Home » Hardware » Reviews » Μικρόφωνο Για YouTube Audio Technica AT2020 USB+
Μικρόφωνο Για YouTube Audio Technica AT2020 USB+

Μικρόφωνο Για YouTube Audio Technica AT2020 USB+

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Όταν πρόκειται για αγορά μικροφώνου, μπορούμε να ξοδέψουμε από ελάχιστα χρήματα, μέχρι τερατώδη ποσά. Για έναν χρήστη που ψάχνει ένα καλό και ποιοτικό μικρόφωνο για YouTube ή και για άλλες χρήσεις, η κατηγορία των 100-200€ είναι η ιδανικότερη. Παρακάτω θα παρουσιάσουμε το Audio Technica AT2020 USB+, που είναι μία από τις πιο VFM επιλογές της κατηγορίας.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Audio Technica AT2020 USB+

Η Audio Technica είναι μια εταιρεία παγκοσμίου φήμης που ειδικεύεται στην κατασκευή συσκευών ήχου, όπως μαρτυράει και το όνομά της.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1962 από τον Hideo Matsushita στο Τόκιο της Ιαπωνίας.

ΔΕΝ του άρεσε ο ήχος καμίας άλλης εταιρείας

Πλέον, έχει φτάσει να είναι μία παγκοσμίως αναγνωρισμένη εταιρεία, που στόχο έχει τον σχεδιασμό, την κατασκευή, και την πώληση εξοπλισμού ήχου.

Στη σελίδα της θα βρούμε από ακουστικά και μικρόφωνα, μέχρι συστήματα Hi-Fi, audio mixers, και άλλες συσκευές του είδους. Τα προϊόντα της απευθύνονται σε μία ευρεία γκάμα χρηστών, από τους πιο ερασιτέχνες, μέχρι επαγγελματίες.

Το AT2020 USB+ που θα δούμε στον οδηγό, ανήκει στην entry-level κατηγορία, χωρίς όμως να υπολείπεται σε ποιότητα.

Χαρακτηριστικά

Καταρχάς, το AT2020 USB+ είναι μονοκατευθυντικό μικρόφωνο – ή αλλιώς καρδιοειδές.  Αυτό σημαίνει ότι είναι πιο ευαίσθητο σε ήχους που έρχονται ακριβώς μπροστά του. Αντίθετα, είναι ελάχιστα ή και καθόλου ευαίσθητο σε πηγές που βρίσκονται στο πίσω μέρος.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο λέγεται και καρδιοειδές. H ευαισθησία του μικροφώνου σχηματίζει κάποιου είδους καρδιάς, αν κοιτάξουμε το διάγραμμα με λίγη φαντασία.

Στο πίσω μέρος ξεκινάει με ελάχιστη απόσταση κάλυψης, στα πλάγια μεγαλώνει, και στο μπροστά μέρος καλύπτει τη μεγαλύτερη απόσταση. Παρακάτω θα δούμε δείγματα ήχου από διαφορετικές αποστάσεις.

Το μπροστά μέρος απ’ το πίσω το ξεχωρίζουμε από το μπλε φωτάκι, το οποίο ανάβει μόλις συνδέσουμε το μικρόφωνο στη θύρα USB. Το φωτάκι είναι ορατό μόνο από τη μία πλευρά, η οποία είναι και η σωστή, με τη μεγαλύτερη ευαισθησία.

Όσον αφορά τον ήχο, το AT2020 USB+ μπορεί να καταγράψει 16bit και 44.1/48Khz. Επιπλέον, διαθέτει θύρα ακουστικών, καθώς και ρυθμιστή μίξης ήχου.

Τιμή και εκδόσεις

Για τις εκδόσεις του μικροφώνου, υπάρχουν τρεις. Η πρώτη με ονομασία AT2020 – σκέτο – δεν έχει USB, αλλά απαιτεί σύνδεση σε XLR.

