Home » Software » Λειτουργικά Συστήματα » Windows » Windows 11 Pro Light Για PC Χαμηλής Ισχύος - Ελάχιστες Απαιτήσεις Συστήματος
FEATURED Windows 11 Pro Light Για Όλα Τα PC Χαμηλής Ισχύος - Ελάχιστες Απαιτήσεις Συστήματος

Windows 11 Pro Light Για PC Χαμηλής Ισχύος – Ελάχιστες Απαιτήσεις Συστήματος

Όλοι γνωρίζουμε ότι τα Windows 11 έχουν μεγάλες απαιτήσεις που καθιστούν δύσκολη τη χρήση τους σε λιγότερο ισχυρά PC. Επιπλέον, είναι αδύνατο να τρέξουν σε υπολογιστές με μικρές μνήμες και αποθηκευτικό χώρο. Δείτε δύο νέα και πολύ ελαφρά mods των Windows 11 Pro 22Η2 που καταργούν τις απαιτήσεις συστήματος και εκτελούνται καλά ακόμη και σε αδύναμα Desktop PC/Laptop.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Τι είναι τα νέα Windows Light mods

Οι δύο νέες και πολύ ελαφρές εκδόσεις των Windows 11 Pro 22Η2 είναι προσαρμοσμένα ISO, που βασίζονται στο είδωλο δίσκου των Windows 11 που διατίθεται για λήψη από τη σελίδα της Microsoft.

Αμφότερες έχουν ακριβώς το ίδιο περιβάλλον με την επίσημη έκδοση του λειτουργικού, και αν το επιθυμούμε διαθέτουν διάφορες βολικές τροποποιήσεις στην έναρξη, γραμμή εργασιών, και επιφάνεια εργασίας, όπως παρατηρούμε στο κάτωθι στιγμιότυπο.

Τέτοιου είδους τροποποιημένα ISO είναι μια νόμιμη διαδικασία την οποία ενθαρρύνει και η ίδια η Microsoft. Στις μέρες μας, η συντριπτική πλειοψηφία των μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων αναπτύσσουν προσαρμοσμένες εικόνες του λειτουργικού συστήματος, ανάλογα τις ανάγκες τους.

Επιπλέον, δεν τίθεται ούτε κάποιο θέμα πειρατείας καθώς εξακολουθούμε να χρειαζόμαστε ένα έγκυρο κλειδί για να ενεργοποιήσουμε τα τροποποιημένα Windows 11 Pro. Φυσικά, αυτό μπορούμε να το κάνουμε πλέον δωρεάν και νόμιμα με τα κλειδιά KMS, όπως έχουμε περιγράψει σε προηγούμενο οδηγό.

featured Κλειδί Windows Ενεργοποίηση Windows 11 Δωρεάν Χωρίς Αγορά Κλειδιού Προϊόντος
Κλειδί Windows: Ενεργοποίηση Windows 11 Δωρεάν Χωρίς Αγορά Κλειδιού Προϊόντος

Μπορούμε να αποκτήσουμε τα Windows 11 δωρεάν εάν διαθέτουμε υπολογιστή με Windows 10. Όμως, η αγορά ενός γνήσιου κλειδιού είναι απαραίτητη αν πρόκειται για νέο Desktop PC/Laptop χωρίς λειτουργικό, αντίγραφο χωρίς επίσημη άδεια χρήσης, ή για εικονική μηχανή. Στον σύντομο οδηγό θα δούμε πώς ενεργοποιούμε τα Windows 11 νόμιμα και δωρεάν σε οποιοδήποτε PC και VM.

Έτσι, σε ό,τι αφορά τις τροποποιημένες εκδόσεις των Windows Light του οδηγού, αυτό που κάνει τόσο ελκυστικές, είναι το γεγονός ότι καταναλώνουν πολύ λιγότερους πόρους, δεν απαιτούν πρόσφατο ή ισχυρό υλικό, και είναι απαλλαγμένες από το bloatware και διάφορα περιττά στοιχεία του λειτουργικού.

Όλα αυτά τις καθιστούν πολύ πιο ελαφρές, πιο γρήγορες, και πολύ πιο μικρές σε όγκο από τις επίσημες εκδόσεις των Windows. Μάλιστα, σε σημείο ο χρήστης να έχει την αίσθηση ότι εκτελεί μια διανομή Linux και όχι το κατά πολύ πιο βαρύ λειτουργικό της Microsoft.

