Δεν χωρά αμφιβολία ότι το ίντερνετ είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Όμως, στις μέρες μας, τα δεδομένα και η ιδιωτικότητά μας είναι εκτεθειμένα σε σοβαρούς κινδύνους, και η μοναδική αξιόπιστη προστασία είναι το VPN. Δείτε το ανανεωμένο NordVPN, το οποίο δοκιμάσαμε εκτεταμένα και μας άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις με τις δυνατότητες που έχει για τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια στο ίντερνετ.

Λίγα λόγια για το VPN

Με τόσα πολλά άρθρα και οδηγούς για τις VPN υπηρεσίες, είναι βέβαιο ότι οι περισσότεροι από εμάς έχουμε αποκτήσει μια εικόνα – μικρή ή μεγάλη – για τα VPN.

Παρ’ όλα αυτά, ενδέχεται να παραμένουμε εκτεθειμένοι στις καθημερινές δραστηριότητές μας στο ίντερνετ, γιατί πολύ απλά δεν χρησιμοποιούμε ακόμη μια τέτοια υπηρεσία.

Είναι πιθανό πολλοί από εμάς να μην έχουμε καν ούτε ένα δωρεάν VPN, το οποίο μπορούμε να ρυθμίσουμε και μόνοι μας εύκολα και ωραία. Μπορούμε να το έχουμε έστω για βασική προστασία, όπως μας την προσφέρει απλόχερα το OpenVPN του ανοιχτού κώδικα.

Πώς Φτιάχνω Δωρεάν Προσωπικό VPN Για Ανωνυμία & Λήψη Torrent
Πώς Φτιάχνω Δωρεάν Προσωπικό VPN Για Ανωνυμία & Λήψεις Torrent

Δεν χωρά αμφιβολία ότι η ιδιωτικότητά μας στο διαδίκτυο είναι εκτεθειμένη σε σοβαρότατους κινδύνους. Ιδίως αν χρησιμοποιούμε το streaming και είμαστε φίλοι των πειρατικών ταινιών,…

Για όσους ακόμη δεν το γνωρίζουν, το VPN είναι ένα εικονικό ιδιωτικό δίκτυο που κρυπτογραφεί τη σύνδεσή μας στο ίντερνετ. Μπορούμε να το φανταστούμε σαν ένα απαραβίαστο τούνελ, μέσα από το οποίο περνούν όλα τα δεδομένα της σύνδεσής μας στο ίντερνετ.

Με αυτόν τον τρόπο, προστατεύεται τόσο η δραστηριότητά μας – οι σελίδες που μπαίνουμε και τα αρχεία που κατεβάζουμε – όσο και οι προσωπικές μας πληροφορίες, όπως η διεύθυνση IP της σύνδεσής μας, το λειτουργικό σύστημα, ο browser μας, κλπ.

Μέσω ενός VPN, οι μόνοι που γνωρίζουμε τη δραστηριότητά μας είμαστε εμείς και η εταιρεία που συντηρεί τους server για το VPN.

Επιπλέον, οι καλύτερες εταιρείες του χώρου που δεν δεσμεύονται από τα προγράμματα μαζικής παρακολούθησης, δεν κάνουν καμία τυπική καταγραφή.

Τα VPN και η Παραβίαση Της Ιδιωτικότητας Από Τα “14 Eyes”

Είναι φυσικό οι περισσότεροι από εμάς να μην έχουμε ακούσει τι είναι τα πέντε, τα εννιά, και τα “δεκατέσσερα μάτια”. Ακούγεται ως κάτι παράξενο και…

Η ασφάλεια αυτής της υλοποίησης είναι τόσο υψηλή, που ούτε ο πάροχός μας στο ίντερνετ δεν γνωρίζει τι δεδομένα μεταφέρονται μέσω του VPN. Το μόνο που γνωρίζει είναι πως υπάρχει ένα VPN.

Με άλλα λόγια, είναι μία από τις καλύτερες μεθόδους για ασφαλή και ανώνυμη πλοήγηση στο ίντερνετ.

Γιατί να επιλέξουμε ένα πληρωμένο VPN

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα δωρεάν VPN είναι ικανά να καλύψουν τις βασικές μας ανάγκες για ανώνυμη πλοήγηση στο σπίτι ή σε δημόσιους χώρους. Ταυτόχρονα, όμως, τα πληρωμένα VPN έχουν σημαντικά πλεονεκτήματα, με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος.

