Home » Smartphones-Tablets » Δημοφιλείς Εφαρμογές Android: 8+14 Apps Που Πρέπει Να Καταργήσετε
Featured Δημοφιλείς Εφαρμογές Android 8+13 Apps Που Πρέπει Να Καταργήσετε Αμέσως Α2

Δημοφιλείς Εφαρμογές Android: 8+14 Apps Που Πρέπει Να Καταργήσετε

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Πολύ πρόσφατα, ερευνητές ασφαλείας παρατήρησαν μια ανησυχητική αύξηση trojan στο Play Store. Η Google καταργεί πολλά κακόβουλα apps κατά καιρούς, αλλά είναι αδύνατος ο άμεσος εντοπισμός και αποκλεισμός όλων των βλαβερών και παραπλανητικών εφαρμογών. Δείτε ποιες είναι οι ενεργές και δημοφιλείς εφαρμογές που είναι επισφαλείς, και ποιες είναι οι άκρως επικίνδυνες που αποκλείστηκαν πρόσφατα, αλλά διατίθενται από τρίτα καταστήματα.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Οι 8 δημοφιλείς εφαρμογές του Android

Σε αυτή την ενότητα παραθέτουμε τις πολύ δημοφιλείς εφαρμογές Android που παραπλανούν ή θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και το απόρρητό μας.

Οι περισσότερες διατίθενται ακόμη στο Play Store, και όσες έχουν ήδη καταργηθεί από την Google, παραμένουν διαθέσιμες για λήψη σε εναλλακτικά καταστήματα.

SuperVPN Fast VPN Client

Με περισσότερες από 100 εκατομμύρια εγκαταστάσεις, το SuperVPN είναι μια από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές VPN στο Android.

δημοφιλείς εφαρμογές 1ααα

Όμως, αναλυτές κυβερνοασφάλειας αναφέρουν ότι η εφαρμογή έχει κρίσιμα τρωτά σημεία που επιτρέπουν σε κακόβουλους να πραγματοποιήσουν επιθέσεις MitM (Man-in-the-Middle), με σκοπό να υποκλέψουν προσωπικές πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων στοιχείων πιστωτικής κάρτας, και άλλων ευαίσθητων δεδομένων.

Σύμφωνα με τις αναφορές, μπορούν επίσης να εκμεταλλευτούν τα τρωτά σημεία για να παραβιάσουν τη σύνδεση ενός χρήστη, κάτι που θα μπορούσε να θέσει σε περαιτέρω κίνδυνο το απόρρητο και την ασφάλεια των χρηστών.

Εναλλακτικές λύσεις: Nord VPN (premium), Atlas VPN (δωρεάν).

Virus Cleaner – Antivirus Free & Phone Cleaner

Η συγκεκριμένη εφαρμογή ισχυρίζεται ότι προστατεύει το κινητό από κάθε είδους απειλή, ακόμη και ότι μπορεί να ψύξει την CPU όταν υπερθερμαίνεται.

δημοφιλείς εφαρμογές 1α

Ωστόσο, πρόκειται για εξαπάτηση καθώς όλα αυτά αποτελούν δόλωμα για να το κατεβάσουμε και να κάνουμε κλικ στις διαφημίσεις που βρίθουν στο app.

Σε γενικές γραμμές, αν δεν κατεβάζουμε apk από άγνωστες πηγές, το Google Play Protect θα μας καλύψει από τις πολύ επικίνδυνες απειλές. Είναι ενεργοποιημένο από προεπιλογή σε όλα τα Android κινητά.

Featured Εφαρμογές Android Γιατί Δεν Πρέπει Να Κατεβάζω Σπασμένα Apps
Εφαρμογές Android: 5 Λόγοι Για Να Μην Κατεβάζω Σπασμένα Apps

Πολλοί από εμάς ίσως έχουμε μπει στον πειρασμό να κατεβάσουμε σπασμένες εφαρμογές Android για να εξοικονομήσουμε χρήματα. Όμως, εκτός από το προφανές ηθικό ζήτημα, υπάρχουν…

Βέβαια, παρά την αυστηρή πολιτική της Google σε θέματα ασφαλείας, πολύ λίγες εφαρμογές στο Play Store είναι απολύτως “ασφαλείς”. Η εταιρεία δέχεται συχνά επικρίσεις για την χαλαρή ή επιλεκτική προσέγγισή της στο φιλτράρισμα επισφαλούς περιεχομένου.

Επιπλέον, εξαιτίας του τεράστιου όγκου δεδομένων, είναι αδύνατος ο εντοπισμός όλων των βλαβερών ή παραπλανητικών εφαρμογών.

