Home » Internet » Υπηρεσίες στο Internet » Αποθήκευση Αρχείων στο Internet | Τα Καλύτερα Δωρεάν Cloud Backup
Αποθήκευση Αρχείων στο Internet Τα Καλύτερα Δωρεάν Cloud Backup Α5

Αποθήκευση Αρχείων στο Internet | Τα Καλύτερα Δωρεάν Cloud Backup

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Στην εποχή του ίντερνετ, η αποθήκευση αρχείων στο cloud είναι η πλέον απαραίτητη ενέργεια για την ασφάλεια των δεδομένων μας. Η απώλεια αρχείων είναι πολύ πιο πιθανή από ό,τι νομίζουμε και συμβαίνει καθημερινά σε πολλούς, με δυσάρεστες συνέπειες. Δείτε όλες τις πληροφορίες για να επιλέξουμε το καλύτερο δωρεάν cloud backup με τον περισσότερο χώρο και τις μεγαλύτερες δυνατότητες, μαζί με το καλύτερο πληρωμένο cloud backup από ελληνική εταιρεία με άμεση τεχνική υποστήριξη στη γλώσσα μας.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Ο οδηγός είναι μία χορηγία της εταιρείας TicTac Laboratories, Data Recovery & Cyber Security. Δείτε τα πλεονεκτήματα της υπηρεσίας Disaster Recovery as a Service (DRaaS) και επικοινωνήστε μαζί τους για έναν δωρεάν δοκιμαστικό λογαριασμό.

Γιατί είναι χρήσιμο το Cloud Backup

Όπως λογικά γνωρίζετε, backup είναι η αποθήκευση αρχείων σε ένα εφεδρικό αντίγραφο, σε μια τοποθεσία εκτός του υπολογιστή μας, είτε αφορά εξωτερικό σκληρό, είτε NAS, είτε CD, είτε φυσικά το cloud backup.

Με αυτόν τον τρόπο, αν κάτι συμβεί στον υπολογιστή μας και τα αρχικά δεδομένα μας δεν είναι προσβάσιμα, μπορούμε να τα επαναφέρουμε από το backup.

Όπως έχουμε αναφέρει, οι σκληροί δίσκοι ή ακόμα και οι SSD δεν έχουν απεριόριστη διάρκεια ζωής. Για την ακρίβεια, είναι θέμα χρόνου να αποτύχουν, συχνά χωρίς καμία απολύτως προειδοποίηση.

Διάρκεια Ζωής Σκληρού Δίσκου: Η “Σκληρή” Αλήθεια

Ο σκληρός δίσκος HDD είναι το μόνο αναντικατάστατο τμήμα του υπολογιστή, καθώς περιέχει όλα μας τα αρχεία. Επειδή όμως διαθέτει κινητά μέρη, φθείρεται περισσότερο από…

Γι' αυτό είναι ζωτικής σημασίας να κρατάμε backup των προσωπικών μας αρχείων και να έχουμε κάποιο πλάνο γι' αυτό.

Όμως, πολλές φορές τα πράγματα είναι διαφορετικά στην πράξη. Τα μεγαλύτερα προβλήματα παρουσιάζονται όταν:

  • Ξεχνάμε για μεγάλο διάστημα να κάνουμε backup των αρχείων μας.
  • Δεν γνωρίζουμε ή δεν θυμόμαστε πού έχουμε αποθηκεύσει διάφορα αρχεία μας.
  • Το backup μας αίφνης δεν είναι λειτουργικό όταν το χρειαζόμαστε.
  • Ο εξωτερικός δίσκος που έχουμε το εφεδρικό αντίγραφο του backup έχει καταστραφεί και δεν το γνωρίζουμε.
  • Θεωρούμε ότι είναι backup η αποθήκευση αρχείων στον ίδιο δίσκο με τα πρωτότυπα δεδομένα.

Αποθήκευση Αρχείων στο Internet Τα Καλύτερα Δωρεάν Cloud Backup Α3

Όλα τα παραπάνω προβλήματα λύνονται με το cloud backup το οποίο μηδενίζει την πιθανότητα να χαθούν τα αρχεία μας ή να μην γνωρίζουμε πού βρίσκονται.

Πρόκειται για μία αυτοματοποιημένη διεργασία η οποία κάνει αποθήκευση αρχείων στους πολλαπλούς server ενός data center, διασφαλίζοντας την άμεση ανάκτηση των αρχείων μας αν κάτι πάει στραβά στην υποδομή μας.

Έτσι, έχουμε πρόσβαση στα αρχεία μας από οποιαδήποτε συσκευή που είναι συνδεδεμένη στο ίντερνετ όπου και αν βρισκόμαστε, και όχι απαραίτητα στον υπολογιστή της οικίας ή του γραφείου.

Ποιο cloud να επιλέξω?

Ας μην κρυβόμαστε, ο χώρος του cloud backup είναι ένα χάος. Εκτός από τις γνωστές υπηρεσίες, νέες άγνωστες ξεφυτρώνουν πρακτικά σε καθημερινή βάση.

