Home » Technology Explained » Θύρες USB - Τα πάντα για τη νέα θύρα USB-C

Θύρες USB – Τα πάντα για τη νέα θύρα USB-C

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Εκτός από τις διάφορες εκδόσεις του USB, υπάρχουν και διαφορετικές θύρες USB, σε διάφορα μεγέθη, σχέδια, και αρώματα. Καθώς σύντομα θα έχουμε τις πρώτες συσκευές με τις νέες θύρες USB-C, είναι μια καλή ευκαιρία να κάνουμε μια ανακεφαλαίωση, και να δούμε γιατί οι νέες θύρες είναι πραγματικά συναρπαστικές.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Οι γνωστές θύρες USB

Όπως πιθανώς γνωρίζετε, οι εκδόσεις USB 1.x, USB 2.0, USB 3.0 και USB 3.1 διαφοροποιούνται κυρίως όσον αφορά το εύρος ζώνης, δηλαδή το μέγιστο όγκο δεδομένων που μπορούν να μεταφέρουν ανά δευτερόλεπτο.

Όμως, εκτός από τον τύπο του USB, τα καλώδια USB διαφοροποιούνται και όσον αφορά τα βύσματα και τις αντίστοιχες θύρες USB.

USB A-Type

Η πιο συνηθισμένη από τις θύρες USB είναι η USB A-Type, και το αντίστοιχο βύσμα.

θύρες USB - Τα πάντα για τη νέα θύρα USB-C 01

Πρόκειται για το γνωστό βύσμα που σπανίως καταφέρνουμε να το βάλουμε με την πρώτη σωστά αν δεν κοιτάξουμε, και μπορεί να τύχει να το γυρίσουμε μέχρι και δυο φορές (ή, για τους άτυχους, και τρεις φορές) για να το πετύχουμε.

Οι θύρες USB τύπου Α είναι σχεδιασμένες αποκλειστικά αποκλειστικά για τις μητρικές και τα USB Hubs, δηλαδή τους hosts, δεν θα τις βρούμε σε περιφερειακά.

θύρες USB - Τα πάντα για τη νέα θύρα USB-C 02

Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, γιατί το hub και η μητρικής δίνουν τάση 5v DC μέσω της θύρας USB τύπου A, για την ηλεκτρική τροφοδοσία συσκευών.

Με άλλα λόγια, αν χρησιμοποιηθεί ένα απλό καλώδιο με δύο αρσενικά βύσματα USB Type A για τη σύνδεση δύο μητρικών καρτών μεταξύ τους, η τάση αυτή είναι ικανή να κάψει τη μία ή και τις δύο θύρες, ή ακόμη και να προξενήσει ζημιά στις μητρικές.

Υπάρχουν κάποια μάλλον δυσεύρετα καλώδια A-A τύπου Easy Transfer σχεδιασμένα για Data Transfer ανάμεσα σε δύο υπολογιστές, καθώς περιέχουν ειδικό κύκλωμα για αυτή τη δουλειά.

θύρες USB - Τα πάντα για τη νέα θύρα USB-C 03

Με την έλευση του USB 3.0 κυκλοφόρησαν και καλώδια με αντίστοιχα βύσματα για τις θύρες USB 3.0 τύπου A.

Τα βύσματα έχουν το ίδιο σχήμα και μέγεθος με του παλαιότερου τύπου βύσματα Α, όμως διαθέτουν επιπλέον Pin για εφαρμογές USB SuperSpeed, που εκμεταλλεύονται το πλήρες bandwidth του USB 3.0.

θύρες USB - Τα πάντα για τη νέα θύρα USB-C 04

Υπάρχει απόλυτη συμβατότητα ανάμεσα στις θύρες USB 3.0 και τα βύσματα USB 2.0 και USB 1.1 τύπου A και αντιστρόφως.

Οι θύρες και τα βύσματα USB 3.0 έχουν χρώμα μπλε για να ξεχωρίζουν όταν θέλουμε σύνδεση αποκλειστικά σε USB 3.0.

θύρες USB - Τα πάντα για τη νέα θύρα USB-C 05

USB B-Type

Οι θύρες USB-B έχουν σχεδιαστεί για χρήση σε περιφερειακά. Είναι μέχρι και σήμερα οι στάνταρ θύρες USB στους εκτυπωτές, ενώ θα τις συναντήσουμε και σε πολύ παλιούς εξωτερικούς σκληρούς δίσκους, USB hubs και card readers.

θύρες USB - Τα πάντα για τη νέα θύρα USB-C 06

Όλα τα σχετικά καλώδια είναι τύπου Α-Β, με βύσμα Α από την πλευρά του host και βύσμα Β από την πλευρά των περιφερειακών.

θύρες USB - Τα πάντα για τη νέα θύρα USB-C 07

Αυτές οι δύο θύρες USB, τύπου Α και Β, ήταν οι μόνες που περιγράφονταν στις αρχικές προδιαγραφές του πρωτοκόλλου.

