/> Μετατροπή Βίντεο – Οι Καλύτερες Δωρεάν Εφαρμογές | PCsteps.gr
Home » Software » Δωρεάν Εφαρμογές » Μετατροπή Βίντεο – Οι Καλύτερες Δωρεάν Εφαρμογές

Μετατροπή Βίντεο – Οι Καλύτερες Δωρεάν Εφαρμογές

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Στην αναπαραγωγή βίντεο, συχνά τα πράγματα δεν έρχονται όπως τα θέλουμε. Άλλοτε κάποιο βίντεο δεν παίζει στο κινητό μας ή δεν ακούγεται ο ήχος. Άλλες φορές θέλουμε να προσθέσουμε υπότιτλους σε κάποιο βίντεο ή να το μικρύνουμε. Σε αυτόν τον οδηγό θα δείτε τις καλύτερες δωρεάν εφαρμογές για μετατροπή βίντεο.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη διαβάζουν όλα μας τα άρθρα χωρίς διαφημίσεις, και έχουν επιπλέον μοναδικά προνόμια.

Συμμετοχή

Πότε χρειάζεται η μετατροπή βίντεο;

Υπάρχουν πολλοί άλλοι λόγοι για τους οποίους καταφεύγουμε στη μετατροπή βίντεο.

Πριν μερικά χρόνια, ο βασικότερος λόγος ήταν η μετατροπή των DVD σε αρχεία βίντεο μικρότερου μεγέθους για την εύκολη αποθήκευση. Φυσικά, πλέον το DVD τείνει να γίνει είδος προς εξαφάνιση, αλλά η εξοικονόμηση μεγέθους παραμένει ένας βασικός λόγος για να μετατρέψουμε μεγάλα βίντεο.

Καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται, εμφανίζονται συνεχώς όλο και περισσότερες ηλεκτρονικές συσκευές που μπορούν να αναπαράγουν βίντεο, όπως οι κονσόλες παιχνιδιών, τα έξυπνα κινητά, οι έξυπνες τηλεοράσεις, τα έξυπνα ρολόγια, η έξυπνη σήτα, κλπ.

Μετατροπή βίντεο έξυπνη σίτα

Το πρόβλημα με όλες αυτές τις “έξυπνες” συσκευές είναι ότι δεν είναι αρκετά έξυπνες για να υποστηρίζουν όλα τα είδη βίντεο. Σαν αποτέλεσμα, πρέπει να τα μετατρέψουμε σε άλλες μορφές για να τα αναγνωρίσουν. Εδώ έρχονται οι παρακάτω εφαρμογές, για να μας λύσουν τα χέρια.

HandBrake

Μετατροπή Βίντεο - Οι Καλύτερες Δωρεάν Εφαρμογές 2

Το HandBrake είναι μια από τις πιο γνωστές εφαρμογές για μετατροπή βίντεο. Είναι πρόγραμμα ανοιχτού κώδικα και διαθέτει εκδόσεις για Windows, Mac, και Linux.

Μπορεί να χειριστεί σχεδόν οποιοδήποτε είδος βίντεο, ακόμα και DVD ή Blu-ray. Το μόνο του μειονέκτημα είναι οι περιορισμένες επιλογές όσον αφορά το τελικό αρχείο, καθώς μπορούμε να επιλέξουμε μόνο μεταξύ mkv ή mp4.

Μετατροπή Βίντεο - Οι Καλύτερες Δωρεάν Εφαρμογές 3

Πριν το χρησιμοποιήσω αναρωτιόμουν γιατί μια εφαρμογή που ασχολείται με βίντεο έχει ως εικονίδιο έναν ανανά και ένα κοκτέιλ. Εντέλει κατάλαβα γιατί, είναι σαν να σου λέει “Άραξε, πιες ένα κοκτέιλ, και θα τα φροντίσω όλα εγώ”.

Μετατροπή Βίντεο - Οι Καλύτερες Δωρεάν Εφαρμογές 4

Είναι πολύ εύκολο στη χρήση, αφού για τη μετατροπή βίντεο αρκεί να διαλέξουμε το αρχείο που θέλουμε, τον τελικό προορισμό του και να πατήσουμε Start.

Μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε μαζική μετατροπή βίντεο, κάτι που μας λύνει τα χέρια σε περίπτωση που έχουμε πολλαπλά αρχεία.

Διαθέτει επιλογές για οτιδήποτε μπορεί να χρειαστούμε, όπως αλλαγή της ανάλυσης του βίντεο, κόψιμο περιθωρίων, μείωση θορύβου, ενσωμάτωση υποτίτλων και πολλά άλλα.

