Home » Hardware » Καθαρισμός Laptop Εσωτερικά Για Αρχάριους, Βήμα-Βήμα

Καθαρισμός Laptop Εσωτερικά Για Αρχάριους, Βήμα-Βήμα

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Η υπερθέρμανση λόγω της σκόνης είναι ο σιωπηλός δολοφόνος των υπολογιστών, και ειδικά των laptop. Σε προηγούμενο οδηγό είδαμε πώς να αποφύγουμε την υπερθέρμανση laptop. Όταν όμως έχουμε ήδη ενδείξεις υπερθέρμανσης, ο καθαρισμός laptop από τη σκόνη είναι η μόνη επιλογή. Δείτε πώς μπορούμε να καθαρίσουμε το laptop μας.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Είναι ο καθαρισμός laptop για εσάς?

Ο καθαρισμός laptop είναι σε γενικές γραμμές είναι απλός. Αν όμως δεν είμαστε προσεκτικοί μπορεί να προξενήσουμε προβλήματα στον υπολογιστή, που μπορεί να είναι αναστρέψιμα, αλλά μπορεί να είναι και μόνιμα.

Πριν λοιπόν αποφασίσετε αν ο καθαρισμός laptop είναι μια διαδικασία που θέλετε να αναλάβετε, έχετε υπ' όψιν σας τα εξής:

καθαρισμός laptop 69

  1. Αν το laptop σας είναι στην εγγύηση και το ξεβιδώσετε, ακυρώνεται αυτόματα η εγγύηση στις περισσότερες εταιρείες.
  2. Φέρετε το 100% της ευθύνης αν o καθαρισμός laptop οδηγήσει οποιαδήποτε ζημιά στο υλικό ή και τα δεδομένα του υπολογιστή σας.
  3. Όλα τα laptop, ακόμα και διαφορετικά μοντέλα της ίδιας εταιρείας, έχουν συχνά σημαντικές διαφορές όσον αφορά την εσωτερική τους διάταξη.
  4. Αν δεν νιώθετε άνετα να επιχειρήσετε οι ίδιοι τον καθαρισμό, είναι καλύτερα να απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία τεχνικό.

Στον οδηγό αυτό θα περιγράψουμε τις βασικές αρχές που θα μας βοηθήσουν να ξεμοντάρουμε και να καθαρίσουμε οποιοδήποτε laptop.

Ψάχνουμε στο Internet για το Service Manual ή ένα disassembly video

Ο καθαρισμός laptop μπορεί να γίνει και χωρίς αυτό το βήμα, όμως είναι κάτι που θα μας διευκολύνει σημαντικά.

Το Service Manual ενός laptop είναι το βιβλίο οδηγιών που απευθύνεται σε τεχνικούς, το οποίο δεν περιλαμβάνεται ποτέ στη συσκευασία.

Στις σελίδες του περιγράφει, με τη μεγαλύτερη δυνατή λεπτομέρεια, πώς ακριβώς να ξεμοντάρουμε τον υπολογιστή, τι κατσαβίδια θα χρειαστούμε, ποιες βίδες να ξεβιδώσουμε με ποια σειρά κλπ.

καθαρισμός laptop 01

Επειδή κάθε laptop είναι διαφορετικό, θα πρέπει να ψάξετε το service manual για το ακριβές μοντέλο σας.

Για παράδειγμα, μην ψάξετε απλά “HP Probook Service Manual”, ψάξτε “HP Probook 4710S Service Manual”

καθαρισμός laptop 02

Αν είστε τυχεροί, θα βρείτε ένα site από το οποίο να μπορέσετε να κατεβάσετε δωρεάν σε PDF το service manual για τον δικό σας υπολογιστή.

Αξίζει επίσης να κάνουμε μια αναζήτηση στο YouTube. Για τα πιο δημοφιλή laptop θα βρούμε ενδεχομένως περισσότερους από έναν οδηγούς για το πώς να τα λύσουμε και να τα καθαρίσουμε. Η λέξη-κλειδί για την αναζήτηση είναι disassembly.

Καθαρισμός Laptop Εσωτερικά, Για Αρχάριους, Βήμα-Βήμα 01

Σε περίπτωση που δεν γνωρίζετε καλά Αγγλικά, και πάλι αξίζει να ψάξετε για κάποιο βίντεο. Ο καθαρισμός laptop θα είναι σημαντικά ευκολότερος ακόμα και με σκέτη την εικόνα.

