Τα αντίγραφα ασφαλείας είναι μία από τις πιο βασικές αρχές στη χρήση ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή. Αν δεν θέλουμε να χάσουμε σημαντικά αρχεία, προγράμματα, κωδικούς, ή οτιδήποτε άλλο, θα πρέπει πάντα να φροντίζουμε να έχουμε ένα πλήρες backup αρχείων. Μάλιστα, για αρχεία που δεν θέλουμε με τίποτα να χάσουμε, θα πρέπει να έχουμε backup σε περισσότερα από ένα σημεία. Δείτε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Διαφημίστε την επιχειρησή σας στο site του PCsteps, ή και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη διαβάζουν όλα μας τα άρθρα χωρίς διαφημίσεις, και έχουν επιπλέον μοναδικά προνόμια.

Συμμετοχή

Τι είναι το backup και γιατί είναι τόσο σημαντικό

Στον χώρο της τεχνολογίας όταν αναφερόμαστε σε “backup”, εννοούμε τη διαδικασία λήψης αντιγράφων ασφαλείας στα δεδομένα μας, με σκοπό να μπορούμε να τα επαναφέρουμε σε περίπτωση απώλειας.

Αυτά τα δεδομένα μπορεί να είναι οτιδήποτε, από προσωπικά μας αρχεία (φωτογραφίες, βίντεο, κτλ), μέχρι κωδικούς πρόσβασης ή καταχωρήσεις σε κάποια βάση δεδομένων ενός server.

Επιπλέον, μπορούμε να πάρουμε αντίγραφο ασφαλείας ακόμα και από ολόκληρο το λειτουργικό μας σύστημα.

Ίσως είναι περιττό να αναφέρουμε ότι το backup αρχείων είναι υψίστης σημασίας για την προστασία των δεδομένων μας. Εξίσου σημαντικό όμως είναι και το μέσο στο οποίο θα αποθηκεύσουμε τα αντίγραφα ασφαλείας μας.

Τα Καλύτερα Μέσα Αποθήκευσης για το Πιο Ασφαλές Backup

Όλοι έχουμε αναντικατάστατα αρχεία στον υπολογιστή μας, όπως μοναδικές φωτογραφίες, ή έγγραφα που δουλεύαμε μήνες. Ο μόνος τρόπος να μην τα χάσουμε, είναι να κρατάμε…

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι κανένα backup δεν είναι ασφαλές, αν δεν βρίσκεται αποθηκευμένο τουλάχιστον σε τρία διαφορετικά σημεία.

Άλλωστε οι σκληροί δίσκοι μπορεί να αποτύχουν από τη μία στιγμή στην άλλη, χωρίς καμία προειδοποίηση. Γι' αυτό και το cloud είναι για αρκετούς μία από τις καλύτερες λύσεις για backup.

Backup στο Internet σε Πολλαπλά Cloud Για Απόλυτη Ασφάλεια

Η προστασία των δεδομένων μας πρέπει να αποτελεί προτεραιότητά μας, είτε χρησιμοποιούμε τον υπολογιστή για εργασία, είτε για ψυχαγωγία. Διάφορες εταιρείες προσφέρουν δωρεάν Gigabyte για…

Σε παλαιότερους οδηγούς έχουμε περιγράψει αναλυτικά το πώς μπορούμε να πάρουμε ένα πλήρες backup στο Android…

Όλες οι Μέθοδοι για Αντίγραφα Ασφαλείας στο Android (Backup)

Μια από τις πιο σημαντικές ενέργειες για όλες τις συσκευές μας σε οποιοδήποτε οικοσύστημα, είναι αυτή του backup. Ποτέ δεν ξέρουμε πότε τα πράγματα θα…

…αλλά και στο iOS.

