Home » Internet » Δημιουργία Ιστοσελίδας » Πολυεθνικές Επιχειρήσεις που Ξεκίνησαν με Μικρό Κεφάλαιο

Πολυεθνικές Επιχειρήσεις που Ξεκίνησαν με Μικρό Κεφάλαιο

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Ο νόμος της αγοράς λέει ότι εννέα από τις δέκα Startup εταιρείες θα αποτύχουν. Υπάρχει μία ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτύχει μία εταιρεία χωρίς επιχειρηματικά κεφάλαια. Δείτε μερικά παραδείγματα εταιρειών, που ξεκίνησαν με μεγάλα όνειρα και πολύ μικρό κεφάλαιο, και έγιναν πρότυπα κερδοφόρας και πολυεθνικής επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Startup

H Startup, ένας όρος που σίγουρα έχουμε ακούσει, είναι μια εταιρεία που επιχειρεί κάτι καινοτόμο και στοχεύει σε ευρύ κοινό, μέσα από εξαιρετικά γρήγορη ανάπτυξη.

Ωστόσο, μια Startup δεν χρειάζεται να είναι ιδιαίτερα καινοτόμος σε ό,τι αφορά το επιχειρηματικό μοντέλο.

H έκρηξη της κουλτούρας των Startup ξεκίνησε από τη Silicon Valley της Καλιφόρνια, που θεωρείται ως η κοιτίδα εκατοντάδων καινοτόμων επιχειρήσεων.

Για να έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα για το πώς μπορούν να μεγαλουργήσουν οι νεοσύστατες επιχειρήσεις, θα δούμε στον οδηγό τα παραδείγματα εταιρειών που ξεκίνησαν με ιδιαίτερα μικρό κεφάλαιο.

Πριν από την εταιρεία, θα περιγράφουμε σε πρώτο πρόσωπο, ποιο ήταν το κύριο μοντέλο που ακολουθήθηκε από τα αρκετά που υπάρχουν.

Κάποιες από αυτές τις εταιρείες αγνοούσαν ότι υπάρχουν αυτοί οι κανόνες. Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που θεωρούνται ως πρότυπα, καθότι εδραίωσαν μέσα από την εντυπωσιακή επιτυχία τους, αυτά τα μοντέλα στην εποχή μας.

Επιπλέον, μερικές από αυτές τις Startup δεν είχαν καν κεφάλαιο, παρά μόνο ιδρώτα για να επενδύσουν στην έναρξή τους. Παρ' όλα αυτά, κατάφεραν να γίνουν παράδειγμα μιας εντυπωσιακής και κερδοφόρας επιχειρηματικότητας.

Δεν χρειάζεται κεφάλαιο στις αποτελεσματικές υπηρεσίες

Αν πρόκειται για νέα εταιρεία που προσφέρει υπηρεσίες, δεν χρειάζονται κεφάλαια για να ξεκινήσουμε μία τέτοια δραστηριότητα. Ούτε φυσικά χρονοβόρα και μεγαλεπήβολα επιχειρηματικά σχέδια.

Εφόσον μπορούμε να παρέχουμε υπηρεσίες που δίνουν χειροπιαστές λύσεις στους πελάτες που τις ζητούν, τότε μπορούμε άμεσα να ξεκινήσουμε μια κερδοφόρα επιχειρηματική δραστηριότητα.

Lynda Weinman – LinkedIn

Η Lynda Weinman ήταν για δεκαπέντε χρόνια freelancer πωλητής του eBay. Ταυτόχρονα, ήταν δασκάλα σχεδίασης ιστοσελίδων στα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Εκείνη την εποχή δεν υπήρχε επαρκής βιβλιογραφία πάνω στο web design. Έτσι, η σχεδιάστρια με ένα ιδιαίτερα μικρό κεφάλαιο εκκίνησης, άρχισε να παράγει βίντεο κατάρτισης για τους νέους μαθητές.

Οι υπηρεσίες που παρείχε μέσα από τα σεμινάρια, βοήθησε εκατοντάδες προγραμματιστές λογισμικού και σχεδιαστές να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους.

