Home » Εβδομαδιαίες Στήλες » QuickSteps » QuickSteps #12: Σύντομες και Χρήσιμες Συμβουλές

QuickSteps #12: Σύντομες και Χρήσιμες Συμβουλές

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Αυτή την εβδομάδα ενεργοποιούμε το Windows Sonic για προσομοίωση πολυκάναλου ήχου και χρησιμοποιούμε το Dr.Web LiveDisk για να προστατευθούμε από malware. Στη συνέχεια, απενεργοποιούμε την οθόνη αφής του κινητού μας, επαναφέρουμε τα Windows 10, και αντικαθιστούμε το CCleaner. Τέλος, παίζουμε παιχνίδια σε πλήρη οθόνη και μεταφράζουμε κείμενα με το Google Translate.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Για να δείτε όλες τις δημοσιεύσεις της στήλης, μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στην κατηγορία QuickSteps…

…ή να επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο. Για να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τις νέες δημοσιεύσεις της στήλης μας, μπορείτε να προσθέσετε το link στους σελιδοδείκτες σας.

Πώς να ενεργοποιήσετε το Windows Sonic στα Windows 10

Η ενημερωμένη έκδοση των Windows 10 Fall Creators Update ή αλλιώς η έκδοση 1709, έφερε πολλές νέες λειτουργίες, άλλες μικρές και άλλες μεγάλες. Ένα νέο χαρακτηριστικό που πέρασε σχεδόν απαρατήρητο είναι το Windows Sonic.

Ουσιαστικά, είναι ένας εξομοιωτής Surround ήχου 7.1 για τα ακουστικά μας, ακόμα και αν αυτά είναι budget και όχι επαγγελματικά ή gaming.

Εφόσον λοιπόν έχουμε αναβαθμίσει στη νεότερη έκδοση των Windows, κάνουμε δεξί κλικ στο εικονίδιο του ήχου κάτω δεξιά, και επιλέγουμε “Τρισδιάστατος ήχος”.

Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί, πατάμε το “Windows Sonic για ακουστικά”.

Με αυτόν τον τρόπο, έχουμε ενεργοποιήσει το Windows Sonic για την τρέχουσα συσκευή εξόδου ήχου που έχουμε συνδεδεμένη.

Σ' αυτό το σημείο να τονίσουμε ότι αυτή η λειτουργία είναι διαθέσιμη για Universal Windows εφαρμογές και Win32 προγράμματα.

Χρησιμοποιήστε το Dr.Web LiveDisk για να προστατευτείτε από malware

Αν έχουμε κολλήσει ένα επίμονο malware, που το Antivirus μας αλλά ακόμα και το όποιο malware scanner χρησιμοποιούμε δεν μπορούν να το ξεφορτωθούν, τότε πρέπει να απευθυνθούμε αλλού για βοήθεια.

Ευτυχώς για μας, υπάρχει το Dr.Web LiveDisk, το οποίο μπορούμε να κατεβάσουμε από εδώ, αν και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να περιμένουμε λίγη ώρα στην περίπτωση που δεν έχουμε γρήγορο internet, καθώς έχει μέγεθος 600 MB.

Έχουμε δύο επιλογές. Μπορούμε να κάνουμε εκκίνηση του υπολογιστή μας σε ασφαλές περιβάλλον από οπτικό μέσο CD/DVD (σ’ αυτήν την περίπτωση κατεβάζουμε το αρχείο .ISO) ή από ένα απλό USB (σ’ αυτήν την περίπτωση κατεβάζουμε το .exe).

Μόλις το πρόγραμμα φορτώσει, μας δίνει τη δυνατότητα να ελέγξουμε τους σκληρούς δίσκους μας για ιούς, καθώς και να χρησιμοποιήσουμε το Midnight Commander, που είναι ένας File Manager, για να αντιγράψουμε τα αρχεία μας σε ένα ασφαλές μέσο.

Αντικαταστήστε το CCleaner με το Black Bird Cleaner

Με τα προβλήματα που εμφανίστηκαν πρόσφατα στο CCleaner, είναι απόλυτα λογικό να ανησυχούμε και να θέλουμε να το αλλάξουμε με ένα άλλο πρόγραμμα, το οποίο προσφέρει τις ίδιες δυνατότητες.

Παρότι το CCleaner είναι πλέον ασφαλές, μια πολύ καλή επιλογή είναι το δωρεάν πρόγραμμα Black Bird Cleaner, που μπορούμε να το κατεβάσουμε εδώ.

