Home » Εβδομαδιαίες Στήλες » QuickSteps » Ρυθμός Ανανέωσης, Κρυφά Αρχεία, Πληροφορίες Συστήματος Στα Windows 11
QuickSteps#208 - Ρυθμός Ανανέωσης, Κρυφά Αρχεία, Και Πληροφορίες Συστήματος Στα Windows 11

Ρυθμός Ανανέωσης, Κρυφά Αρχεία, Πληροφορίες Συστήματος Στα Windows 11

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Αυτή την εβδομάδα, αλλάζουμε τον ρυθμό ανανέωσης της οθόνης, εμφανίζουμε κρυφά αρχεία και φακέλους, προσθέτουμε επιπλέον κουμπιά στη γραμμή τίτλου των παραθύρων, ανοίγουμε ιστοσελίδες με συντομεύσεις πληκτρολογίου, και προβάλλουμε πληροφορίες συστήματος στην Επιφάνεια Εργασίας στα Windows 11. Εισάγουμε δεδομένα από PDF σε αρχείο Excel και ορίζουμε εικόνα ως προεπισκόπηση σε βίντεο στο PowerPoint.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Για να δείτε όλες τις δημοσιεύσεις της στήλης, μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στην κατηγορία QuickSteps…

…ή να επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο. Για να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τις νέες δημοσιεύσεις της στήλης μας, μπορείτε να προσθέσετε το link στους σελιδοδείκτες σας.

Πώς αλλάζω τον ρυθμό ανανέωσης της οθόνης στα Windows 11

Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζετε, ο ρυθμός ανανέωσης αναπαριστά το πόσες φορές ανά δευτερόλεπτο γίνεται ανανέωση της εικόνας που βλέπουμε στην οθόνη και τον μετράμε σε Hertz (Hz).

Οι περισσότερες οθόνες υποστηρίζουν 60Hz ρυθμό ανανέωσης. Ωστόσο, στην αγορά θα βρούμε μοντέλα τα οποία μπορούν να ανανεώνουν την εικόνα 75, 100, 120, 144, 165, ακόμη και 240 φορές το δευτερόλεπτο.

Παλαιότερα, ακόμα και στα Windows 10, για να ρυθμίσουμε τον ρυθμό ανανέωσης της οθόνης έπρεπε να ακολουθήσουμε μία αρκετά χρονοβόρα διαδικασία, την οποία μπορείτε να διαβάσετε στο παρακάτω QuickSteps, στην ενότητα “Πώς αλλάζουμε τον ρυθμό ανανέωσης της οθόνης μας”.

Quicksteps#61: Αλλάζουμε το Refresh Rate, Βρίσκουμε την IP Κινητού, Mute Sites
Αλλάζουμε Τον Ρυθμό Ανανέωσης Οθόνης, Βρίσκουμε Την IP Κινητού

Αυτήν την εβδομάδα αλλάζουμε τον ρυθμό ανανέωσης της οθόνης μας και αφαιρούμε το ιστορικό φόντου στα Windows 10. Απενεργοποιούμε τη σελίδα καλωσορίσματος των Windows, ενεργοποιούμε…

Στα Windows 11 η Microsoft πρόσθεσε μία νέα ρύθμιση η οποία επιτρέπει να αλλάζουμε τον ρυθμό ανανέωσης της οθόνης του υπολογιστή μέσα από την εφαρμογή των ρυθμίσεων, με ελάχιστα κλικ.

Αρχικά, ανοίγουμε τις ρυθμίσεις, επιλέγουμε το “Σύστημα”, και κάνουμε κλικ στο βέλος δίπλα στην “Οθόνη”.

QuickSteps#208 - Ρυθμός Ανανέωσης, Κρυφά Αρχεία, Και Πληροφορίες Συστήματος Στα Windows 11

Στη συνέχεια, εντοπίζουμε την ενότητα “Σχετικές ρυθμίσεις” και πατάμε την “Οθόνη για προχωρημένους”.

Αν έχουμε συνδεδεμένες στον υπολογιστή πάνω από μία οθόνες, τότε επιλέγουμε αυτή της οποίας θέλουμε να αλλάξουμε τον ρυθμό ανανέωσης.

Τέλος, βρίσκουμε το πλαίσιο “Επιλέξτε ρυθμό ανανέωσης” και διαλέγουμε τον ρυθμό ανανέωσης της αρεσκείας μας.