Μέσα σε δύο δεκαετίες, δημιούργησε μία τεράστια βιβλιοθήκη από ψηφιακό υλικό, αρκετή για να προσελκύσει το LinkedIn, που πρόσφατα πλήρωσε 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια για να αποκτήσει την εταιρεία της Lynda.com.

ShutterStock

Οι περισσότεροι από εμάς ίσως γνωρίζουμε το ShutterStock από τις εκατοντάδες stock φωτογραφίες με το λογότυπό του. Το ShutterStock ιδρύθηκε από τον Jon Oringer, έναν ερασιτέχνη φωτογράφο.

Μιλώντας για stock photos, μπορούμε να δούμε πώς να βρίσκουμε εκατοντάδες δωρεάν φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης, σε προηγούμενο οδηγό.

Πώς να Βρω Νόμιμα Δωρεάν Φωτογραφίες για Κάθε Χρήση

Η παροιμία λέει ότι μία εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις. Αναμφίβολα οι καλές εικόνες είναι κρίσιμο στοιχείο στην ιστοσελίδα που διατηρούμε, ή στις εργασίες που…

Χωρίς χρονοτριβές και μεσοπρόθεσμα επιχειρηματικά σχέδια, και με πολύ μικρό κεφάλαιο, το μόνο που έκανε ο καλλιτέχνης ήταν να συνδυάσει άμεσα το σύνολο των δεξιοτήτων του.

Χρησιμοποίησε 30.000 φωτογραφίες από την προσωπική βιβλιοθήκη του, και ξεκίνησε σε πολύ σύντομο χρόνο μια online υπηρεσία φωτογραφιών.

Σήμερα το ShutterStock αξίζει ένα δισεκατομμύριο δολάρια, μετατρέποντας τον ερασιτέχνη φωτογράφο σε αυτοδημιούργητο μεγιστάνα.

Ορίζουμε δικούς μας κανόνες στηριζόμενοι στις δυνάμεις μας

Πολλοί νέοι επιχειρηματίες χάνουν πολύτιμο χρόνο στην προσπάθεια να ακολουθήσουν τα στερεότυπα, δημιουργώντας στρατηγικές που έχουν σκοπό τα μεσοπρόθεσμα αποτελέσματα στις νεοσύστατες επιχειρήσεις τους.

Αυτό θεωρείται ως λανθασμένη τακτική όταν δεν υπάρχουν ισχυρά κεφάλαια (venture capital), που μόνο ζημιά μπορεί να προκαλέσει.

Σε αυτήν την περίπτωση, πρέπει να ορίσουμε τους δικούς μας κανόνες και να σκεφτούμε τι μπορούμε να κάνουμε σήμερα κιόλας, για να προωθήσουμε αυτή την επιχειρηματική ιδέα, χρησιμοποιώντας μόνο τις δυνάμεις μας και ό,τι πόρους έχουμε.

Apple

Αυτό ακριβώς το μοντέλο, συνειδητά ή όχι, ακολούθησε η Apple. Η περίπτωσή της είναι κάτι σαν μία ιστορία παραμυθιού με αρκετό ρομαντισμό και πολύ εγωπάθεια.

Είναι μία από τις πιο κλασικές περιπτώσεις αυτοσυντήρησης, που όταν πιστεύεις πολύ σε κάτι, μπορείς να το καταφέρεις, και ας μην έχεις χρήματα.

Ξεκίνησε ως γνωστόν από το Steve Jobs και τον Steve Wozniak, που στο μυαλό τους είχαν μόνο την κατασκευή προσωπικών υπολογιστών, και τίποτε άλλο.

Αυτό το εγχείρημα απαιτούσε κεφάλαιο, και οι δύο οραματιστές μηχανικοί δεν είχαν μία. Αναγκάστηκαν να πουλήσουν το χίπικο Volkswagen του Steve Jobs και την αριθμομηχανή του Steve Wozniak. Με αυτήν την ενέργεια, απεκόμισαν 1.500 δολάρια.

