Ο σκληρός δίσκος HDD είναι το μόνο αναντικατάστατο τμήμα του υπολογιστή, καθώς περιέχει όλα μας τα αρχεία. Επειδή όμως διαθέτει κινητά μέρη, φθείρεται περισσότερο από τα άλλα υποσυστήματα, λόγω τριβών. Στον οδηγό θα δούμε πόση είναι η διάρκεια ζωής σκληρού δίσκου, θεωρητικά και πρακτικά, και πότε πρέπει να αρχίσουμε να ανησυχούμε.
Για να βλέπεις ΟΠΟΙΑ ταινία και σειρά θέλεις ΟΤΑΝ θέλεις, σε Ελλάδα ή εξωτερικό, και να μπλοκάρεις ενοχλητικές διαφημίσεις παντού στο ίντερνετ, βάλε Cyberghost μόνο με €2 το μήνα και με bonus +3 μήνες δωρεάν στη διετή συνδρομή:
Σημείωση: Το μεγαλύτερο μέρος του οδηγού αναφέρεται στους συμβατικούς δίσκους HDD, για τους οποίους έχουμε και πιο αναλυτικά στατιστικά. Αναφερόμαστε όμως και στη διάρκεια ζωής σκληρού δίσκου των SSD.
Δείτε τις ενότητες του οδηγού:
- Ο σκληρός δίσκος χθες και σήμερα
- Πώς λειτουργεί ο σκληρός δίσκος HDD
- H θεωρητική διάρκεια ζωής σκληρού δίσκου
- H διάρκεια ζωής σκληρού δίσκου στην πράξη
- Έκτακτα περιστατικά που επηρεάζουν τη διάρκεια ζωής σκληρού δίσκου
- Στους SSD, ποια είναι η διάρκεια ζωής σκληρού δίσκου?
- Υπάρχει κάποια ένδειξη πως ένας δίσκος είναι στα τελευταία του?
- Συνοψίζοντας
- Εσάς ποια είναι η εμπειρία σας σχετικά με τη διάρκεια ζωής σκληρού δίσκου?
Το νεότερο βίντεο του PCsteps
Ο σκληρός δίσκος χθες και σήμερα
Η εφεύρεση του σκληρού δίσκου ήταν ένα κομβικό σημείο στην εξέλιξη των υπολογιστών. Πριν από τους σκληρούς δίσκους, οι χρήστες ήταν αναγκασμένοι να φορτώνουν το λειτουργικό σύστημα από μία δισκέτα στη RAM, και να έχουν μία ξεχωριστή δισκέτα για κάθε πρόγραμμα.
Αυτός είναι παρεμπιπτόντως και ο λόγος που ακόμα και στους σύγχρονους υπολογιστές ο σκληρός δίσκος έχει πάντοτε το γράμμα "C:". To Α: και το Β: είναι κρατημένα για την πρώτη και τη δεύτερη μονάδα δισκέτας.
Χάρη στο σκληρό δίσκο μπορέσαμε να έχουμε πιο περίπλοκα λειτουργικά συστήματα, και κυρίως ταχύτερη και πιο αξιόπιστη αποθήκευση δεδομένων. Υπάρχει λόγος που τις δισκέτες τις ονομάζαμε Floppy (=ετοιμόρροπος).
Η ιστορία των σκληρών δίσκων εν συντομία
Ο πρώτος σκληρός δίσκος που φτιάχτηκε ποτέ ήταν ο IBM 350, το 1956.
Εφευρέτης του ήταν ο Reynold Johnson και ο δίσκος ήταν μέρος του υπολογιστή IBM 305 RAMAC.
Ο IBM 350 περιείχε 50 δίσκους των 24ων ιντσών (61 εκατοστών) και μπορούσε να αποθηκεύσει 5 εκατομμύρια χαρακτήρες των 6bit, είχε δηλαδή συνολική χωρητικότητα 3,75 Megabytes.
Για αρκετά χρόνια, οι δίσκοι παραήταν μεγάλοι και ακριβοί για οικιακή χρήση.
Καθώς όμως εξελίσσονταν οι τεχνολογίες, κάθε νέα γενιά σκληρών δίσκων είχε μικρότερο μέγεθος και μεγαλύτερη χωρητικότητα.
Το 1980 η Seagate Technology κυκλοφόρησε τον ST-506, τον πρώτο δίσκο 5,25 ιντσών.
Μπορούσε να αποθηκεύσει 5MB πληροφορίας, και το κόστος του ήταν 1.500 δολάρια, ή αλλιώς 300 δολάρια ανά MB.
Σήμερα, ένας δίσκος HDD των 3ων Terabyte κοστίζει 99,90 ευρώ, που αντιστοιχούν σε 0,0000333 ευρώ ανά MB.
To 1983 η Rodime κυκλοφόρησε τον πρώτο δίσκο 3.5 ιντσών, ο οποίος είχε πάχος 1.63 ίντσες. Σήμερα όλοι οι σταθεροί υπολογιστές χρησιμοποιούν δίσκους 3.5 ιντσών με ύψος 1 ίντσα, που ορίστηκε η standard διάσταση το 1999 από τη SFF Committee (Small Form Factor).
Οι HDD στα laptop, και όλοι πρακτικά οι SATA SSD (με λίγες εξαιρέσεις) έχουν διάσταση 2.5 ιντσών.
Πώς λειτουργεί ο σκληρός δίσκος HDD
Κάθε δίσκος HDD έχει δύο βασικά κινητά μέρη: τους περιστρεφόμενους δίσκους στο εσωτερικό του, και το βραχίωνα που κινεί τις κεφαλές.
Το όλο σύστημα είναι σε μεγάλο βαθμό απομονωμένο. Όμως δεν είναι αεροστεγές, ούτε περιέχει κενό αέρος, καθώς η ατμοσφαιρική πίεση είναι σημαντική για τη λειτουργία του δίσκου.
Πρακτικά, η περιστροφή των δίσκων δημιουργεί ένα "στρώμα αέρα", που κινείται με ταχύτητα σχεδόν 130χλμ/ώρα, το οποίο κάνει τις κεφαλές να αιωρούνται γύρω στα 10 νανόμετρα από την επιφάνεια του δίσκου.
Με τόσο απειροελάχιστες αποστάσεις, ακόμα και ένας κόκκος σκόνης θα είχε σαν αποτέλεσμα να έρθει σε επαφή η κεφαλή με το δίσκο, με καταστροφικά αποτελέσματα.
Όταν οι δίσκοι σταματήσουν να περιστρέφονται, και άρα πάψει και το ρεύμα αέρα, οι κεφαλές ακουμπούν σε ένα ειδικό μέρος του σκληρού δίσκου που ονομάζεται "landing zone" (κυριολεκτικά: ζώνη προσγείωσης), ώστε να μην υπάρξει βλάβη στα δεδομένα.
Άλλοι σκληροί δίσκοι έχουν τη landing zone πάνω στους ίδιους τους δίσκους.
Όσο για την περιστροφή των δίσκων, στα παλιότερα μοντέλα βασιζόταν σε ρουλεμάν. Μάλιστα, λέγεται πως ο συγκεκριμένος τύπος ρουλεμάν που χρησιμοποιούσαν ήταν τα πλέον σφαιρικά που είχαν κατασκευαστεί ποτέ.
Πλέον, όμως, οι σύγχρονοι σκληροί δίσκοι εφαρμόζουν το σύστημα που ονομάζεται "Fluid Bearing".
Το σύστημα αυτό αντικαθιστά τα ρουλεμάν με ένα λεπτό στρώμα λιπαντικού, λεπτότερο από ανθρώπινη τρίχα, έτσι ώστε να μην έρχονται καθόλου σε επαφή οι δύο μεταλλικές επιφάνειες, του άξονα των δίσκων και του "σασί" του σκληρού δίσκου.
Το σύστημα αυτό, εκτός από το ότι είναι σημαντικά πιο αθόρυβο και ανθεκτικό, τυγχάνει να είναι και πιο οικονομικό.
H θεωρητική διάρκεια ζωής σκληρού δίσκου
Όπως αναφέραμε, χάρη στο σύστημα fluid bearing, οι τριβές κατά την περιστροφή των δίσκων ουσιαστικά εξαλείφονται.
Επίσης, οι ίδιες οι κεφαλές δεν ακουμπούν στους δίσκους, άρα δεν υπάρχει ούτε εκεί φθορά, ούτε στην κεφαλή ούτε στο δίσκο, όπως υπάρχει πχ στους δίσκους βινυλίου.
Όμως η τριβή εξακολουθεί να είναι ένας από τους βασικούς δολοφόνους των σκληρών δίσκων. Και αυτό οφείλεται στον βραχίονα των κεφαλών.
Ο συγκεκριμένος βραχίονας κινείται παλινδρομικά μπρος και πίσω, για να κινήσει τις κεφαλές. Εφόσον η κίνησή του δεν είναι πλήρως περιστροφική, είναι αδύνατον να χρησιμοποιηθεί το σύστημα fluid bearing.
Ως εκ τούτου, ο βραχίονας των κεφαλών έχει το υψηλότερο ποσοστό τριβών στο δίσκο, και είναι ένα πιθανό σημείο αποτυχίας.
Επίσης, όταν οι κεφαλές ακουμπούν στη landing zone, υπάρχει και πάλι έστω μια ελάχιστη φθορά, που με τα χρόνια μεγεθύνεται.