Ταυτόχρονα, πολλά cloud backup, εκεί που νόμιζαν ότι πετούσαν στα σύννεφα, τερματίζουν αίφνης τη λειτουργία τους.

Αποθήκευση Αρχείων στο Internet Τα Καλύτερα Δωρεάν Cloud Backup 4ab

Στο τέλος της μέρας, το πιθανότερο είναι πως οι περισσότεροι από εμάς θα καταλήξουμε σε μία από τις δημοφιλείς υπηρεσίες, που δεν είναι απαραίτητα οι καλύτερες, αλλά οι πιο γνωστές.

Ωστόσο, είναι γνωστό ότι αυτές οι μεγάλες και τρανές υπηρεσίες θα μας δώσουν από 2GB έως 15GB χώρο για αποθήκευση αρχείων. Άντε να πάρουμε και μερικά GB ακόμη, είτε γιατί διαδώσαμε την υπηρεσία σε φίλους και γνωστούς, είτε με κάποιο “δώρο”.

Google Drive: +2GB Δωρεάν για Όλους (Ισχύει ως τις 11/2)

Είτε χρησιμοποιούμε ενεργά το Google Drive, είτε το έχουμε να κάθεται μόνο και μόνο επειδή ήρθε δωρεάν μαζί με το Gmail, τώρα μπορούμε να αυξήσουμε…

Έτσι λοιπόν, στον οδηγό αρχικά θα παρουσιάσουμε τις πιο γενναιόδωρες υπηρεσίες cloud backup για την αποθήκευση αρχείων. Κάποιες από αυτές δεν είναι και τόσο γενναιόδωρες, αλλά έχουν κορυφαίες λειτουργίες που δεν τις έχουν οι άλλοι.

Στη συνέχεια, θα δούμε τους γνωστούς παρόχους για cloud backup, και στο τέλος μία από τις καλύτερες και πιο οικονομικές υπηρεσίες που μιλάει τη γλώσσα μας και διαθέτει άμεση υποστήριξη στα ελληνικά.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν θα αναφέρουμε κάποιες γνωστές κινέζικες υπηρεσίες που προσφέρουν αποθήκευση αρχείων στο cloud με πολλά TB.

Ο λόγος είναι ότι τις δοκιμάσαμε στο παρελθόν και διαπιστώσαμε ότι λιγότερο χρόνο θα θέλαμε για να πηγαίναμε και να επιστρέφαμε από την Κίνα, από τον χρόνο που απαιτείται για να ολοκληρωθούν τα backup μεγάλων αρχείων.

Επιπλέον, αυτές οι cloud υπηρεσίες, ενώ προσφέρουν συχνά αυτά τα γενναιόδωρα προγράμματα αποθήκευσης για να αποκτήσουν περισσότερους χρήστες, ενίοτε τα σταματούν ή ακόμα χειρότερα, υπολειτουργούν.

Αποθήκευση αρχείων με λιγότερο δημοφιλείς υπηρεσίες cloud

Κάπου ανάμεσα στις υπηρεσίες των κολοσσών τεχνολογίας με τη μεγάλη δημοτικότητα υπάρχει και μία ομάδα υπηρεσιών η οποία αξίζει έστω σε κάποιο βαθμό την προσοχή μας, και ας μην είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στη χώρα μας.

Ως κριτήριο για τις υπηρεσίες αυτές θέσαμε το να μας διαθέτουν τουλάχιστον 5GB για την αποθήκευση αρχείων. Η σειρά που τις παρουσιάζουμε είναι τυχαία.

MEGA – 50GB

Το MEGA είναι μία υπηρεσία που προσφέρει δωρεάν έως 50GB για αποθήκευση αρχείων, παρέχοντας και κρυπτογράφηση σε κάθε τμήμα της διαδικασίας. Πρόκειται για τον απόγονο του γνωστού Megaupload.

Οτιδήποτε στέλνουμε στο cloud κρυπτογραφείται τοπικά, κατά τη διαδρομή, και στον διακομιστή του προορισμού.

Αποθήκευση Αρχείων στο Internet Τα Καλύτερα Δωρεάν Cloud Backup 20α

Ωστόσο, η απλή εγγραφή μας δίνει 15GB στη δωρεάν χρήση του cloud backup της υπηρεσίας. Πρέπει να κάνουμε συγκεκριμένες ενέργειες προκειμένου να πάρουμε τα 50GB.

Βέβαια, μας προσθέτουν επιπλέον 35GB εάν είμαστε νέοι χρήστες, αλλά λήγουν μετά από 30 ημέρες. Έτσι, για να αποκτήσουμε μόνιμα τα 50GB, πρέπει να εγκαταστήσουμε τις εφαρμογές του MEGA σε υπολογιστές και κινητά, και να προτείνουμε νέους χρήστες.

Αποθήκευση Αρχείων και Δωρεάν Cloud Backup 20αα

Ως εκ τούτου πρέπει να κατεβάσουμε τα σχετικά apps για iOS και Android.

Για να έχουμε ευκολότερη πρόσβαση στην υπηρεσία, μπορούμε να προσθέσουμε και τη σχετική επέκταση που διαθέτει το MEGA για Chrome και Firefox. Πατώντας στο extension, θα συνδεόμαστε αυτόματα στο cloud της υπηρεσίας.