Από εκεί και μετά, με αυτό το πολύ μικρό κεφάλαιο ίδρυσαν την Apple Computer σε ένα γκαράζ. Λόγω της οικονομικής στενότητας δεν το ενοικίασαν, αλλά το δανείστηκαν από έναν φίλο. Εκεί ξεκίνησαν να κατασκευάζουν υπολογιστές.

Το αποτέλεσμα ήταν η εταιρεία των 1.500 δολαρίων, με τον καιρό να μετατραπεί στο πιο κερδοφόρο brand τεχνολογίας του πλανήτη.

Harley Davidson

Ίσως κανείς από μας δεν μπορεί να πιστέψει ότι αυτή η εταιρεία μετρά πάνω από έναν αιώνα. Το 1903 ο William Harley και οι αδερφοί Arthur και Walter Davidson ίδρυσαν μια εταιρεία μοτοσικλετών σε ένα μικρό υπόστεγο στο Milwaukee.

Η ιδέα τους ήταν απλή, που ωστόσο κανείς μέχρι τότε δεν είχε σκεφτεί. Αυτό που έκαναν ήταν να προσαρμόσουν έναν κινητήρα πάνω σε ποδήλατο.

Μπορεί να μην είχαν το μικρό κεφάλαιο που χρειαζόταν, αλλά πίστευαν πολύ σε αυτή την ιδέα. Έτσι, αναγκάστηκαν να δανειστούν χρήματα από τις οικογένειές τους. Με αυτόν τον τρόπο, την πρώτη χρονιά δημιούργησαν τρία μηχανοκίνητα ποδήλατα.

Από εκεί και μετά, με την πάροδο του χρόνου η εταιρεία απογειώθηκε, δημιουργώντας τον θρύλο της Harley Davidson που σήμερα αξίζει έντεκα δισεκατομμύρια δολάρια, και που πολύ πιθανόν όλοι γνωρίζουμε, και κάποιοι από εμάς θαυμάζουν.

Επιχειρηματικό κεφάλαιο – Venture capital

Υπάρχει μια εδραιωμένη αντίληψη στην αγορά, ότι το επιχειρηματικό κεφάλαιο είναι πρόδρομος της επιτυχίας. Το VC είναι ένα σημαντικό στοιχείο των επιτυχημένων νέων εταιρειών, αλλά δεν αποτελεί προαπαιτούμενο, ιδιαίτερα στα αρχικά στάδια.

Όσο επιχειρηματικό κεφάλαιο και αν είναι διαθέσιμο, αν δεν υπάρχει το όραμα, οι ιδέες, και η πίστη, η προσπάθεια του νέου επιχειρηματία δεν πρόκειται να αποδώσει καρπούς.

HP

Αυτό ακριβώς το μοντέλο της επιχειρηματικής σκέψης ακολούθησε η HP, που είναι μία από τις μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας, γνωστή για τους εκτυπωτές χαμηλού κόστους.

Το ξεκίνημα έγινε το 1939 σε ένα νοικιασμένο γκαράζ της Silicon Valley. Θεωρείται ως ιστορικό ορόσημο επιχειρηματικής δραστηριότητας, και είναι ένα από τα αξιοθέατα της περιοχής.

Μικρό Κεφάλαιο

Οι δυο απόφοιτοι του Stanford University, Bill Hewlett and Dave Packard είχαν μεγάλα όνειρα και ιδέες, αλλά μικρό κεφάλαιο ύψους 538 δολαρίων, που μεταφράζεται σε $9.020 στις ημέρες μας.

Το πρώτο πράγμα που έκαναν μόλις μπήκαν στο γκαράζ, ήταν να αρχίσουν να δουλεύουν πάνω στις ιδέες τους.

Κατασκεύασαν ένα ηχητικό ταλαντωτή που βελτίωνε τον τρόπο μέτρησης των ακουστικών συχνοτήτων. Μόλις ολοκληρώθηκε, τον πούλησαν αμέσως μετά στην κινηματογραφική εταιρεία Walt Disney.

