Home » Hardware » Η Καλύτερη Συντήρηση Συσκευών Για Μεγαλύτερη Μακροζωία

Η Καλύτερη Συντήρηση Συσκευών Για Μεγαλύτερη Μακροζωία

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Οι ηλεκτρονικές συσκευές είναι επιρρεπείς στις φθορές, ειδικά όταν δεν τις μεταχειριζόμαστε όπως θα ‘πρεπε. Είτε πρόκειται για τον υπολογιστή μας, το κινητό, ή ακόμα και για τις κονσόλες παιχνιδιών, υπάρχουν αρκετοί τρόποι για τη συντήρηση συσκευών, τους οποίους πρέπει να ακολουθούμε ανά τακτά διαστήματα. Έτσι, οι συσκευές μας θα παραμείνουν λειτουργικές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Αν αναρωτιέστε πώς χαλάνε τα ηλεκτρονικά ακόμα και όταν δεν έχουν κινητά μέρη, δείτε τον οδηγό μας:

Γιατί Χάλασε ο Υπολογιστής – Πώς Γερνάνε τα PC

Τίποτα δεν κρατάει για πάντα, και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές δεν αποτελούν εξαίρεση. Μπορεί από τη μια στιγμή στην άλλη ένα PC να πάψει να λειτουργεί χωρίς…

Γενικές συμβουλές για όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές

Η θερμότητα είναι ο χειρότερος εχθρός των ηλεκτρονικών συσκευών. Το έχουμε αναφέρει δεκάδες φορές σε παλιότερους οδηγούς, και θα συνεχίζουμε να το τονίζουμε γιατί είναι ζωτικής σημασίας.

Και τι είναι αυτό που ευνοεί την αύξηση της θερμοκρασίας; Η σκόνη και… οι φούρνοι. Α, και το Galaxy Note 7.

Οι δύο τελευταίοι παράγοντες δεν έχουν να κάνουν με το θέμα του παρόντος οδηγού, εκτός φυσικά κι αν δοκιμάσατε να βάλετε το κινητό σας στον φούρνο για να δείτε τι θα συμβεί, ή αγοράσατε το Note 7. Για όσους αναρωτιούνται, το αποτέλεσμα και στις δύο περιπτώσεις είναι το ίδιο.

Όπως και να ‘χει, αν ενίοτε μπορούμε να χαράξουμε το όνομά μας πάνω στις σκονισμένες συσκευές μας, τότε μάλλον ήρθε η ώρα για καθάρισμα.

Για την μακροζωία των ηλεκτρονικών μας συσκευών, θα πρέπει να φροντίζουμε τακτικά να καθαρίζουμε τη σκόνη. Σε κάποιες συσκευές είναι πιο εύκολο και μπορεί να γίνει με ένα απλό πανί, ενώ άλλες χρειάζονται περαιτέρω καθάρισμα.

Για παράδειγμα, είναι εύκολο να σκουπίσουμε τη σκόνη από την κονσόλα μας, αλλά δύσκολα φτάνουμε στο εσωτερικό ενός πληκτρολογίου για να το καθαρίσουμε.

Σε κάθε περίπτωση, σκόνη σημαίνει εχθρός, και το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να την κρατάμε μακριά.

Η Καλύτερη Φροντίδα Και Συντήρηση Συσκευών Για Μακροζωία

Άλλος ένας λόγος καταστροφής των μηχανημάτων μας είναι ο ηλεκτρισμός. Μια διακοπή ρεύματος ή κάποια αυξομοίωση στην τάση, είναι ικανά να δημιουργήσουν μόνιμο πρόβλημα στο υλικό ενός υπολογιστή, καθώς και σε οποιαδήποτε ηλεκτρονική συσκευή ενδέχεται να έχουμε συνδεδεμένη στην πρίζα.

Κατανοούμε, λοιπόν, ότι ένα πολύμπριζο με προστασία από αυξομειώσεις, σε συνδυασμό με ένα καλό UPS, μπορούν να σώσουν τις πολύτιμες συσκευές μας από τον πρόωρο θάνατο.