Το βασικότερο και χρησιμότερο εργαλείο της υπηρεσίας είναι το MEGA desktop app, που είναι ένας χρήσιμος client για Windows, Mac, και Linux.

Αποθήκευση Αρχείων και Δωρεάν Cloud Backup 22αα

Το MEGAsync δημιουργεί έναν κύριο φάκελο στον υπολογιστή μας, όπου μπορούμε να μεταφέρουμε οτιδήποτε θέλουμε. Με αυτήν την ενέργεια γίνεται ταυτόχρονα και η  αποθήκευση αρχείων, αλλά και η μεταφόρτωσή τους στο cloud του MEGA.

Ο συγχρονισμός και η αποθήκευση αρχείων γίνεται αυτοματοποιημένα, ακριβώς όπως έχουμε συνηθίσει με το Google Drive ή με το Dropbox. Ο client με το χαρακτηριστικό κόκκινο εικονίδιο θα είναι ως συνήθως στη γραμμή ειδοποιήσεων.

Μπορούμε να ορίσουμε να συγχρονίζονται όσοι φάκελοι νομίζουμε ότι πρέπει να αποθηκευτούν στο cloud, είτε με το “Full sync”, είτε με το “Selective sync”.

Υπέρ:

  • 50GB δωρεάν αποθηκευτικός χώρος.
  • Ιδιωτική κρυπτογράφηση.
  • Δεν υπάρχουν περιορισμοί μεγέθους αρχείου.
  • Συγχρονίζει φακέλους του υπολογιστή.
  • Διαθέτει πολύ βολική επέκταση για τους browser.

Κατά:

  • Δύσχρηστος desktop client που ενδέχεται να προκαλέσει σύγχυση.
  • Περιορισμοί εύρους ζώνης.
  • Αργές μεταφορτώσεις και λήψεις.
  • Δεν υπάρχει τρόπος να προγραμματίσουμε μεταφορτώσεις και αποθήκευση αρχείων.

Δημιουργία λογαριασμού στο Mega

Sync – 6GB

Το Sync, παρότι μας δίνει μόνο 5GB+1GB bonus, θεωρείται ως μία από τις καλύτερες δωρεάν επιλογές για αποθήκευση αρχείων στο cloud. Ιδίως στο Android, λόγω της πολύ εύχρηστης και αποδοτικής εφαρμογής που διαθέτει για τα κινητά.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα ξένα μεγάλα site τεχνολογίας το κατατάσσουν στις κορυφαίες θέσεις για cloud backup στο Android.

Αποθήκευση Αρχείων και Δωρεάν Cloud Backup 35a

Επίσης, δεν βάζει όρια στο μέγεθος των αρχείων, καθιστώντας το ως μία από τις καλύτερες επιλογές για cloud backup σε μεγάλα αρχεία.

Η υπηρεσία διαθέτει client για Windows και Mac και είναι ένα από τα καλύτερα cloud backup και στον τομέα της κρυπτογράφησης αρχείων. Χρησιμοποιεί AES 256-bit και έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων.

Υπέρ:

  • Έχει την υψηλότερη δυνατή κρυπτογράφηση.
  • Έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων.
  • Δεν υπάρχουν περιορισμοί στο μέγεθος των αρχείων.
  • Ένα από τα καλύτερα cloud backup στο Android.
  • Αυτόματος συγχρονισμός μεταξύ των συσκευών μας.
  • Διαθέτει Vault για να ασφαλίζουμε πολύτιμα δεδομένα.

Κατά:

  • Μόνο έως 6GB στην δωρεάν αποθήκευση αρχείων.

Δημιουργία λογαριασμού στο Sync

pCloud – 10GB

To pCloud προσφέρει δωρεάν αποθήκευση αρχείων έως 10GB. Ωστόσο, απαιτείται να συστήσουμε άλλους χρήστες για να λάβουμε το πλήρες πακέτο του δωρεάν cloud backup. Διαφορετικά, θα μείνουμε με το βασικό πακέτο των 2GB.

Η υπηρεσία έχει client για Windows, macOS, Linux, Android, και iOS. Παρέχει στους χρήστες αποτελεσματικό συγχρονισμό, δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας, και κοινή χρήση αρχείων.

Αποθήκευση Αρχείων και Δωρεάν Cloud Backup 23A

Μία από αυτές είναι η δυνατότητα της αυτόματης δημιουργίας φακέλων, ανάλογα με τον τύπο αρχείου. Έτσι, τα αρχεία εικόνας μπαίνουν στις “εικόνες μου”, τα μουσικά αρχεία πηγαίνουν στη “μουσική μου”, και ούτω καθεξής.

Το βασικότερο και χρησιμότερο εργαλείο της υπηρεσίας είναι το pCloud browser extension, που είναι στην ουσία ένας web client. Η επέκταση είναι διαθέσιμη για Chrome, Firefox, και Opera browser.

Η υπηρεσία μας δίνει τη δυνατότητα και για desktop εφαρμογή, αν θέλουμε να κάνουμε εγκατάσταση του client στον υπολογιστή μας.

