Home » Hardware » Reviews » Παρουσίαση: Pimax 4K, Η Πρώτη 4K Μάσκα Εικονικής Πραγματικότητας

Παρουσίαση: Pimax 4K, Η Πρώτη 4K Μάσκα Εικονικής Πραγματικότητας

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Όλοι γνωρίζουμε το Oculus Rift, τη συσκευή που έφερε ξανά στο προσκήνιο την έννοια της εικονικής πραγματικότητας. Τώρα, μια νεοσύστατη εταιρεία από την Κίνα κυκλοφόρησε το Pimax 4K, το πρώτο VR Headset με ανάλυση 4K, τέσσερις φορές υψηλότερη από του Oculus Rift ή του HTC Vive, και το οποίο είναι διαθέσιμο στη μισή τιμή.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Για να αποφύγετε 100% οποιαδήποτε χρέωση τελωνείου κατά την παραλαβή του προϊόντος, δείτε τον οδηγό μας:

Κινέζικα Κινητά & Τι Αλλάζει Στην Αγορά Από Κίνα Χωρίς Τελωνείο

Από την 1η Ιουλίου 2021 αλλάζει το καθεστώς ΦΠΑ για ηλεκτρονικές αγορές μικρής αξίας που κάνουμε από την Κίνα καθώς και για αγορές προϊόντων υψηλότερης…

Αν ενδιαφέρεστε για την εικονική πραγματικότητα, δείτε την αναλυτική ιστορία και τις προοπτικές της τεχνολογίας…

Εικονική Πραγματικότητα: Παρελθόν, Παρόν, και Μέλλον

Μεταξύ των Oculus Rift, HTC Vive, και PlayStation VR, συναντάμε τον όρο “Virtual Reality” ολοένα και πιο συχνά. Γνωρίζατε όμως πως η λεγόμενη εικονική πραγματικότητα ξεκίνησε από…

…καθώς και την πλήρη παρουσίαση του Oculus Rift:

Παρουσίαση: VR Headset Oculus Rift – Αξίζει η Αγορά του?

Η εικονική πραγματικότητα υπόσχεται να αλλάξει οριστικά τον τρόπο που αλληλεπιδρούμε με τον υπολογιστή. Αντί να είμαστε απλοί θεατές μέσα από μια οθόνη, βυθιζόμαστε τον…

Ποια είναι η Pimax

H Pimax εδρεύει στην Shanghai, και το marketing της εταιρείας βρίσκεται στη “Silicon Valley” της Κίνας, που δεν είναι άλλη από το διάσημο πλέον Shenzhen.

Η εταιρεία έχει ως σήμα κατατεθέν το ελληνικό “π”, που συμβολίζει τη γνωστή μας Αρχιμήδεια μαθηματική σταθερά.

Pimax 4K 11

Η Pimax είναι ο δημιουργός του πρώτου 4K VR στον κόσμο, και τον Μάιο του 2016 κέρδισε στην CES ASIA το 1ο βραβείο για το καλύτερο VR headset που κυκλοφορεί στην αγορά.

Η κινέζικη εταιρεία διαθέτει ειδικά εξοπλισμένα εργαστήρια, στα οποία γίνονται όλα τα τεστ για τα VR headset που κατασκευάζει.

Ωστόσο, οι ιθύνοντες της Pimax φαίνεται να μην αρκούνται στην UHD ανάλυση. Πρόσφατα ανακοίνωσαν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη Kickstarter για 8K VR headset, με εντυπωσιακό FOV στις 200 μοίρες.

Pimax 4K 12

Σύγκριση του Pimax 4K με Oculus Rift και HTC Vive

Η αγορά της εικονικής πραγματικότητας σε οικιακό επίπεδο είναι ακόμα σε βρεφικό στάδιο, και με κανένα τρόπο δεν έχει ανακηρυχθεί κάποιος ξεκάθαρος νικητής.

Εντούτοις, τα Oculus Rift και HTC Vive είναι τα δύο πιο γνωστά συστήματα εικονικής πραγματικότητας. Επιπλέον, υποστηρίζονται από εταιρείες κολοσσούς, το Facebook και τη Valve αντίστοιχα.

Αξίζει λοιπόν να δούμε πώς συγκρίνεται η πρόταση της σχετικά μικρής και άγνωστης Pimax σε σχέση με τους μεγαλύτερους “παίχτες” στο χώρο.

