Home » Software » Δωρεάν Εφαρμογές » Εύκολη Σάρωση Εγγράφων και OCR με το Κινητό ή το Tablet

Εύκολη Σάρωση Εγγράφων και OCR με το Κινητό ή το Tablet

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Μία από τις δυνατότητες των κινητών συσκευών που διαθέτουν κάμερα, είναι η σάρωση εγγράφων. Σε συνδυασμό με την οπτική αναγνώριση των χαρακτήρων ενός κειμένου, αποτελεί ιδανική χρήση της τεχνολογίας. Δείτε κάποιες από τις πιο γνωστές δωρεάν εφαρμογές για σκανάρισμα εγγράφων και εκμεταλλευτείτε την ευκολία που μπορούν να μας παρέχουν.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Σάρωση εγγράφων και οπτική αναγνώριση χαρακτήρων

Οι σαρωτές, γνωστοί και ως scanners, δεν είναι κάτι καινούργιο – για την ακρίβεια, ο πρώτος scanner για υπολογιστή δημιουργήθηκε το 1957. Πολλοί εκτυπωτές σήμερα έχουν ενσωματωμένο σαρωτή – τα λεγόμενα πολυμηχανήματα – επιτρέποντας στον χρήστη την ψηφιοποίηση και την εκτύπωση εντύπων.

Αυτό που άλλαξε ουσιαστικά με την έλευση των κινητών συσκευών και την ραγδαία αύξηση της υπολογιστικής τους δύναμης, είναι η απλοποίηση ορισμένων εργασιών. Μία από αυτές τις εργασίες είναι και η σάρωση εγγράφων.

Ενώ οι συμβατικοί σαρωτές δεν μπορούν να αντικατασταθούν πλήρως, μια έξυπνη συσκευή με κάμερα μπορεί να προσφέρει ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα κατά τη σάρωση εγγράφων.

Η ποιότητα της εικόνας μπορεί να διαφέρει από συσκευή σε συσκευή, ανάλογα με τις δυνατότητες της κάμερας, την γωνία και την φωτεινότητα της λήψης. Με την χρήση όμως ορισμένων τεχνικών, μπορεί σίγουρα να βελτιωθεί.

Εύκολη Σάρωση Εγγράφων με το Κινητό ή το Tablet 01

Κάποιες από αυτές τις τεχνικές εκμεταλλεύονται και οι εφαρμογές που θα παρουσιάσουμε παρακάτω. Πιο συγκεκριμένα, η επεξεργασία της εικόνας, εκτός από τη βελτίωση της ποιότητας, μπορεί να χρησιμεύσει και στην εξαγωγή χρήσιμης πληροφορίας.

Μια πολύ σημαντική πληροφορία που θέλουμε να αποθηκεύσουμε κάνοντας σάρωση εγγράφων είναι οι χαρακτήρες ενός κειμένου. Η σωστή αναγνώριση των χαρακτήρων μας επιτρέπει να εισάγουμε αυτόματα το κείμενο χωρίς να χρειαστεί να το πληκτρολογήσουμε από την αρχή.

Η διαδικασία αυτή ονομάζεται Οπτική Αναγνώριση Χαρακτήρων (Optical Character Recognition), ή OCR εν συντομία. Κύριος σκοπός του συστήματος OCR είναι η μετατροπή εικόνων, χειρογράφων ή έντυπων κειμένων, σε κείμενο αναγνώσιμο από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Ορισμένες ανεπτυγμένες χρήσεις της τεχνολογίας αυτής μπορούν πλέον να αναγνωρίσουν και αναπαράγουν σε ψηφιακή μορφή ακόμη και πληροφορίες που δεν είναι κείμενο σε ένα έγγραφο, όπως εικόνες, στήλες, γραμμές, γωνίες κτλ.

Εύκολη Σάρωση Εγγράφων με το Κινητό ή το Tablet 02

Η αυτούσια εισαγωγή του κειμένου είναι το ζητούμενο αποτέλεσμα, όμως πολλές φορές δεν γίνεται η σωστή επιλογή των χαρακτήρων. Γι' αυτό είναι απαραίτητο να γίνεται η αποθήκευσή σε ένα χρήσιμο τύπο αρχείου, ώστε να μπορέσουμε να το επεξεργαστούμε κατάλληλα μετά την σάρωση.

