Home » Εβδομαδιαίες Στήλες » QuickSteps » QuickSteps #8: Σύντομες και Χρήσιμες Συμβουλές

QuickSteps #8: Σύντομες και Χρήσιμες Συμβουλές

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Αυτή την εβδομάδα, θα μάθουμε πώς κάνουμε απεγκατάσταση τους “κρυμμένους” drivers, πώς ελέγχουμε τον υπολογιστή μέσω κινητού, ενώ θα δούμε και ένα κόλπο για να διαβάζουμε offline ιστοσελίδες. Επίσης, θα δείξουμε πώς μπορούμε να στείλουμε χρήματα μέσω Skype αλλά και πώς να αξιοποιήσουμε το μεσαίο κλικ του ποντικιού. Τέλος, θα ρυθμίσουμε τα προγράμματα να τρέχουν μεγιστοποιημένα και θα μετατρέψουμε τα Greeklish σε Ελληνικά. Πάμε να ξεκινήσουμε?

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Για να δείτε όλες τις δημοσιεύσεις της στήλης, μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στην κατηγορία QuickSteps…

…ή να επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο. Για να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τις νέες δημοσιεύσεις της στήλης μας, μπορείτε να προσθέσετε το link στους σελιδοδείκτες σας.

Απενεργοποίηση παλιών driver

Όταν κάνουμε ενημέρωση έναν driver, τα Windows κρατάνε από προεπιλογή την παλιά έκδοση. Έτσι, μπορούμε με ευκολία να επιστρέψουμε πίσω στην προηγούμενη, σε περίπτωση που η καινούργια προκαλέσει κάποιο πρόβλημα στο σύστημα ή δεν δουλεύει σωστά.

Ωστόσο, αυτή η διαδικασία καταλαμβάνει χώρο στο δίσκο μας. Αν επιθυμούμε να πάρουμε το ρίσκο για να εξοικονομήσουμε χώρο, υπάρχει τρόπος να αφαιρέσουμε τους παλιούς drivers.

Πρώτα ανοίγουμε τη γραμμή εντολών CMD με δικαιώματα διαχειριστή. Στις νεότερες εκδόσεις Windows, μπορούμε να κάνουμε το ίδιο στο Powershell, επίσης ως διαχειριστές.

Μετά πληκτρολογούμε “SET DEVMGR_SHOW_NONPRESENT_DEVICES=1” και πατάμε “Enter”.

Με αυτή τη διαδικασία έχουμε εμφανίσει τους κρυμμένους drivers. Τώρα ανοίγουμε τον “Διαχειριστή Συσκευών”.

Στη συνέχεια, επιλέγουμε “Προβολή > Εμφάνιση κρυφών συσκευών”. Θα δούμε ότι οι κρυφές συσκευές θα είναι ημιδιαφανείς. Έπειτα κάνουμε δεξί κλικ στον driver της επιλογής μας, και πατάμε “Κατάργηση εγκατάστασης”.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαγραφή driver, δείτε τον οδηγό μας:

Πώς Κάνω Πλήρη Διαγραφή Driver Στα Windows

Οι κατασκευαστές συσκευών ενημερώνουν τους drivers αρκετά συχνά – ειδικά αν πρόκειται για κάρτες γραφικών – και αρκετοί από εμάς εγκαθιστούμε άμεσα τις νέες ενημερώσεις….

Έλεγχος Netflix, Youtube, VLC στον υπολογιστή μέσω του κινητού

Πολλές φορές έχουμε βρεθεί στο σημείο να είμαστε ξαπλωμένοι, να παρακολουθούμε Youtube ή Netflix στο PC. Εκεί που θέλουμε να δυναμώσουμε τον ήχο, νιώθουμε μια απίστευτη βαρεμάρα να σηκωθούμε.

Ευτυχώς, για να ελέγχουμε τον υπολογιστή μας από την άνεση του καναπέ ή του κρεβατιού μας δεν χρειάζεται να διαθέσουμε χρήματα για να αγοράσουμε μια Smart TV. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να το πετύχουμε.

Ένας από αυτούς είναι με την εφαρμογή ControlPC. Αφού κατεβάσουμε την εφαρμογή στο κινητό (iOS ή Android) και στο PC μας, υπάρχει ένα πολύ απλό βήμα που πρέπει να ακολουθήσουμε.

