Home » Εβδομαδιαίες Στήλες » QuickSteps » Gmail: Μπλοκάρισμα Spam Και Scam, Κίνηση Καταστημάτων Google Maps
QuickSteps#124 - Μπλοκάρισμα Spam και Scam Gmail, Κίνηση Καταστημάτων Google Maps

Gmail: Μπλοκάρισμα Spam Και Scam, Κίνηση Καταστημάτων Google Maps

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Αυτή την εβδομάδα, μπλοκάρουμε τα spam και scam μηνύματα στο Gmail, βλέπουμε πόσο κόσμο έχει ένα μαγαζί με τους Χάρτες Google, και φτιάχνουμε νήματα από tweet στο Twitter. Επεξεργαζόμαστε μαζικά εικόνες και χρησιμοποιούμε τις μορφές αριθμών στα Υπολογιστικά φύλλα Google. Διαγράφουμε το Gmail χωρίς να διαγράψουμε τον λογαριασμό Google και εκτυπώνουμε έγγραφα ως PDF στα Windows 10 χωρίς τη χρήση ανεξάρτητων προγραμμάτων.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Για να δείτε όλες τις δημοσιεύσεις της στήλης, μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στην κατηγορία QuickSteps…

…ή να επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο. Για να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τις νέες δημοσιεύσεις της στήλης μας, μπορείτε να προσθέσετε το link στους σελιδοδείκτες σας.

Μπλοκάρισμα και αναφορά spam και scam μηνυμάτων στο Gmail

Σε όλους μας έχει τύχει να λάβουμε email από ιστοσελίδες που δεν γνωρίζουμε. Επίσης, πολλές φορές πραγματοποιούμε εγγραφή στα newsletter εταιρειών και ιστότοπων, με αποτέλεσμα να λαμβάνουμε διαρκώς διαφημιστικά μηνύματα.

Αν θέλουμε, μπορούμε να περιορίσουμε τον όγκο αυτών των ενοχλητικών μηνυμάτων με τη βοήθεια μερικών εργαλείων του Gmail.

Μπλοκάρισμα διεύθυνσης αποστολέα

Αρχικά, μπορούμε να μπλοκάρουμε τις διευθύνσεις όσων μας στέλνουν διαφημιστικά, ή άλλου είδους email που δεν μας ενδιαφέρουν. Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, ανοίγουμε ένα από τα μηνύματα και πατάμε στις τρεις τελείες, πάνω δεξιά.

QuickSteps#124 - Μπλοκάρισμα Spam και Scam Gmail, Κίνηση Καταστημάτων Google Maps

Στη συνέχεια, κάνουμε κλικ στο “Αποκλεισμός αποστολέα”.

Με αυτόν τον τρόπο, προσθέτουμε το email του αποστολέα στη λίστα των αποκλεισμένων διευθύνσεων. Το Gmail μπλοκάρει αυτόματα τη λήψη όσων μηνυμάτων προέρχονται από τις διευθύνσεις που έχουμε προσθέσει στη συγκεκριμένη λίστα.

Διαγραφή από newsletter

Αρκετές ιστοσελίδες, όπως και το PCSteps, αποστέλλουν newsletter, με τα οποία ενημερώνουν τους συνδρομητές τους για νέο περιεχόμενο, προσφορές, και πολλά άλλα.

Εμείς φροντίζουμε ώστε να στέλνουμε ένα ενημερωτικό μήνυμα μία φορά την εβδομάδα. Ωστόσο, κάποιοι ιστότοποι το παρακάνουν. Σε μερικές περιπτώσεις στέλνουν πολλαπλά email, ακόμη και μέσα σε ένα 24ωρο.

Ευτυχώς, το να διαγραφούμε από το newsletter οποιασδήποτε σελίδας είναι σχετικά απλό. Αρχικά, ανοίγουμε ένα από τα ενημερωτικά email που μας έχει στείλει αυτός ο ιστότοπος.

Έπειτα, μεταφερόμαστε στο τέλος του μηνύματος και αναζητούμε κάποιον σύνδεσμο της μορφής:

  • “unsubscribe here”
  • “profile settings page”
  • “change preferences”

Μόλις εντοπίσουμε τον σύνδεσμο, κάνουμε κλικ σε αυτόν και άμεσα θα ανοίξει μία σελίδα όπως η παρακάτω.

