Home » Εβδομαδιαίες Στήλες » QuickSteps » Ελαφριά Windows 11, Όρια Χρήσης Δεδομένων, Διαγραφή Ιστορικού Περιήγησης
QuickSteps#258 - Ελαφριά Windows 11, Όρια Χρήσης Δεδομένων, Διαγραφή Ιστορικού Περιήγησης

Ελαφριά Windows 11, Όρια Χρήσης Δεδομένων, Διαγραφή Ιστορικού Περιήγησης

Αυτή την εβδομάδα, απενεργοποιούμε τα οπτικά εφέ για να κάνουμε πιο ελαφριά τα Windows, εφαρμόζουμε όρια χρήσης δεδομένων για κάθε σύνδεση, διαγράφουμε το ιστορικό περιήγησης της Εξερεύνησης αρχείων, τερματίζουμε εφαρμογές μέσω των Ρυθμίσεων, ελέγχουμε το ιστορικό του Windows Update, επαναφέρουμε το κουμπί παροχής ενέργειας στην οθόνη σύνδεσης, και αλλάζουμε το μήνυμα στην οθόνη κλειδώματος στα Windows 11.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Για να δείτε όλες τις δημοσιεύσεις της στήλης, μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στην κατηγορία QuickSteps…

…ή να επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο. Για να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τις νέες δημοσιεύσεις της στήλης μας, μπορείτε να προσθέσετε το link στους σελιδοδείκτες σας.

Πώς απενεργοποιώ τα οπτικά εφέ για πιο ελαφριά Windows 11

Αν ο υπολογιστής μας έχει μικρή ποσότητα RAM και θέλουμε να έχουμε ένα πιο ελαφρύ σύστημα, τότε μπορούμε να απενεργοποιήσουμε κάποια ή όλα τα οπτικά εφέ των Windows 11.

Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, πατάμε “Win + R”, στο παράθυρο της εκτέλεσης γράφουμε “systempropertiesadvanced”, και κάνουμε κλικ στο “OK”.

QuickSteps#258 - Ελαφριά Windows 11, Όρια Χρήσης Δεδομένων, Διαγραφή Ιστορικού Περιήγησης

Στο παράθυρο που θα ανοίξει, διαλέγουμε την καρτέλα “Για προχωρημένους” και πατάμε το κουμπί “Ρυθμίσεις” στο πλαίσιο “Επιδόσεις”.

Θα ανοίξει ένα νέο παράθυρο, στο οποίο επιλέγουμε τη “Ρύθμιση για βέλτιστη απόδοση”, ώστε να απενεργοποιήσουμε όλα τα οπτικά εφέ, και κάνουμε κλικ στο “OK”.

Εάν δεν μας αρέσει η εμφάνιση των Windows 11 με ανενεργά τα οπτικά εφέ, μπορούμε να επαναλάβουμε τη διαδικασία, να διαλέξουμε την “Προσαρμογή”, και να ενεργοποιήσουμε μόνο τα οπτικά εφέ που μας ενδιαφέρουν.

Πώς εφαρμόζω όρια χρήσης δεδομένων για κάθε σύνδεση στα Windows 11

Σε περίπτωση που χρησιμοποιούμε οποιασδήποτε μορφής σύνδεση με ογκοχρέωση ή περιορισμένα δεδομένα είναι βέβαιο ότι θέλουμε να έχουμε τον έλεγχο της κατανάλωσης που κάνουμε, ώστε να αποφύγουμε επιπλέον ή άσκοπες χρεώσεις.

Στα Windows 11 μπορούμε να θέσουμε όρια χρήσης δεδομένων για κάθε σύνδεση χωριστά. Αρχικά, ανοίγουμε τις ρυθμίσεις και μπαίνουμε στο “Δίκτυο και Internet”.

Έπειτα, κάνουμε κλικ στη “Χρήση δεδομένων”.

Στη συνέχεια, διαλέγουμε τη σύνδεση στην οποία θέλουμε να ρυθμίσουμε το όριο χρήσης δεδομένων και πατάμε το κουμπί “Εισαγωγή ορίου”.

Στο πλαίσιο που θα ανοίξει, διαλέγουμε το είδος του ορίου. Σύμφωνα με την επιλογή μας, στο κάτω μέρος του πλαισίου θα δούμε διαφορετικές επιλογές. Ο τύπος ορίου “Μηνιαία” επιτρέπει να ορίσουμε το πλήθος των δεδομένων και την ημέρα στην οποία θα μηδενίζει τον μετρητή χρήσης.

