Home » Internet » Υπηρεσίες στο Internet » Πώς να Βρω Νόμιμα Δωρεάν Φωτογραφίες για Κάθε Χρήση

Πώς να Βρω Νόμιμα Δωρεάν Φωτογραφίες για Κάθε Χρήση

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Η παροιμία λέει ότι μία εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις. Αναμφίβολα οι καλές εικόνες είναι κρίσιμο στοιχείο στην ιστοσελίδα που διατηρούμε, ή στις εργασίες που θέλουμε να παρουσιάσουμε. Ωστόσο, η εύρεσή τους κρύβει κινδύνους. Δείτε πόσο εύκολα και νόμιμα βρίσκουμε δωρεάν φωτογραφίες για κάθε χρήση, μέσα από τα καλύτερα σχετικά sites.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Αντιλαμβανόμαστε τις εικόνες 60.000 φορές πιο γρήγορα

Κάποιοι σνομπ “Βρετανοί διανοούμενοι” της εποχής μας, επικρίνοντας με το γνωστό φλεγματικό ύφος το πόπολο που δεν διαβάζει πολλά βιβλία, ειρωνεύονται με σχόλια του τύπου “τα βιβλία είναι δύσκολα γιατί δεν έχουν πολλές φωτογραφίες”.

Φανταστείτε τι μπορεί να λένε για εμάς. Όπως και να το κάνουμε, έχουμε παγκοσμίως από τα χαμηλότερα ποσοστά στην ανάγνωση βιβλίου.

Ωστόσο, το βιβλίο είναι μια εντελώς διαφορετική υπόθεση από τις ιστοσελίδες. Στα site, μία φωτογραφία μπορεί να περιγράψει μια μικρή ιστορία, πολύ πιο εύγλωττα από τις μακροσκελείς παραγράφους κειμένου.

Αυτό επιβεβαιώνεται και από επίσημες στατιστικές, που αναφέρουν ότι το 90% των πληροφοριών που μεταδίδονται στον εγκέφαλο είναι οπτικές.

Ο ταχύτερος υπέρ-υπολογιστής στον κόσμο, όπως ακριβώς είναι το μυαλό μας, επεξεργάζεται τις εικόνες 60,000 φορές πιο γρήγορα από ό,τι το κείμενο.

Σχετικά με τις άδειες χρήσης

Στην εισαγωγή μιλήσαμε για τους κινδύνους που κρύβονται στην εύρεση των φωτογραφιών. Ο βασικότερος όλων είναι η παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών του έργου.

Κατ' αρχάς, μεγάλος αριθμός χρηστών, και ειδικά οι αρχάριοι ιδιοκτήτες site, πιστεύουν πως μόνο και μόνο επειδή βρήκαν μια φωτογραφία στο ίντερνετ, μπορούν να τη οικειοποιηθούν για δική τους χρήση, και είναι καλυμμένοι αν αναφέρουν την πηγή.

Αυτή η νοοτροπία είναι 100% λάθος όσον αφορά το νόμο. Ο φωτογράφος, τη στιγμή της λήψης, έχει τα πλήρη και αποκλειστικά πνευματικά δικαιώματα για τη χρήση της. Το ίδιο ισχύει και για έναν γραφίστα ή απλό χρήστη που θα συνθέσει μια εικόνα από το μηδέν.

Χωρίς τη ρητή άδεια του δημιουργού, δεν έχουμε κανένα απολύτως δικαίωμα να χρησιμοποιήσουμε φωτογραφίες από το ίντερνετ. Και όχι, το να αναγράφουμε την πηγή δεν μας καλύπτει σε κανένα βαθμό. Όπως δεν μας καλύπτει και στην αντιγραφή άρθρων.

Ο Μόνος Σωστός Τρόπος Για Αντιγραφή Άρθρων από άλλα Site

Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες επιτυχίας για μια ιστοσελίδα, είναι το να γράφουμε υψηλής ποιότητας άρθρα, σε τακτική βάση. Υπάρχει όμως ένας τρόπος να κάνουμε…

Οι περισσότερες φωτογραφίες των ιστοσελίδων που ακολουθούν στον οδηγό είναι απαλλαγμένες από τους περιορισμούς πνευματικών δικαιωμάτων.

