Home » Hardware » Raspberry Pi » Raspberry Pi 5 - Μπορεί να Αντικαταστήσει τον Υπολογιστή σου;

Raspberry Pi 5 – Μπορεί να Αντικαταστήσει τον Υπολογιστή σου;

Τέσσερα χρόνια μετά την κυκλοφορία του Raspberry Pi 4, έρχεται ο διάδοχός του, Raspberry Pi 5. Με κόστος μόλις 96,90€, υπόσχεται καλύτερες επιδόσεις σε όλους τους τομείς. Παρότι υπάρχουν αμέτρητες δυνατότητες για το τι μπορεί να κάνει κανείς με μια τέτοια συσκευή, σε αυτόν τον οδηγό θα εξετάσουμε αν και σε ποιες περιπτώσεις είναι εφικτό ένα Raspberry Pi 5 να αντικαταστήσει έναν προσωπικό υπολογιστή στην καθημερινότητά μας.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Raspberry Pi 5 – Τι νέο διαθέτει

Το Raspberry Pi 5 κυκλοφόρησε στην αγορά τον περασμένο Οκτώβριο και έρχεται σε δύο εκδόσεις: με 4GB ή 8GB RAM.

Raspberry Pi 5

Θα το βρούμε στην ελληνική αγορά μέσα από το nettop.gr στα 72,90€ και 96,90€ αντίστοιχα. Για τις ανάγκες του οδηγού, έχουμε στα χέρια μας την έκδοση των 8GB.

Raspberry Pi 5

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το nettop είναι ο μοναδικός αντιπρόσωπος του Raspberry Pi στην Ελλάδα. Ως επίσημος μεταπωλητής, διαθέτει άμεσα όλα τα νέα Raspberry Pi προϊόντα, την ημέρα της κυκλοφορίας τους. Στο κατάστημα θα βρούμε επίσης μία τεράστια γκάμα από ηλεκτρονικά εξαρτήματα από τους κορυφαίους κατασκευαστές παγκοσμίως.

Στην καρδιά του Raspberry Pi 5 θα βρούμε το BCM2712 SoC, που διαθέτει τον τετραπύρηνο Arm Cortex-A76 CPU στα 2.4GHz, 512KB L2 cache ανά πυρήνα, και 2MB L3 cache. Σε σύγκριση με τo BCM2711 του Raspberry Pi 4, το νέο SoC είναι δύο έως τρεις φορές ταχύτερο. Επιπλέον, ενσωματώνει την VideoCore VII GPU, που επιτρέπει τη σύνδεση δύο οθονών 4Κ στα 60fps, αλλά και αποκωδικοποίηση HEVC 4K στα 60fps.

Το Raspberry Pi 5 έρχεται εξοπλισμένο με το νέο RP1 I/O controller chip. Διαθέτει δύο ενσωματωμένους ελεγκτές USB 3.0, υποστηρίζοντας bandwidth 5 Gbps στις αντίστοιχες θύρες.

Raspberry Pi 5

Στην άκρη της πλακέτας θα βρούμε άλλες δύο θύρες USB, αυτή τη φορά 2.0, ενώ στην άλλη πλευρά υπάρχει θύρα Gigabit Ethernet, με υποστήριξη PoE+.

Επάνω στην πλακέτα έχουμε πλέον δύο Camera / DSI display θύρες, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναλλάξιμα σε οποιονδήποτε συνδυασμό καμερών-οθονών.

Raspberry Pi 5

Με άλλα λόγια, μπορούμε να συνδέσουμε έως δύο κάμερες, δύο οθόνες, ή μία κάμερα και μία οθόνη.

Αναμφισβήτητα, όμως, η μεγαλύτερη προσθήκη στη νέα πλακέτα είναι η θύρα PCI express.

Raspberry Pi 5

Η θύρα αυτή μας επιτρέπει να συνδέσουμε M.2 SSD στο Raspberry Pi, προσφέροντας την ταχύτερη δυνατή εμπειρία μεταφοράς δεδομένων.

Τι θα χρειαστώ για να το χρησιμοποιήσω

Στη συνέχεια θα δείξουμε πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα Raspberry Pi 5 ως αντικαταστάτη ενός desktop υπολογιστή, για εργασίες όπως office, σερφάρισμα στο ίντερνετ, ταινίες, και λοιπά.