Ανάλυση οθονών

Το μεγάλο “ατού” του Pimax 4K είναι η υψηλή του ανάλυση, η οποία είναι σχεδόν τετραπλάσια από την ανάλυση των Oculus Rift και HTC Vive.

Συγκεκριμένα, η συνολική ανάλυση της συσκευής ανέρχεται στα 3840×2160 με 8.294.000 pixel στα 806 PPI, ξεπερνώντας κατά πολύ τα 2160×1200 (2.592.000 pixel) του ανταγωνισμού.

Να σημειωθεί πως τόσο στην περίπτωση του Pimax 4K όσο και των Rift και Vive, οι παραπάνω αναλύσεις αφορούν και τις δύο οθόνες μαζί. Η ανάλυση της κάθε οθόνης για το κάθε μάτι είναι η μισή, 1920×2160 στο Pimax 4K και 1080×1200 στα Rift/Vive.

Το Pimax 4K σε σχέση με τους ανταγωνιστές έχει ελαφρώς χαμηλότερο ρυθμό ανανέωσης στα 60 Hz. Αυτό οφείλεται στον περιορισμό της χρήσης ενός μόνο καλωδίου HDMI για την τροφοδοσία των οθονών.

Screen Door Effect (SDE)

Η Pimax υπόσχεται στους χρήστες πως με αυτή την ανάλυση θα ξεχάσουν το ενοχλητικό πιξέλιασμα που συναντούν σε άλλα VR headsets, με χαμηλότερη ανάλυση.

Ωστόσο, όπως θα δούμε στη συνέχεια, η αλήθεια είναι κάπου στην μέση, καθότι ως φαίνεται δεν θα απαλλαγούμε εύκολα από το φαινόμενο του “Screen Door Effect“.

Πρόκειται για ένα συνολικότερο θέμα που αντιμετωπίζουν όλα ανεξαιρέτως τα VR. Λόγω της εξαιρετικά κοντινής απόστασης, όλη η εικόνα είναι σαν να βλέπουμε μέσα από ένα μόνιμο συρματόπλεγμα, ή μέσα από μια σήτα (screen door).

Παρ' όλα αυτά, εμείς διαπιστώσαμε στην πράξη ότι το πιξέλιασμα στο Pimax 4K είναι αρκετά μικρότερο από το αντίστοιχο στο φορητό Samsung Gear VR του smartphone των 2Κ που διαθέτουμε, αλλά και από το Oculus Rift που παρουσιάσαμε τον Ιανουάριο.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονίσουμε ότι το SDE σε καμία περίπτωση δεν καταστρέφει την εμπειρία. Από προσωπική χρήση γνωρίζουμε ότι σε μικρό χρονικό διάστημα ξεπερνιέται πολύ εύκολα αυτό το φαινόμενο.

Το πιο πιθανό είναι, εν μέσω της εντυπωσιακής και πρωτόγνωρης εμβύθισης, να μην το προσέξουμε καν. Άλλωστε ποιος θέλει να κοιτά μόνο το δέντρο και να χάνει όλο το δάσος?

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του VR

Το Pimax είναι ένα πολύ ελαφρύ VR headset και πολύ άνετο στη χρήση. H απουσία του πρόσθετου βάρους που δίνει συνήθως το smartphone στις φορητές μάσκες εικονικής πραγματικότητας, το καθιστούν ιδανικό για πολλές ώρες εμβύθισης.

Ας δούμε τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του πριν προχωρήσουμε στο unboxing και την εγκατάσταση, για να δούμε κατόπιν στην πράξη τι ισχύει από όλα αυτά, και τι όχι.

FOV

Η συσκευή εκτός από την υψηλή ανάλυση διακρίνεται και για το εξαιρετικό οπτικό πεδίο (FOV), που ανέρχεται στις 110 μοίρες. Επιπλέον, διαθέτει προσαρμογή 58-71 χιλιοστών από τα μάτια (IPD), για όσους φοράνε γυαλιά οράσεως.

Φακοί

Το κινέζικο VR φοράει δυο ασφαιρικούς φακούς (Aspherical lens) 53 χιλιοστών, που έχουν καλύτερο οπτικό αποτέλεσμα από τους σφαιρικούς.

