Home » Internet » Δημιουργία Ιστοσελίδας » Γιατί η Δωρεάν Φιλοξενία Ιστοσελίδων Δεν Αξίζει

Γιατί η Δωρεάν Φιλοξενία Ιστοσελίδων Δεν Αξίζει

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Η δωρεάν φιλοξενία ιστοσελίδων, σε αντίθεση με την προώθησή τους, δεν είναι μια καλή πρακτική αν θέλουμε μία επιτυχημένη παρουσία στο ίντερνετ. Με δεδομένο ότι στις ημέρες μας το κόστος τέτοιων υπηρεσιών είναι πολύ χαμηλό, δείτε τα πολλά μειονεκτήματα του δωρεάν web hosting, και γιατί πρέπει να το αποφύγουμε.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Η αμφιλεγόμενη δωρεάν φιλοξενία ιστοσελίδων

Όταν βρισκόμαστε στα πρώτα βήματα με το site μας, είναι λογικό και αναμενόμενο να έχουμε πολύ μικρό προϋπολογισμό.

Άλλωστε αυτός ίσως να είναι και ο λόγος πού κάποιοι από εμάς ανατρέξαμε στον οδηγό για τη δωρεάν προώθηση ιστοσελίδας. Όπως είδαμε κάτι τέτοιο είναι εφικτό, και με έξυπνες κινήσεις μπορούμε να αποφύγουμε τα περιττά έξοδα.

Δωρεάν Προώθηση Ιστοσελίδας – Όλες οι Μέθοδοι

Πολλοί πιστεύουν ότι αν δεν ξοδέψουμε χρήματα για να προωθήσουμε το δικό μας site, ξοδεύουμε απλά τον χρόνο μας. Όμως, επειδή τα ωραιότερα πράγματα στη ζωή…

Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για δωρεάν φιλοξενία ιστοσελίδων, όπως είναι το WordPress και το Blogger. Ωστόσο και σε αυτά τα εργαλεία υπάρχουν βασικά μειονεκτήματα, που θα παίξουν αρνητικό ρόλο στην παρουσία μας στο ίντερνετ.

Ας δούμε λοιπόν όλα αυτά τα μειονεκτήματα που οδηγούν στο ασφαλές συμπέρασμα, ότι δεν αξίζει να χάσουμε τον χρόνο μας με το δωρεάν web hosting.

Δεν έχουμε την κυριότητα της ιστοσελίδας μας

Το θέμα της πλήρους κυριότητας είναι ένα από τα βασικότερα μειονεκτήματα στη δωρεάν φιλοξενία ιστοσελίδων. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι σε αυτές τις υπηρεσίες ισχύει απόλυτα το ουδέν μονιμότερον του προσωρινού.

Όταν χρησιμοποιούμε μία δωρεάν υπηρεσία web hosting, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα παραμένουμε ακλόνητοι εκεί.

Στο παρελθόν μεγάλες εταιρείες που προσέφεραν δωρεάν φιλοξενία ιστοσελίδων, όπως η Yahoo με το GeoCities, αποφάσισαν αιφνιδιαστικά τη διακοπή.

Η εταιρεία δυστυχώς διατηρεί το δικαίωμα να αναστείλει τους λογαριασμούς μας, και να αποφασίσει τη διακοπή του web hosting.

Ενδέχεται να προφασιστεί πολλούς και διάφορους λόγους. Συνήθως είναι οι πολλοί όροι με τα ψιλά γράμματα που προσπεράσαμε βιαστικά, αποδεχόμενοι ότι είμαστε απλά φιλοξενούμενοι.

Μπορούμε να φανταστούμε πόσο απογοητευτικό θα είναι όταν έχουμε ξοδέψει τόσο χρόνο για την ιστοσελίδα μας, αίφνης κάποια στιγμή το site να βρεθεί στο κενό.

Αντιθέτως, η πληρωμένη φιλοξενία ιστοσελίδας θα μας δώσει έναν λογαριασμό, όπου θα μπορούμε να κατεβάσουμε ολόκληρη την ιστοσελίδα σε μορφή backup.