Στην προκειμένη περίπτωση, λοιπόν, για να χτίσουμε τον mini “προσωπικό υπολογιστή” μας, θα χρειαστούμε αρχικά ένα Raspberry Pi 5. Προτείνουμε την έκδοση των 8GB.

Επιπλέον, θα χρησιμοποιήσουμε ένα USB-C τροφοδοτικό των 27W.

Για την ιδανική ψύξη του Raspberry Pi, θα χρειαστούμε μία ενεργητική ψύκτρα με ανεμιστηράκι.

Για να στεγάσουμε την πλακέτα, μπορούμε να επιλέξουμε κάποια από τις διαθέσιμες θήκες. Και τέλος, θα χρειαστούμε μία οθόνη για να συνδέσουμε το Raspberry Pi.

Για μεγαλύτερη ευκολία, μπορούμε να επιλέξουμε απευθείας κάποιο Raspberry Pi 5 πακέτο που περιλαμβάνει όλα τα παραπάνω, και έρχεται με κάρτα μνήμης και καλώδιο micro HDMI.

Εμείς προτείνουμε και εδώ την έκδοση των 8GB, όπου το κόστος ενός low budget kit ανέρχεται στα 124,90€.

Raspberry Pi OS

Το λειτουργικό σύστημα που θα εγκαταστήσουμε είναι το Raspberry Pi OS. Ξεκινάμε κατεβάζοντας το λειτουργικό από την επίσημη ιστοσελίδα. Πατώντας στο κουμπί “Download for Windows”, θα κατέβει ένα εκτελέσιμο αρχείο.

Σε περίπτωση που έχουμε macOS ή Linux, χρησιμοποιούμε τους αντίστοιχους συνδέσμους.

Τρέχοντας το αρχείο .exe, θα ξεκινήσει η εγκατάσταση του Raspberry Pi Imager. Πρόκειται για την εφαρμογή με την οποία θα περάσουμε το λειτουργικό στην κάρτα μνήμης. Προχωράμε κάνοντας κλικ στο Install.

Αφού τελειώσει η εγκατάσταση, εκκινούμε την εφαρμογή κάνοντας κλικ στο “Finish”.

Στο γραφικό περιβάλλον της εφαρμογής διαλέγουμε το Raspberry Pi 5 στο πρώτο πεδίο, και το Raspberry Pi OS (64-Bit) στο δεύτερο. Στο μεταξύ, συνδέουμε στον υπολογιστή μας την κάρτα microSD, και την επιλέγουμε ως “Storage” στο τρίτο πεδίο. Έπειτα, πατάμε “Next”.

Raspberry Pi 5

Κάνουμε κλικ στο κουμπί “Edit settings”.

Στο πεδίο “Set username and password” μπορούμε να εισάγουμε το όνομα και κωδικό που θέλουμε να χρησιμοποιούμε κατά την εκκίνηση του λειτουργικού.

Αντίστοιχα, στο πεδίο “Configure wireless LAN” μπορούμε προαιρετικά να εισάγουμε το όνομα και τον κωδικό του δικτύου μας, ώστε η συσκευή να συνδεθεί ασύρματα στο ίντερνετ αμέσως μετά την πρώτη εκκίνηση. Αν σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε καλώδιο ethernet, αυτό το βήμα είναι περιττό.

Raspberry Pi 5

Πατάμε “Save”, και προχωράμε τη διαδικασία κάνοντας κλικ στο “Yes”.

Raspberry Pi 5

Θα εμφανιστεί ένα μήνυμα, που μας προειδοποιεί ότι θα διαγραφούν όλα τα δεδομένα από την κάρτα microSD. Πατάμε “Yes” μόνο αν είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι δεν έχουμε αρχεία που χρειαζόμαστε στην κάρτα. Αν η κάρτα είναι καινούργια, μπορούμε να προχωρήσουμε άφοβα.

Μόλις τελειώσει η εγγραφή, αφαιρούμε την κάρτα, την τοποθετούμε στο Raspberry Pi, και είμαστε έτοιμοι για την εκκίνηση του λειτουργικού.

Πρώτη εκκίνηση

Συνδέουμε το καλώδιο microHDMI στο Pi και στην οθόνη μας, και στη συνέχεια βάζουμε το Pi στην πρίζα.

Αυτό ήταν όλο, θα γίνει η εκκίνηση, και μέσα σε λιγότερο από ένα λεπτό, θα βρισκόμαστε στην επιφάνεια εργασίας.

