Home » Εβδομαδιαίες Στήλες » QuickSteps » Εξελιγμένη Διαχείριση Εργασιών, Δεσμευμένος Χώρος Αποθήκευσης, Μητρική Windows 11
QuickSteps#254 - Εξελιγμένη Διαχείριση Εργασιών, Δεσμευμένος Χώρος Αποθήκευσης, Μητρική Windows 11

Εξελιγμένη Διαχείριση Εργασιών, Δεσμευμένος Χώρος Αποθήκευσης, Μητρική Windows 11

Αυτή την εβδομάδα, αναζητούμε κλειδιά στο Μητρώο των Windows, ανοίγουμε πολλαπλά παράθυρα εφαρμογών συστήματος, χρησιμοποιούμε ένα πρόγραμμα εξελιγμένης Διαχείρισης Εργασιών, απενεργοποιούμε τον δεσμευμένο χώρο αποθήκευσης, βλέπουμε ποια μητρική πλακέτα έχουμε, προσθέτουμε συντόμευση για την αντιγραφή διαδρομής, και επαναφέρουμε τα χαμένα εικονίδια συστήματος στα Windows 11.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Για να δείτε όλες τις δημοσιεύσεις της στήλης, μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στην κατηγορία QuickSteps…

…ή να επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο. Για να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τις νέες δημοσιεύσεις της στήλης μας, μπορείτε να προσθέσετε το link στους σελιδοδείκτες σας.

Πώς αναζητώ κλειδιά στο Μητρώο των Windows 11

Για να αναζητήσουμε οτιδήποτε στο Μητρώο των Windows, όπως κλειδιά, τιμές, ή δεδομένα, ανοίγουμε την εφαρμογή, πατάμε τον συνδυασμό των πλήκτρων “Ctrl+F”, πληκτρολογούμε το όνομα του στοιχείου που μας ενδιαφέρει, και κάνουμε κλικ στην “Εύρεση επόμενου”.

Ωστόσο, αν θέλουμε περισσότερες δυνατότητες και πληροφορίες από όσες παρέχει το Μητρώο των Windows, τότε μπορούμε χρησιμοποιήσουμε την εφαρμογή RegScanner.

Πρόκειται για ένα δωρεάν λογισμικό ανίχνευσης, το οποίο επιτρέπει να σαρώνουμε το Μητρώο των Windows για να βρούμε τις επιθυμητές τιμές που θέλουμε και να τις εμφανίσουμε σε μία λίστα.

Αρχικά, κατεβάζουμε το RegScanner από την επίσημη ιστοσελίδα του και το τρέχουμε. Έπειτα, για να κάνουμε αναζήτηση, γράφουμε το όνομα του στοιχείου που μας ενδιαφέρει στο “Find String” και πατάμε “Scan”.

Αν κάνουμε διπλό κλικ πάνω σε ένα από τα αποτελέσματα, η εφαρμογή θα εμφανίσει αμέσως το στοιχείο αυτό στο Μητρώο των Windows.

Τέλος, αν επιθυμούμε να βρούμε ένα στοιχείο χρησιμοποιώντας τη διεύθυνση του, την οποία μπορεί να έχουμε από κάποιον οδηγό όπως το QuickSteps, τότε μπορούμε να κάνουμε κλικ στο “File” και να πατήσουμε το “Open Clipboard Text In RegEdit”.

Πώς ανοίγω πολλαπλά παράθυρα εφαρμογών συστήματος στα Windows 11

Στα Windows 11, μπορούμε να τρέξουμε εφαρμογές και προγράμματα με τουλάχιστον δύο τρόπους, είτε κάνοντας διπλό κλικ σε μία συντόμευση τους, είτε χρησιμοποιώντας την Εκτέλεση.

Στη δεύτερη περίπτωση, πατάμε τον συνδυασμό πλήκτρων “Win+R”, στο παράθυρο της εκτέλεσης πληκτρολογούμε το όνομα του αρχείου “.exe” της εφαρμογής, και κάνουμε κλικ στο “OK”.

Αν και η δεύτερη μέθοδος απαιτεί να γνωρίζουμε το ακριβές όνομα του αρχείου “.exe”, μπορεί να φανεί χρήσιμη σε διάφορες περιπτώσεις όπου ενδεχομένως θέλουμε να έχουμε ανοιχτά δύο παράθυρα της ίδιας εφαρμογής, ταυτόχρονα.

