Home » Εβδομαδιαίες Στήλες » QuickSteps » Επαναφορά Συστήματος, Κλείδωμα Λογαριασμού, Αρχεία Στη Γραμμή Εργασιών Στα Windows 11
QuickSteps#273 - Επαναφορά Συστήματος, Κλείδωμα Λογαριασμού, Αρχεία Στη Γραμμή Εργασιών Στα Windows 11

Επαναφορά Συστήματος, Κλείδωμα Λογαριασμού, Αρχεία Στη Γραμμή Εργασιών Στα Windows 11

Αυτή την εβδομάδα, κάνουμε επαναφορά συστήματος, αλλάζουμε την εμφάνιση της Γραμμής εντολών και του τερματικού, κλειδώνουμε τον λογαριασμό με κωδικό με τη χρήση εικόνας, βγάζουμε screenshot την οθόνη σύνδεσης, απενεργοποιούμε αυτόματα το Wi-Fi όταν υπάρχει ενσύρματη σύνδεση, καρφιτσώνουμε αρχεία στη Γραμμή Εργασιών, και ελέγχουμε αν η αντιγραφή στοιχείων ήταν επιτυχής στα Windows 11.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Για να δείτε όλες τις δημοσιεύσεις της στήλης, μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στην κατηγορία QuickSteps…

…ή να επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο. Για να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τις νέες δημοσιεύσεις της στήλης μας, μπορείτε να προσθέσετε το link στους σελιδοδείκτες σας.

Πώς κάνω επαναφορά του συστήματος στα Windows 11

Η επαναφορά συστήματος μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση διαφόρων προβλημάτων και αποτελεί μία καλή λύση, πριν αποφασίσουμε να προβούμε στην εφαρμογή πιο σοβαρών μέτρων, όπως το format.

Για παράδειγμα, αν ο υπολογιστής έχει κολλήσει κάποιον ιό, ή ορισμένες εφαρμογές δεν λειτουργούν σωστά, ή ανά τακτά διαστήματα εμφανίζονται μπλε οθόνες, καλό θα ήταν πριν από οτιδήποτε άλλο να δοκιμάσουμε να κάνουμε επαναφορά συστήματος.

Αρχικά, ανοίγουμε τις ρυθμίσεις και διαλέγουμε το “Σύστημα”.

QuickSteps#273 - Επαναφορά Συστήματος, Κλείδωμα Λογαριασμού, Αρχεία Στη Γραμμή Εργασιών Στα Windows 11

Έπειτα, κάνουμε κλικ στην “Αποκατάσταση”.

Στη συνέχεια, εντοπίσουμε την ενότητα “Επιλογές αποκατάστασης” και πατάμε το κουμπί “Επαναφορά υπολογιστή”.

Στο παράθυρο που εμφανιστεί, κάνουμε κλικ στη “Διατήρηση των αρχείων μου”, ώστε τα Windows 11 να κάνουμε επιδιορθώσεις στα αρχεία τους και να καταργήσουν τις εφαρμογές που έχουμε εγκαταστήσει, αλλά να αφήσουν ανέπαφα τα προσωπικά μας αρχεία.

Το λειτουργικό σύστημα θα ζητήσει να επιλέξουμε από πού επιθυμούμε να πάρει τα αρχεία του. Αν ο υπολογιστής είναι συνδεδεμένος σε σταθερή σύνδεση, χωρίς ογκοχρέωση, καλό θα ήταν να διαλέξουμε τη “Λήψη από το cloud”, ώστε τα Windows 11 να κατεβάσουν τα πιο ενημερωμένα αρχεία που διαθέτει η Microsoft.

Σε διαφορετική περίπτωση, επιλέγουμε την “Τοπική εγκατάσταση”.

Τα Windows 11 θα εμφανίσουν μία σύνοψη των επιλογών που έχουμε κάνει για την επαναφορά συστήματος. Για να προχωρήσουμε, κάνουμε κλικ στο “Επόμενο”.

Το λειτουργικό σύστημα θα κάνει την απαραίτητη προετοιμασία και θα μας πληροφορήσει για τις ενέργειες που θα πραγματοποιήσει. Για να του επιτρέψουμε να ξεκινήσει την επαναφορά συστήματος, πατάμε το κουμπί “Επαναφορά”.

Τα Windows 11 θα κάνουν επαναφορά του συστήματος και θα επανεκκινήσουν τον υπολογιστή. Έπειτα, θα πρέπει να εγκαταστήσουμε εκ νέου όλες τις εφαρμογές που είχαμε περασμένες στο PC, πριν την επαναφορά.