Για τους πιο απαιτητικούς, που θέλουν πιο προχωρημένες ρυθμίσεις, το HandBrake δε θα τους απογοητεύσει. Για να ενεργοποιήσουμε την καρτέλα για προχωρημένους, πηγαίνουμε στο μενού Tools-> Options και τσεκάρουμε το πλαίσιο “Show Advanced Encoder Options Tab”. Έτσι εμφανίζεται η καρτέλα Advanced, στην οποία μπορούμε να παραμετροποιήσουμε τον κωδικοποιητή με πιο εξειδικευμένες ρυθμίσεις για τη μετατροπή βίντεο.

Μετατροπή Βίντεο - Οι Καλύτερες Δωρεάν Εφαρμογές 5

Μπορείτε να κατεβάσετε το HandBrake από εδώ.

Παρόμοιες εφαρμογές

MediaCoder: Εξαιρετικό πρόγραμμα, αλλά αρκετά πολύπλοκο. Έχει αμέτρητες ρυθμίσεις για ό,τι μπορείτε να φανταστείτε, αλλά το περιβάλλον του δεν είναι αυτό που θα λέγαμε “φιλικό προς τον χρήστη”. Κατά την κωδικοποίηση εμφανίζει μια προεπισκόπηση του βίντεο και διάφορες πληροφορίες για τους πόρους του συστήματος, κάτι που εμένα προσωπικά με κέρδισε. Διαθέτει και portable έκδοση, για όσους δε θέλουν να εγκαταστήσουν την εφαρμογή. Το συστήνω ανεπιφύλακτα στους πιο εξειδικευμένους χρήστες, που θέλουν να ρυθμίσουν και την παραμικρή λεπτομέρεια. Έχει υποστήριξη για Windows, Mac και Linux.

Avidemux: Ένα πρόγραμμα που με δίχασε αρκετά, γιατί παρά το ότι είναι εντυπωσιακό σε αυτά που μπορεί να κάνει, ταυτόχρονα είναι απογοητευτικό σε αρκετούς τομείς. Εκ πρώτης όψεως δε λέει πολλά, αλλά διαθέτει μια μεγάλη λίστα με φίλτρα που μπορείτε να προσθέσετε, κάτι που το κάνει αρκετά ελκυστικό. Αφιερώνει αρκετά μεγάλο χώρο για την προεπισκόπηση του βίντεο, πράγμα που θα σας φανεί χρήσιμο αν προσθέσετε πολλά φίλτρα. Ωστόσο, δε διαθέτει τόσες πολλές επιλογές παραμετροποίησης του κωδικοποιητή και εμφανισιακά είναι αρκετά ξεπερασμένο. Παρότι έχει Ελληνικά, δεν τα υποστηρίζει πλήρως, με αποτέλεσμα πολλά στοιχεία απ' το μενού να μένουν αμετάφραστα.

Freemake Video Converter

Μετατροπή Βίντεο - Οι Καλύτερες Δωρεάν Εφαρμογές 6

Το Freemake Video Converter στην αρχική του σελίδα ισχυρίζεται ότι είναι το πρώτο σε προτίμηση εδώ και 6 χρόνια και μπορεί να μετατρέψει πάνω από 500 είδη βίντεο, χωρίς κανένα κόστος ή περιορισμό.

Μετατροπή Βίντεο - Οι Καλύτερες Δωρεάν Εφαρμογές 7

Και ίσως να μην υπερβάλλει, καθώς μπορεί να χειριστεί οποιοδήποτε αρχείο του πλασάρουμε (βίντεο, εικόνες, ήχο) και να το μετατρέψει σε ό,τι μπορείτε να φανταστείτε.

Μετατροπή Βίντεο - Οι Καλύτερες Δωρεάν Εφαρμογές 8

Το ενδιαφέρον είναι πως δεν περιορίζεται στη μετατροπή βίντεο που έχουμε στον υπολογιστή μας, καθώς μας δίνει τη δυνατότητα να κατεβάσουμε και να μετατρέψουμε βίντεο από Youtube, Facebook, Vimeo, Dailymotion και πολλά άλλα site, με μια απλή αντιγραφή-επικόλληση του συνδέσμου.

Αν σας ενδιαφέρει το κατέβασμα βίντεο, μπορείτε να δείτε διάφορες άλλες εφαρμογές στον σχετικό οδηγό.