Ως εκ τούτου, οι κατασκευαστές συνήθως αναφέρονται στη διάρκεια ζωής σκληρού δίσκου με βάση τους κύκλους έναρξης/παύσης (start/stop cycle), πόσες φορές έχει κλείσει εντελώς και έχει ξαναξεκινήσει ο δίσκος. Αυτό το νούμερο μπορεί να μας το δείξει για το δίσκο μας το Crystal Disk Info.
Ένας συνήθης αριθμός είναι οι 30-50.000 κύκλοι έναρξης/παύσης, μετά από τους οποίους η πιθανότητα αποτυχίας κατά την έναρξη ανεβαίνει πάνω από το 50%.
Πάντως, ακόμα κι έτσι, η θεωρητική διάρκεια ζωής σκληρού δίσκου είναι εξαιρετικά υψηλή. Ακόμα κι αν κλείναμε και ανοίγαμε έναν υπολογιστή 10 φορές την ημέρα, οι 30.000 κύκλοι θα έπαιρναν πάνω από 8 χρόνια.
Στην πράξη, όμως, η διάρκεια ζωής σκληρού δίσκου είναι σημαντικά χαμηλότερη.
H διάρκεια ζωής σκληρού δίσκου στην πράξη
Η Backblaze είναι μια εταιρεία στο χώρο του online backup. Aνά πάσα στιγμή στα datacenters τους λειτουργούν περισσότεροι από 50.000 δίσκοι, ενώ προσθέτουν συνεχώς νέους, όσο αυξάνεται το πελατολόγιό τους.
Μόλις κάποιος αποτύχει δίσκος, το σημειώνουν, και με αυτόν τον τρόπο έχουν συγκεντρώσει αρκετά ιδιαίτερα ενδιαφέροντα στατιστικά.
Μάλιστα, είναι επιλογή της εταιρείας να χρησιμοποιούν τους απλούς, consumer-grade δίσκους, και όχι τους Enterprise, οι οποίοι έχουν διπλάσιο κόστος.
Έτσι, τα στατιστικά της εταιρείας για τη διάρκεια ζωής σκληρού δίσκου έχουν νόημα και για εμάς, τους απλούς καταναλωτές.
Η καμπύλη "μπανιέρας"
Οι μηχανικοί που ασχολούνται με την αξιοπιστία των συσκευών χρησιμοποιούν ένα γράφημα που αποκαλούν "καμπύλη μπανιέρας" (bathtub curve) για να περιγράψουν τους ρυθμούς αποτυχίας των συσκευών.
Η ιδέα αυτή συνδυάζει τρεις παράγοντες αποτυχίας:
- τα εργοστασιακά σφάλματα, που έχουν σαν αποτέλεσμα ορισμένες μονάδες να αποτυγχάνουν σε "νεαρή" ηλικία,
- Τις τυχαίες αποτυχίες
- Τις αποτυχίες λόγω φθοράς των μερών.
Τα καταγεγραμμένα στατιστικά της Backblaze συμφωνούν με το παραπάνω μοντέλο.
Στον 1,5 χρόνο, η αποτυχία των δίσκων κυμαίνεται περίπου στο 5%, ξεσκαρτάροντας ουσιαστικά όσους είχαν εργοστασιακά ελαττώματα.
Μετά από εκείνο το διάστημα, , και μέχρι και το τέλος του τρίτου χρόνου, η αποτυχία είναι ιδιαίτερα χαμηλή.
Ο υπερπολλαπλασιασμός του ρυθμού αποτυχίας στην αρχή του 4ου χρόνου δείχνει πως αυτό είναι το όριο όπου πλέον η φυσιολογική φθορά της χρήσης αρχίζει να κάνει τους δίσκους να αποτυγχάνουν σε ποσοστό 10-15%
Υπολογίζοντας τη διάρκεια ζωής σκληρού δίσκου
Πριν απαντήσουμε την ερώτηση για το ποια ακριβώς είναι η διάρκεια ζωής σκληρού δίσκου, πρέπει να ορίσουμε τι εννοούμε ακριβώς όταν αναφερόμαστε στη "διάρκεια ζωής".
Θεωρητικά, για να βρούμε τη μέση διάρκεια ζωής σκληρού δίσκου θα έπρεπε να παρακολουθούμε μια ομάδα σκληρών δίσκων μέχρι να αποτύχουν όλοι, και μετά να δούμε ποιο ήταν το μέσο χρονικό διάστημα απρόσκοπτης λειτουργίας.
Αν δηλαδή είχαμε δύο δίσκους, και ο ένας αποτύγχανε στον 1 χρόνο ενώ ο άλλος στον 15ο, θεωρητικά η μέση διάρκεια ζωής σκληρού δίσκου θα ήταν 8 χρόνια.
Προφανώς για να έχουμε έναν νούμερο που να βγάζει νόημα, θα πρέπει να έχουμε αρκετά μεγάλο στατιστικό δείγμα εξ' αρχής. Ακόμα κι έτσι, όμως, αυτή η μέθοδος θα ήταν εξαιρετικά χρονοβόρα για να είναι πρακτική. Συν ότι μερικές εξαιρέσεις θα μπορούσαν να διαστρεβλώσουν τα στατιστικά
Η μέθοδος που ακολούθησε η Backblaze για να υπολογίσει τα στατιστικά της ήταν να βρει το Median lifespan: μετά από πόσο χρόνο θα έχουν αποτύχει ακριβώς οι μισοί δίσκοι του δείγματος.
Το 80% των δίσκων αντέχουν 4 χρόνια
Το παραπάνω γράφημα με τους ρυθμούς αποτυχίας φαινόταν τρομακτικό, ιδιαίτερα όταν εκτοξεύτηκε στο 15% τον 4ο χρόνο.
Η πραγματικότητα όμως είναι πως to 90% των σκληρών δίσκων λειτουργούν για 4 χρόνια, ενώ ακόμα και στο τέλος του 4ου χρόνου, το 80% των δίσκων (το 78%, για την ακρίβεια) είναι πλήρως λειτουργικό.
Προβάλλοντας όμως την τάση στο μέλλον, το median lifespan των δίσκων φαίνεται να είναι περίπου στα 6 χρόνια.
Έκτακτα περιστατικά που επηρεάζουν τη διάρκεια ζωής σκληρού δίσκου
Το μόνο που δεν μπορεί να μετρήσει η μέθοδος της Backblaze είναι τα έκτακτα περιστατικά που μπορούν να καταστρέψουν ένα σκληρό δίσκο.
Στο κάτω-κάτω, μπορεί οι δίσκοι τους να λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο, αλλά βρίσκονται σε ένα κλιματιζόμενο data center, ασφαλείς από ατυχήματα.
Ποιοι είναι λοιπόν οι χειρότεροι εχθροί των σκληρών δίσκων?
Πέσιμο - Σκούντημα
Όπως αναφέραμε, οι κεφαλές των σκληρών δίσκων απέχουν δισεκατομμυριοστά του μέτρου από τους δίσκους.
Αυτό σημαίνει πως αν ένας σκληρός δίσκος πέσει ή κουνηθεί έντονα εν ώρα λειτουργίας, η κεφαλή θα ακουμπήσει το δίσκο και...
Αν ο δίσκος είναι σβηστός και οι κεφαλές ακουμπούν στη landing zone, μειώνεται η πιθανότητα τόσο μεγάλης ζημιάς.
Πολλά σύγχρονα laptop έχουν υιοθετήσει ειδικά συστήματα που αντιλαμβάνονται αν ο δίσκος δεχτεί τέτοιου τύπου επιτάχυνση ή επιβράδυνση, και μετακινούν αυτόματα τις κεφαλές στο landing zone.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, ειδικά για τα laptop μας, καλύτερα να αποφεύγουμε να τα μετακινούμε όσο λειτουργούν, γενικότερα.
Προσοχή στην τρύπα
Όσοι έχετε εξετάσει από κοντά ένα σκληρό δίσκο, πιθανώς έχετε παρατηρήσει μια τρύπα μισού χιλιοστού περίπου, με μια μεγάλη προειδοποίηση να μην την καλύψετε.
Ο σκληρός δίσκος χρησιμοποιεί αυτή την τρύπα για να διατηρήσει τη λειτουργική ατμοσφαιρική πίεση που χρειάζεται στο εσωτερικό του, ώστε να δημιουργείται το στρώμα αέρα κάτω από την κεφαλή.
Αν η ατμοσφαιρική πίεση εντός του δίσκου δεν είναι αρκετά υψηλή, η κεφαλή θα ακουμπήσει στο δίσκο, με τα γνωστά αποτελέσματα.
Μάλιστα, αυτό αποτελεί πρόβλημα σε περιοχές με υψόμετρο άνω των 3.000 μέτρων, καθώς η εξωτερική ατμοσφαιρική πίεση δεν είναι αρκετή για τη λειτουργία των δίσκων. Σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζονται ειδικοί, σφραγισμένοι δίσκοι για να λειτουργήσουν σωστά.
Σημειωτέον πως η τρύπα διαθέτει ένα φίλτρο από πίσω, για να φιλτράρει σωματίδια από το να μπουν στο εσωτερικό του δίσκου.
Και, μιας και αναφερθήκαμε σε αυτό...
Ξεβιδώνουμε μόνο ένα σκληρό δίσκο που θα πετάξουμε
Οι εταιρείες ανάκτησης δεδομένων συχνά σε δίσκους που δεν λειτουργεί το μοτέρ τους, τους ανοίγουν για να διαβάσουν τα δεδομένα απευθείας από τις πλάκες.