Με αυτό το τρόπο μας δίνεται η δυνατότητα να κρατάμε συχνά – πυκνά αντίγραφα ασφαλείας. Έτσι θα είμαστε σε θέση να επαναφέρουμε σε λειτουργία το site ανά πάσα στιγμή, ακόμα κι αν αποφασίσουμε να αλλάξουμε πάροχο.

Δεν μπορούμε να πάρουμε το website μαζί μας

Είναι λογικό το δωρεάν web hosting να φαίνεται ελκυστικό για τους νέους κατόχους μιας σελίδας.

Άλλωστε, οι πιο γνωστές δωρεάν υπηρεσίες μέσα στο πακέτο τους περιλαμβάνουν και κάποια ωραία πρότυπα και μοντέλα σχεδιασμού για το site, τα ονομαζόμενα templates.

Όλο ανεξαιρέτως το σχεδιαστικό υλικό που σχετίζεται με την ιστοσελίδα μας, συμβάλλει στη γενικότερη εμφάνιση και βελτίωσή της.

Το πρόβλημα εδώ είναι ότι δεν μπορούμε να πάρουμε τίποτε από όλα αυτά μαζί μας, σε περίπτωση που μας σταματήσουν, ή θέλουμε να αλλάξουμε υπηρεσία.

Κάτι τέτοιο θα έχει ως αποτέλεσμα τον επανασχεδιασμό του website αν θέλουμε ή πρέπει να μετακινηθούμε. Εν ολίγοις δεν μας ανήκει τίποτα, οπότε φτου και απ' την αρχή.

Δεν μας παίρνουν στα σοβαρά

Είχαμε αναφερθεί σε προηγούμενο οδηγό ότι το SEO είναι το κυριότερο όπλο σε μία ιστοσελίδα. Aφορά την τεχνική σε ένα σύνολο ενεργειών που απαιτούνται, έτσι ώστε να γίνει ελκυστικό το site στις μηχανές αναζήτησης (SERPS).

Στη δωρεάν φιλοξενία ιστοσελίδων η βελτιστοποίηση για τις μηχανές αναζήτησης δεν θα έχει την απόδοση που απαιτείται. Το αποτέλεσμα θα είναι να εκμηδενίζονται οι όποιες προσδοκίες είχαμε να βρεθεί το website σε μία υψηλή θέση.

Στην καλύτερη των περιπτώσεων, θα βρίσκεται σε ένα διψήφιο αριθμό κατάταξης. Ως εκ τούτου, το πιθανότερο είναι ότι κανείς επισκέπτης δεν θα μας πάρει στα σοβαρά, όπως ήδη θα έχει πράξει εις βάρος μας και η μηχανή αναζήτησης.

Αν θέλετε αναλυτικότερες πληροφορίες για το SEO, δείτε τον οδηγό μας:

Γίνε Ειδικός στο SEO: 5 οδηγοί για να Αποκτήσεις Γερές Βάσεις στο Search Engine Optimization

Στις μέρες μας είναι υπόθεση λεπτών το να δημιουργήσουμε ένα site, ακόμα και αν έχουμε μηδαμινές τεχνικές γνώσεις. Βέβαια, το να δημιουργήσουμε ένα site δεν…

Περιορισμένη προσαρμογή

Οι δωρεάν web hosting λογαριασμοί θέτουν όρια στο τι μπορούμε ή δεν μπορούμε να κάνουμε. Η σελίδα μας θα περιορίζεται δραματικά σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες για την προσαρμογή και την παραμετροποίηση της σελίδας γενικότερα.

Για παράδειγμα, αν έχουμε κάποια συγκεκριμένη ιδέα για αλλαγή στην εμφάνιση του site, και βρήκαμε κάτι πιο ωραίο που αντικατοπτρίζει με καλύτερο τρόπο το περιεχόμενο, δεν θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε αυτές τις αλλαγές που σκεφτόμαστε.

Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις του δωρεάν web hosting, δεν μπορούμε να αλλάξουμε καν την εμφάνιση και την αισθητική του site. Ούτε και να προσθέσουμε κάποια χρήσιμα plugins.

Ελάχιστη ευελιξία

Τα πληρωμένα πακέτα της φιλοξενίας ιστοσελίδων περιλαμβάνουν απεριόριστους δωρεάν λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Έτσι, με ελάχιστα ευρώ το μήνα μπορούμε να έχουμε μία ποικιλία από χρήσιμες διαφορετικές διευθύνσεις για όλους τους εμπλεκόμενους του site, και για τους διάφορους τομείς του δικτυακού μας τόπου.

Όπως είναι φυσικό και αναμενόμενο, μία τέτοια ευελιξία δεν πρόκειται να μας την παρέχει η δωρεάν φιλοξενία ιστοσελίδων.

Μειωμένο bandwidth

Πέρα από το κομμάτι της εμφάνισης, θα πρέπει να περιοριστούμε και στο μειωμένο bandwidth που είναι συνώνυμο της δωρεάν φιλοξενίας.

Το bandwidth αναφέρεται στην ποσότητα δεδομένων που μπορούν να μεταφερθούν μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Συνήθως αυτό το όριο είναι πολύ μικρό, και μπορεί εύκολα να ξεπεραστεί. Το χειρότερο όλων είναι ότι, αν ξεπεράσουμε το όριο, η σελίδα μας θα σέρνεται για το υπόλοιπο της ημέρας, είτε δεν θα λειτουργεί καθόλου.

Ωστόσο, αν η ιστοσελίδα μας δεν έχει μεγάλη επισκεψιμότητα μηνιαίως, ενδεχομένως αυτό να μην είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα.

Μικρή αποθήκευση

Η πραγματική ποσότητα των δεδομένων που μπορούν να αποθηκευτούν σε μία ιστοσελίδα μετριέται σε GB. Τα περισσότερα δωρεάν web hosting δεν μας δίνουν μεγάλες δυνατότητες αποθήκευσης.

Η μόνη εξαίρεση είναι η δωρεάν φιλοξενία του WordPress, που μας επιτρέπει να αποθηκεύουμε περίπου 3GB δεδομένων.

Παρ' όλα αυτά, αν το κύριο περιεχόμενο στο site είναι κυρίως κείμενο με φωτογραφίες, η αποθήκευση ενδεχομένως να μην είναι ένα κρίσιμο ζήτημα.

Ωστόσο, αν η ιστοσελίδα μας περιλαμβάνει αρκετά πολυμέσα και streaming, είναι βέβαιο ότι θα χρειαστούμε περισσότερο χώρο αποθήκευσης. Όπως είναι φυσικό, αυτό θα μας το δώσει μόνο η πληρωμένη υπηρεσία.

Παντελής έλλειψη ελέγχου στις διαφημίσεις

Όταν μας παρέχεται δωρεάν web hosting, πρέπει να αναρωτηθούμε τι κερδίζει η εταιρεία που μας παρέχει αυτές τις δωρεάν υπηρεσίες. Τι έσοδα έχει, έτσι ώστε να μπορεί να λειτουργεί; Είναι προφανές ότι βασίζεται στις διαφημίσεις.

Το αποτέλεσμα είναι ότι επιτρέπουμε στην υπηρεσία να τοποθετήσει στο site μας όσες διαφημίσεις θέλει και κρίνει ότι είναι απαραίτητες .

Ούτε λίγο ούτε πολύ, μπορεί να έχουμε όλων των ειδών τα banner και τα αναδυόμενα παράθυρα των διαφημιστικών στην ιστοσελίδα μας.

Το χειρότερο είναι ότι δεν θα έχουμε και κανέναν απολύτως έλεγχο, ούτε καμιά συμμετοχή σε αυτό το πάρτι.

Σε κάποιες περιπτώσεις διαφημιστικής έξαρσης, υπάρχει ο κίνδυνος να μετατραπεί το site σε spam. Kάτι τέτοιο μπορεί να βλάψει ακόμα περισσότερο την ήδη χαμηλή κατάταξη στις μηχανές αναζήτησης.