Αυτό είναι κάτι που το διαπιστώσαμε και εμείς σε όλες τις δοκιμές μας για τις ανάγκες του οδηγού. Το κάτωθι στιγμιότυπο οθόνης που παρατηρούμε είναι από την μία προσαρμοσμένη έκδοση των Windows 11 Pro που θα περιγράψουμε στη συνέχεια.

Windows 11 Pro με Windows Light mode

Αμφότερα τα Windows Light mods του οδηγού υλοποιούν κανονικά όλες τις ενημερώσεις ασφαλείας της Microsoft.

Μάλιστα, το ένα mod τις εκτελεί όπως ακριβώς κάνουμε και στα επίσημα Windows 11, καθώς το Update μας απέδωσε με επιτυχία και την πιο πρόσφατη έκδοση του λειτουργικού.

Σε γενικές γραμμές, αμφότερες οι προσαρμοσμένες εκδόσεις Windows 11 Pro έχουν σχεδιαστεί για να δώσουν νέα ζωή σε παλιούς υπολογιστές. Επιπλέον, είναι ιδανικές και για τις εικονικές μηχανές καθώς τρέχουν σφαίρα αν τις εκχωρήσουμε μόνο 2GB μνήμης.

Τέλος, σε ό,τι αφορά πιθανούς κινδύνους από τη χρήση ανεπίσημων ISO των Windows, είναι γεγονός ότι μια τροποποιημένη έκδοση θέλει πάντα προσοχή.

Πάντως, πρέπει να αναφέρουμε πως χιλιάδες χρήστες του εξωτερικού χρησιμοποιούν πολύ καιρό αυτά τα mods των συγκεκριμένων σχεδιαστών, λόγω του ότι διαθέτουν αντίστοιχες εκδόσεις και για τα Windows 7 από την αρχή της κυκλοφορίας τους, και δεν υπάρχουν αναφορές για τυχόν απειλές.

Μάλιστα, ο προγραμματιστής του Tiny11 που ακολουθεί, δημοσίευσε πρόσφατα στο Twitter ένα μίνι FAQ για να απαντήσει σε ορισμένες από τις ανησυχίες των χρηστών.

Windows 11 Pro με το Tiny11

Το Tiny11 είναι η επιτομή των Windows light, καθώς έχει απαλλάξει το λειτουργικό από όλα τα περιττά χαρακτηριστικά, και παρέχει μόνο τα απαραίτητα, όπως εργαλεία, τερματικό, Microsoft Store, Notepad, Paint, κ.λ.π. Διαθέτει και το Tiny10 σε περίπτωση που χρειαζόμαστε πολύ ελαφρά Windows 10.

Το mod απαιτεί μόνο 8GB αποθηκευτικού σε μια μονάδα δίσκου σε σχέση με τα 20GB της επίσημης έκδοσης των Windows 11 Pro.

Windows 11 Pro με Windows Light mode 10μa

Οι σχεδιαστές του αναφέρουν ότι μπορεί να τρέξει απρόσκοπτα ακόμη και σε συστήματα με 2GB RAM με την προϋπόθεση ότι ο δίσκος που τρέχει το λειτουργικό είναι SSD.

Επιπλέον, δεν απαιτεί TPM ή Secure Boot καθώς έχει έτοιμες τις τροποποιήσεις για τις απαιτήσεις συστήματος των Windows 11 που προτείνει η Microsoft στο Μητρώο.

Επίσης, αναφέρουν ότι μπορούμε ακόμη και να κάνουμε αναβάθμιση από Windows 10 σε Tiny11, αλλά σύμφωνα με τις δοκιμές μας, αυτό δεν είναι απόλυτα βέβαιο. Ανάλογα το PC ίσως χρειαστεί καθαρή εγκατάσταση με το Rufus όπως το έχουμε περιγράψει εδώ.

Φυσικά, μπορούμε πάντα να δούμε αν είναι δυνατή η απευθείας αναβάθμιση στο PC με τα Windows 10 που θέλουμε το Tiny11, αξιοποιώντας πρώτα το αυτόματο εργαλείο του MediaCreationTool όπως το αναλύουμε εδώ.

Ο κύριος τρόπος με τον οποίο το Tiny11 αποκτά το μικρό του μέγεθος, είναι με την κατάργηση του Windows Component Store (WinSxS). Ως εκ τούτου, η εγκατάσταση νέων δυνατοτήτων ή άλλων γλωσσών δεν είναι δυνατή, σε αντίθεση με το επόμενο mod του οδηγού. Το Tiny11 έχει μόνο τα αγγλικά Windows 11 Pro.