Αυτό συμβαίνει για διάφορους λόγους. Μπορεί οι εικόνες να έχουν εισέλθει στο Public Domain – όπως αρκετές εκατοντάδες ταινίες που είναι νόμιμο να κατεβάσουμε.

Μπορεί επίσης ο δημιουργός να έχει αποποιηθεί των πνευματικών δικαιωμάτων, επιλέγοντας συνειδητά κάποια ελεύθερη άδεια χρήσης, όπως η Creative Commons.

Δωρεάν φωτογραφίες για δημόσια και εμπορική χρήση

Ο δημιουργός που επιλέγει μια ανοιχτή άδεια χρήσης, αποδέχεται την δωρεάν διάθεση της δημιουργίας του στο κοινό. Ούτε λίγο ούτε πολύ, εγκαταλείπει όλα τα πνευματικά δικαιώματά που απορρέουν από τον σχετικό νόμο.

Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να αντιγράψουμε, να τροποποιήσουμε, και να διανέμουμε το έργο. Ακόμη και για εμπορικούς σκοπούς, χωρίς να ζητήσουμε καμία απολύτως άδεια.

Η άδεια χρήσης δεν αφορά μόνο φωτογραφίες, αλλά και οποιοδήποτε άλλο έργο δημιουργίας, βίντεο, κείμενο, μουσική, κλπ.

Μουσική με Δικαιώματα στο YouTube – Οι Περιορισμοί

Μέχρι πρότινος, αν θέλαμε να ανεβάσουμε ένα βίντεο στο YouTube, έπρεπε να περιμένουμε να ανέβει ολόκληρο πρώτα για να δούμε τις επιπτώσεις αν είχαμε χρησιμοποιήσει…

Creative Commons

Ο δικτυακός τόπος του Creative Commons, εκτός των άλλων, διαθέτει και ένα εύχρηστο εργαλείο αναζήτησης.

Μας επιτρέπει να αναζητήσουμε με πολύ βολικό τρόπο χιλιάδες δωρεάν εικόνες, μέσα από τις γνωστότερες ιστοσελίδες για επαγγελματική φωτογραφία.

Μερικές εξ αυτών είναι οι γνωστές στους περισσότερους από εμάς Google Images, το Wikimedia Commons, το Flickr, και το Pixabay.

Το εργαλείο αναζήτησης περιλαμβάνει πολλές επιλογές, αναλόγως την αναζήτηση που θέλουμε. Έτσι, προσφέρει επαγγελματικές φωτογραφίες που είναι διαθέσιμες για τροποποίηση και προσαρμογή για εμπορικούς σκοπούς.

Στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι βέβαιο ότι οι φωτογραφίες είναι απαλλαγμένες από πνευματικά δικαιώματα.

Ωστόσο, η εξαιρετική υπηρεσία συμβουλεύει τους χρήστες να επιβεβαιώνουν για κάθε ενδεχόμενο την αδειοδότηση για την ελεύθερη χρήση.

Αυτό που κάνουμε είναι να ελέγξουμε αν η φωτογραφία συνοδεύεται από το σχετικό εικονίδιο της δημόσιας χρήσης και ενδέχεται να διαφοροποιείται ανάλογα με την υπηρεσία που επιλέξαμε στην αναζήτηση.

Unsplash

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα και πιο έγκυρα site, στο οποίο μπορούμε να βρούμε δωρεάν φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης απολύτως νόμιμα.

Όλες οι εικόνες στο Unsplash είναι απελευθερωμένες από τα πνευματικά δικαιώματα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις φωτογραφίες
όπως εμείς νομίζουμε.

Το site προσθέτει κάθε δέκα μέρες καινούργιες φωτογραφίες. Όλες ανεξαιρέτως οι εικόνες του Unsplash διακρίνονται από τον εξαιρετικό φωτισμό, και υπάρχει τεράστια ποικιλία θεμάτων.

Κάθε φωτογραφία περιλαμβάνει και μια σύνδεση με τον φωτογράφο. Έτσι, αν θέλουμε μπορούμε να μάθουμε περισσότερα για τη συγκεκριμένη εικόνα και τον γενναιόδωρο δημιουργό της.