Τέλος, πολύ συχνά οι δικές μας συμπεριφορές και συνήθειες μπορεί να είναι η αιτία της καταστροφής.

Όχι, δεν μιλάμε για τα προβλήματα διαχείρισης θυμού που μπορεί να αντιμετωπίζει ο εκάστοτε χρήστης.

Αναφερόμαστε στην κακιά συνήθεια του να τρώμε μπροστά στον υπολογιστή, ή ακόμα χειρότερα να έχουμε καφέδες, νερά, χυμούς, κτλ, δίπλα στις συσκευές μας.

Είναι πολύ δύσκολο – έως αδύνατο τις περισσότερες φορές – το να επιβιώσει μία συσκευή μετά από κολύμπι σε οποιοδήποτε υγρό.

Δεν θα πρέπει λοιπόν να πίνουμε ή να τρώμε δίπλα στις συσκευές μας, εκτός φυσικά κι αν είναι αδιάβροχες.

Πάντως, αν βράχηκε το κινητό μας, συγκεκριμένες κινήσεις έχουν κάποια πιθανότητα να το σώσουν:

Τι Μπορώ να Κάνω αν Βράχηκε το Κινητό

Έπεσε ποτέ το κινητό σας στο νεροχύτη, ή ακόμα χειρότερα στην τουαλέτα; Μήπως κολυμπήσατε με τη συσκευή στην τσέπη, ή με μία απότομη κίνηση βράχηκε το…

Υπολογιστές παντός τύπου

Είτε πρόκειται για laptop, είτε για desktop, είναι απαραίτητο να ακολουθούμε κάποιους βασικούς κανόνες για συντήρηση συσκευών. Έτσι, τα μηχανήματά μας θα είναι πάντα αποδοτικά, και η διάρκεια ζωής τους θα αυξηθεί στο μέγιστο.

Έχουμε ήδη αφιερώσει έναν ολόκληρο οδηγό για τα λάθη στη συντήρηση υπολογιστών, οπότε δεν θα επεκταθούμε περαιτέρω.

Γιατί Χάλασε το PC; 6 Λάθη στη Συντήρηση

Όταν αγοράζουμε έναν καινούργιο υπολογιστή, οι περισσότεροι έχουμε σκοπό να τον κρατήσουμε τουλάχιστον για τρία έως πέντε χρόνια. Πολλές φορές όμως, μπορεί να χαλάσει ο…

Θα κάνουμε ωστόσο μία ανακεφαλαίωση, όσο πιο σύντομα μπορούμε. Εν ολίγοις:

  • Καθαρίζουμε το εσωτερικού του κουτιού στους σταθερούς υπολογιστές τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο. Αυτό το χρονικό διάστημα εξαρτάται πάντα και από τη σκόνη που μαζεύει το σπίτι μας. Ιδανικά, τοποθετούμε τον σταθερό πάνω στο γραφείο. Το πάτωμα δεν είναι και η καλύτερη ιδέα αν θέλουμε να μειώσουμε την έκθεση στη σκόνη.

Το ίδιο ισχύει και τα laptop. Θα πρέπει να τα καθαρίζουμε εσωτερικά μία φορά τον χρόνο ή κάθε δύο χρόνια το πολύ.

Καθαρισμός Laptop Εσωτερικά Για Αρχάριους, Βήμα-Βήμα

Η υπερθέρμανση λόγω της σκόνης είναι ο σιωπηλός δολοφόνος των υπολογιστών, και ειδικά των laptop. Σε προηγούμενο οδηγό είδαμε πώς να αποφύγουμε την υπερθέρμανση laptop….

Παρότι στους σταθερούς υπολογιστές αυτή η διαδικασία είναι πιο απλή, για τα laptop αν δεν έχουμε γνώσεις αποσυναρμολόγησης υπολογιστών, απευθυνόμαστε σε κάποιον ειδικό. Σε αντίθετη περίπτωση, ρισκάρουμε να καταστρέψουμε το PC μας.