Το mod λειτουργεί με λογαριασμούς εκτός σύνδεσης από προεπιλογή, αλλά μπορούμε να συνδεθούμε εύκολα με τον λογαριασμό μας Microsoft.

Επίσης, έρχεται χωρίς τον Microsoft Edge ή άλλον browser. Πρέπει να εγκαταστήσουμε όποιον επιθυμούμε εμείς, είτε βάζοντας προσωρινά τον Chrome Portable και Firefox μέσω USB, ή μέσω του Winget των Windows που περιγράψαμε σε προηγούμενο οδηγό, και είναι ήδη εγκατεστημένο στο mod.

Σε γενικές γραμμές, το Windows light mod του Tiny11 έχει όλα όσα χρειάζεται ένας απλός χρήστης για ένα υπολογιστή με παλαιότερο αλλά ακόμα ικανό υλικό, καθώς καταναλώνει λιγότερους πόρους και δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις.

Σε ό,τι αφορά το build των Windows 11 Pro που προσφέρει η τρέχουσα έκδοση του Tiny11 που δοκιμάσαμε, πρόκειται για την Version 22Η2 (OS Build 22621.525), όπερ σημαίνει ότι δεν θα δούμε τη νέα δυνατότητα των καρτελών στην Εξερεύνηση αρχείων.

Οι ενημερώσεις ασφαλείας της Microsoft και των driver υλοποιούνται κανονικά, αλλά κάποιες ενημερώσεις που αφορούν τις νέες δομές ενδέχεται να μην προχωρούν.

Σε αυτή την περίπτωση, αν επιθυμούμε τις επερχόμενες νέες εκδόσεις των Windows 11 Pro, θα πρέπει να κάνουμε πρώτα επιτόπου αναβάθμιση του mod κάθε φορά που κυκλοφορεί μια νέα έκδοση του Tiny11.

Τέλος, όπως αναφέραμε χρειαζόμαστε ένα έγκυρο κλειδί για να ενεργοποιήσουμε τα τροποποιημένα Windows 11 Pro, αλλά αυτό μπορούμε να το κάνουμε δωρεάν μέσω μιας απλής διαδικασίας.

Windows 11 Pro με Windows Light mode 10μ

Λήψη του ISO

Μπορούμε να κατεβάσουμε το ISO των Windows 11 Pro του Tiny11 από το Internet Archive πατώντας εδώ.

Σε περίπτωση που χρειαζόμαστε πολύ ελαφρά Windows 10, μπορούμε να κατεβάσουμε το Tiny10 πάλι από το Internet Archive.

Από εκεί και μετά, δεν έχουμε παρά να αξιοποιήσουμε το ISO έτσι ώστε να εγκαταστήσουμε τα Windows light του mod στον υπολογιστή μας. Όπως αναφέραμε στην αρχή, εφόσον δεν μας υλοποιηθεί η απευθείας αναβάθμιση, ο καλύτερος τρόπος είναι με την εύκολη μέθοδο του Rufus.

Windows 11 Pro με το Ghost Spectre

Το Ghost Spectre ή αλλιώς Windows 11 Superlight είναι ομολογουμένως ένα εντυπωσιακό και πολύ ελαφρύ mod. Οι σχεδιαστές του είναι ενθουσιώδεις Ιάπωνες προγραμματιστές που δημιουργούν τροποποιημένα ISO του λειτουργικού από την εποχή των Windows 7.

Όπως και με το Tiny11, έτσι και το Ghost Spectre έχει απαλλάξει τα Windows 11 Pro από όλα τα περιττά χαρακτηριστικά και το bloatware που το επιβαρύνουν. Η σημαντική διαφορά είναι ότι επιτρέπει να έχουμε το λειτουργικό στη γλώσσα μας.

Windows 11 Pro με Windows Light mode 10μaα

Επιπλέον, ενσωματώνει το δικό του πολυεργαλείο Chost Toolbox που κάνει με ένα κλικ σχεδόν τα πάντα. Από καθάρισμα, boost, και recovery, έως εγκατάσταση εφαρμογών, και όχι μόνο. Θα το βλέπουμε στην Επιφάνεια εργασίας, όπου ανοίγει με ένα κλικ και εμφανίζει όλα τα εργαλεία του μετά από λίγα δευτερόλεπτα.

