Home » Εβδομαδιαίες Στήλες » QuickSteps » Παράκαμψη TPM Στην Εγκατάσταση, Ιστορικό Πληρωμών Play Store, Πλευρικό Πλαίσιο Chrome
QuickSteps#215 - Παράκαμψη TPM Στην Εγκατάσταση, Ιστορικό Πληρωμών Play Store, Πλευρικό Πλαίσιο Chrome

Παράκαμψη TPM Στην Εγκατάσταση, Ιστορικό Πληρωμών Play Store, Πλευρικό Πλαίσιο Chrome

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Αυτή την εβδομάδα, ενεργοποιούμε τις καρτέλες στην Εξερεύνηση αρχείων και παρακάμπτουμε το TPM και το Secure Boot κατά την εγκατάσταση των Windows 11. Βλέπουμε το ιστορικό πληρωμών στο Google Play Store και αλλάζουμε το ονοματεπώνυμο στον λογαριασμό Google. Εντοπίζουμε και διαγράφουμε παλιά email στο Gmail. Ενεργοποιούμε το πλευρικό πλαίσιο του Chrome και προσθέτουμε συνδέσμους σε οποιοδήποτε στοιχείο στις Παρουσιάσεις Google.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Για να δείτε όλες τις δημοσιεύσεις της στήλης, μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στην κατηγορία QuickSteps…

…ή να επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο. Για να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τις νέες δημοσιεύσεις της στήλης μας, μπορείτε να προσθέσετε το link στους σελιδοδείκτες σας.

Πώς παρακάμπτω τα TPM και Secure Boot κατά την εγκατάσταση των Windows 11

Ίσως το μεγαλύτερο εμπόδιο που αντιμετωπίζουμε κατά την εγκατάσταση των Windows 11, ή την αναβάθμιση των Windows 10 στη νεότερη έκδοση του λειτουργικού της Microsoft, είναι η απαίτηση ύπαρξης του TPM και του Secure Boot.

Παλαιότερα είχαμε δει πώς μπορούμε να παρακάμπτουμε αυτούς τους περιορισμούς πραγματοποιώντας κάποιες αλλαγές στο Μητρώο των Windows. Σε αυτό το QuickSteps, θα δούμε πώς παρακάμπτουμε τις παραπάνω απαιτήσεις, κατά την εγκατάσταση των Windows 11.

Το γνωστό εργαλείο δημιουργίας μέσων εγκατάστασης, Rufus, από την έκδοση 3.18 και έπειτα, επιτρέπει να φτιάξουμε μία εγκατάσταση των Windows 11 η οποία δεν απαιτεί TPM και Secure Boot.

Αρχικά, πρέπει να κατεβάσουμε το νεότερο επίσημο ISO των Windows 11 από τον ιστότοπο της Microsoft. Γι' αυτό, μπαίνουμε σε αυτήν την ιστοσελίδα, εντοπίζουμε την ενότητα “Λήψη ειδώλου των Windows 11 (ISO)”, επιλέγουμε το “Windows 11 (multi-edition ISO)”, και πατάμε “Λήψη”.

QuickSteps#215 - Παράκαμψη TPM Στην Εγκατάσταση, Ιστορικό Πληρωμών Play Store, Πλευρικό Πλαίσιο Chrome

Θα δούμε την ενότητα “Επιλογή γλώσσας προϊόντος”, επιλέγουμε τα “Ελληνικά” και κάνουμε κλικ στο κουμπί “Επιβεβαίωση”.

Για να κατεβάσουμε το “ISO”, πατάμε το κουμπί “64-bit Download”.

Εφόσον έχουμε κατεβάσει το ISO των Windows 11, επισκεπτόμαστε τη σελίδα του Rufus στο GitHub και κατεβάζουμε την τελευταία έκδοση πατώντας το “rufus-3.18.exe”.

Στη συνέχεια, τοποθετούμε στον υπολογιστή ένα USB στικάκι, τρέχουμε το Rufus, στο “Device” επιλέγουμε το στικάκι, και στο “Boot selection” διαλέγουμε το “Disk ISO image (Please select)”.

