Home » Smartphones-Tablets » Τι Είναι Το Jailbreak Στο iPhone/iPad Και Τι Πρέπει Να Προσέξω
Τι Είναι Το Jailbreak Στο iPhoneiPad Και Τι Πρέπει Να Προσέξω A10

Τι Είναι Το Jailbreak Στο iPhone/iPad Και Τι Πρέπει Να Προσέξω

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Σε κάθε νέα έκδοση του iOS, το Internet κατακλύζεται από ερωτήσεις χρηστών του λειτουργικού για το αν γίνεται Jailbreak, αν είναι tethered ή untethered, αν είναι ασφαλές, και άλλα. Πρόκειται για μια διαδικασία αντίστοιχη του rooting στο Android όπου απελευθερώνουμε την συσκευή και αποκτούμε τον πλήρη έλεγχο της. Στον οδηγό θα δούμε τι είναι το Jailbreak, ποια είναι τα υπέρ και τα κατά, ποια είναι τα καλύτερα εργαλεία του, και τι πρέπει να προσέξουμε αν αποφασίσουμε να το κάνουμε σε iPhone και iPad.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Τι είναι το Jailbreak

Το Jailbreaking είναι η διαδικασία της άρσης των διάφορων περιορισμών της Apple στο iPhone και το iPad. Επιτρέπει στον κάτοχο της συσκευής να αποκτήσει πλήρη πρόσβαση σε όλες τις δυνατότητες του λειτουργικού συστήματος iOS.

Ονομάζεται “Jailbreak” (JB) μεταφορικά, επειδή συμβάλλει στην απελευθέρωση όλων των δυνατοτήτων της iOS συσκευής από τη “φυλακή” που θεωρείται ότι βρίσκονται.

Είναι γνωστό ότι η Apple δεν θέλει να μπορεί να εγκαταστήσει ο καθένας ό,τι εφαρμογή θέλει στο iPhone ή το iPad του. Θέλει να έχει τον απόλυτο έλεγχο των εφαρμογών. Όποιες δεν της αρέσουν, για οποιοδήποτε λόγο, τις απαγορεύει.

Για το λόγο αυτό, το λειτουργικό σύστημα του iPhone και του iPad είναι κλειδωμένο ώστε ο χρήστης να μπορεί να εγκαθιστά εφαρμογές μόνο από το App Store της Apple.

Τι Είναι Το Jailbreak Στο iPhoneiPad Και Τι Πρέπει Να Προσέξω A4

Ουσιαστικά, στο ίδιο μας το τηλέφωνο δεν έχουμε δικαιώματα Administrator, ώστε να μπορούμε να εγκαταστήσουμε τρίτες εφαρμογές. Θα ήταν σαν στα Windows να μην μπορούμε να αλλάξουμε καθόλου αρχεία στον φάκελο Program Files.

Επίσης, πολλές άλλες ενέργειες είναι απαγορευμένες. Για παράδειγμα, δεν μπορούμε να αλλάξουμε τον προεπιλεγμένο browser ή την προεπιλεγμένη εφαρμογή για email. Ούτε να αντικαταστήσουμε themes, να προσθέσουμε widgets, ή να ενεργοποιήσουμε το tethering αν το απαγορεύει η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας.

Έτσι, είτε πρόκειται για iPhone Jailbreak, είτε για iPad Jailbreak, μπορούμε να ξεκλειδώσουμε το iOS για να εγκαταστήσουμε εφαρμογές που δεν βρίσκονται στο Apple App Store, και όχι μόνο.

Με άλλα λόγια, παίρνουμε ξανά τον πλήρη έλεγχο της συσκευής που αγοράσαμε.

Μπορούμε όχι μόνο να κάνουμε ό,τι αλλαγές θέλουμε, αλλά και να δούμε για πρώτη φορά την iOS συσκευή μας να συνεργάζεται άψογα με όλα τα υπόλοιπα λειτουργικά συστήματα και τις συσκευές μας.

Είναι μόνιμο το iOS Jailbreaking?

Το Jailbreaking είναι δυνατόν να υλοποιηθεί από ομάδες προγραμματιστών που βρίσκουν κενά ασφαλείας στον κώδικα του iOS. Τα εκμεταλλεύονται για να δημιουργήσουν εργαλεία που να επιτρέπουν το Jailbreak. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να ξεκλειδώσουν το λειτουργικό.

Από εκεί και μετά, διαθέτουν online το εργαλείο που θα μας απελευθερώσει τη συσκευή. Στη συνέχεια, το βασικότερο app που αναλαμβάνει τον κεντρικό ρόλο της βελτιστοποίησης στην jailbroken συσκευή είναι το περίφημο Cydia.

