Home » Hardware » Raspberry Pi » Blockchain Camera: Η Πρώτη Εφαρμογή Για Την Ακεραιότητα Των Βίντεο Είναι Ελληνική Ιδέα
FEATURED Blockchain Camera Η Πρώτη Εφαρμογή Για Την Ακεραιότητα Των Βίντεο Είναι Ελληνική Ιδέα 1ΑΑΑ

Blockchain Camera: Η Πρώτη Εφαρμογή Για Την Ακεραιότητα Των Βίντεο Είναι Ελληνική Ιδέα

Μπορεί τα κρυπτονομίσματα να τραβούν την προσοχή των περισσοτέρων, αλλά η τεχνολογία Blockchain στην οποία βασίζονται, χρησιμοποιείται ολοένα και πιο πολύ στην ανάπτυξη αποκεντρωμένων εφαρμογών. Πρόκειται για λογισμικά όπου δεν μπορούν να τροποποιηθούν από την στιγμή που τρέχουν σε Blockchain. Δείτε την παγκόσμια αρχή της Blockchain Camera, ένα ανοικτό λογισμικό στο GitHub για την ακεραιότητα των βίντεο που δημιουργήθηκε από Έλληνα φοιτητή.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Τι είναι η Blockchain Camera

Η εφαρμογή Βlockchain Camera είναι ένα λογισμικό βιντεοκάμερας ανοιχτού κώδικα, το οποίο καταγράφει βίντεο για τα οποία μπορεί να εγγυηθεί την ακεραιότητα τους, δηλαδή το ότι δεν έχουν τροποποιηθεί. Επιπλέον, γνωστοποιεί και την ώρα που υποβλήθηκαν στο Ethereum Blockchain.

Η ιδέα της εφαρμογής προέρχεται από τον Δημήτρη Βαγιακάκο στα πλαίσια της πτυχιακής του διατριβής.

Προέκυψε ως ιδέα από τα επεισόδια στην Νέα Σμύρνη τον Μάρτιο του 2021 για τον περιορισμό της εξάπλωσης του Covid-19, όπου υπήρξαν συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και των πολιτών. Τα βίντεο που κυκλοφόρησαν υπέστησαν δεκάδες τροποποιήσεις και επεξεργασίες εκατέρωθεν, με στόχο την παραπλάνηση των θεατών.

Blockchain Camera 2μ

Έτσι, γεννήθηκε η ιδέα για μία κάμερα η οποία με χρήση της τεχνολογίας Blockchain, να μπορεί να δημιουργεί βίντεο στα οποία μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν έχουν τροποποιηθεί.

Τι Είναι Η Blockchain Και Ποιες Είναι Οι Εφαρμογές Της
Τι Είναι η Blockchain: Όλη η Αλήθεια για τις Αμέτρητες Εφαρμογές Της

Τα νέα μέσα των ψηφιακών συναλλαγών και η απήχηση των κρυπτονομισμάτων, όπως το Bitcoin και το Ethereum, έφεραν στο προσκήνιο την blockchain. Πρόκειται για μια…

Επιπλέον, το να είναι γνωστή και η ώρα που υποβλήθηκαν στο Blockchain, και επομένως να γνωρίζουμε το ακριβές χρονικό διάστημα που δημιουργήθηκε ένα βίντεο.

Πως εξασφαλίζεται η ακεραιότητα των βίντεο με την Blockchain Camera;

Παραθέτουμε συνοπτικά τι ακριβώς κάνει η Blockchain Camera.

  • Έχει τη δυνατότητα να καταγράφει τα βίντεο.
  • Στη συνέχεια, έπειτα από κάποιο προκαθορισμένο χρονικό διάστημα, τα περνάει μέσα από μία συνάρτηση σύνοψης (hash) έτσι ώστε να δημιουργήσει ένα hash (SHA-512). Χαρακτηριστικό των sha512 hashes είναι ότι η παραμικρή αλλαγή στο βίντεο, δημιουργεί ένα εξαιρετικά διαφορετικό hash συνεπώς θα γνωρίζουμε ότι δεν πρόκειται για το αυθεντικό βίντεο.
  • Έπειτα, αποστέλλεται το hash στο Blockchain του Ethereum. Στη συνέχεια, ο κώδικας του Smart-Contract παίρνει την ώρα υποβολής του hash του βίντεο από το τελευταίο block, έτσι ώστε να μην μπορεί κανένας να το τροποποιήσει και να μας είναι γνωστή η ώρα η οποία υποβλήθηκε στο Blockchain.

Με αυτόν τον τρόπο, ο καθένας που έχει πρόσβαση στο βίντεο μπορεί να το πάρει, και να το “hashάρει” ο ίδιος για να δημιουργήσει την μονόδρομη συνάρτηση hash που προκύπτει από το βίντεο αυτό.

Blockchain Camera 2μα

Κατόπιν, χρησιμοποιώντας ένα ειδικό εργαλείο (το Blockchain Camera Validation Tool) να ελέγξει αν το βίντεο αυτό είναι αυθεντικό.

Που μπορεί να χρησιμοποιηθεί η Blockchain Camera;

Η Blockchain Camera θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε ολόκληρη την Ε.Ε, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μία Πανευρωπαϊκή δομή Blockchain για χρήση της Blockchain Camera στις αστυνομίες όλων των κρατών μελών.

Blockchain Camera 2μνν

Επιπλέον, θα ήταν ωφέλιμη σε τροχαία περιστατικά, έτσι ώστε να είναι γνωστό τι πράγματι συνέβη σε ένα ατύχημα χωρίς να χρειάζονται μάρτυρες.

Blockchain Camera 2μννα

Η Blockchain Camera μπορεί να τρέξει ως ξεχωριστή συσκευή υλοποιημένη πάνω σε Raspberry Pi, όπως αυτή που παρατηρούμε στην κάτωθι εικόνα.

FEATURED Blockchain Camera Η Πρώτη Εφαρμογή Για Την Ακεραιότητα Των Βίντεο Είναι Ελληνική Ιδέα

Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε παλαιότερους υπολογιστές και φορητούς στους οποίους είναι συνδεμένη μία κάμερα. Έτσι, μπορεί να αξιοποιηθεί για πολλαπλούς σκοπούς, όπως κάμερα ασφαλείας καταστημάτων, σπιτιού κ.λ.π.

Η Blockchain Camera είναι υλοποιημένη σε Python3, καθώς επίσης και το Smart-Contract το οποίο τρέχει είναι υλοποιημένο στην γλώσσα Solidity, και έρχεται με άδεια χρήσης GNU GPL version 3+ .

Blockchain Camera 2μσσ

Ο κώδικας της Blockchain Camera αλλά και το συνοδευτικό paper/ documentation της, διατίθεται ήδη στο επίσημο αποθετήριο στο Github.

Επίσης, αν το επιθυμούμε μπορούμε να δούμε την παρουσίαση στο YouTube, αλλά και στο Odysee.

Ποια είναι η γνώμη σας για την Blockchain Camera;

Αν θέλετε να μοιραστείτε την άποψη σας για το θέμα, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια στο σχετικό post του άρθρου στη σελίδα μας στο Facebook.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED sale alert b10 x4 aa
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#320 - Δωρεάν VPN Edge, Πλήρη Αποσύνδεση Facebook, Κρυφό Μήνυμα Σε Εικόνα, Καρτούν Εικόνα Προφίλ
QuickSteps
GamingSteps#20240322 - Battle Royale Στο WoW, Ρεκόρ Χρηστών Για Το Stardew Valley, GDC Και IGF Awards 2024
GamingSteps