Home » Software » Τεχνικός Η/Υ - Πότε είναι η Καλύτερη Λύση

Τεχνικός Η/Υ – Πότε είναι η Καλύτερη Λύση

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Πολλοί χρήστες θεωρούν πως ο τεχνικός υπολογιστών είναι η ύστατη λύση για ένα πρόβλημα στο σύστημά τους. Προσπαθούν, όσο γίνεται, να αποφύγουν μία επαγγελματική επισκευή, μέχρι που πλέον να μην έχουν άλλη επιλογή. Όμως, υπάρχουν περιπτώσεις που ο τεχνικός υπολογιστών είναι προτιμότερος, όσες γνώσεις κι αν έχουμε.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Πρόκειται για περιπτώσεις στις οποίες θα μας κοστίσει περισσότερο σε χρόνο ή και σε χρήματα το να επιχειρήσουμε μόνοι μας τη διάγνωση και την επίλυση προβλημάτων του υπολογιστή, και που ο τεχνικός υπολογιστών είναι η πιο συμφέρουσα επιλογή.

Όταν έχουμε εταιρεία

Οι υπολογιστές είναι απαραίτητοι πρακτικά σε κάθε είδος σύγχρονης επιχείρησης. Χωρίς αυτούς οι περισσότερες επιχειρήσεις δυσλειτουργούν ή δεν μπορούν να λειτουργήσουν καθόλου.

Τεχνικός Υπολογιστών - Πότε Χρειάζεται να τον Καλέσουμε 02

Για αυτό το λόγο είναι εξαιρετικά σημαντικό η εταιρεία να έχει συνεργασία με μια εταιρεία υποστήριξης IT.

Σε εταιρικό περιβάλλον πιθανώς να μην είναι καν αρκετός ένας απλός τεχνικός υπολογιστών. Μια εταιρεία υποστήριξης θα αναλάβει τον σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός συστήματος IT, με βάση τις ανάγκες της επιχείρησης, καθώς και τη συνεχιζόμενη υποστήριξη σε επίπεδο hardware και software.

Αυτό προφανώς δεν ισχύει μόνο για εταιρείες που έχουν δεκάδες ή εκατοντάδες υπολογιστές, αλλά ακόμη και αν αναφερόμαστε σε 3-4 συστήματα.

Τεχνικός Υπολογιστών - Πότε Χρειάζεται να τον Καλέσουμε 03

Δυστυχώς, πολλοί μικροί ή ακόμη και μεσαίοι επιχειρηματίες, θέλουν να αποφύγουν με κάθε τρόπο αυτό το κόστος. Βασίζονται λοιπόν συχνά σε κάποιο συγγενή, φίλο, ή ακόμα και τον ανήλικο γιο ή την κόρη τους, που “ξέρει από αυτά”.

Θα πρέπει όμως να συγκρίνουν το κόστος που θα έχει ο τεχνικός υπολογιστών με τα προβλήματα και την ενδεχόμενη απώλεια εσόδων της επιχείρησης αν ένας ή περισσότεροι υπολογιστές δεν λειτουργούν για μερικές ώρες ή και ημέρες.

Τεχνικός Υπολογιστών - Πότε Χρειάζεται να τον Καλέσουμε 04

Όταν έχουμε ένα απροσδιόριστο πρόβλημα στο hardware

Οποιοδήποτε πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται μετά από format και επανεγκατάσταση των Windows, κατά 99,99% οφείλεται σε κάποιο υποσύστημα του υπολογιστή, είτε είναι η μητρική, είτε η RAM, η κάρτα γραφικών, ο σκληρός δίσκος κλπ.

– το 0,01% είναι να έχει πρόβλημα η ίδια η ηλεκτρική παροχή του σπιτιού μας, ή ακόμη και η συγκεκριμένη πρίζα στην οποία είναι συνδεδεμένος ο υπολογιστής –

Βέβαια, μπορούμε να κάνουμε κάποιες διαγνώσεις μόνοι μας, όπως πχ να κάνουμε έλεγχο σκληρού δίσκου, είτε να ελέγξουμε τη μνήμη RAM,

Τεχνικός Υπολογιστών - Πότε Χρειάζεται να τον Καλέσουμε 05

Όμως δεν υπάρχει – και ίσως να μην υπάρξει ποτέ – κάποιο πρόγραμμα, ή ακόμη και συσκευή, που να μπορεί να ελέγξει ολόκληρο τον υπολογιστή και να μας πει με απόλυτη σιγουριά πως πχ η κάρτα γραφικών έχει πρόβλημα, είτε η μητρική, ή ο επεξεργαστής.

