Home » Εβδομαδιαίες Στήλες » QuickSteps » Incognito στο Instagram, Αναφορά Κριτικών Google, Screenshot Χωρίς PrintScreen
QuickSteps#234 - Incognito στο Instagram, Αναφορά Κριτικών Google, Screenshot Χωρίς PrintScreen

Incognito στο Instagram, Αναφορά Κριτικών Google, Screenshot Χωρίς PrintScreen

Αυτή την εβδομάδα, κρύβουμε τη δραστηριότητα μας στο Instagram και αναφέρουμε κακόβουλες κριτικές στους Χάρτες και στην Αναζήτηση Google. Παίρνουμε screenshot χωρίς το κουμπί PrintScreen, απενεργοποιούμε τις επισημάνσεις αναζήτησης, και κρύβουμε αρχεία και φακέλους από τα αποτελέσματα αναζήτησης στα Windows 11. Δημιουργούμε κινούμενο φόντο στο PowerPoint και αλλάζουμε τη μορφή των γραμμάτων χρησιμοποιώντας συναρτήσεις στο Excel.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Για να δείτε όλες τις δημοσιεύσεις της στήλης, μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στην κατηγορία QuickSteps…

…ή να επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο. Για να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τις νέες δημοσιεύσεις της στήλης μας, μπορείτε να προσθέσετε το link στους σελιδοδείκτες σας.

Πώς κρύβω τη δραστηριότητά μου στο Instagram

Ίσως, για προσωπικούς λόγους, δεν θέλουμε να βλέπουν όσοι μας ακολουθούν στο Instagram πότε είμαστε ή όχι online. Ευτυχώς, η εφαρμογή διαθέτει σχετική ρύθμιση η οποία βοηθά να κρατάμε κρυφή τη δραστηριότητά μας.

Αρχικά, πατάμε την εικόνα προφίλ.

QuickSteps#234 - Incognito στο Instagram, Αναφορά Κριτικών Google, Screenshot Χωρίς PrintScreen

Έπειτα, πατάμε τις τρεις γραμμές και μπαίνουμε στις “Ρυθμίσεις”.

Στη συνέχεια, επιλέγουμε το “Απόρρητο” και πατάμε την “Κατάσταση δραστηριότητας”.

Τέλος, απενεργοποιούμε τον διακόπτη δίπλα στην “Εμφάνιση κατάστασης δραστηριότητας”.

Πώς παίρνω screenshot χωρίς το κουμπί PrintScreen

Οι λόγοι για τους οποίους ενδέχεται να μην έχουμε στη διάθεση μας το κουμπί PrintScreen είναι αρκετοί. Για παράδειγμα, μπορεί το πληκτρολόγιο να έχει πάθει ζημιά και να μην λειτουργεί το συγκεκριμένο πλήκτρο. Σε αυτό το QuickSteps θα δούμε τις εναλλακτικές μεθόδους λήψης screenshot.

Χρήση του πληκτρολογίου οθόνης

Αρχικά, πληκτρολογούμε στην αναζήτηση “Πληκτρολόγιο οθόνης” και πατάμε “Άνοιγμα”.

Μόλις το πληκτρολόγιο εμφανιστεί στην οθόνη, μπορούμε να πάρουμε screenshot πατώντας το κουμπί “PrtScn”.

Με εργαλείο αποκομμάτων

Για να ανοίξουμε το εργαλείο αποκομμάτων, γράφουμε στην αναζήτηση “Εργαλείο αποκομμάτων” και κάνουμε κλικ στο “Άνοιγμα”.

Έπειτα, μπορούμε να πατήσουμε το κουμπί “Δημιουργία” και να πάρουμε screenshot ολόκληρη την οθόνη ή μόνο ένα τμήμα της.

Επιπλέον, μπορούμε να ενεργοποιήσουμε άμεσα τη λήψη screenshot με το εργαλείο αποκομμάτων των Windows πατώντας των συνδυασμό πλήκτρων “Win+Shift+S”.