Αυτή η έκδοση ίσως είναι καταλληλότερη για επαγγελματίες μουσικούς, που τους ενδιαφέρει να ρυθμίζουν και την παραμικρή παράμετρο στον ήχο από το περιβάλλον του μίκτη.

Ξεκινάει από τα 100€, όμως επαναλαμβάνουμε, δεν έχει θύρα USB, δεν είναι plug and play, και χρειάζεστε εξωτερικό μίκτη XLR για να το λειτουργήσετε.

Αν δηλαδή δεν έχετε ήδη κάποιον μίκτη και θέλετε να χρησιμοποιήσετε το μικρόφωνο με τον υπολογιστή, θα πρέπει να αγοράσετε επιπλέον ένα audio interface, που θα κοστίσει κανένα κατοστάρικο.

Επόμενη έκδοση είναι το AT2020 USB, το οποίο είναι ίδιο με την πρώτη έκδοση, με τη μόνη διαφορά την ύπαρξη του USB για άμεση σύνδεση στο PC. Αυτό το κάνει ιδανικό για όσους ψάχνουν ένα καλό plug&play μικρόφωνο για YouTube, για streaming, και άλλα.

Το USB interface από μόνο του έχει περιορισμένες δυνατότητες, και συνήθως έχει μικρότερη ευαισθησία στις υψηλότερες συχνότητες. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η XLR έκδοση του μικροφώνου θα παράγει πιο καθαρό ήχο.

Και πάλι όμως, η διαφορά δεν είναι σε καμία περίπτωση αισθητή σε καταγραφή ομιλίας. Για φωνητικά και μουσικά όργανα, ίσως να έκανε ελαφρώς καλύτερη δουλειά.

Η έκδοση που έχουμε εμείς στα χέρια μας είναι το AT2020 USB+, το οποίο διαθέτει επιπλέον θύρα εισόδου για ακουστικά, ώστε να ακούμε άμεσα και χωρίς input lag ακριβώς ό,τι καταγράφουμε.

Μια τέτοια έκδοση είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για όσους ασχολούνται με την καταγραφή πολλαπλών track το ένα πάνω στο άλλο, είτε για μουσική και φωνητικά, είτε για οποιονδήποτε άλλον λόγο. Με τη θύρα ακουστικών ακούμε άμεσα τη φωνή μας σε πραγματικό χρόνο, με μηδενική καθυστέρηση.

Εκτός από την έξοδο ακουστικών, η Plus έκδοση διαθέτει και δύο ελεγκτές που λείπουν από τις άλλες δύο εκδόσεις.

Ο πρώτος επιτρέπει τον έλεγχο της έντασης στα ακουστικά. Ο άλλος δίνει τη δυνατότητα μίξης του ήχου από το μικρόφωνο και τον υπολογιστή. Ανάλογα προς τα πού θα τον γυρίσουμε, ορίζουμε το επίπεδο της μίξης.

Αυτή η έκδοση κοστίζει κοντά στα 160€. Kατά τη γνώμη μας, μόνο και μόνο η ύπαρξη της θύρας ακουστικών αξίζει τα επιπλέον χρήματα. Για έναν απλό χρήστη βέβαια, που θέλει απλά καταγραφή ήχου, και η κανονική έκδοση θα κάνει την ίδια δουλειά.

Περιεχόμενα συσκευασίας

Η συσκευασία δεν έχει κάτι το ιδιαίτερο. Στο εξωτερικό βλέπουμε το μικρόφωνο, την ονομασία, και τα χαρακτηριστικά.

Στο εσωτερικό βρίσκουμε το manual πάνω-πάνω, και ακολουθεί το μικρόφωνο, που είναι μέσα σε προστατευτική ζελατίνα. Με μια πρώτη ματιά φαίνεται αρκετά ωραίο. Επίσης, υπάρχει μία δερμάτινη θήκη.

Μέσα στη θήκη θα βρούμε το καλώδιο USB και τη βάση του μικροφώνου.

