Σύμφωνα με πρόσφατα στατιστικά, το Google Play διαθέτει πάνω από 2 εκατομμύρια εφαρμογές. Άλλες είναι αρκετά διαδεδομένες, με εκατομμύρια λήψεις, ενώ άλλες περιορίζονται σε μερικές εκατοντάδες. Είναι όμως ο αριθμός λήψεων ένας πραγματικός παράγοντας στην ποιότητα κάποιας εφαρμογής; Στη συνέχεια του οδηγού, δείτε 8 δημοφιλείς εφαρμογές που πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγετε. 

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Διαφημίστε την επιχειρησή σας στο site του PCsteps, ή και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη διαβάζουν όλα μας τα άρθρα χωρίς διαφημίσεις, και έχουν επιπλέον μοναδικά προνόμια.

Συμμετοχή

Είναι το Google Play ασφαλές;

Παρά την αυστηρή πολιτική της Google σε θέματα ασφαλείας, η τυφλή εμπιστοσύνη στο Google Play μπορεί να αποδεχθεί μοιραία.

Εξαιτίας του τεράστιου όγκου δεδομένων, είναι αδύνατος ο εντοπισμός όλων των βλαβερών ή παραπλανητικών εφαρμογών.

Σύμφωνα με την NQ mobile, το 2013 υπήρχαν περίπου 51 χιλιάδες εφαρμογές με κακόβουλο λογισμικό και πάνω από 21 εκατομμύρια επηρεασμένες συσκευές.

Δημοφιλείς Εφαρμογές 01

Ευτυχώς για τους Ευρωπαίους κατοίκους, ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων εντοπίστηκε στην Κίνα, Ινδία, Ρωσία, ΗΠΑ, και Ταϊλάνδη.

Παρ' όλα αυτά, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι οι Ευρωπαίοι χρήστες δεν μπορούν να αποτελέσουν τον επόμενο στόχο επιτήδειων.

Δημοφιλείς Εφαρμογές 02

Για την καλύτερη προστασία των συσκευών μας, πρέπει να επιλέγουμε εφαρμογές αποκλειστικά από αναγνωρισμένους προγραμματιστές. Ακόμα και σε αυτές, όμως, χρειάζεται να δείξουμε προσοχή.

Στην συνέχεια του οδηγού, θα δούμε μερικές δημοφιλείς εφαρμογές που πρέπει να αποφύγουμε για λόγους ασφαλείας, επειδή είναι άχρηστες, ή επειδή επιβαρύνουν τη συσκευή μας.

Ακατάλληλες κατηγορίες εφαρμογών

Σε αυτήν την ενότητα του οδηγού συμπεριλαμβάνουμε ολόκληρες κατηγορίες στο Google Play, που περιλαμβάνουν δημοφιλείς εφαρμογές, αλλά στην ουσία είναι άχρηστες ή και επικίνδυνες για τα προσωπικά μας δεδομένα.

Εφαρμογές για ταχύτερη φόρτιση μπαταρίας

Σε όλους έχει συμβεί κάποια στιγμή να ξεχάσουμε να φορτίσουμε το κινητό το βράδυ, και να ξεκινάμε την ημέρα με μια συσκευή στα τελευταία της. Σε αυτή την περίπτωση, αν η συσκευή μας δεν υποστηρίζει ταχεία φόρτιση, σίγουρα ευχόμαστε να υποστήριζε.

Εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη αυτή, πολλοί επιτήδειοι δημιούργησαν εφαρμογές που “μπορούν να μειώσουν τον χρόνο φόρτισης ως και 10 φορές”.

Δημοφιλείς Εφαρμογές 03

Είναι όμως κάτι τέτοιο εφικτό; Η απάντηση είναι ξεκάθαρα “όχι”.

Ο χρόνος φόρτισης οποιουδήποτε τύπου μπαταρίας βασίζεται αποκλειστικά στο υλικό. Η τεχνολογία του φορτιστή μαζί με τα ηλεκτρικά κυκλώματα του κινητού και της μπαταρίας καθορίζουν τη διάρκεια της φόρτισης.

Δημοφιλείς Εφαρμογές 04

Υπάρχουν συσκευές, όπως το OnePlus 3, που με τον κατάλληλο φορτιστή μπορούν να πάνε τη μπαταρία από το 0% στο 60% μέσα σε 30 λεπτά.