Αλλάζοντας τη λειτουργία ενός άλλου κουμπιού

Με τη βοήθεια του δωρεάν εργαλείου PowerToys της Microsoft, μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο λειτουργίας οποιοδήποτε πλήκτρου. Μόλις το κατεβάσουμε από την επίσημη σελίδα του στο GitHub, το εγκαθιστούμε, το τρέχουμε, και κάνουμε κλικ στο “Keyboard Manager”.

Στη συνέχεια, πατάμε το κουμπί “Remap a key”.

Στο παράθυρο που θα ανοίξει, πατάμε το “+”.

Έπειτα, στο “Physical Key” εντοπίζουμε και επιλέγουμε το κουμπί που επιθυμούμε να λειτουργεί ως το PrintScreen και στο “Mapped To” διαλέγουμε το “Print Screen”.

Μετά, κάνουμε κλικ στο “OK” και στο παράθυρο που θα εμφανιστεί πατάμε “Continue Anyway” για να επιβεβαιώσουμε τη ρύθμιση.

Χρήση εξειδικευμένης εφαρμογής

Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει και η λύση της χρήσης μιας εξειδικευμένης εφαρμογής, όπως αυτές που προτείνουμε στον ακόλουθο οδηγό. Οι περισσότερες από αυτές τις εφαρμογές επιτρέπουν να ορίζουμε ως συντόμευση για τη λήψη screenshot οποιονδήποτε συνδυασμό πλήκτρων επιθυμούμε.

Featured-Εργαλείο-Αποκομμάτων-Τα-Καλύτερα-Δωρεάν-Προγράμματα-Για-Λήψη-Screenshot-aα3
Εργαλείο Αποκομμάτων: Τα Καλύτερα Δωρεάν Προγράμματα Για Λήψη Screenshot

Μία καλή εφαρμογή για screenshot είναι πάντα χρήσιμη σε ένα Windows PC. Μας επιτρέπει να καταγράφουμε στιγμιότυπα οθόνης για όποια εικόνα και κείμενο μας ενδιαφέρει,…

Πώς απενεργοποιώ τις επισημάνσεις αναζήτησης στα Windows 11

Η Microsoft έχει προσθέσει στην αναζήτηση των Windows 11 τις επισημάνσεις αναζητήσεων, οι οποίες αφορούν στοιχεία που το λειτουργικό σύστημα και η μηχανή αναζήτησης Bing θεωρούν ότι μπορεί να μας ενδιαφέρουν.

Ορισμένοι βρίσκουν χρήσιμο το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό, όμως κάποιοι άλλοι το θεωρούν ενοχλητικό και περιττό. Αν ανήκουμε στη δεύτερη μερίδα χρηστών μπορούμε να απενεργοποιήσουμε τις επισημάνσεις στην αναζήτηση των Windows.

Αρχικά, ανοίγουμε τις “Ρυθμίσεις” του λειτουργικού συστήματος και μπαίνουμε στο “Απόρρητο και ασφάλεια”.

Έπειτα, πατάμε τα “Δικαιώματα αναζήτησης”.

Στη συνέχεια, πηγαίνουμε στην ενότητα “Περισσότερες ρυθμίσεις” και απενεργοποιούμε τον διακόπτη κάτω από την “Εμφάνιση επισημάνσεων αναζήτησης”.

Πώς αναφέρω κακόβουλες κριτικές στους Χάρτες και στην Αναζήτηση Google

Οι κριτικές στους Χάρτες και στην Αναζήτηση Google έχουν ως στόχο να βοηθούν τους χρήστες στην αναζήτηση καταστημάτων, τόπων εστίασης, σημείων ενδιαφέροντος, και τα λοιπά. Γι' αυτό, η Google προσπαθεί να διατηρεί αυτό το κομμάτι των υπηρεσιών της όσο πιο “καθαρό” γίνεται.

Σε αυτήν την προσπάθεια μπορούμε να συμμετέχουμε και εμείς ως χρήστες, αναφέροντας κριτικές οι οποίες είναι κακόβουλες, ψευδείς, και ενδεχομένως έχουν ως στόχο να βλάψουν μία επιχείρηση.

Αρχικά, πραγματοποιούμε αναζήτηση με το όνομα της επιχείρησης, του σημείου ενδιαφέροντος, και τα λοιπά.