Η βάση διαθέτει τρία ποδαράκια, και ομολογουμένως δεν είναι τόσο βολική. Αφού σταθεροποιήσαμε το μικρόφωνο πάνω στη βάση και ενώσαμε όλα τα κομμάτια, το αποτέλεσμα είναι αυτό που φαίνεται στην εικόνα.

Το AT2020 USB+ συνδέεται πανεύκολα στον υπολογιστή με το καλώδιο USB, χωρίς να χρειάζεται καμία εγκατάσταση software.

Το σώμα του μικροφώνου είναι κατασκευασμένο από μέταλλο, που του δίνει μια στιβαρότητα και στην εμφάνιση, αλλά και στην αφή.

Θα λέγαμε ότι φαίνεται να αντέχει στην κακομεταχείριση, και επιπλέον η κάψουλα προστατεύεται και από αυτό το ειδικό μεταλλικό περίβλημα στην κεφαλή. Καλό θα ήταν βέβαια να μην χρειαστεί να το διαπιστώσουμε στην πράξη.

Επίσης μια λεπτομέρεια στην εμφάνιση που μας άρεσε είναι οι μαύρες “πιτσιλιές” πάνω στο μέταλλο, που το κάνουν πιο κομψό και στυλάτο.

Λεπτομέρεια θα μας πείτε, αλλά οφείλουμε να το αναφέρουμε.

Το πρόβλημα με συσκευές εγγραφής USB στα Windows 10

Πριν προχωρήσουμε στην ποιότητα ήχου του AT2020 USB+, είμαστε υποχρεωμένοι να βγάλουμε τα φτυάρια μας και να θάψουμε για άλλη μια φορά τη Microsoft.

Μετά τη μετάβαση στα Windows 8 από τα Windows 7, η εταιρεία αναβάθμισε σαφώς πολλά πράγματα, και μαζί άλλαξε και τον driver που είναι υπεύθυνος για τις συσκευές ήχου USB.

Η αλλαγή αυτή όμως δεν ήταν σε καμία περίπτωση θετική, από καμία οπτική γωνία. Ο νέος driver έχει σοβαρό πρόβλημα με τις συσκευές ήχου USB, και το πρόβλημα δεν έχει λυθεί ακόμα και στα Windows 10.

Πιο συγκεκριμένα, ενώ στα Windows 7 μπορεί να χρειαζόμασταν περίπου 30-40% gain ενός καλού μικροφώνου, για να ακουγόμαστε κανονικά, πλέον στα Windows 10 πρέπει να φτάσουμε στο 100%, για να είναι επαρκής η ένταση.

Αυτό όμως έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται κατά πολύ η ευαισθησία του μικροφώνου, και κατά συνέπεια να καταγράφει και αρκετό θόρυβο από το περιβάλλον.

Αν πάλι βάλουμε την επιλογή στο 40%, δεν θα ακουγόμαστε σχεδόν καθόλου, ακόμα κι αν πάμε να σταθούμε ακριβώς μπροστά από το μικρόφωνο.

Αυτό το πρόβλημα ισχύει για οποιοδήποτε USB μικρόφωνο κυκλοφορεί εκεί έξω, είτε μιλάμε για μικρόφωνο για YouTube, για gaming, και πάει λέγοντας. Σαφώς λοιπόν, επηρεάζει και το Audio Technica AT2020 USB+.

Έτσι λοιπόν, μιλάμε για πάνω από έξι χρόνια όπου οι χρήστες παραπονιούνται για χαμηλή ένταση ήχου στις συσκευές εγγραφής USB, και η Microsoft δεν έχει βγάλει κάποιο fix. Προσωπικά, είμαστε βέβαιοι ότι δεν πρόκειται να ασχοληθεί ποτέ, αφού δεν το έκανε τόσα χρόνια τώρα.

Εμείς μετά από πολλαπλές δοκιμές, επιβεβαιώσαμε ότι το πρόβλημα υπάρχει ακόμα και σήμερα στις συσκευές με Windows 10. Αντίθετα, στις δοκιμές μας στα Windows 7, ο ήχος ακούγεται τάξεις ανώτερος.