Πώς εμφανίζω κρυφά αρχεία και φακέλους στα Windows 11

Στα Windows υπάρχουν τα λεγόμενα κρυφά αρχεία και φάκελοι. Το λειτουργικό σύστημα της Microsoft ορίζει ως κρυφά σημαντικά αρχεία και φακέλους, ώστε να αποτρέψει την μη εξουσιοδοτημένη τροποποίηση ή διαγραφή τους, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει διάφορα προβλήματα.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις στις οποίες ίσως θέλουμε να έχουμε πρόσβαση σε αυτά τα κρυφά στοιχεία. Σε αυτό το QuickSteps θα δούμε πώς εμφανίζουμε τα κρυφά αρχεία και τους φακέλους με δύο διαφορετικούς τρόπους.

Μέσω της Εξερεύνησης αρχείων

Αρχικά, ανοίγουμε την Εξερεύνηση αρχείων και κάνουμε κλικ στις τελείες.

Έπειτα, πηγαίνουμε “Προβολή → Εμφάνιση” και επιλέγουμε τα “Κρυφά στοιχεία”.

Από τον Πίνακα Ελέγχου

Αρχικά, πληκτρολογούμε στην αναζήτηση “Πίνακας Ελέγχου” και πατάμε “Άνοιγμα”.

Στη συνέχεια, επιλέγουμε στο “Προβολή κατά” την “Κατηγορία” και κάνουμε κλικ στην “Εμφάνιση και Εξατομίκευση”.

Μετά, πατάμε τον σύνδεσμο “Εμφάνιση κρυφών αρχείων και φακέλων”.

Τέλος, εντοπίζουμε τα “Κρυφά αρχεία και φάκελοι”, επιλέγουμε την “Εμφάνιση κρυφών αρχείων, φακέλων, και μονάδων δίσκου”, και κάνουμε κλικ στο “OK”.

Πώς προσθέτω επιπλέον κουμπιά στη γραμμή τίτλου των παραθύρων

Η γραμμή τίτλου στα Windows διαθέτει μόνο τρία βασικά κουμπιά, πέραν ελαχίστων περιπτώσεων, αυτά της ελαχιστοποίησης, της μεγιστοποίησης, και του κλεισίματος του παραθύρου.

Ωστόσο, με ένα δωρεάν εργαλείο μπορούμε να προσθέσουμε στη γραμμή τίτλου περισσότερα κουμπιά, τα οποία βοηθούν να εκτελούμε διάφορες εργασίες. Αρχικά, κατεβάζουμε την εφαρμογή eXtraButtons από αυτήν την ιστοσελίδα, πατώντας “DOWNLOAD NOW!”.

Μόλις κατέβει η εφαρμογή, την εγκαθιστούμε και την τρέχουμε. Στη γραμμή τίτλου των Windows, δίπλα στα τρία βασικά κουμπιά, θα δούμε τρία νέα κουμπιά.

Για να επιλέξουμε τα κουμπιά τα οποία θέλουμε να προσθέσουμε στη γραμμή τίτλου και να αλλάξουμε την εμφάνισή τους, κάνουμε διπλό κλικ στο εικονίδιο του eXtraButtons στην Περιοχή Ειδοποιήσεων, ώστε να ανοίξουμε τις ρυθμίσεις της εφαρμογής.

Το παράθυρο των ρυθμίσεων είναι χωρισμένο σε δύο μέρη. Στο αριστερό υπάρχουν οι κατηγορίες “Parameters” και “Buttons settings” και στο δεξί βλέπουμε τις επιμέρους επιλογές για την κάθε ρύθμιση που επιλέγουμε.

Για να προσθέσουμε ή να αφαιρέσουμε κάποιο κουμπί, διαλέγουμε το “Buttons Set”, πατάμε στην καταχώρηση του κουμπιού, και κάνουμε κλικ στο “Add >” ή το “< Remove”, αντίστοιχα.

Στο “Preview” βλέπουμε την εμφάνιση των κουμπιών και από το “Glyph color” διαλέγουμε το χρώμα των εικονιδίων τους.

Μέσω της κατηγορίας “Buttons settings”, μπορούμε να ρυθμίσουμε συντομεύσεις πληκτρολογίου για κάθε ένα κουμπί χωριστά, και να ορίσουμε μερικές παραμέτρους που αφορούν κάποια από τα κουμπιά.

Τέλος, μόλις ολοκληρώσουμε όλες τις ρυθμίσεις, κάνουμε κλικ στο “OK”, για να εφαρμόσουμε τις αλλαγές που πραγματοποιήσαμε.

Πώς ανοίγω ιστοσελίδες με συντομεύσεις πληκτρολογίου στα Windows 11

Αρκετοί έχουμε κάποιες ιστοσελίδες τις οποίες επισκεπτόμαστε καθημερινά, είτε λόγω δουλειάς, είτε για λόγους ψυχαγωγίας. Όλοι οι σύγχρονοι browser προσφέρουν τη δυνατότητα προσθήκης σελιδοδεικτών ή διαθέτουν κάποιο speed dial.