Απαραίτητος Εξοπλισμός

Κατσαβίδια ακριβείας

Για τη συντριπτική πλειοψηφία των laptop θα χρειαστούμε ένα ή δύο κατσαβίδια τύπου Phillips, τα γνωστά σταυροκατσάβιδα. Στο συγκεκριμένο οδηγό χρησιμοποιήσαμε μύτες μεγέθους PH 0 και 00.

Αν έχετε μία από τις παρακάτω θήκες με κατσαβίδια ακριβείας, είναι ιδανική.

καθαρισμός laptop 003

Ορισμένα laptop έχουν επιπλέον βίδες τύπου Torx, τα κατσαβίδια για τις οποίες είναι αρκετά πιο δυσεύρετα, ειδικά στα μικρά μεγέθη, torx 8 ή 6.

καθαρισμός laptop 04

Αν θέλετε να είστε καλυμμένοι σε κάθε περίπτωση, η συγκεκριμένη κασετίνα της Proxxon είναι η καλύτερη επιλογή.

καθαρισμός laptop 03

Θερμική Πάστα για τον επεξεργαστή

Για την καλύτερη απαγωγή της θερμότητας, ανάμεσα στην ψύκτρα και τον επεξεργαστή υπάρχει μια στρώση θερμικής αλοιφής.

Η αλοιφή αυτή με την πάροδο του χρόνου ξεραίνεται και αχρηστεύεται, οπότε είναι ευκαιρία με τον καθαρισμό να την ανανεώσουμε.

Ακόμα όμως κι αν δεν είχε ξεραθεί η παλιά θερμική αλοιφή, και μόνο που θα αφαιρέσουμε την ψύκτρα είναι απαραίτητο να καθαρίσουμε την παλιά αλοιφή, και να την αντικαταστήσουμε.

Καθαρισμός Laptop Εσωτερικά, Για Αρχάριους, Βήμα-Βήμα 01a

Ένα σωληνάριο θερμικής αλοιφής καλής ποιότητας θα σας κοστίσει γύρω στα 7,5 ευρώ, αλλά επειδή αρκεί πολύ μικρή ποσότητα, μπορεί να σας κρατήσει για χρόνια.

Καθαρισμός Laptop Εσωτερικά, Για Αρχάριους, Βήμα-Βήμα 02

Μέσο καθαρισμού της παλιάς θερμικής αλοιφής

Για να αφαιρέσουμε εντελώς την παλιά θερμική αλοιφή, θα χρειαστούμε καθαρό οινόπνευμα ή ισοπροπυλική αλκοόλη.

Καθαρισμός Laptop Εσωτερικά, Για Αρχάριους, Βήμα-Βήμα 02a

Για τον καθαρισμό θα χρειαστεί κάποιο αναλώσιμο υλικό που να μην αφήνει χνούδια. Κάποιοι χρησιμοποιούν φίλτρα του καφέ, άλλοι δίσκους ντεμακιγιάζ.

Καθαρισμός Laptop Εσωτερικά, Για Αρχάριους, Βήμα-Βήμα 02b

Πεπιεσμένο “Αέρα” (προαιρετικά)

Οι περισσότεροι αναφερόμαστε σε αυτά τα spray ως “spray αέρα”. Στην πραγματικότητα, όμως, δεν περιέχουν αέρα αλλά προπάνιο, βουτάνιο ή ισοπροπάνιο.

καθαρισμός laptop 06

Ένα τέτοιο spray είναι ιδανικό για τον καθαρισμό των δύσκολων σημείων από τη σκόνη. Προσοχή, όμως, να βρίσκεστε σε χώρο ο οποίος να αερίζεται καλά, και μακριά από εστίες φωτιάς.

Σύστημα αποθήκευσης για τις βίδες

Ο καθαρισμός laptop μπορεί εύκολα να περιλαμβάνει πάνω από 30-40 βίδες, ανάλογα με το μοντέλο. Και, φυσικά, δεν θέλουμε να χαθεί καμία από αυτές. Ούτε όμως και να μας περισσέψει καμία αφού έχουμε τελειώσει να δένουμε το laptop.