Εντούτοις, αυτό γίνεται σε ειδικούς χώρους και με ειδικό εξοπλισμό. Δεν είναι κάτι που μπορούμε να κάνουμε σε καμία περίπτωση στο σπίτι.
Εκτός φυσικά και αν πρόκειται για έναν εντελώς χαλασμένο σκληρό δίσκο, και θέλουμε να τον μετασχηματίσουμε σε ένα έργο τέχνης.
Στους SSD, ποια είναι η διάρκεια ζωής σκληρού δίσκου?
Οι δίσκοι SSD, όντας εντελώς διαφορετικής τεχνολογίας, δεν περιέχουν περιστρεφόμενους δίσκους, κεφαλές, και τριβές που να τους φθείρουν.
Σύμφωνα με τον Chris Geiser, που έχει τη θέση του Senior Product Manager στον τομέα Memory and Storage της Samsung "Αν γράφω 10GB την ημέρα σε έναν SSD των 120GB, θα κρατήσει 10 χρόνια".
Αυτό όμως δεν σημαίνει πως οι SSD είναι αθάνατοι.
Υπάρχει πάντοτε η φυσιολογική φθορά των μνημών NAND που τους αποτελούν, οι οποίες βέβαια μπορούν να να γραφούν και να επανεγγραφούν εκατοντάδες χιλιάδες φορές.
Όμως, έτσι όπως μπορεί να χαλάσει ξαφνικά και χωρίς προειδοποίηση οποιοδήποτε κύκλωμα (η motherboard, η μνήμη, η κάρτα γραφικών, μέχρι και ο επεξεργαστής) έτσι μπορεί μια μέρα να παραδώσει το πνεύμα το κύκλωμα ενός SSD.
Πάντως, στα μέχρι στιγμής στατιστικά, ενώ περίπου το 5% των σκληρών δίσκων αποτυγχάνουν εντός της εγγύησης, στους SSD το αντίστοιχο ποσοστό είναι γύρω στο 1,5%.
Εν ολίγοις, είναι σαφώς ανθεκτικότεροι από οποιονδήποτε συμβατικό δίσκο HDD.
Υπάρχει κάποια ένδειξη πως ένας δίσκος είναι στα τελευταία του?
Πολλές φορές μας φαίνεται πως οι δίσκοι αποτυγχάνουν από τη μία μέρα στην άλλη, χωρίς προειδοποίηση. Συχνά, όμως, υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις πως ένας δίσκος μπορεί να είναι στα τελευταία του.
Το πρωτόκολλο που επιχειρεί να "προβλέψει" το θάνατο ενός δίσκου ονομάζεται Self-Monitoring, Analysis, and Reporting Technology (S.M.A.R.T) και το υποστηρίζουν όλοι οι σκληροί δίσκοι από τα τέλη του '90.
Αναλυτικές πληροφορίες για το S.M.A.R.T και πώς μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε για να εξετάσουμε την υγεία του σκληρού δίσκου θα βρείτε στον οδηγό μας:
Πρόβλεψη Αποτυχίας Δίσκου Εγκαίρως: CrystalDiskInfo
Συνοψίζοντας
Για τα πρώτα 3 χρόνια, μπορούμε να είμαστε κατά 90% βέβαιοι πως ο δίσκος που μόλις αγοράσαμε θα συνεχίσει να λειτουργεί.
Στον τέταρτο χρόνο το ποσοστό πέφτει στο 78%, ενώ η πιθανότητα ένας δίσκος να επιβιώσει στα 6 χρόνια λειτουργίας είναι 50-50.
Τα παραπάνω νούμερα είναι με εντατική χρήση, στο Datacenter της Backblaze. Σε ένα λιγότερο απαιτητικό οικιακό περιβάλλον, μπορεί η φυσιολογική φθορά να είναι μικρότερη, αλλά να αυξάνονται οι κίνδυνοι.
Και, φυσικά, ένας εξωτερικός που τον συνδέουμε μια φορά την εβδομάδα είναι λογικό να κρατήσει περισσότερο από έναν εσωτερικό που χρησιμοποιούμε καθημερινά. Και λιγότερο από έναν που δεν χρησιμοποιείται ποτέ.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, επειδή δεν υπάρχει τρόπος να ξέρουμε αν θα είμαστε στο "τυχερό" 5% που θα του κληρωθεί μια αποτυχία δίσκου από τον πρώτο χρόνο, καλό είναι να έχουμε πάντοτε αναλυτικό backup των αρχείων που δεν θέλουμε να χάσουμε. Μάλιστα, εξαιρετικά σημαντικά αρχεία θα πρέπει να τα έχουμε σε τουλάχιστον τρία αντίγραφα.
Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε τον οδηγό μας:
Ασφάλεια Δεδομένων Έξω απ' τα Δόντια
Εσάς ποια είναι η εμπειρία σας σχετικά με τη διάρκεια ζωής σκληρού δίσκου?
Είχατε κάποιο συγκεκριμένο δίσκο που χάλασε στο τρίμηνο? Έχετε ένα δίσκο εδώ και δέκα χρόνια και λειτουργεί ακόμα? Γράψτε μας στα σχόλια την εμπειρία σας σχετικά με τη διάρκεια ζωής σκληρού δίσκου.
Το κανάλι του PCsteps στο YouTube






Υποστηρίξτε τη λειτουργία του PCsteps
Θέλετε να υποστηρίξετε το PCsteps στη λειτουργία του, για να δημοσιεύουμε καθημερινά υψηλής ποιότητας οδηγούς και βίντεο σχετικά με την τεχνολογία?
Μπορείτε να κάνετε ένα like στη σελίδα μας στο Facebook, να μοιραστείτε τον οδηγό με τους φίλους σας, και να επιλέξετε τις φιλικές μας επιχειρήσεις για τις ηλεκτρονικές σας αγορές, από τους παρακάτω συνδέσμους:
- Pigogo.gr Επιστροφή χρημάτων σε κάθε σου online αγορά από 450+ επώνυμα ηλεκτρονικά καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, με μία δωρεάν εγγραφή!
- E-shop.gr
- E-Lenovo
- Media Markt
- Public
Με κάθε σας αγορά, και χωρίς να χρεώνεστε τίποτα επιπλέον, το site μας θα παίρνει μια πολύ μικρή προμήθεια, η οποία είναι σημαντική βοήθεια για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων και τις αμοιβές των συνεργατών.
Αν προτιμάτε αγορές από την Κίνα, για να πετύχετε καλύτερες τιμές, συνεργαζόμαστε με τα μεγαλύτερα κινέζικα e-shop:
Δείτε τι να προσέχετε στις αγορές από Κίνα για να αποφύγετε το τελωνείο.
Για την πλήρη προστασία όλων σας των συσκευών με Windows, Android, iOS, και MacOS, το PCsteps εμπιστεύεται, χρησιμοποιεί, και προτείνει τα προϊόντα ασφαλείας της Bitdefender.
Μάλιστα, μπορείτε σε αποκλειστικότητα να δοκιμάσετε το Bitdefender Internet Security δωρεάν για 90 ημέρες.
Καταπλητκικό άρθρο για αρχάριους. Αλλά πιστεύω ότι πρέπει να αναφερθείς (λίγο) στην τεχνολογία SMART που έχουν οι σύγχρονοι δίσκοι μιας που μιλάμε για διάρκεια ζωής ή τουλάχιστον να κάνεις επισύναψη το άρθρο σου εδώ: https://www.pcsteps.gr/1385-hard-drive-dieing/
Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΤΑ ΕΙΠΕ ΟΛΑ...
Σωστά, Ιωάννη. Το πρόσθεσα, σε ευχαριστώ.
Γεια σου Αγγελε..
Τι ειναι ο μη εκχωρημένος χώρος στο δίσκο; Πρέπει να υπάρχει και γιατί;
Γιατί ειναι πότε 1mb, 4mb, ή 8mb, και σε μερικά usb flash 0mb;
Μπράβο σας! Εξαιρετικό άρθρο!
Παιζει καποιο ρολο στην αυξηση της διαρκειας ζωης του δισκου το γεγονος αν χρησιμοποιουμε windows η linux, γιατι γνωριζουμε οτι στο linux δεν χρειαζομαστε ανασυγκροτηση , ελεγχο σφαλματων, πολυ λιγοτερα format κλπ.
Η χρήση του σκληρού δίσκου HDD, το πόσα megabytes ή gigabytes γράφονται δηλαδή καθημερινά, δεν έχει καμία ορατή διαφορά στη διάρκεια ζωής του.
πολυ ωραιο 'αρ8ρο
Πολύ καλά τα λες αλλά εμένα το παλιό μου pc που το είχα 10 χρόνια(!) με μόνο 2 φορμάτ και μια μόνο φορά μιά αλλαγή καμένου τροφοδοτικού (αλήθεια λέω!!!) το μόνο πρόβλημα που παρατηρούσα καθώς πέρναγε ο καιρός στους 2 σκληρούς δίσκους (HHD) που είχα είναι πως αυξάνονταν ο θόρυβος και χαμήλωνε η ανταπόκριση στην ταχύτητα πχ μόλις φόρτωνε τα windows xp τον τελευταίο χρόνο έκανε 7 λεπτά για να μπεί!, αλλά μόλις έμπαινε ήταν οκ ειλικρινά δεν είχα κανένα πρόβλημα δούλευε καλά (τουλάχιστον για τα χρόνια του!) ακόμη και σήμερα δουλέυει με λίγες καθυστερήσεις (και η κατάσταση του στο defraggler δείχνει καλή και δεν εντόπισε κατεστραμένους τομείς).