Όλες οι Μέθοδοι για Αντίγραφα Ασφαλείας σε iPhone & iPad

Κάποτε, αν χάλαγε το κινητό μας, στη χειρότερη περίπτωση χάναμε τι επαφές μας. Στην εποχή μας, όμως, ένα smartphone ή ένα tablet μπορεί να αποθηκεύσει gigabytes από αναντικατάστατες…

Σε αυτόν τον οδηγό θα μιλήσουμε αποκλειστικά για τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Θα ασχοληθούμε με το πλήρες backup στα Windows, όμως κάποιες από τις πρακτικές που θα περιγράψουμε ισχύουν και στα υπόλοιπα λειτουργικά συστήματα.

Πότε χρειάζομαι ένα πλήρες backup αρχείων

Ο βασικότερος λόγος για τον οποίο χρειαζόμαστε συνήθως ένα πλήρες backup στον υπολογιστή μας, είναι το format.

Το format από μόνο του είναι μια διαδικασία που διαρκεί μόλις μερικά λεπτά.

Άσχετα με τον αν κρατάμε αντίγραφα ασφαλείας των προσωπικών μας αρχείων, ένα πλήρες backup πριν το format θα μας γλιτώσει αρκετό κόπο και χρόνο μετά την εγκατάσταση του λειτουργικού.

Άλλος ένας λόγος που ενδεχομένως να θέλουμε να πάρουμε αντίγραφα ασφαλείας, είναι επειδή αλλάξαμε υπολογιστή ή πήραμε έναν δεύτερο, και θέλουμε να μεταφέρουμε τα πάντα εκεί.

Ας δούμε με τη σειρά τι θα πρέπει να αντιγράψουμε και πώς θα δημιουργήσουμε ένα πλήρες backup.

Backup προσωπικών αρχείων

Στην κατηγορία των προσωπικών αρχείων ανήκουν όλες οι φωτογραφίες, τα βίντεο, τα έγγραφα, και η μουσική που ενδεχομένως έχουμε αποθηκευμένα στον υπολογιστή μας.

Τέτοιου είδους αρχεία είναι σχεδόν πάντα αναντικατάστατα, οπότε θα έπρεπε ήδη να έχουμε backup σε εξωτερικούς δίσκους, cloud, και άλλα μέσα.

Βέβαια, η συλλογή μας δεν μένει στάσιμη. Συνεχώς προστίθενται νέα αρχεία, τα οποία χρειάζονται εκ νέου backup.

Επειδή προφανώς δεν μπορούμε να θυμόμαστε τι έχουμε αποθηκεύσει και τι όχι, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιο πρόγραμμα που αντιγράφει αυτόματα τα αρχεία ενός φακέλου σε κάποιο εξωτερικό μέσο.

Ένα τέτοιο πρόγραμμα είναι το SyncBackFree, και μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να συγχρονίσουμε οποιουσδήποτε φακέλους στον υπολογιστή μας.

Συγχρονισμός Αρχείων και Φακέλων στα Windows

Ο συγχρονισμός αρχείων και φακέλων είναι μια δυνατότητα που μας βοηθάει σημαντικά στο να έχουμε οργανωμένο το περιεχόμενο του υπολογιστή μας. Είτε μας ενδιαφέρει το backup…

Για να βεβαιωθούμε ότι δεν έχουμε ξεχάσει κάποιο χρήσιμο αρχείο, μπορούμε να ακολουθούμε κάποιους κανόνες αρχειοθέτησης.

Έξυπνη Οργάνωση Αρχείων και Φακέλων στα Windows

Στον υπολογιστή μας μπορεί να επικρατεί χάος, και οι βασικοί λόγοι είναι δύο. Πρώτον, δεν κάνουμε σωστή οργάνωση των αρχείων μας, και δεύτερον, όλοι οι…

Μια καλή πρακτική είναι να χρησιμοποιούμε τους προεπιλεγμένους φακέλους των Windows για να αποθηκεύουμε τα αρχεία μας.

Σε κάθε περίπτωση, όταν θέλουμε να πάρουμε ένα πλήρες backup όλων των αρχείων μας, καλό είναι να ελέγξουμε για ξεχασμένα αρχεία στην επιφάνεια εργασίας, αλλά και στον φάκελο λήψεων.