Μια καλή λύση είναι να χρησιμοποιήσουμε μικρά μπολ για τις βίδες.

Καθαρισμός Laptop Εσωτερικά, Για Αρχάριους, Βήμα-Βήμα 03

Ιδανικά, χρησιμοποιώντας 4-5 μπολ, μπορούμε να χωρίσουμε τις βίδες σε κατηγορίες, με τη σειρά που τις βγάλαμε, πχ “Βίδες πίσω όψης”, “Βίδες πληκτρολογίου”, “Βίδες μητρικής”, κλπ. Αυτό θα μας βοηθήσει σημαντικά στην επανασυναρμολόγηση.

Φωτογραφική μηχανή ή smartphone

Σε περίπτωση που δεν έχετε βρει κάποιο service manual ή βίντεο για το laptop σας, το να τραβάτε πολλές φωτογραφίες κατά την αποσυναρμολόγηση θα σας βοηθήσει σημαντικά στην επανασυναρμολόγηση.

Δεν χρειάζεται καμία σπουδαία μηχανή, η κάμερες των περισσοτέρων smartphone είναι αρκετές. Απλά φροντίστε να έχει εστιάσει καλά ο φακός, για να φαίνονται οι λεπτομέρειες.

Γύρω στις 2 με 2,5 ώρες από το χρόνο σας

Για το laptop αυτού του οδηγού ξεκινήσαμε τη διαδικασία στις 16:00 και τελειώσαμε γύρω στις 18:35, αλλά με πολλές διακοπές για φωτογραφίες.

Αν είναι η πρώτη φορά που ανοίγετε τον υπολογιστή σας, αυτό είναι ένα ρεαλιστικό χρονικό διάστημα για να ολοκληρωθεί πλήρως ο καθαρισμός.

Κάτω όψη

Ο καθαρισμός laptop ξεκινάει βγάζοντας εντελώς τη μπαταρία, και φυσικά το καλώδιο του φορτιστή.

καθαρισμός laptop 08

Καλό είναι επίσης να κρατήσουμε πατημένο το κουμπί “Power” για περίπου 30 δευτερόλεπτα, έτσι ώστε να αποφορτιστούν εντελώς οι πυκνωτές και να αποφύγουμε το ενδεχόμενο βραχυκυκλώματος.

Πριν αγγίξουμε οτιδήποτε στο εσωτερικό του υπολογιστή, φροντίζουμε να “γειωθούμε” ώστε να μην έχουμε στατικό ηλεκτρισμό. Η καλύτερη μέθοδος γείωσης είναι να ακουμπήσουμε κάτι μεταλλικό που να μην είναι βαμμένο, ιδανικά το σώμα ενός καλοριφέρ.

Καθαρισμός Laptop Εσωτερικά, Για Αρχάριους, Βήμα-Βήμα 04

Υπάρχουν βέβαια και ειδικά αντιστατικά βραχιόλια, καθώς και αντιστατικός τάπητας. Αυτά όμως ανεβάζουν το συνολικό κόστος. Αν είναι να δώσουμε πάνω από 40 ευρώ για να καθαρίζουμε ένα laptop κάθε ενάμιση χρόνο, δεν συμφέρει, καλύτερα να απευθυνθούμε σε τεχνικό.

Στη συνέχεια, ξεβιδώνουμε πρώτα τα “καπάκια” με τα οποία αποκτάμε πρόσβαση στη μνήμη και το σκληρό δίσκο.

καθαρισμός laptop 09

Ο συγκεκριμένος υπολογιστής έχει ένα τέτοιο μόνο καπάκι, κάποιοι έχουν περισσότερα, άλλοι μπορεί να μην έχουν και καθόλου.

καθαρισμός laptop 10

Στα δεξιά βλέπουμε το σκληρό δίσκο, ενώ πάνω είναι οι μνήμες RAM.

Αριστερά βλέπουμε την κάρτα ασύρματου δικτύου, ακριβώς από πάνω τη μπαταρία που κρατάει τις ρυθμίσεις του BIOS και την ώρα ακόμα κι αν ο υπολογιστής δεν είναι στην πρίζα. Δεξιά είναι μια ψύκτρα για κάποιο από τα κυκλώματα της Motherboard.