Κλείδωμα λογαριασμού με κωδικό με χρήση εικόνας στα Windows 11

Με τα Windows 10 η Microsoft αύξησε τις μεθόδους κλειδώματος του υπολογιστή και των λογαριασμών. Η πιο απλή μέθοδος είναι η χρήση PIN, ενώ οι πιο εξελιγμένες είναι η αναγνώριση προσώπου και το δακτυλικό αποτύπωμα.

Όλες αυτές οι μέθοδοι βοηθούν να μην χρειάζεται να θυμόμαστε περίπλοκους κωδικούς, με τους οποίους ενδεχομένως ασφαλίζουμε τον λογαριασμό μας.

Πέραν των διαδεδομένων αυτών μεθόδων, υπάρχει και ένας ακόμη που δεν έχει λάβει την προσοχή που του αξίζει. Αυτός είναι ο “Κωδικός με χρήση εικόνας”. Μία διαδικασία κατά την οποία επιλέγουμε μία εικόνα και μία σειρά από χειρονομίες, με τις οποίες θα ξεκλειδώνει το σύστημα.

Για να ενεργοποιήσουμε τον κωδικό με χρήση εικόνας, ανοίγουμε τις ρυθμίσεις και πηγαίνουμε στο “Λογαριασμοί”.

Στη συνέχεια, κάνουμε κλικ στις “Επιλογές εισόδου” και εντοπίζουμε το “Κωδικός με χρήση εικόνας”.

Έπειτα, πατάμε το κουμπί “Προσθήκη”.

Στο παράθυρο που θα ανοίξει, κάνουμε κλικ στην “Επιλογή εικόνας” και διαλέγουμε την εικόνα που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε.

Για να επιβεβαιώσουμε ότι επιθυμούμε να κάνουμε χρήση αυτής της εικόνας, κάνουμε κλικ στο κουμπί “Χρήση αυτής της εικόνας”.

Στη συνέχεια, πρέπει να σχεδιάσουμε τρεις “γραμμές” ή όπως αναφέρει η Microsoft να κάνουμε τρεις κινήσεις.

Θα πρέπει να είμαστε αρκετά προσεκτικοί και να θυμόμαστε καλά το μέγεθος και τη θέση της κάθε “γραμμής”, καθώς και τη σειρά με την οποία σχεδιάσαμε τις κινήσεις. Σε διαφορετική περίπτωση, δεν θα μπορούμε να ξεκλειδώσουμε τον λογαριασμό μας και κατ' επέκταση τον υπολογιστή.

Όταν ολοκληρώσουμε τη διαδικασία σχεδιασμού και επαλήθευσης των κινήσεων / “γραμμών”, πατάμε “Τέλος”.

Αυτή η μέθοδος κλειδώματος είναι από τις πιο ασφαλείς, διότι είναι δύσκολο κάποιος να εντοπίσει τον “κωδικό” που δημιουργήσαμε. Αν χρησιμοποιούμε συσκευή με οθόνη αφής, καλό είναι να τη σκουπίζουμε τακτικά, για να αφαιρούμε τα ίχνη από τις κινήσεις των δακτύλων μας.

Αλλαγή εμφάνισης της Γραμμής εντολών και του τερματικού στα Windows 11

Όσοι ασχολούμαστε με τη Γραμμή εντολών και το τερματικό των Windows 11, ενδεχομένως θέλουμε να βλέπουμε κάτι διαφορετικό από το βαρετό άσπρο-μαύρο. Ευτυχώς, η Microsoft προσφέρει τη δυνατότητα να αλλάξουμε την εμφάνιση αυτών των δύο εφαρμογών, ώστε να ταιριάζει στις δικές μας προτιμήσεις.

Αλλαγή εμφάνισης του τερματικού

Αρχικά, τρέχουμε το τερματικό, κάνουμε κλικ στο βελάκι στη γραμμή καρτελών, και επιλέγουμε το “Settings”.

Έπειτα, πατάμε το εικονίδιο με την παλέτα ζωγραφικής και διαλέγουμε έναν από τους διαθέσιμους συνδυασμούς χρωμάτων.

Αν το επιθυμούμε, μπορούμε να δημιουργήσουμε τον δικό μας συνδυασμό χρωμάτων πατώντας το κουμπί “Add new”.

Σε κάθε περίπτωση, όταν επιλέξουμε ή δημιουργήσουμε έναν χρωματικό συνδυασμό, κάνουμε κλικ στο “Save”.

Αλλαγή εμφάνισης της Γραμμής Εντολών

Αρχικά, ανοίγουμε τη Γραμμή εντολών, πατάμε το βελάκι στη γραμμή καρτελών, και πατάμε το “Settings”.

Στη συνέχεια, κάνουμε κλικ στο εικονίδιο της Γραμμής Εντολών και πατάμε το “Appearance”.

