Home » Technology Explained » Μηχανικό Πληκτρολόγιο: Όλα Όσα θα Θέλατε να Ξέρετε

Μηχανικό Πληκτρολόγιο: Όλα Όσα θα Θέλατε να Ξέρετε

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Σίγουρα θα έχετε ακούσει για τα λεγόμενα μηχανικά πληκτρολόγια και ορισμένοι από εσάς έχετε στην κατοχή σας ένα από αυτά. Όμως τι είναι το μηχανικό πληκτρολόγιο και πώς λειτουργεί; Ποια η διαφορά του από ένα συμβατικό πληκτρολόγιο; Τι παραπάνω μπορεί να προσφέρει στον μέσο χρήστη και γιατί είναι τόσο ακριβό;

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Λίγη ιστορία

Τα πληκτρολόγια χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες, ανάλογα με τον μηχανισμό που χρησιμοποιούν για το πάτημα των πλήκτρων. Τα δύο πιο διαδεδομένα είδη μέχρι και σήμερα είναι τα πληκτρολόγια μεμβράνης, που καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς, ενώ δεύτερα έρχονται τα μηχανικά πληκτρολόγια, που γίνονται σιγά-σιγά όλο και πιο δημοφιλή.

Πολλοί πιστεύουν ότι το μηχανικό πληκτρολόγιο δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια “μόδα” που ήρθε στο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια. Στην πραγματικότητα, όμως, τα πρώτα πληκτρολόγια που κυκλοφόρησαν για το καταναλωτικό κοινό ήταν μηχανικά και η χρήση τους ξεκίνησε κάπου στις αρχές της δεκαετίας του 70′.

Τι είναι το μηχανικό πληκτρολόγιο και γιατί να αγοράσω ένα 2

Η μετάβαση στα πληκτρολόγια μεμβράνης έγινε αρκετά χρόνια αργότερα, κοντά στις αρχές της δεκαετίας του 90′, όπου εμφανίστηκε η ανάγκη για πληκτρολόγια μικρότερου μεγέθους. Εκτός από το μέγεθος όμως, τα πληκτρολόγια μεμβράνης απαιτούσαν και μικρότερο κόστος παραγωγής, κάτι που τα έκανε ακόμα πιο ελκυστικά στα μάτια των καταναλωτών.

Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, στράφηκε ξανά το ενδιαφέρον προς το μηχανικό πληκτρολόγιο. Οι εταιρίες παραγωγής απευθύνονταν κυρίως στους gamers. Ωστόσο βρήκαν απήχηση και στο ευρύ κοινό και – αργά αλλά σταθερά – κερδίζουν ξανά το χαμένο έδαφος σε σχέση με τα πληκτρολόγια μεμβράνης.

Πώς λειτουργεί το μηχανικό πληκτρολόγιο

Κάθε πληκτρολόγιο διαθέτει έναν μηχανισμό, με τον οποίον το πάτημα ενός πλήκτρου “κλείνει” ένα ηλεκτρικό κύκλωμα. Έτσι περνάει ρεύμα μέσα απ' το κύκλωμα και μεταφέρει την πληροφορία στον υπολογιστή μας. Αυτός ο μηχανισμός ονομάζεται διακόπτης και δε διαφέρει πολύ απ' τον διακόπτη που ανάβουμε το φως.

Τι είναι το μηχανικό πληκτρολόγιο και γιατί να αγοράσω ένα 3

Για περισσότερες πληροφορίες για το πώς λειτουργούν τα ηλεκτρικά κυκλώματα και ο ηλεκτρισμός, δείτε τον οδηγό μας:

Ηλεκτρισμός – Πώς Λειτουργεί το θεμέλιο της Τεχνολογίας

Ο ηλεκτρισμός είναι πιθανότατα η σημαντικότερη εφεύρεση του ανθρώπου, και το θεμέλιο του σύγχρονου πολιτισμού. Όλοι διδαχτήκαμε στο σχολείο το πώς λειτουργεί ο ηλεκτρισμός, αλλά…

Η διαφορά ανάμεσα στα μηχανικά και τα πληκτρολόγια μεμβράνης βρίσκεται στην τεχνολογία του διακόπτη που χρησιμοποιούν. Ένα συμβατικό πληκτρολόγιο μεμβράνης αποτελείται από μια ενιαία μεμβράνη με λαστιχένια “ποδαράκια” που χρησιμεύουν ως διακόπτες.