Backup δεδομένων browser

Ένας browser είναι αδιαμφισβήτητα η εφαρμογή που χρησιμοποιούμε περισσότερο απ' όλες τις υπόλοιπες. Ως εκ τούτου, περιλαμβάνει κάποιες χρήσιμες πληροφορίες που μπορεί να μην θέλουμε να αποχωριστούμε.

Σαφώς, λοιπόν, δεν μπορούμε να μιλάμε για πλήρες backup, αν δεν έχουμε σώσει τους σελιδοδείκτες μας, το ιστορικό, τους κωδικούς που ενδεχομένως έχουμε στον browser, και πάει λέγοντας.

Οι περισσότεροι browser διαθέτουν εργαλεία για λήψη αντιγράφων ασφαλείας σε όσα αναφέραμε. Μακράν ο πιο εύκολος τρόπος για να πάρουμε πλήρες backup του browser, είναι να δημιουργήσουμε έναν λογαριασμό.

Στον Chrome μπορούμε να συνδεθούμε άμεσα με τον Google λογαριασμό μας, ενώ στον Firefox θα πρέπει να δημιουργήσουμε account στο Firefox Sync.

Από τη στιγμή που θα δημιουργήσουμε λογαριασμούς και θα επιλέξουμε τον συγχρονισμό όλων, κάθε φορά που θα κάνουμε login στην ίδια ή σε άλλη συσκευή, θα επανέρχονται αυτόματα όλοι οι σελιδοδείκτες, οι ρυθμίσεις, ή οτιδήποτε άλλο αποθηκεύσαμε στον browser.

Για αναλυτικές οδηγίες, δείτε εδώ:

Πώς να κάνω Backup τις Ρυθμίσεις Chrome και Firefox

Σε ένα προγραμματισμένο format είναι απλό να κάνουμε backup τις ρυθμίσεις browser και τους σελιδοδείκτες. Τι γίνεται όμως αν το format είναι έκτακτο, λόγω καταστροφικής δυσλειτουργίας…

Ρυθμίσεις Windows

Μετά την αναβάθμιση Creators Update, στα Windows 10 μπορούμε να συγχρονίσουμε τις ρυθμίσεις του λειτουργικού, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να τις προσθέτουμε ξανά χειροκίνητα μετά από κάθε format.

Ωστόσο, για να μπορούμε να ενεργοποιήσουμε τον συγχρονισμό, θα πρέπει να χρησιμοποιούμε έναν λογαριασμό Microsoft για την είσοδό μας στα Windows.

Τι Σημασία Έχουν οι Λογαριασμοί Χρηστών στα Windows 7, 8, και 10

Οι λογαριασμοί χρηστών είναι ένα σημαντικό χαρακτηριστικό στα Windows και σε κάθε λειτουργικό σύστημα. Όμως, οι περισσότεροι χρήστες αγνοούν τις δυνατότητες που προσφέρουν οι διαφορετικοί…

Οι ρυθμίσεις που συγχρονίζονται αφορούν θέματα, κωδικούς, προτιμήσεις γλώσσας, εφαρμογές του Windows Store, προφίλ WiFi, και διάφορα άλλα.

Σίγουρα μπορεί να μας φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη ρύθμιση μετά από ένα format, ή όταν αλλάζουμε υπολογιστή.

Για να ενεργοποιήσουμε τον συγχρονισμό, πηγαίνουμε “Έναρξη > Ρυθμίσεις > Λογαριασμοί > Συγχρονισμός των ρυθμίσεών σας”.

Από εκεί, τσεκάρουμε τι θέλουμε να συγχρονίζεται με τον λογαριασμό μας και τι όχι.

Δυστυχώς, αυτή η επιλογή δεν είναι διαθέσιμη σε παλαιότερες εκδόσεις των Windows.

Παιχνίδια

Στα παιχνίδια τα πράγματα δυσκολεύουν λίγο, όταν προσπαθούμε να πάρουμε ένα πλήρες backup αρχείων.

