Home » Εβδομαδιαίες Στήλες » QuickSteps » Σημείο Επαναφοράς Windows 11, Υγεία Μπαταρίας Android, Αυτόματη Διαγραφή WhatsApp
QuickSteps#204 - Σημείο Επαναφοράς Windows 11, Υγεία Μπαταρίας Android, Αυτόματη Διαγραφή WhatsApp

Σημείο Επαναφοράς Windows 11, Υγεία Μπαταρίας Android, Αυτόματη Διαγραφή WhatsApp

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Αυτή την εβδομάδα, δημιουργούμε σημείο επαναφοράς και αλλάζουμε το όνομα προϊόντος στα Windows 11. Ελέγχουμε την υγεία της μπαταρίας σε κινητό Android και δημιουργούμε αυτόματα αυτοκαταστρεφόμενα μηνύματα στο WhatsApp. Προσθέτουμε τον Κάδο Ανακύκλωσης στην Περιοχή Ειδοποιήσεων και διατηρούμε την ποιότητα των εικόνων στα έγγραφα του Microsoft Office. Αλλάζουμε το θέμα του Slack ή δημιουργούμε ένα δικό μας.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Για να δείτε όλες τις δημοσιεύσεις της στήλης, μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στην κατηγορία QuickSteps…

…ή να επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο. Για να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τις νέες δημοσιεύσεις της στήλης μας, μπορείτε να προσθέσετε το link στους σελιδοδείκτες σας.

Πώς δημιουργώ σημείο επαναφοράς στα Windows 11

Το σημείο επαναφοράς των Windows μπορεί να φανεί χρήσιμο σε αρκετές περιπτώσεις.

Ένα απλό παράδειγμα είναι η εγκατάσταση διαφημιστικού λογισμικού χωρίς την άδειά μας, που κάποιες φορές τυχαίνει να μην μπορούμε να το απεγκαταστήσουμε. Σε μία τέτοια περίπτωση, το σημείο επαναφοράς βοηθά στην απομάκρυνση της εκάστοτε εφαρμογής από το σύστημά μας.

Τα ίδια τα Windows δημιουργούν σημεία επαναφοράς, ειδικά όταν πραγματοποιούν ενημερώσεις. Επίσης, αρκετά προγράμματα δημιουργούν σημείο επαναφοράς κατά την εγκατάστασή τους.

Παρ’ όλα αυτά, έχουμε τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε και εμείς σημεία επαναφοράς. Στα Windows 11 πληκτρολογούμε στην αναζήτηση “Δημιουργία σημείου επαναφοράς” και πατάμε “Άνοιγμα”.

QuickSteps#204 - Σημείο Επαναφοράς Windows 11, Υγεία Μπαταρίας Android, Αυτόματη Διαγραφή WhatsApp

Στο παράθυρο που θα ανοίξει, κάνουμε κλικ στο κουμπί “Δημιουργία”.

Έπειτα, πληκτρολογούμε το όνομα το οποίο επιθυμούμε να έχει το σημείο επαναφοράς και πατάμε “Δημιουργία”.

Τα Windows θα δημιουργήσουν το νέο σημείο επαναφοράς και θα εμφανίσουν το σχετικό παράθυρο επιβεβαίωσης. Κάνουμε κλικ στο “Κλείσιμο” για να κλείσουμε το παράθυρο.

Εκτός από τη χειροκίνητη δημιουργία σημείου επαναφοράς, μπορούμε να ορίσουμε τον χώρο που θα χρησιμοποιούν τα Windows 11 για τη δημιουργία αυτόματων σημείων επαναφοράς.

Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, πατάμε στο κουμπί “Ρύθμιση παραμέτρων”

Μετά, ρυθμίζουμε την μπάρα στο σημείο που θέλουμε και κάνουμε κλικ στο “OK”.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την επαναφορά συστήματος στον αναλυτικό οδηγό μας.