Ξεχωρίζει από το εικονίδιο με καφέ χρώμα που μοιάζει με αυτό του Dropbox, και είναι στην ουσία το σήμα κατατεθέν του Jailbreak στη συσκευή.

Παρ΄ όλα αυτά, η Apple πάντα θα θέλει να έχει τον απόλυτο έλεγχο των συσκευών που μας πουλάει.

Αυτό σημαίνει ότι στην επόμενη έκδοση του iOS θα έχει κλείσει αυτό το κενό ασφαλείας. Έτσι, οι προγραμματιστές θα πρέπει να βρουν νέα μέθοδο για Jailbreak, και να αναπτύξουν νέα εργαλεία.

Παράλληλα, οι χρήστες που θέλουν ξεκλείδωτο το iPhone και το iPad τους αναγκάζονται να παραμένουν σε παλιότερες εκδόσεις του λειτουργικού, μέχρι να βρεθεί νέο jailbreak.

Αυτό είναι και το πιο κρίσιμο ζήτημα. Με άλλα λόγια, αν δεν θέλουμε να χάσουμε το JB, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κάνουμε αναβάθμιση της τρέχουσας έκδοσης του iOS. Εκτός εάν υπάρχει διαθέσιμη λύση jailbreak για την νέα έκδοση του λειτουργικού.

Τι είναι το Jailbreak με τις ονομασίες Tethered / Untethered / Semi

Πολλές φορές, η πρώτη έκδοση Jailbreak που κυκλοφορεί για μια νέα έκδοση του iOS είναι τύπου “Tethered”.

Αυτό σημαίνει πως όταν η iOS συσκευή απενεργοποιηθεί μετά το JB, πρέπει να την συνδέσουμε μέσω καλωδίου στον υπολογιστή που εκτελεί την εφαρμογή του Jailbreaking, προκειμένου να ανοίξει.

τι-είναι-το-jailbreak-02m

Από εκεί και μετά, πρέπει να εισέλθουμε σε λειτουργία DFU για να τρέξει εκ νέου η διαδικασία του JB.

Εν ολίγοις, πρόκειται για ένα προσωρινό Jailbreak για αυτούς που δεν μπορούν να περιμένουν, και θεωρείται ως το λιγότερο ελκυστικό στους περισσότερους χρήστες του JB.

Αν δηλαδή μείνουμε από μπαταρία στο δρόμο, η συσκευή μας θα είναι αδύνατον να ξανανοίξει ακόμα και αν την φορτίσουμε, μέχρι να τη συνδέσουμε στον υπολογιστή.

Το Tethered Jailbreak έχει και μια άλλη μορφή που δεν είναι τόσο ενοχλητική. Πρόκειται για το Semi-Tethered, όπου η συσκευή ενεργοποιείται χωρίς τη σύνδεση στο PC, και  μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε κανονικά.

Ωστόσο, χρειαζόμαστε ξανά τη βοήθεια του εργαλείου στο PC για να της κάνουμε το Jailbreak.

Το Untethered Jailbreak είναι το πιο περιζήτητο και ο διακαής πόθος όλων των χρηστών του JB, καθώς δεν χρειάζεται σύνδεση στο PC για να ανοίξει. Ούτε να εκτελέσουμε ξανά το εργαλείο του Jailbreaking.

Ακόμη και να απενεργοποιηθεί η συσκευή, όταν την ανοίξουμε ξανά, δεν θα έχει χάσει το Jailbreak, καθώς αυτό θα είναι πλέον μόνιμο.

Τέλος, υπάρχει και το Semi-Untethered Jailbreak όπου το JB καταργείται από την συσκευή όταν την απενεργοποιήσουμε.

Όμως, στην εκκίνηση της η συσκευή επανέρχεται και λειτουργεί κανονικά με την αρχική της διαμόρφωση, και αρκεί να πατήσουμε το κουμπί “Jailbreak” του εργαλείου απευθείας μέσα από την iOS συσκευή για να της κάνουμε εκ νέου ένα εύκολο JB.

Τι Είναι Το Jailbreak Στο iPhoneiPad Και Τι Πρέπει Να Προσέξω A45

Στις μέρες μας, πολλοί χρήστες προτιμούν το Semi-Untethered Jailbreak, καθώς διάφορα αξιόπιστα εργαλεία όπως τα Chimera και το κορυφαίο unc0ver, διαθέτουν αυτή την μέθοδο σε κάποιες εκδόσεις τους.