Για παράδειγμα, θα χρειαστεί να κατεβάσουμε τον browser την πρώτη φορά που θα τρέξουμε το Windows Light mod, καθώς το λειτουργικό έρχεται χωρίς πρόγραμμα περιήγησης.

Windows 11 Pro με Windows Light mode 11

Απλά πληκτρολογούμε στο κάτω τμήμα τον αριθμό που αντιστοιχεί σε κάθε εργαλείο ή εφαρμογή και πατάμε enter για να εκτελεστεί ή να εγκατασταθεί. Στο παράδειγμα μας, για την εγκατάσταση του Chrome πληκτρολογήσαμε το 14.

Windows 11 Pro με Windows Light mode 10μaαα

Το Ghost Spectre διαθέτει δύο κεντρικές εκδόσεις.

Η μία είναι η Superlite που είναι πλήρως τροποποιημένη, έχει πολλά tweaks για καλύτερο gaming, απευθύνεται σε πιο προχωρημένους χρήστες, και δεν την προτείνουμε για φορητούς υπολογιστές.

Πάντως, αξίζει να αναφέρουμε ότι για την Superlite οι σχεδιαστές έχουν δημοσιεύσει βίντεο στο YouTube όπου αναδεικνύουν ότι τα παιχνίδια τρέχουν πολύ καλύτερα σε σχέση με τα επίσημα Windows 11 Pro. Δεν τρέχουν μόνο τα games που απαιτούν Secure Boot και TPM 2.0, όπως π.χ. το Valorant.

Η άλλη έκδοση είναι η Compact. Την προτείνουμε για όλα τα PC καθώς είναι ανέγγιχτη και δεν έχει τροποποιηθεί περαιτέρω, έχουν αφαιρεθεί μόνο τα περιττά, και είναι ιδανική για όλα τα laptop και γενικά για τους αδύναμους υπολογιστές.

Αυτές τις εκδόσεις θα τις δούμε όταν ξεκινήσουμε την εγκατάσταση των Windows 11 Pro του mod, έτσι ώστε να επιλέξουμε όποια επιθυμούμε.

Το DEF σε αμφότερες τις εκδόσεις υποδηλώνει ότι ενσωματώνει και τον Microsoft Defender, και το SE στην Superlite ότι έχει τροποποιήσει το μενού Έναρξης και το έχει αντικαταστήσει με το StartAllBack. Μας επιτρέπει να προσαρμόσουμε και τη γραμμή εργασιών όπως παρατηρούμε στην κάτωθι εικόνα.

Όλα τα Ghostmods ISO έχουν ήδη προβλέψει αυτόματα το Bypass TPM και δεν χρειαζόμαστε οποιαδήποτε παράκαμψη τρίτου μέρους.

Αμφότερα τα Windows Light mod του Ghost Spectre υλοποιούν κανονικά όλες τις ενημερώσεις ασφαλείας της Microsoft, αλλά και όλες τις ενημερώσεις που αφορούν την πιο πρόσφατη έκδοση του λειτουργικού.

Windows 11 Pro με Windows Light mode 11 κκαμμαα

Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε την πιο ενημερωμένη δομή των Windows 11 Pro 22Η2, όπως ακριβώς έχουμε και στην επίσημη έκδοση του λειτουργικού, και φυσικά τις καρτέλες στην Εξερεύνηση αρχείων. Το παρακάτω στιγμιότυπο είναι από την Compact, αλλά το ίδιο ακριβώς ισχύει και στην Superlite.

Windows 11 Pro με Windows Light mode 11 κκαμμ

Τέλος, όπως αναφέραμε χρειαζόμαστε ένα έγκυρο κλειδί για να ενεργοποιήσουμε τα τροποποιημένα Windows 11 Pro, αλλά αυτό μπορούμε να το κάνουμε δωρεάν μέσω μιας απλής διαδικασίας.

Windows 11 Pro με Windows Light mode 11 20

Λήψη και εγκατάσταση του ISO

Update Αυγούστου 2023: Μπορούμε να κατεβάσουμε το ISO των Windows 11 Superlight από το MediaFire απο τα δύο ακόλουθα link:

Η λήψη είναι ασφαλής καθώς το MediaFire σαρώνει αρχεία υψηλού κινδύνου χρησιμοποιώντας το VirusTotal. Και τo Malwarebytes δεν εντόπισε κάποια απειλή στο αρχείο U13.

Παρομοίως, το Bitdefender Total Security και στα δύο αρχεία.