  • Τοποθετούμε τα laptop πάντα σε σταθερές επιφάνειες, έτσι ώστε να κυκλοφορεί ο αέρας από τις τρύπες στο κάτω και πίσω μέρος.

Αυτός είναι ίσως ο βασικότερος κανόνας για τη συντήρηση συσκευών laptop. Για ακόμα καλύτερη κυκλοφορία αέρα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια βάση.

Διευκρινίζουμε ότι τα πόδια μας δεν θεωρούνται σταθερή επιφάνεια. Θα θέλαμε επίσης να καταγγείλουμε σε κάποιον τυχόν υπεύθυνο φορέα απόδοσης ονομασιών, ότι ο όρος lap (πόδια) – top (πάνω) είναι άκρως παραπλανητικός.

  • Κατά τη μεταφορά ενός φορητού υπολογιστή, φροντίζουμε να χρησιμοποιούμε κάποια τσάντα laptop. Επιπλέον, θα πρέπει να τερματίζουμε τη λειτουργία του υπολογιστή όταν θέλουμε να τον μεταφέρουμε, ειδικά αν έχει δίσκο HDD.
  • Προσέχουμε τις φορτίσεις της μπαταρίας, ούτως ώστε να διαρκέσει όσο το δυνατόν περισσότερο. Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε τον παρακάτω οδηγό.
Μεγαλύτερη Διάρκεια Μπαταρίας σε Laptop, Κινητό, Tablet

Κάθε σύγχρονη μπαταρία μπορεί να επαναφορτιστεί συγκεκριμένες φορές. Όταν ξεπεράσουμε αυτό το όριο, η χωρητικότητά της αρχίζει και μειώνεται κατακόρυφα. Δείτε πώς γίνεται η σωστή φόρτιση και εκφόρτιση…

Παράλληλα, κάνουμε τακτικά ελέγχους με προγράμματα anti-malware. Παρότι υπάρχουν αμέτρητα εργαλεία γι' αυτόν τον σκοπό, συνήθως στη δωρεάν έκδοση δεν διαθέτουν προγραμματισμένη σάρωση. Θα πρέπει λοιπόν να το κάνουμε χειροκίνητα.

  • Καθαρίζουμε τον δίσκο μας σε τακτά χρονικά διαστήματα, σβήνοντας αρχεία που δεν χρειαζόμαστε. Αν έχουμε δίσκο HDD, κάνουμε ανασυγκρότηση δίσκου. Στην περίπτωση των SSD, φροντίζουμε να ελέγξουμε πως είναι ενεργοποιημένη η λειτουργία trim.
  • Κάνουμε συχνά αναβάθμιση του λογισμικού μας, εγκαθιστώντας τις νέες ενημερώσεις. Ωστόσο, πριν από οποιαδήποτε αλλαγή, παίρνουμε backup του λειτουργικού.

Περιφερειακές συσκευές

Η συντήρηση συσκευών περιλαμβάνει και τα περιφερειακά του υπολογιστή μας.

Μία φορά την εβδομάδα ή τον μήνα μπορούμε να καθαρίζουμε τη σκόνη από το πληκτρολόγιό μας. Χρησιμοποιούμε φυσητήρα ή μπατονέτες για καλύτερα αποτελέσματα. Αναλυτικά βήματα για τον καθαρισμό ενός πληκτρολογίου θα βρείτε εδώ:

Καθαρισμός Πληκτρολογίου: Πώς Γίνεται και Γιατί Χρειάζεται

Πότε ήταν η τελευταία φορά που καθαρίσατε το πληκτρολόγιό σας; Αν η απάντηση είναι “ποτέ”, ή “δεν θυμάμαι”, τότε πιθανότατα το πληκτρολόγιό σας να είναι…

Κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει τη σκόνη απ' το να καθίσει και στα υπόλοιπα περιφερειακά μας, όπως το ποντίκι, τα ηχεία, τους εκτυπωτές, το ρούτερ, κτλ. Φροντίζουμε να τα σκουπίσουμε και αυτά με ένα στεγνό πανί μικροϊνών.