To Unsplash, εκτός των άλλων, μας προσφέρει και μία επέκταση, με την οποία μπορούμε να έχουμε όμορφες φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης σε κάθε νέα καρτέλα που ανοίγουμε στον Chrome.

Pixabay

Το Pixabay είναι ευρέως γνωστό για τις πάμπολλες δωρεάν φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης. Όλες οι εικόνες είναι διαθέσιμες για να τις κατεβάσουμε απολύτως νόμιμα με τη σφραγίδα του Creative Commons.

Η εξαιρετική σελίδα του Pixabay διαθέτει πολύ καλή αναζήτηση στα είδη και τις κατηγορίες των φωτογραφιών που θέλουμε να βρούμε.

Το μόνο αρνητικό, αν θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε έτσι, είναι ότι στην αρχή της αναζήτησης, εμφανίζονται μερικές εικόνες με το σήμα του Shutterstock, που είναι και ο χορηγός της ιστοσελίδας.

Το Pixabay, εκτός από τις δωρεάν φωτογραφίες, διαθέτει και πληθώρα από βίντεο για νόμιμη χρήση. Επιπλέον προσφέρει και δύο apps για Android και iOS.

Με αυτόν τον τρόπο αν κάνουμε μία απλή εγγραφή και ανοίξουμε λογαριασμό στο site, μπορούμε να ανεβάζουμε και τις δικές μας φωτογραφίες που τραβήξαμε με το κινητό.

Αν μη τι άλλο, είναι και μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να δείξουμε τα δικά μας έργα που σίγουρα θα βελτιωθούν ακόμα περισσότερο, αν διαβάσουμε και τον ακόλουθο οδηγό:

Gratisography

Το Gratisography είναι αναμφίβολα ένα από τα καλύτερα μέσα για να αποκτήσουμε νόμιμα και δωρεάν φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης.

Η ιστοσελίδα διακρίνεται για την ιδιομορφία των εικόνων που διακινεί. Οι περισσότερες φωτογραφίες επικεντρώνονται ως επί το πλείστον στο design και στη χαλαρή εικαστική παρέμβαση.

Η δημιουργία του Gratisography οφείλεται σε μία ιδέα του εκκεντρικού Νεοϋορκέζου καλλιτέχνη Ryan McGuire, που είναι ιδιοκτήτης του Bells Design. Πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά και πρωτοποριακά studio φωτογραφίας του Μεγάλου Μήλου.

Η ιστοσελίδα προσφέρει μία τεράστια συλλογή από δωρεάν φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης, τις οποίες στην κυριολεξία μπορούμε να τις κάνουμε ότι θέλουμε.

Το Gratisography είναι χωρίς αμφιβολία ιδανικό για την ανεύρεση καλλιτεχνικών φωτογραφιών υψηλής αισθητικής και ποιότητας.

IM Free

Το IM Free μας προσφέρει μία επιμελημένη συλλογή από δωρεάν φωτογραφίες. Οι περισσότερες εξ αυτών είναι διαθέσιμες για προσωπική ή εμπορική χρήση.

Οι επιλογές για τις εικόνες καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως η φύση, η τεχνολογία, ο αθλητισμός, και πολλά άλλα ακόμη.

Ωστόσο, επειδή όλες οι δωρεάν φωτογραφίες προέρχονται από διάφορες ιστοσελίδες τρίτων, είναι καλή ιδέα να βεβαιωθούμε ότι έχουμε τις αναμενόμενες άδειες σε κάποιες μεμονωμένες εικόνες, πριν από τη λήψη και τη χρήση τους.

New Old Stock

Πρόκειται για εξαιρετικό site που διαθέτει Vintage φωτογραφίες από τα δημόσια αρχεία, χωρίς τους γνωστούς περιορισμούς πνευματικών δικαιωμάτων.

Αρκετές από τις δωρεάν φωτογραφίες του New Old Stock εισήλθαν στο public domain εξαιτίας της ηλικίας τους. Αυτό καθιστά το site ως ένα από τα καλύτερα για ανεύρεση ασπρόμαυρων παλαιών φωτογραφιών.

Οι περισσότερες εικόνες περιλαμβάνουν σύντομες περιγραφές και είναι υψηλής ανάλυσης.