Επιπλέον, το Pimax 4K VR διαθέτει σύστημα ξεθαμπώματος, που είναι το “Α” και το “Ω” στα γυαλιά της εικονικής πραγματικότητας, καθότι εκμηδενίζει το πολύ ενοχλητικό θάμπωμα των φακών.

Η αντί-ανακλαστική επίστρωση των φακών με μπλε λέιζερ, γνωστή ως “AR coating”, μειώνει την καταπόνηση των ματιών και κάνει τη θέαση ακόμη πιο ελκυστική και ρεαλιστική.

Γυροσκόπιο

Το Pimax 4K VR διαθέτει διπλό “anti-vertigo” γυροσκόπιο στα 1000Hz, που αποτρέπει την εμφάνιση ζαλάδας μετά από κάποιες ώρες χρήσης. Βέβαια αυτό είναι σχετικό και εξαρτάται πάντα από το περιεχόμενο αλλά και τις αντοχές του εκάστοτε χρήστη.

Για παράδειγμα, θα μπορούσαμε να αναφέρουμε τα περίφημα VR roller coasters. Μέσα σε λίγα λεπτά είναι παραπάνω από βέβαιο, ότι σε φυσιολογικό άνθρωπο θα υπάρξει έντονη ζαλάδα και ενδεχομένως ναυτία.

Οι περισσότεροι χρήστες που έχουν βιώσει αυτή την όχι και τόσο ευχάριστη ομολογουμένως εμβύθιση, συμπεριλαμβανομένων και ημών, δεν αντέχουν ούτε ένα λεπτό. Μάλιστα, αρκετά από αυτά τα roller coasters έχουν απαγορευτεί.

Κατά τα άλλα, το Pimax 4K αποτυπώνει με απόλυτη ακρίβεια τις κινήσεις του κεφαλιού μέσα στο τρισδιάστατο περιβάλλον, κάτι που το καθιστά ιδανικό για παιχνίδια εξομοίωσης.

Ενσωματωμένα ακουστικά

Ένα από τα πολύ χρήσιμα χαρακτηριστικά του Pimax είναι τα gaming ακουστικά που υποστηρίζουν virtual surround sound. Διαθέτουν και ενσωματωμένο μικρόφωνο για επικοινωνία με τους άλλους στο παιχνίδι.

Απαιτήσεις συστήματος

Όπως πιθανώς γνωρίζουμε, τα PC VR Headsets χρειάζονται έναν αρκετά ισχυρό υπολογιστή για να αποδώσουν επαρκώς.

Για αυτό το λόγο, οι προτεινόμενες απαιτήσεις συστήματος είναι αρκετά υψηλές. Η εταιρεία τονίζει πως το Pimax 4K δεν θα λειτουργήσει σωστά σε οποιοδήποτε παλιό ή φθηνό PC.

Παραθέτουμε αναλυτικά τις ελάχιστες προδιαγραφές που απαιτούνται στο σύστημά μας.

  • Λειτουργικό: Windows 7, 8, 10, μόνο 64-bit
  • Επεξεργαστής: Intel i5 ή παρόμοιας ισχύος και άνω
  • Κάρτα γραφικών: DirectX 3, συνιστάται NVIDIA GTX960 /AMD Radeon R9 290 ή παρόμοιας ισχύος και άνω
  • Μνήμη: 4GB RAM +
  • Συμβατότητα θυρών: Έξοδος HDMI 1.4 και USB 2.0 / 3.0

Όπως παρατηρήσαμε, θα χρειαστούμε επεξεργαστή τουλάχιστον i5 4590 και 4GB RAM. Εξαιρετικά σημαντική είναι μια ισχυρή κάρτα γραφικών, επιπέδου τουλάχιστον GTX 960 ή R9 290 και άνω. Φυσικά, ισχυρότερες κάρτες όπως η GTX 1060 θα μας καλύψουν ακόμη καλύτερα.

Πρακτικά, η σύνθεση των 900ων ευρώ στον οδηγό αγοράς υπολογιστή καλύπτει πλήρως τις ελάχιστες απαιτήσεις για το Pimax 4K.

Pimax 4K Unboxing

To Pimax 4K έρχεται σε ένα μικρό ομολογουμένως κουτί, που έχει πολύ λιτό σχεδιασμό.