Σε άλλες περιπτώσεις, ενδέχεται ο σύνδεσμος να μας μεταφέρει στο προφίλ του λογαριασμού που διατηρούμε στον συγκεκριμένο ιστότοπο, από όπου μπορούμε να απενεργοποιήσουμε τη ρύθμιση λήψης ενημερωτικών email.

Αναφορά spam και scam email

Το Gmail διαθέτει έναν μηχανισμό “έξυπνων φίλτρων”, τα οποία ενημερώνονται διαρκώς και φροντίζουν στο να διατηρούν καθαρό τον φάκελο με τα εισερχόμενα μηνύματα του χρήστη.

Για παράδειγμα, αν ο χρήστης διαγράφει συνέχεια τα μηνύματα που λαμβάνει από μία διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου χωρίς να τα διαβάζει, το Gmail καταχωρεί αυτό το email στη λίστα των spam.

Έτσι, κάθε φορά που εντοπίζει ένα μήνυμα από αυτόν τον αποστολέα, το αποθηκεύει κατευθείαν στον φάκελο “Ανεπιθύμητα μηνύματα”.

Επιπλέον, η Google συλλέγει δεδομένα από αναφορές χρηστών για ιστοσελίδες οι οποίες στέλνουν συχνά spam μηνύματα.

Χρησιμοποιώντας αυτά τα στοιχεία, έχει δημιουργήσει βάσεις δεδομένων στις οποίες ανατρέχουν τα “έξυπνα φίλτρα” του Gmail και ελέγχουν για πιθανή spam αλληλογραφία.

Εάν θέλουμε να συμμετέχουμε στην ενημέρωση αυτών των βάσεων, μπορούμε να αναφέρουμε τα spam email. Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, ανοίγουμε το μήνυμα, πατάμε τις τρεις τελείες, και επιλέγουμε την “Αναφορά ως ανεπιθύμητου μηνύματος”.

Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να αναφέρουμε scam email που έχουν ως στόχο να παραπλανήσουν τους χρήστες, ώστε να δώσουν τα στοιχεία τους, να πληρώσουν για ανύπαρκτες υπηρεσίες και προϊόντα, και άλλα πολλά.

Όπως και πριν, κάνουμε κλικ στις τρεις τελείες και αυτή τη φορά επιλέγουμε την “Αναφορά ηλεκτρονικού “ψαρέματος” (phishing)”.

Πώς βλέπω πόσο κόσμο έχει ένα μαγαζί με τους Χάρτες Google

Πλέον, μπορούμε να κυκλοφορούμε χωρίς να στέλνουμε μήνυμα στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι καλό να συνωστιζόμαστε.

Γι' αυτό, πριν ξεκινήσουμε για οποιοδήποτε κατάστημα, θα ήταν χρήσιμο να γνωρίζουμε αν τη δεδομένη στιγμή υπάρχει αρκετός κόσμος σε αυτό. Τη συγκεκριμένη πληροφορία μπορούν να μας τη δώσουν οι Χάρτες της Google.

Τόσο η ιστοσελίδα, όσο και η εφαρμογή για κινητά, προβάλλουν στοιχεία σχετικά με την κίνηση που υπάρχει στα καταστήματα. Τα δεδομένα αυτά είναι χωρισμένα ανά ημέρα και ώρα, και μάλιστα ανανεώνονται σε πραγματικό χρόνο.

Για να ελέγξουμε πόσο κόσμο έχει ένα κατάστημα, από την εφαρμογή Χάρτες της Google στο κινητό, πατάμε τη σήμανση του καταστήματος στον χάρτη.

Στο πλαίσιο που θα εμφανιστεί στο κάτω μέρος της οθόνης, πατάμε το όνομα του καταστήματος.

Στη συνέχεια, πηγαίνουμε στην καρτέλα “ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ” και εντοπίζουμε τις “Δημοφιλείς ώρες”.

Σε αυτό το σημείο, βλέπουμε ένα γράφημα το οποίο δείχνει αναλυτικά τον μέσο όρο του πλήθους των πελατών που επισκέπτονται συνήθως το κατάστημα, ανά ώρα. Όσο πιο μεγάλη είναι η μπάρα, τόσο περισσότερη κίνηση έχει το κατάστημα.

Επίσης, πατώντας πάνω σε οποιαδήποτε μπάρα βλέπουμε ένα κείμενο που περιγράφει αν το κατάστημα είχε ή όχι κίνηση την ώρα που επιλέξαμε.