Πάνω σε αυτούς τους λαστιχένιους διακόπτες βρίσκονται τα πλήκτρα. Πατώντας οποιοδήποτε πλήκτρο λοιπόν, συμπιέζεται το λάστιχο και “κλείνει” το ηλεκτρικό κύκλωμα από κάτω του. Έτσι περνάει ρεύμα μέσα στο κύκλωμα και μεταφέρεται το μήνυμα στον υπολογιστή μας.

Τι είναι το μηχανικό πληκτρολόγιο και γιατί να αγοράσω ένα 4

Με το που απελευθερώσουμε το πλήκτρο, ο λαστιχένιος διακόπτης αποσυμπιέζεται και επανέρχεται στη θέση του. Οπότε το ηλεκτρικό κύκλωμα παύει να κάνει επαφή, μέχρι την επόμενη φορά που θα πατήσουμε το πλήκτρο.

Ένα μηχανικό πληκτρολόγιο λειτουργεί με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, μόνο που αντί για λαστιχένια μεμβράνη χρησιμοποιεί – όπως προδίδει και το όνομά του – μηχανικούς διακόπτες. Κάτω από κάθε πλήκτρο βρίσκεται ένας μεταλλικός διακόπτης που χρησιμοποιεί ελατήριο για να επανέρχεται στη θέση του μετά το πάτημα του κουμπιού.

Τι είναι το μηχανικό πληκτρολόγιο και γιατί να αγοράσω ένα 5

Πλεονεκτήματα μηχανικών πληκτρολογίων

Φτάνουμε λοιπόν στο βασικό ερώτημα. Τι παραπάνω μπορεί να μας προσφέρει ένα μηχανικό πληκτρολόγιο από ένα συμβατικό; Το αποτέλεσμα και στα δύο είναι το ίδιο, πατάμε τα πλήκτρα και εμφανίζονται γράμματα στην οθόνη, σωστά;

Ευχάριστη πληκτρολόγηση

Η αλήθεια είναι πως η εμπειρία χρήσης είναι πολύ διαφορετική. Οι χρήστες μηχανικών πληκτρολογίων ισχυρίζονται πως τους προσφέρει μια αίσθηση ικανοποίησης το πάτημα των πλήκτρων. Μάλιστα πολλοί λένε ότι δεν μπορούν με τίποτα να χρησιμοποιήσουν ξανά πληκτρολόγιο μεμβράνης.

Φαίνεται πως το χαρακτηριστικό “κλικ” που ακούγεται κατά την πληκτρολόγηση μαζί με τη σιγουριά ότι πατήθηκε το πλήκτρο προκαλούν μια ευχαρίστηση στον χρήστη που δεν μπορεί να εξηγηθεί αντικειμενικά.

Ταχύτητα και ακρίβεια

Πέρα από “ψυχολογικούς” λόγους όμως, ένα μηχανικό πληκτρολόγιο προσφέρει μεγαλύτερη ταχύτητα στην πληκτρολόγηση. Οι περισσότεροι μηχανικοί διακόπτες ενεργοποιούνται περίπου στα μισά του πατήματος, οπότε δε χρειάζεται να πατήσουμε το πλήκτρο μέχρι τέλους. Έτσι εξοικονομούμε κινήσεις όταν πληκτρολογούμε.

Μπορεί αυτή η εξοικονόμηση να φαίνεται αμελητέα σε κάποιον που χρησιμοποιεί τον υπολογιστή μία ώρα κάθε μέρα για πλοήγηση στο ίντερνετ, αλλά είναι πολύ σημαντική για κάποιον που αφιερώνει αρκετές ώρες καθημερινά πληκτρολογώντας.