Τα περισσότερα δωρεάν VPN έχουν περιορισμούς όσον αφορά την επιλογή των server. Οι server που είναι ανοιχτοί για τους δωρεάν λογαριασμούς είναι σαφώς λιγότεροι και φορτωμένοι με εκατοντάδες χρήστες ανά πάσα στιγμή. Αυτό, εκτός από χαμηλή ταχύτητα, συχνά οδηγεί και σε αστάθεια στη σύνδεση.

Ασφαλής και Ανώνυμη Πλοήγηση: Τα Καλύτερα Δωρεάν VPN

Αναμφίβολα το Internet είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Όμως, τα δεδομένα και η ιδιωτικότητά μας στο διαδίκτυο είναι εκτεθειμένα σε σοβαρούς κινδύνους. Αν θέλουμε…

Με μία πληρωμένη υπηρεσία, έχουμε πρόσβαση σε εκατοντάδες ή και χιλιάδες server, τους οποίους μοιραζόμαστε με πολύ λιγότερους χρήστες. Ταυτόχρονα, έχουμε τη δυνατότητα να συνδεθούμε σε server που βρίσκονται γεωγραφικά πιο κοντά σε εμάς.

Και οι δύο αυτοί παράγοντες συμβάλλουν στο να έχουμε πιο σταθερό και πιο γρήγορο VPN.

Αν η διασφάλιση των δεδομένων μας, μαζί με τη σύγχρονη ανάγκη για όσο το δυνατόν μεγαλύτερες ταχύτητες, αποτελεί άμεση προτεραιότητά μας, τότε η επένδυση μας σε συνδρομητικό VPN είναι μονόδρομος.

Παρουσίαση NordVPN

Tο NordVPN δεν θεωρείται άδικα ως ένα από τα κορυφαία VPN και είναι πρόταση στα περισσότερα ξένα περιοδικά τεχνολογίας. Αυτήν την αίσθηση μας την είχε δώσει ευθύς εξαρχής και πέρυσι σε συγκριτικό οδηγό για τα πληρωμένα VPN που είχαμε δοκιμάσει.

Το πιο Ασφαλές, Σταθερό και Γρήγορο VPN στην Ελλάδα
Το Πιο Ασφαλές, Σταθερό, Και Γρήγορο VPN Στην Ελλάδα

Η χρήση VPN αυξάνει κατακόρυφα τις επιλογές μας στο ίντερνετ, όταν θέλουμε να προσπεράσουμε ανόητους γεωγραφικούς περιορισμούς. Όμως, τα δωρεάν VPN έχουν περιορισμούς στην ταχύτητα,…

Από τότε, η υπηρεσία που εδρεύει στον Παναμά έχει προσθέσει πολλές νέες εξαιρετικές δυνατότητες, που θα τις δούμε όλες στη συνέχεια. Επιπλέον, έχει αλλάξει πολύ το περιβάλλον της, που είναι ακόμη πιο εύκολο και λειτουργικό.

Τα πλεονεκτήματα της υπηρεσίας

Ένα μεγάλο πλεονέκτημα του NordVPN είναι ότι λειτουργεί σε όλες τις δημοφιλείς πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένων των Windows, macOS, Linux, Android, και iOS.

Αυτό σημαίνει ότι με τη ιδιαίτερα οικονομική συνδρομή που προσφέρει η υπηρεσία, μπορούμε να το χρησιμοποιούμε ταυτόχρονα στα PC του δικτύου μας, αλλά και στο κινητό και το tablet. Έτσι, μπορούμε να έχουμε ένα αξιόπιστο VPN σε έξι συσκευές ταυτόχρονα.

Επιπλέον, ένα άλλο πλεονέκτημα είναι η πληθώρα των επιλογών που έχουμε μέσα από το πολύ ωραίο περιβάλλον του client. Πρόκειται για τη μικρή εφαρμογή που διαθέτει η υπηρεσία και κάνει όλο το παιχνίδι.

Ελληνικές IP και 5.382 server σε 61 χώρες

Ούτε λίγο, ούτε πολύ, υπάρχουν διαθέσιμοι 5.382 server σε 61 χώρες. Ανάμεσά τους είναι και αρκετοί ελληνικοί και κυπριακοί server.

Όπως είναι φυσικό, αυτό είναι ακόμη ένα μεγάλο πλεονέκτημα για εμάς τους Έλληνες χρήστες, καθώς ελάχιστα VPN μας δίνουν αυτή τη δυνατότητα.

Οι χώρες που έχουν τη μερίδα του λέοντος προέρχονται από την Ευρώπη. Ωστόσο, υπάρχουν και δεκάδες ακόμη χώρες από όλον τον πλανήτη.