Για αυτή την ταχεία φόρτιση χρειάζονται απαραιτήτως δύο πράγματα:

  • Ένας ταχυφορτιστής, που να παρέχει περισσότερα ampere από τους απλούς φορτιστές. Οι απλοί φορτιστές παρέχουν 1 ampere, οι ταχυφορτιστές μπορούν να παρέχουν μέχρι και 4 ampere.
  • Το κινητό και η μπαταρία του να είναι σχεδιασμένα ώστε να μπορούν να τραβήξουν περισσότερα ampere.

Αν το κινητό δεν είναι σχεδιασμένο για ταχεία φόρτιση, ακόμα και αν πάρουμε έναν ακριβό ταχυφορτιστή, δεν θα αλλάξει τίποτα στην ταχύτητα της φόρτισης. Ένα κινητό του ενός ampere, ένα ampere θα τραβήξει από τον ταχυφορτιστή των 4ων ampere.

Και, φυσικά, καμία εφαρμογή δεν μπορεί να αλλάξει τους νόμους της φυσικής ή τις αντιστάσεις σε κινητό και φορτιστή, για να κάνει ξαφνικά τη συσκευή μας να φορτίζει “10 φορές ταχύτερα”.

Αντιγραφές γνωστών παιχνιδιών

Για κάθε γνωστό παιχνίδι στο Google Play, μπορούμε να βρούμε δεκάδες, ακόμα και εκατοντάδες απομιμήσεις.

Σε αντίθεση με τις πρωτότυπες εκδόσεις, οι απλές αντιγραφές διανέμονται πάντα δωρεάν και προσελκύουν έναν μεγάλο αριθμό ανυποψίαστων χρηστών.

Δημοφιλείς Εφαρμογές 05

Κάνοντας έναν έλεγχο για την εφαρμογή Flappy bird, για την οποία δεν υπάρχει πια η επίσημη έκδοση, διαπιστώνουμε ότι κάθε παραλλαγή του παιχνιδιού έχει διαφορές στα δικαιώματα πρόσβασης.

Ενώ η πρώτη εφαρμογή που ελέγξαμε δεν είχε κάποια απαίτηση, η δεύτερη απαιτούσε μερικά ύποπτα δικαιώματα πρόσβασης.

Για παράδειγμα, το ιστορικό εφαρμογών και η τοποθεσία δεν έχουν κάποια λογική σύνδεση με τη συγκεκριμένη εφαρμογή.

Δημοφιλείς Εφαρμογές 06

Πρέπει να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψιν τα δικαιώματα πρόσβασης, αφού κυκλοφορούν πολλές θεωρίες για πώληση προσωπικών στοιχείων σε διαφημιστικές εταιρείες.

Αν και οι θεωρίες αυτές είναι δύσκολο να επαληθευθούν, τα ύποπτα δικαιώματα πρόσβασης τις ενισχύουν.

Τέλος, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι πρέπει να σεβόμαστε τον κόπο των προγραμματιστών και να προτιμάμε τις αυθεντικές εκδόσεις των εφαρμογών.

Εφαρμογές με περίεργες δυνατότητες

Όσο κι αν φαίνεται προφανές, πρέπει να τονίσουμε ότι οι εφαρμογές με περίεργες δυνατότητες είναι πάντα απάτες.

Δεν υπάρχει περίπτωση να φορτίσουμε το κινητό μέσω της κίνησης, ούτε να δούμε με ακτίνες Χ μέσω της κάμερας.

Δημοφιλείς Εφαρμογές 07

Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό που τέτοιου είδους εφαρμογές διαθέτουν πολλές φορές εκατοντάδες χιλιάδες λήψεις.

Ακόμα και αν βεβαιωθούμε ότι δεν υπάρχει κάποιο κακόβουλο λογισμικό στις συγκεκριμένες εφαρμογές, δεν υπάρχει κάποιος ουσιώδης λόγος να τις εγκαταστήσουμε.

Εφαρμογές για ανασυγκρότηση αποθηκευτικού χώρου

Ένα πολύ συνηθισμένο λάθος που κάνουν αρκετοί χρήστες, είναι η ταύτιση του υπολογιστή με την Android συσκευή τους.