Υπέρ:

  • 10GB δωρεάν αποθηκευτικό χώρο.
  • Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας του Facebook και Instagram.
  • Αυτοματοποιημένοι φάκελοι ανάλογα με το αρχείο.
  • Διαθέτει πολύ βολική επέκταση για τους browser.

Κατά:

  • Τα αρχεία κρυπτογραφούνται μόνο στα πληρωμένα πακέτα.
  • Δεν υπάρχει τρόπος να προγραμματίσουμε μεταφορτώσεις και αποθήκευση αρχείων στο δωρεάν cloud backup.

Δημιουργία λογαριασμού στο pCloud

Yandex.Disk – 10GB

Το Yandex – για όσους δεν το γνωρίσουν – είναι το Ρωσικό Google, μία μηχανή αναζήτησης με το 60% της αγοράς στη Ρωσία, και συνολικά η τέταρτη μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης στον κόσμο.

Κατά τα πρότυπα του Google Drive, το Yandex.Disk δίνει 10GB για την αποθήκευση αρχείων, χωρίς κάποια δυνατότητα επέκτασης. Πάντως, διαθέτει client για όλες τις σημαντικές πλατφόρμες, Windows, macOS X, Linux, Android, iOS, και Windows Phone.

Το Yandex.Disk, όπως και οι γνωστές μας υπηρεσίες, είναι ένα cloud backup που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια για την αποθήκευση αρχείων. Θα λέγαμε ότι ο client μοιάζει αρκετά με το Dropbox και…με εξωγήινο ιπτάμενο δίσκο.

Ο φάκελος Yandex.Disk επίσης μοιάζει με οποιονδήποτε άλλον φάκελο στον υπολογιστή μας. Την ίδια ώρα, ό,τι βάζουμε εκεί μέσα θα αποθηκεύεται στο cloud της Yandex. Όλα τα αρχεία είναι διαθέσιμα μόνο σε εμάς και σε όποιον άλλον τα διαμοιράσουμε.

Έτσι λοιπόν, με το Yandex.Disk μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στα αρχεία μας από οποιαδήποτε συσκευή που είναι συνδεδεμένη στο διαδίκτυο.

Αποθήκευση Αρχείων και Δωρεάν Cloud Backup 23AΑ

Τα αρχεία που είναι αποθηκευμένα τοπικά και σε απευθείας σύνδεση μπορούν να συγχρονιστούν μεταξύ πολλών συσκευών. Ως εκ τούτου, το ίδιο έγγραφο που αποθηκεύουμε στον υπολογιστή είναι διαθέσιμο στην κινητή μας συσκευή.

Ένα από τα πλεονεκτήματα του web client είναι ότι μπορούμε να ανοίξουμε, να επεξεργαστούμε, ακόμα και να δημιουργήσουμε έγγραφα στο Yandex.Disk, ακριβώς όπως θα κάναμε στον browser ή σε κάποιο σχετικό πρόγραμμα.

Υπέρ:

  • Μεταφορές αρχείων κρυπτογραφημένες με SSL / TLS.
  • Ενσωματωμένος επεξεργαστής εγγράφων και φωτογραφιών με υποστήριξη άλμπουμ.
  • Υποστηρίζει iOS, Android, Windows Universal, Mac, Linux, και WebDAV.
  • Διαθέτει πολύ εύχρηστο web client και desktop εφαρμογή.

Κατά:

  • Οι μεταφορτώσεις περιορίζονται σε 2GB στον web client και 10GB στον desktop client.
  • Δεν υπάρχει τρόπος να προγραμματίσουμε μεταφορτώσεις και αποθήκευση αρχείων.
  • Δεν υπάρχει επιλογή κωδικού πρόσβασης για κοινόχρηστα αρχεία.

Δημιουργία λογαριασμού στο Yandex.Disk

Degoo – 100GB

Αφήσαμε στο τέλος την υπηρεσία με το πιο γενναιόδωρο cloud backup. Η Degoo προσφέρει 100GB δωρεάν αποθήκευση αρχείων αν ανοίξουμε έναν λογαριασμό στη σουηδική υπηρεσία.

αποθήκευση αρχείων και δωρεάν cloud backup 25aaa

Εάν έχουμε πολλούς φίλους που θέλουν να ανοίξουν λογαριασμό για να χρησιμοποιήσουν το Degoo, μπορούμε να κερδίσουμε έως και 500GB cloud backup. Παίρνουμε 5GB για κάθε άτομο που συμμετέχει μέσω της παραπομπής μας.

Η υπηρεσία μας επιτρέπει να χρησιμοποιήσουμε την δωρεάν αποθήκευση αρχείων και στις εφαρμογές της για Android και iOS.

Αποθήκευση Αρχείων και Δωρεάν Cloud Backup 25aa

Υπέρ:

  • Δωρεάν αποθήκευση αρχείων 100GB.
  • Πολύ καλή υποστήριξη για κινητά.
  • Διακομιστές που βρίσκονται στη Σουηδία.