Έπειτα, κάνουμε κλικ στο “SELECT”, εντοπίζουμε και επιλέγουμε το ISO που κατεβάσαμε, και στο “Image option” διαλέγουμε το “Extended Windows 11 Installation (no TPM / no Secure Boot)”.

Τέλος, αφήνουμε τις υπόλοιπες ρυθμίσεις ως έχουν, στο “Volume label” γράφουμε “No TPM – Secure Boot Win 11 Install”, και πατάμε το κουμπί “START”.

Μόλις το Rufus ολοκληρώσει τη διαδικασία δημιουργίας του μέσου εγκατάστασης, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το συγκεκριμένο στικάκι και να εγκαταστήσουμε τα Windows 11 σε οποιονδήποτε υπολογιστή θέλουμε, ακόμη και αν δεν διαθέτει TPM ή έχει ανενεργό το Secure Boot.

Πώς ενεργοποιώ τις καρτέλες στην Εξερεύνηση αρχείων των Windows 11

Η Microsoft έχει προσθέσει καρτέλες στην Εξερεύνηση αρχείων των Windows 11. Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό το οποίο βοηθά ιδιαιτέρως στην διαχείριση αρχείων και βελτιώνει την παραγωγικότητα.

Ωστόσο, η εταιρεία παρέχει το χαρακτηριστικό μόνο στις Insider εκδόσεις, ενώ παραμένει άγνωστο πότε θα το διαθέσει στις τελικές εκδόσεις που χρησιμοποιούμε οι περισσότεροι χρήστες.

Ευτυχώς, αν θέλουμε, μπορούμε να αποκτήσουμε τις καρτέλες της Εξερεύνησης αρχείων χωρίς να συμμετέχουμε στο πρόγραμμα Insider και δίχως να εγκαταστήσουμε στον υπολογιστή κάποια ενδεχομένως ασταθή έκδοση των Windows 11.

Αρχικά, μπαίνουμε σε αυτήν την ιστοσελίδα, κατεβάζουμε το ViveTool, πατώντας το “ViVeTool-v0.2.1.zip”, και το αποσυμπιέζουμε στην Επιφάνεια Εργασίας.

Έπειτα, στην αναζήτηση των Windows γράφουμε “PowerShell” και πατάμε το “Εκτέλεση με δικαιώματα διαχειριστή”.

Στο πλαίσιο ελέγχου λογαριασμού χρήστη, κάνουμε κλικ στο “Ναι”.

Στη συνέχεια, στο παράθυρο του PowerShell γράφουμε την παρακάτω εντολή και πατάμε Enter.

cd $Env:userprofile/Desktop/ViVeTool-v0.2.1

Μετά, αντιγράφουμε την ακόλουθη εντολή, την κάνουμε επικόλληση στο PowerShell, και πατάμε Enter.

vivetool addconfig 34370472 2

Αν η εντολή επιστρέψει κάποιο σφάλμα, προσθέτουμε στην αρχή μία τελεία και μία πλάγια γραμμή “.\”.

.\vivetool addconfig 34370472 2

Τέλος, κάνουμε επανεκκίνηση τον υπολογιστή, για να εφαρμόσουμε τις αλλαγές.

Στην περίπτωση που θελήσουμε να αφαιρέσουμε τις καρτέλες από την Εξερεύνηση αρχείων των Windows 11, ακολουθούμε την ίδια διαδικασία, με τη διαφορά ότι εκτελούμε την εντολή “vivetool delconfig 34370472 2”.

Πώς βλέπω το ιστορικό πληρωμών στο Google Play Store

Η αγορά εφαρμογών, βιβλίων, και ταινιών, μέσω του Play Store είναι μία πολύ εύκολη διαδικασία. Επιπλέον, για την αγορά επί πληρωμή χαρακτηριστικών στις εφαρμογές, η Google μας μεταφέρει στο κατάστημα της και ζητά να επιβεβαιώσουμε τη συναλλαγή.