Το λειτουργικό είναι πολύ απλό στη χρήση και δεν θα μας δυσκολέψει. Η βασική διαφορά με τα Windows είναι ότι η γραμμή εργασιών βρίσκεται στο πάνω μέρος, όπου με μια πρώτη ματιά βλέπουμε την αντίστοιχη “Έναρξη”, με το εικονίδιο του Raspberry Pi, έναν browser, την εφαρμογή εξερεύνησης αρχείων, και τη γραμμή εντολών.

Επιδόσεις

Χρησιμοποιήσαμε το Raspberry Pi 5 για μία εβδομάδα ως βασικό υπολογιστή για χρήση office, για ταινίες, και για περιήγηση στο ίντερνετ. Παρακάτω αναλύουμε την εμπειρία μας και τις επιδόσεις του σε κάθε σενάριο χρήσης.

Ίντερνετ

To Raspberry Pi OS έρχεται με τον Chromium και τον Firefox προεγκατεστημένους ως browsers. Η εμπειρία χρήσης μας με τον Chromium ήταν απροβλημάτιστη στο σερφάρισμα στο ίντερνετ, όσες καρτέλες κι αν ανοίξαμε.

Όλες οι web εφαρμογές που τρέχουμε στον βασικό μας υπολογιστή λειτούργησαν κανονικά. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να τσεκάρουμε τα email μας στο Gmail, να γράψουμε κείμενα στο Google Docs, και να χρησιμοποιήσουμε οποιαδήποτε άλλη παρόμοια εφαρμογή, χωρίς κανένα πρόβλημα.

Το ίδιο ισχύει και με τα βίντεο σε γνωστές πλατφόρμες, όπως το YouTube και το Twitch. Η αναπαραγωγή είναι ομαλή, χωρίς κολλήματα, για όση ώρα χρειαζόμαστε. Στην παρακάτω εικόνα φαίνονται οι πόροι που καταναλώνει το σύστημα κατά την αναπαραγωγή 1080p video στο YouTube.

Με πολλαπλές καρτέλες ανοιχτές και μουσική στο YouTube, αυτή είναι η κατάσταση χρήσης της συσκευής.

Συνολικά, βαθμολογούμε με 10/10 την εμπειρία χρήσης κατά το σερφάρισμα στο ίντερνετ.

Office

Αν χρησιμοποιούμε Microsoft Office, η εγκατάσταση σε Raspberry Pi OS δεν είναι εφικτή. Ωστόσο, μπορούμε να εγκαταστήσουμε κάποια δωρεάν εναλλακτική σουίτα γραφείου, όπως το Libre Office.

Και αυτό ακριβώς κάναμε κατά τη διάρκεια της δοκιμής. Ομολογουμένως, δεν καταφέραμε να κάνουμε το Pi να ζοριστεί με χρήση γραφείου, παρότι δοκιμάσαμε πολλαπλά έγγραφα ανοιχτά, μεγάλα αρχεία Calc (το αντίστοιχο του Excel), και ταυτόχρονη χρήση browser με πολλαπλές καρτέλες.

Τα αποτελέσματα σε ένα τέτοιο σενάριο χρήσης φαίνονται στην εικόνα.

Για χρήση γραφείου, η βαθμολογία μας είναι 8/10, για την πιθανή ασυμβατότητα εφαρμογών που έχουμε συνηθίσει να χρησιμοποιούμε στα Windows.

Πολυμέσα

Αναφέραμε ήδη ότι στον browser η αναπαραγωγή πολυμέσων ήταν άψογη. Ακριβώς το ίδιο ισχύει και για την τοπική αναπαραγωγή βίντεο, όπως, για παράδειγμα, αν βλέπουμε μία ταινία από κάποιον σκληρό δίσκο.

Το Raspberry Pi 5 έτρεξε όλα τα βίντεο που δοκιμάσαμε σε 1080p ανάλυση, χωρίς να φτάνει ούτε στο 50% της επεξεργαστικής του ισχύς. Κατά την προβολή ταινίας, αυτές ήταν οι επιδόσεις του.

Ωστόσο, για 4K χρήση, τα αποτελέσματα δεν ήταν ικανοποιητικά στη δοκιμή μας. Παρά το 100% της χρήσης του επεξεργαστή, εντοπίσαμε κολλήματα κατά την αναπαραγωγή.