Όπως για παράδειγμα, η χρήση δύο παραθύρων του Μητρώου των Windows για σύγκριση τιμών ή κλειδιών σε δύο διαφορετικές τοποθεσίες.

Για να ανοίξουμε ένα δεύτερο παράθυρο, οποιασδήποτε εφαρμογής συστήματος, τρέχουμε την Εκτέλεση των Windows, πληκτρολογούμε το όνομα του αρχείου “.exe”, προσθέτουμε το “-m” ή “/m”, και πατάμε “OK”.

Η διαδικασία αυτή λειτουργεί σε όλες τις εφαρμογές συστήματος των Windows 11 και στα περισσότερα ανεξάρτητα προγράμματα.

Πρόγραμμα εξελιγμένης Διαχείρισης Εργασιών στα Windows 11

Ένα από τα εργαλεία των Windows που χρησιμοποιούμε τακτικά είναι η Διαχείριση Εργασιών. Τις περισσότερες φορές, κάνουμε χρήση αυτού του εργαλείου για να κλείσουμε εφαρμογές που δεν ανταποκρίνονται, να δούμε ποια προγράμματα χρησιμοποιούν τους περισσότερους πόρους συστήματος, και άλλα.

Στα Windows 11, η Microsoft βελτίωσε αρκετά τη Διαχείριση Εργασιών. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα προγράμματα, όπως το portable Task Manager Deluxe, τα οποία μπορούν να παρέχουν περισσότερες πληροφορίες και δυνατότητες.

Αρχικά, κατεβάζουμε το Task Manager Deluxe από την επίσημη ιστοσελίδα του και τρέχουμε το αρχείο “TMX64.exe”.

Μόλις ανοίξει η εφαρμογή, στην καρτέλα “Processes” μπορούμε να δούμε όλες τις διεργασίες που τρέχουν, καθώς τον τύπο και το όνομα τους. Επίσης, μπορούμε να λάβουμε περισσότερες πληροφορίες για την οποιαδήποτε διεργασία, πατώντας το “Monitor”.

Για να τερματίσουμε μία διεργασία, την επιλέγουμε και κάνουμε κλικ στο κουμπί “Terminate”. Αν θέλουμε, μπορούμε επίσης να κάνουμε ελαχιστοποίηση όλα τα ανοιχτά παράθυρα με το “Minimize all windows”.

Τέλος, στην καρτέλα “Performance” μπορούμε να δούμε όχι μόνο το ποσοστό χρήσης του επεξεργαστή, αλλά και τη χρήση της μνήμης RAM με γραφική απεικόνιση.

Πώς απενεργοποιώ τον δεσμευμένο χώρο αποθήκευσης στα Windows 11

Τα Windows 11 δεσμεύουν στον σκληρό δίσκο έναν χώρο μερικών GB, τον οποίο χρησιμοποιούν για την αποθήκευση των αρχείων αναβάθμισης του λειτουργικού, προσωρινών αρχείων εφαρμογών, και άλλα.

Η Microsoft πρόσθεσε αυτή τη λειτουργία με σκοπό να διασφαλίσει ότι το λειτουργικό σύστημα θα έχει πάντα διαθέσιμο τον απαιτούμενο αποθηκευτικό χώρο για την εκτέλεση σημαντικών εργασιών.

Αν και δεν θα έπρεπε να απενεργοποιούμε αυτή τη δυνατότητα των Windows 11, σε κάποιες περιπτώσεις ίσως κρίνεται αναγκαίο. Όπως για παράδειγμα εάν έχουμε SSD μικρής χωρητικότητας.

Αρχικά, θα πρέπει να ελέγξουμε αν όντως τα Windows 11 έχουν ενεργοποιημένο τον δεσμευμένο χώρο αποθήκευσης. Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, πηγαίνουμε στις “Ρυθμίσεις”, μπαίνουμε στο “Σύστημα”, και επιλέγουμε το “Χώρος αποθήκευσης”.

Έπειτα, κάνουμε κλικ στην “Εμφάνιση περισσότερων κατηγοριών”.

Στη συνέχεια, πατάμε στο “Στοιχεία συστήματος και δεσμευμένα στοιχεία”.

