Home » Technology Explained » Θα Τελειώσουν Ποτέ οι Διευθύνσεις YouTube?

Θα Τελειώσουν Ποτέ οι Διευθύνσεις YouTube?

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Φανταστείτε τι θα γινόταν αν εξαντλούνταν οι διαθέσιμες διευθύνσεις YouTube. Αν κάθε video που ανεβάζαμε μας έφερνε πιο κοντά στο μηδέν, οπότε και δεν θα μπορούσαν να ανέβουν άλλα video πλέον. Ευτυχώς, αυτό ρεαλιστικά δεν πρόκειται να συμβεί, γιατί το YouTube έχει προνοήσει. Δείτε πώς λειτουργούν οι διευθύνσεις YouTube.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Πόσα video ανεβαίνουν στο YouTube κάθε μέρα?

To YouTube είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ιστοσελίδα στον κόσμο – και στο σύμπαν, απ' όσο ξέρουμε – οπότε το πιθανότερο είναι πως το έχετε επισκεφθεί τουλάχιστον μια φορά, ή δυο χιλιάδες.

Θα τελειώσουν ποτέ οι διευθύνσεις YouTube

Το 2014, οι χρήστες με λογαριασμό στο YouTube ανέβαζαν video συνολικής διάρκειας 300ων ωρών κάθε λεπτό. Την ίδια χρονιά, το μέσο video είχε διάρκεια 4,4 λεπτά.

Με άλλα λόγια, περισσότερα από 4.000 video ανέβαιναν κάθε λεπτό, ή σχεδόν έξι εκατομμύρια video κάθε 24ωρο. Σήμερα είναι βέβαιο πως τα νούμερα αυτά έχουν αυξηθεί.

Πώς λειτουργούν οι διευθύνσεις YouTube

Κάθε video που ανεβαίνει στο YouTube έχει ένα μοναδικό ενδεκαψήφιο αριθμό που το χαρακτηρίζει. Ο αριθμός είναι αυτός που εμφανίζεται μετά το watch?v=

Θα τελειώσουν ποτέ οι διευθύνσεις YouTube 01

Αν σας φαίνεται περίεργο που ένας αριθμός μπορεί να περιλαμβάνει περισσότερα γράμματα παρά αριθμούς, ο λόγος είναι πως το YouTube δεν χρησιμοποιεί το δεκαδικό σύστημα αρίθμησης για την αρίθμηση των video.

Οι χαρακτήρες αυτοί δεν είναι τυχαία γράμματα, αλλά εκπροσωπούν έναν κανονικό αριθμό, πραγματικό όσο το 3, το 100, ή το 1A.

Συστήματα αρίθμησης

Όπως είδαμε στον οδηγό για το πώς λειτουργεί ο υπολογιστής, το αριθμητικό σύστημα που γνωρίζουμε όλοι είναι το δεκαδικό (Decimal / Base-10), το οποίο χρησιμοποιεί δέκα ψηφία για να δημιουργήσει όλους τους αριθμούς.

0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Μόλις εξαντληθούν τα πρώτα δέκα ψηφία, κάνουμε συνδυασμούς: 11, 12, 13… κλπ.

Στον ίδιο οδηγό για τη λειτουργία του υπολογιστή, είδαμε πως οι υπολογιστές δεν χρησιμοποιούν το δεκαδικό σύστημα αρίθμησης, αλλά το δυαδικό σύστημα (Binary/ Base-2), που έχει μόνο 2 ψηφία:

0, 1

Έτσι, για να γράψουμε το 2 στο δυαδικό σύστημα, αναγκαστικά συνδυάσουμε τα υπάρχοντα ψηφία σε 10. Το 3 είναι 11, το τέσσερα είναι 100, το πέντε είναι 101 κλπ.

Θα τελειώσουν ποτέ οι διευθύνσεις YouTube 02

Ένα άλλο διαδεδομένο σύστημα αρίθμησης είναι το οκταδικό (Octal / Base-8), που περιλαμβάνει ψηφία από το μηδέν έως το επτά, οπότε πρακτικά από το 7 πηγαίνει κατευθείαν στο 10.

Θα τελειώσουν ποτέ οι διευθύνσεις YouTube 03

Αυτό που έχουν κοινό όλα αυτά τα συστήματα αρίθμησης είναι πως χρησιμοποιούν αποκλειστικά αριθμητικά ψηφία. Τι θα γινόταν όμως αν θέλαμε ένα σύστημα αρίθμησης μεγαλύτερο από το δεκαδικό? Η λύση είναι πως αρχίζουμε να χρησιμοποιούμε γράμματα.

Ένα παράδειγμα που συναντάται συχνά στους υπολογιστές είναι το δεκαεξαδικό σύστημα (Hexadecima / Base-16), που περιλαμβάνει δεκαέξι ψηφία:

0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, A, B, C, D, E, F

Στο δεκαεξαδικό σύστημα, λοιπόν, μπορούμε να μετρήσουμε μέχρι το 15 χρησιμοποιώντας ένα μόνο ψηφίο.