Επειδή όμως δεν είναι λογικό να αλλάξουμε ολόκληρο λειτουργικό για ένα μικρόφωνο, συμβιβαστήκαμε με το να θέσουμε το gain στο 75-80% στα Windows 10. Σε αυτά τα επίπεδα είδαμε ότι παράγει την καλύτερη δυνατή ένταση, με όσο το δυνατόν λιγότερο θόρυβο.

Επαναλαμβάνουμε ότι το ίδιο πρόβλημα θα έχετε και σε οποιοδήποτε άλλο μικρόφωνο USB, ανεξαρτήτου κατηγορίας, που βασίζεται στον ενσωματωμένο driver των Windows για να λειτουργήσει.

Ο μόνος τρόπος να το αποφύγουμε, είναι να επιλέξουμε εκδόσεις μικροφώνων με XLR αντί για USB. Βέβαια αυτό δεν είναι και τόσο βολικό όταν θέλουμε απλώς ένα μικρόφωνο για YouTube. Φυσικά, μπορούμε πάντα να βάλουμε Windows 7.

Ποιότητα ήχου

Για να δοκιμάσουμε την ποιότητα του ήχου του, χρησιμοποιήσαμε το μικρόφωνο σε διάφορες συνθήκες. Σημειώνουμε ότι οι δοκιμές έγιναν σε Windows 10, με τον ήχο στο 80% της έντασης. Παρακάτω θα βρείτε δείγματα για καθεμία από αυτές.

Νερό σε ποτήρι

Γράψιμο σε χαρτί και τσαλάκωμα χαρτιού

Αναπτήρας

Φωνή από απόσταση 10 εκατοστών (μπροστά απ’ το μικρόφωνο)

Φωνή από απόσταση 10 εκατοστών (πίσω απ’ το μικρόφωνο)

Φωνή από απόσταση 50 εκατοστών (μπροστά απ’ το μικρόφωνο)

Φωνή από απόσταση 50 εκατοστών (πίσω απ’ το μικρόφωνο)

AT2020 VS Blue Yeti

Ένα από τα μεγαλύτερα διλήμματα που συναντήσαμε στην αναζήτησή μας για ποιοτικό και οικονομικό μικρόφωνο για YouTube, ήταν η επιλογή ανάμεσα στο AT2020 και το Blue Yeti.

Παρότι δεν έχουμε στα χέρια μας τη δεύτερη συσκευή για να κάνουμε live δοκιμές, θα αναφέρουμε τα χαρακτηριστικά που βοήθησαν εμάς να αποφασίσουμε υπέρ του πρώτου ως μικρόφωνο για YouTube, σε περίπτωση που φανούν χρήσιμα για κάποιον αναγνώστη.

Καταρχάς, με μια αναζήτηση στο YouTube, μέχρι και η κουτσή Μαρία έχει κάνει συγκριτικό βίντεο ανάμεσα σ’ αυτά τα δύο μικρόφωνα.

Εμείς για να το επιλέξουμε είδαμε αρκετά από αυτά τα βίντεο, ώστε να ακούσουμε τους ήχους και των δύο μικροφώνων και να κάνουμε την καλύτερη επιλογή.

Το AT2020 USB+ έχει σταθερή απόκριση συχνότητας, που κάνει τον ήχο αρκετά “μελωδικό”. Το Blue Yeti USB από την άλλη, χρησιμοποιεί κάψουλα ελάχιστα κατώτερης ποιότητας, με αποτέλεσμα ο ήχος να είναι πιο τραχύς, ειδικά στις υψηλές συχνότητες.

Ωστόσο, πολύ αμφιβάλλουμε αν ο μέσος χρήστης και ακροατής θα ακούσει την παραμικρή διαφορά ανάμεσα στα δύο μικρόφωνα. Ή τουλάχιστον, η διαφορά δεν θα είναι ξεκάθαρο αν κάνει το ένα μικρόφωνο καλύτερο απ’ το άλλο.