καθαρισμός laptop 13

Ξεβιδώνουμε όλες τις βίδες που κρατούν το σκληρό δίσκο, τον τραβάμε ελαφρά για να αποσυνδεθεί, και τον αφαιρούμε.

καθαρισμός laptop 14

Όπως θα δείτε, το laptop διαθέτει αρκετά περισσότερες βίδες απ' όσες φαίνονται με την πρώτη ματιά. Μόνο που αφαιρέσαμε το δίσκο, αποκαλύφθηκαν τρεις νέες.

καθαρισμός laptop 15

Αφαιρούμε επίσης τη RAM, πιέζοντας προς τα έξω τα μεταλλικά ελάσματα στις άκρες της. Ουσιαστικά το άρθρωμα θα ανασηκωθεί μόνο του, και το αφαιρούμε απαλά.

καθαρισμός laptop 16

Φροντίζουμε να μην ακουμπήσουμε τις επαφές στο κάτω μέρος της μνήμης, το λίπος από τα δάχτυλά μας δεν τις ωφελεί καθόλου.

Τέλος, ξεβιδώνουμε ότι βίδα βλέπουμε στο πίσω μέρος του υπολογιστή.

καθαρισμός laptop 17

Μπορώ σχεδόν να σας εγγυηθώ πως τουλάχιστον μία από τις βίδες θα είναι αρκετά σφιχτή για να σας κάνει να νομίσετε πως δεν θα ξεβιδωθεί με τίποτα, και τζάμπα κάνατε τόσο κόπο ως εδώ.

Μην ανησυχείτε, πάντως, με υπομονή, επιμονή, και πατώντας καλά το κατσαβίδι, όλες θα ξεβιδωθούν.

Πλαίσιο και πληκτρολόγιο

Έχοντας βεβαιωθεί πως βγάλαμε όλες τις βίδες, πλέον μπορούμε να αφαιρέσουμε το πλαίσιο γύρω από το πληκτρολόγιο.

καθαρισμός laptop 18

Αν δεν αφαιρείται όλο το πλαίσιο στο δικό σας laptop, ίσως αφαιρείται μόνο το τμήμα στο επάνω μέρος, που καλύπτει τα ηχεία.

Προσοχή σε αυτό το σημείο: δεν ζορίζουμε τίποτα. Αν δεν βγαίνει το πλαίσιο, το πιθανότερο είναι πως ξεχάσαμε να ξεβιδώσουμε κάποια βίδα, και αν το ζορίσουμε θα μας μείνει στο χέρι. Ελέγχουμε ξανά με προσοχή για βίδες, και ξαναδοκιμάζουμε.

Επίσης, αν νομίζατε πως ξεμπερδέψατε με τις βίδες από κάτω, λυπάμαι, αλλά δεν είμαστε ούτε στα μισά.

καθαρισμός laptop 19

Το επόμενο βήμα είναι να βγάλουμε το πληκτρολόγιο. Στο συγκεκριμένο υπολογιστή το κρατούν δύο βίδες στο επάνω μέρος. Σε άλλους υπολογιστές, βγαίνει συρταρωτά προς τα επάνω.

καθαρισμός laptop 20

Σηκώνουμε λοιπόν το πληκτρολόγιο, με προσοχή για να μην τραβηχτεί το πλατύ καλώδιο που το συνδέει με τη motherboard.

καθαρισμός laptop 21

Για να βγάλουμε το καλώδιο αυτό θα πρέπει να ανασηκώσουμε το λεπτό καπάκι, και θα βγει χωρίς να χρειαστεί να ασκήσουμε δύναμη.

καθαρισμός laptop 22

Η δεύτερη θύρα δεν γνωρίζουμε τι ρόλο εξυπηρετεί, αλλά στο συγκεκριμένο μοντέλο ήταν κενή.

Αν και στο δικό σας υπολογιστή δείτε κενές θύρες, να το σημειώσετε σε ένα κομμάτι χαρτί. Αλλιώς, ειδάλλως στην επανασυναρμολόγηση θα αναρωτιέστε που πήγε το καλώδιο ή μπορεί να βάλετε κάποιο λάθος καλώδιο σε αυτή τη θύρα (πχ του touchpad).

