Home » Εβδομαδιαίες Στήλες » QuickSteps » QuickSteps #31: Σύντομες και Χρήσιμες Συμβουλές

QuickSteps #31: Σύντομες και Χρήσιμες Συμβουλές

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Αυτή την εβδομάδα ενεργοποιούμε την αυτόματη διαγραφή παλαιών αρχείων από τον φάκελο “Στοιχεία λήψης” και ανοίγουμε φακέλους μ’ ένα μόνο κλικ. Στη συνέχεια, περιορίζουμε ανεπιθύμητα προγράμματα με το Unchecky, αλλάζουμε το όνομα του υπολογιστή μας, και μεταφράζουμε online κείμενα word/pdf. Τέλος, πραγματοποιούμε εκκαθάριση δεδομένων περιήγησης άνω των 30 ημερών στο κινητό και χρησιμοποιούμε την desktop έκδοση ιστοσελίδων σ’ αυτό.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Για να δείτε όλες τις δημοσιεύσεις της στήλης, μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στην κατηγορία QuickSteps…

…ή να επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο. Για να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τις νέες δημοσιεύσεις της στήλης μας, μπορείτε να προσθέσετε το link στους σελιδοδείκτες σας.

Αυτόματη διαγραφή παλαιών αρχείων στα “Στοιχεία λήψης”

Ένας φάκελος με τον οποίο δεν ασχολούμαστε συχνά, είναι αυτός που καλείται “Στοιχεία λήψης”. Εκεί μαζεύονται όλα όσα έχουμε κατεβάσει και δεν μπαίνουμε στον κόπο να διαγράψουμε, γιατί, όπως είναι φυσικό, βαριόμαστε.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μαζεύονται πολλά “σκουπίδια” και να μειώνεται ο χώρος του δίσκου μας, που ενδεχομένως χρειαζόμαστε, αν είναι μικρός.

Για να γίνεται αυτόματα η διαγραφή αρχείων που έχουν να χρησιμοποιηθούν για πάνω από 30 μέρες, πραγματοποιούμε τα παρακάτω:

Καταρχάς, ανοίγουμε τις ρυθμίσεις πατώντας το συνδυασμό των πλήκτρων “Windows Key” + “I”.

Μόλις ανοίξει το παράθυρο με τις ρυθμίσεις, πατάμε «Σύστημα»…

…και στη συνέχεια «Χώρος αποθήκευσης».

Εδώ, πατάμε «Αλλαγή του τρόπου αποδέσμευσης χώρου».

Στο παράθυρο που θα ανοίξει, επιλέγουμε «Διαγραφή αρχείων στο φάκελο “Στοιχεία λήψης” που δεν έχουν αλλάξει για 30 μέρες».

Επίσης, έχουμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε «Διαγραφή προσωρινών αρχείων που οι εφαρμογές μου δεν χρησιμοποιούν», ή και «Διαγραφή αρχείων που βρίσκονται στον Κάδο Ανακύκλωσης για περισσότερες από 30 μέρες».

Σ’ αυτό το σημείο, πρέπει να τονίσουμε ότι ακόμα και αν ανοίγουμε έναν φάκελο που βρίσκεται στα “Στοιχεία λήψης”, αλλά δεν κάνουμε καμία απολύτως αλλαγή, θα διαγραφεί μετά από 30 μέρες.

Άνοιγμα αρχείων/φακέλων με μονό κλικ στα Windows 10

Όλοι μας έχουμε συνηθίσει να ανοίγουμε φακέλους με το γνωστό διπλό κλικ, και με το μονό απλά να τους επιλέγουμε. Τι θα λέγατε όμως εάν σας έλεγα ότι μπορούμε να κάνουμε το πρώτο με μόνο ένα κλικ?

Στα Windows 10, καθώς και σε κάποιες παλαιότερες εκδόσεις του λειτουργικού, υπάρχει μια “κρυφή” ρύθμιση που μας επιτρέπει να κάνουμε ακριβώς αυτό.

Τα παρακάτω βήματα μας δείχνουν πώς να το κάνουμε:

Ανοίγουμε τον File Explorer (ή αλλιώς την εξερεύνηση αρχείων) πατώντας “Windows Key” + “Ε”.

QuickSteps #31: Σύντομες και Χρήσιμες Συμβουλές

Τώρα επιλέγουμε «Αρχείο», που βρίσκεται πάνω αριστερά, και στη συνέχεια «Αλλαγή επιλογών φακέλων και αναζήτησης».

Εδώ, κατευθυνόμαστε στην καρτέλα «Γενικά», και ενεργοποιούμε την επιλογή «Επιλογή με την κατάδειξη και άνοιγμα με απλό κλικ».

Είναι φυσικό στην αρχή να μας φανεί λίγο παράξενο. Ωστόσο, αν του δώσουμε χρόνο, μπορεί να μας φανεί πιο χρήσιμο και πιο γρήγορο από το διπλό κλικ.