QuickSteps#254 - Εξελιγμένη Διαχείριση Εργασιών, Δεσμευμένος Χώρος Αποθήκευσης, Μητρική Windows 11

Σε περίπτωση που ο δεσμευμένος χώρος αποθήκευσης είναι ενεργοποιημένος, θα δούμε τη σχετική καταχώρηση και ακριβώς από κάτω θα αναγράφεται ο χώρος που έχουν δεσμεύσει τα Windows.

Απενεργοποίηση δεσμευμένου χώρου αποθήκευσης

Για να απενεργοποιήσουμε τον δεσμευμένο χώρο αποθήκευσης, θα πρέπει να παρέμβουμε στο Μητρώο των Windows.

Το Μητρώο των Windows περιέχει σημαντικά δεδομένα για τη σωστή λειτουργία του υπολογιστή. Γι’ αυτό, καλό θα ήταν να πάρουμε ένα αντίγραφο ασφαλείας (backup) πριν προβούμε σε οποιαδήποτε αλλαγή.

Τι είναι το Windows Registry (Μητρώο των Windows)

Ακόμα και σχετικά αρχάριοι χρήστες, όλο και κάπου θα έχουν ακούσει για το μυστηριώδες και μάλλον χαώδες Windows registry. Θα το βρούμε σε πολλούς οδηγούς…

Για να ανοίξουμε το Μητρώο των Windows, πατάμε τα πλήκτρα “Win+R”, στο παράθυρο της εκτέλεσης γράφουμε “regedit”, και κάνουμε κλικ στο “ΟΚ”.

Αντιγράφουμε την ακόλουθη διαδρομή, την κάνουμε επικόλληση στη γραμμή διευθύνσεων του Μητρώου των Windows, και πατάμε ENTER.

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\ReserveManager

Στη συνέχεια, κάνουμε διπλό κλικ στο “ShippedWithReserves”. Στα “Δεδομένα τιμής” πληκτρολογούμε “0” και πατάμε το “ΟΚ”.

Τέλος, κάνουμε επανεκκίνηση τον υπολογιστή μας για να εφαρμόσουμε τις αλλαγές.

Σε περίπτωση που θέλουμε να ενεργοποιήσουμε ξανά τον δεσμευμένο χώρο αποθήκευσης, ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και αλλάζουμε τα “Δεδομένα τιμής” του “ShippedWithReserves” από “0” σε “1”.

Πώς βλέπω ποια μητρική πλακέτα έχω στα Windows 11

Εάν δεν θυμόμαστε το μοντέλο της μητρική του υπολογιστή και το χρειαζόμαστε για να αγοράσουμε νέες μνήμες RAM, ούτε γνωρίζουμε πού βρίσκονται τα έντυπα που τη συνοδεύουν, τότε μπορούμε να το εντοπίσουμε μέσα από το περιβάλλον των Windows 11.

Εντοπισμός μοντέλου μητρικής με τη Γραμμή Εντολών των Windows

Ευτυχώς, έχουμε στη διάθεση μας αρκετές επιλογές. Πρώτα από όλα, μπορούμε να δούμε το μοντέλο της μητρικής με τη βοήθεια της εντολής Windows Management Interface Command (WMIC).

Αρχικά, γράφουμε στην αναζήτηση των Windows “Γραμμή εντολών” και πατάμε “Άνοιγμα”.

Στο παράθυρο της Γραμμής εντολών γράφουμε την παρακάτω εντολή και πατάμε Enter.

wmic baseboard get product,manufacturer,version,serialnumber

Με αυτόν τον τρόπο βλέπουμε τον κατασκευαστή, το μοντέλο, την έκδοση, και τον σειριακό αριθμό της μητρικής μας.

Εντοπισμός μοντέλου μητρικής από τις πληροφορίες συστήματος

Επίσης, μπορούμε να μάθουμε το μοντέλο της μητρικής μέσω των πληροφοριών συστήματος. Για να ανοίξουμε το σχετικό παράθυρο, γράφουμε στην αναζήτηση “Πληροφορίες συστήματος” και πατάμε “Άνοιγμα”.

Μεταξύ των στοιχείων που βλέπουμε υπάρχουν και τα “Κατασκευαστής βασικής πλακέτας”, “Προϊόν βασικής πλακέτας”, και “Έκδοση βασικής πλακέτας”.

Αυτά τα δεδομένα δείχνουν τον κατασκευαστή, το μοντέλο, και την έκδοση της μητρικής του υπολογιστή μας.