Η εταιρεία διατηρεί στον Google λογαριασμό μας ένα ιστορικό συναλλαγών, το οποίο μπορεί να φανεί χρήσιμο σε διάφορες περιπτώσεις. Για παράδειγμα, υπάρχει περίπτωση να πληρώσουμε κάποιο χαρακτηριστικό και αυτό να μην ξεκλειδώσει.

Σε μία τέτοια περίπτωση, ο προγραμματιστής θα ζητήσει τα στοιχεία του λογαριασμού μας και της συναλλαγής, ώστε να επιβεβαιώσει την αγορά και να φροντίσει για το ξεκλείδωμα του χαρακτηριστικού.

Μέσω του browser

Για να δούμε το ιστορικό συναλλαγών μέσω του browser, επισκεπτόμαστε τη σελίδα του Google Play και κάνουμε κλικ στο “Λογαριασμός”.

Στη συνέχεια, επιλέγουμε την καρτέλα “Ιστορικό παραγγελιών”, για να δούμε πόσα χρήματα έχουμε ξοδέψει και σε τι είδους περιεχόμενο.

Εάν θέλουμε να δούμε αποκλειστικά πόσα χρήματα ξοδέψαμε σε μία μόνο κατηγορία περιεχομένου, πατάμε στις “ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ” και επιλέγουμε αυτή που μας ενδιαφέρει.

Από το κινητό

Εάν θέλουμε να ελέγξουμε το ιστορικό συναλλαγών μας εν κινήσει, ή δεν έχουμε πρόσβαση σε κάποιον υπολογιστή, τότε ανοίγουμε την εφαρμογή “Play Store”, πατάμε την εικόνα προφίλ, και μπαίνουμε στις “Πληρωμές και συνδρομές”.

Έπειτα, πατάμε στο “Προϋπολογισμός και ιστορικό”.

Πώς αλλάζω το ονοματεπώνυμο στον λογαριασμό Google

Αν για οποιονδήποτε λόγο θέλουμε να αλλάξουμε το ονοματεπώνυμο που έχουμε καταχωρήσει στον Google λογαριασμό μας, μπορούμε να το κάνουμε εύκολα και γρήγορα, τόσο μέσω του browser, όσο και από το κινητό.

Αλλαγή στοιχείων μέσω του browser

Αρχικά, μπαίνουμε στη σελίδα διαχείρισης λογαριασμού Google και πατάμε στις “Προσωπικές πληροφορίες”.

Έπειτα, κάνουμε κλικ στο βέλος δίπλα στο “ΟΝΟΜΑ”.

Μετά, πληκτρολογούμε το νέο “Όνομα” και το καινούργιο “Επώνυμο” που θέλουμε να ορίσουμε και πατάμε “Αποθήκευση”.

Αλλαγή στοιχείων από το κινητό

Για να αλλάξουμε το ονοματεπώνυμο στον λογαριασμό Google από το κινητό, μπαίνουμε στις ρυθμίσεις του κινητού και εντοπίσουμε το “Google”.

Στη συνέχεια, πατάμε στο κουμπί “Διαχείριση Λογαριασμού Google”.

Έπειτα, πηγαίνουμε στην καρτέλα “Προσωπικές πληροφορίες” και πατάμε στο βέλος δίπλα στο “ΟΝΟΜΑ”.

Τέλος, γράφουμε το “Όνομα” και το “Επώνυμο” που επιθυμούμε να χρησιμοποιήσουμε και πατάμε “Αποθήκευση”.

Πώς εντοπίζω και διαγράφω παλιά email στο Gmail

Η εκκαθάριση των email είναι μία βαρετή διαδικασία. Ωστόσο, αν την παραμελούμε θα καταλήξουμε με έναν φάκελο εισερχόμενων γεμάτο από παλιά και ενδεχομένως άχρηστα μηνύματα.

Ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση, το Gmail παρέχει τα απαραίτητα μέσα για τον εντοπισμό και τη μαζική διαγραφή παλιών email. Αρχικά, πληκτρολογούμε στην αναζήτηση “older_than:ΧΡΟΝΙΚΟ_ΔΙΑΣΤΗΜΑ” και πατάμε Enter.

