Home » Internet » Υπηρεσίες στο Internet » Αυτόματες Δημοσιεύσεις στα Social Media με το IFTTT

Αυτόματες Δημοσιεύσεις στα Social Media με το IFTTT

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας είναι ο αυτοματισμός. Γιατί να υποστούμε κάποια ανιαρή εργασία, όταν μπορούμε να την ρυθμίσουμε να γίνεται αυτόματα? Το IFTTT μας επιτρέπει να κάνουμε αυτόματες δημοσιεύσεις στο Facebook και τα γνωστότερα social media, και αυτή είναι μόνο μία από τις αμέτρητες δυνατότητές του.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Τι είναι το IFTTT?

Το IFTTT – προφέρεται “ιφτ” – προέρχεται από τη φράση “IF This, Then That” (=αν [συμβεί] “αυτό”, τότε [κάνε] “εκείνο”). Πρόκειται για μία υπηρεσία που μας επιτρέπει να κάνουμε απλές εργασίες αυτοματισμού στο διαδίκτυο.

Οι εργασίες αυτές μπορούν να περιλαμβάνουν από αυτόματες δημοσιεύσεις στο Facebook και αυτόματες δημοσιεύσεις στο Twitter, μέχρι να λαμβάνουμε ένα email όποτε υπάρχει μια συγκεκριμένη πρόγνωση του καιρού για την επόμενη μέρα.

Για να χρησιμοποιήσουμε το IFTTT θα πρέπει να δημιουργήσουμε ένα δωρεάν λογαριασμό.

Αυτόματες Δημοσιεύσεις Facebook Twitter Social Media με το IFTTT 01

Οι δημιουργοί του IFTTT έχουν σχεδιάσει το site ώστε να είναι τα πάντα τεράστια – η παραπάνω φόρμα είναι σε φυσικό μέγεθος. Για την εγγραφή χρειάζεται μόνο ένα έγκυρο email και να επιλέξουμε ένα password.

To site δεν θα μας ζητήσει να ξαναγράψουμε το password για να επιβεβαιώσουμε πως το εισάγαμε σωστά. Αν λοιπόν δεν χρησιμοποιείτε κάποιον password manager, όπως το LastPass, φροντίστε να μην κάνετε κάποιο λάθος σε αυτή την πρώτη εισαγωγή του κωδικού.

Μετά την εγγραφή, θα μας υποδεχτεί ένα απλό tutorial.

Αυτόματες Δημοσιεύσεις Facebook Twitter Social Media με το IFTTT 02

Το tutorial αυτό μας καθοδηγεί για την εικονική δημιουργία μιας συνταγής (“recipe”) η οποία θα μας στέλνει αυτόματε email όταν η αυριανή πρόγνωση του καιρού περιλαμβάνει βροχή.

Αυτόματες Δημοσιεύσεις Facebook Twitter Social Media με το IFTTT 03

Σε αυτό το παράδειγμα, η υπηρεσία που ελέγχει τον καιρό είναι το “trigger channel”, η συνθήκη που ξεκινάει τον αυτοματισμό. Η αποστολή του μηνύματος είναι το “action channel”, η δράση του αυτοματισμού. Τα δύο αυτά κανάλια αποτελούν μια συνταγή.

Αυτόματες Δημοσιεύσεις Facebook Twitter Social Media με το IFTTT 04

Μετά από το tutorial, το IFTTT θα μας ζητήσει να επιλέξουμε τρία κανάλια που μας ενδιαφέρουν, προφανώς από δίκτυα στα οποία συχνάζουμε ή ιστοσελίδες που παρακολουθούμε.

Αυτόματες Δημοσιεύσεις Facebook Twitter Social Media με το IFTTT 05

Με βάση τις επιλογές μας, το site θα μας δείξει ορισμένες έτοιμες συνταγές που αφορούν τα συγκεκριμένα δίκτυα, υπηρεσίες, ή ιστοσελίδες.

Αυτόματες Δημοσιεύσεις Facebook Twitter Social Media με το IFTTT 06

Αν ψάχνουμε κάτι πιο συγκεκριμένο, όπως τις αυτόματες δημοσιεύσεις στο Facebook, μπορούμε να κάνουμε μια αναζήτηση.

