Home » Software » Δωρεάν Εφαρμογές » Μέγεθος Φακέλων στο Δίσκο: Ποιοι Πιάνουν πιο Πολύ Χώρο?

Μέγεθος Φακέλων στο Δίσκο: Ποιοι Πιάνουν πιο Πολύ Χώρο?

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Μπορεί οι σκληροί δίσκοι να μην αναγράφουν την πραγματική τους χωρητικότητα, αλλά όσο πάνε γίνονται και μεγαλύτεροι. Αν όμως ο δίσκος μας έχει παραγεμίσει, μια δωρεάν εφαρμογή μας δείχνει το μέγεθος φακέλων σε όλο δίσκο, για να ξέρουμε από που να ξεκινήσουμε την εκκαθάριση.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Οι εφαρμογές για το μέγεθος φακέλων είναι επίσης πολύ χρήσιμες αν ο δίσκος μοιάζει να γεμίζει ανεξέλεγκτα χωρίς προφανή λόγο, για να εντοπίσουμε που βρίσκονται τα αρχεία που τον γεμίζουν (αν είναι πχ αρχεία Temp ή Temporary Internet Files).

Βρίσκοντας το μέγεθος φακέλων με το TreeSize

Μέγεθος Φακέλων στο Δίσκο - Ποιοι Πιάνουν πιο Πολύ Χώρο 01

Σε αντίθεση με πολλές δωρεάν εφαρμογές, το Treesize δεν προσπαθεί να μας ξεγελάσει στο να εγκαταστήσουμε toolbars ή ανεπιθύμητα προγράμματα. Η εγκατάσταση γίνεται απλά και απρόσκοπτα.

Μετά την εγκατάσταση, κάνοντας δεξί κλικ σε οποιοδήποτε φάκελο, ή ακόμα και σε ένα ολόκληρο τοπικό δίσκο, εμφανίζεται η επιλογή “TreeSize Free”.

Μέγεθος Φακέλων στο Δίσκο - Ποιοι Πιάνουν πιο Πολύ Χώρο 02

Αν ο φάκελος ή ο δίσκος περιέχει κάποιο “κλειδωμένο” φάκελο συστήματος, το πρόγραμμα θα μας προτείνει αυτόματα να το ξαναξεκινήσουμε με δικαιώματα διαχειριστή (administrator).

Μέγεθος Φακέλων στο Δίσκο - Ποιοι Πιάνουν πιο Πολύ Χώρο 03

Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, αναλόγως φυσικά του μεγέθους του δίσκου και των αρχείων που περιέχει, έχουμε αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με το μέγεθος φακέλων, ταξινομημένων από τον μεγαλύτερο προς τον μικρότερο φάκελο.

Μέγεθος Φακέλων στο Δίσκο - Ποιοι Πιάνουν πιο Πολύ Χώρο 04

Κάνοντας κλικ στο βελάκι δίπλα σε κάθε φάκελο, εμφανίζονται οι υποφάκελοι, επίσης από τον μεγαλύτερο προς τον μικρότερο.

Μέγεθος Φακέλων στο Δίσκο - Ποιοι Πιάνουν πιο Πολύ Χώρο 05

Πάντως, από τη γενική επισκόπηση, βλέπουμε πως ο δεύτερος μεγαλύτερος φάκελος στο σύστημα μετά τα Windows είναι ο Windows.old, που εμφανίζεται όταν αναβαθμίζουμε από μια παλαιότερη έκδοση των Windows σε μια νεότερη.

Αναλυτικές πληροφορίες για τη διαγραφή του Windows.old θα βρείτε στον οδηγό μας:

Διαγραφή Windows.old μετά το Windows Fall Creators Update

Όποτε αναβαθμίζουμε ανάμεσα στις εκδόσεις των Windows 10, ή αλλάζουμε από Windows 7 / 8.1 σε Windows 10, στον τοπικό δίσκο C: θα βρούμε το…

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το μέγεθος φακέλων

Κάνοντας κλικ στα διάφορα εικονίδια του προγράμματος μπορούμε να εκφράσουμε το μέγεθος φακέλων σε ποσοστό…

Μέγεθος Φακέλων στο Δίσκο - Ποιοι Πιάνουν πιο Πολύ Χώρο 06

ή να δούμε τον αριθμό αρχείων.