Η μπάρα που αφορά τα δεδομένα της τρέχουσας ώρα της ημέρας είναι ροζ. Στο παράδειγμά μας, την Τρίτη 19 Μαΐου στις 6 η ώρα το απόγευμα τα JUMBO στην περιοχή του Περιστερίου δεν είχαν “αρκετή κίνηση”.

Επιπλέον, μπορούμε να δούμε τα αντίστοιχα δεδομένα για οποιαδήποτε ημέρα της εβδομάδας θέλουμε. Έτσι, έχουμε τη δυνατότητα να προγραμματίσουμε την επίσκεψη μας στο κατάστημα μία ημέρα και ώρα που δεν προβλέπεται να έχει αυξημένη κίνηση.

Εάν θέλουμε να επιλέξουμε κάποια άλλη ημέρα της εβδομάδας, πατάμε το μενού δίπλα στις “Δημοφιλείς ώρες”. Το γράφημα αλλάζει άμεσα και δείχνει τα δεδομένα που αφορούν τη συγκεκριμένη ημέρα.

Τα στοιχεία που παρουσιάζουν οι Χάρτες Google δεν είναι 100% ακριβή, διότι βασίζονται στα δεδομένα τοποθεσίας που συλλέγει ανώνυμα η εταιρεία από τα κινητά των χρηστών.

Οπότε, δεν λαμβάνουν υπόψη όσους έχουν απενεργοποιήσει την καταγραφή τοποθεσίας στο smartphone τους.

Πώς φτιάχνω νήματα από tweet στο Twitter

Τα νήματα στο Twitter είναι η ιδανική λύση όταν θέλουμε να δημοσιεύσουμε ένα μεγάλο κείμενο, το οποίο ξεπερνά σε έκταση τους 280 χαρακτήρες ανά tweet που επιτρέπει το κοινωνικό δίκτυο.

Για να δημιουργήσουμε ένα νήμα, συντάσσουμε το πρώτο tweet και μετά πατάμε το “+”, κάτω δεξιά.

Κάτω από το πρώτο tweet θα εμφανιστεί ένα δεύτερο, στο οποίο μπορούμε να γράψουμε τη συνέχεια του κειμένου μας.

Με τον ίδιο τρόπο προσθέτουμε όσα επιπλέον tweet επιθυμούμε.

Όταν ολοκληρώσουμε τη σύνταξη του κειμένου, πατάμε στη “Δημοσίευση όλων ως Tweet”.

Ένα νήμα στο Twitter έχει την παρακάτω μορφή. Όπως παρατηρούμε, υπάρχει μία γραμμή που ενώνει όλα τα tweet μεταξύ τους.

Τέλος, αν στο νήμα υπάρχουν πάνω από τέσσερα tweet, εμφανίζεται ο σύνδεσμος “Προβολή αυτού του νήματος Tweet”, τον οποίο και πατάμε για να δούμε όλα τα tweet που περιέχει.

Μαζική επεξεργασία και μετατροπή εικόνων

Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις στις οποίες ίσως θέλουμε να μειώσουμε το μέγεθος πολλών φωτογραφιών, να προσαρμόσουμε την ποιότητά τους, ή να αλλάξουμε τον τύπο αρχείου.

Ένα απλό παράδειγμα είναι η δημιουργία μιας συλλογής με ταπετσαρίες για τον υπολογιστή ή το κινητό μας. Σε μία τέτοια περίπτωση, θέλουμε να έχουν όλες οι εικόνες τις ίδιες διαστάσεις για να προβάλλονται σωστά.

Το XnResize είναι ένα δωρεάν πρόγραμμα που βοηθά στη μαζική αλλαγή μεγέθους, την περιστροφή, και τη μετατροπή φωτογραφιών σε άλλους τύπους αρχείων.

Αρχικά, εισάγουμε στην εφαρμογή όλες τις εικόνες που θέλουμε να επεξεργαστούμε πατώντας στο “Add files” για μεμονωμένα αρχεία, ή στο “Add folder” για να προσθέσουμε όλες τις φωτογραφίες που περιέχει ένα φάκελος.

Στη συνέχεια, πηγαίνουμε στην καρτέλα “Action” και ρυθμίζουμε τις τροποποιήσεις που θέλουμε να εφαρμόσει το XnResize.

Στο παράδειγμά μας, επιλέξαμε το πρόγραμμα να αλλάξει τις διαστάσεις όλων των εικόνων σε 1024×800 pixels και να τις περιστρέψει κατά 90 μοίρες.