Ενδέχεται κάποια antivirus να εντοπίσουν την απειλή “Gen:Variant.MSILHeracles”. Στην έρευνα μας είδαμε πως τα αρχεία που αναφέρονται με αυτή την ένδειξη δεν είναι απαραίτητα κακόβουλα. Για το συγκεκριμένο αρχείο μάλλον πρόκειται για false positive λόγω της εκτεταμένης τροποποίησης που έχει γίνει στην Superlite.

Έτσι, για να εξάγουμε το ISO από το αρχείο που κατεβάσαμε, απλά χρησιμοποιούμε το 7-Zip ή άλλο σχετικό πρόγραμμα. Με αυτή την ενέργεια, ενδέχεται να μας ζητήσει ένα κωδικό.

Update Αυγούστου 2023: Ο πιο πρόσφατος και πιο ενδεδειγμένος είναι ο ακόλουθος:

22h2u13

Παραθέτουμε άλλους τρεις κωδικούς που διαθέτουν οι σχεδιαστές.

  • SV2GHOST1234
  • SV2GHOST1234U2
  • ghost1234

Από εκεί και μετά, δεν έχουμε παρά να αξιοποιήσουμε το ISO έτσι ώστε να εγκαταστήσουμε τα Windows light του mod στον υπολογιστή μας. Ο καλύτερος τρόπος για την καθαρή εγκατάσταση είναι με την εύκολη μέθοδο του Rufus.

Παραθέτουμε αυτά τα βήματα συνοπτικά.

  • Κάνουμε λήψη του Rufus για να δημιουργήσουμε το μέσο εκκίνησης
  • Ανοίγουμε το Rufus και δημιουργούμε το μέσο εκκίνησης χρησιμοποιώντας το αρχείο ISO που μεταφέραμε σε μια μονάδα USB, με τον τρόπο που εξηγούμε στον σχετικό οδηγό.
  • Κάνουμε επανεκκίνηση του υπολογιστή, και κατά την εκκίνηση, πριν από το λογότυπο των Windows, πατάμε κάποιο από τα πλήκτρα το F12, Esc, F8. Εναλλακτικά, μπορούμε ακόμη πιο εύκολα με ένα κλικ μέσα από τα Windows.

Θα δούμε το boot menu και επιλέγουμε το USB drive με το ISO που έχουμε ήδη συνδέσει στο PC, και πατάμε Enter.

Κατόπιν, θα μας εμφανιστεί το λογότυπο του Ghost Spectre όπου πατάμε στο εικονίδιο των Windows για να ξεκινήσουμε τα γνωστά βήματα εγκατάστασης.

Μπορούμε να αλλάξουμε ευθύς εξαρχής το Time and currency format, αλλά όχι την αγγλική γλώσσα. Ως εκ τούτου μπορούμε να τα κάνουμε αργότερα όλα μαζί μέσα από τα Windows.

Στην τελική καρτέλα καθορίζουμε ένα κωδικό για την είσοδο μας στα Windows Light. Όπως περιγράψαμε σε πρόσφατο οδηγό, αυτό μπορούμε να το καταργήσουμε αργότερα για να γίνεται αυτόματα η είσοδος χωρίς κωδικό.

Μόλις ολοκληρωθούν τα αυτόματα restart και εκκινήσουν τα Windows 11 Pro, είμαστε πλέον έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε το ελαφρύ mod.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την αλλαγή της γλώσσας του συστήματος, δεν έχουμε παρά να την υλοποιήσουμε μέσα από τα Windows έτσι ώστε να τα έχουμε όλα στα ελληνικά.

Αξίζουν τα Windows Light mods;

Αν σας γεννήθηκαν απορίες, μπορείτε να μας γράψετε στις Ερωτήσεις. Εναλλακτικά, αν θέλετε να μοιραστείτε την άποψη σας για το θέμα, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια στο σχετικό post του άρθρου στη σελίδα μας στο Facebook.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

Αγορά Laptop €449-€3.955: Τα Καλύτερα Της Εβδομάδας 25/10-31/10
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#294 - Πολλαπλά Προφίλ Facebook, Γονικός Έλεγχος Play Store, Ευαίσθητο Περιεχόμενο Twitter
QuickSteps
GamingSteps#20230923 - Εκπτώσεις Steam 2024, Η Απάντηση Της Unity Για Τις Χρεώσεις, Επιδόσεις Nintendo Switch 2
GamingSteps