Μπορεί να καθαρίσει την cache και τα logs του συστήματός μας, τα Windows media samples, τα cookies, καθώς και τα logs και την cache του browser μας.

Απενεργοποιήστε την οθόνη αφής στο smartphone σας

Αν συνηθίζουμε να δίνουμε το κινητό μας στα παιδιά μας για να παίζουν, και φοβόμαστε μήπως πειράξουν κάτι, ή απλώς βαρεθήκαμε να πατάμε κατά λάθος κουμπιά κατά την κλήση, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την εφαρμογή Touch Lock για να απενεργοποιήσουμε την οθόνη αφής.

Μόλις την κατεβάσουμε, την ανοίγουμε και ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα:

  • Κάνουμε scroll προς τα αριστερά μέχρι να φτάσουμε στην προτελευταία διαφάνεια, όπου πατάμε “Enable Now”.

  • Θα μας οδηγήσει στις ρυθμίσεις προσβασιμότητας, όπου βρίσκουμε και ενεργοποιούμε το Touch Lock.

  • Στη συνέχεια, πηγαίνουμε στη διαφάνεια “Loft soft key” και ξαναεπιλέγουμε “Enable Now”.

  • Στη συνέχεια, βρίσκουμε το Touch Lock και το ενεργοποιούμε. Αυτό το βήμα είναι απαραίτητο για ειδικές εφαρμογές, όπως το Netflix ή το Amazon Prime Video.

  • Έπειτα, τραβάμε κάτω την μπάρα των ειδοποιήσεων και πατάμε το εικονίδιο του Touch Lock. Αφού το πατήσουμε, η οθόνη και τα κουμπιά θα κλειδώσουν.

  • Για να την ξεκλειδώσουμε, απλά πατάμε δύο φορές το εικονίδιο που βρίσκεται πάνω δεξιά.

Δυστυχώς, η εφαρμογή δείχνει μια διαφήμιση κατά καιρούς μετά το ξεκλείδωμα της οθόνης, κάτι που μπορούμε να αποφύγουμε αγοράζοντάς την μόνο με 2€.

Επαναφορά των Windows 10

Αν έχουμε κολλήσει έναν ιό που δεν μπορούμε να ξεφορτωθούμε ή απλά τα Windows δεν δουλεύουν σωστά και μας εμφανίζονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα μπλε οθόνες, δεν είναι απαραίτητο να καταφύγουμε στη γνωστή λύση, που ακούει στο όνομα format.

Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα δωρεάν εργαλείο, το οποίο μας παρέχει η Microsoft και λέγεται RefreshWindows, που ουσιαστικά κατεβάζει εκ νέου ένα “φρέσκο” ISO των Windows 10 από το internet.

Πριν ξεκινήσουμε, καλό θα ήταν να έχουμε κάνει ένα backup για να είμαστε απόλυτα ασφαλείς.

Για να “φρεσκάρουμε” το λειτουργικό μας λοιπόν, πατάμε Win key + I και επιλέγουμε “Ενημέρωση και Ασφάλεια”.

Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί, μετακινούμαστε στην “Αποκατάσταση” και πατάμε το κουμπί που γράφει “Γρήγορα Αποτελέσματα” στο πεδίο “Επαναφορά αυτού του υπολογιστή”.

Σε αυτό το σημείο, μας δίνεται η επιλογή για το αν θέλουμε να διατηρήσουμε τα αρχεία μας. Εάν επιθυμούμε καθαρή εγκατάσταση των Windows 10, καλύτερο θα είναι να προτιμήσουμε τη δεύτερη επιλογή.

Αφού κατέβει το αρχείο ISO, το οποίο είναι περίπου 3,5 GB…

…θα μας υποδεχθεί η γνωστή οθόνη Login των Windows 10.

Παίζοντας οποιοδήποτε παιχνίδι σε “ψεύτικο” fullscreen

Όσοι από εμάς είμαστε gamers και αφιερώνουμε κάποιες ώρες από τη μέρα μας στον υπολογιστή παίζοντας παιχνίδια, είναι σχεδόν βέβαιο ότι προτιμάμε να τα παίζουμε σε fullscreen mode.

Όμως, το fullscreen έχει και τα αρνητικά του. Για παράδειγμα, αν μας έρθει μια ειδοποίηση, το παιχνίδι μπορεί να βγει από fullscreen και να ελαχιστοποιηθεί, χωρίς να μας έχει προειδοποιήσει αρχικά.