Εναλλακτικές λύσεις: Bitdefender Antivirus 

CLEANit

Το CLEANit ισχυρίζεται ότι είναι ένα πρόγραμμα καθαρισμού ανεπιθύμητων αρχείων, και όχι μόνο. Έχει πάνω από 10 εκατομμύρια λήψεις στο Play Store.

δημοφιλείς εφαρμογές 1αα

Η εφαρμογή, εκτός του ότι απαιτεί ένα κάρο άδειες, τα περισσότερα από αυτά που διαφημίζει είναι παραμύθια της Χαλιμάς και επιζήμια για το κινητό μας.

Για παράδειγμα, η εκκαθάριση της προσωρινής μνήμης θα επιβραδύνει τη συσκευή αντί να την φρεσκάρει, η εκκαθάριση της μνήμης RAM οδηγεί μόνο σε περισσότερη χρήση της μπαταρίας, και η εξάλειψη των ενεργών εφαρμογών που εκτελούνται δεν εξοικονομεί μπαταρία όπως ισχυρίζεται.

Εναλλακτικές λύσεις (αν δεν ενσωματώνει σχετική εφαρμογή ο κατασκευαστής): SD Maid

Super Clean – Master of Cleaner

Παρομοίως, όπως και με άλλες παρόμοιες δημοφιλείς εφαρμογές αυτής της κατηγορίας, το συγκεκριμένο app υπόσχεται ότι βελτιστοποιεί την μπαταρία, καθαρίζει ανεπιθύμητα αρχεία, και ενισχύει τη μνήμη, αλλά όλα είναι επιζήμια για την συσκευή μας.

Τέτοιου είδους εφαρμογές μπορεί να ήταν πολύτιμες κάποτε, αλλά δεν τις χρειαζόμαστε πλέον. Οι περισσότεροι κατασκευαστές ενσωματώνουν τη δική τους εφαρμογή ασφάλειας και καθαρισμού, που κάνει αυτό που λέει με τον πιο βέλτιστο τρόπο.

DU Battery Saver & Fast Charge

Το DU Battery Saver & Fast Charge είναι μια εφαρμογή “εξοικονόμησης μπαταρίας” με έναν υπερβολικά μεγάλο αριθμό λήψεων.

Ωστόσο, πρόκειται για app που εξαπατά τον χρήστη, καθώς καμία εφαρμογή δεν έχει τη δυνατότητα να επιταχύνει τη φόρτιση ενός κινητού. Η επίκληση αυτής της δυνατότητας είναι απλά το δόλωμα για να κάνουμε κλικ στις αμέτρητες διαφημίσεις.

Παρότι η εφαρμογή αποβλήθηκε από το Google Play Store τον Απρίλιο του 2019, συνεχίζει να διατίθεται σε εναλλακτικά καταστήματα.

Σε γενικές γραμμές, όλα τα σύγχρονα smartphone ενσωματώνουν τη δική τους εφαρμογή βελτιστοποίησης μπαταρίας, και δεν χρειαζόμαστε κάποιο app.

Clean Master

Πρόκειται για άλλη μια από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές που υποτίθεται ότι ενισχύει, καθαρίζει, και βελτιστοποιεί τα πάντα. Ωστόσο, προέρχεται από την Cheetah Mobile, μια εταιρεία που είναι γνωστή για τις παρεμβατικές διαφημίσεις και το bloatware.

Το Clean Master είχε 600 εκατομμύρια χρήστες και 26 εκατομμύρια κριτικές πέντε αστέρων πριν καταργηθεί. Και πάλι, το APK είναι ακόμα διαθέσιμο σε εναλλακτικά καταστήματα και χρησιμοποιείται ευρέως.

Dolphin – Best Web Browser

Πρόκειται για μια από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές στο τομέα των browser με πάνω από 50 εκατομμύρια λήψεις. Ωστόσο, θεωρείται από τους ειδικούς ως ο εφιάλτης της παρακολούθησης, και αν την χρησιμοποιείτε, πρέπει να την καταργήσετε αμέσως.

Σύμφωνα με πολλαπλές αναφορές όλα αυτά τα χρόνια, το Dolphin όχι μόνο αποθηκεύει τις περιόδους περιήγησής μας ακόμη και σε κατάσταση ανώνυμης περιήγησης, αλλά αποκαλύπτει επίσης και την πραγματική μας διεύθυνση IP ακόμη και όταν χρησιμοποιούμε VPN.

Εναλλακτικές λύσεις: Kiwi Browser, Chrome, Firefox.

UC Browser

Ο UC Browser αναπτύχθηκε από το UCWeb, θυγατρική του κινεζικού τεχνολογικού γίγαντα Alibaba, και είναι από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές στο Play store λόγω της αγάπης που της έχουν οι χρήστες σε Κίνα και Ινδία.