Αυτόματες Δημοσιεύσεις Facebook Twitter Social Media με το IFTTT 07

Ξέρετε όμως τι είναι καλύτερο από το να βρούμε μια έτοιμη συνταγή? Να φτιάξουμε μια δική μας, στα μέτρα μας.

Αυτόματες δημοσιεύσεις στο Facebook με το IFTTT

Πριν μπορέσουμε να ρυθμίσουμε τις αυτόματες δημοσιεύσεις στο Facebook, θα πρέπει να συνδέσουμε το IFTTT με το λογαριασμό μας στο κοινωνικό δίκτυο.

Αρχικά, πρέπει να κάνουμε κλικ στο όνομα χρήστη στην επάνω δεξιά γωνιά και να επιλέξουμε “Preferences”.

Αυτόματες Δημοσιεύσεις Facebook Twitter Social Media με το IFTTT 08

Στη συνέχεια αρκεί να επιλέξουμε την καρτέλα “Profile”, να κάνουμε κλικ στο Facebook από το μενού…

Αυτόματες Δημοσιεύσεις Facebook Twitter Social Media με το IFTTT 09

…και να επιλέξουμε το “Connect the facebook Channel”.

Αυτόματες Δημοσιεύσεις Facebook Twitter Social Media με το IFTTT 10

Η δημιουργία του Recipe

Με το IFTTT συνδεδεμένο με το Facebook, το να δημιουργήσουμε μια συνταγή είναι απλούστατο. Κάνουμε κλικ στο “My Recipes” και “Create a Recipe”.

Αυτόματες Δημοσιεύσεις Facebook Twitter Social Media με το IFTTT 11

Αν θέλουμε να κάνουμε αυτόματες δημοσιεύσεις στο Facebook από το blog ή την ιστοσελίδα μας, στο Trigger channel καλή ιδέα είναι να επιλέξουμε το RSS Feed.

Αυτόματες Δημοσιεύσεις Facebook Twitter Social Media με το IFTTT 12

Μπορούμε να θέσουμε τη συνθήκη είτε όταν υπάρχει μια οποιαδήποτε νέα δημοσίευση, ή για δημοσιεύσεις με συγκεκριμένες λέξεις-κλειδιά.

Αυτόματες Δημοσιεύσεις Facebook Twitter Social Media με το IFTTT 13

Ύστερα, εισάγουμε τη διεύθυνση του RSS Feed της σελίδας μας. Οι περισσότερες πλατφόρμες έχουν κάποιο έτοιμο RSS Feed που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε εδώ.

Αυτόματες Δημοσιεύσεις Facebook Twitter Social Media με το IFTTT 14

Αφού ορίσαμε το “This”, σειρά έχει το “That”.

Αυτόματες Δημοσιεύσεις Facebook Twitter Social Media με το IFTTT 15

Για τις αυτόματες δημοσιεύσεις στο Facebook, επιλέγουμε το Facebook σαν action channel.

Αυτόματες Δημοσιεύσεις Facebook Twitter Social Media με το IFTTT 16

Η καλύτερη επιλογή είναι το “Create a link post”, που θα δημιουργήσει ένα post στο Facebook με τη διεύθυνση της δημοσίευσης από το site μας.

Αυτόματες Δημοσιεύσεις Facebook Twitter Social Media με το IFTTT 17

Αν γράψουμε κάτι στο πεδίο “message”, το κείμενο αυτό θα δημοσιεύεται κάθε φορά, ίδιο, σε κάθε σύνδεσμο. Θα μπορούσαμε να γράψουμε κάτι σαν “Δείτε τη νέα μας δημοσίευση”, αλλά μπορούμε να το αφήσουμε και άδειο.

Αυτόματες Δημοσιεύσεις Facebook Twitter Social Media με το IFTTT 18

Για το έβδομο και τελευταίο βήμα, βλέπουμε μια ανασκόπηση της συνταγής μας. Αν όλα είναι εντάξει, κάνουμε κλικ στο “Create Recipe”.