Τι είναι το μηχανικό πληκτρολόγιο και γιατί να αγοράσω ένα 6

Άλλο ένα πολύ βασικό πλεονέκτημα των μηχανικών πληκτρολογίων είναι η ακρίβεια. Πολλές φορές τυχαίνει όταν γράφουμε γρήγορα σε ένα πληκτρολόγιο μεμβράνης να αμφιβάλλουμε αν πατήθηκε ή όχι κάποιο απ' τα πλήκτρα.

Αυτό δε θα συμβεί σε ένα μηχανικό πληκτρολόγιο, όχι μόνο επειδή ακούγεται έντονα ο ήχος των πλήκτρων, αλλά επειδή το νιώθουμε στο χέρι μας. Έτσι ελαχιστοποιούνται τυχόν τυπογραφικά λάθη και μειώνεται ακόμα περισσότερο ο χρόνος πληκτρολόγησης.

Ποικιλία στους διακόπτες

Υπάρχουν πολλών ειδών διακόπτες στην αγορά, έτσι ώστε να καλύπτουν κάθε γούστο. Και δεν εννοώ φυσικά εμφανισιακά, παρά το γεγονός ότι οι διακόπτες χωρίζονται σε κατηγορίες σύμφωνα με το χρώμα.

Τι είναι το μηχανικό πληκτρολόγιο και γιατί να αγοράσω ένα 7

Οι διαφορές τους έχουν να κάνουν με τη λειτουργικότητα. Άλλοι διακόπτες είναι σχεδιασμένοι να κάνουν δυνατότερο θόρυβο και άλλοι να φέρουν μεγαλύτερη αντίσταση στο πάτημα. Κάθε διακόπτης προσφέρει διαφορετική εμπειρία στην πληκτρολόγηση και η επιλογή γίνεται σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε χρήστη.

Αντοχή στον χρόνο

Η ποιότητα κατασκευής των μηχανικών διακοπτών τους καθιστά πολύ ανθεκτικούς στον χρόνο. Κάθε πλήκτρο είναι σχεδιασμένο για να αντέξει κατά μέσο όρο πάνω από 50 εκατομμύρια πατήματα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένα μηχανικό πληκτρολόγιο μπορεί να κρατήσει μια ζωή.

Σε αυτό το άρθρο για παράδειγμα, το πλήκτρο “α” που είναι απ' τα πιο συνηθισμένα, πατήθηκε 844 φορές. Αν γράφω 5 τέτοια άρθρα την ημέρα, κάθε μέρα, τότε σε έναν χρόνο θα έχω πατήσει το “α” 1.540.300 φορές. Άρα θα μπορώ να πατάω το “α” χωρίς να χαλάσει για περίπου 32 χρόνια ακόμα! Αν φυσικά δεν προκύψει στην πορεία κανένα ατύχημα…

Τι είναι το μηχανικό πληκτρολόγιο και γιατί να αγοράσω ένα 8

Τα πληκτρολόγια μεμβράνης αντέχουν γύρω στα 5-10 εκατομμύρια πατήματα, δηλαδή 5-10 φορές λιγότερο. Εξακολουθεί να είναι όμως εξίσου μεγάλο το διάστημα αντοχής, οπότε γιατί να προτιμήσει κανείς το μηχανικό πληκτρολόγιο;

Οι μηχανικοί διακόπτες, ακόμα και μετά από πολλά χρόνια χρήσης, δεν εμφανίζουν σχεδόν καθόλου φυσικές φθορές. Η πληκτρολόγηση δηλαδή θα είναι εξίσου ομαλή όπως την πρώτη μέρα της αγοράς.

Αντίθετα, τα πληκτρολόγια μεμβράνης φθείρονται με τον χρόνο, τα πλήκτρα αρχίζουν να “κολλάνε” κατά το πάτημα και η πληκτρολόγηση γίνεται δυσκολότερη.