Στις επιλογές εξόδου το Freemake Video Converter είναι εξίσου γενναιόδωρο. Εκτός από τα συνηθισμένα mkv, mp4, avi, μας επιτρέπει τη μετατροπή βίντεο ανάλογα με τη συσκευή στην οποία θέλουμε να τα αναπαράγουμε, εξασφαλίζοντας τη μέγιστη συμβατότητα.

Μετατροπή Βίντεο - Οι Καλύτερες Δωρεάν Εφαρμογές 9

Γενικά, είναι ένα πρόγραμμα πολύ εύκολο στη χρήση και διαθέτει ελληνική γλώσσα. Δυστυχώς όμως έχει έκδοση μόνο για Windows, οπότε οι χρήστες Linux ή Mac θα πρέπει να επιλέξουν κάποιο άλλο πρόγραμμα.

Κατεβάστε το Freemake Video Converter από εδώ.

Παρόμοιες εφαρμογές

Video to Video Converter: Είναι αρκετά εύκολο στη χρήση και υποστηρίζει πολλές συσκευές αναπαραγωγής. Εμφανισιακά είναι αρκετά λιτό και σε περίπτωση που δε σας ενδιαφέρει το κατέβασμα βίντεο από διάφορες ιστοσελίδες, τότε ίσως να το προτιμήσετε έναντι του Freemake Video Converter. Στα υπέρ του είναι το ότι διαθέτει portable έκδοση.

VSCD Free Video Converter

Μετατροπή Βίντεο - Οι Καλύτερες Δωρεάν Εφαρμογές 10

Με μια πρώτη ματιά, το VSCD Free Video Converter μοιάζει πολύπλοκο πρόγραμμα, αλλά είναι αρκετά εύκολο στη χρήση. Υποστηρίζει τη μετατροπή βίντεο για πολλές συσκευές και οι ρυθμίσεις του είναι σχετικά απλές.

Μετατροπή Βίντεο - Οι Καλύτερες Δωρεάν Εφαρμογές 11

Αυτό το πρόγραμμα δεν έχει τις επιλογές παραμετροποίησης του HandBrake, ούτε υποστηρίζει τόσα πολλά αρχεία όπως το Freemake Video Converter. Έχει όμως μερικά χαρακτηριστικά που το κάνουν να ξεχωρίζει, όπως η επιλογή για εγγραφή δίσκων.

Μετατροπή Βίντεο - Οι Καλύτερες Δωρεάν Εφαρμογές 12

Για περισσότερα προγράμματα εγγραφής δίσκων, δείτε τον σχετικό οδηγό.

Εγγραφή CD DVD Blu-ray Τα Iδανικά Δωρεάν Προγράμματα
Εγγραφή CD / DVD / Blu-ray: Τα Καλύτερα Δωρεάν Προγράμματα

Είναι γεγονός ότι στις μέρες μας οι ανάγκες για εγγραφή CD και DVD έχουν μειωθεί δραματικά. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε πλέον στραφεί στην αποθήκευση … Συνεχίστε να διαβάζετε το Μετατροπή Βίντεο – Οι Καλύτερες Δωρεάν Εφαρμογές.

Κατά την εγκατάσταση θα χρειαστεί να προσέξουμε, καθώς το πρόγραμμα θα προσπαθήσει να εγκαταστήσει δύο επιπλέον εφαρμογές.

Μετατροπή Βίντεο - Οι Καλύτερες Δωρεάν Εφαρμογές 13

Αρκεί να επιλέξουμε το κουτάκι “I do not accept” στη μία περίπτωση και να ξετσεκάρουμε το κουτάκι στη δεύτερη περίπτωση.

Για προστασία από τέτοιου είδους ανεπιθύμητες τρίτες εφαρμογές σε κάθε εγκατάσταση, μπορούμε να χρησιμοποιούμε το Unchecky.

Ασφαλής Εγκατάσταση για Κάθε Εφαρμογή με το Unchecky

Οι δωρεάν εφαρμογές κρύβουν παγίδες: η διαδικασία της εγκατάστασης συχνά θα προσπαθήσει να μας ξεγελάσει στο να επιτρέψουμε την εγκατάσταση adware και ανεπιθύμητων εφαρμογών. Με το … Συνεχίστε να διαβάζετε το Μετατροπή Βίντεο – Οι Καλύτερες Δωρεάν Εφαρμογές.

Το VSCD Free Video Converter υποστηρίζει μόνο Windows, όμως δεν έχει Ελληνικά.

Κατεβάστε το VSCD Free Video Converter από εδώ.