Tablet και smartphone

Όταν πρόκειται για τέτοιου είδους φορητές συσκευές, η σκόνη παύει να αποτελεί πρόβλημα. Με τα κινητά και τα tablet το πολύ-πολύ να αφήσουμε κανένα δαχτυλικό αποτύπωμα στην οθόνη, αλλά αυτό σίγουρα δεν θα επηρεάσει τη διάρκεια ζωής τους.

Αν θέλουμε να καθαρίσουμε την οθόνη τους, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ειδικά υγρά μαντηλάκια ή πανί μικροϊνών, σαν αυτά που καθαρίζουμε τα γυαλιά μας.

Για να προστατέψουμε την οθόνη από τις γρατζουνιές, καλό είναι να βάλουμε ένα screen protector ειδικά για το μοντέλο μας. Αν έχει και matte επιφάνεια, γλιτώνουμε και τις δαχτυλιές.

Επειδή κουβαλάμε συνεχώς αυτές τις συσκευές μαζί μας – ειδικά το κινητό, μια θήκη θα ήταν ιδανική για να τις προστατέψει από πεσίματα και λοιπές φθορές.

Οι συμβουλές που αναφέραμε παραπάνω για τις μπαταρίες των laptop, ισχύουν και εδώ.

Για ένα πιο γρήγορο κινητό, δείτε τον οδηγό μας.

Πώς να Έχω Ένα πιο Γρήγορο Κινητό, Android και iPhone

Θα έχετε παρατηρήσει ότι τα κινητά μας με την πάροδο του χρόνου γίνονται ολοένα και πιο αργά. Οι εφαρμογές χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ανταποκριθούν,…

Οθόνες και τηλεοράσεις

Η συντήρηση συσκευών με οθόνη είναι εξίσου σημαντική για τη μακροζωία τους. Θα πρέπει λοιπόν να καθαρίζουμε την οθόνη του υπολογιστή μας, του laptop, ή και την τηλεόραση τουλάχιστον μία φορά κάθε βδομάδα.

Και γι' αυτόν τον σκοπό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πανάκια με μικροϊνες.

Για κάποιες οθόνες LCD είναι ασφαλής και η χρήση ισοπροπυλικής αλκοόλης. Ωστόσο, καλό είναι να ρίξουμε μια ματιά στο εγχειρίδιο χρήσης πριν βάλουμε οτιδήποτε υγρό επάνω στην οθόνη.

Επιιπλέον, φροντίζουμε να κλείνουμε τις τηλεοράσεις και τις οθόνες όταν δεν τις χρησιμοποιούμε. Έτσι όχι μόνο κάνουμε οικονομία, αλλά αυξάνουμε και τη διάρκεια ζωής τους.

Οι περισσότερες σύγχρονες οθόνες και τηλοράσεις διαθέτουν λειτουργία standby. Καλό είναι να την αφήσουμε ενεργοποιημένη.

Εσείς ποιες τακτικές ακολουθείτε για τη συντήρηση συσκευών;

Ακολουθείτε κάποια από τις συμβολές που προτείναμε; Μήπως έχετε δικό σας πρόγραμμα για συντήρηση συσκευών;

Γράψτε μας τα μυστικά σας στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED SALE ALERT τελικο
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#324 - Προβλήματα Χάρτες Google, Η Χαμηλότερη Τιμή Παιχνιδιού Στο Steam, Dark Mode Στο Google Drive
QuickSteps
GamingSteps#20240426 - Η Valve Έκλεισε “Κενό” Στην Πολιτική Των Refund, Ρεκόρ Παικτών Fallout, Nintendo vs Garry's Mod
GamingSteps