Σε κάθε στατιστική υπάρχουν και τα ακραία παραδείγματα.
Για παράδειγμα, υπήρξε ένας άνθρωπος που έφτασε 122 χρονών, αλλά δεν είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα 😉
Καλημέρα σε όλους σας! Έχω ένα πρόβλημα με το σκληρό δίσκο του Υπολογιστή μου C'. Το pc φοράει Windows 8, είναι 7 μηνών μηχάνημα, έχει ΑMD - 3,50 GHZ επεξεργαστή, 931 GB σκληρό, 6 πυρήνες. Παρατηρώ ότι η χωρητικότητά στο σκληρο μικραίνει κι αυτό συμβαίνει χωρίς να προσθέσω ούτε ένα αρχείο - για πρόγραμμα δεν το συζητάω. Από 835 GB xvrhtik;othta που είχα για παράδειγμα χθες, σήμερα βλέπω ότι έχω 448 GB. Δεν κατεβάζω ούτε ταινίες, ούτε προγράμματα - ΤΙΠΟΤΑ. Προσπαθώ να βρω μια εξήγηση. Αν μπορεί κάποιος ας με βοηθήσει.
Καλημέρα Γιάννη.
Αυτό το πρόγραμμα θα σου δείξει ποιος φάκελος γεμίζει:
https://www.pcsteps.gr/18334-%CE%BC%CE%AD%CE%B3%CE%B5%CE%B8%CE%BF%CF%82-%CF%86%CE%B1%CE%BA%CE%AD%CE%BB%CF%89%CE%BD-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%B4%CE%AF%CF%83%CE%BA%CE%BF/
Άγγελε καλή σου ημέρα! Σε ευχαριστώ πολύ για τη χρήσιμη πληροφορία. Ερώτηση: Απο τη στιγμή που θα ελεγχθεί ο δίσκος από το πρόγραμμα, πως θα καθαρίσω τη μνήμη του? Με το pc Cleaner π.χ., καθάρισα ότι μπορούσα αλλά το επίπεδο χωρητικότητας παρέμεινε το ίδιο. Από την άλλη δεν μπορώ να καταλάβω γιατί μέσα στο 10λεπτο χάνει περίπου 50 - 70 GB χώρο. Το μόνο που δουλεύω είναι η ανανέωση μιας ιστοσελίδας. Μήπως πρέπει να πάω να κοιτάξω και να επαναπροσδιορίσω το όριο δίσκου στα windows, το "φανάρι"?
Υπάρχει πιθανότητα να έχει "φυτευθεί" κάτι μέσα στο pc έτσι ώστε να εμποδίζει την ομαλή λειτουργία του?
Κατ' αρχάς με το πρόγραμμα αυτό θα δεις σε ποιο φάκελο είναι τα δεδομένα που μαζεύονται, οπότε θα μπορέσεις να μπεις σε αυτό το φάκελο και να τα διαγράψεις χειροκίνητα.
Από εκεί και πέρα, για να ανεβαίνει έτσι ανεξέλεγκτα ο όγκος των αρχείων στο δίσκο, το πιθανότερο είναι πως έχεις κολλήσει κάτι.
Δες αυτόν τον οδηγό για να ελέγξεις:
https://www.pcsteps.gr/1431-hitman-pro-to-the-resque/
Αγαπητέ Άγγελε! Θα ήθελα να σε ευχαριστήσω για τις συμβουλές σου! Θα κάνω ότι ακριβώς μου είπες και θα σε ενημερώσω. Καλό υπόλοιπο καλοκαίρι να έχεις και καλή ξεκούραση!
Κατατοπιστικό άρθρο.
Έχω έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο.Όταν είναι να κλείσω τον υπολογιστή πρέπει να τον αποσυνδέω απο τη θύρα usb?
Καλησπέρα φίλε μου.
Δεν έχει σημασία, ο δίσκος σβήνει αυτόματα είτε τον βγάλεις είτε όχι.
8 χρόνια και συνεχίζουμε με τους 3 σκληρούς μου. Ανάθεμα γιατί έχουν αποδειχθεί τόσο θυρία.
Στέλιο, κάπου παράπεσε η ερώτησή σου, και τώρα είδα πως δεν την είχα απαντήσει.
(κάλλιο αργά, ε?)
Ο μη εκχωρημένος χώρος είναι χώρος στο δίσκο που δεν καλύπτεται από το διαμέρισμα δίσκου (partition).
Κάποιες παλαιότερες εφαρμογές partitioning (συμπεριλαμβανομένης και αυτής των Windows XP) είναι ρυθμισμένες ώστε η αρχή και το τέλος του partition να είναι ευθυγραμμισμένη με τους "κυλίνδρους" του δίσκου (δες εδώ για εικόνα: http://en.wikipedia.org/wiki/Cylinder-head-sector ).
Έτσι, ανάλογα με τη χωρητικότητα του δίσκου, μπορεί ο τελευταίος κύλινδρος να μην συμπίπτει ακριβώς με την άκρη του δίσκου, και έτσι να υπάρχει αυτή η διαφορά που είναι μέχρι 8MB.
Σε πιο σύγχρονα λειτουργικά, ο κενός αυτός χώρος είναι απαραίτητος για εφαρμογές όπως οι "spanned volumes", που ουσιαστικά πολλαπλοί σκληροί δίσκοι εμφανίζονται σαν ένας. Στον κενό χώρο αποθηκεύονται πληροφορίες του ποιοι δίσκοι συμμετέχουν στον spanned volume.
Καλησπερα Αγγελε!
Καταρχην ισως να μην γραφω στο σωστο section συγνωμη.
Eνα docking station αν συνδεθει απο την εξοδο του e-sata στην e-sata θυρα της μητρικης μας, με καλωδιο κερδιζουμε σε ταχυτητα μεταφορας δεδομενων;
Ευχαριστω!
Το eSATA έχει μεγαλύτερη ταχύτητα εγγραφής, ενώ το USB 3.0 έχει μεγαλύτερη ταχύτητα ανάγνωσης. Δες εδώ μια αναλυτική σύγκριση: http://www.itworld.com/article/2693284/hardware/usb-3-0-vs--esata--is-faster-better-.html
Με καλυψες και σε ευχαριστω! καλο βραδυ!
Καλημέρα,
συγχαρητηρια για αρθρο και γενικοτερα για τη σελιδα σου!!!Γραφεις σημαντικα πραγματα,παντα με χιουμορ ωραιες φωτογραφιες κ.τ.λ. και λυνεις πολλες αποριες... επισης μαθαινω και πραγματα που δεν ξερω.
θα ηθελα να σου κανω την εξης ερωτηση: Εχω ενα desktop Dual-Core CPU E5200 @ 2.50GHz , 2 GB RAM,μητρικη ASUS P5KPL-AM(ενσωματωμενη καρτα γραφικων) εχω μια επιπλεον καρτα ηχου(εκτος αυτη της μητρικης),ενα DVD RW,και δυο σκληρους δισκους.Ο πρωτος ειναι Western Digital Blue WD3200AAJS 320GB ,χωρισμενος σε 2 partitions 80 GB για το λειτουργικο και τα υπολοιπα για προχειρο(γραψε-σβησε).Δεν μου εχει παρουσιασει καποιο προβλημα εδω και 6 χρονια που τον δουλευω με 5-6 format που εχω κανει,και συν τις διακοπες ρευματος εν ωρα λειτουργιας(δεν εχω ups).εχει πεσει λιγο στο 97% η υγεια του εδω και 6 μηνες,το θεωρω φυσιολογικο στα 6 χρονια.ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ειναι με τους δευτερους σκληρους,τους εχω μονο για να αποθηκευω MP3 και λιγες ταινιες.εχω αλλαξει 3 στα 6 χρονια.ο πρωτος χαλασε απο πτωσεις ηταν εξωτερικος,(δικο μου σφαλμα),ο επομενος ενας WD BLACK 2 TB,και ο τελευταιος ενας Seagate Barracuda Green 2TB,ο δευτερος δουλευει οταν αποθηκευω μουσικη και οταν παιζω μουσικη στο ραδιοφωνο,γενικα δεν κανει πολυ χρηση.ΓΙΑΤΙ ομως χαλανε οι δευτεροι σκληροι?ειναι απο τις διακοπες ρευματος και απλα ειμαι τυχερος που δεν χαλαει ο πρωτος σκληρος Η' συμβαινει κατι αλλο????
Καλησπέρα Θανάση.
Αν έχεις συχνές διακοπές ρεύματος, δεν αποκλείεται να έχει συμβάλλει αυτό, και ο εσωτερικός σκληρός δίσκος να προστατεύεται από τη μπαταρία του laptop.
Ίσως η λύση θα ήταν να χρησιμοποιείς εξωτερικούς σκληρούς δίσκους που έχουν τροφοδοσία μόνο από το USB, ή εναλλακτικά να βάλεις ένα UPS.
καλησπερα,ευχαριστω για την απαντηση,desktop εχω.θα αγορασω πρωτα ups και μετα καινουργιο σκληρο γιατι δεν παει αλλο....μαλλον τυχερος ειμαι με τον πρωτο σκληρο!πιστευω αν ειναι απο τις διακοπες ρευματος θα μου κρατησει ο καινουριος καποια χρονια,γιατι 2 χρονια περιπου που μου κρατησαν οι προηγουμενοι δισκοι (εκαστος) το θεωρω λιγο,γιατι δεν ηταν και τα πιο φθηνα μοντελα,και δεν εκαναν και μεγαλη χρηση.