Περιορισμός ανεπιθύμητων προγραμμάτων με το Unchecky

Ένα συνηθισμένο λάθος που κάνουμε είναι ότι, κατά την εγκατάσταση ενός προγράμματος, βιαζόμαστε και δεν είμαστε προσεκτικοί, με αποτέλεσμα να μην παρατηρήσουμε το σημείο που μας έλεγε για την εγκατάσταση “τρίτων προγραμμάτων”.

Για να το αποφύγουμε αυτό, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα δωρεάν πρόγραμμα με το όνομα Unchecky.

Με λίγα λόγια, αυτό φροντίζει να μας ειδοποιεί κατά την εγκατάσταση ενός προγράμματος, ούτως ώστε να αποτρέψει την εγκατάσταση άλλων, που δε θέλουμε να έχουμε στον υπολογιστή μας.

Το Unchecky μπορούμε να το κατεβάσουμε από εδώ.

Μόλις τελειώσει η εγκατάσταση του προγράμματος, δε χρειάζεται να ρυθμίσουμε τίποτα, καθώς θα ξεκινήσει να τρέχει στην περιοχή ειδοποιήσεων στην κάτω δεξιά γωνία.

Αυτό που ουσιαστικά κάνει είναι ότι, μόλις πάμε να πατήσουμε «Αποδοχή», «Συνέχεια», ή κάτι παρόμοιο στην εγκατάσταση κάποιου ανεπιθύμητου προγράμματος, θα μας ειδοποιήσει με ένα μήνυμα, όπως το παρακάτω.

Οι ρυθμίσεις που μας ενδιαφέρουν περισσότερο βρίσκονται στην «Αρχική» καρτέλα του προγράμματος. Εδώ, θα βρούμε ένα μήνυμα που θα μας πληροφορεί για το αν η υπηρεσία Unchecky είναι ενεργή ή όχι…

…καθώς και πληροφορίες σχετικά με τις ενέργειες που έχουν γίνει κατά την εγκατάσταση προγραμμάτων, πατώντας «Μητρώο δραστηριότητας». Προφανώς, η λίστα στην αρχή θα είναι κενή.

Τέλος, θα βρούμε ένα κουμπί με την ονομασία «Αναστολή υπηρεσίας», όπου πατώντας το, θα σταματήσει προσωρινά τη λειτουργία του προγράμματος.

Βέβαια, μετά από μια απλή επανεκκίνηση του υπολογιστή, το πρόγραμμα θα συνεχίσει να τρέχει κανονικά.

Για αναλυτικότερες πληροφορίες για το unchecky, μπορείτε να δείτε τον πλήρη μας οδηγό:

Ασφαλής Εγκατάσταση για Κάθε Εφαρμογή με το Unchecky

Οι δωρεάν εφαρμογές κρύβουν παγίδες: η διαδικασία της εγκατάστασης συχνά θα προσπαθήσει να μας ξεγελάσει στο να επιτρέψουμε την εγκατάσταση adware και ανεπιθύμητων εφαρμογών. Με το…

Αλλαγή ονόματος υπολογιστή

Η Microsoft παλιά μας έδινε τη δυνατότητα να επιλέξουμε το όνομα του υπολογιστή μας κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης του λειτουργικού. Για κάποιο όμως λόγο, στις μετέπειτα εκδόσεις των Windows αφαίρεσε αυτήν τη δυνατότητα, με αποτέλεσμα να μας αφήνει με ένα τέτοιο όνομα.

Για να αλλάξουμε το όνομα του υπολογιστή μας, έτσι ώστε πχ. να μπορούμε να τον ξεχωρίζουμε με ευκολία μέσα σε ένα τοπικό δίκτυο, ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα:

Ανοίγουμε τις ρυθμίσεις του υπολογιστή με “Windows Key” + “I”.

Εδώ επιλέγουμε «Σύστημα».

Στη συνέχεια, μεταβαίνουμε στις «Πληροφορίες» και πατάμε «Μετονομασία υπολογιστή».

Σ’ αυτό το σημείο, πληκτρολογούμε το επιθυμητό όνομα του υπολογιστή μας και πατάμε «Επόμενο».

Για να αλλάξει το όνομα, θα πρέπει να κάνουμε επανεκκίνηση.

Αν επιλέξουμε να κάνουμε επανεκκίνηση αργότερα, το όνομα, που έχουμε διαλέξει θα μας εμφανιστεί κάτω από το τωρινό σε παρενθέσεις.

Online μετάφραση κειμένου από αρχεία Word/PDF

Πολλές φορές, μπορεί να μας έχει τύχει να θέλουμε να μεταφράσουμε για παράδειγμα ένα ολόκληρο αρχείο Word των 50 σελίδων από τα αγγλικά στα ελληνικά, κάνοντάς το αντιγραφή και επικόλληση στο Google Translate. Υπάρχει όμως ένας πολύ πιο εύκολος τρόπος.

Καταρχάς, πηγαίνουμε στην σελίδα του Google Translate.