Μια άλλη μέθοδος είναι με μαρκαδοράκι να σημειώσουμε ένα σύμβολο στο καλώδιο και τη θύρα. Μπορούμε πχ να τραβήξουμε μια γραμμή στη θύρα και το καλώδιο του πληκτρολογίου, δύο γραμμές στη θύρα και το καλώδιο της οθόνης κλπ.

Επόμενη κίνηση είναι να αποσυνδέσουμε το μεγάλο καλώδιο της οθόνης, και το μικρότερο που λογικά ανήκει στην κάμερα. Συνήθως τα laptop έχουν λιγότερες κενές θύρες, αλλά στο συγκεκριμένο βρίσκουμε άλλη μία εδώ.

καθαρισμός laptop 23

Προσοχή να βγάλετε το καλώδιο πιάνοντας το λευκό πλαστικό, και όχι τραβώντας το ίδιο το καλώδιο. Δεν είναι φτιαγμένα για να αντέχουν τέτοιες δυνάμεις.

Εδώ έχουμε μια μικρή μακαρονάδα από καλώδια.

καθαρισμός laptop 24

Δεν φαίνεται ακόμα, αλλά το καλώδιο οδηγεί που ξεκινάει από αυτή τη θύρα καταλήγει στο κουμπί έναρξης του υπολογιστή (οι Dell τό ‘χουν στο πλάι της οθόνης). Το ενισχυμένο καλώδιο που χάνεται στην τρύπα ανήκει στην κάρτα δικτύου.

Γυρίζουμε τον υπολογιστή από την άλλη πλευρά, για να αποσυνδέσουμε την κάρτα ασύρματου δικτύου.

καθαρισμός laptop 25

Το καλώδιο που είναι στον αέρα επί τούτου δεν ήταν συνδεδεμένου κάπου. Είχε και ένα προστατευτικό πλαστικό, το οποίο θα δούμε στην επανασυναρμολόγηση.

Τέλος, αποσυνδέουμε το touchpad

καθαρισμός laptop 025

Έχοντας αποσυνδέσει όλα τα καλώδια, ξεβιδώνουμε ό,τι άλλες βίδες βλέπουμε στην μπροστινή πλευρά. Καλό είναι να θυμόμαστε ποιες βίδες είναι αυτές, θα δούμε αργότερα το γιατί.

καθαρισμός laptop 58

Βγάζουμε προσεκτικά το υπόλοιπο πλαστικό του υπολογιστή, και επιτέλους αποκαλύπτουμε τη motherboard, σε όλο το μεγαλείο της.

καθαρισμός laptop 26

Λοιπά καλώδια και συσκευές

Ο συγκεκριμένος υπολογιστής δεν είχε καθαριστεί ποτέ, όπως φαίνεται από τις τουφίτσες βρωμιάς που περιδιαβαίνουν ανάμεσα στα κυκλώματα.

καθαρισμός laptop 27

Αυτά όμως είναι ψιλοπράγματα σε σχέση με τα όσα θα δούμε αργότερα.

Το επόμενο βήμα είναι να βγάλουμε το πλαίσιο για την κάρτα PCMCIA.

καθαρισμός laptop 29

Μία βίδα κρατάει το DVD Recorder, το οποίο βγάζουμε με τον ίδιο τρόπο όπως το σκληρό δίσκο, τραβώντας οριζόντια για να ξεσυνδεθεί πριν το σηκώσουμε.

καθαρισμός laptop 30

Ο υπολογιστής αυτός έχει την κάρτα PCMCIA και τον card reader σε μια ξεχωριστή πλακέτα, η οποία ονομάζεται daughterboard. Δεν θα βρούμε αυτή τη διάταξη σε όλα τα laptop.

Το φαρδύ μαύρο καλώδιο βγαίνει με το λευκό πλαστικό βύσμα, ενώ το πλακέ βγαίνει όπως του πληκτρολογίου.

καθαρισμός laptop 31

Αποσυνδέουμε το καλώδιο για το κουμπί power του υπολογιστή. Σε πολλά laptop το κουμπί power είναι ενσωματωμένο στη motherboard, ο συγκεκριμένος υπολογιστής όμως είναι Dell και έχει το κουμπί στο πλάι της οθόνης.