δημοφιλείς εφαρμογές 1αβ

Ωστόσο, οι αναλυτές κυβερνοασφάλειας λένε ότι είναι ιδιαίτερα επισφαλής καθώς δεν κρυπτογραφεί επαρκώς τη διακίνηση δεδομένων.

Για την ακρίβεια, τα IMSI, IMEI, Android ID, και η διεύθυνση MAC Wi-Fi ενός χρήστη αποστέλλονται χωρίς κρυπτογράφηση στο Umeng (ένα εργαλείο ανάλυσης Alibaba), γεγονός που μπορεί να θέσει τα προσωπικά μας δεδομένα σε κίνδυνο υποκλοπής από κακόβουλους και υπηρεσίες πληροφοριών.

14 εφαρμογές που καταργήθηκαν στο Play Store αυτή την περίοδο

Σε αυτή την ενότητα δεν θα δούμε δημοφιλείς εφαρμογές, αλλά λιγότερο γνωστά apps που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα. Όλα έχουν αποκλειστεί από την Google, αλλά κάποια διατίθενται σε εναλλακτικά καταστήματα.

Οι περισσότερες από αυτές τις εφαρμογές ανήκουν σε μια οικογένεια trojan malware που αποσκοπεί σε απάτες, με αποτέλεσμα να έχουν καταγραφεί ήδη οικονομικές απώλειες και σοβαρή παραβίαση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων.

Ως εκ τούτου, εάν έχετε ήδη εγκαταστήσει κάποια από αυτές τις εφαρμογές, πρέπει να την καταργήσετε άμεσα.

Craftsart Cartoon Photo Tools: Η Google το απέσυρε αυτές τις ημέρες καθώς περιείχε ένα γνωστό και πολύ επικίνδυνο malware που είχε εισχωρήσει στο Play Store και στο παρελθόν. Ωστόσο, η εφαρμογή συνεχίζει να διατίθεται σε τρίτα καταστήματα.

Το επικίνδυνο app που υποτίθεται ήταν ιδανικό για επεξεργασία φωτογραφίας, μπορούσε να υποκλέψει όλους τους κωδικούς από τους λογαριασμούς που διατηρούμε στα social media.

Top Navigation: Έχει περισσότερες από 500.000 εγκαταστάσεις, γεγονός που προκαλεί σημαντική ανησυχία λόγω της ευρείας χρήσης του.

δημοφιλείς εφαρμογές 1αβκ

Advice Photo Power: Προέρχεται από τον ίδιο προγραμματιστή και είχε πάνω από 100.000 λήψεις. Το apk συνεχίζει να διατίθεται από τρίτους.

δημοφιλείς εφαρμογές 1αβκαμ

WhatsApp mods: Πρόκειται για την πιο σημαντική απειλή της περιόδου, καθώς πρόκειται για ένα νέο trojan Android σε τροποποιημένες εκδόσεις των ανεπίσημων mods του WhatsApp με τις ονομασίες GBWhatsApp, OBWhatsApp, και WhatsApp Plus.

Αυτά τα mod είναι δημοφιλείς εφαρμογές στις διαδικτυακές κοινότητες, επειδή προσφέρουν πρόσθετες λειτουργίες που δεν είναι διαθέσιμες στο WhatsApp.

Τα επόμενα άκρως επικίνδυνα apps που ακολουθούν περιλαμβάνουν εφαρμογές διαχείρισης κρυπτονομισμάτων, εργαλεία βοήθειας κοινωνικών παροχών, επενδυτικούς κλώνους Gasprom, προγράμματα επεξεργασίας φωτογραφιών, και ένα πρόγραμμα εκκίνησης με θέμα το iOS 15.

δημοφιλείς εφαρμογές 1αβκαμaa

Είναι αυτές που παρατηρούμε στην παραπάνω εικόνα και έχουν δημοσιευτεί στο έγκριτο Bleeping Computer. Τις παραθέτουμε συνοπτικά:

  • Launcher iOS 15
  • Gazprom Invest
  • Gaz Investor
  • Invest Gaz Incomes
  • TOH
  • Adorn Photo Pro
  • Chain Reaction
  • Up Your Mobile
  • Morph Faces
  • Power Photo Studio

Είχατε κάποια από αυτές τις δημοφιλείς εφαρμογές και μη στο κινητό σας?

Αν θέλετε να μοιραστείτε την άποψη σας για το θέμα, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια στο σχετικό post του άρθρου στη σελίδα μας στο Facebook.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED sale alert b10 x4 aa
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#319 - Πλήρη Αποσύνδεση Λογαριασμού Google, Dynamic Island Στα Windows 11, Παιχνίδι Google I/O 2024
QuickSteps
GamingSteps#20240322 - Battle Royale Στο WoW, Ρεκόρ Χρηστών Για Το Stardew Valley, GDC Και IGF Awards 2024
GamingSteps