Έπειτα, ελέγχουμε μία προς μία τις δεκάδες διαθέσιμες ρυθμίσεις και αλλάζουμε ό,τι θέλουμε. Στην κορυφή του παραθύρου μπορούμε να βλέπουμε μία προεπισκόπηση του πώς θα μοιάζει η Γραμμή εντολών μετά την εφαρμογή των αλλαγών που έχουμε πραγματοποιήσει.

Όταν είμαστε ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα, κάνουμε κλικ στο “Save”.

Πώς μπορούμε να βγάλουμε screenshot της οθόνης σύνδεσης στα Windows 11

Για διάφορους λόγους, όπως η αντιμετώπιση κάποιους σφάλματος ή η παροχή οδηγιών, ίσως θέλουμε να βγάλουμε screenshot της οθόνης σύνδεσης των Windows 11. Σαφώς, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι τέτοιο χρησιμοποιώντας συμβατικές μεθόδους ή τις παραδοσιακές εφαρμογές. Ωστόσο, υπάρχει τρόπος να πάρουμε screenshot αυτής της οθόνης.

Αρχικά, με ανοιχτή την οθόνη σύνδεσης, πατάμε το πλήκτρο Print Screen.

Έπειτα, τρέχουμε ένα πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνων, όπως η Ζωγραφική των Windows, και πατάμε τον συνδυασμό πλήκτρων “Ctrl + V”, για να κάνουμε επικόλληση το screenshot στο κενό αρχείο.

Τέλος, αποθηκεύουμε την εικόνα στον υπολογιστή.

Αυτόματη απενεργοποίηση του Wi-Fi όταν υπάρχει ενσύρματη σύνδεση

Ο κάθε τύπος σύνδεσης έχει τα αρνητικά και τα θετικά του. Για παράδειγμα, η ενσύρματη σύνδεση, συνήθως, είναι πιο σταθερή από την ασύρματη και παρέχει καλύτερες ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων με μειωμένη καθυστέρηση.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τα υπέρ και τα κατά του κάθε τύπου σύνδεσης διαβάζοντας τον παρακάτω οδηγό.

Να Βάλω Ασύρματο Ίντερνετ ή Καλώδιο Ethernet? Υπέρ και Κατά

Από τη στιγμή που εμφανίστηκε το ασύρματο ίντερνετ, οι περισσότεροι χρήστες δείχνουν προτίμηση σε αυτό, κυρίως για τις φορητές συσκευές, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις και…

Σε περίπτωση που χρησιμοποιούμε εναλλάξ μία ενσύρματη με μία ή περισσότερες ασύρματες συνδέσεις, πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι τα Windows 11 ενδέχεται να μην απενεργοποιούν αυτόματα το Wi-Fi όταν συνδέουμε τον υπολογιστή σε μία σταθερή σύνδεση.

Ωστόσο, μπορούμε να ρυθμίσουμε το λειτουργικό σύστημα ώστε να πραγματοποιεί την παραπάνω εργασία. Αρχικά, ανοίγουμε τις ρυθμίσεις και διαλέγουμε το “Δίκτυο και Internet”.

Έπειτα, κάνουμε κλικ στις “Σύνθετες ρυθμίσεις δικτύου”.

Στη συνέχεια, πατάμε τον σύνδεσμο “Περισσότερες επιλογές προσαρμογέα δικτύου”.

Στο παράθυρο που θα ανοίξει, κάνουμε δεξί κλικ στο “Wi-Fi” και διαλέγουμε τις “Ιδιότητες”.

Θα ανοίξει ένα νέο παράθυρο στο οποίο πατάμε το κουμπί “Παράμετροι”.

Μετά, πηγαίνουμε στην καρτέλα “Για προχωρημένους” και ενεργοποιούμε τη ρύθμιση “Απενεργοποίηση μετά από ενσύρματη σύνδεση” ή “Disable Upon Wired Connect”.

Αν αυτή η επιλογή δεν είναι διαθέσιμη, τότε σημαίνει ότι ο προσαρμογέας ασύρματου δικτύου του υπολογιστή δεν υποστηρίζει αυτή τη λειτουργία.

Τέλος, κάνουμε κλικ στο “OK”, για να αποθηκεύσουμε τις αλλαγές.

Πώς καρφιτσώνω αρχεία στη Γραμμή Εργασιών των Windows 11

Τα Windows 11 επιτρέπουν μόνο το καρφίτσωμα εφαρμογών στη Γραμμή εργασιών. Όμως, με τη χρήση μιας συγκεκριμένης μεθόδου μπορούμε να καρφιτσώσουμε στη Γραμμή εργασιών αρχεία.