Επαναφορά Συστήματος στα Windows – System Restore

Η επαναφορά συστήματος στα Windows είναι μια δυνατότητα που, σε περίπτωση προβλήματος, μπορεί να επαναφέρει το λειτουργικό σύστημα σε μια παλαιότερη, λειτουργική κατάσταση. Αν ο…

Πώς ελέγχω την υγεία της μπαταρίας σε κινητό Android

Οι περισσότεροι δίνουμε σημασία στην αυτονομία της μπαταρίας και αγνοούμε την υγεία της μπαταρίας, την οποία μπορούν να επηρεάσουν διάφοροι παράγοντες, όπως ο τρόπος με τον οποίο φορτίζουμε τη συσκευή.

Η υγεία της μπαταρίας δείχνει πόσο έχει “χαλάσει” η μπαταρία. Με τον καιρό, η υγεία της μπαταρίας φθίνει. Αυτό έχεις ως αποτέλεσμα τη μείωση της αυτονομίας, την υπερθέρμανση της μπαταρίας, και άλλα.

Ορισμένοι κατασκευαστές κινητών παρέχουν εφαρμογές τις οποίες έχουν ενσωματώσει στο λειτουργικό των συσκευών και επιτρέπουν να ελέγχουμε την υγεία της μπαταρίας. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις, παρέχουν κάποια γενική πληροφορία, όπως το “Λειτουργεί κανονικά”.

Σε γενικές γραμμές, ακόμη και αυτή η πληροφορία μπορεί να φανεί χρήσιμη. Ωστόσο, υπάρχουν εφαρμογές που παρέχουν αναλυτικότερα δεδομένα για την υγεία της μπαταρίας, όπως το AccuBattery.

Μόλις κατεβάσουμε την εφαρμογή, την τρέχουμε και άμεσα θα δούμε κάποιες πληροφορίες σχετικά με τη μπαταρία του κινητού. Ωστόσο, αυτές οι πληροφορίες είναι σχετικά ελλιπείς και βασισμένες στα στοιχεία χρήσης που παρέχει το Android.

Από τη στιγμή που θα εγκαταστήσουμε το AccuBattery και έπειτα, η εφαρμογή θα παρακολουθεί τη χρήση της μπαταρίας, πότε και πόσες ώρες φορτίζουμε τη συσκευή, και τα λοιπά.

Μετά την πρώτη φόρτιση, θα είναι σε θέση να παρέχει αναλυτικές πληροφορίες για την υγεία της μπαταρίας, την αυτονομία της, και τα λοιπά.

Στην καρτέλα “Charging” μπορούμε να δούμε το επίπεδο της μπαταρίας, τη θερμοκρασία της, και άλλες πληροφορίες.

Δεύτερη είναι η καρτέλα “Discharging”, η οποία περιέχει λεπτομέρειες για τη χρήση της μπαταρίας από την εκάστοτε εφαρμογή, πόση μπαταρία κατανάλωσε η συσκευή με ενεργή ή ανενεργή την οθόνη, κλπ.

Η καρτέλα “Health”, ίσως, είναι η πιο σημαντική από όλες, καθώς μας πληροφορεί για την υγεία της μπαταρίας.

Στην κορυφή της οθόνης υπάρχει μία μπάρα η οποία δείχνει το ποσοστό υγείας της μπαταρίας του κινητού. Όσο πιο υψηλό είναι το ποσοστό, τόσο καλύτερη είναι και η κατάσταση της μπαταρίας.

Κάτω από τη μπάρα, βλέπουμε τη χωρητικότητα που υπολογίζει η εφαρμογή ότι έχει η μπαταρία του κινητού και ακριβώς από κάτω τη χωρητικότητα την οποία είχε η μπαταρία όταν ήταν καινούργια.

Τέλος, στην καρτέλα “History” θα βρούμε πληροφορίες για τη φόρτιση και την αποφόρτιση της μπαταρίας, ταξινομημένες σε χρονολογική σειρά.