Το χρονικό διάστημα μπορεί να είναι Χ ημέρες, μήνες, ή χρόνια. Για τις ημέρες γράφουμε Xd, για τους μήνες Xm, και για τα έτη Xy, όπου X ο αριθμός των ημερών, μηνών, ή ετών.

Μόλις πατήσουμε το Enter, το Gmail θα ελέγξει όλους τους φακέλους μηνυμάτων και θα εμφανίσει μόνο όσα μηνύματα είναι παλαιότερα από το χρονικό διάστημα που χρησιμοποιήσαμε στην αναζήτηση.

Στο παράδειγμα μας, πραγματοποιήσαμε αναζήτηση στις 22 Μαρτίου και ζητήσαμε από το Gmail να εμφανίσει όσα email είναι παλαιότερα από 1 μήνα.

Μπορούμε να περιορίσουμε την αναζήτηση σε έναν μόνο φάκελο μηνυμάτων, χρησιμοποιώντας τον όρο “label:ΦΑΚΕΛΟΣ older_than:ΧΡΟΝΙΚΟ_ΔΙΑΣΤΗΜΑ”.

Για παράδειγμα, εμείς ζητήσαμε από το Gmail να μας δείξει όσα email βρίσκονται στον φάκελο των εισερχόμενων και είναι παλαιότερα του ενός μήνα.

Τέλος, για να διαγράψουμε μαζικά τα παλιά μηνύματα, επιλέγουμε το κουτάκι στην πάνω αριστερή γωνία των αποτελεσμάτων και πατάμε τον κάδο ανακύκλωσης.

Τι είναι και πώς ενεργοποιώ το πλευρικό πλαίσιο του Chrome

Ο Chrome παρέχει διάφορα εργαλεία τα οποία βελτιώνουν την εμπειρία πλοήγησης στο διαδίκτυο και αυξάνουν την παραγωγικότητα. Ένα από αυτά τα εργαλεία είναι το πλευρικό πλαίσιο.

Το χαρακτηριστικό αυτό δεν είναι διαθέσιμο στην τελική έκδοση του browser. Για να το χρησιμοποιήσουμε, θα πρέπει να ενεργοποιήσουμε ένα από τα flag του προγράμματος περιήγησης.

Για όσους δεν γνωρίζουν, τα flags είναι μία σειρά από πειραματικές ρυθμίσεις και λειτουργίες που έχει ενσωματώσει η εταιρεία στον browser της, αλλά ακόμη δεν είναι έτοιμες για να τις διαθέσει σε όλους τους χρήστες.

Featured Chrome Flags Οι Καλύτερες Νέες Κρυφές Δυνατότητες Του Chrome
Chrome Flags: Οι Καλύτερες Κρυφές Λειτουργίες Του Chrome

Είναι γεγονός ότι ο Chrome είναι γρήγορος και αξιόπιστος browser. Ορισμένοι από εμάς, όμως, ίσως θέλουμε να του προσθέσουμε και άλλες χρήσιμες δυνατότητες. Στον οδηγό…

Για να ενεργοποιήσουμε την κρυφή ρύθμιση που μας ενδιαφέρει, πληκτρολογούμε στη γραμμή διευθύνσεων “chrome://flags” και πατάμε Enter.

Έπειτα, γράφουμε στην αναζήτηση “#side-panel” και αλλάζουμε τις ρυθμίσεις “Side panel” και “Side panel drag and drop” από “Default” σε “Enabled”.

Στη συνέχεια, κάνουμε κλικ στο “Relaunch” ώστε να γίνει επανεκκίνηση του προγράμματος και να εφαρμοστούν οι αλλαγές.

Μετά την επανεκκίνηση του Chrome, δεξιά από τη γραμμή διευθύνσεων, θα δούμε ένα τετράγωνο εικονίδιο χωρισμένο στα δύο. Πατώντας αυτό το εικονίδιο, μπορούμε να εμφανίσουμε το πλαϊνό πλαίσιο.