Κάνουμε εκκίνηση της εφαρμογής στο κινητό, και αντιγράφουμε τον εξαψήφιο αριθμό που εμφανίζεται πάνω – πάνω.

Αυτόν τον αριθμό τον εισάγουμε στην αντίστοιχη εφαρμογή του υπολογιστή μας, για να γίνει η ζεύξη (pair) με το κινητό μας.

Αυτό ήταν.

Πλέον μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το κινητό μας σαν ένα κανονικό τηλεκοντρόλ, όσο παρακολουθούμε στο PC μας Υoutube, Νetflix, VLC, κτλ, για να αυξομειώσουμε την ένταση του ήχου, να κάνουμε παύση, ή να προχωρήσουμε προς τα εμπρός ή πίσω κατά 10 δεύτερα.

Κατέβασμα ιστοσελίδας για διάβασμα offline

Υπάρχουν εφαρμογές όπως το GetLeft, το WebCopy, το HTTrack, το SiteSucker, και άλλες, που ανήκουν στην κατηγορία των λεγόμενων “Offline Browsers”.

Αυτές οι εφαρμογές μας επιτρέπουν να κατεβάσουμε ιστοσελίδες και να τις αποθηκεύσουμε σε έναν τοπικό φάκελο, με σκοπό να τις διαβάσουμε όποτε θέλουμε, χωρίς απαραίτητα να έχουμε πρόσβαση στο ίντερνετ.

Όλες πάνω-κάτω έχουν τις ίδιες δυνατότητες, αλλά σήμερα θα εστιάσουμε στο HTTrack, επειδή δουλεύει σε Windows, Android, αλλά και Linux.

Αφού κατεβάσουμε την εφαρμογή, την ανοίγουμε και πατάμε “Next”.

Δίνουμε ένα όνομα στο πρότζεκτ και στην κατηγορία, και επιλέγουμε τον φάκελο στον οποίον θέλουμε να αποθηκευτεί. Μετά πατάμε “Next”.

Στη συνέχεια, στο κουτάκι Web Addresses γράφουμε το URL της ιστοσελίδας που θέλουμε να κατεβάσουμε για offline διάβασμα, και πατάμε “Next”.

Αφού πατήσουμε “Finish” και τελειώσει το κατέβασμα της ιστοσελίδας…

…πηγαίνουμε στον φάκελο που είχαμε επιλέξει να αποθηκευτεί, και ανοίγουμε το αρχείο “index” με τον browser της επιλογής μας.

Αποστολή χρημάτων χρησιμοποιώντας το Skype

Η αποστολή χρημάτων στο ίντερνετ γίνεται όλο και πιο εύκολη. Τώρα πλέον με τη συνεργασία ανάμεσα στο Skype και στην PayPal, μπορεί να γίνει ακόμα και στη μέση μιας συζήτησης, χωρίς να χρειαστεί καν να αλλάξουμε εφαρμογή ή να ανοίξουμε τον browser μας.

Αυτό που θα χρειαστούμε είναι έναν λογαριασμό PayPal και να είμαστε μέσα στις 22 χώρες που υποστηρίζονται. Αυτές είναι: Η.Π.Α., Καναδάς, Αγγλία, και κάθε χώρα που ανήκει στην Ευρωζώνη, εκτός από το Μονακό και το Βατικανό.

Προσοχή, η αποστολή χρημάτων μέσω του Skype μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο από το mobile app του Skype.

Για να στείλουμε λεφτά μέσω Skype, ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα:

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης κάνουμε scroll αριστερά και επιλέγουμε την “Αποστολή χρημάτων”. Αφού εισάγουμε τη χώρα στην οποία κατοικεί το άτομο που θα στείλουμε χρήματα, θα μας ζητηθεί το ποσό που θέλουμε να στείλουμε.

Ως τελευταίο βήμα κάνουμε εισαγωγή στον λογαριασμό μας στην PayPal για να πραγματοποιηθεί η αποστολή.

Κόλπα με το μεσαίο κλικ κατά την περιήγηση στο ίντερνετ

Οι περισσότεροι από εμάς χρησιμοποιούμε το μεσαίο κλικ για να ανοίξουμε έναν σύνδεσμο σε καινούργια καρτέλα, ή να κλείσουμε μια ανοικτή καρτέλα.