Αυτόματη δημιουργία αυτοκαταστρεφόμενων μηνυμάτων στο WhatsApp

Οι περισσότεροι χρησιμοποιούμε το WhatsApp για να μιλάμε με συγγενείς, φίλους, ή συναδέλφους. Όμως, ορισμένες φορές, τυχαίνει μέσω της εφαρμογής να συνομιλούμε με αγνώστους.

Για παράδειγμα, ίσως επικοινωνήσουμε με κάποιο τοπικό κατάστημα ή μία εταιρεία για τη διεκπεραίωση μιας αγοράς ή τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με κάποια υπηρεσία.

Συνήθως, σε αυτές τις περιπτώσεις, μόλις εξυπηρετηθούμε, διαγράφουμε τα μηνύματα ώστε να διατηρούμε καθαρή την εφαρμογή και για να αποφύγουμε τη δημιουργία χάους εξαιτίας των πολλών άχρηστων μηνυμάτων.

Το WhatsApp διαθέτει διάφορες λειτουργίες οι οποίες βοηθούν να αυτοματοποιήσουμε την παραπάνω διαδικασία. Σε παλαιότερο QuickSteps είχαμε δει πώς δημιουργούμε συνομιλίες των οποίων τα μηνύματα διαγράφονται μετά από ορισμένο διάστημα.

Σε αυτό το QuickSteps θα δούμε πώς ρυθμίζουμε την εφαρμογή ώστε να δημιουργεί πάντα αυτόματα συνομιλίες με αυτοκαταστρεφόμενα μηνύματα. Αρχικά, τρέχουμε το WhatsApp και πατάμε τις τρεις τελείες.

Έπειτα, μπαίνουμε στις “Ρυθμίσεις”.

Στη συνέχεια, πατάμε στο “Λογαριασμός” και επιλέγουμε το “Απόρρητο”.

Μετά, στην κατηγορία “Εφήμερα μηνύματα” πατάμε στο “Προεπιλεγμένο χρονόμετρο”.

Τέλος, διαλέγουμε μετά το πέρας πόσων ωρών ή ημερών θέλουμε να διαγράφει τα μηνύματα το WhatsApp.

Αλλαγή του ονόματος προϊόντος στα Windows 11

Στην εφαρμογή των ρυθμίσεων στα Windows 11, κάτω από το όνομα του υπολογιστή, υπάρχει μία πληροφορία η οποία αφορά τη συσκευή. Πρόκειται για το όνομα προϊόντος το οποίο συνήθως καταχωρεί ο κατασκευαστής του συστήματος.

Συνήθως, στα laptop το όνομα προϊόντος είναι το μοντέλο τους. Αντίστοιχα, οι δημιουργοί συστημάτων σταθερών υπολογιστών, όπως η Dell, ορίζουν ως όνομα προϊόντος το όνομα με το οποίο βρίσκουμε αυτούς τους υπολογιστές στα καταστήματα.

Ωστόσο, όταν στήνουμε ένα σύστημα μόνοι μας, το όνομα προϊόντος είναι το μοντέλο της μητρικής. Επιπλέον, όταν πρόκειται για κάποια εικονική μηχανή, τότε στο όνομα προϊόντος τα Windows αναφέρουν το όνομα του προγράμματος.

Ευτυχώς, μπορούμε σχετικά εύκολα να αλλάξουμε αυτό το στοιχείο, τροποποιώντας μία τιμή στο Μητρώο των Windows.

Το Μητρώο των Windows περιέχει σημαντικά δεδομένα για τη σωστή λειτουργία του υπολογιστή. Γι’ αυτό, καλό θα ήταν να πάρουμε ένα αντίγραφο ασφαλείας (backup) πριν προβούμε σε οποιαδήποτε αλλαγή.

Τι είναι το Windows Registry (Μητρώο των Windows)

Ακόμα και σχετικά αρχάριοι χρήστες, όλο και κάπου θα έχουν ακούσει για το μυστηριώδες και μάλλον χαώδες Windows registry. Θα το βρούμε σε πολλούς οδηγούς…

Για να ανοίξουμε το Μητρώο των Windows, πατάμε τα πλήκτρα “Win+R”, στο παράθυρο της εκτέλεσης γράφουμε “regedit”, και κάνουμε κλικ στο “OK”.