Λειτουργίες του NordVPN

Ο client του NordVPN είναι απλός, αλλά με πολύ ενδιαφέρουσες λειτουργίες. Όλες οι λειτουργίες του βρίσκονται μέσα στις δύο – όλες και όλες – ενότητες που παρατηρούμε στην παρακάτω εικόνα.

Καθώς εδώ και αρκετό καιρό εμείς χρησιμοποιούμε το NordVPN ανελλιπώς, οφείλουμε να πούμε ότι έχουμε τις καλύτερες εντυπώσεις με τις δυνατότητες που προσφέρει ο client.

Όλοι οι server του NordVPN είναι ομαδοποιημένοι ανάλογα με τη χρήση που θέλουμε. Παραθέτουμε αναλυτικά όλες τις λειτουργίες της υπηρεσίας.

P2P server – Ακατάπαυστο και ταχύ torrenting

Ένας από τους βασικότερους λόγους να προτιμήσουμε το πληρωμένο VPΝ είναι αναμφίβολα το torrenting. Στις περισσότερες δωρεάν υπηρεσίες είναι αδύνατον να κατεβάσουμε torrent, καθότι δεν το επιτρέπουν.

Εξαίρεση αποτελούν κάποιοι P2P server του VPN Gate στο OpenVPN που αναλύσαμε σε παλαιότερο οδηγό. Ωστόσο, περιορίζουν δραματικά την ταχύτητα λήψεων με πολλές διακοπές ενδιάμεσα. Θα είμαστε πολύ τυχεροί αν βρούμε ταχύτητες λήψης πάνω από 40-50kB/s.

Το NordVPN διαθέτει πληθώρα από P2P server σε πολλές χώρες και με εξαιρετικά μεγάλες ταχύτητες. Δεν έχουν ιδιαίτερη απόκλιση από τις αντίστοιχες που θα είχαμε χωρίς VPN. Μπορούμε να δούμε τη σύγκριση που κάναμε στο torrenting σε πρόσφατο οδηγό:

Το Καλύτερο VPN Για Γρήγορο Torrent Download Στην Ελλάδα
Το Καλύτερο VPN Για Γρήγορο Torrent Download Στην Ελλάδα

Στις ημέρες μας ολοένα και περισσότερες υπηρεσίες VPN εμφανίζονται, προσφέροντας νέα χαρακτηριστικά και δυνατότητες. Μια από αυτές είναι το P2P και το torrenting, που όμως…

Αυτόματη εναλλαγή

Μια από τις πιο χρήσιμες λειτουργίες του NordVPN είναι οι αυτοματισμοί στην εναλλαγή των server εν ώρα χρήσης και ανάλογα την περίσταση και το είδος της online δραστηριότητάς μας.

Για παράδειγμα, αν κάποια στιγμή μας έρθει να κατεβάσουμε κάποιο torrent, αλλά δεν χρησιμοποιούμε έναν P2P server, το NordVPN αναγνωρίζει ότι ξεκινήσαμε torrenting. Έτσι, μας προτείνει μια αλλαγή του server σε P2P για να έχουμε καλύτερες επιδόσεις.

Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να πατήσουμε στο πράσινο εικονίδιο του “Re-connect & improve speed” της αυτόματα αναδυόμενης καρτέλας, και η υπηρεσία θα μας ανακατευθύνει στον αποδοτικότερο P2P server εκείνη τη στιγμή.

Ειδάλλως, επιλέγουμε εμείς χειροκίνητα κάποιον άλλον P2P server, πατώντας το βελάκι που παρατηρούμε στη παρακάτω εικόνα.

Εμείς προτείνουμε αυτή την επιλογή, καθώς η αυτόματη ανακατεύθυνση συνήθως μας δίνει ελληνικό P2P server, που ενώ είναι σαφώς ο κοντινότερος, ωστόσο, είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν είναι ο ταχύτερος.

Onion Over VPN – Μέγιστη ασφάλεια

Από το όνομα και μόνο του Onion, που μας παραπέμπει στο δίκτυο Tor, αντιλαμβανόμαστε ότι έχουμε να κάνουμε με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια και την πλήρη προστασία της ιδιωτικής μας ζωής.

Την περίοδο που γράφαμε τον οδηγό, το NordVPN σε αυτήν την κατηγορία παρείχε δύο server από την Ολλανδία. Ωστόσο, ανάλογα την περίοδο, οι server μπορεί να είναι περισσότεροι.