Άμα υπολογίσεις πόσο ρεύμα χρειάζεται ο υπολογιστής σου με αυτόν τον οδηγό https://www.pcsteps.gr/1465-%CE%B1%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%AC-%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%BF%CE%B4%CE%BF%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D/ και μου πεις πόσα χρήματα θέλεις να δώσεις, μπορώ να σου προτείνω το κατάλληλο UPS.
Σε ευχαριστω Αγγελε,τωρα ειδα το μηνυμα (01.35) παρηγγειλα το απογευμα αυτο http://www.e-shop.gr/gembird-ups-pc-1202ap-ups-avr-1200va-720w-p-PER.664187 ,λογο τιμης(σε προσφορα) και 1200VA/720W πιστευω να με καλυψει,απο ποιοτητα δεν γνωριζω τι ειναι.παντως δεν τον εχω φορτωμενο τον υπολογιστη,στη σελιδα που δινεις για υπολογισμο καταναλωσης μου βγαζει 275 watt.
Θανάση, ελπίζω να σου βγει καλό, αλλά όταν μια αξιόπιστη εταιρεία όπως η APC, χρεώνει 300+ ευρώ για UPS των 720watt, είναι ύποπτο που η Gembird, που δεν την ξέρει ούτε η μάνα της, το πουλάει σε τόσο ξεφτιλισμένη τιμή.
Γενικά, το UPS δεν είναι κάτι στο οποίο πρέπει να ψάχνεις την προσφορά, ο εξοπλισμός σου εξαρτάται από αυτό.
φιλε μου εμενα ο δικος μου ο σκληρος WD einai πεντεμισι χρονων και ακομα δινει στροφες... οποτε να ξεκινησω να βλεπω για καινουριο???
Δες τι λέει το CrystalDiskInfo:
https://www.pcsteps.gr/1385-hard-drive-dieing/
ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ, ΣΕ 5 ΛΕΠΤΑ ΕΧΩ ΑΝΟΙΞΕΙ ΔΕΚΑ ΚΑΡΤΕΛΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΣΟΥ, Κ ΚΑΤΕΒΑΣΑ ΗΔΗ 3 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
Τα αρθρα σου ειναι πολυ περιεκτικά και ενδιαφερον!! Μια ερωτηση και απο εμενα. Εχω ενα εξωτερικο seagate σε USB 3. Εχω παρατηρήσει οτι αν δεν τον χρησιμοποιώ για κανενα 20 λεπτο , μολις παω να των ανοιξω κολαει για 2 δευτερα το windows explorer (ενω σε αλλους δισκους δεν το κανει) και εκεινη την στιγμη ακουγετε σαν να επιταχύνει ο δισκος και μετα ξεκολαει. Απο εκει και περα μπαινεις σε ολα τα folder αμεσως.Μετα απο 20 λεπτα το ιδιο.. Τι φταει ?? Ευχαριστω,Μανος
Καλησπέρα Μάνο,
Είναι φυσιολογική συμπεριφορά αυτή, ο δίσκος κλείνει εφόσον δεν χρησιμοποιείται, και ξανανοίγει μόλις τον χρειαστείς.
Γενικά τον εξωτερικό δίσκο καλό είναι να μην τον έχεις συνέχεια συνδεδεμένο, να τον συνδέεις μόνο όταν τον χρειάζεσαι.
Ο παλιος μου υπολογιστης ειχε xp εγω του εβαλα windows 7 αλλα ηταν πολυ αργος εκανα εναν ελεγχο τον δισκο με το Hard Disk Sentinel και μου εβγαλε αυτο το μηνυμα failure predicted-attribute 5 reallocated sectors count count of sectors moved to the spare area.Indicate problem with the disk surface or the read/write heads. There are 6832 bad sectors on the disk surfase.The contents of these were moved to the spare area. The drive found 1357 bad sectors during its self test. There are 1357 weak sectors found on the disk surface.They may be remapped any time in the later use of the disk. 27109 errors occured during data transfer.This may indicate problem of the device or with data/power cables.It is recommended to examine and replace the cables if possible. Replace hard disk immediately. It is recommended to backup immediately to prevent data loss
Πρέπει να αντικαταστήσεις τον σκληρό σου.
Άγγελε, έχω έναν σκληρό εδώ και 9 μισή χρόνια.
Δεν θα αντέξει και πολύ ακόμα
καλημερα, εχω δυο δυο δισκους (ανω των 4 χρονων). αρχικα τους ειχα παρει εξωτερικους αλλα μετα απο ατυχηματα τους εκανα εσωτερικους. ο ενας δε δουλεψε ποτε αλλα παρουσιαζει το ιδιο συμπτωμα με τον δευτερο ο οποιος δουλεψε κανονικα γι αρκετο καιρο, αλλα αφου προσπαθησα να του επισκευασω τα bad sectors με το hhd regenator αρχισε να κανει κατι κουλα και το τελικο αποτελεσμα ηταν να τον βρισκον τα bios αλλα οχι τα windows, οπως και το πρωτο. η ερωτηση ειναι εχουν πεθανει? και αν ναι υπαρχει περιπτωση ανακτησης?
Τους εσωτερικούς μπορείς να τους κάνεις εξωτερικούς. Οι εξωτερικοί δεν πρέπει να γίνονται εσωτερικοί, έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής και πιθανόν και διαφορετικές προδιαγραφές οι περισσότεροι. Δεν ξέρω αν έχουν πεθάνει, το πιο πιθανό πως ναι, και αν δεν τους βλέπει το λειτουργικό σου οι πιθανότητες ανάκτησης είναι λίγες και ίσως να τους πας σε ειδικούς σε αυτό το κομμάτι.
Γεια σου κυριε Αγγελε εχω ενα λαπτοπ lenovo g50-30 αλλα ο σκληρος δισκος γιατι συνεχεια δειχνει 100% μετα σταμταει με 0% και υστερα παλι 100& η 80& οταν δειχνει 100% κραταει 5 λεπτα περιπου η 10 λεπτα και μου κολαε λιγο μερικες φορες και ζεσταινεται λιγο ο σκληρος δισκος..γιατι; δεν ειναι παλιο λαπτοπ το εχω περιπου 6-7 μηνες..γιατι κολαει λιγο οταν 100& και μετα ειναι ενταξει και παλι 100& οχι συνεχεια λιγες φορες. και φρτονει καλα μερικες φορες αργει ι οταν το αφηνω λιγα λεπτα αναμενο το λαπτοπ για πεντε λεπτα και μετα παω καπου και αρχηζει να κολαει και δειχνει 100& σκληρος δισκος.. με καινουριο λαπτοπ και κολαει γιατι;...αφου δεν βγει πλε οθονης καθολου και κολαει λιγο την μουσικη οχι συνεχεια οαν δειχνει 100%...εχω windows8.1 2gb kai δυο πυρηνες επεργαστης και 500gb σκληρος δισκος..και κατι αλλο το λαπτοπ οταν ανοιγω το καπακι στη οθονη κατι ειναι σκληρο λιγο ανοιξω και κανει λιγο τρακ αι φοβαμαι μηπως μπορει να κολησει και θα μεινει σταθερο δεν ξερω γιατι ακουγεται αυτο δεν το χαλασα εγω δεν το εριξα καθολου το λαπτοπ ...αυτο ηταν χαλια το λαπτοπ χαλια..το πηρα δωρεαν λαπτοπ και ο ξαδεφος μου πηρε ιδιο με τοδικο μου αλλα τον ξαδερφο μου λαπτοπ ειναι οκ και το καπακι ελαθρυ..αυτα
Όταν πηγαίνει ο σκληρός στο 100% σημαίνει ότι κάποια εφαρμογή γράφει ή διαβάζει από αυτόν, χωρίς περισσότερες πληροφορίες και χωρίς να ξέρω τι έχεις εγκατέστημενο στον υπολογιστή σου, δεν μπορώ να βοηθήσω. Σε γενικές γραμμές το Laptop σου είναι για απλή χρήση και έχει περιορισμένες δυνατότητες.
Καλησπέρα. Έχω ένα σκληρό δίσκο 500GB WD.. Κάποιες φορές εκεί που δεν το περιμένεις ξεκινάει ένας μέτριας έντασης ήχος σαν να ακούγεται τζιτζίκι και τριζόνι μαζί.. για να σταματήσει πρέπει να μπω στο σκληρό και να ανοίξω οποιοδήποτε αρχείο... Υπάρχει κάποια λύση?? Είναι κρίμα να τον πετάξω.. Αφού λειτουργεί μια χαρά ως αποθηκευτικός χώρος..
Όχι δυστυχώς, σε μηχανικό πρόβλημα του σκληρού, που μπορεί να οφείλεται σε κάτι ελαττωματικό ή αστοχία, δεν μπορείς να κάνεις κάτι.
Απλά θα πρέπει να συμβιβαστείς με τον θόρυβο.