Μετά, αντιγράφουμε την ακόλουθη διαδρομή, την κάνουμε επικόλληση στη γραμμή διευθύνσεων του Μητρώου των Windows, και πατάμε Enter.

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\OEMInformation

Έπειτα, κάνουμε δεξί κλικ στον κενό χώρο, επιλέγουμε “Δημιουργία → Τιμή συμβολοσειράς”, και ονομάζουμε τη νέα τιμή “Model”.

Μετά, κάνουμε διπλό κλικ στο “Model”, πληκτρολογούμε στα “Δεδομένα τιμής” το όνομα που θέλουμε να χρησιμοποιούν τα Windows ως όνομα προϊόντος, και πατάμε το “OK”.

Τέλος, κάνουμε επανεκκίνηση του υπολογιστή μας για να εφαρμόσουμε τις αλλαγές.

Πώς προσθέτω τον Κάδο Ανακύκλωσης στην Περιοχή Ειδοποιήσεων

Οποιοδήποτε αρχείο διαγράφουμε στα Windows πηγαίνει στον Κάδο Ανακύκλωσης, εκτός και αν το διαγράψουμε χρησιμοποιώντας τον συνδυασμό πλήκτρων “Shift+Delete”.

Συνήθως, έχουμε το εικονίδιο του Κάδου Ανακύκλωσης στην Επιφάνεια Εργασίας, ώστε να μπορούμε να τον ανοίξουμε άμεσα, όταν και αν χρειαστεί.

Ωστόσο, ενδέχεται για λόγους οργάνωσης ή αισθητικής να θέλουμε να αφαιρέσουμε όλες τις συντομεύσεις από την Επιφάνεια Εργασίας. Σε μία τέτοια περίπτωση, μπορούμε να προσθέσουμε μία συντόμευση του Κάδου Ανακύκλωσης στην Περιοχή Ειδοποιήσεων.

Αρχικά, μπαίνουμε σε αυτήν την ιστοσελίδα και κατεβάζουμε τη δωρεάν εφαρμογή “TrayBin”, πατώντας το “DOWNLOAD NOW”.

Στη συνέχεια, αποσυμπιέζουμε το αρχείο “traybin_by_laushung-d4vzvna.zip”, ανοίγουμε τον φάκελο “traybin_by_laushung-d4vzvna”, και κάνουμε διπλό κλικ στο “TrayBin.exe”.

Στην Περιοχή Ειδοποιήσεων θα δούμε ένα εικονίδιο το οποίο μοιάζει με κάδο ανακύκλωσης.

Για να δούμε αν ο Κάδος Ανακύκλωσης περιέχει αρχεία, περνάμε τον δείκτη του ποντικιού πάνω από το εικονίδιο του TrayBin.

Επιπλέον, για να ανοίξουμε τον Κάδο Ανακύκλωσης ή να τον αδειάσουμε, κάνουμε δεξί κλικ στο εικονίδιο της εφαρμογής και πατάμε την αντίστοιχη επιλογή.

Πώς αλλάζω το θέμα του Slack ή δημιουργώ ένα δικό μου

Τα θέματα επιτρέπουν να δίνουμε το προσωπικό μας στιλ στις εφαρμογές ή στο λειτουργικό σύστημα το οποίο χρησιμοποιούμε. Αρκετά προγράμματα, καθώς και τα Windows, διαθέτουν τον δικό τους κατάλογο με έτοιμα θέματα.

Επιπλέον, αρκετές εφαρμογές προσφέρουν τη δυνατότητα να τροποποιούμε τα διαθέσιμα θέματα ή να δημιουργούμε δικά μας, από το μηδέν. Σε αυτό το QuickSteps θα δούμε πώς αλλάζουμε το θέμα στο Slack ή δημιουργούμε ένα δικό μας.

Αλλαγή θέματος

Αρχικά, κάνουμε κλικ στην εικόνα προφίλ και μπαίνουμε στο “Preferences”.