Έπειτα, κάνουμε κλικ στις αξιολογήσεις. Στην περίπτωση της Αναζήτησης Google ο σύνδεσμος είναι κάτω από το πλαίσιο πληροφοριών στα δεξιά.

Αντίστοιχα, στους Χάρτες Google θα βρούμε αυτόν τον σύνδεσμο κάτω από το όνομα της τοποθεσίας.

Θα ανοίξει ένα πλαίσιο στο οποίο μπορούμε να δούμε όλες τις κριτικές που έχουν αφήσει οι χρήστες, αλλά και εμείς.

Για να αναφέρουμε μία κριτική, πατάμε τις τρεις τελείες πάνω δεξιά και κάνουμε κλικ στην “Αναφορά αξιολόγησης”.

Στη συνέχεια, διαλέγουμε τον λόγο για τον οποίο αναφέρουμε την κριτική.

Τέλος, ακολουθούμε τις οδηγίες της Google, τα βήματα διαφέρουν ανάλογα με τον λόγο της αναφοράς, και πατάμε “Υποβολή”, ώστε να ολοκληρώσουμε την αναφορά της κριτικής.

Πώς κρύβω αρχεία και φακέλους στην αναζήτηση των Windows 11

Τα Windows 11 δημιουργούν αυτόματα ένα ευρετήριο το οποίο χρησιμοποιούν όταν εμείς πραγματοποιούμε μία αναζήτηση. Αυτό το ευρετήριο περιέχει όλα τα αρχεία και τους φακέλους που είναι αποθηκευμένα σε κάθε δίσκο τον οποίο έχουμε στον υπολογιστή.

Εάν επιθυμούμε κάποια αρχεία ή φάκελοι να μην εμφανίζονται στα αποτελέσματα της αναζήτησης, τότε θα πρέπει να εμποδίσουμε το λειτουργικό σύστημα να τα καταγράφει στο ευρετήριο.

Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, ανοίγουμε τις ρυθμίσεις των Windows και μπαίνουμε στο “Απόρρητο και ασφάλεια”.

Έπειτα, πατάμε την “Αναζήτηση στα Windows”.

Στη συνέχεια, πηγαίνουμε στην ενότητα “Εξαίρεση φακέλων από την ενισχυμένη αναζήτηση” και κάνουμε κλικ στην “Προσθήκη φακέλου που έχει εξαιρεθεί”.

Στο παράθυρο που θα ανοίξει, εντοπίζουμε και επιλέγουμε έναν φάκελο που δεν θέλουμε να εμφανίζεται στα αποτελέσματα της αναζήτησης, και μετά πατάμε το κουμπί “Επιλογή φακέλου”.

Για να μην εμφανίζονται στα αποτελέσματα της αναζήτησης συγκεκριμένα αρχεία, θα πρέπει να επιλέξουμε τον φάκελο που τα περιέχει ή να δημιουργήσουμε έναν φάκελο στον οποίο θα τα αποθηκεύουμε.

Όλοι οι φάκελοι που έχουμε εξαιρέσει από την αναζήτηση των Windows εμφανίζονται σε μία λίστα κάτω από το κουμπί “Προσθήκη φακέλου που έχει εξαιρεθεί”.

Ένα θέλουμε να αφαιρέσουμε έναν φάκελο από τη λίστα των εξαιρέσεων, κάνουμε κλικ στις τρεις τελείες και πατάμε “Κατάργηση”.

Πώς δημιουργώ κινούμενο φόντο στο PowerPoint

Το PowerPoint είναι μία ισχυρή εφαρμογή δημιουργίας, προβολής, και επεξεργασίας παρουσιάσεων. Μεταξύ άλλων, η εφαρμογή επιτρέπει να προσθέτουμε στις διαφάνειες κινούμενο φόντο.

Αρχικά, επιλέγουμε τη διαφάνεια στην οποία θέλουμε να προσθέσουμε κινούμενο φόντο και από την καρτέλα “Εισαγωγή” πατάμε “Βίντεο → Αυτή η συσκευή” από το μενού “Πολυμέσα”.

Μόλις εντοπίσουμε το βίντεο που θα χρησιμοποιήσουμε ως φόντο και το εισάγουμε στη διαφάνεια, πηγαίνουμε στην καρτέλα “Μορφή βίντεο” και από το μενού “Τακτοποίηση” κάνουμε κλικ στη “Μεταφορά στο φόντο”.