Αυτόματες Δημοσιεύσεις Facebook Twitter Social Media με το IFTTT 19

Η παραπάνω συνταγή αφορά τις αυτόματες δημοσιεύσεις στο προσωπικό μας προφίλ. Αν μας ενδιαφέρουν οι αυτόματες δημοσιεύσεις σε μια επαγγελματική σελίδα στο Facebook, θα πρέπει να επιλέξουμε το “Facebook pages” σαν action channel.

Αυτόματες Δημοσιεύσεις Facebook Twitter Social Media με το IFTTT 20

Αν θέλουμε να κάνουμε αυτόματες δημοσιεύσεις από πολλαπλές ιστοσελίδες ή/και σε πολλαπλές σελίδες του Facebook, θα πρέπει να φτιάξουμε μια ξεχωριστή συνταγή για κάθε συνδυασμό ιστοσελίδας και σελίδας Facebook.

Οι ομάδες (group) στο Facebook δεν υποστηρίζονται ως action channel, ως εκ τούτου δεν μπορούμε να κάνουμε αυτόματες δημοσιεύσεις σε αυτές.

Προσοχή στα Ελληνικά

Το IFTTT έχει μία πολύ συγκεκριμένη αδυναμία για τους Έλληνες χρήστες. Ενώ δεν έχει πρόβλημα να διαβάσει URL στα Ελληνικά, ή να δημοσιεύσει Ελληνικό κείμενο, αν η κεντρική εικόνα της δημοσίευσής μας έχει Ελληνικό όνομα, η εικόνα θα μείνει κενή στο Facebook.

Αυτόματες Δημοσιεύσεις Facebook Twitter Social Media με το IFTTT 19a

Φροντίστε λοιπόν, μόνο στη featured image, να βάζετε μια φωτογραφία με λατινικούς χαρακτήρες.

Διαχείριση των συνταγών μας

Αν θέλουμε να απενεργοποιήσουμε ή να τροποποιήσουμε μια συνταγή, θα τη βρούμε στην ενότητα “My Recipes”, στην καρτέλα IF.

Αυτόματες Δημοσιεύσεις Facebook Twitter Social Media με το IFTTT 21

Η καρτέλα Do μας επιτρέπει να συνδέσουμε συνταγές με ένα κουμπί “Do” για smartphone, ώστε πατώντας αυτό το κουμπί να εκτελείται η συνταγή. Θα καλύψουμε το κουμπί “Do” σε ξεχωριστό οδηγό.

Αυτόματες Δημοσιεύσεις Facebook Twitter Social Media με το IFTTT 22

Στην καρτέλα “Published” μπορούμε να δημοσιεύσουμε οποιαδήποτε από τις συνταγές μας για άλλους χρήστες του IFTTT, ώστε να τις χρησιμοποιήσουν για τις δικές τους σελίδες ή τους λογαριασμούς τους στα διάφορα δίκτυα.

Αυτόματες Δημοσιεύσεις Facebook Twitter Social Media με το IFTTT 23

Γιατί να χρησιμοποιήσω το IFTTT?

Υπάρχουν πολλές υπηρεσίες που επιτρέπουν τις αυτόματες δημοσιεύσεις στο Facebook και σε άλλα social media, όπως το εξαιρετικό Buffer. Όμως το IFTTT είναι πολύ απλό, 100% αυτοματοποιημένο, και διαθέτει πολύ περισσότερες δυνατότητες από τις απλές αυτόματες δημοσιεύσεις.

Εσείς θα χρησιμοποιήσετε το IFTTT για αυτόματες δημοσιεύσεις στο Facebook ή σε άλλα κοινωνικά δίκτυα? Έχετε ανακαλύψει και άλλες χρήσιμες συνταγές? Γράψτε μας στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED sale alert b10 x4 aa
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#319 - Πλήρη Αποσύνδεση Λογαριασμού Google, Dynamic Island Στα Windows 11, Παιχνίδι Google I/O 2024
QuickSteps
GamingSteps#20240322 - Battle Royale Στο WoW, Ρεκόρ Χρηστών Για Το Stardew Valley, GDC Και IGF Awards 2024
GamingSteps