Ως εκ τούτου, ο μόνος τρόπος να είμαστε 100% βέβαιοι για το ποιο υποσύστημα ευθύνεται για τη βλάβη του υπολογιστή είναι να κάνουμε δοκιμές με άλλα, λειτουργικά υποσυστήματα, αποκλείοντας μία-μία τις πιθανότητες.

Για παράδειγμα, αν έχουμε ένα πρόβλημα με τα γραφικά του υπολογιστή, μπορεί να φταίει η οθόνη, το καλώδιο της οθόνης, η κάρτα γραφικών, η μητρική, ή ακόμη και η RAM. Και στις πέντε περιπτώσεις, τα συμπτώματα υπάρχει περίπτωση να είναι ακριβώς τα ίδια.

Τεχνικός Υπολογιστών - Πότε Χρειάζεται να τον Καλέσουμε 06

Μόνο δοκιμάζοντας δεύτερη οθόνη και άλλο καλώδιο, δεύτερη κάρτα γραφικών, διαφορετικές RAM ή και άλλη μητρική, που να γνωρίζουμε σίγουρα πως λειτουργούν, μπορούμε να βεβαιωθούμε για το ποιο υποσύστημα έχει πραγματικά πρόβλημα.

Το πιθανότερο είναι πως δεν έχουμε ήδη στο σπίτι μας έναν πλήρη δεύτερο σταθερό υπολογιστή, που να μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε για διαγνωστικούς σκοπούς.

Τεχνικός Υπολογιστών - Πότε Χρειάζεται να τον Καλέσουμε 06a

Ο τεχνικός υπολογιστή θα έχει τα κατάλληλα υποσυστήματα για να κάνει τις απαραίτητες δοκιμές, και να εντοπίσει με ακρίβεια το πρόβλημα.

Όταν δεν ανοίγει καθόλου ο υπολογιστής

Η κατηγορία αυτή αποτελεί υποενότητα της παραπάνω κατηγορίας, καθώς το να μην ανοίγει καθόλου ο υπολογιστής είναι 100% πρόβλημα του hardware.

Έχουμε γράψει έναν οδηγό με τα βήματα που μπορούμε να ακολουθήσουμε για να διαγνώσουμε την αιτία για την οποία δεν ανοίγει ο υπολογιστής.

Τεχνικός Υπολογιστών - Πότε Χρειάζεται να τον Καλέσουμε 07

Σε κάθε περίπτωση, όμως, αν δεν έχουμε πρόσβαση σε λειτουργικά ανταλλακτικά για το μεγαλύτερο μέρος του υπολογιστή, η οριστική διάγνωση είναι συχνά αδύνατη.

Στον καθαρισμό laptop, αν δεν είμαστε έμπειροι

Ο τακτικός καθαρισμός του laptop είναι μια διαδικασία απαραίτητη για να αποφύγουμε την υπερθέρμανση, και άρα να συμβάλλουμε στη μακροζωία του υπολογιστή μας.

Έχουμε δημοσιεύσει έναν αναλυτικό οδηγό για τον καθαρισμό laptop, τον οποίο θεωρητικά μπορεί να ακολουθήσει ακόμη και ένας αρχάριος.

Η αλήθεια όμως είναι πως διαφορετικά laptop μπορεί να έχουν σημαντικά διαφορετική εσωτερική διάταξη, και είναι αδύνατον ένας οδηγός να καλύψει όλες τις διαφορετικές πιθανότητες.

Τεχνικός Υπολογιστών - Πότε Χρειάζεται να τον Καλέσουμε 08

Αν λοιπόν δεν βρίσκουμε στο Internet κάποιο service manual για το συγκεκριμένο μοντέλο του laptop μας, ένας εξουσιοδοτημένος τεχνικός Η/Υ είναι η πιο ασφαλής λύση για τον εσωτερικό καθαρισμό laptop.