Μειονεκτήματα μηχανικών πληκτρολογίων

Έντονος θόρυβος

Τι είναι το μηχανικό πληκτρολόγιο και γιατί να αγοράσω ένα 9

Ναι, είναι γεγονός ότι ένα μηχανικό πληκτρολόγιο κάνει πολύ περισσότερο θόρυβο από ένα πληκτρολόγιο μεμβράνης και οι γύρω σας ίσως χρειαστούν ωτοασπίδες. Πολλοί θεωρούν ότι αυτό είναι πλεονέκτημα και αγοράζουν μηχανικό πληκτρολόγιο αποκλειστικά και μόνο για τον ήχο, αλλά για άλλους είναι μεγάλο μείον.

Υπάρχουν βέβαια στην αγορά διακόπτες που είναι πιο “ήσυχοι” από άλλους, οπότε το πρόβλημα του θορύβου μπορεί να μειωθεί με την επιλογή του κατάλληλου διακόπτη.

Κόστος

Αναμφισβήτητα το κόστος είναι το μεγαλύτερο μειονέκτημα. Η τιμή τους κυμαίνεται από 50€ μέχρι 200€, ένα ποσό που είναι αρκετά μεγαλύτερο σε σχέση με τα 5-10€ ενός απλού πληκτρολογίου μεμβράνης.

Σίγουρα η ποιότητα κατασκευής και τα υλικά δικαιολογούν εν μέρει το υψηλό κόστος, αλλά δεν παύει να είναι απαγορευτικό για όσους θέλουν κάτι απλό για ελάχιστη καθημερινή χρήση.

Είδη μηχανικών διακοπτών

Έρχεται λοιπόν η ώρα να βάλουμε το χέρι στην τσέπη και να επενδύσουμε σε ένα μηχανικό πληκτρολόγιο. Κι εκεί που νομίζαμε ότι ξεμπερδέψαμε με τις δύσκολες αποφάσεις, πρέπει τώρα να διαλέξουμε ποιους μηχανικούς διακόπτες θέλουμε.

Σε αντίθεση με τα πληκτρολόγια μεμβράνης όπου κανείς δε νοιάζεται για τους λαστιχένιους διακόπτες, σε ένα μηχανικό πληκτρολόγιο οι διακόπτες έχουν σημασία και μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Τι είναι το μηχανικό πληκτρολόγιο και γιατί να αγοράσω ένα 10

Μηχανισμός διακόπτη

Οι διακόπτες χωρίζονται σε διάφορα είδη, ανάλογα με τον μηχανισμό που χρησιμοποιούν στο εσωτερικό τους. Έτσι έχουμε τους διακόπτες MX, τους Topre, τους Alps και άλλους.

Φυσικά, εκτός από τον μηχανισμό του διακόπτη, τα πληκτρολόγια διαφέρουν μεταξύ τους και ως προς τη διάταξη.

Τι είναι το μηχανικό πληκτρολόγιο και γιατί να αγοράσω ένα 11

Οι δημοφιλέστεροι όλων είναι με διαφορά οι διακόπτες MX. Δημιουργήθηκαν από την εταιρία Cherry το 1983 και από τότε καθιερώθηκαν στην πλειοψηφία των μηχανικών πληκτρολογίων.

Υπάρχουν κι άλλες εταιρίες που κατασκευάζουν διακόπτες MX, όπως η Kailh και η Razer. Ωστόσο, οι Cherry MX εξακολουθούν να είναι πρώτοι σε προτίμηση μέχρι και σήμερα.

Αίσθηση κατά την πληκτρολόγηση

Και κάπου εδώ αρχίζουν τα δύσκολα. Δεν αρκεί να διαλέξουμε ποιον μηχανισμό θέλουμε. Κάθε μηχανισμός έχει δικές του υποκατηγορίες διακοπτών, ανάλογα με την πίεση που πρέπει να ασκήσεις στα πλήκτρα, την αίσθηση που σου αφήνει το πάτημα, καθώς και το πόσο δυνατά ακούγεται το “κλικ”. Έτσι έχουμε διακόπτες με γραμμικό πάτημα και διακόπτες με απτό πάτημα.