Αν τα παιχνίδια μας βρίσκονται σε κάποια πλατφόρμα όπως το Steam, τότε υπάρχει ένας εύκολος τρόπος για να πάρουμε τα saves μας.

Αρκεί να πάμε στις ρυθμίσεις και να τσεκάρουμε την “Ενεργοποίηση συγχρονισμού Steam Cloud για εφαρμογές που το υποστηρίζουν”, αν δεν ήταν προεπιλεγμένη.

Αντίστοιχα και το Uplay της Ubisoft έχει μια παρόμοια ρύθμιση, η οποία είναι ενεργοποιημένη από προεπιλογή. Το ίδιο ισχύει και για το Origin.

Αυτή η επιλογή όμως κρύβει μια μικρή παγίδα. Όπως θα παρατηρήσατε, λέει “για εφαρμογές που το υποστηρίζουν”. Δυστυχώς υπάρχουν παλιότερα παιχνίδια, ή κάποια από μικρά, ανεξάρτητα studio, τα οποία δεν υποστηρίζουν την αποθήκευση στο cloud.

Αυτά τα παιχνίδια αποθηκεύουν τα saves κάπου μέσα στον δίσκο μας. Γενικά δεν υπάρχει κάποια σίγουρη διαδρομή, καθώς άλλα παιχνίδια αποθηκεύουν τα saves στον φάκελο Έγγραφα, άλλα στον φάκελο χρήστη, άλλα στον φάκελο του παιχνιδιού, και πάει λέγοντας.

Κάπου εδώ έρχεται μια σωτήρια εφαρμογή για να μας γλιτώσει από πολύ κόπο: το Gamesave Manager. Πρόκειται για μια αρκετά παλιά εφαρμογή, αλλά λειτουργεί ακόμα και στα Windows 10. Μάλιστα, η τελευταία ανανέωσή της ήταν τον Ιανουάριο του 2018.

Το Gamesave Manager πολύ απλά ψάχνει στον υπολογιστή μας για εγκατεστημένα παιχνίδια και αποθηκεύει τα saves όπου του πούμε. Μάλιστα έχει και επιλογές για τακτικό backup όποτε θέλουμε εμείς.

Αν έχουμε λογαριασμό Dropbox, Google Drive ή Onedrive, μπορούμε να συγχρονίσουμε αυτόματα τα saves μας στο cloud, χωρίς να κουνήσουμε ούτε ένα δαχτυλάκι. Ίσως μόνο τον δείκτη για να κάνουμε το κλικ.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το Gamesave Manager, επισκεφτείτε τον οδηγό μας:

Saves Παιχνιδιών – Πώς να τα “σώσουμε” πριν από Format

Για τους gamers, τα saves παιχνιδιών έχουν αποθηκευμένες τις προσπάθειες και τα επιτεύγματα χιλιάδων ωρών παιχνιδιού, που σίγουρα δεν θα ήθελαν να χαθούν. Το πρόβλημα…

Backup προγραμμάτων

Πέρα από τους browser που αναφέραμε παραπάνω, ο καθένας από εμάς χρησιμοποιεί μια πληθώρα από διαφορετικά προγράμματα.

Καθένα από αυτά διαθέτει τις δικές του ρυθμίσεις, τα δικά του δεδομένα, και τους δικούς του τρόπους λήψης αντιγράφων ασφαλείας.

Θα ήταν πρακτικά αδύνατον να καλύψουμε τη λήψη backup σε κάθε πρόγραμμα που κυκλοφορεί. Έτσι, θα περιοριστούμε στο να δώσουμε γενικές συμβουλές για το τι μπορεί να χρειαστούμε από κάθε κατηγορία προγραμμάτων.

Συνομιλίες σε προγράμματα για chat

Τα προγράμματα όπως Skype, Viber, και άλλα, συνήθως αποθηκεύουν το ιστορικό των συνομιλιών μας τοπικά σε κάποιον προσωπικό μας φάκελο.

πλήρες backup αρχείων

Ενδεχομένως να μην θέλουμε να χάσουμε το ιστορικό μας ή φωτογραφίες που μας έχουν στείλει σε τέτοιες εφαρμογές.