καλημερα αγγελε και χρονια πολλα! εδω και 1-2 μηνες εκει που καθομαι στο πσ(επι το πλειστον παιζω παιχνιδια..λολ δηλαδη 😛 )ξαφνικα μου σβηνει!χωρις καμια προειδοποιηση χωρις τιποτα..το ειχα παει για σερβις στην σονυ(ειναι σονυ βαιο)για να μου καθαρισουν το ανεμηστιρακι και απο τοτε που το πηρα μου το κανει!!(πριν δεν ειχα τετοιο προβλημα...)το ξανα πηγα και μου ειπαν οτι δεν βλεπουν καποιο προβλημα και μηπως ειναι ο φορτιστης..αλλαξα λοιπον φορτιστη και μου το κανει παλι...μηπως ειναι η μητρικη η ο σκληρος?!
Όταν δεν παίζεις Lol δουλεύει κανονικά ανεξαρτήτως πόσες ώρες τον έχεις ανοιχτό;
Γεια παιδιά! Η μέση διάρκεια ζωής του σκληρού δίσκου αφορά εσωτερικούς σκληρούς δίσκους που λειτουργούν καθημερινά ή και εξωτερικούς που δουλεύουν για φύλαξη αρχείων (μεταφορά από εσωτερικό σε εξωτερικό) μια φορά το μήνα πχ; Εννοώ έχει να κάνει με το χρόνο λειτουργίας η με τα υλικά ακόμα και αν δεν λειτουργεί συχνά ο σκληρός;
Ένας σκληρός που χρησιμοποιείται λιγότερο, θεωρητικά θα κρατούσε περισσότερο αλλά δεν είναι πάντα έτσι, για αυτό προφανώς παίζει ρόλο και το υλικό.
Καλησπέρα. Yπάρχει ένα λάθος το στάνταρ μέγεθος των δίσκων σήμερα είναι 3,5"
Εμενα παντως ο δίσκος μου σύμφωνα με το S.M.A.R.T. DiskInfo έχει 6250 ωρες. Ο δίσκος ειναι ο Seagate ST9500325AS. Ξέρετε ποσες ώρες μπορούν να βγάλουν οι δίσκοι αυτής της μάρκας;;
Ευχαριστούμε, το διορθώσαμε.
Έχω ένα seagate 550Mbyte από το 1992 πάνω σε Amiga 1200 με ατελείωτες ώρες gaming επάνω του και είναι μια χαρά μετά από 24 χρόνια, δουλεύει μια χαρά να μην τον ματιάσω σκύλος Υπεραιωνόβιος...!!! 😉
τρεις WD σε RAID 5.... πρέπει να είναι 8+ ετών.... 5-15 ώρες τη μέρα σε τυπική χρήση το PC
Αν θέλετε να ζορίσετε δίσκο κάντε defrag ή full virus scan. Ή έχετε λίγη μνήμη στο PC για να δουλεύει η virtual memory και να λιώνει ο δίσκος.
BTW, τo CristalDiskInfo σε δίσκους που είναι σε RAID δεν δίνει καμιά πληροφορία.
Το RAID είναι σε κανονικό controller, software RAID, ή είναι το FakeRAID της μητρικής?
Γιατί το λες fake? μια χαρά RAID είναι (της μητρικής) - fake θα έλεγα το software RAID.
Δυστυχώς είναι μακράν το χειρότερο RAID, χειρότερο και από το Software.
Εν συντομία, στην πραγματικότητα δεν είναι hardware RAID, είναι ένα software RAID βασισμένο στους drivers, το οποίο καταλήγει να είναι πιο αργό από το καθαρό software RAID. Επιπλέον, αν χαλάσει η μητρική, αν δεν βρεις ακριβώς την ίδια μάρκα και μοντέλο, είναι πιθανό να μην αναγνωρίσει άλλη μητρική το Array.
Αναλυτικές πληροφορίες θα βρεις εδώ:
https://www.pcsteps.gr/60129-%CF%84%CE%B9-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%BF-raid-%CE%B1%CF%83%CF%86%CE%AC%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B1%CF%87%CF%8D%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1-%CE%B4%CE%AF%CF%83%CE%BA%CE%BF%CF%85/
Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω μέτρο σύγκρισης αλλά σαν σύνολο οι επιδόσεις του είναι καλύτερες από τον απλό δίσκο. Βέβαια όλα αυτά δεν έχουν πλέον νόημα με τους SSD (απλά δεν βρήκα ποτέ χρόνο να ξαναστήσω PC από την αρχή).
Αυτό με τη μητρική που λες ισχύει σε μεγάλο βαθμό.
Καλησπέρα. Απ'ότι διάβασα στο άρθρο σας "Ως εκ τούτου, οι κατασκευαστές συνήθως αναφέρονται στη διάρκεια ζωής σκληρού δίσκου με βάση τους κύκλους έναρξης/παύσης (start/stop cycle), πόσες φορές έχει κλείσει εντελώς και έχει ξαναξεκινήσει ο δίσκος. "
Εγώ έχω ρυθμίσει τους σκληρούς μου δίσκους να κλείνουν στο 15 λεπτο μη χρήσης τους. Αυτό σημαίνει ότι έτσι έχω μειώσει το χρόνο ζωής τους απ'ότι καταλαβαίνω.Σωστά ?
Φοβερό άρθρο, εξαιρετική δουλειά! (thumbs up!)
Δεν έχει σημασία αλλά επειδή είσαι τελειομανής, Εκει που γράφεις: "..καλό είναι να έχουμε πάντοτε αναλυτικό backup των αρχείων που θέλουμε να χάσουμε." είναι που "ΔΕΝ θέλουμε να χάσουμε."
Respect! Το κατεχεις το αντικείμενο!!!! Και την σήμερον ημέραν αυτό ειναι το δυσκολότεροι πραγμα.
Για κάποιο άγνωστο λόγο όμως δεν λειτουργεί το newsletter...
Thanks, fixed
Κάνουμε μια αναδιοργάνωση στο Newsletter, θα επιστρέψει το συντομότερο.
Το πρόβλημα είναι πως τα caddy που κυκλοφορούν δεν είναι συμβατά με όλα τα laptop, και επίσης πως δεν είναι όλα τα laptop ίδια στο εσωτερικό τους, ενώ φυσικά το να λύσει αρχάριος κάποιος σχεδόν ολόκληρο το λάπτοπ είναι ένα ρίσκο που δεν αξίζει τον κόπο για μια τέτοια εργασία.
Είναι λοιπόν πολύ χαμηλή η πιθανότητα να φτιάξουμε ποτέ τέτοιο οδηγό, ειδικά από τη στιγμή που με την αυξανόμενη χωρητικότητα των SSD και το κόστος τους που μειώνεται, σύντομα δεν θα έχει κανένα νόημα όλος αυτός ο κόπος.
Θεωρητικά ναι, αλλά δεν υπάρχει κανένας σπουδαίος λόγος να ανησυχείς, ούτως ή άλλως οι προδιαγραφές μιλάνε για εκατοντάδες χιλιάδες κύκλους.
Άγγελε, είσαι ότι καλύτερο υπάρχει σε θέματα τεχνολογίας στο Ελληνικό net!!! Μια παρατήρηση μόνο αυτό που πετάει στην αρχή που μπαίνουμε το site συνέχεια το παράθυρο εγγραφής στο newsletter δεν μπορεί να αλλάξει;
Δεν το πετάει συνέχεια, ενεργοποιείται για 2-3 ημέρες μερικές φορές τον μήνα.
Καλησπέρα Άγγελε, έχω 3 σκληρούς δίσκους 1 για το OS και 2 εξωτερικούς για αρχεία.
Αυτό που με ενδιαφέρει περισσότερο είναι οι 2 εξωτερικοί καθώς έχω μέσα όλα τα σημαντικά αρχεία μου, τον ένα από τους εξωτερικούς (Drive G:) τον έχω μόνιμα συνδεδεμένο στο PC (περιέχει μουσική που ακούω σχεδόν καθημερινά) , προτείνεις να τον αφαιρώ και να τον συνδέω μόνο όταν τον χρειάζομαι?
Έκανα το check με το CrystalDiskInfo και σου παραθέτω τα αποτελέσματα προς αξιολόγηση.
Αν μπορείς να μου δώσεις οποιαδήποτε συμβουλή θα το εκτιμούσα ιδιαίτερα, Ευχαριστώ.
Στον οδηγό εδώ αναφέρει πως να μετατρέψεις τις τιμές στο δεκαδικό, για να τις διαβάσεις
https://www.pcsteps.gr/1385-πρόβλεψη-αποτυχίας-δίσκου-εγκαίρως/#Piomegasigmaf_nualpha_deltaiotaalphabeta940sigmaomicronupsilonmuepsilonnbspkappaalphaiota_nualpha_epsilonrhomuetanuepsilon973sigmaomicronupsilonmuepsilon_taualpha_deltaepsilondeltaomicronmu941nualpha_tauomicronupsilon_CrystalDiskInfo
Καλησπέρα Άγγελε. Μετά από περίπου 5-6 χρόνια χρήσης, ο εξωτερικός μου σκληρός WD My Passport 32 GB τα έφτυσε μεγαλοπρεπώς. Χωρίς κανένα σημάδι νωρίτερα, από χθες το βράδυ άρχισε τους περίεργους (κλικ-κλακ-γρουτς) ήχους και δε μπορεί να αναγνωριστεί από κανένα μηχάνημα, λέγοντας άλλοτε ότι υπάρχει ανεπανόρθωτο σφάλμα υλικού, άλλοτε ότι πρέπει να γίνει Διαμόρφωση Δίσκου. Σφάλμα μου που δεν μετακίνησα κάπου αλλού τα -τουλάχιστον άκρως απαραίτητα- αρχεία μου νωρίτερα και που είχα φτάσει το δίσκο στα όρια της χωρητικότητάς του. Υπάρχει κάποιος τρόπος να γίνει κάτι γι αυτό;
Δοκίμασε το Recuva
https://www.pcsteps.gr/1552-επαναφορά-αρχείων-ο-απόλυτος-οδηγός-γ/
Επιτέλους! Νόμιζα ότι ήμουν ο μόνος που είχε δίσκο που κράτησε δεκαετίες. Δε θυμάμαι μάρκα, ένας 3GB το 1998 δούλευε για 14 χρόνια καθημεινά σε PC με μικρή μνήμη. Και άλλα 10 χρόνια περιστασιακά. Ούτε τότε χάλασε, κάηκε από χαλασμένο τροφοδοτικό. Ακόμα και ένας πολύ παλιότερος (RLL σε ένα PC XT, αν τα θυμάται κανείς αυτά) μου έβγαλε 15 χρόνια.Όλοι οι επόμενοι δίσκοι μου μετα βίας βγάζουν τα 8 χρόνια. Δε θέλω να γίνω μελοδραματικός του τύπου "παλιές καλές μέρες" αλλά πιστεύω κάτι άλλαξε τελευταία.