Στο πλαίσιο που θα ανοίξει, πατάμε το “Themes” και διαλέγουμε το θέμα της αρεσκείας μας.

Δημιουργία θέματος

Για να δημιουργήσουμε ένα δικό μας θέμα, μπαίνουμε στο “Themes” και κάνουμε κλικ στον σύνδεσμο “Create a custom theme”, ο οποίος είναι στην ενότητα “Colors”.

Έπειτα, πληκτρολογούμε δίπλα σε κάθε πεδίο τον κωδικό του χρώματος που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε.

Επιπλέον, μπορούμε να επιλέξουμε χρώματα πατώντας το χρωματιστό κουτί και διαλέγοντας τα από το πλαίσιο επιλογής χρωμάτων.

Διατήρηση της ποιότητας των εικόνων στα έγγραφα του Microsoft Office

Από προεπιλογή, το Microsoft Office συμπιέζει τις εικόνες που περιέχουν τα έγγραφα τα οποία δημιουργούμε με τις εφαρμογές του. Αν και αυτό βοηθά στη μείωση του μεγέθους των αρχείων, επηρεάζει την ποιότητα των εικόνων.

Αν ανταλλάσσουμε συχνά έγγραφα μέσω email ή υπηρεσιών cloud, ίσως μας ενδιαφέρει τα αρχεία αυτά να είναι μικρά. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, ίσως να μην μας απασχολεί πόσο χώρο πιάνουν αυτά τα αρχεία στον υπολογιστή ή το στικάκι.

Παλαιότερο είχαμε δει πώς μπορούμε να μειώσουμε τον όγκο των αρχείων Word. Σε αυτό του QuickSteps θα δούμε πώς μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται τις εικόνες η κάθε εφαρμογή του Office, ώστε να μην τις συμπιέζει και να διατηρούν την αρχική τους ποιότητα.

Αρχικά, τρέχουμε την εφαρμογή, στο παράδειγμά μας χρησιμοποιούμε το Word, και κάνουμε κλικ στις “Επιλογές”.

Έπειτα, επιλέγουμε την κατηγορία “Για προχωρημένους”.

Στη συνέχεια, εντοπίζουμε την ενότητα “Μέγεθος και ποιότητα εικόνας” και διαλέγουμε το “Όλα τα νέα έγγραφα”.

Μετά, επιλέγουμε το κουτάκι δίπλα στο “Να μην γίνει συμπίεση εικόνων στο αρχείο” και στην “Προεπιλεγμένη ανάλυση” διαλέγουμε την “Υψηλή πιστότητα”.

Τέλος, κάνουμε κλικ στο “OK”, για να αποθηκεύσουμε τις αλλαγές.

QuickSteps#204 - Σημείο Επαναφοράς Windows 11, Υγεία Μπαταρίας Android, Αυτόματη Διαγραφή WhatsApp

Για να αποτρέψουμε τη συμπίεση των εικόνων σε όλες τις εφαρμογές του Microsoft Office, πρέπει να επαναλάβουμε την παραπάνω διαδικασία για την κάθε μία χωριστά.

Σας άρεσαν τα QuickSteps της εβδομάδας;

Πώς σας φάνηκαν οι συμβουλές και τα κόλπα αυτής της εβδομάδας; Γνωρίζατε ή/και χρησιμοποιούσατε κάποιο από αυτά;

Έχετε να προτείνετε κάποιο δικό σας κόλπο, ή μία συμβουλή που θέλετε να μπει στη στήλη μας; Γράψτε τη στα σχόλια και ίσως τη δημοσιεύσουμε σε μελλοντικό οδηγό.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

featured SALE ALERT 95_x4α
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#347 - Άνοιγμα Onion URL Χωρίς Tor Browser, Δωρεάν Παιχνίδια Google Search, Τυχαία Κείμενα Word
QuickSteps
GamingSteps#20241005 - Περιορισμός Χρόνου Χρήσης Του Fortnite, Το Palworld Και Στα Κινητά, The Sims 4 Life and Death
GamingSteps