Κατά:

  • Δεν διαθέτει αυτόματο συγχρονισμό αρχείων παρά μόνο αυτόματα αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων μας κάθε 24 ώρες.
  • Άγνωστη πολιτική περί απορρήτου και κρυπτογράφησης.

Δημιουργία λογαριασμού στο Degoo

Multcloud – συγχρονισμός cloud-to-cloud

Πολλοί από εμάς θα θέλαμε να διατηρούμε ενεργό cloud backup από αρκετές υπηρεσίες ταυτόχρονα. Γιατί άλλωστε να μην καρπωθούμε τα δωρεάν GB των υπηρεσιών που μόλις είδαμε στον οδηγό?

Ωστόσο, όταν έχουμε πολλά cloud backup από διαφορετικές υπηρεσίες, πρέπει να αφιερώσουμε πολύ χρόνο για να μετακινηθούμε από cloud σε cloud για να αποκτήσουμε πρόσβαση στα αρχεία.

Το Multcloud είναι μία δωρεάν υπηρεσία που επιτρέπει την πρόσβαση σε όλα σχεδόν τα cloud backup. Μας επιτρέπει να αντιγράφουμε ή να μετακινούμε αρχεία, για παράδειγμα από το Dropbox σε OneDrive, ή από το Google Drive στο Mega, το Yandex, κ.ο.κ.

Αποθήκευση Αρχείων και Δωρεάν Cloud Backup 30aa

Όμως, η δωρεάν έκδοση περιόρισε την μηνιαία διακίνηση των αρχείων, από 2TB σε 30GB. Αν μη τι άλλο, πρόκειται για τεράστια περικοπή.

Σε γενικές γραμμές, το Multcloud εξαλείφει την ανάγκη να εγκαταστήσουμε αρκετές εφαρμογές-clients για την πρόσβαση σε όλα τα αρχεία μας. Επιπλέον, διαθέτει λειτουργία προγραμματισμού για την μεταφορά των αρχείων από cloud σε cloud.

Αποθήκευση Αρχείων και Δωρεάν Cloud Backup 31αα

Υπέρ:

  • Δωρεάν συγχρονισμός cloud-to-cloud.
  • Μπορούμε να προγραμματίσουμε αυτόματες μεταφορτώσεις και αποθήκευση αρχείων.
  • Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας μεταξύ διαφορετικών υπηρεσιών.

Κατά:

  • Χωρίς εφαρμογή για υπολογιστές ή κινητά.
  • Μηνιαίος περιορισμός στην μετακίνηση αρχείων.
  • Άγνωστη πολιτική περί απορρήτου και κρυπτογράφησης.

Δημιουργία λογαριασμού στο multcloud

Αποθήκευση αρχείων με γνωστές υπηρεσίες

Όπως είδαμε, κάποιες από τις προηγούμενες υπηρεσίες που βλέπουν τα λίγα GB που δίνουν οι δημοφιλείς πάροχοι του cloud που ακολουθούν, σίγουρα θα βάζουν τα γέλια.

Ωστόσο, είναι παραπάνω από βέβαιο ότι οι περισσότεροι από εμάς χρησιμοποιούμε τις παρακάτω υπηρεσίες, γιατί αυτούς ξέρουμε και αυτούς εμπιστευόμαστε. Ως εκ τούτου, δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις και αναλύσεις, καθώς γνωρίζουμε καλά τα υπέρ και τα κατά.

Dropbox – 2GB μέχρι 16GB

Πρόκειται για την πιο δημοφιλή υπηρεσία cloud ανάμεσα στους αναγνώστες του PCsteps, καθότι το Dropbox είχε πάρει την πρώτη θέση σε σχετική ψηφοφορία που είχαμε κάνει στο παρελθόν.

Η χωρητικότητα για την αποθήκευση αρχείων ξεκινάει ιδιαίτερα χαμηλά στα 2GB. Όμως, είναι σχετικά εύκολο να την ανεβάσουμε μέχρι τα 16GB με προσκλήσεις φίλων.

Ένα σημείο για το οποίο ξεχωρίζει το Dropbox είναι ο πολύ καλός του client. Μας επιτρέπει να μοιραστούμε ολόκληρους φακέλους με οποιονδήποτε, ακόμα και αν δεν έχουν λογαριασμό Dropbox.

Εάν έχουμε αποθηκεύσει αρχεία Microsoft Office στον λογαριασμό μας στο Dropbox, μπορούμε να τα επεξεργαστούμε δωρεάν από τον browser χρησιμοποιώντας το Microsoft Office Online.

Το cloud backup του Dropbox διαθέτει εκδόσεις για Windows, Mac, και τις μεγάλες διανομές Linux, καθώς και την αντίστοιχη υποστήριξη για τα κινητά.

Δημιουργία λογαριασμού στο Dropbox

Microsoft OneDrive – 5GB

Παρότι η Microsoft είναι ένας κολοσσός της τεχνολογίας, αντί να αυξήσει τον χώρο για αποθήκευση αρχείων στο cloud, εδώ και πολύ καιρό τον έχει μειώσει κατόπιν “ωρίμου σκέψεως”, όπως αναφέρει στην παρακάτω ανακοίνωση.