Μέγεθος Φακέλων στο Δίσκο - Ποιοι Πιάνουν πιο Πολύ Χώρο 07

Τέλος, αν θέλουμε να επέμβουμε σε κάποιο φάκελο, κάνοντας κλικ στο αντίστοιχο κουμπί μπορούμε να τον ανοίξουμε μέσω του Windows Explorer.

Μέγεθος Φακέλων στο Δίσκο - Ποιοι Πιάνουν πιο Πολύ Χώρο 08

Προσοχή στη διαγραφή

Όσο μέγεθος κι αν έχουν τα Windows και υποφάκελοι όπως το System32 ή το WinSxS, που συνήθως είναι οι δύο μεγαλύτεροι υποφάκελοι, δεν σβήνουμε ποτέ, τίποτα σε αυτούς! Πρόκειται για απαραίτητα αρχεία συστήματος, χωρίς τα οποία δεν θα ξεκινούν καν τα Windows.

Μέγεθος Φακέλων στο Δίσκο - Ποιοι Πιάνουν πιο Πολύ Χώρο 09

Φακέλους εντός των Windows που περιλαμβάνουν προσωρινά αρχεία Temp μπορούμε να τους διαγράψουμε με ασφάλεια μέσω του Ccleaner.

Αν είναι ογκώδης ο φάκελος Program Files θα πρέπει να κάνουμε απεγκατάσταση ενός ή περισσοτέρων προγραμμάτων από τον υπολογιστή μας. Μπορούμε να την κάνουμε είτε μέσω των Windows, ή χρησιμοποιώντας ειδικές εφαρμογές.

Απεγκατάσταση Προγραμμάτων Οι Καλύτερες Δωρεάν Εφαρμογές
Απεγκατάσταση Προγραμμάτων: Οι Καλύτερες Δωρεάν Εφαρμογές

Η απεγκατάσταση προγραμμάτων μέσα από τα Windows, με τον uninstaller του εκάστοτε προγράμματος, συχνά είναι ανεπαρκής. Ανάλογα με την εφαρμογή, η απεγκατάσταση μπορεί να αφήσει…

Αν το System Volume Information έχει μεγάλο μέγεθος, θα πρέπει να ελέγξουμε τις ρυθμίσεις της επαναφοράς συστήματος.

Για εξωτερικούς δίσκους ή φακέλους που έχουμε δημιουργήσει εμείς και έχουμε γεμίσει με αρχεία, μπορούμε να σβήσουμε ό,τι θέλουμε χωρίς κίνδυνο για το σύστημα.

Μέγεθος Φακέλων στο Δίσκο - Ποιοι Πιάνουν πιο Πολύ Χώρο 10

Σας βοήθησε το να γνωρίζετε το μέγεθος φακέλων στο δίσκο?

Μπορεί οι σύγχρονοι δίσκοι να έχουν γενικά υψηλή χωρητικότητα, αν όμως έχουμε έναν μικρό ή μεσαίο SSD, κάθε gigabyte μετράει.

Αν σας άρεσε το Treesize για να μετράτε το μέγεθος φακέλων στο δίσκο, ή αν έχετε να προτείνετε κάποια τρίτη εφαρμογή, γράψτε μας στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED sale alert b10 x4 aa
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#319 - Πλήρη Αποσύνδεση Λογαριασμού Google, Dynamic Island Στα Windows 11, Παιχνίδι Google I/O 2024
QuickSteps
GamingSteps#20240322 - Battle Royale Στο WoW, Ρεκόρ Χρηστών Για Το Stardew Valley, GDC Και IGF Awards 2024
GamingSteps