καλησπερα ειμαι ασχετη με τα τεχνικα χαρακτηριστηκα που περιγραφετε αλλα θα ηθελα την συμβουλη σας εχω ενα λαπτοπ sony vaio εδω και 10 χρονια το πηγα στον ειδικο γιατι η οθονη μου αρχισε να κουναει μου ζητησε 80 για αλλαγη οθονης αλλα τσεκαρε τον σκληρο και ειπε εχει 28% υγεια οποτε πρεπει να παρω καινουργιο αλλα 70 ευρω ...αλλα προβληματα δεν εμφανισε μεχρι στιγμης...εσεις θα το φτιαχνατε η λογικα απο εδω και περα θα μου βγαλει και αλλα ?ευχαριστω
Καλησπέρα Άγγελε έχω ένα σκληρό Seagate Barracuda 7200.11 ST31000333AS Firmware SD15 500G μέσα στο bios τον βλέπει κανονικά ακόμα και όταν ανοίγει τα πρώτα γράμματα που εμφανίζονται τον δείχνει ότι τον βλέπει κανονικά τον έβαλα και σε άλλο υπολογιστή και πάλη τα ίδια μέσα στα windows δεν τον βλέπουν ούτε στο device manager βρήκα έναν πανομοιότυπο δίσκο και άλλαξα την πλακέτα controler και πάλη τα ίδια σε αυτή την περίπτωση πως μπορώ να σώσω τα αρχεία του σκληρού
Θα πρέπει να απευθυνθείς σε εταιρία που κάνει αυτή την δουλεία να τον ανοίξουν σε προστατευμένο περιβάλλον για να τον δουν.
Καλησπέρα. Μου έπεσε το λαπτοπ ενώ ήταν σε αναμονή. Ο υπολογιστής αργεί τώρα ανά περιόδους αλλά δουλεύει κανονικά κατά τα άλλα. Το S.M.A.R.T. βγαζει error μόνο για reallocated bad sectors. Έχω κάνει backup αλλά αναρωτιέμαι. Υπάρχει κάποιο πρόγραμμα να κάνω καλό repair και να δουλεύει χωρίς πρόβλημα ό,τι δεν χάλασε στο πέσιμο ή σίγουρα θα χειροτερεύει η κατάσταση και να μη το δοκιμάσω καν;
Τρέξε από την γραμμή εντολών την εντολή chkdsk /f, δεν διορθώνονται τα bad sectors, απλά το λειτουργικό θα τα εντοπίσει για να μην τα χρησιμοποιεί.
Άνοιξα το πισω μερος του λάπτοπ μου (Lenovo s10-2 6,5 χρονών) χωρίς να πειράξω τίποτα και όταν πήγα να ανοίξω το λάπτοπ η οθόνη παρέμεινε μαύρη και το λαμπάκι ένδειξης του σκληρού δίσκου δεν άναβε. όμως τα άλλα λαμπάκια έδειχναν ότι ο υπολογιτης είναι ανοιχτός. Τι μπορει να έχει γίνει;;;;
Έβαλες ξανά το καπάκι χωρίς να το βιδώσεις να δεις αν λειτουργεί; Αν όχι κάτι άλλο πείραξες.
να με συμπαθεις για την εξυπναδα που θα σε πεταξω αλλα δεν αντεξα :p xD
Aμα εχεις 2 γαιδουρια και τα βαζεις να κανουν 5 χλμ το ενα εχει φορτιο 20κιλα και το αλλο 200 για 5 χρονια ποιο πιστευεις θα κλαταρει πιο γρηγορα??
Δουλεύει ακόμα;
καλησπερα θα ηθελα τα φωτα σας. γενικα τους σκληρους μου τους εχω αρκετα χρονια εαν εξαιρεσετε τον ssd Που εβαλα μολις. ανοίγοντας το CrystalDiskInfo μου εβγαλε σε εναν δισκο "Προσοχη" στην καταστ.υγειας. κ οτι εχει "Ανακατανεμημενους τομεις". 100τρεχων, 100 χειροτερη τιμη με Οριο τους 36. τι πρεπει να κανω? να μπω απο τον Υπολογιστη κ να του κανω ανασυγκροτηση?
και ενα τελευταιο εχω ακουσει οτι στους ssd ΔΕΝ κανουμε ΠΟΤΕ ανασυγκροτηση. αυτο ειναι σωστο?
Γεια σας!!!
Αν έγινε σε μηχανικό δίσκο δοκιμάστε ανασυγκρότηση. Αν συνεχίσει κατέβασε το Hard Disk Sentinel για να δεις την υγεία του δίσκου σου. Η πιο ακραία λύση είναι ένα low level format.
Στους ssd δεν κάνουμε ανασυγκρότηση γιατί δεν έχουν κινούμενα μέρη, άρα όπου και να γραφτούν τα δεδομένα είναι ακριβώς το ίδιο. Με το να κάνουμε ανασυγκρότηση απλά μειώνουμε την διάρκεια ζωής τους.
αυτα μου εμφανιζει.
http://imgur.com/1eLpifk
http://imgur.com/LslIFkV
μαλλον παω για καινουργιο σκληρο ε?
Μπορείτε να κρατήσετε κι αυτόν, απλά δεν θα έχε τις επιδόσεις που είχε και λογικά θα έχει πέσει και η διαθέσιμη χωρητικότητα.
Πάντως αν ένας δίσκος αρχίζει και παρουσιάζει τέτοια προβλήματα, καλό είναι να έχουμε στο μυαλό μας μελλοντική αντικατάσταση.
Μέχρι να επιδεινωθεί η κατάσταση όμως, θα κάνει την δουλειά του.
δν νομιζω οτι εχει μειωθει η χωρητικοτητα. τουλαχιστον οχι κατα πολλα γιγα. υπαρχει αμεσως φοβος ομως? σιγουρα το χερι δν μπορουμε να το βαλουμε στην φωτια απλα μια ιδεα.
Άμεσος κίνδυνος δεν υπάρχει με την έννοια ότι ξαφνικά θα χαλάσει τελείως. Αλλά όπως λέτε δεν μπορούμε να βάλουμε το χέρι μας στην φωτιά.
Αφού δεν έχετε κάποιο πρόβλημα στην επίδοση κρατήστε τον και απλώς κάντε ένα backup για κάθε περίπτωση.
Kalispera kai sugnomi gia ta greeklish alla den exo alli epilogi auti tin stigmi. O statheros mou upologistis anoigei kai kanei sunexos mpip, eno parallila kollaei para polu. To pc disk sentinel, eno mexri xtes to bradu mou edeixne 100% ugeia ston skliro, simera anoikse me 94% kai ragdiaia epese sto16% me epikeimeni pliri katastrofi. O skliros einai palios 10 eton me 1,5 xrono mi xrisis sto endiameso. Auto pou thelo na matho einai, an ontos ta mpip simainoun katastrofi sklirou diskou i kati allo opos mnimi ram, pou exo kainourgia 1,5 xrono.
Euxaristo kai sugnomi pali gia ta greeklish.
Καλημέρα.
Αν κατάλαβα καλά, μετά τα μπιπ ανοίγει ο υπολογιστής; Θα πρέπει να μου πεις ποια μητρική έχει ακριβώς και πόσα μπιπ κάνει, καθώς και αν είναι συνεχόμενα ή διακεκομμένα, για να σου πω από πού προέρχονται. Ο σκληρός απ' ό,τι περιγράφεις, είναι στα τελευταία του.
Ευχαριστώ για την απάντηση Έλενα. Δυστυχώς ο σκληρός δίσκος παρέδωσε πνεύμα τελικά. Είχα βέβαια σκοπό να βάλω ssd κάποια στιγμή αλλά όλο το ανέβαλα. Για την ιστορία ο μητρική είναι μία ASRock G41M-VS3 R2.0, η οποία και αυτή είναι σχετικά καινούργια (1,5 χρόνο την έχω). Ο υπολογιστής ήταν περισσότερο για διασκέδαση/κατέβασμα και όχι για δουλειά, μιας και είχε Pentium 4 επεξεργαστή και παλιό σκληρό δίσκο. Παντως μου έκανε εντύπωση ότι πραγματικά ήταν μια χαρά ο σκληρός μέχρι την Τετάρτη το βράδυ (100% υγεία υποτίθεται) και Πέμπτη πρωί ουσιαστικά διαλύθηκε μέσα σε λίγη ώρα.