Αυτή τη στιγμή, το OneDrive από 15GΒ που έδινε, προσφέρει μόνο 5GB σε κάθε νέο χρήστη. Στο παρελθόν, η Microsoft έτρεχε προωθητικές ενέργειες που μας έδιναν επιπλέον GB για αποθήκευση αρχείων, αλλά από ό,τι φαίνεται δύσκολα θα ξανασυμβεί.

Αν τρέχουμε Linux, δεν υπάρχει καμία επίσημη εφαρμογή. Υπάρχει πάντως μία μέθοδος να συγχρονίζουμε την αποθήκευση αρχείων στο OneDrive από το Linux, με ένα σκριπτάκι εκτός της Microsoft, το οποίο θα καλύψουμε σε ξεχωριστό οδηγό.

Δημιουργία λογαριασμού στο Microsoft OneDrive

Google Drive – 15/17GB

Με τον λογαριασμό Google Drive να έρχεται πακέτο με κάθε λογαριασμό Google, οι χρήστες του Google Drive μετρούν τις εκατοντάδες εκατομμύρια. Βέβαια, είμαστε σίγουροι ότι ένα σημαντικό ποσοστό από αυτούς δεν γνωρίζει ενδεχομένως πως έχει Google Drive.

Ασφαλής στους τεράστιους αριθμούς της, η Google δεν έχει κάνει ιδιαίτερες προωθητικές ενέργειες για την αύξηση του χώρου. Ωστόσο, κατά καιρούς αυξάνει τον χώρο σε όλους τους χρήστες – το Google Drive ξεκίνησε με μόλις 5GB χώρου.

Η παλαιότερη προωθητική ενέργεια, η οποία αφορούσε περισσότερο την ασφάλεια του λογαριασμού παρά το Google Drive, επέτρεψε στους χρήστες να αυξήσουν τη δυνατότητά τους για αποθήκευση αρχείων κατά 2GB.

Ενώ υπάρχει επίσημος Google Drive client για Windows και macOS X, όσοι έχουν Linux θα πρέπει να συμβιβαστούν με κάποιες πατέντες που κυκλοφορούν.

Δημιουργία λογαριασμού στο Google Drive

Box – 10GB

Παρότι το όνομά του φαίνεται σαν να προσπαθεί να “κλέψει” λίγη από τη δόξα του Dropbox, στην πραγματικότητα το Box είναι πιο παλιό. Έλαβε μάλιστα το πρώτο κεφάλαιο χρηματοδότησης το 2005, ενώ το Dropbox ξεκίνησε να υφίσταται ως εταιρεία το 2007.

Σήμερα, η εγγραφή στο Box θα μας δώσει άμεσα 10GB, επιτρέποντας την αποθήκευση αρχείων με μέγεθος έως 250MB. Κατά καιρούς δίνει κάποιες ευκαιρίες για αύξηση του χώρου, αλλά δεν έχει κάποιο σταθερό σύστημα με συστάσεις ή κάτι σχετικό.

To Box έχει client για Windows, macOS X, και για όλων των ειδών τα smartphones, αλλά όχι για Linux.

Επίσης, αν έχουμε εγκατεστημένο το Microsoft Office, υπάρχει η εφαρμογή Box Edit. Με αυτή, επιλέγοντας να κάνουμε “Edit” σε κάποιο έγγραφο office στον λογαριασμό μας, θα ανοίξει το έγγραφο απευθείας στο Word, και μόλις το αποθηκεύσουμε, θα ενημερωθεί αυτόματα online.

Δημιουργία λογαριασμού στο Box

Το καλύτερο και πιο πλήρες cloud backup με ελληνική υποστήριξη

Όπως είδαμε στον οδηγό, όλες οι cloud backup υπηρεσίες μας παρέχουν ένα δωρεάν πακέτο στην αποθήκευση αρχείων. Σε κάποιες είναι μικρό και σε κάποιες άλλες αρκετά μεγαλύτερο.

Ωστόσο, σε όλες τις υπηρεσίες cloud backup, τα πληρωμένα πακέτα ενδέχεται να μην  είναι και τόσο πλήρη. Το κυριότερο είναι ότι δεν υπάρχει άμεση υποστήριξη στη γλώσσα μας.

Όπως και να το κάνουμε, είναι σημαντικό να έχουμε κάποιον δίπλα μας που μιλάει τη γλώσσα μας όταν έχουμε κάποιο πρόβλημα, αντί να στέλνουμε email στο εξωτερικό και να περιμένουμε απάντηση.

Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από το Recoverabilty, δηλαδή το να έχουμε άμεση αποκατάσταση του backup όταν το χρειαστούμε αν κάτι δεν πάει καλά. Ιδίως, αν έχουμε σημαντικά δεδομένα στο cloud.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις χρηστών που έχουν χάσει δεδομένα με γνωστά cloud backup. Το ότι έχουμε backup δεν σημαίνει ότι αυτό θα λειτουργήσει τη στιγμή που θα το χρειαστούμε.