Μικρό Κεφάλαιο 2

Αυτή ήταν η πρώτη επιχειρηματική πώληση της λιλιπούτειας εταιρείας των δύο συμφοιτητών, η οποία ωστόσο κέντρισε το ενδιαφέρον και άλλων εταιρειών, με αποτέλεσμα να πωληθούν εκατοντάδες τέτοιοι ταλαντωτές.

Με τα έσοδα αυτών των πωλήσεων, μέσα στο μικρό γκαράζ δημιούργησαν μία αριθμομηχανή, που την ονόμασαν τον πρώτο προσωπικό υπολογιστή.

Μαζί με την IBM, την Apple, και τη Microsoft, η HP συνέβαλε να βγει στην αγορά το PC, επιφέροντας στη συνέχεια κολοσσιαία κέρδη στην εταιρεία, και όλα αυτά με ένα πολύ μικρό κεφάλαιο.

Μικρό Κεφάλαιο 3

Body Shop

Το 1977, η Anita Roddick πήρε τραπεζικό δάνειο αξίας $6.800, και άνοιξε ένα κατάστημα με εξειδίκευση στην περιποίηση της επιδερμίδας, το γνωστό μας Body Shop.

Πολλοί από μας ίσως θα γνωρίζουμε αυτά τα μοναδικά προϊόντα καλλωπισμού και περιποίησης, με την ανάμειξη διάφορων φυσικών συστατικών.

Το Body Shop μεγαλούργησε χάρη με μία πρωτότυπη ιδέα. Ενθάρρυνε τους πελάτες του να φέρνουν τα άδεια μπουκάλια, έτσι ώστε το κόστος του προϊόντος να είναι ακόμη πιο φθηνό.

Αυτή η μικρή ιδέα είχε πολύ μεγάλα οικονομικά αποτελέσματα, και το 2006 η εταιρεία αγοράστηκε από τη L'Oreal, έναντι του ποσού του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Alienware

Δεδομένου ότι οι υπολογιστές ευρείας κατανάλωσης άρχισαν να εισέρχονται στην αγορά το 1996, είχε ως αποτέλεσμα την σταδιακή πτώση των τιμών τους.

Σε αυτή τη χρονική περίοδο, ο Alex Aguila και ο Nelson Gonzalez είχαν μια ιδέα που αποδείχτηκε χρυσός.

Ξεκινώντας μία Startup εταιρεία υπηρεσιών, με το σχετικά μικρό κεφάλαιο των 10.000 δολαρίων, άρχισαν να μετατρέπουν έτοιμους επιτραπέζιους υπολογιστές σε παιχνιδομηχανές αποκλειστικά για τους gamers, με σήμα τον εξωγήινο του Ρόσγουελ.

Το Alienware σύντομα έγινε ένα μεγάλο εμπορικό σήμα, και η εταιρεία αγοράστηκε από την Dell, έναντι του ποσού των εκατόν είκοσι εκατομμυρίων δολαρίων.

Επιχειρηματικές ιδέες μηδαμινού κόστους

Οι περισσότεροι από εμάς, ιδίως οι νεότεροι, έχουμε κάποια σχέδια για το επαγγελματικό μας μέλλον. Ενδεχομένως μέσα σε αυτά να συμπεριλαμβάνεται και μία Startup εταιρεία.

Παραθέτουμε κάποιες ενδιαφέρουσες προτάσεις για εκκίνηση online επιχειρηματικής δραστηριότητας, από την άνεση του χώρου μας. Πρόκειται για στίβο εργασίας που δεν είναι κορεσμένος, και απαιτείται πολύ μικρό κεφάλαιο, έως και καθόλου.

Blogging

Ίσως είναι μία επιχειρηματική δραστηριότητα που θα την επιθυμούσαμε σχεδόν όλοι μας. Παρότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί εν μία νυκτί, το μόνο που χρειάζεται είναι μία ιστοσελίδα και να κατοχυρώσουμε ένα domain name.