Από την άλλη, ο τύπος “Βάσει χρήσης” λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο, αλλά είναι χρήσιμος σε περιπτώσεις όπου τα διαθέσιμα δεδομένα έχουν ημερομηνία λήξης.

Όσον αφορά τον τύπο “Απεριόριστο” μπορούμε να τον χρησιμοποιούμε κυρίως για να παρακολουθούμε τη χρήση δεδομένων, καθώς επιτρέπει απλά να διαλέξουμε πότε μηδενίζει ο μετρητής χρήσης.

Σε κάθε περίπτωση, μόλις ολοκληρώσουμε τη ρύθμιση του ορίου χρήσης δεδομένων, πατάμε “Αποθήκευση”.

Πώς διαγράφω το ιστορικό περιήγησης της Εξερεύνησης των Windows 11

Από προεπιλογή, η Εξερεύνηση αρχείων καταγράφει όλα τα πρόσφατα αρχεία που ανοίγουμε και όλες τις αναζητήσεις που πραγματοποιούμε.

Ως χαρακτηριστικό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο, διότι μας βοηθά να ανοίγουμε άμεσα τα αρχεία που χρησιμοποιήσαμε πρόσφατα. Ωστόσο, ενδέχεται για διάφορους λόγους να θέλουμε να απενεργοποιήσουμε αυτή τη δυνατότητα ή να διαγράψουμε το ιστορικό.

Για να διαγράψουμε το ιστορικό της Εξερεύνησης αρχείων, ανοίγουμε ένα νέο παράθυρο, κάνουμε κλικ στις τρεις τελείες, και διαλέγουμε τις “Επιλογές”.

Στο παράθυρο που θα ανοίξει, πηγαίνουμε στην καρτέλα “Γενικά και στην περιοχή “Προστασία προσωπικών δεδομένων” κάνουμε κλικ στο κουμπί “Απαλοιφή” για να διαγράψουμε το ιστορικό της Εξερεύνησης αρχείων.

Αν θέλουμε η Εξερεύνηση αρχείων να σταματήσει να καταγράφει οτιδήποτε κάνουμε, αποεπιλέγουμε τα κουτάκια που περιέχει το πλαίσιο “Προστασία προσωπικών δεδομένων”.

Τέλος, κάνουμε κλικ στο “OK” για να οριστικοποιήσουμε τη διαγραφή του ιστορικού και οποιαδήποτε άλλη αλλαγή έχουμε πραγματοποιήσει και να κλείσουμε το παράθυρο.

Πώς τερματίζω εφαρμογές μέσω των ρυθμίσεων στα Windows 11

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος για το κλείσιμο εφαρμογών οι οποίες έχουν πάψει να ανταποκρίνονται είναι ο τερματισμός τους μέσω της Διαχείρισης Εργασιών.

Ωστόσο, στα Windows 11 μπορούμε να τερματίζουμε εφαρμογές και από τις ρυθμίσεις του λειτουργικού συστήματος. Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, ανοίγουμε τις ρυθμίσεις και μπαίνουμε στις “Εφαρμογές”.

Έπειτα, πατάμε τις “Εγκατεστημένες εφαρμογές”, για να δούμε μία λίστα με τις εφαρμογές που έχουμε εγκατεστημένες στον υπολογιστή.

Στη συνέχεια, κάνουμε κλικ στις τρεις τελείες δίπλα στην εφαρμογή την οποία θέλουμε να κλείσουμε και πατάμε τις “Επιλογές για προχωρημένους”.

Τέλος, εντοπίζουμε την ενότητα “Τερματισμός” και κάνουμε κλικ στο κουμπί “Τερματισμός”.

Πώς ελέγχω το ιστορικό του Windows Update στα Windows 11

Οι ενημερώσεις των Windows 11 αποτελούν μέρος της διαδικασίας συντήρησης και βελτίωσης του λειτουργικού συστήματος, καθώς και επιδιόρθωσης μικρών ή μεγάλων προβλημάτων. Επιπλέον, εξασφαλίζουν ότι το σύστημα είναι ασφαλές από ενδεχόμενες απειλές.

Ωστόσο, ορισμένες φορές, τυχαίνει κάποιες ενημερώσεις να δημιουργήσουν κάποιο πρόβλημα. Ευτυχώς, έχουμε τη δυνατότητα να ελέγχουμε το ιστορικό του Windows Update και να καταργούμε ενημερώσεις.