Τι είναι το μηχανικό πληκτρολόγιο και γιατί να αγοράσω ένα 12

Στο απτό πάτημα ο χρήστης νιώθει ένα “τράνταγμα” στο δάχτυλο την ώρα που ενεργοποιείται το πλήκτρο και ακούει το χαρακτηριστικό “κλικ”.

Αντίθετα, στο γραμμικό πάτημα οι διακόπτες κινούνται ελεύθερα πάνω-κάτω, χωρίς να γίνεται αντιληπτό στο χέρι. Αυτοί οι διακόπτες δεν κάνουν τόσο έντονο θόρυβο.

Διακόπτες Cherry MX

Οι τέσσερις πιο διαδεδομένοι διακόπτες στα σημερινά μηχανικά πληκτρολόγια είναι οι κόκκινοι, οι μπλε, οι μαύροι και οι καφέ Cherry MX. Οπότε αν θέλουμε να διαλέξουμε μηχανικό πληκτρολόγιο, το πιθανότερο είναι να είμαστε ανάμεσα σε έναν απ' αυτούς τους τέσσερις.

Σε αυτή τη σελίδα θα δείτε μια γραφική αναπαράσταση της κίνησης των πιο γνωστών διακοπτών: http://www.keyboardlover.com/switchanimations.php

Οι μαύροι Cherry MX έχουν γραμμικό πάτημα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν κάνουν δυνατό θόρυβο και ο χρήστης δεν αντιλαμβάνεται έντονα ότι πατήθηκε το πλήκτρο. Απαιτούν σχετικά μεγάλη δύναμη κατά το πάτημα, πράγμα που βοηθάει στο να μην πατηθεί κάποιο πλήκτρο κατά λάθος. Τα πληκτρολόγια με μαύρους διακόπτες προτιμώνται κυρίως από gamers.

Οι κόκκινοι διακόπτες είναι καθαρά φτιαγμένοι για gaming, καθώς έχουν κι αυτοί γραμμικό πάτημα. Είναι σχεδόν ίδιοι με τους μαύρους, με τη διαφορά ότι χρειάζονται λιγότερη δύναμη. Αυτό τους επιτρέπει να επιστρέφουν πιο γρήγορα στη θέση τους, με αποτέλεσμα να μπορεί κάποιος να πατήσει το ίδιο πλήκτρο πολλές φορές σε μικρό χρονικό διάστημα.

Στις πρόσθετες αγορές περιφερειακών στον οδηγό αγοράς υπολογιστή, θα βρείτε προτάσεις για μηχανικά πληκτρολόγια ειδικά για gaming.

Οι μπλε διακόπτες είναι οι πιο συνηθισμένοι διακόπτες με απτό πάτημα. Είναι ιδανικοί για εργασίες που απαιτούν δακτυλογράφηση και κάνουν αρκετό θόρυβο. Ο θόρυβος όμως είναι και ο βασικός λόγος που δεν είναι βολικοί σε περιβάλλον εργασίας με πολλά άτομα.

Τι είναι το μηχανικό πληκτρολόγιο και γιατί να αγοράσω ένα 13

Οι καφέ διακόπτες έχουν μεν απτό πάτημα, αλλά δεν είναι τόσο θορυβώδεις. Είναι η μέση λύση για όσους θέλουν να συνδυάσουν λίγο απ' όλα. Θεωρούνται κατάλληλοι και για πληκτρολόγηση και για gaming.

Τι γνώμη έχετε για τα μηχανικά πληκτρολόγια;

Έχετε χρησιμοποιήσει ποτέ μηχανικό πληκτρολόγιο; Ποιους διακόπτες προτιμάτε και γιατί; Γράψτε μας στα σχόλια τις εντυπώσεις σας.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED sale alert b10 x4 aa
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#320 - Δωρεάν VPN Edge, Πλήρη Αποσύνδεση Facebook, Κρυφό Μήνυμα Σε Εικόνα, Καρτούν Εικόνα Προφίλ
QuickSteps
GamingSteps#20240322 - Battle Royale Στο WoW, Ρεκόρ Χρηστών Για Το Stardew Valley, GDC Και IGF Awards 2024
GamingSteps