καθαρισμός laptop 32

Το τελευταίο καλώδιο από αυτή τη μεριά είναι αυτό της τροφοδοσίας.

καθαρισμός laptop 33

Δίπλα του είναι η υποδοχή για SIM, που μπορεί να δεχτεί το συγκεκριμένο laptop, για να έχει απευθείας πρόσβαση στο Internet με 3G, χωρίς να χρειάζεται ξεχωριστό modem USB.

Στο συγκεκριμένο υπολογιστή σταθήκαμε τυχεροί, καθώς δεν χρειάστηκε να βγάλουμε την οθόνη για να βγει η Motherboard, όπως έχουμε δει σε άλλα laptop.

Νομίζατε πως τελειώσαμε με τις βίδες και τα καλώδια? Surprise! Το συγκεκριμένο καλώδιο αφορά τις θύρες ήχου για το μικρόφωνο και τα ακουστικά.

καθαρισμός laptop 033

Αφού λοιπόν εντοπίσουμε και ξεβιδώσουμε τις υπόλοιπες βίδες, αφαιρούμε τη Motherboard.

καθαρισμός laptop 34

Ο Βαθύς καθαρισμός

Θυμάστε που αναφέραμε πως οι τουφίτσες σκόνη στη motherboard είναι μικροπράγματα? Ο ανεμιστήρας μας δίνει την πρώτη γεύση πραγματικής βρωμιάς.

καθαρισμός laptop 35

Για να καθαριστεί η βρωμιά αυτή, χρειάζεται μια παλιά οδοντόβουρτσα, μπατονέτες, ή να σπρώχνουμε ένα πανί με το κατσαβίδι ανάμεσα στις λεπίδες του ανεμιστήρα.

Όμως, τα χειρότερα έπονται.

Ξεβιδώνοντας τις τελευταίες βίδες αφαιρούμε εντελώς την κεντρική ψύκτρα, η οποία καλύπτει τον επεξεργαστή και το chipset της motherboard.

καθαρισμός laptop 36

Σε κάποια νεότερα laptop είναι πιθανό εκτός από την θερμική αλοιφή να υπάρχει και επιπλέον κόλλα που να κρατάει την ψύκτρα στη μητρική.

Αν δούμε λοιπόν πως δεν βγαίνει εύκολα, πιθανώς να χρειαστεί να ζεστάνουμε την κόλλα χρησιμοποιώντας ένα σεσουάρ. Σε καμία περίπτωση δεν τη ζορίζουμε.

Τα γκρίζα υπολείμματα που βλέπετε είναι τα ξερά απομεινάρια της προηγούμενης θερμικής αλοιφής, τα οποία και πρέπει να καθαρίσουμε πριν ξανατοποθετήσουμε την ψύκτρα.

Και νά ‘μαστε στην πέτρα του σκανδάλου. Ο εξαερισμός της ψύκτρας μοιάζει σαν να έχει ένα φίλτρο, έτσι δεν είναι?

καθαρισμός laptop 37

Μόνο που δεν πρόκειται για φίλτρο, αλλά για συσσωρευμένη σκόνη και τρίχες χρόνων, που έχουν φτιάξει ένα “χαλί”, μπλοκάροντας σχεδόν εντελώς τον εξαερισμό.

Ένα γερό καθάρισμα αργότερα…

καθαρισμός laptop 38

Με την ψύκτρα αστραφτερά καθαρή, και αφού καθαρίσαμε τον επεξεργαστή από την παλιά θερμική αλοιφή, τοποθετούμε τη νέα.

Ποτέ δεν απλώνουμε χειροκίνητα την θερμική αλοιφή. Βάζουμε μια μικρή ποσότητα στο κέντρο του chip του επεξεργαστή, και μετά πιέζουμε με την ψύκτρα κατά την τοποθέτηση, και η πάστα θα απλωθεί όπως πρέπει.

Για να το δείτε πιο παραστατικά σε έναν επεξεργαστή σταθερού υπολογιστή, ο οποίος έχει σημαντικά μεγαλύτερη επιφάνεια, χρειάζεται ποσότητα περίπου όσο ένα ρεβύθι.

Καθαρισμός Laptop Εσωτερικά, Για Αρχάριους, Βήμα-Βήμα 05

Πιέζοντας την πάστα με ένα πλέξιγκλας, φαίνεται ακριβώς πόσο καλά απλώνεται στην επιφάνεια του επεξεργαστή.