Το εσωτερικό

Ανοίγοντας το χάρτινο κιβώτιο, το πρώτο πράγμα που θα δούμε είναι φυσικά το VR headset με τα καλώδια USB 3.0 και HDMI, τα λουριά του, και ένα πανί για τον καθαρισμό των φακών.

Μέσα στο κουτί σε ξεχωριστή συσκευασία βρίσκονται και τα ακουστικά. Στο πίσω τμήμα του κουτιού αναγράφονται και οι απαιτούμενες ελάχιστες προδιαγραφές, που είδαμε προηγουμένως.

Η συσκευή

Το Pimax 4K είναι κατασκευασμένο από πλαστικό ABS, και όπως προείπαμε είναι σουλουπωμένο και πολύ ελαφρύ, με βάρος στα 265 γραμμάρια.

Αν και διαπιστώσαμε ότι με τα ακουστικά γίνεται αρκετά βαρύτερο, δεν παύει να παραμένει ελαφρύ, σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Αναμφίβολα είναι πλεονέκτημα της συσκευής, ιδίως για τους χρήστες που σχεδιάζουν να το χρησιμοποιήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Πάνω στο VR δεν υπάρχει φυσικό πλήκτρο για τη ρύθμιση του IPD, καθότι η προσαρμογή γίνεται ψηφιακά. Ωστόσο, δεν θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα αν φοράμε γυαλιά. Αρκεί ο σκελετός να έχει πλάτος 145mm ή λιγότερο, και ύψος 50mm ή λιγότερο.

Το ίδιο το headset έχει αρκετά λιτή εμφάνιση. Είναι σχεδιασμένο με απλές καμπύλες, και δεν θυμίζει φουτουριστική συσκευή.

Η κάσκα διαθέτει τρία πλήκτρα στο αριστερό πάνω τμήμα της. Πρόκειται για το κουμπί τροφοδοσίας, και τα δύο πλήκτρα της έντασης του ήχου για τα ακουστικά.

Η ποιότητα κατασκευής των ακουστικών είναι συμπαγής και πολύ καλή. Το ίδιο συμπαγείς και με ποιοτική κατασκευή είναι και οι φακοί του VR, που είναι κατασκευασμένοι από γυαλί.

Όλο το σετ έρχεται αποσυναρμολογημένο. Ωστόσο, δεν θα απαιτηθεί πολύς χρόνος και προσπάθεια για να τα συνδέσουμε όλα μαζί.

Τα λουριά προσαρμόζονται για να βολεύουν στα περισσότερα μεγέθη και σχήματα κεφαλιού. Είναι κατασκευασμένα από σχετικά σκληρό πλαστικό, αλλά εύκαμπτα και με μαλακή επίστρωση εσωτερικά.

Σύνδεση και εγκατάσταση

Το PIMAX 4K συνδέεται στις θύρες HDMI και USB του υπολογιστή μας. Πρέπει λοιπόν να έχουμε ελεύθερες και ωραίες μία θύρα HDMI, και μία USB 3.0 (το 2.0 υποστηρίζεται).

Από εκεί και μετά, διαμέσου του λογισμικού και των διπλών γυροσκοπικών αισθητήρων στα 1000 Hz, το VR παρακολουθεί τις κινήσεις του κεφαλιού μας χωρίς απολύτως καμία υστέρηση, αναπαράγοντας ταυτόχρονα τις τρισδιάστατες εικόνες στην οθόνη.

Στη συσκευασία δεν περιλαμβάνεται κάποιο CD με drivers. Η εγκατάσταση του λογισμικού για να τρέξει το Pimax 4K, ομολογουμένως δεν είναι η απλούστερη, έτσι ώστε να μπορεί να την ακολουθήσει εύκολα και ο πλέον αρχάριος χρήστης.

Ως εκ τούτου, πριν συνδέσουμε το VR πρέπει να επισκεφθούμε το σχετικό φόρουμ και να εντοπίσουμε το λογισμικό που ονομάζεται Piplay, για να κατεβάσουμε την τελευταία έκδοση 1.2.91.

Η δυσκολία έγκειται στο ότι ενίοτε το Forum, αλλά και η σχετική σελίδα των λήψεων της εταιρείας, δεν μας άνοιγαν. Η αλήθεια είναι ότι χρειάστηκε αρκετή προσπάθεια, και καθυστερήσαμε αρκετά για να κατεβάσουμε το αρχείο των 619.8 MB.