Έπειτα, διαλέγουμε την καρτέλα “Αναπαραγωγή”, κάνουμε κλικ στις “Επιλογές βίντεο”, και στην “Έναρξη” διαλέγουμε το “Αυτόματα”.

Για να μην σταματάει ποτέ η αναπαραγωγή του βίντεο, από το ίδιο μενού, επιλέγουμε το κουτάκι “Επανάληψη μέχρι τη διακοπή”.

Τέλος, επιστρέφουμε στην καρτέλα “Μορφή βίντεο” και επεξεργαζόμαστε το βίντεο ώστε να είναι καλύτερα ορατό το περιεχόμενο πάνω από το κινούμενο φόντο που δημιουργήσαμε.

Πώς αλλάζω τη μορφή των γραμμάτων με χρήση συναρτήσεων στο Excel

Με τη χρήση τριών συναρτήσεων του Excel μπορούμε να αλλάζουμε αυτόματα τη μορφή των γραμμάτων σε ένα ή περισσότερα κελιά, άσχετα με το πώς έχουμε γράψει το κείμενο που περιέχουν.

Αυτόματη μετατροπή σε κεφαλαία με τη συνάρτηση UPPER

Με τη χρήση της συνάρτησης UPPER μπορούμε να μετατρέπουμε αυτόματα τα γράμματα οποιουδήποτε κειμένου σε κεφαλαία.

Η συνάρτηση έχει την ακόλουθη μορφή και στη θέση του “ΚΕΙΜΕΝΟ” μπορούμε να βάλουμε είτε κάποιο κελί, είτε συγκεκριμένο κείμενο μέσα σε εισαγωγικά.

=UPPER(ΚΕΙΜΕΝΟ)

Αυτόματη μετατροπή σε πεζά με τη συνάρτηση LOWER

Παρόμοια με την UPPER λειτουργεί και η συνάρτηση LOWER, με τη διαφορά ότι αυτή μετατρέπει όλα τα γράμματα του κειμένου σε πεζά. Αυτή η συνάρτηση έχει την παρακάτω μορφή.

=LOWER(ΚΕΙΜΕΝΟ)

Μετατροπή του πρώτου γράμματος κάθε λέξης σε κεφαλαίο με την PROPER

Αντίστοιχα, χρησιμοποιώντας τη συνάρτηση PROPER μπορούμε να μετατρέψουμε το πρώτο γράμμα κάθε λέξης μιας φράσης σε κεφαλαίο και τα υπόλοιπα γράμματα σε πεζά.

Η PROPER έχει την παρακάτω μορφή και στη θέση του “ΚΕΙΜΕΝΟ” μπορούμε να γράψουμε μία συγκεκριμένη φράση μέσα σε εισαγωγικά ή ένα κελί στο οποίο θα πληκτρολογούμε το κείμενο που θέλουμε να μετατρέψουμε.

=PROPER(ΚΕΙΜΕΝΟ)

QuickSteps#234 - Incognito στο Instagram, Αναφορά Κριτικών Google, Screenshot Χωρίς PrintScreen

Σας άρεσαν τα QuickSteps της εβδομάδας;

Πώς σας φάνηκαν οι συμβουλές και τα κόλπα αυτής της εβδομάδας; Γνωρίζατε ή/και χρησιμοποιούσατε κάποιο από αυτά;

Έχετε να προτείνετε κάποιο δικό σας κόλπο, ή μία συμβουλή που θέλετε να μπει στη στήλη μας; Γράψτε τη στο Questions.pcsteps.gr και ίσως τη δημοσιεύσουμε σε μελλοντικό οδηγό.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED sale alert b10 x4 aa
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#320 - Δωρεάν VPN Edge, Πλήρη Αποσύνδεση Facebook, Κρυφό Μήνυμα Σε Εικόνα, Καρτούν Εικόνα Προφίλ
QuickSteps
GamingSteps#20240322 - Battle Royale Στο WoW, Ρεκόρ Χρηστών Για Το Stardew Valley, GDC Και IGF Awards 2024
GamingSteps