Αρχικά, ανοίγουμε την Εξερεύνηση αρχείων και πηγαίνουμε στον φάκελο που περιέχει το αρχείο το οποίο μας ενδιαφέρει. Έπειτα, κάνουμε κλικ στις τρεις τελείες, πηγαίνουμε στην “Προβολή”, πατάμε στην “Εμφάνιση”, και ενεργοποιούμε τις “Επεκτάσεις ονόματος αρχείων”.

Μετά, κάνουμε δεξί κλικ στο αρχείο που θέλουμε να καρφιτσώσουμε στη Γραμμή εργασιών, πατάμε τη μετονομασία, αλλάζουμε την επέκταση του σε “.exe”.

Με αυτόν τον τρόπο, τα Windows 11 θα αντιλαμβάνονται το αρχείο ως εκτελέσιμο EXE κάποιου προγράμματος.

Στο προειδοποιητικό μήνυμα που θα εμφανίσει το λειτουργικό σύστημα, πατάμε “Ναι”.

Στη συνέχεια, σύρουμε το αρχείο στη Γραμμή εργασιών για να το καρφιτσώσουμε.

Έπειτα, μετονομάζουμε ξανά το αρχείο και αντικαθιστούμε το “.exe” με την πραγματική επέκταση του αρχείου.

Μετά, κάνουμε δεξί κλικ στη συντόμευση του αρχείου στη Γραμμή εργασιών, κάνουμε δεξί κλικ στην καταχώρηση του αρχείου, και διαλέγουμε τις “Ιδιότητες”.

Στο παράθυρο που θα ανοίξει, πηγαίνουμε στην καρτέλα “Συντόμευση” και αντικαθιστούμε το “.exe” με την πραγματική συντόμευση του αρχείου.

Τέλος, πατάμε το κουμπί “Αλλαγή εικονιδίου” και επιλέγουμε ένα εικονίδιο το οποίο ταιριάζει στον τύπο του αρχείου, και κάνουμε διαδοχικά
κλικ στο “OK”.

Πώς ελέγχω αν η αντιγραφή στοιχείων ήταν επιτυχής στα Windows 11

Αρκετές φορές η αντιγραφή περιεχομένου με τη χρήση της συντόμευσης “Ctrl + C” αποτυγχάνει. Γενικότερα, κάτι τέτοιο δεν αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα, αλλά τις περισσότερες φορές χρησιμοποιούμε τη συντόμευση αυτή για να κερδίζουμε χρόνο, και η αποτυχία της αντιγραφής κάθε άλλο παρά χρόνο μας κερδίζει.

Ευτυχώς, υπάρχει τη δωρεάν εφαρμογή ClipboardNotifier, το οποίο μπορούμε να κατεβάσουμε από το GitHub, πατώντας “ClipboardNotifier_v1.0.zip”.

Για να τρέξουμε την εφαρμογή, αποσυμπιέζουμε το αρχείο ZIP και τρέχουμε το “ClipboardNotifier.exe”. Η εφαρμογή τρέχει στο παρασκήνιο και μπορούμε να βεβαιωθούμε ότι είναι ενεργή ελέγχοντας αν υπάρχει το εικονίδιο της στην Περιοχή ειδοποιήσεων.

Κάθε φορά που η αντιγραφή οποιοδήποτε στοιχείου είναι επιτυχής, η εφαρμογή εμφανίζει ένα μεγάλο ημιδιαφανές εικονίδιο στο κάτω μέρος της οθόνης.

Τέλος, αν θέλουμε να κλείσουμε το ClipboardNotifier, κάνουμε δεξί κλικ στο εικονίδιο του στην Περιοχή ειδοποιήσεων και διαλέγουμε το “Exit”.

QuickSteps#273 - Επαναφορά Συστήματος, Κλείδωμα Λογαριασμού, Αρχεία Στη Γραμμή Εργασιών Στα Windows 11

Σας άρεσαν τα QuickSteps της εβδομάδας;

Πώς σας φάνηκαν οι συμβουλές και τα κόλπα αυτής της εβδομάδας; Γνωρίζατε ή/και χρησιμοποιούσατε κάποιο από αυτά;

Έχετε να προτείνετε κάποιο δικό σας κόλπο, ή μία συμβουλή που θέλετε να μπει στη στήλη μας; Γράψτε τη στο Questions.pcsteps.gr και ίσως τη δημοσιεύσουμε σε μελλοντικό οδηγό.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

Αγορά Laptop €449-€3.955: Τα Καλύτερα Της Εβδομάδας 25/10-31/10
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#323 - Windows Παιχνίδια Σε Android Κινητό, Dark Mode Στο VLC, Απενεργοποίηση PC Με Σημειωματάριο
QuickSteps
GamingSteps#20240420 - Φορητό PlayStation 1, Επιστήμονας Βρήκε Τον Καλύτερο Οδηγό Του Mario Kart 8, Cities: Skylines II
GamingSteps