Αν θέλουμε να επιταχύνουμε τη διαδικασία ανοίγματος των αγαπημένων μας ιστοσελίδων, μπορούμε να δημιουργήσουμε συντομεύσεις στην Επιφάνεια Εργασίας. Έπειτα, μπορούμε να ορίσουμε συντομεύσεις πληκτρολογίου, με τις οποίες θα ανοίγουμε τα συγκεκριμένα site με το πάτημα ενός συνδυασμού κουμπιών.

Αρχικά, πηγαίνουμε στην Επιφάνεια Εργασίας, πατάμε “Shift+F10”, και από το μενού “Δημιουργία” επιλέγουμε τη “Συντόμευση”.

Θα ανοίξει το παράθυρο δημιουργίας συντόμευσης, όπου πληκτρολογούμε το URL της ιστοσελίδας η οποία μας ενδιαφέρει και κάνουμε κλικ στο “Επόμενο”.

Μετά, γράφουμε το όνομα το οποίο θέλουμε να έχει η συντόμευση και πατάμε “Τέλος”.

Στη συνέχεια, κάνουμε δεξί κλικ στη συντόμευση την οποία δημιουργήσαμε και επιλέγουμε τις “Ιδιότητες”.

Στο παράθυρο το οποίο θα ανοίξει, διαλέγουμε την καρτέλα “Έγγραφο του Web”, κάνουμε κλικ στο πλαίσιο δίπλα στο “Πλήκτρο συντόμευσης”, και πατάμε ένα πλήκτρο γράμματος.

Τα Windows 11 χρησιμοποιούν ως συντόμευση τον συνδυασμό πλήκτρων “Ctrl+Alt+ΓΡΑΜΜΑ”. Οπότε, εμείς απλώς πληκτρολογούμε το γράμμα της αρεσκείας μας.

Τέλος, κάνουμε κλικ στο “OK”, για να αποθηκεύσουμε τη συντόμευση πληκτρολογίου.

Από εδώ και στο εξής, όταν πατάμε τον συνδυασμό πλήκτρων που ορίσαμε στο “Πλήκτρο συντόμευσης”, τα Windows θα ανοίγουν τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα με το προεπιλεγμένο πρόγραμμα περιήγησης.

Ωστόσο, υπάρχει ένας περιορισμός. Θα πρέπει να διατηρήσουμε τη συντόμευση της ιστοσελίδας στην Επιφάνεια Εργασίας, διαφορετικά η συντόμευση πληκτρολογίου δεν θα λειτουργεί.

Προβολή πληροφοριών συστήματος στην Επιφάνεια Εργασίας με το O&O DeskInfo

Τα Windows προσφέρουν αρκετούς τρόπους με τους οποίους μπορούμε να λαμβάνουμε διάφορες πληροφορίες για τα χαρακτηριστικά του υπολογιστή. Για παράδειγμα, μπορούμε να δούμε τον ελεύθερο χώρο των αποθηκευτικών μέσων ανοίγοντας τον φάκελο “Αυτός ο υπολογιστής”.

Αντίστοιχα, αν θέλουμε να δούμε τη χρήση της RAM, τη θερμοκρασία της κάρτας γραφικών, και πολλά άλλα, μπορούμε να ανοίξουμε τη Διαχείριση Εργασιών με τον συνδυασμό πλήκτρων “Esc+Shift+Ctrl” και να επιλέξουμε την καρτέλα “Επιδόσεις”.

Ωστόσο, η δωρεάν portable εφαρμογή O&O DeskInfo προβάλλει ποικίλες πληροφορίες συστήματος στην Επιφάνεια Εργασίας, σε ένα διάφανο πλαίσιο. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να ελέγχουμε με μία ματιά τη χρήση της RAM, την IP του υπολογιστή, και πολλά άλλα.

Αρχικά, κατεβάζουμε την εφαρμογή από αυτόν τον ιστότοπο, πατώντας το “Download”.

Έπειτα, τρέχουμε την εφαρμογή και στην Επιφάνεια Εργασίας θα δούμε τις προεπιλεγμένες πληροφορίες συστήματος τις οποίες προβάλλει το O&O DeskInfo.

Μπορούμε να αλλάξουμε το πλήθος των πληροφοριών συστήματος, την εμφάνιση του πλαισίου της εφαρμογής, και πολλά άλλα, κάνοντας δεξί κλικ στο εικονίδιο της στην Περιοχή Ειδοποιήσεων.

Τέλος, έχουμε τη δυνατότητα να κρύβουμε το πλαίσιο της εφαρμογής και να το εμφανίζουμε όποτε θέλουμε, πατώντας το μπλε κουμπί το οποίο γράφει “O&O DeskInfo”.