Θα τελειώσουν ποτέ οι διευθύνσεις YouTube 04

Όπως είναι εύκολο να παρατηρήσουμε, όσο μεγαλύτερη είναι η βάση του συστήματος αρίθμησης, τόσο λιγότερα ψηφία χρειαζόμαστε για να εκφράσουμε μεγάλους αριθμούς.

Ο αριθμός 4095 στο δεκαδικό σύστημα χρειάζεται τέσσερα ψηφία. Στο δυαδικό σύστημα χρειάζεται δώδεκα ψηφία (111111111111), ενώ στο δεκαεξαδικό χρειάζεται μόνο τρία (FFF).

Θα τελειώσουν ποτέ οι διευθύνσεις YouTube 05

Το σύστημα αρίθμησης στο YouTube

Γνωρίζετε γιατί κατά τη διάρκεια του Euro 2004 και των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 ούτε ένα video δεν ανέβηκε στο YouTube από καμία από τις δύο διοργανώσεις?

Ο λόγος είναι πως το YouTube ιδρύθηκε το Φεβρουάριο του 2005, ένα χρόνο μετά το Facebook (Φεβρουάριος 2004) και το πρώτο video ανέβηκε τον Απρίλιο του 2005.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι ιδρυτές του YouTube είχαν μάθει το μάθημά τους από το Y2K – τον λεγόμενο “Ιό του 2000”.

Μπορεί η αλλαγή της ημερομηνίας από '99 σε '00 στους υπολογιστές να μην έφερε την καταστροφή που κάποιοι προφήτευαν, απέδειξε όμως πως όταν εξαντλούνται τα νούμερα σε ένα υπολογιστικό σύστημα, μπορεί να δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα.

Στο σχεδιασμό της υπηρεσίας, λοιπόν, φρόντισαν οι διευθύνσεις YouTube ρεαλιστικά να μην μπορούν να εξαντληθούν. Και θεμέλιος λίθος στο σχεδιασμό ήταν η χρήση του αριθμητικού συστήματος Base-64.

Αντίστοιχα με τα άλλα αριθμητικά συστήματα, το Base-64 αποτελείται από 64 ψηφία: Τα 0-9, το λατινικό αλφάβητο με κεφαλαία γράμματα Α-Z, το λατινικό αλφάβητο με πεζά γράμματα a-z συν δύο επιπλέον σύμβολα, τα + και /.

Θα τελειώσουν ποτέ οι διευθύνσεις YouTube 06

Όσον αφορά τις διευθύνσεις YouTube, δεν μπορούσε φυσικά να χρησιμοποιηθεί το /, το οποίο αναγνωρίζεται ως διαχωριστικό στα URL. Σε αυτή την περίπτωση, αντί για τα + και / χρησιμοποιούνται τα – και _.

Κατά συνέπεια, όταν ένα video έχει διεύθυνση YouTube DiUlg40kii0, ουσιαστικά έχει τον αριθμό 1019262137608210989.

Fun fact: Υπάρχει ένα σύστημα αρίθμησης που ονομάζεται Base65536 το οποίο διαθέτει 65792 διαφορετικά ψηφία, τα οποία αντλεί από την κωδικοποίηση Unicode. Αν δεν έχετε μια τεράστια ποικιλία από γραμματοσειρές στον υπολογιστή, μεγάλο μέρος του εμφανίζεται σαν κουτάκια.

Θα τελειώσουν ποτέ οι διευθύνσεις YouTube 06a

Ποιος είναι ο μέγιστος αριθμός από διευθύνσεις YouTube?

Αν οι διευθύνσεις YouTube αποτελούνταν από ένα μονοψήφιο Base-64 αριθμό, θα μπορούσαν να υπάρξουν το πολύ 64 διαφορετικές διευθύνσεις, από τη διεύθυνση 0 μέχρι την _.

Με δύο ψηφία έχουμε 64×64 συνδυασμούς, ή 64^2, που ισούται με 4.096.

Με τρία ψηφία, οι πιθανοί συνδυασμοί είναι 64^3=262.144, που είναι ένας αριθμός μεγαλύτερος από τον πληθυσμό της Πάτρας (260.308 στην απογραφή του 2011). Αρκεί δηλαδή ένας τριψήφιος αριθμός Base-64 ώστε κάθε άνδρας, γυναίκα, και παιδί στην Πάτρα να έχει ένα μοναδικό αριθμό.

Θα τελειώσουν ποτέ οι διευθύνσεις YouTube 06b

Με τέσσερα ψηφία, οι συνδυασμοί ξεπερνούν τα 16 εκατομμύρια.