Έπειτα, κάνουμε κλικ στην καρτέλα “Output”. Εδώ, μπορούμε να επιλέξουμε τον φάκελο στον οποίο θα αποθηκεύσει το XnResize τις επεξεργασμένες εικόνες, το όνομα που θέλουμε να τους δώσει, και τον τύπο αρχείου που θα έχουν.

Για να αλλάξει το XnResize τον τύπο αρχείου, πρέπει να κάνουμε κλικ στο “As original” και να επιλέξουμε τον τύπο αρχείου που επιθυμούμε.

Μόλις ολοκληρώσουμε όλες τις ρυθμίσεις, πατάμε “Convert”.

Ο χρόνος που θα χρειαστεί το XnResize για να ολοκληρώσει τη μετατροπή των εικόνων εξαρτάται από το πλήθος των αρχείων, τις τροποποιήσεις που ζητήσαμε να κάνει, και την ισχύ του υπολογιστή μας.

Σε κάθε περίπτωση, όταν το πρόγραμμα ολοκληρώσει τη μετατροπή των φωτογραφιών, στη γραμμή τίτλου θα γράφει “Finished”.

Πώς διαγράφω το Gmail χωρίς να διαγράψω τον λογαριασμό Google

Όταν δημιουργούμε έναν νέο λογαριασμό Google, αυτόματα φτιάχνουμε και το αντίστοιχο Gmail. Ωστόσο, ενδέχεται να μην θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε την υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της εταιρείας.

Σε μία τέτοια περίπτωση, μπορούμε να διαγράψουμε το Gmail και να διατηρήσουμε μόνο τον λογαριασμό Google. Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, μπαίνουμε σε αυτήν τη σελίδα και πραγματοποιούμε σύνδεση με τα στοιχεία του λογαριασμού μας.

Έπειτα, πηγαίνουμε στην καρτέλα “Δεδομένα και εξατομίκευση” και κάνουμε κλικ στο “Διαγράψτε μία υπηρεσία ή τον λογαριασμό σας”.

Στην επόμενη σελίδα, πατάμε “Διαγραφή υπηρεσίας”.

Πληκτρολογούμε τον κωδικό πρόσβασης του λογαριασμού μας και κάνουμε κλικ στο “Επόμενο”.

Στη συνέχεια, πατάμε το εικονίδιο του κάδου, δίπλα στο Gmail.

Μετά, θα πρέπει να δηλώσουμε τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που θα χρησιμοποιούμε για να πραγματοποιούμε σύνδεση στις υπόλοιπες υπηρεσίες της Google. Το νέο email δεν μπορεί να είναι Gmail.

Οπότε, γράφουμε στο πλαίσιο τη νέα διεύθυνση και πατάμε “ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟΥ ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΗΣ”.

Στο ενημερωτικό παράθυρο που θα εμφανιστεί, κάνουμε κλικ στο “ΕΓΙΝΕ”.

Έπειτα, πηγαίνουμε στη νέα διεύθυνση email που δηλώσαμε, ανοίγουμε το μήνυμα που μας έστειλε η Google, και πατάμε τον σύνδεσμο που περιέχει.

Στη σελίδα που θα ανοίξει, διαλέγουμε το “Ναι, θέλω να διαγράψω οριστικά τη διεύθυνση Χ@gmail.com από το Λογαριασμό μου Google.” και κάνουμε κλικ στο “ΔΙΑΓΡΑΦΗ GMAIL”.

Μετά από λίγο, η Google θα μας ενημερώσει ότι έχει διαγράψει το Gmail από τον λογαριασμό μας και πως έχει συνδέσει σε αυτόν το email που δηλώσαμε. Σε αυτό το σημείο, πατάμε “ΤΕΛΟΣ” για να κλείσουμε τη σελίδα.

Μετατροπή εγγράφων σε PDF μέσω της εκτύπωσης στα Windows 10

Οι περισσότεροι δεν διαθέτουμε εκτυπωτή στο σπίτι. Γι' αυτό, όταν θέλουμε να εκτυπώσουμε ένα έγγραφο, πηγαίνουμε σε βιβλιοπωλεία ή άλλα καταστήματα που αναλαμβάνουν εκτυπώσεις.

Για να διασφαλίσουμε ότι το τελικό αποτέλεσμα της εκτύπωσης θα είναι ακριβώς ίδιο με αυτό του εγγράφου που έχουμε δημιουργήσει, μπορούμε να το μετατρέψουμε σε PDF.