Είναι νόμιμο και ασφαλές το Jailbreak?

Είναι γεγονός πως αυτή η πρακτική των περιορισμών της Apple συμβάλλει κατά πολύ στην ασφάλεια των συσκευών με το iOS. Τις αποτρέπει να γίνουν όπως τα Windows, που ο καθένας εγκαθιστά ό,τι θέλει ανεξέλεγκτα και έχουν σημαντικό πρόβλημα με κακόβουλο λογισμικό.

Η κλειστή φύση του iOS το καθιστά από τα πιο ασφαλή λειτουργικά συστήματα για κινητά. Τόσο για την προστασία των προσωπικών μας πληροφοριών, όσο και του ίδιου του συστήματος.

Ας μην ξεχνάμε πως τα κακόβουλα apps των smartphone που δεν βρίσκονται στο επίσημο κατάστημα της εταιρείας, μπορούν να υποκλέψουν προσωπικά μας δεδομένα, κωδικούς ebanking, κ.λ.π.

Μπορούν ακόμη και να μας φουσκώσουν ανεξέλεγκτα τον λογαριασμό μας, κάνοντας κλήσεις και στέλνοντας SMS σε premium αριθμούς εν αγνοία μας. Παρότι το iPhone και το iPad είναι εξαιρετικά σπάνιο να κολλήσουν ιούς, το Jailbreak αυξάνει δραστικά αυτές τις ευπάθειες ασφαλείας.

Έτσι, παρότι στις μέρες μας το Jailbreaking θεωρείται ότι είναι απολύτως νόμιμο, δεν είναι απαραίτητα και ασφαλές. Επιπλέον, από τη στιγμή που θα κάνουμε Jailbreak στη συσκευή, στην ουσία παραβιάζουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις χρήσης που ορίζει η Apple.

Αυτό σημαίνει ότι χαίνουμε οριστικά και αμετάκλητα την εγγύηση της συσκευής. Επιπλέον, αναλαμβάνουμε την πλήρη ευθύνη για τους τυχόν κινδύνους και δυσλειτουργίες στην iOS συσκευή, που θα δούμε στα μειονεκτήματα του Jailbreak.

Βέβαια, εμείς από προσωπική εμπειρία οφείλουμε να πούμε ότι με τα tweaks του Cydia στο θέμα της μπαταρίας, της μνήμης, και όχι μόνο, η iOS συσκευή μας ήταν πιο γρήγορη και πιο αποδοτική όσο ποτέ άλλοτε.

Επίσης, στο Cydia υπάρχουν και πολύ ισχυρές εφαρμογές και εργαλεία για την ασφάλεια και την προστασία από κλοπή.

Πλεονεκτήματα

Τώρα που είδαμε τι είναι το Jailbreak, ας δούμε και ποιοι είναι οι πολύ καλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να θέλουμε να το κάνουμε. Παραθέτουμε λοιπόν συνοπτικά όλα τα πλεονεκτήματα του.

  • Το κατάστημα και τα tweaks του Cydia.
  • Απεριόριστες επιλογές προσαρμογής της iOS συσκευής.
  • Εξαιρετικά εργαλεία βελτιστοποίησης, όπως bluetooth apps που λειτουργούν αυτόνομα με όλα τα GPS, tweaks για τα βίντεο, το YouTube, κ.α.
  • Πλήρης απελευθέρωση επικοινωνίας της iOS συσκευής με άλλα λειτουργικά συστήματα και συσκευές.
  • Μεγαλύτερη και εις βάθος πρόσβαση στο σύστημα αρχείων.
  • Εύκολη κατάργηση ή διαγραφή προεγκατεστημένων εφαρμογών.
  • Καλύτερες λειτουργίες και εφαρμογές αντικλεπτικής προστασίας από το Find My iPhone.
  • Πρόσβαση σε πολλά άλλα εναλλακτικά καταστήματα, έξω από το Apple app store.
  • Είναι δωρεάν σχεδόν όλα τα πληρωμένα app όπως αυτά της πλοήγησης, μουσικής, βίντεο, κ.α.
  • Απαγορευμένες εφαρμογές για ταινίες και σειρές με υποτίτλους.

Μειονεκτήματα

Όπως είναι φυσικό, εκτός από την απώλεια της εγγύησης, υπάρχουν και άλλοι λόγοι που δεν θα θέλαμε να κάνουμε Jailbreak. Παραθέτουμε συνοπτικά όλα τα μειονεκτήματα του.