Μάλιστα, ο λόγος της δημιουργίας του USB Type-B ήταν για να δημιουργηθεί ένα καλώδιο που να έχει αρσενικό βύσμα και από τις δύο πλευρές, αλλά να απαγορεύει να συνδεθούν δύο μητρικές υπολογιστών μεταξύ τους, για τους λόγους που αναφέραμε.

Όπως και με τα βύσματα τύπου Α, με την έλευση του USB 3.0 κυκλοφόρησε και βύσμα USB 3.0 τύπου B, για περιφερειακά που υποστηρίζουν το USB 3.0

θύρες USB - Τα πάντα για τη νέα θύρα USB-C 08

Mini-B USB (5-pin)

Ενώ οι θύρες USB Type-B είναι ιδανικές για ογκώδεις συσκευές όπως οι εκτυπωτές, το μέγεθός τους ήταν υπερβολικά μεγάλο για φορητές συσκευές.

Έτσι, όταν κυκλοφόρησε το USB 2.0, κυκλοφόρησαν και οι πρώτες συσκευές με τη θύρα Mini-B USB. Θα τη συναντήσουμε σε παλαιότερα card readers, mp3 players, GPS, εξωτερικές κάρτες δικτύου, φωτογραφικές μηχανές κλπ

θύρες USB - Τα πάντα για τη νέα θύρα USB-C 09

Η έκδοση Mini-B USB με τα 5 pin είναι η πιο διαδεδομένη από τις Mini-B, και η μόνη που αναγνωρίζεται επισήμως από το USB Implemeters Forum (USB-IF) τον μη-κερδοσκοπικό οργανισμό που ανέπτυξε το πρωτόκολλο USB.

θύρες USB - Τα πάντα για τη νέα θύρα USB-C 10

Micro-USB Β

Οι θύρες USB τύπου Micro-USB B συναντώνται σε σύγχρονα κινητά τηλέφωνα, tablets, GPS κλπ αντικαθιστώντας τις θύρες USB Mini-B.

Είναι σημαντικά μικρότερες από τις θύρες USB Mini-B αλλά υποστηρίζουν τον ίδιο ρυθμό μεταφοράς δεδομένων 480Mbps.

θύρες USB - Τα πάντα για τη νέα θύρα USB-C 10a

Τα βύσματα Micro-USB B διαθέτουν 5pin και ξεχωρίζουν από το μαύρο χρώμα εντός του βύσματος.

Για περιφερειακά που υποστηρίζουν USB 3.0 υπάρχουν οι αντίστοιχες θύρες USB 3.0 Micro B, οι οποίες όμως είναι αρκετά πιο ευμεγέθεις από τις απλές Micro B για να καλύψουν τις επιπλέον δυνατότητες του USB 3.0.

θύρες USB - Τα πάντα για τη νέα θύρα USB-C 10b

Micro-USB A

Η μόνη ουσιαστική διαφορά ανάμεσα στις θύρες Micro-USB B και Micro-USB A είναι η διαφορετική συμπεριφορά όσον αφορά το χαρακτηριστικό On-The-Go (OTG) σε κινητά και tablets.

θύρες USB - Τα πάντα για τη νέα θύρα USB-C 10c

Η λειτουργία On-The-Go επιτρέπει σε μια φορητή συσκευή να λειτουργήσει σαν Host για να συνδεθούν πάνω της περιφερειακές συσκευές (φλασάκια USB, πληκτρολόγια, mouse κλπ).

Όταν σε μια On-The-Go συσκευή συνδέεται βύσμα τύπου Micro-USB A, η συσκευή παίρνει αυτόματα το ρόλο του host.

Όταν στο On-The-Go συνδέεται βύσμα τύπου Micro-USB B, αυτόματα αναλαμβάνει το ρόλο του περιφερειακού προς κάποιον εξωτερικό host.

θύρες USB - Τα πάντα για τη νέα θύρα USB-C 11

Τα βύσματα Micro-USB A διαθέτουν 5pin και ξεχωρίζουν από το λευκό χρώμα εντός του βύσματος.

Micro-USB AB

Όπως είναι λογικό, στις συσκευές που υποστηρίζουν το On-The-Go και μπορούν να λάβουν ρόλο host και περιφερειακού, η θύρα είναι τύπου Micro-AB για να είναι συμβατή και με τους δύο τύπους βύσματος.

θύρες USB - Τα πάντα για τη νέα θύρα USB-C 12

Δεν υπάρχουν βύσματα Micro-USB AB σε καλώδιο.

USB Mini-B (4-pin)

Οι θύρες USB Mini-B με 4-pin δεν αναγνωρίζονται επίσημα από το USB-IF. Πρόκειται για θύρες οι οποίες υπακούν στις βασικές προδιαγραφές του USB – προφανώς, για να λειτουργούν – αλλά με διαφορετική σχεδίαση στο βύσμα.

θύρες USB - Τα πάντα για τη νέα θύρα USB-C 13

Συνήθως θα βρούμε τέτοιες θύρες σε φωτογραφικές μηχανές.