Μέσω αυτού του πλαισίου, μπορούμε να ελέγχουμε άμεσα τους σελιδοδείκτες και τη λίστα ανάγνωσης του Chrome.

Για παράδειγμα, μπορούμε να πατήσουμε οποιονδήποτε σελιδοδείκτη για να ανοίξουμε τη σχετική ιστοσελίδα ή να κάνουμε δεξί κλικ και να τον διαγράψουμε.

Πώς προσθέτω σύνδεσμο σε οποιοδήποτε στοιχείο στις Παρουσιάσεις Google

Οι Παρουσιάσεις Google είναι ένα από τα πιο δημοφιλή online εργαλεία δημιουργίας παρουσιάσεων και προσφέρει πληθώρα δυνατοτήτων, όπως η προσθήκη συνδέσμων σε οποιοδήποτε στοιχείο περιέχουν οι διαφάνειες του αρχείου.

Προσθήκη συνδέσμου σε κείμενο

Αρχικά, επιλέγουμε τις λέξεις στις οποίες θέλουμε να προσθέσουμε τον σύνδεσμο.

Έπειτα, κάνουμε κλικ στο σχετικό εικονίδιο, στο πλαίσιο που θα ανοίξει πληκτρολογούμε τον σύνδεσμο, και πατάμε “Εφαρμογή”.

Τα κείμενα που περιέχουν συνδέσμους έχουν διαφορετικό χρώμα και είναι υπογραμμισμένα.

Προσθήκη συνδέσμου σε πλαίσιο κειμένου

Για να προσθέσουμε σύνδεσμο σε ένα πλαίσιο κειμένου, επιλέγουμε το πλαίσιο και κάνουμε κλικ στο ανάλογο εικονίδιο.

Στο πλαίσιο που θα ανοίξει, γράφουμε τον σύνδεσμο και κάνουμε κλικ στην “Εφαρμογή”.

Προσθήκη συνδέσμου σε εικόνα ή γραφικό στοιχείο

Αρχικά, επιλέγουμε την εικόνα ή το γραφικό στοιχείο και πατάμε το εικονίδιο εισαγωγής συνδέσμου.

QuickSteps#215 - Παράκαμψη TPM Στην Εγκατάσταση, Ιστορικό Πληρωμών Play Store, Πλευρικό Πλαίσιο Chrome

Θα ανοίξει ένα πλαίσιο, στο οποίο εισάγουμε τον σύνδεσμο και πατάμε “Εφαρμογή”.

Σύνδεση μιας διαφάνειας με μία άλλη

Για να συνδέσουμε μία διαφάνεια με μία άλλη, χρησιμοποιούμε οποιαδήποτε από τις παραπάνω μεθόδους και αντί για κάποιον σύνδεσμο γράφουμε “Διαφάνεια Χ”, στη θέση του “Χ” εισάγουμε τον αριθμό της διαφάνειας που μας ενδιαφέρει.

Σας άρεσαν τα QuickSteps της εβδομάδας;

Πώς σας φάνηκαν οι συμβουλές και τα κόλπα αυτής της εβδομάδας; Γνωρίζατε ή/και χρησιμοποιούσατε κάποιο από αυτά;

Έχετε να προτείνετε κάποιο δικό σας κόλπο, ή μία συμβουλή που θέλετε να μπει στη στήλη μας; Γράψτε τη στο Questions.pcsteps.gr και ίσως τη δημοσιεύσουμε σε μελλοντικό οδηγό.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED sale alert b10 x4 aa
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#320 - Δωρεάν VPN Edge, Πλήρη Αποσύνδεση Facebook, Κρυφό Μήνυμα Σε Εικόνα, Καρτούν Εικόνα Προφίλ
QuickSteps
GamingSteps#20240322 - Battle Royale Στο WoW, Ρεκόρ Χρηστών Για Το Stardew Valley, GDC Και IGF Awards 2024
GamingSteps