Εφαρμογές για σάρωση εγγράφων

Οι παρακάτω εφαρμογές αφορούν αποκλειστικά τη σάρωση εγγράφων και την διαχείρισή τους. Ενώ κάποιες από τις εφαρμογές διαθέτουν λειτουργία για οπτική αναγνώριση χαρακτήρων, αυτή δεν παρέχεται δωρεάν.

Για την χρήση OCR θα αναφέρουμε ξεχωριστές εφαρμογές, κατάλληλες για την συγκεκριμένη εργασία. Ωστόσο μια καλή σάρωση μπορεί να βελτιώσει το αποτέλεσμα της αναγνώρισης των χαρακτήρων αργότερα.

CamScanner

Εύκολη Σάρωση Εγγράφων με το Κινητό ή το Tablet 03

Η πρώτη μας επιλογή είναι και η δημοφιλέστερη όσων αφορά την σάρωση εγγράφων. Με εκατομμύρια χρήστες ανά τον κόσμο και χιλιάδες εγγραφές καθημερινά, το CamScanner είναι μία από τις κορυφαίες εφαρμογές του είδους για όλα τα κινητά.

Πιο συγκεκριμένα, το CamScanner μας βοηθάει να αποθηκεύσουμε και να συγχρονίσουμε τα έγγραφα μας σε όλα τα smartphones, τα tablets, και τους υπολογιστές.

Εκτός από την σάρωση εγγράφων, κάποιες από τις κύριες λειτουργίες της εφαρμογής είναι η αυτόματη περικοπή της εικόνας…

Εύκολη Σάρωση Εγγράφων με το Κινητό ή το Tablet 04

…και η βελτιστοποίηση ποιότητας σάρωσης που κάνει τα κείμενα και τα γραφικά να φαίνονται καθαρά και ευκρινή.

Εύκολη Σάρωση Εγγράφων με το Κινητό ή το Tablet 05

Κάνοντας εγγραφή στην υπηρεσία έχουμε την δυνατότητα να κάνουμε γρήγορη αναζήτηση εγγράφων, και εφόσον έχουμε λογαριασμό τα έγγραφα που συγχρονίζουμε είναι διαθέσιμα μέσω της επίσημης ιστοσελίδας.

Μπορούμε επίσης να μοιραστούμε αρχεία εύκολα με άλλους χρήστες, καθώς και στις γνωστές υπηρεσίες cloud αποθήκευσης.

Κατά την επεξεργασία των εγγράφων προσθέτουμε σχόλια και σημειώσεις, και να ασφαλίσουμε τα σημαντικά αρχεία με εισαγωγή κωδικού πρόσβασης. Η εφαρμογή διαθέτει και λειτουργία OCR, ωστόσο δεν υποστηρίζει την ελληνική γλώσσα και επίσης για να επεξεργαστούμε και να χρησιμοποιήσουμε το κείμενο είναι απαραίτητη η αναβάθμιση.

Κάποιοι περιορισμοί είναι το εμπορικό σήμα του CamScanner που εμφανίζεται στο κάτω μέρος των PDF που εξάγουμε, καθώς και ορισμένες σημαντικές λειτουργίες που προσφέρει μόνο η Premium έκδοση. Για τις διαφορές των δύο εκδόσεων και τις αντίστοιχες τιμές μπορούμε να δούμε τον τιμοκατάλογο.

Office Lens

Εύκολη Σάρωση Εγγράφων με το Κινητό ή το Tablet 06

Το Office Lens είναι η πρόταση της Microsoft για σάρωση εγγράφων και όπως είναι λογικό η εφαρμογή συνδέεται άμεσα με τις άλλες υπηρεσίες της. Με την χρήση ενός λογαριασμού Microsoft, μπορούμε να συνδυάσουμε το σκανάρισμα με την επεξεργασία και την αποθήκευση των αρχείων.