Για να δούμε το ιστορικό, ανοίγουμε τις ρυθμίσεις και μπαίνουμε στο “Windows Update”.

Έπειτα, κάνουμε κλικ στο “Ιστορικό ενημερώσεων”.

Εδώ βλέπουμε όλες τις ενημερώσεις που εγκατέστησε πρόσφατα το Windows Update. Επιπλέον, μπορούμε να μάθουμε περισσότερες λεπτομέρειες για την εκάστοτε ενημέρωση, πατώντας τον σύνδεσμο “Μάθετε περισσότερα” δίπλα στην καταχώρηση της.

Κατάργηση ενημερώσεων

Αν θέλουμε να καταργήσουμε μία ενημέρωση η οποία πιθανώς δημιούργησε κάποιο πρόβλημα, ανοίγουμε το “Ιστορικό ενημερώσεων” και κάνουμε κλικ στην “Κατάργηση εγκατάστασης ενημερώσεων”.

Μετά, εντοπίζουμε την ενημέρωση που μας ενδιαφέρει και πατάμε τον σύνδεσμο “Κατάργηση εγκατάστασης”.

Θα εμφανιστεί ένα πλαίσιο. Κάνουμε κλικ στην “Κατάργηση εγκατάστασης” για να επιβεβαιώσουμε την κατάργηση της ενημέρωσης.

Πώς επαναφέρω το κουμπί παροχής ενέργειας στην οθόνη σύνδεσης

Από προεπιλογή, τα Windows 11 έχουν το κουμπί παροχής ενέργειας στην κάτω δεξιά γωνία της οθόνης σύνδεσης.

Πατώντας αυτό το κουμπί, μπορούμε να απενεργοποιήσουμε, να επανεκκινήσουμε, ή να αναστείλουμε τη λειτουργία του υπολογιστή χωρίς να απαιτείται να συνδεθούμε στα Windows, κάτι που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι αρκετά χρήσιμο ή βολικό.

Ωστόσο, σε ορισμένους χρήστες για κάποιους ανεξήγητους λόγους, το κουμπί παροχής ενέργειας μπορεί να απουσιάζει από την οθόνη σύνδεσης των Windows 11. Ευτυχώς, υπάρχει ένας εύκολος τρόπος να επαναφέρουμε το κουμπί στη θέση.

Για να κάνουμε κάτι τέτοιο θα πρέπει να παρέμβουμε στο Μητρώο των Windows, το οποίο περιέχει σημαντικά δεδομένα για τη σωστή λειτουργία του υπολογιστή. Γι’ αυτό, καλό θα ήταν να πάρουμε ένα αντίγραφο ασφαλείας (backup) πριν προβούμε σε οποιαδήποτε αλλαγή.

Τι είναι το Windows Registry (Μητρώο των Windows)

Ακόμα και σχετικά αρχάριοι χρήστες, όλο και κάπου θα έχουν ακούσει για το μυστηριώδες και μάλλον χαώδες Windows registry. Θα το βρούμε σε πολλούς οδηγούς…

Για να ανοίξουμε το Μητρώο των Windows, πατάμε τα πλήκτρα “Win+R”, στο παράθυρο της εκτέλεσης γράφουμε “regedit”, και κάνουμε κλικ στο “ΟΚ”.

Στη συνέχεια, αντιγράφουμε την ακόλουθη διαδρομή, την κάνουμε επικόλληση στη γραμμή διευθύνσεων του Μητρώου των Windows, και πατάμε Enter.

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\System

Έπειτα, εντοπίζουμε το “shutdownwithoutlogon”, κάνουμε δεξί κλικ, και επιλέγουμε “Τροποποίηση”.

Στο παράθυρο που θα ανοίξει, στα “Δεδομένα τιμής” αντικαθιστούμε το “0” με “1”  και πατάμε “ΟΚ”.

Κάνουμε επανεκκίνηση τον υπολογιστή για να εφαρμόσουμε τις αλλαγές και το κουμπί παροχής ενέργειας θα έχει επανέλθει στην οθόνη σύνδεσης.

Πώς αλλάζω το μήνυμα στην οθόνη κλειδώματος των Windows 11

Σχεδόν σε κάθε έκδοση των Windows, όπως και στα Windows 11, έχουμε τη δυνατότητα να προσθέτουμε κάποιο μήνυμα στην οθόνη κλειδώματος.

Το συγκεκριμένο μήνυμα φαίνεται σχετικά ενοχλητικό, κυρίως γιατί πρέπει να πατάμε το “ΟΚ” ή Enter για να εξαφανιστεί από την οθόνη, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις είναι ιδιαίτερα χρήσιμο.