Επίσης, μπορεί να μας πιάσει κάποιος να χάνουμε τον χρόνο μας παίζοντας, ενώ θα έπρεπε να δουλεύουμε.

Η λύση βέβαια για όλα αυτά είναι πολύ απλή. Μπορούμε να παίζουμε το παιχνίδι σε windowed mode. Ωστόσο, αυτό εμφανισιακά δεν είναι όμορφο, αλλά ούτε πολύ πρακτικό, καθώς μπορεί ορισμένες φορές παίζοντας να φύγει τυχαία το ποντίκι έξω από το παράθυρο, με αποτέλεσμα να πατήσουμε κάτι άλλο.

Αντί να κάνουμε αυτό, έχουμε τη δυνατότητα να κατεβάσουμε την εφαρμογή Fullscreenizer, η οποία μπορεί να ξεγελάσει οποιοδήποτε παιχνίδι ή πρόγραμμα, τρέχοντάς το σε ένα borderless παράθυρο (χωρίς περιθώρια).

Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να το αλλάξουμε σε fullscreen, δημιουργώντας μας την ψευδαίσθηση ότι παίζουμε σε fullscreen mode, κρατώντας όμως τα θετικά του windowed mode.

Αφού κατεβάσουμε την εφαρμογή, την αποσυμπιέζουμε και τρέχουμε το .exe αρχείο.

Μετά, πηγαίνουμε στο εκάστοτε παιχνίδι που θέλουμε, και το ρυθμίζουμε να τρέχει σε windowed mode, αλλά και στη μεγαλύτερη ανάλυση που μπορεί να τρέξει.

Μόλις το κάνουμε αυτό, οδηγούμαστε στην εφαρμογή Fullscreenize και πατάμε “Refresh”, για να εμφανιστεί το παιχνίδι στη λίστα. Αφού το εντοπίσει η εφαρμογή, το επιλέγουμε και πατάμε “Fullscreenize”.

Έχετε υπόψιν ότι η εφαρμογή δεν υποστηρίζει σωστά τους ελληνικούς χαρακτήρες, όπως φαίνεται και από την πάνω εικόνα. Ωστόσο, αυτό δεν περιορίζει κάπως τη χρησιμότητά της.

Google Translate σε οποιαδήποτε εφαρμογή στο Android

Για να μεταφράσουμε ένα κείμενο, δεν είναι απαραίτητο κάθε φορά να το κάνουμε αντιγραφή και επικόλληση στην εφαρμογή Google Translate που έχουμε στο κινητό μας ή στην αντίστοιχη browser έκδοση.

Για να μεταφράσουμε ζωντανά κείμενο σε οποιαδήποτε εφαρμογή, ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα. Προφανώς για να δουλέψει αυτό, θα πρέπει να έχουμε κατεβασμένη στο κινητό μας την εφαρμογή Google Translate.

Ανοίγουμε την εφαρμογή και πηγαίνουμε στις ρυθμίσεις.

Εκεί, επιλέγουμε “Tap to Translate”, και στη συνέχεια “Enable”.

Τέλος, μεταβαίνουμε σε οποιαδήποτε εφαρμογή επιθυμούμε, πχ στο Messenger, και κάνουμε αντιγραφή το κείμενο που θέλουμε να μεταφράσουμε.

Μόλις το κάνουμε αυτό, θα μας εμφανιστεί δεξιά ένα Google Translate εικονίδιο, όπου μπορούμε να το πατήσουμε και να κάνουμε επικόλληση το κείμενο προς μετάφραση.

Σας άρεσαν τα QuickSteps της εβδομάδας;

Πώς σας φάνηκαν οι συμβουλές και τα κόλπα αυτής της εβδομάδας; Γνωρίζατε ή/και χρησιμοποιούσατε κάποιο από αυτά;

Έχετε να προτείνετε κάποιο δικό σας κόλπο, ή μία συμβουλή που θέλετε να μπει στη στήλη μας; Μοιραστείτε τη με τους αναγνώστες μας στα σχόλια και ίσως τη δείτε να δημοσιεύεται.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED SALE ALERT τελικο
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#324 - Προβλήματα Χάρτες Google, Η Χαμηλότερη Τιμή Παιχνιδιού Στο Steam, Dark Mode Στο Google Drive
QuickSteps
GamingSteps#20240420 - Φορητό PlayStation 1, Επιστήμονας Βρήκε Τον Καλύτερο Οδηγό Του Mario Kart 8, Cities: Skylines II
GamingSteps