Home » Internet » Υπηρεσίες στο Internet » Αυτόματος Έλεγχος Για Scam & Ιούς Σε Email, Links, Λήψεις, Αρχεία, Ιστοσελίδες, Με Ένα Κλικ
FEATURED Αυτόματος Έλεγχος Για Scam & Ιούς Σε Email, Links, Λήψεις, Αρχεία, Ιστοσελίδες, Με Ένα Κλικ

Αυτόματος Έλεγχος Για Scam & Ιούς Σε Email, Links, Λήψεις, Αρχεία, Ιστοσελίδες, Με Ένα Κλικ

Καθημερινά κυκλοφορούν εκατοντάδες νέοι ιοί και άλλα malware, και ακόμα και το πιο ενημερωμένο antivirus είναι πιθανό να αφήσει κάτι να περάσει. Επιπλέον, έχουμε scam, phising, και γενικά απάτες στο email, και όχι μόνο. Με τη βοήθεια των νέων εργαλείων AI ο έλεγχος για απειλές στις ιστοσελίδες, στα links, αλλά και στα αρχεία που κατεβάζουμε γίνεται πλέον αυτόματα, ώστε να είμαστε όσο γίνεται πιο σίγουροι πως όλα όσα κάνουμε στον υπολογιστή μας είναι ασφαλή.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Scamio

Η BitDefender είναι γνωστή για τα προϊόντα ασφαλείας της. Το Antivirus Free της εταιρείας για Windows, καθώς και οι premium σουίτες της, εκτιμώνται ιδιαίτερα από χιλιάδες χρήστες.

Το Scamio είναι ένα νέο online εργαλείο AI της εταιρείας, που είναι δωρεάν και μπορεί να μας βοηθήσει να καταπολεμήσουμε το scam και τις διαδικτυακές απάτες γενικότερα.

Ιδίως, στις μέρες μας, που έχουμε και την ταχεία ανάπτυξη κακόβουλων εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης τύπου FraudGPT. Όπως έχουμε περιγράψει, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα, καθώς μπορούν να μιμηθούν δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες, και άλλες νόμιμες πηγές, αντιγράφοντας το στυλ, τον τόνο, και το λεξιλόγιο τους.

scam VirusTotal

Το AI εργαλείο για την καταπολέμηση του scam, λειτουργεί παρόμοια με τους γνωστούς βοηθούς τεχνητής νοημοσύνης, όπως το GhatGPT, Claude 2, κλπ. Η αλληλεπίδραση με το Scamio γίνεται μέσω ενός πεδίου εισαγωγής, εν είδει συνομιλίας.

Έτσι με ένα δεξί κλικ, μπορούμε να επικολλήσουμε ένα κείμενο που μας προκαλεί υποψίες, καθώς και συνδέσμους ή εικόνες, για να αλληλεπιδράσουμε με το AI εργαλείο. Απλά επικολλούμε αυτό που θέλουμε να ελέγξουμε, και τις περισσότερες φορές δεν χρειάζεται καν περαιτέρω περιγραφή εκ μέρους μας.

scam VirusTotal 2

Παραθέτουμε συνοπτικά τις τρεις επιλογές ελέγχου και καταπολέμησης scam που διαθέτει το AI εργαλείο.

Ανάλυση κειμένου: Αυτό μπορεί να είναι ένα μήνυμα συνομιλίας ή ένα ολόκληρο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, όπως παρατηρούμε στις δύο παραπάνω εικόνες. Γενικά, οποιοδήποτε κείμενο θέλουμε να ελέγξουμε.

Έλεγχος στιγμιότυπου οθόνης ή εικόνας: Ανεβάζουμε μια εικόνα που μας κινεί υποψίες, ή έναν κώδικα QR, για να μας το ελέγξει για τυχόν scam, πατώντας αρχικά στο σχετικό εικονίδιο κάτω αριστερά.

Αυτόματος Έλεγχος Για Scam & Ιούς Σε Email, Links, Λήψεις, Αρχεία, Ιστοσελίδες, Με Ένα Κλικ

Επαλήθευση συνδέσμου: Επικολλούμε ή γράφουμε μια διεύθυνση URL στο πεδίο για να μας την ελέγξει το Scamio.

Από εκεί και μετά, το AI εργαλείο ασφαλείας επεξεργάζεται τα δεδομένα και επιστρέφει τα ευρήματά του, μαζί με πρακτικές συμβουλές για την αποφυγή απατών.

Η αρχική έκδοση της υπηρεσίας φαίνεται να είναι διαθέσιμη και για την εφαρμογή Messenger του Facebook. Υποστήριξη για το WhatsApp και το Telegram, θα είναι διαθέσιμη στο εγγύς μέλλον.

VirusTotal με δεξί κλικ

Στα μέσα του 2023, το VirusTotal που ανήκει στην Google, ανακοίνωσε την κυκλοφορία του Code Insight, μιας νέας δυνατότητας που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη.