Παρόμοιες εφαρμογές

Format Factory: Έχει πολλές ρυθμίσεις και εμφανισιακά μοιάζει πολύ “φρέσκο”. Είναι αρκετά όμοιο με το VSCD και δύσκολα θα βρείτε βίντεο ή συσκευή που να μην τα υποστηρίζει. Έχει Ελληνικά, αλλά κατά την εγκατάσταση πρέπει να προσέξουμε, γιατί θα προσπαθήσει να αλλάξει την αρχική σελίδα και την προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης.

Convertilla

Μετατροπή Βίντεο - Οι Καλύτερες Δωρεάν Εφαρμογές 14

Αν ψάχνετε για το πιο απλό και εύκολο πρόγραμμα για τη μετατροπή βίντεο, χωρίς πολλά-πολλά, αυτό είναι το Convertilla.

Το όνομά του προφανώς έχει επιλεγεί με την ίδια βάση όπως το Mozilla, Filezilla, Godzilla, κλπ, μόνο που στην προκειμένη περίπτωση θυμίζει θηλυκό ουσιαστικό, του τύπου “ψαρίλα”, “σαπίλα”, “ποδαρίλα”.

-Μυρίζει κάτι περίεργο, σαν...
-Convertilla; Δεν είναι τίποτα, έβαλα ένα βίντεο να “ψήνεται”.

Κατά την εγκατάσταση, παρά το ότι επιλέγουμε Αγγλικά, μας εμφανίζει δύο επιλογές στα Ρωσικά.

Μετατροπή Βίντεο - Οι Καλύτερες Δωρεάν Εφαρμογές 15

Μη φοβάστε όμως, δεν πρόκειται να εγκαταστήσει καμία περίεργη εφαρμογή. Η πρώτη επιλογή αναφέρεται στη δημιουργία συντόμευσης στην επιφάνεια εργασίας και η δεύτερη επιλογή είναι για τη δημιουργία φακέλου στο μενού έναρξης. Οπότε επιλέξτε άφοβα οποιοδήποτε από τα δύο θέλετε.

Από την πρώτη φορά που ανοίγουμε το πρόγραμμα καταλαβαίνουμε πόσο λιτό είναι, γεγονός που το κάνει να ξεχωρίζει απ' τα υπόλοιπα προγράμματα του είδους του.

Μετατροπή Βίντεο - Οι Καλύτερες Δωρεάν Εφαρμογές 16

Δεν έχει πολλές επιλογές, ούτε μας επιτρέπει να μετατρέψουμε πολλά αρχεία ταυτόχρονα. Κάνει όμως αυτό που υπόσχεται, αφού υποστηρίζει μια πληθώρα από βίντεο και συσκευές αναπαραγωγής.

Είναι ιδανικό για κάποιον που ψάχνει ένα πρόγραμμα “μιας χρήσης” και δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις.

Το Convertilla δουλεύει μόνο σε Windows και δε διαθέτει Ελληνικά.

Κατεβάστε το Convertilla από εδώ.

Παρόμοιες εφαρμογές

Hamster Free Video Converter: Εξίσου απλό στην όψη και στη χρήση και διαθέτει τα απολύτως απαραίτητα. Στα θετικά η υποστήριξη πολλαπλών μετατροπών ταυτόχρονα. Παρά το ότι χρησιμοποιεί Ελληνικά, αν τα επιλέξετε κατά την εγκατάσταση δε θα καταλάβετε τι σας ζητάει, γιατί δεν εμφανίζονται σωστά. Επίσης, προσπαθεί να εγκαταστήσει επιπλέον εφαρμογές.

Prism: Λίγο πιο πολύπλοκο σαν πρόγραμμα, αλλά προσφέρει τις ίδιες ευκολίες. Δεν υποστηρίζει ενσωμάτωση υποτίτλων, αλλά έχει μερικά επιπλέον εφέ που μπορείτε να προσθέσετε στα βίντεό σας. Διαθέτει και πληρωμένη έκδοση και η διαφορά της είναι ότι υποστηρίζει περισσότερα είδη βίντεο. Ωστόσο, εγώ τουλάχιστον δε βρήκα κανένα βίντεο που να μην μπορεί να το χειριστεί η δωρεάν έκδοση. Για πρόγραμμα “μιας χρήσεως” θα κάνει τη δουλειά του, αλλά μερικές φορές γίνεται εκνευριστικό. Κάθε φορά που το ανοίγεις ζητάει να επιβεβαιώσεις ότι θα το χρησιμοποιήσεις για μη εμπορική χρήση και διαφημίζει συνεχώς την πληρωμένη έκδοση.

