και Είναι Επικίνδυνος;

Πολλά έχουμε ακούσει κατά καιρούς για την ακτινοβολία κινητών και για τον διαβόητο δείκτη SAR. Για αρκετούς δεν παίζει κανέναν ρόλο ο δείκτης SAR για…

Αξίζει να πάρω κινέζικα κινητά από την Ελλάδα?

Δεν θα σταθούμε στη σύγκριση των τιμών στα κινέζικα κινητά που κυκλοφορούν στις ελληνικές επιχειρήσεις για να δούμε αν η αγορά τους συμφέρει ή όχι.

Είναι καθαρά προσωπική υπόθεση του καθενός να ζυγίσει τα αρνητικά και τα θετικά της κάθε περίπτωσης, και να επιλέξει τη χαμηλότερη δυνατή τιμή, ή την ταχύτητα και μια πιο πλήρη εγγύηση.

Ωστόσο, πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να συγκρίνουμε την τιμή λιανικής Κίνας με την αντίστοιχη ελληνική, και να λέμε ότι τα επιπλέον χρήματα που βγάζει το κατάστημα είναι μια λογική διαφορά.

Ο λόγος είναι πολύ απλός. Ένα κατάστημα αγοράζει στη χειρότερη περίπτωση σε τιμή χονδρικής, αν όχι υπερχονδρικής. Πολλά μικρά καταστήματα αγοράζουν ακριβώς τα ίδια κινέζικα κινητά από το GearBest, το Banggood, και τα άλλα καταστήματα, και απλά προσθέτουν ένα γενναίο ποσοστό κέρδους.

Αν το ζήτημα τώρα είναι η ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας, δεδομένου ότι το ελληνικό κατάστημα έχει υπαλλήλους, φόρους, κ.τ.λ., τότε η επιλογή ανήκει στην οικονομική άνεση του καθενός.

Μαχαίρια και αιχμηρά αντικείμενα

Προφανώς, σε διεθνή καταστήματα όπως το Gearbest και το Banggood θα συναντήσουμε, εκτός από κινέζικα κινητά, και διάφορα άλλα προϊόντα.

Μεταξύ αυτών, ξεχωρίζουν για το στυλ τους και την χαμηλή τους τιμή τα μαχαίρια, τα οποία μπορεί να δελεάσουν τους πάντες, ειδικά όσους κάνουν συλλογή.

Στη χώρα μας, καθώς και σε πολλές άλλες χώρες, απαγορεύεται αυστηρά η εισαγωγή μαχαιριών ή παρόμοιων προϊόντων από άτομα κάτω των 18.

Επίσης, υπάρχει σαφές όριο μέχρι κάποια εκατοστά, βάσει του οποίου ένα μαχαίρι μεγαλύτερο ανήκει στην κατηγορία των όπλων και χρειάζεται άδεια οπλοκατοχής.

Δείτε εδώ τι έπαθε ένας συνάνθρωπός μας που αγνοούσε την παραπάνω διάταξη.

Από το eBay στα… Δικαστήρια – Ιστορίες Υπολογιστών

Όλοι γνωρίζουμε άτομα που φοβούνται και δεν εμπιστεύονται το ηλεκτρονικό εμπόριο και τις αγορές μέσω Internet γενικότερα. Βέβαια, οι φοβίες τους είναι κατά ένα μεγάλο…

Ηλεκτρονικά τσιγάρα

Η εισαγωγή ατμιστικών προϊόντων από ιδιώτη πλέον απαγορεύεται. Αν επιχειρήσουμε μία τέτοια αγορά από την Κίνα, το πιο πιθανό είναι ότι θα μας κατασχέσουν το δέμα στο τελωνείο.

Ωστόσο, από προσωπική εμπειρία έχουμε διαπιστώσει ότι μπορούμε να αγοράσουμε ανταλλακτικά για το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Αρκεί αν μην αποτελούν πάνω από το 70% των συνολικών μερών του ατμοποιητή.

Μπαταρίες – Power banks

Δυστυχώς, σε αντίθεση με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα που ενδεχομένως να υπάρχει δρόμος για να έρχονται από την Κίνα, οι μπαταρίες και τα power banks φαίνεται να έχουν αποκλειστεί οριστικά.

Αιτία της κατάστασης αυτής είναι η ανάφλεξη δύο αεροπλάνων στο αεροδρόμιο του Hong Kong. Έκτοτε, οι μεταφορικές, αλλά και τα καταστήματα της Κίνας, έχουν σταματήσει την αποστολή.

Αυτό βέβαια δεν πρόκειται να επηρεάσει καθόλου τα κινέζικα κινητά, ανεξαρτήτως αν η μπαταρία τους είναι ή όχι αποσπώμενη.

Μπορώ να φέρω βαριά ή ογκώδη αντικείμενα?

Ναι. Με το Priority Line που δείξαμε πιο πάνω, όλα δείχνουν ότι πλέον μπορούμε να φέρουμε μεγάλα αντικείμενα όπως ένας 3D Printer…

…ή ένα μεγάλο φίλτρο αέρα.

Αποποίηση ευθυνών

Όπως τονίσαμε αρκετές φορές μέσα στο άρθρο, και το τονίζουμε εκ νέου στο τέλος, τα πάντα είναι ρευστά γύρω από τις αγορές σε κινέζικα κινητά και άλλα προϊόντα τεχνολογίας.

Εμείς ως PCsteps θα φροντίσουμε να κρατήσουμε τον οδηγό όσο το δυνατόν πιο επίκαιρο, με βάση τις εξελίξεις που πέφτουν στην αντίληψή μας.

Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν ευθύνεται το PCsteps και ο συντάκτης του άρθρου, αν οτιδήποτε από τα παραπάνω πάψει να ισχύει.

Δεν φέρουμε καμία ευθύνη αν κάποιο δέμα δεν φτάσει στα χέρια σας, αν το προϊόν σας ήρθε χαλασμένο, αν το τελωνείο άνοιξε το δέμα σας, κτλ. Αγοράζετε πάντα με δική σας ευθύνη.

Εσείς θα αγοράζατε κινέζικα κινητά και προϊόντα?

Χρησιμοποιείτε τα διεθνή e-shop για να πετύχετε καλύτερες τιμές? Έχετε κάποια απορία σχετικά με την αγορά από Κίνα χωρίς τελωνείο? Γράψτε μας τις εμπειρίες σας στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

Αγορά-TV-Box-Από-Ευρώπη-Κίνα-E2162-E26900-Οκτώβριος-2020
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#318 - Κουμπί Πανικού Στο Android, Κρυφό Παιχνίδι Στο Instagram, Μετάφραση PDF Αρχείων
QuickSteps
GamingSteps#20240316 - Bug Διαγράφει Κόσμους Στο Minecraft, Νεότερα Για το PlayStation Pro, Summer Game Fest 2024
GamingSteps