Όπως έχουμε δει σε προηγούμενο οδηγό, η προώθηση ιστοσελίδας μπορεί να γίνει εντελώς δωρεάν, και η φιλοξενία του site κοστίζει πολύ λίγο.

Δωρεάν Προώθηση Ιστοσελίδας – Όλες οι Μέθοδοι

Πολλοί πιστεύουν ότι αν δεν ξοδέψουμε χρήματα για να προωθήσουμε το δικό μας site, ξοδεύουμε απλά τον χρόνο μας. Όμως, επειδή τα ωραιότερα πράγματα στη ζωή…

Επιλέγοντας να μάθουμε μία εύκολη δωρεάν πλατφόρμα όπως το WordPress, μπορούμε να κατασκευάσουμε και μόνοι μας την ιστοσελίδα.

Κατόπιν, μπορούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε πρωτότυπο περιεχόμενο, που θα βοηθάει το κοινό να λύνει τα προβλήματα μέσα από το blog μας.

Graphic Design και Desktop Publishing

Εάν έχουμε μία καλή αίσθηση του σχεδιασμού και είμαστε εξοικειωμένοι με επεξεργασία κειμένου, ενώ παράλληλα διαθέτουμε έναν καλό εκτυπωτή υψηλής ποιότητας, μπορούμε να ξεκινήσουμε το Desktop Publishing.

Εφόσον δημιουργήσουμε ένα πραγματικά όμορφο χαρτοφυλάκιο, μπορούμε στη συνέχεια να το προωθήσουμε στην αγορά. Με την αύξηση των ψηφιακών επιχειρήσεων, η ζήτηση είναι υψηλότερη από ποτέ.

Αυτό μπορούμε να το κάνουμε ακόμα πιο αποδοτικά μέσα από κάποιο blog που θα δημιουργήσουμε.

Πωλήσεις στο eBay

Ίσως ακούγεται υπερβολικό, ωστόσο υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που κάνουν μία αξιοπρεπή διαβίωση μόνο με αυτή τη δραστηριότητα. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι αυτό έκανε και η αυτοδημιούργητη εκατομμυριούχος Lynda Weinman, που είδαμε στον οδηγό.

Η κύρια δραστηριότητα όσων πωλούν στο eBay, είναι ότι αρχικά αγοράζουν πράγματα από υπαίθριες αγορές, μεταχειρισμένα ηλεκτρονικά, vintage, και όχι μόνο, και τα μεταπωλούν στη συνέχεια στο eBay.

Το μόνο που απαιτείται σε αυτή την online επιχειρηματική δραστηριότητα, είναι μια στοιχειώδη γνώση Αγγλικών, και μία ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, μαζί βέβαια με κάποιον υπολογιστή.

Μπορούμε με μικρό κεφάλαιο να δημιουργήσουμε κάτι μεγάλο?

Είναι αλήθεια ότι στη χώρα μας δεν είναι εύκολη υπόθεση η Startup. Οι ευκαιρίες είναι λίγες σε σχέση με τις χώρες του εξωτερικού. Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όπου υπάρχει κρίση, γεννιούνται ευκαιρίες.

Άλλωστε το ίντερνετ είναι ένας τεράστιος στίβος εργασίας. Με μικρό κεφάλαιο, αν έχουμε ιδέες και δημιουργικό δαιμόνιο που μπορεί να μετατρέψει το ένα ευρώ σε δέκα, γιατί να μην μπορούμε να το κάνουμε και σε μεγαλύτερη κλίμακα?

Αν θέλετε να μοιραστείτε την άποψή σας σχετικά με το θέμα γράψτε μας στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

Αγορά-TV-Box-Από-Ευρώπη-Κίνα-E2162-E26900-Οκτώβριος-2020
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#318 - Κουμπί Πανικού Στο Android, Κρυφό Παιχνίδι Στο Instagram, Μετάφραση PDF Αρχείων
QuickSteps
GamingSteps#20240316 - Bug Διαγράφει Κόσμους Στο Minecraft, Νεότερα Για το PlayStation Pro, Summer Game Fest 2024
GamingSteps