Εδώ, απλά πατάμε το σύνδεσμο «μεταφράστε ένα έγγραφο».

Στη συνέχεια, επιλέγουμε τη γλώσσα που είναι το αρχείο που θέλουμε να μεταφράσουμε, καθώς και τη γλώσσα στην οποία θέλουμε να γίνει η μετάφραση (στο παράδειγμά μας θέλουμε να μεταφράσουμε ένα pdf από τα αγγλικά στα ελληνικά).

Έπειτα, πατάμε «Επιλογή αρχείου», και διαλέγουμε το αρχείο που θέλουμε να μεταφράσουμε.

Για να ξεκινήσει η διαδικασία, πατάμε «Μετάφραση».

Ανάλογα με το πόσες σελίδες είναι το εκάστοτε αρχείο, ίσως πάρει λίγα δευτερόλεπτα. Μόλις τελειώσει, θα μας μεταφέρει σε με καινούργια ιστοσελίδα με το μεταφρασμένο αρχείο.

Όπως είναι αναμενόμενο, το Google Translate δε διατηρεί απολύτως καμία μορφοποίηση ή οποιαδήποτε στοίχιση που ενδεχομένως υπήρχε στο αρχείο.

Εκκαθάριση δεδομένων περιήγησης άνω των 30 ημερών στο κινητό

Όταν καθαρίζουμε το ιστορικό περιήγησης του Chrome στο android κινητό μας, έχουμε πέντε επιλογές, οι οποίες φαίνονται στην παρακάτω εικόνα.

Παρ' όλα αυτά, ενεργοποιώντας ένα συγκεκριμένο flag στον Chrome, έχουμε τη δυνατότητα να διαγράφουμε το ιστορικό που είναι παλαιότερο από 30 μέρες. Για να εμφανίσουμε αυτήν την επιλογή, ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα:

Αρχικά, πληκτρολογούμε στη μπάρα διευθύνσεων «chrome://flags».

Στο πεδίο αναζήτησής γράφουμε «#clear-old-browsing-data».

Εδώ, αλλάζουμε την επιλογή από «Default» σε «Enable», και πατάμε «Relaunch Now» για να γίνουν οι αλλαγές.

Τώρα, θα παρατηρήσουμε ότι έχει προστεθεί η επιλογή «Παλαιότερο από 30 μέρες» στο μενού για τη διαγραφή του ιστορικού περιήγησης.

Για περισσότερα κόλπα με τις σημαίες του Chrome, δείτε τον οδηγό μας:

Featured Chrome Flags Οι Καλύτερες Νέες Κρυφές Δυνατότητες Του Chrome
Chrome Flags: Οι Καλύτερες Κρυφές Λειτουργίες Του Chrome

Είναι γεγονός ότι ο Chrome είναι γρήγορος και αξιόπιστος browser. Ορισμένοι από εμάς, όμως, ίσως θέλουμε να του προσθέσουμε και άλλες χρήσιμες δυνατότητες. Στον οδηγό…

Χρήση της Desktop έκδοσης ιστοσελίδας στο κινητό

Οι περισσότερες ιστοσελίδες έχουν μια ειδική έκδοση για το κινητό (τη λεγόμενη mobile έκδοση), με σκοπό η διάταξη, καθώς και η μορφή της ιστοσελίδας, να παρουσιάζονται ομοιόμορφα σε μικρές οθόνες.

Ωστόσο, αν θέλουμε για οποιοδήποτε λόγο να δούμε την πλήρη έκδοση της ιστοσελίδας, μπορούμε να το πετύχουμε πολύ εύκολα με τα δύο παρακάτω βήματα:

Αφού ανοίξουμε τον Chrome και επισκεφτούμε την ιστοσελίδα που θέλουμε, πατάμε το εικονίδιο με τις τρεις κάθετες τελείες που βρίσκεται στην πάνω δεξιά γωνία.

Εκεί, επιλέγουμε απλά «Για υπολογιστή», και αμέσως θα μας εμφανιστεί η πλήρης έκδοση της ιστοσελίδας.

Σας άρεσαν τα QuickSteps τις εβδομάδας;

Πως σας φάνηκαν οι συμβουλές και τα κόλπα αυτής της εβδομάδας; Γνωρίζατε ή/και χρησιμοποιούσατε κάποιο από αυτά;

Έχετε να προτείνετε κάποιο δικό σας κόλπο, ή μία συμβουλή που θέλετε να μπει στη στήλη μας; Μοιραστείτε τη με τους αναγνώστες μας στα σχόλια, και ίσως τη δείτε να δημοσιεύεται.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED SALE ALERT τελικο
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#324 - Προβλήματα Χάρτες Google, Η Χαμηλότερη Τιμή Παιχνιδιού Στο Steam, Dark Mode Στο Google Drive
QuickSteps
GamingSteps#20240426 - Η Valve Έκλεισε “Κενό” Στην Πολιτική Των Refund, Ρεκόρ Παικτών Fallout, Nintendo vs Garry's Mod
GamingSteps