Θύρες USB-C: One port to rule them all

Το MacBook της Apple είναι μία από τις πρώτες συσκευές η οποία θα διαθέτει τη θύρα USB-C – ασχέτως αν θα έχει μόνο μία.

θύρες USB - Τα πάντα για τη νέα θύρα USB-C 14

Όμως, η θύρα αυτή δεν είναι αποκλειστικότητα της Apple. Είναι θέμα χρόνου να τη δούμε και στα PC. Και δεν είναι υπερβολή να πούμε πως είναι η πιο συναρπαστική εξέλιξη στο USB από την ίδρυσή του.

Κατ' αρχάς, οι θύρες USB-C είναι οι πρώτες θύρες USB που δεν έχουν “καλή” και “ανάποδη” πλευρά. Λήγει λοιπόν οριστικά το ζήτημα του να μην μπαίνει το USB και να πρέπει να το γυρίσουμε. Κάθε φορά, θα συνδέεται με την πρώτη.

θύρες USB - Τα πάντα για τη νέα θύρα USB-C 15

Το μέγεθός του βύσματος επίσης, είναι μικροσκοπικό, περίπου το 1/3 σε σχέση με το απλό βύσμα Α.

Παράλληλα, όμως, υποστηρίζει το πλήρες bandwidth του USB 3.1, το οποίο φτάνει τα 10Gbps, σε αντίθεση με τις θύρες USB 3.0 Micro B, που είναι διπλάσιες από τις USB 2.0 Micro B και φτάνουν μέχρι τα 5Gbps.

Λόγω του αυξημένου bandwidth, οι θύρες USB-C με USB 3.1 υποστηρίζουν μια μεγάλη ποικιλία από διαφορετικά πρωτόκολλα, από το VGA, το HDMI, και το DisplayPort, μέχρι τα Thunderbolt και Lightning.

θύρες USB - Τα πάντα για τη νέα θύρα USB-C 16

Τέλος, το USB 3.1 μπορεί να μεταφέρει σημαντικά περισσότερη ενέργεια από και προς συσκευές, μέχρι και 100Watt – συγκριτικά, το USB 2.0 μεταφέρει μέχρι 2,5 watt.

Πρακτικά, ένα Laptop με USB 3.1 θα φορτίζεται κανονικά από τις θύρες USB-C, και δεν έχει ανάγκη για ξεχωριστή θύρα τροφοδοσίας.

Το πιθανότερο είναι λοιπόν πως στο μέλλον να ξεχάσουμε τους διαφορετικούς φορτιστές για κάθε διαφορετικό laptop, και όλα τους να φορτίζονται από τις θύρες USB-C με USB 3.1, όπως έχει γίνει σήμερα με το Micro USB στα κινητά και τα tablet.

θύρες USB - Τα πάντα για τη νέα θύρα USB-C 17

Αποχαιρετισμός στα παλιά USB

Οι θύρες USB-C είναι ασύγκριτα μεγαλύτερη καινοτομία σε σχέση με τις Mini και Micro, που απλά μείωσαν το μέγεθος της θύρας, χωρίς να αλλάξουν κάτι.

Σε συνδυασμό με το USB 3.1 ανοίγουν νέους ορίζοντες, μέσα από ένα υπέρ-καλώδιο που θα μπορεί να καλύψει όλες μας τις ανάγκες σε εικόνα, ήχο, δεδομένα, και ενέργεια.

θύρες USB - Τα πάντα για τη νέα θύρα USB-C 18

Καθώς το USB 3.1 είναι προς τα πίσω συμβατό με όλες τις προηγούμενες εκδόσεις USB, με τους κατάλληλους αντάπτορες οι θύρες USB-C θα δεχτούν όλες τις υπάρχουσες συσκευές μας.

Η μόνη μεγαλύτερη καινοτομία που θα μπορούσαμε να σκεφτούμε, θα ήταν να εφευρεθεί μια μέθοδος για να μεταδίδεται το ηλεκτρικό ρεύμα ασύρματα και εξ' αποστάσεως, οπότε και θα έχουμε laptop και κινητά με μηδέν καλώδια.

Μέχρι τότε, όμως, έχουμε καιρό μπροστά μας.

Εσείς θα περιμένετε τις θύρες USB-C στο PC?

Αν σκοπεύετε στους επόμενους μήνες να αγοράσετε laptop, θα περιμένετε για να βγουν μοντέλα με θύρες USB-C? Ή δεν σας συγκινούν οι δυνατότητες της νέας θύρας σε συνδυασμό με το USB 3.1? Γράψτε μας στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

featured sale alert τελικο_x4
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#323 - Windows Παιχνίδια Σε Android Κινητό, Dark Mode Στο VLC, Απενεργοποίηση PC Με Σημειωματάριο
QuickSteps
GamingSteps#20240413 - Αναστάτωση Προκάλεσε Η Σειρά Fallout, The Rogue Prince of Persia, BAFTA Games Awards 2024
GamingSteps