Αν έχουμε διαγράψει / χάσει πολύ σημαντικά δεδομένα

Όπως πιθανώς γνωρίζετε, δεδομένα που έχουν διαγραφεί από τον κάδο ανακύκλωσης δεν σημαίνει απαραίτητα πως έχουν χαθεί οριστικά, και μπορούν με τα κατάλληλα προγράμματα να ανακτηθούν, όπως το Piriform Recuva.

Τεχνικός Υπολογιστών - Πότε Χρειάζεται να τον Καλέσουμε 09

Όμως, αν τα δεδομένα έχουν χαθεί από το διαμέρισμα δίσκου των Windows, είναι επικίνδυνο να κάνουμε την ανάκτηση όσο τρέχει ο υπολογιστής, γιατί μπορεί πάνω στη διαδικασία να καταστραφούν τα αρχεία που προσπαθούμε να ανακτήσουμε.

Αν τα αρχεία προς ανάκτηση είναι εξαιρετικά σημαντικά και δεν θέλουμε να το ρισκάρουμε, θα πρέπει ο σκληρός δίσκος να αφαιρεθεί εντελώς και η ανάκτηση να γίνει από άλλον υπολογιστή.

Τεχνικός Υπολογιστών - Πότε Χρειάζεται να τον Καλέσουμε 10

Ένας σωστός τεχνικός υπολογιστών θα έχει και τον κατάλληλο αντάπτορα για την εξωτερική σύνδεση.

Πιθανώς, επίσης, να έχει αγορασμένο και κάποιο πρόγραμμα ανάκτησης δεδομένων ανώτερο από το δωρεάν Recuva ή άλλα αντίστοιχα δωρεάν προγράμματα.

Χρειάζεται τεχνικός υπολογιστών για απλές εργασίες?

Κάθε τεχνικός υπολογιστών αναλαμβάνει εργασίες που σε έναν γνώστη φαίνονται περιττές, όπως ένα απλό format, έναν καθαρισμό ιών, ή ακόμη και τη σύνδεση ενός εκτυπωτή.

Όσο παράλογο κι αν φαίνεται σε μερικούς αυτό, πρέπει να έχουμε στο νου πως υπάρχουν χρήστες υπολογιστών κάθε ηλικίας οι οποίοι δεν έχουν ούτε το χρόνο ούτε τη διάθεση να μάθουν πώς να κάνουν πχ format από μόνοι τους.

Τεχνικός Υπολογιστών - Πότε Χρειάζεται να τον Καλέσουμε 11

Ένας τεχνικός υπολογιστών, λοιπόν, που μπορεί να δώσει γρήγορα και υπεύθυνα λύση στο πρόβλημά τους, είναι προτιμότερη λύση.

Και σίγουρα είναι καλύτερα από το να αγγαρέψουν κάποιον συγγενή, στο να σπαταλήσει τρεις και παραπάνω ώρες από το χρόνο του, με ανταμοιβή ένα απλό “ευχαριστώ”, άντε και μερικά σπιτικά κουλουράκια.

Αν μη τι άλλο, αν χρειάζεται να πληρώσουν για ένα format, είναι ένα καλό κίνητρο για να προσέχουν περισσότερο τα προγράμματα που εγκαθιστούν, και να μην καταλήξουν ξανά με φορτωμένη όποια browser toolbar υπάρχει στο internet.

Τεχνικός Υπολογιστών - Πότε Χρειάζεται να τον Καλέσουμε 12

Εσείς, πότε θεωρείτε πως ο τεχνικός υπολογιστών είναι απαραίτητος?

Αν γνωρίζετε άλλες περιπτώσεις στις οποίες ο τεχνικός υπολογιστών είναι προτιμότερος από το να επιχειρήσουμε να διορθώσουμε μόνοι μας το πρόβλημα, γράψτε μας στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

Αγορά-TV-Box-Από-Ευρώπη-Κίνα-E2162-E26900-Οκτώβριος-2020
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#323 - Windows Παιχνίδια Σε Android Κινητό, Dark Mode Στο VLC, Απενεργοποίηση PC Με Σημειωματάριο
QuickSteps
GamingSteps#20240420 - Φορητό PlayStation 1, Επιστήμονας Βρήκε Τον Καλύτερο Οδηγό Του Mario Kart 8, Cities: Skylines II
GamingSteps