Το βασικό πλεονέκτημα του Blue Yeti, είναι ότι δίνει την επιλογή για πολλών ειδών ηχογραφήσεις, και όχι μόνο καρδιοειδείς, όπως το AT2020.

Επιπλέον, οι χρήστες αναφέρουν ότι είναι αρκετά πιο ευαίσθητο από το AT2020, με αποτέλεσμα να ακούγεται περισσότερος θόρυβος από το background.

Βάσει αυτών, θεωρήσαμε καλύτερη επιλογή το AT2020 USB+, απ’ ό,τι το Blue Yeti. Αξίζει να αναφέρουμε ότι συμβουλευτήκαμε και έναν επαγγελματία μηχανικό ήχου, ο οποίος μας το πρότεινε ανεπιφύλακτα.

Τελικές εντυπώσεις

Με λίγα λόγια, πρόκειται για ένα εξαιρετικό plug and play μικρόφωνο, που μπορεί να συνδεθεί απευθείας μέσω USB στον υπολογιστή. Η ευκολία της χρήσης του το καθιστά ιδανικό για αρχάριους που ψάχνουν μικρόφωνο για YouTube, gamers, για streaming, και πάει λέγοντας.

Ακόμη και για τη χρήση μουσικών οργάνων ή για τραγούδι, τα σχόλια χρηστών αναφέρουν ότι τους άφησε με τις καλύτερες εντυπώσεις, ειδικά σε σύγκριση με ακριβότερες συσκευές.

Γενικά, το μικρόφωνο έχει εκπληκτική ποιότητα για τα χρήματά του. Σαφώς, δεν είναι high-end μικρόφωνο, μιλάμε για entry-level κατηγορία, στην οποία όμως δεν βλέπουμε να έχει κάποιον άξιο ανταγωνιστή, πέραν του Blue Yeti.

Αν σκοπεύετε να το χρησιμοποιήσετε με Windows 10, ίσως είναι μια καλή ιδέα να επενδύσετε στην έκδοση XLR, μαζί με τον κατάλληλο μίκτη ήχου, απλώς και μόνο για να έχετε στη διάθεσή σας όλες τις δυνατότητες του hardware, χωρίς τον περιορισμό του software.

Σε κάθε περίπτωση, η συσκευή για τα χρήματά της είναι μία από τις πιο VFM τις αγοράς, και τη συστήνουμε ανεπιφύλακτα ως μικρόφωνο για YouTube.

Πλεονεκτήματα

  • Υπέροχος σχεδιασμός
  • Άψογη ποιότητα κατασκευής
  • Σταθερή απόκριση συχνότητας
  • Είναι plug and play
  • Έχει εκπληκτικό ήχο για τα χρήματά του
  • Θύρα ακουστικών
  • Ελεγκτής μίξης

Μειονεκτήματα

  • Το πρόβλημα των Windows 10 επηρεάζει την απόδοσή του
  • Η βάση δεν είναι τόσο βολική

Ψάχνετε μικρόφωνο για YouTube;

Σίγουρα το Audio Technica AT2020 USB+ είναι ένα μικρόφωνο που κάνει ακριβώς ό,τι υπόσχεται, και δεν θα σας απογοητεύσει.

Αν σας άρεσε το AT2020 USB+ ή αν έχετε απορίες, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

Αγορά-TV-Box-Από-Ευρώπη-Κίνα-E2162-E26900-Οκτώβριος-2020
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#323 - Windows Παιχνίδια Σε Android Κινητό, Dark Mode Στο VLC, Απενεργοποίηση PC Με Σημειωματάριο
QuickSteps
GamingSteps#20240413 - Αναστάτωση Προκάλεσε Η Σειρά Fallout, The Rogue Prince of Persia, BAFTA Games Awards 2024
GamingSteps