Πιο συγκεκριμένα, εκτός από την εξαγωγή PDF αρχείου μπορούμε να αποθηκεύσουμε τα έγγραφά μας ως Word, PowerPoint, και να τα συγχρονίσουμε μέσω του OneDrive και του OneNote.

Εύκολη Σάρωση Εγγράφων με το Κινητό ή το Tablet 07

Το Office Lens μας παρέχει τέσσερις επιλογές σάρωσης. Από την απλή καταγραφή εικόνας μέχρι και τη σάρωση επαγγελματικής κάρτας, όπου μπορεί να εξαγάγει τις πληροφορίες της επαφής και να τις αποθηκεύσει στον κατάλογο διευθύνσεων και στο OneNote.

Δύο σημαντικές επιλογές σάρωσης αφορούν τα έγγραφα και τους πίνακες. Η εφαρμογή αφαιρεί αντανακλάσεις και σκιές, και επιλέγει τα ιδανικά χρώματα για τις εικόνες βελτιώνοντας το τελικό αποτέλεσμα.

Εύκολη Σάρωση Εγγράφων με το Κινητό ή το Tablet 08

Το Office Lens, σε αντίθεση με το CamScanner, δεν έχει κάποιο περιορισμό στη χρήση. Ωστόσο όπως προαναφέρθηκε, η πλήρης αξιοποίηση των δυνατοτήτων της εφαρμογής προϋποθέτει είσοδο με λογαριασμό Microsoft.

Tiny Scanner

Εύκολη Σάρωση Εγγράφων με το Κινητό ή το Tablet 09

Το Tiny Scanner είναι μια απλή εφαρμογή για κινητά και tablet με την οποία μπορούμε να κάνουμε σάρωση εγγράφων (έγχρωμη, κλίμακας του γκρι και ασπρόμαυρη). Οι άκρες των σελίδων ανιχνεύονται αυτόματα, όπως και στις προηγούμενες εφαρμογές, και επιλέγοντας ένα από τα 5 επίπεδα αντίθεσης ελέγχουμε την ποιότητα της σάρωσης.

Κάποιες ακόμα χρήσιμες λειτουργίες είναι η ρύθμιση του μεγέθους της σελίδας για PDF, η ταξινόμηση (μικρογραφιών ή λίστας) κατά ημερομηνία ή τίτλο και η γρήγορη αναζήτηση εγγράφων. Μπορούμε επιπλέον να προστατέψουμε τα έγγραφά μας εισάγοντας έναν κωδικό πρόσβασης στην εφαρμογή.

Εύκολη Σάρωση Εγγράφων με το Κινητό ή το Tablet 10

Η εφαρμογή, ενώ είναι διαθέσιμη δωρεάν, έχει κάποιους πολύ σημαντικούς περιορισμούς. Ο αριθμός των εγγράφων που μπορούμε να αποθηκεύσουμε είναι περιορισμένος και η χρήση κάποιων λειτουργιών και των υπηρεσιών cloud αποθήκευσης είναι διαθέσιμη μόνο στην Pro έκδοση.

Μπορούμε όμως να χρησιμοποιήσουμε την εφαρμογή κάνοντας εξωτερική αποθήκευση παρακάμπτοντας έτσι τους περιορισμούς. Επιλέγοντας την κοινή χρήση της συσκευής αποθηκεύουμε τα αρχεία σε κάποια άλλη εφαρμογή, ακόμα και σε εκείνες που προϋποθέτουν την αναβαθμισμένη έκδοση (Dropbox, Evernote κτλ).

Fast Scanner

Εύκολη Σάρωση Εγγράφων με το Κινητό ή το Tablet 11

Αντίστοιχη εφαρμογή με ίδιες παροχές και παρόμοια λειτουργία είναι το Fast Scanner. Η μόνη διαφορά με την προηγούμενη πρόταση είναι η έλλειψη περιορισμών. Η δωρεάν έκδοση περιέχει διαφημίσεις σε αντίθεση με την Pro έκδοση, αλλά οι λειτουργίες είναι ίδιες.

