Home » Software » Λειτουργικά Συστήματα » Windows » Ανάλυση Μπλε Οθόνης στα Windows με το WhoCrashed

Ανάλυση Μπλε Οθόνης στα Windows με το WhoCrashed

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Τα Windows συνήθως κολλάνε χωρίς προειδοποίηση, και η προεπιλογή του συστήματος είναι να κάνει αυτόματα επανεκκίνηση μετά από μια μπλε οθόνη, πριν προλάβουμε να δούμε τον κωδικό σφάλματος. Το WhoCrashed είναι ένα δωρεάν πρόγραμμα για την ανάλυση μπλε οθόνης, που μας επιτρέπει να εντοπίσουμε και να διορθώσουμε το πρόβλημα.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Κατέβασμα και εγκατάσταση WhoCrashed

Το WhoCrashed αναπτύσσεται από τη Resplendence Software, μια μικρή εταιρεία η οποία έχει δημιουργήσει εφαρμογές για τη διαχείριση του μητρώου, την προστασία αρχείων, την ασφάλεια δεδομένων, και την παρακολούθηση του συστήματος.

Μπορούμε να κατεβάσουμε το WhoCrashed από τη διεύθυνση:
http://www.resplendence.com/downloads

Ανάλυση Μπλε Οθόνης στα Windows με το WhoCrashed 01

Ο σύνδεσμος για να κατεβάσουμε το πρόγραμμα βρίσκεται προς το τέλος της σελίδας.

Αν και δωρεάν, το WhoCrashed δεν θα επιχειρήσει να εγκαταστήσει toolbars ή ανεπιθύμητα προγράμματα κατά την εγκατάσταση, η διαδικασία είναι απόλυτα ασφαλής.

Ανάλυση Μπλε Οθόνης στα Windows με το WhoCrashed 02

Πώς το WhoCrashed κάνει την ανάλυση μπλε οθόνης

Όταν τα Windows συναντούν ένα σφάλμα αρκετά σοβαρό ώστε να οδηγήσει σε μπλε οθόνη, το πρώτο που κάνουν είναι να καταγράψουν όλες τις σχετικές πληροφορίες σε ένα αρχείο στο σκληρό δίσκο, που ονομάζεται Minidump. Το αρχείο αυτό αποθηκεύεται στο φάκελο c:\Windows\Minidump\ και έχει κατάληξη .dmp.

Ανάλυση Μπλε Οθόνης στα Windows με το WhoCrashed 02a

Επίσης, τα Windows αποθηκεύουν όλο το περιεχόμενο της RAM σε ένα αρχείο στο σκληρό δίσκο (memory dump), για περαιτέρω ανάλυση του σφάλματος. Το αρχείο με το memory dump αποθηκεύεται χύμα στο φάκελο C:\Windows.

Ανάλυση Μπλε Οθόνης στα Windows με το WhoCrashed 02b

Ανάλογα με το περιεχόμενο της RAM τη στιγμή του σφάλματος, το αρχείο με το memory dump μπορεί να έχει μέγεθος εκατοντάδες megabytes ή ακόμα και gigabytes.

Το πρόβλημα είναι πως τα αρχεία τύπου .dmp δεν έχουν αντιστοίχιση σε καμία από τις προεγκατεστημένες εφαρμογές των Windows. Αν επιχειρήσουμε να ανοίξουμε το Minidump πχ με το σημειωματάριο θα έχουμε σαν αποτέλεσμα ένα μήνυμα σφάλματος.

Ανάλυση Μπλε Οθόνης στα Windows με το WhoCrashed 02c

Το WhoCrashed, όμως, γνωρίζει πώς να ανοίξει αυτά τα αρχεία και να πραγματοποιήσει την ανάλυση μπλε οθόνης.

Το πρόγραμμα δεν θα μπορούσε να είναι πιο απλό στη χρήση. Αγνοούμε το ατέλειωτο κείμενο που έχουν προσθέσει οι δημιουργοί, και απλά κάνουμε κλικ στο κουμπί Analyze στη γραμμή εργαλείων.