Με έντεκα ψηφία, οι πιθανοί συνδυασμοί είναι 64^11, δηλαδή:

73.786.976.294.838.206.464

Με απλά λόγια, είναι αρκετές διευθύνσεις ώστε αν κάθε ένας από τα επτά δισεκατομμύρια κατοίκων του πλανήτη μας ανέβαζε ένα βίντεο κάθε λεπτό, θα χρειάζονταν 20.000 χρόνια για να εξαντληθούν.

Από τεχνικής άποψης, λοιπόν, οι διευθύνσεις YouTube δεν είναι άπειρες, και κάθε βίντεο που ανεβαίνει μειώνει τον αριθμό τους.

Πρακτικά, όμως υπάρχει πιθανότητα να αντέξουν περισσότερο απ' όσο θα αντέξει ολόκληρη η ανθρωπότητα.

Και αν στο έτος 100.000 υπάρχουν ακόμα άνθρωποι, το Internet, και το YouTube, και πλησιάζουν οι διευθύνσεις να εξαντληθούν, θα μπορούσαν πάντοτε να προσθέσουν ένα επιπλέον ψηφίο, 64πλασιάζοντας το συνολικό αριθμό.

Γιατί οι διευθύνσεις YouTube δεν πάνε με τη σειρά?

Το YouTube ουδέποτε απέδιδε με τη σειρά τις διευθύνσεις, γι' αυτό και το πρώτο video στο YouTube δεν έχει τη διεύθυνση 00000000000 αλλά την jNQXAC9IVRw.

Οι λόγοι είναι δύο. Αφενός, το YouTube έχει δεκάδες servers για το upload των video σε ολόκληρο τον κόσμο. Αν απέδιδε τις διευθύνσεις των video με τη σειρά, θα υπήρχε πρόβλημα στο συντονισμό, ώστε ο κάθε server να γνωρίζει ποια ακριβώς είναι η επόμενη διεύθυνση YouTube που πρέπει να αποδοθεί.

Μια μικρή καθυστέρηση στην επικοινωνία (lag) μπορεί να είχε σαν αποτέλεσμα δύο video να καταλήξουν με την ίδια διεύθυνση.

Θα τελειώσουν ποτέ οι διευθύνσεις YouTube 07

Με το σύστημα όπως λειτουργεί τώρα, το YouTube παράγει ένα τυχαίο αριθμό, και απλά ελέγχει πως δεν έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν, που είναι αρκετά πιο απλό, και ελαχιστοποιεί την πιθανότητα λάθους.

Ο δεύτερος λόγος είναι πως αν δίνονταν οι διευθύνσεις YouTube με τη σειρά, τίθενται κάποια θέματα ασφαλείας.

Για παράδειγμα, τα video που θα ήταν μη καταχωρισμένα – που δεν εμφανίζονται δημόσια και μπορεί κανείς να έχει πρόσβαση μόνο αν έχει τη διεύθυνση – δεν θα είχαν νόημα αν οι διευθύνσεις αποδίδονταν με τη σειρά, θα ήταν άμεσα προσβάσιμα από το προηγούμενο και το επόμενό τους βίντεο.

Θα τελειώσουν ποτέ οι διευθύνσεις YouTube 08

Πώς να βρούμε αστείες διευθύνσεις YouTube

Με τα 52 από τα 64 ψηφία του Base-64 να είναι γράμματα, και με τόσα εκατομμύρια βίντεο να ανεβαίνουν την ημέρα, ήταν θέμα χρόνου κάποιες διευθύνσεις να δημιουργήσουν πλήρεις λέξεις.

Για να ψάξουμε για τέτοιες αστείες διευθύνσεις, αρκεί να κάνουμε μια αναζήτηση στο Google ως εξής:

allinurl:Λέξη-που-ψάχνουμε site:youtube.com/watch

Λέξεις με τέσσερα γράμματα είναι αρκετά συνηθισμένες.

Θα τελειώσουν ποτέ οι διευθύνσεις YouTube 09

Με πέντε γράμματα είναι σαφώς λιγότερες…

Θα τελειώσουν ποτέ οι διευθύνσεις YouTube 10

…όπως και με έξι.

Θα τελειώσουν ποτέ οι διευθύνσεις YouTube 11

Αν βρήκατε κάποιο αστείο και πρωτότυπο YouTube URL, γράψτε μας στα σχόλια. Θυμηθείτε πως τα σχόλια που περιέχουν συνδέσμους πρέπει να εγκριθούν από κάποιο διαχειριστή για να εμφανιστούν.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

featured sale alert τελικο_x4
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#323 - Windows Παιχνίδια Σε Android Κινητό, Dark Mode Στο VLC, Απενεργοποίηση PC Με Σημειωματάριο
QuickSteps
GamingSteps#20240413 - Αναστάτωση Προκάλεσε Η Σειρά Fallout, The Rogue Prince of Persia, BAFTA Games Awards 2024
GamingSteps