Η “αντιστοίχηση” αυτή σε πολλούς τομείς είναι τελείως άστοχη και δημιουργεί αρκετά προβλήματα. Ένα από τα σημαντικότερα λάθη που γίνονται είναι η ανασυγκρότηση του αποθηκευτικού χώρου έξυπνων συσκευών.

Δημοφιλείς Εφαρμογές 08

Όπως έχουμε εξηγήσει και σε προηγούμενους οδηγούς, η ανασυγκρότηση γίνεται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ σε μηχανικούς δίσκους.

Οι μνήμες flash και οι δίσκοι SSD δεν έχουν ανάγκη ανασυγκρότησης, αφού δεν διαθέτουν μηχανικά μέρη. Όσο διάσπαρτα κι αν βρίσκονται τα δεδομένα, δεν επηρεάζεται ούτε στο ελάχιστο η ταχύτητα ανάγνωσης.

Δημοφιλείς Εφαρμογές 09

Κάνοντας ανασυγκρότηση σε μια κάρτα SD ή στην εσωτερική αποθηκευτική μνήμη του κινητού, απλά μειώνουμε την διάρκεια ζωής της, καθώς κάθε στοιχείο της μνήμης υποστηρίζει συγκεκριμένο αριθμό εγγραφών.

Μεμονωμένες δημοφιλείς εφαρμογές προς αποφυγήν

Παραπάνω είδαμε συγκεκριμένες κατηγορίες που θα πρέπει να αποφεύγουμε. Υπάρχουν  όμως και κάποιες μεμονωμένες δημοφιλής εφαρμογές σε φυσιολογικές κατηγορίες, οι οποίες ζητούν περισσότερα απ' όσα προσφέρουν.

QuickPic: Ο QuickPic αποτελεί μια αρκετά διαδεδομένη εφαρμογή για άλμπουμ φωτογραφιών. Πριν την πώλησή της στη Cheetah Mobile, δεν υπήρχε κάποιο σημαντικό μειονέκτημα.

Παρ' όλα αυτά, μετά την αλλαγή ιδιοκτήτη έχουν γίνει αρκετές αναφορές για παραβίαση προσωπικών πληροφοριών.

Δημοφιλείς Εφαρμογές 10

Όπως και για αρκετές άλλες εφαρμογές της ίδιας εταιρείας, οι χρήστες δηλώνουν ότι η εφαρμογή μαζεύει στους server διάφορα προσωπικά δεδομένα χωρίς καμία κρυπτογράφηση.

Τα δεδομένα αυτά πιθανότατα αξιοποιούνται για διαφημιστικούς λόγους.

UC Browser: Ο UC Browser είναι σχετικά άγνωστος στους περισσότερους Έλληνες χρήστες. Ωστόσο, αποτελεί έναν αρκετά δημοφιλή browser σε Ασιατικές χώρες, ειδικά στην Ινδία και την Κίνα.

Δημοφιλείς Εφαρμογές 11

Όπως και o QuicPic, μαζεύει προσωπικά δεδομένα για εμπορικούς σκοπούς. Τα δεδομένα αυτά στέλνονται σε server της Google και της Yahoo χωρίς καμία απολύτως κρυπτογράφηση.

Η έλλειψη κρυπτογράφησης κάνει τα δεδομένα ευάλωτα σε επιθέσεις hacking και διαφόρους άλλους κινδύνους.

Dolphin Web Browser: Ο Dolphin διαθέτει ακριβώς το ίδιο μειονέκτημα με τις προηγούμενες δύο εφαρμογές του οδηγού, όσον αφορά την συγκέντρωση προσωπικών δεδομένων.

Δημοφιλείς Εφαρμογές 12

Επιπλέον, δεν παρέχει αληθινή ανώνυμη περιήγηση, καθώς τα δεδομένα αποθηκεύονται στους server της εταιρείας και τοπικά στην συσκευή μας.

Photo Collage: Αν και ο Photo Collage δεν διαθέτει προβλήματα χρήσης ή ασφάλειας, έχει έναν μεγάλο αριθμό διαφημίσεων.

Δημοφιλείς Εφαρμογές 13

Διάφορες pop up διαφημίσεις εμφανίζονται σε πολύ τακτά χρονικά διαστήματα. Επίσης, εμφανίζονται διαφημίσεις ακόμη και στην οθόνη κλειδώματος.