Πού είναι χρήσιμο το Onion Over VPN

Όταν χρησιμοποιούμε μόνο το δίκτυο Tor, ο πάροχος γνωρίζει ότι κάνουμε χρήση αυτού του δικτύου για πρόσβαση στο ίντερνετ. Στην πραγματικότητα, το Tor θεωρείται ως η λύση που χρησιμοποιείται από τους χρήστες που θέλουν να κρύψουν κάτι.

Σε πολλές αυταρχικές χώρες, αυτή η χρήση είναι ο πρώτος στόχος των υπηρεσιών παρακολούθησης. Μάλιστα, έχουν αναπτύξει πολλούς τρόπους για να ελέγχουν αυτήν την ηλεκτρονική συμπεριφορά των χρηστών.

Έτσι λοιπόν, αν θέλουμε κανείς να μην γνωρίζει ότι χρησιμοποιούμε Tor ή να αποφύγουμε την εγκατάσταση και τις χαμηλότερες ταχύτητες του Tor browser που είδαμε στο παρακάτω οδηγό, το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να συνδεθούμε με Onion Over VPN, και το NordVPN θα φροντίσει για τα υπόλοιπα.

4+1 Ειδικοί Browser για τη Μέγιστη Προστασία στο Ίντερνετ

Κάποτε, για την ασφάλεια στο ίντερνετ ήταν αρκετό το να προσέχουμε τις σελίδες που μπαίνουμε και τα αρχεία που τρέχουμε. Πλέον, όμως, κυκλοφορούν απειλές που…

Με τους Onion Over VPN server η διαδικτυακή μας κίνηση θα μεταφερθεί πρώτα μέσω του NordVPN και στη συνέχεια θα αποσταλεί στο δίκτυο Tor, καθιστώντας αδύνατο να εντοπιστεί από τρίτους αυτή η χρήση. Ωστόσο, μην περιμένουμε υψηλές ταχύτητες.

Συν τοις άλλοις, το δίκτυο Tor είναι απαραίτητο για την πρόσβαση στο Dark Web.

Τι Είναι το Deep Web και το Dark Web, Μύθοι και Αλήθειες

Λίγες έννοιες είναι περισσότερο παρεξηγημένες από το Deep Web και το Dark Web. Κάποιοι χρήστες νομίζουν πως είναι το ίδιο πράγμα. Άλλοι πιστεύουν πως αν…

Double VPN – Διπλή κρυπτογράφηση

Το NordVPN είναι από τις ελάχιστες υπηρεσίες που υποστηρίζουν την τεχνολογία Double VPN. Είναι μια υπηρεσία υψηλής ασφάλειας, καθώς τα δεδομένα κρυπτογραφούνται δύο φορές. Η κρυπτογράφηση είναι η AES-256-CBC που είναι η μέγιστη δυνατή.

Η υπηρεσία σε αυτήν την κατηγορία προσφέρει server από εννέα χώρες.

NordVPN 10ααα

Πού είναι χρήσιμο

Η προηγμένη λειτουργία κρυπτογράφησης VPN μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμη και απαραίτητη όταν θέλουμε το υψηλότερο δυνατό επίπεδο ασφάλειας και ιδιωτικότητας στο διαδίκτυο. Η διαδικτυακή μας κίνηση κρυπτογραφείται, όχι μία φορά, αλλά δύο φορές.

Είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για όλους τους δημοσιογράφους, τους πολιτικούς ακτιβιστές, και τους bloggers που θέλουν να αποφύγουν τη λογοκρισία και οποιαδήποτε μορφή εποπτείας στο διαδίκτυο. Φυσικά, και για όσους θέλουν τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι τα προηγμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας του Double VPN ενδέχεται να επιβραδύνουν την ταχύτητα του ίντερνετ, λόγω των πολλαπλών επιπέδων κρυπτογράφησης.

Κοινόχρηστοι VPN server – Η χρυσή τομή

Αυτή είναι η πλέον δημοφιλής επιλογή για τους περισσότερους χρήστες υπηρεσιών VPN. Με τους κοινόχρηστους server του NordVPN, μας εκχωρούνται πολλαπλές στατικές διευθύνσεις IP, που χρησιμοποιούνται από εκατοντάδες ή χιλιάδες υπολογιστές ταυτόχρονα.

Επειδή η ίδια διεύθυνση IP μοιράζεται από μια τόσο μεγάλη ομάδα χρηστών, με τη σειρά της προσφέρει μεγαλύτερη ανωνυμία στον τελικό χρήστη. Αυτούς τους server τους βρίσκουμε στην επιλογή “All countries” που βλέπουμε στην παρακάτω εικόνα.