Genius Scan

Εύκολη Σάρωση Εγγράφων με το Κινητό ή το Tablet 12

Με την εφαρμογή Genius Scan μπορούμε να αποθηκεύσουμε και να εξάγουμε τα σαρωμένα έγγραφά μας σε μορφή JPEG και PDF. Επίσης μπορούμε να επεξεργαστούμε τις εικόνες και να προσθέσουμε ετικέτες.

Η πρόσβαση στα έγγραφα μας μπορεί να γίνει μέσω wifi καθώς και άλλων υπηρεσιών online αποθήκευσης. Η δωρεάν έκδοση λειτουργεί με διαφημίσεις και αποκλείει κάποιες υπηρεσίες διαμοιρασμού των αρχείων.

Αναβαθμίζοντας στην έκδοση Genius Scan+ έχουμε περισσότερες επιλογές για την εξαγωγή των εγγράφων. Πιο συγκεκριμένα η κρυπτογράφηση και η χρήση κωδικού για τα αρχεία μας, καθώς και η μεταφορά αρχείων από και προς άλλες εφαρμογές.

Scanbot

Εύκολη Σάρωση Εγγράφων με το Κινητό ή το Tablet 13

Το Scanbot συνδυάζει σκανάρισμα αρχείων , κωδικών QR καθώς και Barcode. Διαθέτει λειτουργία για αυτόματη ανίχνευση σελίδας και για βελτίωση της ποιότητας της εικόνας, ανάλογη με τις παραπάνω προτάσεις. Η ανταλλαγή αρχείων με όλες τις γνωστές υπηρεσίες cloud storing και εφαρμογές είναι εύκολη και άμεση.

Παραπάνω λειτουργίες που αφορούν τη περαιτέρω επεξεργασία και αποθήκευση των εγγράφων προϋποθέτουν την αναβάθμιση της εφαρμογής. Κάποιες από αυτές είναι η επιλογή για OCR, οι σημειώσεις, το αυτόματο upload σε υπηρεσίες και οι κατάλογοι εγγράφων. Για όλα τα χαρακτηριστικά της εφαρμογής και τις πρόσθετες λειτουργίες της PRO έκδοσης βλέπουμε εδώ.

Άλλες εναλλακτικές

Πολλές εφαρμογές γνωστών υπηρεσιών online αποθήκευσης έχουν ως πρόσθετη λειτουργία την σάρωση εγγράφων. Οπότε σε περίπτωση που χρησιμοποιούμε ήδη κάποια από αυτές τις υπηρεσίες μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τις έτοιμες λύσεις που μας προσφέρουν. Κάποιες από τις πιο γνωστές εφαρμογές που έχουν αυτή τη δυνατότητα είναι το Dropbox και το Evernote.

Εύκολη Σάρωση Εγγράφων με το Κινητό ή το Tablet 14

Το Evernote μάλιστα έχει και μια πιο εξειδικευμένη πρόταση για το σκανάρισμα. Η εφαρμογή Evernote Scannable είναι διαθέσιμη δωρεάν και αποκλειστικά για iOS συσκευές και μας επιτρέπει την αυτόματη σάρωση εγγράφων και επαγγελματικών καρτών.

Εφαρμογές για οπτική αναγνώριση χαρακτήρων OCR

Σε αντίθεση με τα παραπάνω, η ποσότητα, η ποικιλία και η υποστήριξη των εφαρμογών που χρησιμοποιούν OCR σύστημα ελαττώνονται κατά πολύ. Ιδιαίτερα η χρήση της ελληνικής γλώσσας, που αποτελεί και κύριο κριτήριο αξιολόγησης των εφαρμογών αυτών, δυσκολεύει αρκετά την εύρεση μιας χρήσιμης και αξιόλογης πρότασης.

Παρ' όλα αυτά υπάρχουν λύσεις (έστω και ελάχιστες) για το πρόβλημά μας. Παρακάτω συγκρίνουμε και κρατάμε τα καλύτερα αποτελέσματα αναγνώρισης ενός κειμένου με ελληνικούς χαρακτήρες.