Όπως είναι φυσικό, το λογισμικό δεν είναι διαθέσιμο στην Ελληνική γλώσσα.

Η δεύτερη μικρή δυσκολία έγκειται στο γεγονός ότι το Pimax 4K δυσκολεύεται στην αρχή να συνδεθεί διαμέσου του PiPlay. Ενδέχεται να μην αναγνωρίζεται στις πρώτες προσπάθειες που θα κάνουμε στη σύνδεση με το PC.

Σε αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει να το αποσυνδέσουμε και να επιχειρήσουμε ξανά τη σύνδεση. Μόλις εντοπιστεί η συσκευή, θα εμφανιστεί στην οθόνη το λογότυπο μέσα από ένα ωραίο γραφικό περιβάλλον.

Extended and Pimax Mode

Η συσκευή εκτελείται σε δύο κύριες λειτουργίες, την Extended και την Pimax Mode. Η λειτουργία Pimax είναι κλειδωμένη στην ανάλυση 1080p.

Αυτό την καθιστά στην πράξη ως VR με οθόνες 1080p / 1440p. Ενδέχεται να μας φανεί χρήσιμη αν δεν έχουμε ισχυρή κάρτα γραφικών.

Η Extended Mode δίνει την πιο καθαρή απεικόνιση και προσφέρει στο μέγιστο βαθμό τις 4K δυνατότητες του Pimax.

Η ψηφιακή ρύθμιση του IPD

Η τρίτη και τελευταία μικρή δυσκολία βρίσκεται στη ρύθμιση του IPD (Interpupillary distance), που αφορά την κρίσιμη απόσταση μεταξύ του κέντρου των δύο ματιών.

Πρόκειται για τον βασικότερο ίσως παράγοντα στη θέαση του VR περιεχομένου, που μπορεί να καταστρέψει, ή να απογειώσει την εμπειρία. Οφείλουμε να πούμε ότι θα ήταν ιδανικό αν υπήρχε η βολική και εύκολη χειροκίνητη ρύθμιση, όπως συμβαίνει στα περισσότερα φορητά VR.

Όπως προείπαμε, το Pimax 4K διαθέτει τεχνολογία αυτόματης ρύθμισης του IPD, που ωστόσο δεν είναι πάντα ακριβής.

Ως εκ τούτου, και εφόσον δεν μας ικανοποιεί η αυτόματη προσαρμογή, πρέπει μέσα από το software να προχωρήσουμε στην ψηφιακή ρύθμιση που μας παρέχει το λογισμικό του Pimax.

Σε αυτήν την περίπτωση, το πρόβλημα είναι ότι σε κάθε αλλαγή απαιτείται επανεκκίνηση του λογισμικού, ενίοτε και του υπολογιστή. Ταυτόχρονα ενδέχεται να υπάρξει και απώλεια των ρυθμίσεων μερικές φορές.

Συνεργάζεται άψογα με το SteamVR

Στη συνέχεια και αφού ξεπεράσουμε αυτούς τους μικρούς σκοπέλους, δεν έχουμε πάρα να εγκαταστήσουμε απαραιτήτως το Steam.

Για τους εξοικειωμένους χρήστες είναι καλή ιδέα και η χρήση των τίτλων του Oculus Home. Με αυτόν τον τρόπο αυξάνουμε τις επιλογές μας για παιχνίδι, και όχι μόνο.

Αυτό είναι ένα άλλο πλεονέκτημα της κινέζικης συσκευής, καθότι οι VR τίτλοι των ανταγωνιστών λειτουργούν πολύ καλά στο Pimax 4K. Ούτε λίγο, ούτε πολύ, μας επιτρέπει να αναπαράγουμε περιεχόμενο που παίζει το HTC Vive.

Αυτή η δυνατότητα είναι πολύ βολική, γιατί το Piplay της εταιρείας είναι φτωχό και δύστροπο, όπως είδαμε. Επιπλέον δεν έχει πολλά παιχνίδια.

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι οι δυνατότητες για gaming μέσω του SteamVR είναι πολύ καλύτερες από τις αντίστοιχες του Oculus. Οποιοσδήποτε τίτλος του SteamVR API θα τρέξει απρόσκοπτα στο Pimax.