CloudConvert

Μετατροπή Βίντεο - Οι Καλύτερες Δωρεάν Εφαρμογές 17

Το CloudConvert είναι ένας online μετατροπέας που ισχυρίζεται ότι μπορεί να μετατρέψει οτιδήποτε σε οτιδήποτε.

Μετατροπή Βίντεο - Οι Καλύτερες Δωρεάν Εφαρμογές 18

Είναι πολύ απλό στη χρήση. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να επιλέξουμε το βίντεο απ' τον υπολογιστή μας και να διαλέξουμε σε τι θέλουμε να το μετατρέψουμε.

Πατώντας στο εικονίδιο με το γαλλικό κλειδί, εμφανίζονται διάφορες ρυθμίσεις που μπορούμε να αλλάξουμε.

Μετατροπή Βίντεο - Οι Καλύτερες Δωρεάν Εφαρμογές 19

Μπορούμε να πειράξουμε την ανάλυση του βίντεο, να κόψουμε τα περιθώρια, να αλλάξουμε την ποιότητα του τελικού βίντεο και πολλά άλλα. Διαθέτει ακόμα και επιλογή ενσωμάτωσης υποτίτλων.

Γενικά, δε βολεύει αν έχουμε πολλά και μεγάλα αρχεία βίντεο, γιατί θα κάνουν πολλή ώρα μέχρι να ανέβουν. Είναι όμως ιδανικό για μικρά βίντεο ή για κάποιον που δεν κάνει συχνά μετατροπές και δε θέλει να εγκαταστήσει κάποιο ξεχωριστό πρόγραμμα.

Επισκεφτείτε τη σελίδα του CloudConvert εδώ.

Παρόμοιες σελίδες

Online Convert: Όσον αφορά την ονομασία, οι δημιουργοί δεν είχαν και ιδιαίτερη έμπνευση. Ομοίως και όσον αφορά τις επιλογές, το Online Convert δε διαθέτει κάτι το ιδιαίτερο. Δεν έχει τόσες επιλογές όσες το CloudConvert, αλλά είναι απλό, εύκολο και γρήγορο.

Files Conversion: Μάλλον είναι γενικό το πρόβλημα με τις ονομασίες στους online μετατροπείς. Εδώ τα πράγματα είναι ακόμα πιο απλά. Αν δε θέλετε καθόλου ρυθμίσεις, με δύο κλικ (και μερικά λεπτά υπομονής) θα μπορείτε να κατεβάσετε το βίντεό σας στη μορφή που επιλέξατε.

FFmpeg

Μετατροπή Βίντεο - Οι Καλύτερες Δωρεάν Εφαρμογές 20

Τελευταίο αλλά όχι καταϊδρωμένο, το FFmpeg είναι ίσως το απόλυτο εργαλείο μετατροπής βίντεο.

Δεν είναι εύκολο στη χρήση, καθώς δε διαθέτει γραφικό περιβάλλον. Λειτουργεί με γραμμή εντολών και απευθύνεται σε πιο εξειδικευμένους χρήστες.

Μετατροπή Βίντεο - Οι Καλύτερες Δωρεάν Εφαρμογές 21

Έχει εκδόσεις για Windows, Mac και Linux και είναι ιδανικό για όσους θέλουν να έχουν τον απόλυτο έλεγχο κατά την κωδικοποίηση βίντεο.

Κατεβάστε το FFmpeg από εδώ.

Ποιο πρόγραμμα χρησιμοποιείτε για τη μετατροπή βίντεο;

Πέρα από όσα αναφέρθηκαν, υπάρχουν δεκάδες δωρεάν προγράμματα μετατροπής βίντεο, παρόμοια με τα παραπάνω. Εσείς έχετε χρησιμοποιήσει κάποιο απ' αυτά τα προγράμματα; Χρησιμοποιείτε μήπως κάποιο άλλο πρόγραμμα που δεν είδατε στη λίστα; Γράψτε μας τις εντυπώσεις σας στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

Αγορά Laptop €449-€3.955: Τα Καλύτερα Της Εβδομάδας 25/10-31/10
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#226 - Οθόνη Σύνδεσης Και Μπλοκάρισμα Ρυθμίσεων Windows 11, GIF Για Φόντο, Καρτέλες Firefox
QuickSteps
Featured Street Fighter 6 Νέο Call of Duty Modern Warfare II
GamingSteps