Ως εκ τούτου, αν ενδιαφερόμαστε για μεγαλύτερο και πιο αξιόπιστο cloud backup, το οποίο να συνοδεύεται και από άμεση υποστήριξη ανά πάσα στιγμή, ίσως πρέπει να εξετάσουμε σοβαρά την οικονομική λύση μιας ελληνικής εταιρείας.

TicTac DRaaS Cloud Backup – Δωρεάν Demo

Η TicTac Data Recovery υπήρξε η πρώτη ελληνική εταιρία στην ανάκτηση δεδομένων, εξειδικευμένη στο αντικείμενο αυτό, ξεκινώντας την λειτουργία της το 1999.

Σήμερα, ενώ παραμένει πρωτοπόρος στην ανάκτηση δεδομένων, η εταιρεία παρέχει μία σειρά από επιπλέον καινοτόμες υπηρεσίες, που περιλαμβάνουν:

Εμείς θα αναφέρουμε το TicTac DRaaS Cloud Backup το οποίο ομολογουμένως έχει εξαιρετικές δυνατότητες. Παραθέτουμε συνοπτικά τις παροχές και τα τεχνικά χαρακτηριστικά της υπηρεσίας.

  • Απεριόριστοι χρήστες/Clients/PCs/Servers.
  • Δωρεάν υποστήριξη για το backup.
  • Απεριόριστο Versioning.
  • Ισχυρή Κρυπτογράφηση & Ασφάλεια.
  • Web κονσόλα διαχείρισης/Reporting.
  • Προστασία από Ransomware.
  • Το καλύτερο backup σε επίπεδο file backup για όλες τις ανάγκες.
  • Κρυπτογράφηση AES 256-bit στα αρχεία μας για μεγαλύτερη προστασία και ιδιωτικότητα.
  • Υποστήριξη Windows/Mac/Android/iOS.
  • Ενιαία πλατφόρμα web όπου διαχειριζόμαστε όλα τα backup της εταιρίας ή της οικογένειάς μας.
  • Δυνατότητα διαμοιρασμού των αρχείων σε τρίτους.
  • Δυνατότητα εμφάνισης των αρχείων σε τρίτους με ή χωρίς κωδικό και τη δυνατότητα εμφάνισης μόνο, και όχι κατεβάσματος των αρχείων.
  • Για τους φωτογράφους υπάρχει η δυνατότητα να εμφανίζουν τις φωτογραφίες στους πελάτες χωρίς να τις κατεβάζουν.
  • GDPR Compliance.
  • Δυνατότητα backup για SQL Server, Dropbox, Google Drive, Microsoft 365.
  • 99.9999% διαθεσιμότητα (Βασισμένο στο Amazon AWS Cloud).

Αποθήκευση Αρχείων και Δωρεάν Cloud Backup 40βββ

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η TicTac προσφέρει την επιλογή video streaming απευθείας από το cloud, και δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης για την αναγνώριση προσώπων, αντικειμένων, και τοποθεσιών στα δεδομένα μας.

Όπως είναι φυσικό, έχουμε τη δυνατότητα να διαμοιράσουμε αρχεία, όπως π.χ. βίντεο και φωτογραφίες, μέσω links και να δώσουμε πρόσβαση σε αυτά κατά βούληση.

Για παράδειγμα, μπορούμε να βάλουμε στο αρχείο κάποιον κωδικό, ή να δώσουμε εντολή να μπορεί κάποιος να βλέπει μία εικόνα αλλά να μην μπορεί να την κατεβάσει.

Αποθήκευση αρχείων με το πλεονέκτημα του versioning

Μία από τις κορυφαίες δυνατότητες του TicTac DRaaS Cloud Backup είναι η δυνατότητα versioning. Αποτελεί ένα τεράστιο πλεονέκτημα του cloud backup το οποίο το συναντάμε μόνο σε ακριβές υπηρεσίες.

Αποθήκευση Αρχείων και Δωρεάν Cloud Backup 40aa

Ας πούμε πως έχουμε ένα αρχείο κειμένου στο σκληρό μας, και το ακριβές αντίγραφό του στο cloud. Κάνουμε μία αλλαγή στο αρχείο, το αποθηκεύουμε, και η εφαρμογή του backup στέλνει τη νεότερη έκδοση στο cloud.

Στον τοπικό μας δίσκο, η έκδοση του αρχείου που είχαμε προηγουμένως, αντικαταστάθηκε με τη νεότερη.

Όμως, στο TicTac DRaaS Cloud Backup που εφαρμόζει το απεριόριστο versioning, έχει διατηρηθεί και η προηγούμενη έκδοση του αρχείου, και η νεότερη που μόλις ανεβάσαμε.

Μπαίνοντας στον λογαριασμό μας, θα δούμε μόνο τη νεότερη έκδοση. Εύκολα όμως, μπορούμε να έχουμε πρόσβαση και στις προηγούμενες εκδόσεις του ίδιου αρχείου, με όλες τις αλλαγές που κάναμε.