Πώς προσθέτω συντόμευση για την αντιγραφή διαδρομής στα Windows 11

Η αντιγραφή της διαδρομής ενός φακέλου στα Windows 11 είναι αρκετά εύκολη. Απλώς κάνουμε δεξί κλικ στη γραμμή διευθύνσεων της Εξερεύνησης αρχείων και επιλέγουμε “Αντιγραφή διεύθυνσης”.

Ωστόσο, τα Windows 11 δεν προσφέρουν κάποιον αντίστοιχα άμεσο τρόπο αντιγραφής για τη διαδρομή στην οποία είναι αποθηκευμένο ένα αρχείο. Ευτυχώς, υπάρχει το δωρεάν εργαλείο Path Copy Copy, το οποίο προσθέτει σχετική επιλογή στο μενού στο δεξί κλικ.

Μεταξύ άλλων, το Path Copy Copy μας επιτρέπει να αντιγράφουμε τη διαδρομή ενός αρχείου, τη διαδρομή του φακέλου στον οποίο είναι αποθηκευμένο, και το όνομά του.

Mε εγκατεστημένο το εργαλείο, επιλέγουμε το αρχείο, πατάμε “Shift+F10”, πηγαίνουμε στο “Path Copy”, και επιλέγουμε την ενέργεια που θέλουμε.

Με το “Name” αντιγράφουμε στο πρόχειρο το όνομα του αρχείου, με το “Path” αντιγράφουμε ολόκληρη τη διαδρομή μαζί με το όνομα του αρχείου, και με το “Parent Folder Path” αντιγράφουμε τη διαδρομή του φακέλου στον οποίο βρίσκεται το αρχείο.

Τέλος, από το “Settings” ανοίγουμε τις ρυθμίσεις του Path Copy Copy, όπου και μπορούμε να επιλέξουμε τις συντομεύσεις αντιγραφής που θέλουμε να εμφανίζονται στο μενού στο δεξί κλικ.

Πώς επαναφέρω τα χαμένα εικονίδια συστήματος στα Windows 11

Υπό κανονικές συνθήκες, τα Windows 11 προβάλλουν στην περιοχή ειδοποιήσεων αρκετά εικονίδια συστήματος, όπως αυτά της μπαταρίας, του δικτύου, και του ήχου. Ωστόσο, κάποιες φορές για ανεξήγητο λόγο τα εικονίδια αυτά εξαφανίζονται.

Η διαδικασία επαναφοράς των εικονιδίων συστήματος στην περιοχή ειδοποιήσεων είναι αρκετά εύκολη. Αρχικά, κάνουμε δεξί κλικ στη Γραμμή εργασιών και διαλέγουμε τις “Ρυθμίσεις γραμμής εργασιών”.

Στη συνέχεια, αναζητούμε την ενότητα “Άλλα εικονίδια της γραμμής εργασιών” και κάνουμε κλικ στο βελάκι.

Έπειτα, ενεργοποιούμε τον διακόπτη δίπλα από όποιο εικονίδιο θέλουμε να εμφανίζεται στην περιοχή ειδοποιήσεων. Αντίστοιχα, απενεργοποιούμε τον σχετικό διακόπτη για όσα εικονίδια δεν επιθυμούμε να εμφανίζονται.

QuickSteps#254 - Εξελιγμένη Διαχείριση Εργασιών, Δεσμευμένος Χώρος Αποθήκευσης, Μητρική Windows 11

Σας άρεσαν τα QuickSteps της εβδομάδας;

Πώς σας φάνηκαν οι συμβουλές και τα κόλπα αυτής της εβδομάδας; Γνωρίζατε ή/και χρησιμοποιούσατε κάποιο από αυτά;

Έχετε να προτείνετε κάποιο δικό σας κόλπο, ή μία συμβουλή που θέλετε να μπει στη στήλη μας; Γράψτε τη στο Questions.pcsteps.gr και ίσως τη δημοσιεύσουμε σε μελλοντικό οδηγό.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED sale alert b10 x4 aa
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#320 - Δωρεάν VPN Edge, Πλήρη Αποσύνδεση Facebook, Κρυφό Μήνυμα Σε Εικόνα, Καρτούν Εικόνα Προφίλ
QuickSteps
GamingSteps#20240322 - Battle Royale Στο WoW, Ρεκόρ Χρηστών Για Το Stardew Valley, GDC Και IGF Awards 2024
GamingSteps