Καθαρισμός Laptop Εσωτερικά, Για Αρχάριους, Βήμα-Βήμα 06

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά, δείτε αυτό το βίντεο, που καλύπτει όλες τις πιθανές μεθόδους, συμπεριλαμβανομένου του απλώματος με πιστωτική κάρτα, που είναι η χειρότερη μέθοδος.

Προσοχή να μην το παρακάνετε στην ποσότητα. Εκτός του ότι θα βλάψει τη θερμική αγωγιμότητα, πολλές καλής ποιότητας θερμικές αλοιφές είναι αγώγιμες, που σημαίνει πως αν ακουμπήσουν στα κυκλώματα της μητρικής μπορούν να προξενήσουν βραχυκύκλωμα.

Άπαξ και βάλατε την πάστα και τοποθετήσατε την ψύκτρα για να απλωθεί, δεν σηκώνετε πλέον την ψύκτρα για κανένα λόγο. Αν τη σηκώσετε, αχρηστεύεται η πάστα που βάλατε, και θα πρέπει να την καθαρίσετε και να βάλετε καινούρια.

Πλέον, είμαστε έτοιμοι για την επανασυναρμολόγηση

Επανασυναρμολόγηση

Συνδέουμε ξανά τον ανεμιστήρα στη Motherboard.

καθαρισμός laptop 41

Ξεκινάμε να επανατοποθετούμε σιγά σιγά τη συλλογή των βιδών που έχουμε συγκεντρώσει.

Βιδώνουμε την ψύκτρα στη motherboard

καθαρισμός laptop 43

και τον ανεμιστήρα επάνω της.

καθαρισμός laptop 44

Τοποθετούμε ξανά τη motherboard, υπό γωνία για να μπουν οι θύρες στις οπές του σασί. Δεν βιδώνουμε ακόμα καμία από τις βίδες της motherboard, θα εξηγήσω παρακάτω το γιατί.

καθαρισμός laptop 45

Συνδέουμε τα καλώδια που βγάλαμε.

καθαρισμός laptop 46

Το τροφοδοτικό, το κουμπί power (αν ήταν ξεχωριστό).

καθαρισμός laptop 47

Τη Daughterboard για την PCMCIA και τον card reader.

καθαρισμός laptop 48

Τη θήκη της PCMCIA.

καθαρισμός laptop 49

To DVD-Recorder.

καθαρισμός laptop 50

Συνδέουμε την οθόνη και την κάμερα. Θυμηθείτε, η θύρα δεξιά ήταν κενή κατά την αποσυναρμολόγηση.

καθαρισμός laptop 51

Περνάμε από τις οπές τα καλώδια που πάνε στην κάρτα WiFi.

καθαρισμός laptop 52

Τώρα, σε αυτό το σημείο θέλει προσοχή.

Θυμάστε που σας είπα να σημειώσετε ποιες βίδες βγάλατε πριν αφαιρέσετε το κάλυμμα της motherboard? Οι βίδες εκείνες ήταν και για το κάλυμμα και για τη motherboard.

καθαρισμός laptop 58

Αυτό σημαίνει πως αν βιδώσουμε τώρα όλες τις βίδες της motherboard, μετά που θα βάλουμε το κάλυμμα, οι βίδες θα έχουν ήδη μπει από κάτω, και θα πρέπει να τις ξαναβγάλουμε.

Βιδώνουμε λοιπόν τις βίδες που είναι μόνο για τη Motherboard.

καθαρισμός laptop 53

Προσοχή! Δεν σφίγγουμε πολύ αυτές τις βίδες, γιατί μπορεί μετά ο υπολογιστής να μην ανάβει. Μόλις συναντήσουμε την πρώτη αντίσταση, σταματάμε να σφίγγουμε.

Συνδέουμε ξανά το Touchpad.

καθαρισμός laptop 54

Ελέγχουμε για τίποτα μικροκαλώδια σε όλη την επιφάνεια.

καθαρισμός laptop 55

Φροντίζουμε να περάσουμε τα καλώδια από τα κανάλια που έχει προβλέψει ο σχεδιαστής.