Αποθήκευση Αρχείων και Δωρεάν Cloud Backup 40aaa

Έτσι, αν δουλεύουμε το ίδιο αρχείο για μεγάλο διάστημα, είναι εφικτό να δούμε την έκδοσή του ακριβώς όπως ήταν πριν έξι μήνες, πριν έναν χρόνο, μέχρι και το σημείο που το ανεβάσαμε για πρώτη φορά στο cloud.

Αξίζει επίσης να τονίσουμε πως το versioning δεν δεσμεύει τον χώρο που μας προσφέρει το Cloud. Για παράδειγμα, έστω ότι αν έχουμε έναν λογαριασμό με 50GB, και έχουμε ανεβάσει ένα αρχείο του 1GB.

Όσες αλλαγές και αν κάνουμε σε αυτό το αρχείο, όσες παλαιότερες εκδόσεις του και αν “θυμάται” το cloud, ο χώρος που θα πιάνει θα είναι το μέγεθος του νεότερου αρχείου. Θα έχουμε δηλαδή άλλα 49GB ελεύθερα.

Αποθήκευση Αρχείων και Δωρεάν Cloud Backup 50a

Να τονίσουμε επίσης, πως το versioning είναι ιδανικό για μολύνσεις από ransomware, που κρυπτογραφεί τα αρχεία μας.

Ακόμη και αν τα κρυπτογραφημένα αρχεία ανεβούν στο cloud, εφόσον υπάρχει το versioning, θα έχουμε πάντοτε πρόσβαση στις μη κρυπτογραφημένες τους εκδόσεις.

To Demo της υπηρεσίας

Μπορούμε να δούμε την πλατφόρμα του TicTac DRaaS ζωντανά και να πειραματιστούμε με τα αρχεία τα οποία έχουν ανεβάσει από την υπηρεσία, έτσι ώστε για να δοκιμάσουμε τις δυνατότητες του cloud backup.

Απλά επικοινωνούμε μαζί τους και μας ανοίγουν έναν δωρεάν λογαριασμό 14 ημερών για να τον χρησιμοποιήσουμε άμεσα.

Επίσης, η υπηρεσία διαθέτει βίντεο στα ελληνικά με τη διαδικασία εγκατάστασης του προγράμματος.

Τιμολόγηση του TicTac DRaaS Cloud Backup

Η τιμολογιακή πολιτική είναι ιδιαίτερα ευέλικτη και έχει να κάνει με τον χώρο που καταλαμβάνουν τα αρχεία μας και όχι με τον αριθμό των χρηστών.

Η παρακάτω τιμολόγηση είναι ενδεικτική και μας δίνει μία αίσθηση της μηνιαίας χρέωσης για επιχειρήσεις και οικιακούς χρήστες.

TicTac DRaaS για επιχειρήσεις:

  • 100GB HS: Hot Storage: από 5€/μήνα με άμεσο Restore & File Sharing.
  • 100GB CS: Cold Storage από 2,5€/μήνα. Τα αρχεία δεν είναι άμεσα διαθέσιμα. Όταν τα ζητήσουμε, είναι διαθέσιμα σε 3-10 ώρες.
  • 1000GB DF: Deep Freeze από 100€/έτος. Τα αρχεία δεν είναι άμεσα διαθέσιμα. Όταν τα ζητήσουμε, είναι διαθέσιμα σε 10-24 ώρες.

TicTac DRaaS για οικιακούς χρήστες:

  • Home 100GB HS: Hot Storage: από 3,1€/μήνα με άμεσο Restore & File Sharing.
  • Home 100GB CS: Cold Storage από 2,1€/μήνα. Τα αρχεία δεν είναι άμεσα διαθέσιμα. Όταν τα ζητήσουμε, είναι διαθέσιμα σε 3-10 ώρες.
  • 1000GB DF: Deep Freeze από 100€/έτος. Τα αρχεία δεν είναι άμεσα διαθέσιμα. Όταν τα ζητήσουμε, είναι διαθέσιμα σε 10-24 ώρες.

Αποθήκευση Αρχείων και Δωρεάν Cloud Backup 41βββ

Η υπηρεσία μας δίνει και την επιλογή για εγκατάσταση και παραμετροποίηση εξ αποστάσεως, που μάλιστα είναι δωρεάν για δωδεκάμηνο συμβόλαιο.

Επιπλέον, παρέχονται συμβόλαια managed backup services, με τα οποία η ομάδα της TicTac παρέχει τεχνική υποστήριξη και επίβλεψη του backup.

Εσείς ποια υπηρεσία προτιμάτε για την αποθήκευση αρχείων στο ίντερνετ?

Είστε της ποσότητας ή της ποιότητας? Αν σας γεννήθηκαν απορίες ή θέλετε να μας πείτε ποια είναι η υπηρεσία Cloud που προτιμάτε, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

Αγορά-TV-Box-Από-Ευρώπη-Κίνα-E2162-E26900-Οκτώβριος-2020
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#318 - Κουμπί Πανικού Στο Android, Κρυφό Παιχνίδι Στο Instagram, Μετάφραση PDF Αρχείων
QuickSteps
GamingSteps#20240316 - Bug Διαγράφει Κόσμους Στο Minecraft, Νεότερα Για το PlayStation Pro, Summer Game Fest 2024
GamingSteps