Εάν είμαστε τυχεροί και πετύχαμε μία υπηρεσία που παρέχει δωρεάν φιλοξενία ιστοσελίδων, χωρίς να μας εξαναγκάζει σε διαφημίσεις, τότε θα πρέπει να ανησυχήσουμε ακόμη περισσότερο.

Η ανησυχία εδράζεται στο ότι είναι πολύ συχνό το φαινόμενο να κλείνουν οι υπηρεσίες του δωρεάν web hosting, λόγω της έλλειψης εσόδων.

Η δωρεάν φιλοξενία ιστοσελίδων είναι ευάλωτη

Αρκετές από τις δωρεάν web hosting εταιρείες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στο κακόβουλο λογισμικό. Επιπλέον, είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να μοιραστούμε πολλές προσωπικές πληροφορίες με άλλους.

Αν η δωρεάν φιλοξενία ιστοσελίδων δεν έχει πόρους από διαφήμιση, είναι βέβαιο ότι δεν θα διαθέτει κονδύλια για να προστατεύσει το site από χάκερ, ή από άλλες κακόβουλες προθέσεις.

Σε μια τέτοια περίπτωση, ενδέχεται η σελίδα μας να υποστεί αλλοίωση και απροσδόκητες φθορές, λόγω της ανύπαρκτης ασφάλειας από την υπηρεσία.

Κακή απόδοση

Οι υπηρεσίες της δωρεάν φιλοξενίας ιστοσελίδων πρέπει να γνωρίζουμε ότι δεν έχουν καθόλου καλή φήμη για την ταχύτητα και τη διαθεσιμότητά τους.

Είναι πολύ πιθανό λοιπόν να υπάρχουν εξαιρετικά χαμηλές ταχύτητες σε ολόκληρο το site. Με απλά λόγια, η ιστοσελίδα μας ενδέχεται να σέρνεται.

Ανύπαρκτη βοήθεια και υποστήριξη

Το ό,τι πληρώσεις παίρνεις είναι προφανές ότι ισχύει και στη δωρεάν φιλοξενία ιστοσελίδων.

Σε αντίθεση με το πληρωμένο web hosting, είναι αναμενόμενο να μην έχουμε την υποστήριξη που θα θέλαμε. Κάποιοι ενδέχεται να μην προσφέρουν καν υποστήριξη των πελατών.

Σε κάθε περίπτωση, το μόνο σίγουρο είναι ότι στα προβλήματα που θα προκύψουν, θα είμαστε μόνο εμείς και το site μας, δηλαδή απολύτως μόνοι μας.

Έλλειμμα αξιοπιστίας και εγκυρότητας

Σε πολλούς από μας έχει συμβεί να επισκεπτόμαστε μία σελίδα, και να μας βγαίνει ειδοποίηση ότι δεν υπάρχει.

Η πιο πιθανή αντίδρασή μας είναι να υποθέσουμε ότι πρόκειται για ασήμαντο site, που είτε δεν τα πήγε καλά, είτε έκανε την αρπαχτή και εξαφανίστηκε.

Ως παράδειγμα μπορούμε να αναφέρουμε το γνωστό στους περισσότερους από μας “404 error”. Το συναντάμε συνήθως όταν πατάμε πάνω σε έναν σύνδεσμο ενός site, και αίφνης ανακαλύπτουμε ότι η σελίδα δεν υφίσταται.

Το δωρεάν hosting δεν θα μας δώσει τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε μία προσαρμοσμένη σελίδα σφάλματος, που συνήθως προσφέρει η πληρωμένη υπηρεσία.

Στη δωρεάν φιλοξενία ιστοσελίδων ο επισκέπτης θα δει απλά την προκαθορισμένη σελίδα σφάλματος της υπηρεσίας. Δεν θα είναι σε θέση να έχει μια αξιόπιστη ενημέρωση, για ποιο λόγο συμβαίνει αυτή η προσωρινή αστοχία.