NordVPN 10αααα

Σε αυτό το σημείο πρέπει να πούμε ότι οι περισσότεροι χρήστες VPN προτιμούν τους κοινόχρηστους VPN server των συνδρομητικών υπηρεσιών, καθώς συνδυάζουν αρμονικά τη σχέση ταχύτητας και προστασίας της ιδιωτικής ζωής στις online δραστηριότητές μας.

Από την άλλη πλευρά, η κοινόχρηστη διεύθυνση IP μπορεί εύκολα να μπει σε μαύρη λίστα και να υποστεί παράλληλα πολλές περιττές διακοπές στο διαδίκτυο.

Αυτό, ωστόσο, είναι επιλύσιμο, καθότι το NordVPN σε αυτήν την κατηγορία προσφέρει επιλογές από αναρίθμητους server σε μεγάλο αριθμό χωρών, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας και Κύπρου.

Dedicated IP server – Ταχύτητα

Το NordVPN σε αυτήν την κατηγορία προσφέρει server με αποκλειστικές διευθύνσεις IP. Ωστόσο, αυτή η υπηρεσία είναι πλέον επί πληρωμή, και εκτός από την συνδρομή, πρέπει να δώσουμε άλλα 70 δολάρια για ένα έτος.

Παρ' όλα αυτά, το NordVPN μας δίνει τη δυνατότητα με την οικονομική συνδρομή να δοκιμάσουμε δωρεάν τους αποκλειστικούς διακομιστές IP από την κατηγορία “Dedicated IP” του client.

Η κύρια διαφορά μεταξύ των κοινόχρηστων (Shared IP) και αποκλειστικών IP στα VPN είναι ότι μια κοινή διεύθυνση IP χρησιμοποιείται από εκατοντάδες χρήστες ταυτόχρονα, ενώ μια αποκλειστική / στατική IP συνδέεται με έναν μοναδικό λογαριασμό.

Το σημαντικότερο πλεονέκτημα των dedicated IP server, εκτός του ότι είμαστε το μόνο άτομο που χρησιμοποιεί την εκχωρημένη διεύθυνση IP, είναι ότι εξασφαλίζουν την υψηλότερη δυνατή ταχύτητα σύνδεσης, μεγαλύτερη κατανομή εύρους ζώνης, και απρόσκοπτη εμπειρία στο διαδίκτυο.

Μια αποκλειστική διεύθυνση IP πολύ δύσκολα θα μπει σε κάποια μαύρη λίστα, που συνήθως είναι η αίτια στις απρόσμενες διακοπές στο διαδίκτυο. Ωστόσο, αυτή η IP είναι ελαφρώς λιγότερο διακριτική από τις αντίστοιχες των υπόλοιπων server που είδαμε προηγουμένως.

Mε άλλα λόγια, ενώ η κοινή IP των κοινόχρηστων server προσφέρει μεγαλύτερη ανωνυμία κατά την περιήγηση στο Web, το Dedicated IP VPN μας παρέχει σταθερές ταχύτητες και εξατομικευμένη ασφάλεια κατά τη σύνδεση σε ιδιωτικούς διακομιστές ή εφαρμογές του Web.

Οι ταχύτητες των server ανά κατηγορία

Παραθέτουμε με φωτογραφίες τα αποτελέσματα των τεστ που κάναμε με τους server των κυριότερων κατηγοριών που είδαμε προηγουμένως, σε σχέση με τις ταχύτητες που είχαμε χωρίς τη χρήση του NordVPN.

Οι μετρήσεις έγιναν σε πέντε διαφορετικούς server σε κάθε κατηγορία, και για να μην χαθούμε στη μετάφραση, παραθέτουμε τον μέσο όρο.

Ελλάδα χωρίς VPN

NordVPN 40

Κοντινότερη απόσταση: Βουλγαρία με P2P

NordVPN 40α

Κοντινή απόσταση: Ιταλία με P2P

Μέση απόσταση: Αγγλία με αποκλειστική IP

Μακρινή απόσταση: ΗΠΑ με κοινόχρηστους server

Ελλάδα: P2P server

Ελλάδα: Κοινόχρηστος NordVPN server

Όπως παρατηρούμε, οι ευρωπαϊκοί P2P server του NordVPN είναι οι ταχύτατοι όλων. Σε γενικές γραμμές, οι P2P server της υπηρεσίας είναι η πλέον ενδεδειγμένη επιλογή, είτε κάνουμε λήψη torrent, είτε όχι.