Ο πιο εύκολος τρόπος να κάνουμε κάτι τέτοιο είναι να χρησιμοποιήσουμε τη δυνατότητα εκτύπωσης σε PDF που προσφέρουν τα Windows 10. Μάλιστα, δεν χρειάζεται να εγκαταστήσουμε κάποιο ανεξάρτητο πρόγραμμα.

Αρχικά, κάνουμε δεξί κλικ στο έγγραφο και από το “Άνοιγμα με” πατάμε το “Επιλέξτε άλλη εφαρμογή”.

Στο πλαίσιο που θα εμφανιστεί, επιλέγουμε το WordPad και κάνουμε κλικ στο “OK”.

Μόλις το έγγραφο ανοίξει, πατάμε στο “Αρχείο”, πηγαίνουμε στην επιλογή “Εκτύπωση”, και κάνουμε κλικ στην “Εκτύπωση”.

Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί, επιλέγουμε το “Microsoft Print to PDF” και πατάμε “Εκτύπωση”.

Τέλος, διαλέγουμε πού θέλουμε το WordPad να αποθηκεύσει το αρχείο PDF, του δίνουμε ό,τι όνομα επιθυμούμε, και κάνουμε κλικ στην “Αποθήκευση”.

Τροποποίηση της μορφής των αριθμών στα Υπολογιστικά φύλλα Google

Από προεπιλογή, τα Υπολογιστικά φύλλα Google δεν αλλάζουν μορφή στους αριθμούς. Ωστόσο, αν χρησιμοποιούμε την εφαρμογή για την καταγραφή οικονομικών στοιχείων ή ειδικών δεδομένων, ίσως θέλουμε τα νούμερα να έχουν συγκεκριμένη μορφή.

Χρήση έτοιμων μορφών αριθμών

Αρχικά, επιλέγουμε τα κελιά που περιέχουν τους αριθμούς των οποίων θέλουμε να αλλάξουμε την εμφάνιση. Έπειτα, κάνουμε κλικ στη “Μορφή”, πηγαίνουμε στο “Αριθμός”, και διαλέγουμε τη διάταξη της αρεσκείας μας.

Αν καμία από τις διαθέσιμες μορφές δεν ικανοποιεί τις ανάγκες μας, μπορούμε να επιλέξουμε τις “Περισσότερες μορφές” και από εκεί την κατηγορία που ταιριάζει σε αυτό που αναζητούμε.

QuickSteps#124 - Μπλοκάρισμα Spam και Scam Gmail, Κίνηση Καταστημάτων Google Maps

Δημιουργία νέας μορφής αριθμού

Τα Υπολογιστικά φύλλα Google προσφέρουν πληθώρα επιλογών όσον αφορά τις μορφές αριθμών. Ωστόσο, υπάρχει πιθανότητα να θέλουμε να δημιουργήσουμε μία εντελώς νέα.

Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, πηγαίνουμε “Μορφή → Αριθμός”, μετά στο “Περισσότερες μορφές”, και κάνουμε κλικ στο “Προσαρμοσμένη αριθμητική μορφή”.

Στο πλαίσιο που θα εμφανιστεί, πληκτρολογούμε τη μορφή που θέλουμε να έχει ο αριθμός, ακολουθώντας τις οδηγίες που παρέχει η ίδια η Google σε αυτήν τη σελίδα, και πατάμε “Εφαρμογή”.

Σας άρεσαν τα QuickSteps της εβδομάδας;

Πώς σας φάνηκαν οι συμβουλές και τα κόλπα αυτής της εβδομάδας; Γνωρίζατε ή/και χρησιμοποιούσατε κάποιο από αυτά;

Έχετε να προτείνετε κάποιο δικό σας κόλπο, ή μία συμβουλή που θέλετε να μπει στη στήλη μας; Μοιραστείτε τη με τους αναγνώστες μας στα σχόλια και ίσως τη δείτε να δημοσιεύεται.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

Αγορά Laptop €449-€3.955: Τα Καλύτερα Της Εβδομάδας 25/10-31/10
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#324 - Προβλήματα Χάρτες Google, Η Χαμηλότερη Τιμή Παιχνιδιού Στο Steam, Dark Mode Στο Google Drive
QuickSteps
GamingSteps#20240426 - Η Valve Έκλεισε “Κενό” Στην Πολιτική Των Refund, Ρεκόρ Παικτών Fallout, Nintendo vs Garry's Mod
GamingSteps