Ως εκ τούτου, είναι βέβαιο ότι οι επισκέπτες θα περιέλθουν σε σύγχυση, και ενδεχομένως να νομίζουν και ότι κλείσαμε. Κάποιοι άλλοι ίσως και να θυμώσουν.

Από κάτι τέτοιες λεπτομέρειες και μόνο, γίνεται αντιληπτό ότι η δωρεάν φιλοξενία ιστοσελίδων απευθύνεται σε εκείνους που έχουν την ιστοσελίδα για χόμπι.

Είναι προφανές ότι αυτό το ανέμελο κοινό δεν έχει ως βασική προτεραιότητα στην ατζέντα του την παρουσία και την αξιοπιστία του site.

Εφόσον ανήκουμε σε αυτήν την κατηγορία, και θέλουμε οπωσδήποτε το δωρεάν web hosting, είναι ζωτικής σημασίας να αποκτήσουμε ένα δικό μας domain.

Κάτι τέτοιο θα διασφαλίσει τουλάχιστον ότι το domain θα παραμείνει μαζί μας, σε περίπτωση που η υπηρεσία της δωρεάν φιλοξενίας ιστοσελίδων βαρέσει κανόνι.

Μία καλή πρόταση για αξιόπιστο και οικονομικό web hosting

Υπάρχουν αρκετές υπηρεσίες web hosting που δεν απαιτούν πολλά χρήματα και κάνουν καλή δουλειά. Εμείς επιλέξαμε μία από τις πιο αξιόπιστες στον χώρο, και ταυτόχρονα από τις πιο προσιτές.

Τop.Ηost

Το Top.Host είναι αναμφίβολα μία από τις καλύτερες λύσεις για να φιλοξενήσει με τον πιο επαγγελματικό τρόπο το site μας. Ταυτόχρονα διαθέτει συνεχόμενη 24/7 υποστήριξη.

δωρεάν φιλοξενία ιστοσελίδων 22

Η εταιρεία προσφέρει τέσσερα διαφορετικά πακέτα, για όλες τις ανάγκες. Στην επίσημη ιστοσελίδα της θα βρούμε έναν αναλυτικό συγκριτικό πίνακα για όλα τα πακέτα. Έτσι, θα έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα πριν αποφασίσουμε.

Επιπλέον και πολύ σημαντικό, αν δεν μείνουμε απόλυτα ικανοποιημένοι από τις υπηρεσίες, μπορoύμε να αξιοποιήσουμε την εγγύηση επιστροφής χρημάτων 90 ημερών. Αυτή η διευκόλυνση προσφέρεται σε όλα τα πακέτα της εταιρείας.

δωρεάν φιλοξενία ιστοσελίδων 21

Αξίζει η δωρεάν φιλοξενία ιστοσελίδων?

Μετά από τόσα αρνητικά θέματα, ίσως πρέπει να παραδεχτούμε, ότι το δωρεάν web hosting δεν είναι τίποτε άλλο από μια παρερμηνεία της εξοικονόμησης.

Δίνοντας ένα μικρό ποσό μηνιαίως για να έχουμε μία αξιοπρεπή παρουσία στο ίντερνετ, δεν είναι μόνο ότι κερδίζουμε σε αξιοπιστία και ασφάλεια.

Δείχνουμε στους επισκέπτες ότι κοιτάμε μακρυά, και αντιμετωπίζουμε την ιστοσελίδα μας με τη σοβαρότητα που απαιτείται.

Αν σας γεννήθηκαν απορίες ή θέλετε να μας πείτε την άποψή σας σχετικά με το θέμα, γράψτε μας σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED sale alert b10 x4 aa
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#320 - Δωρεάν VPN Edge, Πλήρη Αποσύνδεση Facebook, Κρυφό Μήνυμα Σε Εικόνα, Καρτούν Εικόνα Προφίλ
QuickSteps
GamingSteps#20240322 - Battle Royale Στο WoW, Ρεκόρ Χρηστών Για Το Stardew Valley, GDC Και IGF Awards 2024
GamingSteps