Home » Ιστορίες Υπολογιστών » Πώς η Bank of France Παραβιάστηκε μέσω Skype

Πώς η Bank of France Παραβιάστηκε μέσω Skype

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Θέλουμε να πιστεύουμε πως οι τράπεζες έχουν τα πιο προηγμένα συστήματα ηλεκτρονικής ασφάλειας, για να προστατεύουν τα χρήματά μας. Ταυτόχρονα, όμως, γνωρίζουμε πως τίποτα δεν είναι απαραβίαστο. Δείτε την απίστευτη ιστορία όπου η τύχη σε συνδυασμό με την ανικανότητα είχαν σαν αποτέλεσμα να παραβιαστεί η Bank of France μέσω… Skype.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Αργία, μήτηρ πάσης κακίας

Το 2008, ένας 33χρονος άνδρας ζούσε στη Βρεττάνη της Γαλλίας, μια περιοχή 4,5 εκατομμυρίων κατοίκων, την οποία ίσως αναγνωρίζετε ως την χερσόνησο όπου βρισκόταν το χωριό του Asterix.

Πώς η Bank of France Παραβιάστηκε μέσω Skype 01

Όμως ο Ρωμαίος και μετέπειτα Βυζαντινός κατακτητής είχε φύγει από τη Γαλλία εδώ και μισή χιλιετία. Η διπλανή περιοχή της Νορμανδίας είδε τη σημαντικότερη δράση στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, με το πρώτο εικοσάλεπτο της Διάσωσης του Στρατιώτη Ryan.

Όσο για τη Βρεττάνη, με εξαίρεση κάτι προβλήματα το 1789 και τη Γαλλική Επανάσταση, και βαριές απώλειες και στους δύο Παγκόσμιους πολέμους, κατά τη διάρκεια του 2008 δεν είχε να επιδείξει κάτι ιδιαίτερα συναρπαστικό.

Λάθος αριθμός στο Skype

Τα πλήρη στοιχεία του 33χρονου άνδρα δεν δόθηκαν ποτέ στη δημοσιότητα. Αυτό που γνωρίζουμε είναι πως το 2008 ήταν άνεργος, και πρέπει να βαριόταν πολύ μια μέρα – μάλλον δεν θα είχε τίποτα στην τηλεόραση – γιατί καθόταν και προσπαθούσε να καλέσει αριθμούς υψηλής χρέωσης δωρεάν μέσω Skype.

Πώς η Bank of France Παραβιάστηκε μέσω Skype 02

Κατά τις προσπάθειές του άνδρα, ένας από τους αριθμούς που κάλεσε τυχαία, απάντησε. Όμως δεν ακουγόταν τίποτα στη γραμμή.

Μετά από μια σειρά “Oui? Allo?” χωρίς ανταπόκριση (φανταζόμαστε), ο άνδρας έκανε το πρώτο πράγμα που του περνούσε από το μυαλό, και πάτησε 1-2-3-4-5-6 στο αριθμητικό πληκτρολόγιο του Skype.

Ούτε και αυτό είχε αποτέλεσμα, και κατέληξε να κλείσει τη σύνδεση, και πιθανώς να ψάξει για συνταγές για Coq au vin, ή ό,τι άλλο κάνουν οι Γάλλοι στο Internet.

Πώς η Bank of France Παραβιάστηκε μέσω Skype 03

Εκεί φαίνεται η γαλλική φινέτσα. Οι Γάλλοι λένε “Coq au vin” και “chevre”, και στην Ελλάδα λέμε “Κόκορας κρασάτος” και “Γιδοτύρι”.

Συναγερμός στην Bank of France

Το πρόβλημα ήταν πως ο τυχαίος αριθμός τον οποίο κάλεσε ο άνδρας ήταν ένας αριθμός από το αυτοματοποιημένο τηλεφωνικό σύστημα για την υπηρεσία χρεών της Bank of France. Και το 1-2-3-4-5-6 ήταν ένα έγκυρο password διαχειριστή για το σύστημα.

Πώς η Bank of France Παραβιάστηκε μέσω Skype 04

Ναι, δεν είναι μόνο οι απλοί χρήστες που έχουν τα χειρότερα password.

Μόλις η τράπεζα διαπίστωσε πως κάποιος είχε συνδεθεί απομακρυσμένα, σήμανε συναγερμός, και η Bank of France ανέστειλε τη λειτουργία της υπηρεσίας για 48 ώρες.

Εντοπισμός, σύλληψη, και δίκη

Αξίζει να σημειωθεί πως ο άνδρας είχε δώσει τη διεύθυνση του σπιτιού του όταν είχε εγγραφεί στο Skype. Σαν αποτέλεσμα, η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος της Γαλλίας τον εντόπισε… δύο χρόνια αργότερα.

Πώς η Bank of France Παραβιάστηκε μέσω Skype 05

Σε αυτή την καθυστέρηση πιθανώς να έπαιζε ρόλο το ότι ο server της Bank of France που διέθετε το τηλεφωνικό σύστημα βρισκόταν σε γραφεία της τράπεζας στο Λουξεμβούργο.

Το Σεπτέμβριο του 2012, ο 37χρονος πλέον άνδρας αθωώθηκε, καθώς ο δημόσιος κατήγορος δεν μπόρεσε να αποδείξει πως υπήρχε δόλος στη δραστηριότητά του.

Αν γνωρίζετε Γαλλικά, ή αντέχετε τα χάλια του Google Translate, μπορείτε να διαβάσετε την πλήρη ιστορία εδώ.

Δεν είμαστε σίγουροι ποιο ακριβώς είναι το δίδαγμα από αυτή την ιστορία. Πάντως θέλουμε να πιστεύουμε πως ο άντρας έμαθε το μάθημά του, όποιο κι αν ήταν αυτό.

Θέλετε να μάθετε και άλλες τέτοιες παράξενες ιστορίες πληροφορικής?

Αν σας άρεσε αυτή η ιστορία, και θα θέλατε να διαβάσετε και άλλες στο μέλλον στο PCsteps, γράψτε μας στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

featured sale alert τελικο_x4
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#323 - Windows Παιχνίδια Σε Android Κινητό, Dark Mode Στο VLC, Απενεργοποίηση PC Με Σημειωματάριο
QuickSteps
GamingSteps#20240413 - Αναστάτωση Προκάλεσε Η Σειρά Fallout, The Rogue Prince of Persia, BAFTA Games Awards 2024
GamingSteps