  • Αυξημένη ευπάθεια σε απειλές και παραβίαση δεδομένων.
  • Αδυναμία ενημερώσεων.
  • Ζητήματα σταθερότητας με ενδεχόμενη αύξηση σφαλμάτων και αστοχιών.
  • Μερική απώλεια πρόσβασης και συγχρονισμού σε υπηρεσίες όπως το iCloud, το iMessage, το FaceTime, το Apple Pay, κ.α.
  • Μειωμένη διάρκεια ζωής της μπαταρίας.
  • Κίνδυνος να “νεκρώσει” η συσκευή αν κάνουμε εσφαλμένες ενέργειες την ώρα του Jailbreak.

Προσοχή στις απάτες

Γνωρίζοντας την ανάγκη του κόσμου να ξεκλειδώσει το iPhone και το iPad του, δεν είναι λίγοι οι επιτήδειοι που υπόσχονται Jailbreak. Χρεώνουν ένα ποσόν για το κατέβασμα μιας εφαρμογής, και τελικά αποδεικνύεται απάτη.

τι-είναι-το-jailbreak-10μΛΛ

Ως εκ τούτου, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πληρώσουμε οποιοδήποτε καθώς το αληθινό Jailbreak είναι πάντοτε δωρεάν.

Οι περισσότερες από αυτές τις απάτες είναι survey scams. Πρέπει δηλαδή να συμπληρώσουμε κάποια δήθεν έρευνα αγοράς για να κατεβάσουμε το δήθεν Jailbreak.

Τυπικά αυτές οι έρευνες αγοράς ζητάνε να δώσουμε κινητό, που συνήθως μας γράφει συνδρομητές σε 5ψήφιους αριθμούς που χρεώνουν πολλά χρήματα ανά SMS που μας στέλνουν. Ποτέ και για κανένα λόγο δεν συμπληρώνουμε τέτοια surveys.

Τα καλύτερα εργαλεία του Jailbreak αυτή την περίοδο

Στις αρχές Μαρτίου 2021, η γνωστή ομάδα πίσω από το Semi-Untethered εργαλείο Jailbreaking για iOS, το “unc0ver”, κυκλοφόρησε την έκδοση 6.1.1 του λογισμικού της.

Φαίνεται ότι μπορεί να κάνει Jailbreak σε οποιαδήποτε συσκευή που εκτελεί iOS 11.0 έως iOS 14.3, χρησιμοποιώντας ως συνήθως μια ευπάθεια του πυρήνα.

Πρόκειται μακράν για το πιο αξιόπιστο εργαλείο του JB, και το εντοπίζουμε στο ακόλουθο link. Εκεί θα δούμε και τις αναλυτικές οδηγίες χρήσης:

https://www.unc0ver.dev/

τι-είναι-το-jailbreak-10μνν

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι τα iPhone που έχουν ενημερωθεί στο iOS 14.4 δεν είναι συμβατά με το νέο εργαλείο unc0ver. Επιπλέον, δεν υπάρχει τρόπος να επιστρέψουν σε iOS 14.3.

Ένα άλλο πρόσφατο εργαλείο για Jailbreaking στο iOS 13.0 – 14.3 είναι το Hexxa Plus. Έχει σχετικά καλή φήμη και θεωρείται ως μια από τις αξιόπιστες πηγές για να κάνουμε ένα ιδιόμορφο Jailbreak στις νεότερες εκδόσεις του iOS.

Το JB εργαλείο λειτουργεί με πολύ διαφορετικό τρόπο. Εστιάζει ως επί το πλείστον στη λήψη και εξαγωγή των JB repos. Κυρίως του Cydia repo που είναι το ισχυρό χαρτί του Jailbreak. Ωστόσο, η διαδικασία απαιτεί να γνωρίζουμε καλά το οικοσύστημα του iOS.

Το εργαλείο το εντοπίζουμε στο ακόλουθο link. Εκεί θα δούμε και τις αναλυτικές οδηγίες χρήσης:

https://hexxaplus.com/

Ποια είναι η γνώμη σας για το iOS Jailbreaking?

Αν σας γεννήθηκαν απορίες για το τι είναι το Jailbreak, ή θέλετε να μοιραστείτε την προσωπική σας εμπειρία με την απελευθέρωση της iOS συσκευής σας, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED sale alert b10 x4 aa
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#320 - Δωρεάν VPN Edge, Πλήρη Αποσύνδεση Facebook, Κρυφό Μήνυμα Σε Εικόνα, Καρτούν Εικόνα Προφίλ
QuickSteps
GamingSteps#20240322 - Battle Royale Στο WoW, Ρεκόρ Χρηστών Για Το Stardew Valley, GDC Και IGF Awards 2024
GamingSteps