Ως εκ τούτου, είναι βέβαιο ότι θα βολευτούμε απόλυτα με τους πάμπολλους τίτλους του SteamVR, όπως και με το ενσωματωμένο WithinVR. Δεν χρειάζεται να ψάχνουμε από εδώ και από εκεί, και να χαθούμε στη μετάφραση.

Το VR στη χρήση

Η οθόνη 4K του PIMAX αποδίδει τα μέγιστα με το εξωπραγματικό τρισδιάστατο περιβάλλον. Στην έρευνα διαπιστώσαμε ότι όλοι σχεδόν οι χρήστες αναφέρουν ότι το Screen Door Effect είναι σημαντικά μικρότερο από το Oculus και το HTC Vive.

Η εταιρεία ισχυρίζεται, όπως είδαμε στις προδιαγραφές, ότι το FOV είναι στις 110 μοίρες. Ωστόσο, από την προσωπική μας εμπειρία με VR μάσκα στις 90 μοίρες, έχουμε την αίσθηση ότι το Pimax βρίσκεται στα ίδια επίπεδα.

Παρ' όλα αυτά, παιχνίδια όπως το Elite Dangerous του Steam VR που δοκιμάσαμε, ήταν στα σίγουρα η απόλυτη ευχαρίστηση.

Το γεγονός ότι πολλά games προσομοίωσης μπορούν να εκτελεστούν μόνο με τους γυροσκοπικούς αισθητήρες του Pimax 4K, το καθιστά πολύ βολικό. Αρκεί μόνο η κίνηση του κεφαλιού μας.

Πρέπει να θυμόμαστε ότι το Pimax δεν υποστηρίζει ελεγκτές κίνησης όπως το Vive ή το Oculus. Ωστόσο, τα περισσότερα VR games στο Steam υποστηρίζουν πληκτρολόγιο και ποντίκι.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφέρουμε ότι η χρήση του Pimax 4K δεν αφορά μόνο τα παιχνίδια. Είναι παραπάνω από βέβαιο ότι η εμβύθιση σε 360° βίντεο μπορεί να προκαλέσει το ίδιο ρίγος.

Το βασικότερο είναι ότι με τέτοιου είδους εμπειρίες εικονικής πραγματικότητας, που δεν αφορούν μόνο παιχνίδι, θα αποφύγουμε την αναπόφευκτη κόπωση και ζαλάδα, που είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει το gaming στο Pimax 4K, όπως συμβαίνει άλλωστε με όλες τις VR μάσκες.

Όπως είναι φυσικό, η κινεζική συσκευή είναι συμβατή και λειτουργεί άψογα για όλους αυτούς τους σκοπούς. Τέτοια 360° 3D βίντεο μπορούμε να βρούμε στην εφαρμογή WithinVR του SteamVR που είδαμε προηγουμένως, και όχι μόνο.

Επιτρέπει VR player και VR desktop

Παρότι η ανάλυση έχει μεγάλη σημασία στα VR, τα περισσότερα από τα βίντεο που θα βρούμε στο διαδίκτυο, δυστυχώς είναι σε μέτρια ποιότητα.

Για να αξιοποιήσουμε στο έπακρο την ανάλυση 4K του PIMAX, θα χρειαστεί να κάνουμε λήψη περιεχομένου με υψηλή ποιότητα από ανεξάρτητα site.

Κατόπιν, μπορούμε να τα αναπαράγουμε τοπικά χρησιμοποιώντας έναν δωρεάν 360 Player, όπως ο SourVR Video Player.

Επιπλέον, το Pimax 4K είναι ιδανικό για να κατεβάσουμε ένα Virtual Desktop, και να αυξήσουμε ακόμη περισσότερο την πραγματική αίσθηση του βάθους. Σε αυτή την περίπτωση τα βίντεο 360° του YouTube θα είναι ιδανικά για το Pimax.

Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, με τις δυο προηγούμενες προσθήκες μπορούμε να επεκτείνουμε και άλλο τις επιλογές μας με το κινέζικο VR.

Με απλά λόγια, αν τα VR 3D βίντεο είναι το κύριο μέλημά μας, τότε το Pimax ενδέχεται να μας εξυπηρετήσει καλύτερα από τις δύο επώνυμες μάσκες VR του ανταγωνισμού.