Η νέα λειτουργία της πλατφόρμας ανίχνευσης και ανάλυσης κακόβουλου λογισμικού, αξιοποιεί το Cloud Security AI Workbench της Google για να αναλύσει μέσω τεχνητής νοημοσύνης τον κακόβουλο κώδικα.

Φυσικά, η διαδικασία του ελέγχου αρχείων για ιούς με το VirusTotal δεν έχει αλλάξει και παραμένει πάντα ιδιαίτερα απλή. Όμως, το καλύτερο είναι ότι δεν χρειάζεται πλέον να ασχολούμαστε με πολλές ενέργειες για να ανεβάσουμε ένα αρχείο, ιστοσελίδα, ή link, για να μας το ελέγξει.

Μπορούμε να το κάνουμε μόνο με ένα δεξί κλικ, τόσο για τα αρχεία που έχουμε στο PC…

Scam VirusTotal 3

…όσο και για τα link και τις ιστοσελίδες, επιτόπου χωρίς copy-paste του URL.

Επιπλέον, μπορούμε να ορίσουμε από τις επιλογές του, να μας ελέγχει σε πραγματικό χρόνο τα τυχόν αρχεία που θέλουμε να κατεβάσουμε εκείνη την ώρα στο PC.

Αυτό είναι προαιρετικό βέβαια, καθώς αν το ορίσουμε πρέπει να κάνουμε μια έξτρα ενέργεια και να πατήσουμε στο OK, έτσι ώστε τα αρχεία που θέλουμε να κατεβάσουμε να πάνε πρώτα στην πλατφόρμα του VirusTotal για να τα ελέγξει.

Έτσι, για τον έλεγχο των ιστοσελίδων και των link με δεξί κλικ, απλά πρέπει να προσθέσουμε την επέκταση VT4Browsers για Chrome, Edge, και κλώνους, ή το addon για Firefox.

Από εκεί και μετά, το plugin του VirusTotal θα ενσωματωθεί στο μενού του δεξιού κλικ του browser όπως είδαμε προηγουμένως, έτσι ώστε να κάνουμε άμεσα τον έλεγχο. Οι επιλογές της επέκτασης για το αυτόματα σκανάρισμα στις λήψεις, ανοίγουν με ένα δεξί κλικ στο εικονίδιο της.

Σε ό,τι αφορά, τον αυτόματο έλεγχο των αρχείων στους δίσκους μας, πατάμε εδώ για να κατεβάσουμε από την επίσημη σελίδα του VirusTotal το πολύ μικρό πρόγραμμα vtuploader2.2, ανοικτού κώδικα.

Στη συνέχεια, απλά το εγκαθιστούμε με τη γνωστή διαδικασία, όπως παρατηρούμε στα κάτωθι στιγμιότυπα και έχουμε τελειώσει.

Από εκεί και μετά, δεν χρειάζεται καν να τρέξουμε την εφαρμογή, καθώς θα έχει ενσωματωθεί αυτόματα στο μενού του δεξιού κλικ των Windows. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε πλέον άμεσα να ελέγχουμε τα αρχεία που επιθυμούμε στην πλατφόρμα ασφαλείας.

Αν ανοίξουμε την εφαρμογή, μπορούμε να ελέγξουμε ταυτόχρονα μέχρι και πέντε αρχεία. Απλά πατάμε στο Select file(s) and upload και μετά επιλέγουμε τα αρχεία που θέλουμε.

Τέλος, καλό είναι να θυμόμαστε ότι η πλατφόρμα του VirusTotal δεν μπορεί να αντικαταστήσει το antivirus στον υπολογιστή μας. Χρησιμεύει μόνο σαν ένας επιπλέον έλεγχος για μεμονωμένα αρχεία, ιστοσελίδες, και links, που φαίνονται ύποπτα. Ως εκ τούτου, παραμένει πάντα απαραίτητο ένα καλό antivirus στο PC.

Είναι χρήσιμοι οι αυτοματισμοί του Scamio και VirusTotal;

Αν σας γεννήθηκαν απορίες, μπορείτε να μας γράψετε στις Ερωτήσεις. Εναλλακτικά, αν θέλετε να μοιραστείτε την άποψη σας για το θέμα, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια στο σχετικό post του άρθρου στη σελίδα μας στο Facebook.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

Αγορά Laptop €449-€3.955: Τα Καλύτερα Της Εβδομάδας 25/10-31/10
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#336 - Εξοικονόμηση Ενέργειας Και Ανίχνευση Wi-Fi Στο Android, Επαναφορά Services.msc Στα Windows 11
QuickSteps
GamingSteps#20240720 - Mod Επαναφέρει Τη Φήμη Στο The Witcher 3, Overwatch 2 Juno, FTC Για Xbox Game Pass
GamingSteps