Η χαμηλότερη ταχύτητα στους ελληνικούς server είναι σύνηθες φαινόμενο σε όλα τα VPN που διαθέτουν ελληνική IP. Παρ' όλα αυτά, οι ελληνικοί και κυπριακοί server θα μας φανούν πολύ χρήσιμοι, ιδίως αν ζούμε στο εξωτερικό και θέλουμε να δούμε ελληνική Web TV.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφέρουμε ότι οι ελληνικοί P2P server ενίοτε αποδίδουν πολύ καλύτερα με τα διαδικτυακά ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια. Οι κοινόχρηστοι ελληνικοί server ενδέχεται να αστοχούν.

Έτσι λοιπόν, με τη χρήση του NordVPΝ δεν πρόκειται να αντιληφθούμε καμία απολύτως διαφορά στην ταχύτητα της πλοήγησης με τους περισσότερους ξένους server και σε σχέση με αυτές που είχαμε πριν ξεκινήσουμε τη χρήση του VPN.

Εξαιρούνται βέβαια οι Double VPN και Onion Over VPN, που επιβραδύνουν την ταχύτητα του ίντερνετ λόγω των πολλαπλών επιπέδων κρυπτογράφησης και την υψηλότατη προστασία που προσφέρουν.

Επιπλέον λειτουργίες και ρυθμίσεις

Όπως θα έχουμε καταλάβει, το NordVPN είναι εξαιρετικά εύκολο στη χρήση. Αρκεί βέβαια να εξοικειωθούμε με τις αναρίθμητες επιλογές των server ανά περίπτωση και τον λόγο που τους θέλουμε.

Το ίδιο απλές είναι και οι έξτρα λειτουργίες ασφάλειας που προσφέρει η υπηρεσία, καθώς επίσης και οι λιγοστές ρυθμίσεις που διατίθενται στον client. Ας τις δούμε συνοπτικά.

CyberSec

Όταν είναι ενεργοποιημένη η λειτουργία CyberSec, αποκλείει αυτόματα ύποπτους ιστότοπους, έτσι ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να εισχωρήσουν στη συσκευή μας κακόβουλα προγράμματα ή άλλες απειλές τύπου phishing.

Επιπλέον, με ενεργοποιημένη αυτή τη λειτουργία, δεν θα εμφανίζονται ενοχλητικές διαφημίσεις. Ωστόσο, υπάρχει πιθανότητα να αποκλείει ιστοσελίδες που εμπιστευόμαστε.

Στρατιωτική κρυπτογράφηση AES 256-bit

Το NordVPN χρησιμοποιεί ως επί το πλείστον AES (Advanced Encryption Standard) 256- bit. Πρόκειται για κρυπτογράφηση που χρησιμοποιεί η αμερικανική κυβέρνηση για την εξασφάλιση διαβαθμισμένων πληροφοριών, αλλά και η NSA για την προστασία των δεδομένων εθνικής ασφάλειας.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφέρουμε ότι θα ήταν ιδανικό αν μπορούσαμε να καθορίσουμε εμείς τον τύπο της κρυπτογράφησης ανά περίπτωση. Βέβαια, ελάχιστα VPN προσφέρουν αυτή τη δυνατότητα, όπως το αγγλικό PIA που είδαμε σε παλαιότερο οδηγό.

Στο NordVPN δεν χρειάζεται να παρέμβουμε σε τέτοιου είδους ρυθμίσεις. Η υπηρεσία το κάνει αυτόματα στα Windows, macOS, και Android.

Στην επίσημη ιστοσελίδα, ωστόσο, αναφέρουν να μην ανησυχούμε με αυτό το θέμα. Θέλουν να προσφέρουν απλούστερο και φιλικό περιβάλλον για όλους τους χρήστες και τα υπόλοιπα τα φροντίζει η υπηρεσία για εμάς.

Auto connect

Μια σημαντική και χρήσιμη λειτουργία που πρέπει να ενεργοποιήσουμε είναι η αυτόματη σύνδεση του NordVPN όταν ξεκινά το σύστημά μας. Επίσης, μπορούμε να ορίσουμε με ποιον server θέλουμε να συνδέεται αυτόματα.

Μπορούμε να το κάνουμε αυτό πολύ εύκολα μέσα από τις ρυθμίσεις και την ενότητα “General”. Επιλέγουμε με ποιον server θέλουμε την αυτόματη σύνδεση και ακριβώς από κάτω επιλέγουμε να ξεκινά το NordVPN αυτόματα με την εκκίνηση των Windows.