Εύκολη Σάρωση Εγγράφων με το Κινητό ή το Tablet 15

Το δείγμα που χρησιμοποιήσαμε είναι αντιπροσωπευτικό μιας μέτριας ποιότητας εικόνας και χαμηλής ανάλυσης κάμερας (8MP). Αυτό σημαίνει ότι οι απαιτήσεις της συσκευής δεν χρειάζεται να είναι ιδιαίτερα υψηλές αρκεί να κάνουμε σωστή λήψη.

Σημείωση: Ενώ υπάρχουν OCR συστήματα που μπορούν να κάνουν αναγνώριση χειρόγραφων χαρακτήρων, σε αυτή τη περίπτωση αναφερόμαστε μόνο σε έντυπα κείμενα ή ηλεκτρονικής μορφής έγγραφα.

Text Scanner

Εύκολη Σάρωση Εγγράφων με το Κινητό ή το Tablet 16

Το Text Scanner είναι από τις λίγες εφαρμογές που κυκλοφορούν στο Play Store που κάνει καταπληκτική δουλειά όσων αφορά την αναγνώριση των ελληνικών γραμμάτων. Όπως βλέπουμε και στην εικόνα η εκτέλεση της σάρωσης αναγνώρισε όλο το κείμενο με ελάχιστα λάθη ή παραλείψεις.

Εύκολη Σάρωση Εγγράφων με το Κινητό ή το Tablet 17

Επίσης η εφαρμογή μας επιτρέπει την εισαγωγή φωτογραφιών και εικόνων καθώς και την αποθήκευση και διαχείρισή τους εκτός σύνδεσης.

Text Fairy
Εύκολη Σάρωση Εγγράφων με το Κινητό ή το Tablet 18

Μία ακόμα αξιόλογη εφαρμογή για Android συσκευές είναι η Text Fairy. Η εφαρμογή μπορεί να διορθώσει την γωνία λήψης του εγγράφου και να βελτιώσει την ποιότητα της εικόνας. Το αποτέλεσμα αν και λιγότερο ακριβές σε σχέση με το Text Scanner δεν παύει να είναι ικανοποιητικό.

Εύκολη Σάρωση Εγγράφων με το Κινητό ή το Tablet 19

Scanner & Translator Free

Εύκολη Σάρωση Εγγράφων με το Κινητό ή το Tablet 20

Η εφαρμογή αφορά Scanner & Translator Free αποκλειστικά συσκευές iOS και όπως φαίνεται από την παρακάτω η εικόνα το ποσοστό επιτυχημένης αναγνώρισης είναι αρκετά υψηλό.

Εύκολη Σάρωση Εγγράφων με το Κινητό ή το Tablet 21

Η εφαρμογή εκτός από την αναγνώριση χαρακτήρων μπορεί να μεταφράσει το κείμενο σε πάνω από 70 γλώσσες. Για την χρήση της εφαρμογής είναι απαραίτητη η σύνδεση στο Internet.

Ποια εφαρμογή προτιμάτε για τη σάρωση εγγράφων και το OCR?

Η διαχείριση και η επεξεργασία όλων των εγγράφων, εντύπων και μη, είναι αναγκαία σε πολλές περιπτώσεις. Η χρήση μιας ή περισσοτέρων εκ των προαναφερθέντων εφαρμογών μπορεί να μας λύσει τα χέρια και να μας γλιτώσει από κόπο. Εσείς ποια εφαρμογή προτιμάτε για την σάρωση εγγράφων και την οπτική αναγνώριση χαρακτήρων; Γράψτε μας στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

featured sale alert τελικο_x4
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#323 - Windows Παιχνίδια Σε Android Κινητό, Dark Mode Στο VLC, Απενεργοποίηση PC Με Σημειωματάριο
QuickSteps
GamingSteps#20240413 - Αναστάτωση Προκάλεσε Η Σειρά Fallout, The Rogue Prince of Persia, BAFTA Games Awards 2024
GamingSteps