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες χρήσιμες λειτουργίες που μπορεί να μας προσφέρει στην καθημερινή περιήγησή μας στο ίντερνετ. Φυσικά, όλες έχουν να κάνουν με άνοιγμα κάποιας σελίδας σε νέα καρτέλα:

  • Μεσαίο κλικ στο βελάκι για πίσω/μπρος: Ανοίγει την προηγουμένη/επόμενη σελίδα σε νέα καρτέλα.

  • Μεσαίο κλικ στο κουμπί για ανανέωση: Ανοίγει την ανανεωμένη σελίδα σε νέα καρτέλα.

  • Μεσαίο κλικ στο κουμπί για την αρχική σελίδα: Ανοίγει την επιλογή που έχουμε βάλει για αρχική σελίδα σε νέα καρτέλα.

  • Μεσαίο κλικ στη μπάρα αναζήτησης: Εμφανίζει αυτό που έχουμε αναζητήσει σε νέα καρτέλα.

Μετατροπή Greeklish στα Ελληνικά με το Gboard

Δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν συνηθίσει να γράφουν σε Greeklish, είτε λόγω της περιορισμένης υποστήριξης των ελληνικών χαρακτήρων στις συσκευές του παρελθόντος, είτε απλά επειδή το προτίμησαν από την εναλλακτική.

Τώρα πλέον η Google μας λύνει τα χέρια με την εφαρμογή Gboard, προσφέροντας αυτόματη μετατροπή των Greeklish σε Ελληνικά.

Αφού κατεβάσουμε την εφαρμογή στο κινητό, πηγαίνουμε στο μενού επιλογής και πατάμε το “Languages > Greek (abc > Ελληνικά)”.

Τώρα, το μόνο που απομένει να κάνουμε κάθε φορά που θέλουμε να μετατρέπονται αυτόματα τα Greeklish σε Ελληνικά, είναι να πατάμε το κουμπί για την αλλαγή πληκτρολογίου και να επιλέγουμε “Greek (abc -> Ελληνικά)”.

Η εφαρμογή υποστηρίζει την παραδοσιακή πληκτρολόγηση αλλά και την πληκτρολόγηση με slide, σχεδιάζοντας δηλαδή τη λέξη χωρίς να σηκώσουμε το δάκτυλό μας.

Ρύθμιση προγράμματος να τρέχει μεγιστοποιημένο στα Windows

Ένα συνηθισμένο και ταυτόχρονα ενοχλητικό φαινόμενο είναι να ανοίγουμε ένα πρόγραμμα στα Windows, και να μην είναι μεγιστοποιημένο.

Πέρα από το Win Key+πάνω βελάκι που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να μεγαλώσουμε κατευθείαν το παράθυρο, υπάρχει και ένας πιο γρήγορος τρόπος.

Μπορούμε να επιλέξουμε να τρέχει από προεπιλογή το πρόγραμμα σε μεγιστοποίηση. Για να το κάνουμε αυτό, πατάμε δεξί κλικ πάνω στη συντόμευση του προγράμματος και επιλέγουμε “Ιδιότητες”.

Μετά επιλέγουμε “Συντόμευση > Εκτέλεση > Μεγιστοποιημένο”, και είμαστε έτοιμοι.

Σημειώνουμε ότι θα πρέπει να κάνουμε αυτή τη διαδικασία σε κάθε εφαρμογή που θέλουμε να τρέχει μεγιστοποιημένη.

Σας άρεσαν τα QuickSteps της εβδομάδας;

Πώς σας φάνηκαν οι συμβουλές και τα κόλπα αυτής της εβδομάδας; Γνωρίζατε ή/και χρησιμοποιούσατε κάποιο από αυτά;

Έχετε να προτείνετε κάποιο δικό σας κόλπο ή μία συμβουλή που θέλετε να μπει στη στήλη μας; Μοιραστείτε τη με τους αναγνώστες μας στα σχόλια και ίσως τη δείτε να δημοσιεύεται.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED SALE ALERT τελικο
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#324 - Προβλήματα Χάρτες Google, Η Χαμηλότερη Τιμή Παιχνιδιού Στο Steam, Dark Mode Στο Google Drive
QuickSteps
GamingSteps#20240426 - Η Valve Έκλεισε “Κενό” Στην Πολιτική Των Refund, Ρεκόρ Παικτών Fallout, Nintendo vs Garry's Mod
GamingSteps