καθαρισμός laptop 56

Δεν ξέρουμε για εσάς, αλλά νιώθουμε μια αίσθηση αρμονίας, όταν βλέπουμε τα πάντα να ταιριάζουν έτσι όμορφα.

καθαρισμός laptop 57

Βιδώνουμε τώρα και τις βίδες που δεν βάλαμε νωρίτερα στη Motherboard.

καθαρισμός laptop 58

Βάζουμε το πλαίσιο του πληκτρολογίου.

καθαρισμός laptop 18

Φροντίζουμε να πατήσει καλά και να μην εξέχει από το εξωτερικό πλαίσιο.

καθαρισμός laptop 59

Συνδέουμε το πληκτρολόγιο, βάζοντας το καλώδιο μέχρι μέσα στη θύρα και κατεβάζοντας το πλαστικό στέλεχος.

καθαρισμός laptop 60

Βιδώνουμε το πληκτρολόγιο.

καθαρισμός laptop 61

Στο πίσω μέρος συνδέουμε την κάρτα δικτύου. Το μαύρο καλώδιο πηγαίνει στο μαύρο βελάκι, το λευκό στο λευκό (γκριζάρει στη φωτογραφία, αλλά από κοντά φαίνεται η διαφορά).

καθαρισμός laptop 62

Στο γκρι καλώδιο που ήταν σκέτο, βάζουμε το θερμοσυστελλόμενο προστατευτικό.

καθαρισμός laptop 63

Τοποθετούμε τις μνήμες υπό γωνία,μέχρι οι ημικυκλικές εγκοπές να ευθυγραμμιστούν με τα μεταλλικά ελάσματα, και μετά τις πιέζουμε προς τα κάτω μέχρι να κάνουν “κλακ”.

καθαρισμός laptop 64

Τέλος, βάζουμε το σκληρό δίσκο

καθαρισμός laptop 65

Κλείνουμε το καπάκι, το βιδώνουμε,

καθαρισμός laptop 66

Βάζουμε βίδες δε όλες τις τρύπες στο κάτω μέρος.

καθαρισμός laptop 67

Τέλος, κρατάμε την ανάσα μας, και πατάμε το κουμπί Power.

καθαρισμός laptop 68

Δεν είναι το καλύτερο selfie στον κόσμο, το σήμα της Dell όμως, και ο αθόρυβος πλέον υπολογιστής, είναι η σαφής ένδειξη πως ο καθαρισμός laptop ήταν επιτυχής.

Κάθε πότε πρέπει να γίνεται ο καθαρισμός laptop?

Κατά μέσο όρο, ο καθαρισμός laptop πρέπει να γίνεται κάθε δύο χρόνια.

Αυτό το χρονικό διάστημα, όμως, διαφέρει ανάλογα με τη χρήση. Αν δουλεύουμε με το laptop σε εξωτερικό χώρο, αν το σπίτι μας έχει αρκετή σκόνη, ή αν είμαστε καπνιστές, πιθανώς να χρειαστεί ο καθαρισμός laptop στον ενάμισι χρόνο, ή και νωρίτερα.

Γενικά, καλό είναι να παρακολουθούμε τη θερμοκρασία του υπολογιστή, και αν δούμε πως αρχίζει να ανεβαίνει η μέση θερμοκρασία, καλό είναι να προετοιμαζόμαστε για τον επόμενο καθαρισμό.

Σας δυσκόλεψε ο καθαρισμός laptop?

Αν ο καθαρισμός laptop σας δυσκόλεψε, και χρειάζεστε βοήθεια, γράψτε μας στα σχόλια.

Σας θυμίζουμε πως αν το laptop δεν ανοίγει μετά τον καθαρισμό, ο νούμερο ένα λόγος είναι πως έχουμε παρασφίξει τις βίδες στη μητρική. Μόλις συναντάμε αντίσταση, πρέπει να σταματάμε.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED sale alert b10 x4 aa
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#319 - Πλήρη Αποσύνδεση Λογαριασμού Google, Dynamic Island Στα Windows 11, Παιχνίδι Google I/O 2024
QuickSteps
GamingSteps#20240322 - Battle Royale Στο WoW, Ρεκόρ Χρηστών Για Το Stardew Valley, GDC Και IGF Awards 2024
GamingSteps