Kill Switch

Το Kill Switch είναι χρήσιμη λειτουργία που την παρέχουν μόνο οι καλύτεροι πάροχοι VPN. Είναι απαραίτητο χαρακτηριστικό, ιδιαίτερα σε δημόσιους χώρους, όταν διακινούμε ζωτικότατης σημασίας δεδομένα και στηριζόμαστε αποκλειστικά και μόνο στο VPN να μας τα διασφαλίσει.

Αυτό που κάνει είναι, εάν η σύνδεση VPN αποτύχει για οποιονδήποτε λόγο, να σταματάει αυτόματα τη σύνδεση στο ίντερνετ, έτσι ώστε ο υπολογιστής να μην συνεχίζει τη χρήση του ανοικτού και ανασφάλιστου Wi-Fi.

Στο NordVPN με το Kill Switch μπορούμε να απενεργοποιούμε ταυτόχρονα και τις επιλεγμένες εφαρμογές μας που τρέχουν στο σύστημα εκείνη τη στιγμή της αστοχίας, προστατεύοντας στο έπακρον τα ευαίσθητα δεδομένα μας.

Το μόνο που κάνουμε είναι να πατήσουμε το “Add more applications”. Στη συνέχεια, επιλέγουμε όποιες εφαρμογές θέλουμε.

TCP και UDP

Το NordVPN στις ρυθμίσεις μπορεί να λειτουργήσει είτε με το πρωτόκολλο μεταφοράς TCP (Transmission Control Protocol), είτε με το UDP (User Datagram Protocol). Όμως, η υπηρεσία συμβουλεύει να παραμείνουμε στο UDP που είναι η προεπιλογή.

Το TCP θεωρείται πιο αξιόπιστο, καθότι διακινεί τα κρυπτογραφημένα δεδομένα πιο αποτελεσματικά. Ωστόσο, είναι πιο αργό σε αντίθεση με το UDP, που λόγω της αυξημένης ταχύτητας είναι ιδανικό και για music/video streaming.

NordVPN 31α

Προστασία DNS

Το NordVPN ενσωματώνει νέα τεχνολογία διαρροής DNS για να προστατεύσει περαιτέρω την ηλεκτρονική μας δραστηριότητα και την ιδιωτική μας ζωή.

Αυτή είναι μια ιδιαίτερα σημαντική βελτίωση, καθότι πολλά VPN δεν διασφαλίζουν απόλυτα τη διαρροή των DNS.

Το πρόβλημα των DNS εντοπίζεται στο ότι εισάγοντας μια διεύθυνση URL στον browser, ο υπολογιστής μας επικοινωνεί πρώτα με έναν διακομιστή DNS και ζητάει τη διεύθυνση IP. Αυτός ο server ελέγχεται από τον ISP, ο οποίος καταγράφει τη δραστηριότητά μας στο ίντερνετ.

Πολλές φορές όταν είμαστε συνδεδεμένοι στο VPN, το λειτουργικό σύστημα συνεχίζει να χρησιμοποιεί τους προεπιλεγμένους DNS server του παρόχου (ISP), αντί των διακομιστών DNS του VPN, καθιστώντας αυτή τη διαρροή εύκολη υπόθεση για αδιάκριτους ISPs, οι οποίοι είναι σε θέση να δουν ποιες ιστοσελίδες επισκεπτόμαστε.

Η λειτουργία προστασίας DNS του NordVPN εξασφαλίζει ότι οι αιτήσεις DNS δρομολογούνται αποκλειστικά μόνο μέσω της υπηρεσίας. Έτσι, με αυτόν τον τρόπο προσφέρει το μεγαλύτερο δυνατό επίπεδο ιδιωτικότητας και ασφάλειας.

Αν έχουμε ήδη ένα VPN, μπορούμε να κάνουμε το απόλυτο τεστ για τη διαρροή DNS, αλλά και για όλες τις υπόλοιπες διαρροές. Εμείς οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι το NordVPN τις καλύπτει όλες.

Όπου δούμε κόκκινη οριζόντια γραμμή, σημαίνει ότι υπάρχει σοβαρή διαρροή. Η πορτοκαλί αφορά μικρότερου μεγέθους διαρροές, μερικές είναι ήσσονος σημασίας. Η πράσινη οριζόντια γραμμή και το περιεχόμενό της επιβεβαιώνει την απόλυτη ανυπαρξία διαρροών.

NordVPN 15αααα

Υποστήριξη 24/7

Η υπηρεσία φαίνεται να έχει βελτιώσει και την τεχνική υποστήριξη. Διατίθεται πλέον το live chat που έλειπε και παραμένει το άνοιγμα ζητήματος (ticket) και η φόρμα επικοινωνίας.