Εφαρμογές που δεν είναι απαραίτητες

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν δημοφιλείς εφαρμογές που δεν βλάπτουν την συσκευή μας, αλλά δεν έχουν κάποιον σημαντικό λόγο ύπαρξης.

Εφαρμογές για καθαρισμό RAM

Όπως είδαμε και σε προηγούμενη ενότητα, πολλοί χρήστες συσχετίζουν τον υπολογιστή με το κινητό ή το tablet τους.

Κύριο παράδειγμα αποτελούν οι καθαριστές της μνήμης RAM. Μάλιστα, αρκετοί καθαριστές RAM συμπεριλαμβάνονται στην λίστα με τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές.

Δημοφιλείς Εφαρμογές 14

Είναι όμως πραγματικά απαραίτητη η εγκατάσταση μιας τέτοιας εφαρμογής;

Σε αντίθεση με τους υπολογιστές, οι Android συσκευές είναι ικανές να διαχειριστούν πλήρως την κατανάλωση της μνήμης RAM.

Δημοφιλείς Εφαρμογές 15

Σε περίπτωση που δεν επαρκεί, θα κλείσουν αυτόματα μερικές εφαρμογές που εκτελούνται στο παρασκήνιο, ώστε να συνεχιστεί σωστά η λειτουργία.

Ο μόνος λόγος για να εγκαταστήσουμε μια τέτοιου τύπου εφαρμογή είναι τα δευτερεύοντα εργαλεία. Μέσω αυτών μπορούμε να διαχειριστούμε τον αποθηκευτικό χώρο, τα αρχεία και τις εφαρμογές μας.

Antivirus

Αν και αναφέραμε ότι το Google Play δεν είναι 100% ασφαλές, αν είμαστε προσεκτικοί δεν είναι απαραίτητη η εγκατάσταση κάποιου Antivirus.

Δημοφιλείς Εφαρμογές 16

Με σωστό χειρισμό της συσκευής, δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για ιούς. Πρέπει να αποφεύγουμε εγκατάσταση ύποπτων εφαρμογών και να προτιμάμε δημοφιλείς εφαρμογές και ιστοσελίδες.

Αν ωστόσο επιθυμούμε τη μέγιστη ασφάλεια, ένα antivirus δεν έβλαψε ποτέ κανέναν.

Εφαρμογές με μεγάλη κατανάλωση μπαταρίας

Η κατανάλωση μπαταρίας είναι ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά των εφαρμογών. Δεν έχει σημασία πόσο καλοφτιαγμένη είναι η εφαρμογή. Αν μειώνει την μπαταρία κατά 1/4 σε μερικά λεπτά, είναι απολύτως άχρηστη.

Δημοφιλείς Εφαρμογές 17

Ο κύριος ένοχος της μεγάλης κατανάλωσης μπαταρίας είναι τα κοινωνικά δίκτυα. Εφαρμογές όπως το Facebook και το Twitter μειώνουν την μπαταρία μας στο μισό σε ελάχιστες ώρες.

Για να αποτρέψουμε τέτοιες καταστάσεις, μπορούμε να αποθηκεύουμε τις σελίδες των δικτύων ως σελιδοδείκτες στον browser μας. Ούτως ή άλλως, κάθε σοβαρή ιστοσελίδα έχει μια responsive μορφή που να λειτουργεί καλά στο κινητό.

Δημοφιλείς Εφαρμογές 18

Με τον τρόπο αυτό, μειώνουμε την κατανάλωση μπαταρίας και έχουμε άμεση πρόσβαση στα μηνύματα και τα νέα μας.

Γνωρίζετε άλλες δημοφιλείς εφαρμογές που πρέπει να αποφύγουμε;

Κλείνοντας, καταλαβαίνουμε ότι η ποιότητα μιας εφαρμογή δεν εξαρτάται από τον αριθμό λήψεων που διαθέτει. Για να είμαστε σίγουροι για την ασφάλειά μας, πρέπει να προτιμάμε εφαρμογές γνωστών προγραμματιστών, αλλά να είμαστε και ενημερωμένοι για σκιώδεις τακτικές, όπως της Cheetah Mobile.

Έχετε απορίες σχετικά με τις δημοφιλείς εφαρμογές που πρέπει να αποφύγουμε ή έχετε να προσθέσετε κάποια δικά σας; Αφήστε σχόλιο.