Έτσι, όταν παίρνουμε ένα πλήρες backup αρχείων, μπορούμε να αναζητήσουμε στο Google την τοποθεσία αποθήκευσης αυτών των δεδομένων για την εκάστοτε εφαρμογή.

Ορισμένες εφαρμογές, όπως το Viber, έχουν ενσωματωμένη δυνατότητα backup, την οποία όμως θα πρέπει να ενεργοποιήσουμε, καθώς είναι αποεπιλεγμένη από προεπιλογή.

Email

Για όσους χρησιμοποιούν email client τοπικά στον υπολογιστή τους, ενδεχομένως να θέλουν να αποθηκεύσουν και όλα τα μηνύματα του ηλεκτρονικού τους ταχυδρομείου.

Ποια Είναι τα Καλύτερα Προγράμματα Email;

Το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο υπήρξε ανέκαθεν μία από τις σημαντικότερες υπηρεσίες στο Internet. Υπάρχουν δύο βασικές μέθοδοι για την αποστολή και λήψη email: είτε λογαριασμός σε κάποια υπηρεσία, όπως Gmail,…

Συνήθως θα βρούμε την επιλογή για Εισαγωγή/Εξαγωγή αρχείων και ρυθμίσεων στο μενού του προγράμματος που χρησιμοποιούμε (πχ Outlook, Thunderbird, κτλ).

Άδειες χρήσης

Το τελευταίο που μπορεί να χρειαστούμε από κάποιο πρόγραμμα που έχουμε εγκαταστήσει στον υπολογιστή μας, είναι η άδεια χρήσης του.

Τα Windows 10 είναι γνωστό ότι ενεργοποιούνται αυτόματα στο σύστημά μας μετά την πρώτη φορά ενεργοποίησης, ακόμα κι αν αλλάξουμε αρκετά από τα κομμάτια του hardware μας.

Για τις υπόλοιπες εκδόσεις Windows, ρίξτε μια ματιά στον οδηγό μας:

Μεταφορά Windows & Ενεργοποίηση από Παλιό σε Νέο PC

Αν έχουμε ένα παλιό PC, παροπλισμένο ή χαλασμένο, με τη μεταφορά Windows σε ένα καινούριο υπολογιστή μπορούμε να έχουμε νόμιμα Windows χωρίς αγορά νέας άδειας….

Κάποια προγράμματα συσχετίζουν την άδεια χρήσης με το email μας, οπότε μπορούμε εύκολα να την ανακτήσουμε ανά πάσα στιγμή.

Άλλα προγράμματα όμως, ενδέχεται να μην μας επιτρέψουν κάτι τέτοιο. Η καλύτερη πρακτική είναι να αποθηκεύουμε τις άδειες χρήσης μας σε ένα σημείο αμέσως μόλις τις αγοράζουμε.

Αν δεν έχουμε προνοήσει για κάτι τέτοιο, θα πρέπει να κάνουμε μια λίστα με όλα τα προγράμματα που έχουμε αγοράσει κατά καιρούς, και να δούμε ποια χρειάζονται άδεια χρήσης και ποια όχι.

Έπειτα, ανάλογα με το πρόγραμμα, μπορούμε να βρούμε το κλειδί άδειας χρήσης αποθηκευμένο στον υπολογιστή μας.

Το πλήρες backup αρχείων είναι έτοιμο

Ομολογουμένως, ένα πλήρες backup αρχείων δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση, ειδικά αν έχουμε εγκατεστημένα πολλά παιχνίδια και προγράμματα που χρειάζονται ειδική μεταχείριση.

Σας βοήθησε ο οδηγός να αποθηκεύσετε σε ασφαλές σημείο όλα τα δεδομένα σας; Εσείς ποιες πρακτικές χρησιμοποιείτε για να παίρνετε πιο εύκολα ένα πλήρες backup αρχείων;

Γράψτε μας τις εντυπώσεις σας στα σχόλια.