Συνεπώς, η βαθμολογία μας για την αναπαραγωγή πολυμέσων είναι 5/10.

Θερμοκρασίες και κατανάλωση

Με την ενεργή ψύκτρα, το Raspberry Pi 5 στις δοκιμές μας δεν ξεπέρασε τους 62°C, ενώ σε idle βρισκόταν στους 43°C. Αυτό μεταφράζεται σε απρόσκοπτη χρήση ακόμα και στις πιο απαιτητικές συνθήκες εργασίας.

Το εντυπωσιακό όμως στη χρήση του είναι η μικρή του κατανάλωση. Στις μετρήσεις μας το Raspberry Pi 5 καταναλώνει από 3W έως 9W την ώρα, ανάλογα με τον φόρτο εργασίας.

Όπως ίσως αντιλαμβάνεστε, η κατανάλωση σε σύγκριση με έναν desktop υπολογιστή είναι μηδαμινή.

Περιορισμοί

Αν κάτι μας έλειψε αυτό το διάστημα, είναι οι θύρες USB. Υποθέτωντας ότι θα χρησιμοποιήσουμε τις δύο από τις τέσσερις θύρες USB για πληκτρολόγιο και ποντίκι, μας μένουν άλλες δύο θύρες για τις υπόλοιπες εργασίες μας. Σε περίπτωση που θέλουμε να συνδέσουμε περισσότερα περιφερειακά, φλασάκια, ή δίσκους, ο αριθμός των θυρών είναι ένας περιορισμός που θα πρέπει να έχουμε υπόψη.

Επιπλέον, αν θέλουμε να κάνουμε χρήση ηχείων και μικροφώνου, θα πρέπει να συνδέσουμε τις συσκευές μέσω USB ή Bluetooth, καθώς δεν υπάρχει audio jack στη διάθεσή μας.

Ο δεύτερος βασικός περιορισμός είναι τα διαθέσιμα προγράμματα. Για παράδειγμα, αν χρησιμοποιούμε κάποια συγκεκριμένη εφαρμογή των Windows για κάποια εργασία γραφείου, δεν θα λειτουργεί στο Raspberry Pi OS.

Συνοψίζοντας, η τελική απάντηση είναι πως ναι, το Raspberry Pi 5 μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αντικαταστάτης ενός σταθερού υπολογιστή, αν μιλάμε για χρήση ίντερνετ και γραφείου. Η αναπαραγωγή βίντεο είναι άψογη σε 1080p, αλλά αν στόχος μας είναι οθόνες ή τηλεοράσεις 4K, το Raspberry Pi 5 δεν προτείνεται.

Τι άλλο μπορώ να κάνω με ένα Raspberry Pi 5

Αυτών λεγομένων, υπάρχουν αμέτρητες άλλες χρήσεις για έναν υπολογιστή τσέπης σαν το Raspberry Pi 5.

Η χρήση ως home server είναι μία από αυτές. Η χαμηλή του κατανάλωση, σε συνδυασμό με το μικρό του μέγεθος και τον εύκολο χειρισμό, το κάνουν ιδανικό για τέτοια χρήση.

Παρότι δεν μπορούμε να παίξουμε AAA παιχνίδια, το Raspberry Pi 5 μπορεί να τρέξει απροβλημάτιστα retro games. Γι' αυτόν τον λόγο, χρησιμοποιείται πολύ συχνά ως retro gaming κονσόλα.

Επίσης, η μικρή αυτή συσκευή θα μπορούσε να γίνει ένα εξαιρετικό εργαλείο εκμάθησης για όσους θέλουν να μάθουν προγραμματισμό και το πώς λειτουργεί ένας υπολογιστής.

Θα άλλαζες το PC σου για ένα Raspberry Pi 5;

Αν σας γεννήθηκαν απορίες, μπορείτε να μας γράψετε στις Ερωτήσεις. Εναλλακτικά, αν θέλετε να μοιραστείτε την άποψη σας για το θέμα, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια στο σχετικό post του άρθρου στη σελίδα μας στο Facebook.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#324 - Προβλήματα Χάρτες Google, Η Χαμηλότερη Τιμή Παιχνιδιού Στο Steam, Dark Mode Στο Google Drive
QuickSteps
GamingSteps#20240426 - Η Valve Έκλεισε “Κενό” Στην Πολιτική Των Refund, Ρεκόρ Παικτών Fallout, Nintendo vs Garry's Mod
GamingSteps