Picography

Το Picography προσφέρει πολύ όμορφες και φυσικές φωτογραφίες που είναι ελεύθερες να χρησιμοποιηθούν με όποιον τρόπο θέλουμε.

Το site είναι παρόμοιο με το Unsplash και μας δίνει το δικαίωμα να δημιουργήσουμε συλλογές από τις εικόνες που εντοπίζουμε.

Οι περισσότερες δωρεάν φωτογραφίες είναι υψηλής ανάλυσης και συνοδεύονται με link για τον δημιουργό τους.

Death to the Stock Photo

Αναμφίβολα το site έχει το πιο “επιθετικό” όνομα που παραπέμπει ευθέως στο απόλυτο μέσο για δωρεάν φωτογραφίες. Πράγματι το Death to the Stock Photo προσφέρει πάμπολλες εικόνες για προσωπική και νόμιμη εμπορική χρήση.

Το site μας προτείνει να γραφτούμε σε μία λίστα, και κάθε μήνα στις νέες φωτογραφίες που προστίθενται, θα είμαστε οι πρώτοι που θα ενημερωνόμαστε σχετικά στο e-mail μας.

Δωρεάν Φωτογραφίες 35

Google Images

Αφήσαμε για το τέλος τις φωτογραφίες της Google, γιατί ως η πιο γνωστή υπηρεσία, είναι πολύ πιθανό να τη χρησιμοποιούμε ήδη οι περισσότεροι από εμάς.

Οι Google Images θέλουν την απαραίτητη προσοχή, γιατί οι περισσότερες δεν είναι απελευθερωμένες από τους περιορισμούς πνευματικών δικαιωμάτων. Επιβάλλεται λοιπόν να χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία της σελίδας, έτσι ώστε να αποφύγουμε κάποια παραβίαση.

Σε αυτήν την περίπτωση η αναζήτησή μας πρέπει να γίνει αφού πρώτα έχουμε βεβαιωθεί ότι ορίσαμε μέσα από τα εργαλεία της υπηρεσίας, την επισήμανση για εκ νέου χρήση μαζί με τροποποίηση.

Για πολύ περισσότερα σχετικά με το Google Images, δείτε τον σχετικό οδηγό:

FEATURED Αναζήτηση Εικόνας 7 Χρήσιμα Μυστικά & Κόλπα Στις Εικόνες Google Σε PC Κινητό
Αναζήτηση Εικόνας: 7 Μυστικά Και Κόλπα Στις Εικόνες Google Σε PC & Κινητό

Αν μας ενδιαφέρει η αναζήτηση εικόνας στο Internet, σίγουρα γνωρίζουμε τις Εικόνες Google. Εκτός από την απλή αναζήτηση με λέξεις-κλειδιά, η Google παρέχει μια σειρά…

Εσείς ψάχνετε δωρεάν φωτογραφίες για κάθε χρήση?

Όποιο και αν είναι το είδος της εικόνας που ψάχνουμε, όπως είδαμε υπάρχει μια πληθώρα από χρήσιμες ιστοσελίδες που διαθέτουν νόμιμες και δωρεάν φωτογραφίες.

Οι εικόνες της Google που καταφεύγουμε συνήθως είναι μια λύση. Όμως, εκτός του ότι δεν είναι όλες ελεύθερες, οι περισσότερες πάσχουν στην ποιότητά τους.

Τα site του οδηγού θα μας δώσουν την υψηλότερη ανάλυση και ποιότητα που αρμόζει στην παρουσίασή μας. Ταυτόχρονα δίνουν και αίγλη στην ιστοσελίδα μας, αυξάνοντας ενδεχομένως και την επισκεψιμότητά της.

Αν σας γεννήθηκαν απορίες ή θέλετε να μοιραστείτε τις δικές σας εντυπώσεις και να προτείνετε αλλά μέσα για νόμιμες και δωρεάν φωτογραφίες, γράψτε μας στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED SALE ALERT τελικο
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#324 - Προβλήματα Χάρτες Google, Η Χαμηλότερη Τιμή Παιχνιδιού Στο Steam, Dark Mode Στο Google Drive
QuickSteps
GamingSteps#20240426 - Η Valve Έκλεισε “Κενό” Στην Πολιτική Των Refund, Ρεκόρ Παικτών Fallout, Nintendo vs Garry's Mod
GamingSteps