Υποστήριξη συσκευών και λειτουργικών συστημάτων

Το NordVPN υποστηρίζει έξι ταυτόχρονες συνδέσεις με τις συσκευές μας, όπως και VPN router με το ανοικτού κώδικα firmware DD-WRT και Tomato.

Επιπλέον, είναι διαθέσιμο σε όλα σχεδόν τα λειτουργικά συστήματα, αλλά και το Raspberry Pi.

Επίσης, διαθέτει εναλλακτικές προτάσεις για το OpenVPN, όπου μπορούμε να βάλουμε όλους τους server μέσα στον φάκελο του δωρεάν OpenVPN GUI που κατεβάσαμε και να τους τρέχουμε από εκεί.

Πρόκειται για την ίδια ακριβώς διαδικασία που αναφέραμε με αναλυτική παρουσίαση για το OpenVPN GUI σε προηγούμενο οδηγό μας.

Βέβαια, εδώ είναι αυτονόητο ότι δεν θα έχουμε τους αυτοματισμούς του client της υπηρεσίας του NordVPN που είδαμε στον οδηγό.

NordVPN 30ααα

NordVPN Proxy Extension

Η υπηρεσία διαθέτει και νέα ελαφριά επέκταση του NordVPN για τον Chrome. Θα μας βοηθήσει να παραμείνουμε ασφαλείς στο διαδίκτυο και να έχουμε πρόσβαση στις αγαπημένες μας ιστοσελίδες με ασφάλεια, ακόμα κι αν δεν προστατεύονται από το HTTPS.

Χρησιμοποιώντας αυτή τη λύση, το extension θα κρυπτογραφήσει την επισκεψιμότητά μας. Επιπλέον, αντικαθιστά την πραγματική μας διεύθυνση IP με μία από τις 1200 διαθέσιμες διευθύνσεις IP σε περισσότερες από 60 χώρες.

Δεν αποθηκεύονται αρχεία καταγραφής

Το NordVPN λειτουργεί υπό τη δικαιοδοσία του Παναμά. Σε αυτή τη χώρα δεν υπάρχουν πολιτικές δεσμεύσεις και νόμοι που να απαιτούν την διατήρηση δεδομένων.

Σύμφωνα με την υπηρεσία, δηλώνεται ρητά και κατηγορηματικά στην επίσημη σελίδα της ότι δεν καταγράφει καμία από τις δραστηριότητές μας που κάνουμε online. Μπορεί πραγματικά να ανταποκριθεί στις ήμερες μας στο κρισιμότατο “Zero-Log”.

VPN Βοηθά Συλλήψεις, Ubuntu στο Windows Store, Πόλεμος στο Kodi

Είναι βέβαιο ότι οι περισσότεροι από εσάς παρακολουθείτε τις εξελίξεις της τεχνολογίας. Ωστόσο, όλο και κάτι ενδιαφέρον ενίοτε θα μας ξεφύγει. Γι' αυτό είμαστε όμως…

Οι μόνες πληροφορίες που διατηρεί η υπηρεσία είναι η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Χρησιμοποιείται για σύνδεση με το VPN, για σκοπούς μάρκετινγκ, αλλά και για την αντιμετώπιση προβλημάτων.

Επίσης, κρατά τα στοιχεία χρέωσης που χρησιμοποιούνται για διαδικασίες επιστροφής χρημάτων.

Η συνδρομή στην υπηρεσία

Το NordVPN είναι ιδιαίτερα φθηνό σε σχέση με αυτά που προσφέρει και με τις εξαιρετικές βελτιώσεις και κριτικές που έχει. Με πλάνο ενός χρόνου, κοστίζει 6.99 δολάρια μηνιαίως. Παράλληλα, μας δίνει και τριάντα ήμερες περιθώριο για ακύρωση αν αλλάξουμε γνώμη.

Η πιο συμφέρουσα συνδρομή είναι το τριετές πλάνο, όπου θα μας κοστίσει περίπου στα 2.70 ευρώ μηνιαίως, δηλαδή γύρω στα 97 ευρώ εφάπαξ καταβολή για χρήση τριών ετών.

NordVPN 30α

Αποτελεί επένδυση το NordVPN?

Θα εμπιστευόσασταν το συνδρομητικό NordVPN να διαφυλάξει την ιδιωτικότητα και τα πολύτιμα δεδομένα σας, το οποίο μας προσφέρει ταυτόχρονα γρήγορο VPN και ασφαλές torrenting?

Αν σας γεννήθηκαν απορίες με την παρουσίαση της υπηρεσίας του NordVPN, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.