Για παράδειγμα, θα μπορούσαμε να ορίσουμε ως μήνυμα τον αριθμό του κινητού μας. Έτσι, αν χάσουμε το laptop, όποιος το βρει θα ξέρει πώς να επικοινωνήσει μαζί μας.

Εάν θέλουμε να αλλάξουμε το μήνυμα της οθόνης κλειδώματος ή να προσθέσουμε ένα σ' αυτή, θα πρέπει να παρέμβουμε στο Μητρώο των Windows, το οποίο περιέχει σημαντικά δεδομένα για τη σωστή λειτουργία του υπολογιστή. Γι’ αυτό, καλό θα ήταν να πάρουμε ένα αντίγραφο ασφαλείας (backup) πριν προβούμε σε οποιαδήποτε αλλαγή.

Τι είναι το Windows Registry (Μητρώο των Windows)

Ακόμα και σχετικά αρχάριοι χρήστες, όλο και κάπου θα έχουν ακούσει για το μυστηριώδες και μάλλον χαώδες Windows registry. Θα το βρούμε σε πολλούς οδηγούς…

Για να ανοίξουμε το Μητρώο των Windows, πατάμε τα πλήκτρα “Win+R”, στο παράθυρο της εκτέλεσης γράφουμε “regedit”, και κάνουμε κλικ στο “ΟΚ”.

Στη συνέχεια, αντιγράφουμε την ακόλουθη διαδρομή, την κάνουμε επικόλληση στη γραμμή διευθύνσεων του Μητρώου των Windows, και πατάμε Enter.

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\System

Έπειτα, εντοπίζουμε τις δύο τιμές συμβολοσειράς “legalnoticecaption” και “legalnoticetext”. Η πρώτη τιμή αφορά τον τίτλο του μηνύματος και η δεύτερη το ίδιο το μήνυμα.

Οπότε, κάνουμε δεξί κλικ στο “legalnoticetext” και επιλέγουμε “Τροποποίηση”.

Στο παράθυρο που θα ανοίξει, πληκτρολογούμε το μήνυμα που θέλουμε να βλέπουμε στην οθόνη κλειδώματος στα “Δεδομένα τιμής” και πατάμε στο “ΟΚ”.

Κάνουμε επανεκκίνηση τον υπολογιστή για να εφαρμόσουμε τις αλλαγές και στην οθόνη κλειδώματος θα μας περιμένει το μήνυμα που ορίσαμε.

Σε περίπτωση που θέλουμε να έχει κάποιον τίτλο το μήνυμα μας, αλλάζουμε και την τιμή του “legalnoticecaption”.

Εμείς, για παράδειγμα, ορίσαμε το κείμενο στο “legalnoticecaption” ως “PCSteps” και στο “legalnoticetext” ως “Η Τεχνολογία με Απλά Βήματα”. Έτσι, όταν ανοίγουμε τον υπολογιστή μας βλέπουμε το ακόλουθο μήνυμα.

QuickSteps#258 - Ελαφριά Windows 11, Όρια Χρήσης Δεδομένων, Διαγραφή Ιστορικού Περιήγησης

Το μήνυμα αυτό δεν φεύγει αυτόματα από την οθόνη μας. Για να το απομακρύνουμε, πρέπει να πατήσουμε Enter ή να κάνουμε κλικ στο “ΟΚ”.

Σας άρεσαν τα QuickSteps της εβδομάδας;

Πώς σας φάνηκαν οι συμβουλές και τα κόλπα αυτής της εβδομάδας; Γνωρίζατε ή/και χρησιμοποιούσατε κάποιο από αυτά;

Έχετε να προτείνετε κάποιο δικό σας κόλπο, ή μία συμβουλή που θέλετε να μπει στη στήλη μας; Γράψτε τη στο Questions.pcsteps.gr και ίσως τη δημοσιεύσουμε σε μελλοντικό οδηγό.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

Αγορά-TV-Box-Από-Ευρώπη-Κίνα-E2162-E26900-Οκτώβριος-2020
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#323 - Windows Παιχνίδια Σε Android Κινητό, Dark Mode Στο VLC, Απενεργοποίηση PC Με Σημειωματάριο
QuickSteps
GamingSteps#20240413 - Αναστάτωση Προκάλεσε Η Σειρά Fallout, The Rogue Prince of Persia, BAFTA Games Awards 2024
GamingSteps