Για παράδειγμα, μπορούμε να παρακολουθήσουμε καλύτερα από οποιοδήποτε άλλο headset, άνετα και δωρεάν, όλες τις 3D ταινίες που υπάρχουν στο διαδίκτυο.

Το καλύτερο site που θα μας δώσει αυτή την ευκαιρία του απόλυτου τρισδιάστατου σινεμά στο Pimax 4K, είναι φυσικά το YIFY, για το οποίο έχουμε αναφερθεί σε παλαιότερους οδηγούς.

Υπέρ

  • Υψηλή ανάλυση 4K με το ελάχιστο δυνατό SDE
  • Ανίχνευση κίνησης κεφαλής υψηλής ακρίβειας χωρίς έξτρα ελεγκτές και συνδεσμολογία
  • Ακουστικά υψηλής ποιότητας που παρέχουν λεπτομερή ήχο
  • Άριστη απόδοση σε VR games προσομοίωσης
  • Απρόσκοπτη λειτουργία με το SteamVR API
  • Συνεργάζεται με το Oculus Home και τις εφαρμογές του
  • Εξαιρετικές δυνατότητες για VR βίντεο και 3D ταινίες
  • Ιδανική σχέση απόδοσης/τιμής

Κατά

  • Δεν περιλαμβάνονται ελεγκτές αφής / κίνησης
  • Το λογισμικό Piplay είναι ανεπαρκές
  • Η προσαρμογή του IPD είναι δύσκολη και απροσδιόριστη
  • Απαιτείται δυνατό PC

Είναι διαθέσιμο το Pimax 4K στην Ελλάδα?

Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, δεν υπάρχουν ελληνικά καταστήματα που να διαθέτουν το Pimax 4K. Ο μόνος τρόπος για να το προμηθευτούμε στη χαμηλότερη δυνατή τιμή, είναι το διεθνές e-shop Gearbest στα 325€.

Αξίζει το Pimax 4K σαν αγορά?

Δεν χωρά αμφιβολία ότι οι νέες τεχνολογίες απευθύνονται σε δύο κατηγορίες χρηστών. Από τη μία είναι οι χρήστες που έχουν σημαντική οικονομική άνεση. Από την άλλη, οι φανατικοί χομπίστες που σκοπεύουν να κόψουν από αλλού για το χόμπι τους.

Το κόστος του Pimax σίγουρα δεν είναι χαμηλό. Ωστόσο, αν το συγκρίνουμε με το αντίστοιχο των επωνύμων ανταγωνιστών, δεν είναι και απαγορευτικό, για κάποιον που θέλει εδώ και τώρα να βιώσει την εμπειρία του VR Gaming PC.

Το βέβαιο όμως είναι πως αν δεν ανήκουμε σε μία από τις παραπάνω κατηγορίες, το Pimax 4K δεν αξίζει σαν αγορά. Ωστόσο, μην ξεχνάμε ότι μπορούμε να παίξουμε όλα τα παιχνίδια δωρεάν στο PC και χωρίς VR.

Όλα τα Παιχνίδια Δωρεάν στα Windows, Για Δοκιμή Πριν την Αγορά

Πολλοί από εμάς, πριν αγοράσουμε ένα PC game, θα θέλαμε να δούμε από πρώτο χέρι αν μας αρέσει ή όχι. Ενώ θα βρούμε περιορισμένα δωρεάν…

Εσείς σκέφτεστε να αγοράσετε VR?

Αν σας γεννήθηκαν απορίες και θέλετε να μοιραστείτε την δικιά σας άποψη για το Pimax 4K, ή έχετε προσωπική εμπειρία με κάποια άλλη μάσκα εικονικής πραγματικότητας, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

Αγορά Laptop €449-€3.955: Τα Καλύτερα Της Εβδομάδας 25/10-31/10
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#323 - Windows Παιχνίδια Σε Android Κινητό, Dark Mode Στο VLC, Απενεργοποίηση PC Με Σημειωματάριο
QuickSteps
GamingSteps#20240420 - Φορητό PlayStation 1, Επιστήμονας Βρήκε Τον Καλύτερο Οδηγό Του Mario Kart 8, Cities: Skylines II
GamingSteps