Ναι, δυστυχώς δεν υπάρχει ακριβής μέθοδος για να προβλέψουμε την αποτυχία ενός σκληρού. Μπορεί να σου λειτουργεί σωστά, να έχει 100% υγεία, και το επόμενο λεπτό να παραδώσει πνεύμα. Όπως και το αντίθετο, μπορεί να έχει χαμηλή υγεία, αλλά να συνεχίσει να λειτουργεί για καιρό. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι backup σε κάθε περίπτωση, για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο. 🙂
ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΕΧΩ ΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΑΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΕ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΕΤΕ ΕΧΩ ΣΕ ΕΝΑ LAPTOP, 2-3 ΣΚΛΗΡΟΥΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥΣ ΣΥΝΔΕ/ΝΟΥΣ ΣΕ ΕΝΑ HAB. ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΟΛΗ ΜΕΡΑ ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΕΒΑΖΩ TORRENS ΜΕ ΤΑΙΝΙΕΣ, ΜΟΥΣΙΚΗ κλπ
ΕΠΕΣΕ Η ΗΛ. ΤΑΣΗ ( ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ), ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΜΗΝ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ Ο ΕΝΑΣ ΜΟΥ ΒΓΑΖΕΙ (ΣΤΗΝ ΔΙΑΓΝΩΣΗ), ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ : ΄΄ ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΔΙΣΚΟΣ'' ΄΄ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΚΧΩΡΗΘΕΙ ΄΄
ΕΠΙΣΗΣ ΘΕΛΩ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΡΥΘΜΙΣΗ ΣΤΑ WIN 10, ΠΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ, ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΚΟΠΗ η ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΝΑ ΔΙΝΕΙ ΣΤΟΥΣ ΔΙΣΚΟΥΣ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΤΩΝ 5 VOLT ?
Καλησπέρα.
Για αρχή, δεν υπάρχει τέτοια ρύθμιση στα Windows.
Κανένας από τους δίσκους δεν λειτουργεί; Μπορείτε να τους δοκιμάσετε σε κάποιον άλλον υπολογιστή;
ΚΑΛΗ ΣΑ ΗΜΕΡΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΟ LAPTOP
ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΡΥΘΜΗΣΕΙΣ, ΚΑΠΟΥ ΔΙΑΒΑΣΑ ΟΤΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙΣ ΣΤΙΣ ΡΥΘΜΗΣΕΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΩΣΤΕ ΟΤΑΝ ΠΕΣΕΙ ΤΟ ΡΕΥΜΑ, ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ Ο ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ, ΝΑ ΕΞΙΣΟΡΟΠΕΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΜΠΑΤΑΡΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ USB ΘΥΡΑ
ΤΟ HAB ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ ΡΕΥΜΑΤΟΣ (ΓΥΡΟ ΣΤΟ 5 VOLT) ΑΥΤΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΓΙΑΤΙ OI USB 3 DEN EXOYN PLEON TO ΕΠΙΠΛΕΟΝ REYMA KAI ΑΝΑΓKAZETE TO LAPTOP, ΝΑ ΤΟ ΕΞΙΣΣΟΡΟΠΙΣΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΜΠΑΤΑΡΙΑ ΙΔΙΟΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΑ ΩΡΑ ΠΟΥ ΑΡΧΙΖΕΙ ΝΑ ΧΑΝΕΙ ΤΑΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΣΚΟΙ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑΚ ΤΑΚ ΧΑΧΑΧΑ
Για την ενέργεια που αναφέρετε δεν γνωρίζω καμία τέτοια ρύθμιση.
Όσο για τους δίσκους, δοκιμάστε αν μπορείτε να τους δείτε στη διαχείριση δίσκων των Windows.
Πρόσφατα αγόρασα από την κινα, KingSpec ssd 2242 64 Gb https://www.pcsteps.gr/3a7k, μέχρι στιγμής δουλεύει μία χαρά, ελπίζω να έχει και μεγάλη αντοχή στο χρόνο.
Παιδιά εγώ έχω έναν σκληρό στον σταθερό υπολογιστή εδώ και 12 χρόνια και λειτουργεί άψογα (Seagate) με αρκετά βαριά χρήση τόσα χρόνια.
Όμως σε ένα καινούριο λαπτοπ Toshiba, εντός εγγύησης γύρω στον ένα χρόνο ο σκληρός τα έπαιξε, χωρίς να φταίω εγώ. Προσωπικά μου φαίνεται λίγο θέμα τύχης, και φυσικά πρέπει να εμπιστευόμαστε περισσότερο τους σταθερούς από τα λαπτοπ
Καλησπέρα Κωνσταντίνε!!!
Δεν παίζει κανένα ρόλο αν ο υπολογιστής είναι σταθερός ή laptop. Ρόλο παίζει η ποιότητα κατασκευής του δίσκου.
Είναι φυσικό ένα laptop των 300 ευρώ να μην έχει ίδιας ποιότητας δίσκο με έναν σταθερό των 900.
Το θέμα είναι ότι το λαπτοπ όλο και κάπου θα το κοπανήσεις οπότε προφανώς και έχει περισσότερες πιθανότητες να χαλάσει
Επίσης το λαπτοπ ήταν αρκετά καλο, είχε κοστίσει κοντά στα 700€ θυμάμαι και ήταν Toshiba όχι turbo x ????
Στατιστικά όντως υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα. Ωστόσο, δεν μπορούμε να το θεωρήσουμε κανόνα.
Τα θέμα είναι ότι το laptop μπορεί να είναι άριστο, αλλά να βάλανε έναν φτηνό δίσκο για να μην αυξήσουν το κόστος.
Για παράδειγμα, στους έτοιμους σταθερούς βάζουν πάντα ένα κομμάτι χαμηλής ποιότητα για διατήρηση του κόστους.
οι ssd είναι ακόμα αναξιόπιστοι,ο δικός μου ocz παρέδωσε πνευμα σε ενα χρονο...πανε αρχεια φωτο....τους hdd τους εχω ακομα πανω απο 15 χρονια .μην ψαρωνετε με τα θεωρητικα μπλα μπλα ,hdd για σιγουρια !!!
Φίλε μου έτυχε..
Εγώ έχω τον λειτουργικό σε ssd και τα δεδομένα σε συστοιχία raid 1 με δύο hdd των 500 gb, καθώς παρακολουθώ την κατάσταση των δίσκων με hd sentinel και ο ένας έχει 100% σε υγεία και απόδοση (το ίδιο και ο ssd μου) και ο άλλος έχει 76% υγεία (προβλημα με spin retry count το οποίο δεν γνωρίζω τί ακριβώς είναι αλλά νομίζω πως δεν είναι το κάτι σοβαρό) και 100 % απόδοση. Οπότε να υποθέσω ότι για να χάσω τα δεδομένα μου ξαφνικά μάλλον είναι μηδαμινή περίπτωση ?
Υ.Γ. Για να μην προέλθει καμία καταστροφή λόγω διακυμάνσεις ή απότομη διακοπή του ρεύματος, ολόκληρο το σύστημα βρίσκεται σε ups.
Καλησπέρα Γιάννη.
Εφόσον οι δίσκοι είναι σε raid 1, όταν κάποιος απ' τους δύο χαλάσει, τα αρχεία σου θα βρίσκονται απολύτως ασφαλή στον 2ο δίσκο.
Western Digital αγορασμένοι το 2004 χάλασαν το 2016 και τους αντικατέστησα με Toshiba.Σαν εταιρείες εμπιστεύομαι αυτές τις δύο και μένω μακρυά απο Seagate που είχα πέσει σε μια προβληματική σειρά τότε που όλοι οι δίσκοι έγιναν brick.Η εταιρεία μου τον επισκεύασε δωρεάν,τον είχα στείλει τότε Ολλανδία χωρίς έξοδα αποστολής αλλά μετά απο 1 χρόνο πάλι χάλασε.
Καλημερα. Μου χαλασε το τροφοδοτικο του εξωτερικου σκληρου. Πως λεγεται η θηκη που μπορω να αγορασω για να βαλω τον σκληρο ωστε να συνεχισει να λειτουργει ? Περιπου 20 ευρω κανει?
Καλησπέρα Μαίρη,
Εδώ θα βρεις θήκες για κάθε μέγεθος δίσκου και σε αρκετές διαφορετικές τιμές: https://www.pcsteps.gr/lk519zm
Αν θέλεις να σου προτείνουμε μια συγκεκριμένη θήκη, πες μας πόσο μεγάλος είναι ο δίσκος σου, 2.5 ιντσών (μικρό μέγεθος) ή 3.5 ιντσών (κανονικό μέγεθος).
Με 50Κ ώρες λειτουργίας στους 2 από τους 3 του RAID5 δεν θα πρέπει να αισθάνομαι καλά.... (typing skroutz url.....)
Είναι πολλές οι ώρες.. θα πρέπει να λάβεις τα μέτρα σου..
Μάλλον νέο PC θα στήσω γιατί περάσαμε τα 10 χρόνια. Χτυπάει που και που ο ένας, κάνω rebuild και έτσι βγήκε το καλοκαίρι. Αποχαιρετισμός στα σίδερα - SSD κύριος και 2x1TB σε RAID mirror για safe storage. Και τα critical cloned στο cloud σε 3 PCs.
Μια χαρά σε βρίσκω..