Ανάλυση Μπλε Οθόνης στα Windows με το WhoCrashed 03

Η ανάλυση μπλε οθόνης γίνεται μέσα σε δευτερόλεπτα. Τα αποτελέσματα θα εμφανιστούν στο ίδιο παράθυρο της εφαρμογής και θα χρειαστεί να κάνουμε scroll down για να τα δούμε.

Ανάλυση Μπλε Οθόνης στα Windows με το WhoCrashed 04

Πρώτα εμφανίζεται το περιεχόμενο του Minidump.

Ανάλυση Μπλε Οθόνης στα Windows με το WhoCrashed 05

Στη συνέχεια έχουμε την ανάλυση μπλε οθόνης μέσα από το memory dump.

Ανάλυση Μπλε Οθόνης στα Windows με το WhoCrashed 06

Συνήθως η πληροφορία θα είναι η ίδια και στις δύο περιπτώσεις.

Έχοντας τα αποτελέσματα από την ανάλυση μπλε οθόνης, μπορούμε πλέον να προχωρήσουμε στα κατάλληλα βήματα για να εντοπίσουμε ακριβώς το πρόβλημα και να το διορθώσουμε.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε τον οδηγό μας:
Μπλε Οθόνη στα Windows: Διάγνωση και Αντιμετώπιση

Τι περαιτέρω πληροφορίες παρέχει το WhoCrashed

Πηγαίνοντας στην καρτέλα Dump files θα δούμε πόσα αρχεία Minidump και memory dump είναι αποθηκευμένα στο σύστημά μας. Κάθε ζεύγος αρχείων που έχει δημιουργηθεί την ίδια ημερομηνία και ώρα προέρχεται από την ίδια μπλε οθόνη.

Ανάλυση Μπλε Οθόνης στα Windows με το WhoCrashed 07

Στην καρτέλα Local Drivers θα βρούμε μια πολύ χρήσιμη λίστα με τα αρχεία των Drivers του συστήματος και την περιγραφή τους.

Ανάλυση Μπλε Οθόνης στα Windows με το WhoCrashed 08

Έτσι, αν η μπλε οθόνη αναφέρει το αρχείο ntoskrnl.exe, από αυτή τη λίστα βλέπουμε πως το πρόβλημα βρίσκεται στον πυρήνα NT (NT Kernel) του συστήματος. Αντίστοιχα το hal.dll αφορά το Hardware Abstraction Layer κλπ.

Ακόμα και αν η περιγραφή δεν μας λέει κάτι, θα μας βοηθήσει στο να ψάξουμε πιο συγκεκριμένα στο Internet ποιο είναι το πρόβλημά μας, και να βρούμε τι χρειάζεται να κάνουμε για να το επιλύσουμε.

Είχατε κάποια δυσκολία με την ανάλυση μπλε οθόνης στο WhoCrashed?

Αν οτιδήποτε στον οδηγό δεν λειτούργησε όπως περιγράψαμε, και δεν καταφέρατε να ολοκληρώσετε την ανάλυση μπλε οθόνης με το WhoCrashed, γράψτε μας στα σχόλια.

Αν το WhoCrashed λειτούργησε κανονικά και έχετε την ανάλυση μπλε οθόνης, θα βρείτε ακριβώς τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για να εντοπίσετε και να διορθώσετε το πρόβλημα στον οδηγό:
Μπλε Οθόνη στα Windows: Διάγνωση και Αντιμετώπιση

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED SALE ALERT 95Α
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#276 - Μπλοκάρισμα Εικόνων Στον Edge, Συμπίεση Βίντεο Στο Android 13, Χρωματισμός Εικόνων Στο Photoshop
QuickSteps
FEATURED-Παιχνίδια-Google-Play-Πώς-Παίζω-Τα-Android-Games-Της-Νέας-Πλατφόρμας-Στο-PC Δ1Α
GamingSteps