Πώς εισάγω δεδομένα από PDF σε αρχείο Excel

Ορισμένες φορές τυχαίνει να έχουμε στην κατοχή μας κάποιο PDF το οποίο περιέχει δεδομένα τα οποία πρέπει να εισάγουμε σε ένα αρχείο Excel.

Σε μία τέτοια περίπτωση, έχουμε δύο επιλογές, μπορούμε να πληκτρολογήσουμε ένα προς ένα τα δεδομένα, ή να χρησιμοποιήσουμε τη δυνατότητα αυτόματης εισαγωγής δεδομένων που προσφέρει το πρόγραμμα δημιουργίας και επεξεργασίας υπολογιστικών φύλλων της Microsoft.

Αρχικά, επιλέγουμε την καρτέλα “Δεδομένα”, κάνουμε κλικ στη “Λήψη δεδομένων”, και από το μενού “Από αρχείο” πατάμε “Από PDF”.

Στη συνέχεια, εντοπίζουμε και επιλέγουμε το PDF που περιέχει τα δεδομένα τα οποία θέλουμε να εισάγουμε στο αρχείο Excel και κάνουμε κλικ στην “Εισαγωγή”.

Στο πλαίσιο το οποίο θα ανοίξει, διαλέγουμε τα δεδομένα που μας ενδιαφέρουν και πατάμε “Μετασχηματισμός δεδομένων”.

Το πλαίσιο θα κλείσει και θα ανοίξει ένα νέο παράθυρο. Κάνουμε κλικ στο βελάκι στην πάνω αριστερή γωνία του πίνακα, και πατάμε τη “Χρήση της πρώτης γραμμής ως κεφαλίδων”.

Μετά, κάνουμε ξανά κλικ στο ίδιο βελάκι και πατάμε στην “Επιλογή στηλών”.

Στο πλαίσιο που θα ανοίξει, διαλέγουμε ποιες στήλες θέλουμε να εισάγει το Excel από το PDF στο αρχείο και κάνουμε κλικ στο “OK”.

Έπειτα, πατάμε το κουμπί “Κλείσιμο και φόρτωση”, ώστε το Excel να εισάγει τα δεδομένα που επιλέξαμε.

Ο χρόνος που θα χρειαστεί για την εισαγωγή των δεδομένων στο αρχείο εξαρτάται από τον όγκο τους. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα δούμε στο Excel έναν πίνακα αντίστοιχο με αυτόν που έχουμε στο PDF.

Πώς ορίζω εικόνα ως προεπισκόπηση σε βίντεο στο PowerPoint

Όταν προσθέτουμε ένα βίντεο σε μία διαφάνεια του PowerPoint, το πρόγραμμα ορίζει το πρώτο frame του αρχείου ως προεπισκόπηση. Εάν δεν μας αρέσει το thumbnail το οποίο δημιούργησε η εφαρμογή, μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με μία εικόνα της αρεσκείας μας.

Αρχικά, επιλέγουμε το βίντεο, διαλέγουμε την καρτέλα “Μορφή βίντεο”, και πατάμε το “Καρέ πόστερ”.

Έπειτα, κάνουμε κλικ στην “Εικόνα από αρχείο”.

Θα ανοίξει ένα πλαίσιο στο οποίο πατάμε το “Από αρχείο”.

Στη συνέχεια, εντοπίζουμε την εικόνα την οποία θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε ως προεπισκόπηση για το βίντεο και κάνουμε κλικ στην “Εισαγωγή”.

Το PowerPoint θα αντικαταστήσει την προεπισκόπηση του βίντεο με την εικόνα την οποία επιλέξαμε.

QuickSteps#208 - Ρυθμός Ανανέωσης, Κρυφά Αρχεία, Και Πληροφορίες Συστήματος Στα Windows 11

Σας άρεσαν τα QuickSteps της εβδομάδας;

Πώς σας φάνηκαν οι συμβουλές και τα κόλπα αυτής της εβδομάδας; Γνωρίζατε ή/και χρησιμοποιούσατε κάποιο από αυτά;

Έχετε να προτείνετε κάποιο δικό σας κόλπο, ή μία συμβουλή που θέλετε να μπει στη στήλη μας; Γράψτε τη στα σχόλια και ίσως τη δημοσιεύσουμε σε μελλοντικό οδηγό.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

Αγορά-TV-Box-Από-Ευρώπη-Κίνα-E2162-E26900-Οκτώβριος-2020
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#323 - Windows Παιχνίδια Σε Android Κινητό, Dark Mode Στο VLC, Απενεργοποίηση PC Με Σημειωματάριο
QuickSteps
GamingSteps#20240413 - Αναστάτωση Προκάλεσε Η Σειρά Fallout, The Rogue Prince of Persia, BAFTA Games Awards 2024
GamingSteps