Home » Software » Απογραφή 2021: Η Διαδικασία Και Τι Πρέπει Να Γνωρίζω
Featured Απογραφή 2021 Η Διαδικασία Και Τι Πρέπει Να Γνωρίζω

Απογραφή 2021: Η Διαδικασία Και Τι Πρέπει Να Γνωρίζω

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Η Απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών αποτελεί ευρείας κλίμακας στατιστική εργασία και διενεργείται κάθε 10 χρόνια. Λόγω της πανδημίας, για πρώτη φορά φέτος η διαδικασία θα γίνει online μέσω της ειδικής εφαρμογής στο gov.gr. Στο άρθρο θα δούμε ποια είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουμε και όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την απογραφή του 2021.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Πότε γίνεται η απογραφή?

Η απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών ξεκίνησε στις 23 Οκτωβρίου 2021 με στόχο να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Δεκέμβριο.

Εξαιτίας της πανδημίας, η διαδικασία θα γίνει με μία νέα μεθοδολογία, όπου θα χρησιμοποιηθούν πιο σύγχρονα μέσα με την συμμετοχή των πολιτών.

Το μεγαλύτερο τμήμα της απογραφής θα υλοποιηθεί μέσω Internet χρησιμοποιώντας τους κωδικούς Taxis, τους ίδιους κωδικούς που χρησιμοποιούμε για την φορολογική μας δήλωση.

Φορολογική Δήλωση 2021 μέσω Internet με το TAXISnet

Το TAXISnet μας επιτρέπει να κάνουμε τη φορολογική δήλωση μέσω ίντερνετ, χωρίς να χρειάζεται να τρέχουμε στην εφορία ή να πληρώσουμε για τις υπηρεσίες ενός…

Ωστόσο, όσοι δεν έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν την online μέθοδο, θα τους επισκεφθεί ειδικευμένος απογραφέας της ΕΛΣΤΑΤ.

Τα ερωτήματα που θα κληθούμε να απαντήσουμε είναι πολύ απλά και αφορούν εμάς τους ίδιους, τα μέλη του νοικοκυριού μας, και τα χαρακτηριστικά της κατοικίας μας. Δεν χρειάζεται η βοήθεια λογιστή, δικηγόρου, ή άλλου επαγγελματία.

Ποια είναι η διαδικασία?

Η κύρια διαδικασία βάσει της οποίας θα υλοποιηθεί η απογραφή θα είναι η ηλεκτρονική αυτοαπογραφή.

Απογραφή 2021

Ηλεκτρονική αυτοαπογραφή

Πιο συγκεκριμένα, την περίοδο από 22 Οκτωβρίου έως τα μέσα του Νοεμβρίου, οι περίπου 60.000 απογραφείς θα επιδώσουν έναν κλειστό φάκελο σε κάθε οικία, διαμέρισμα, ή κατάλυμα, με έναν μοναδικό κωδικό αριθμό που θα αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη κατοικία.

Ήδη από την απογραφή κτιρίων που προηγείται οι ερευνητές γνωρίζουν σε ποια σημεία της χώρας εντοπίζονται κατοικίες.

Στη συνέχεια, ο εκπρόσωπος του νοικοκυριού θα μπορεί να εισέλθει στην ειδική εφαρμογή της απογραφής, μέσω του gov.gr, χρησιμοποιώντας τον μοναδικό αυτόν κωδικό και τον κωδικό του στο Taxis.

Απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών

Έτσι, αφού μας επιδοθεί η επιστολή με τον μοναδικό “Κωδικό Απογραφής”, πατώντας στο “Είσοδος στην υπηρεσία”, θα συνδεθούμε με τους κωδικούς μας στο Taxis.

Από εκεί και μετά, πρέπει να συμπληρώσουμε το ερωτηματολόγιο για τον εαυτό μας και τα μέλη του νοικοκυριού μας, καθώς και για την κατοικία μας.

Αυτοαπογραφόμενος

Παρότι η online διαδικασία είναι πολύ απλή, υπάρχουν σχετικές οδηγίες από την ΕΛΣΤΑΤ για τη χρήση της εφαρμογής.

Αρκεί ένας εκπρόσωπος του νοικοκυριού για την πραγματοποίηση της διαδικασίας, δεν είναι απαραίτητη η παρουσία όλων των μελών του νοικοκυριού. Σε κάθε βήμα, μπορούμε να επικοινωνούμε τηλεφωνικά με τον απογραφέα μας για ερωτήσεις/διευκρινίσεις.

Παραθέτουμε συνοπτικά τι θα μας ζητήσει η εφαρμογή μόλις καταχωρήσουμε τον μοναδικό κωδικό απογραφής.

  • Να απογράψουμε την κατοικία της μόνιμης διαμονής μας, δηλαδή την κατοικία στην οποία διαμένουμε συνήθως.
  • Να απογράψουμε τα μέλη του νοικοκυριού μας (άτομα που διαμένουν μόνιμα στην κατοικία μας, είτε έχουν μεταξύ τους σχέσεις συγγένειας, είτε όχι).
  • Να απογράψουμε άτομα που φιλοξενούνται προσωρινά στην κατοικία μας, τα οποία δεν θα απογραφούν στη μόνιμη κατοικία τους επειδή δεν υπάρχει σε αυτήν άλλο άτομο για να τα απογράψει, και αδυνατούν να επιστρέψουν στη μόνιμη κατοικία τους εντός του χρονικού διαστήματος διενέργειας της απογραφής.
  • Να απογράψουμε τη δευτερεύουσα και την εξοχική μας κατοικία, καθώς και κατοικίες που ανήκουν στην ιδιοκτησία μας και είναι κενές για οποιονδήποτε λόγο.
  • Κατά τη διαδικασία της απογραφής θα μας ζητηθεί να συμπληρώσουμε πέρα από τα στοιχεία των μελών του νοικοκυριού μας, στοιχεία για τις σχέσεις συγγένειας μεταξύ των μελών του νοικοκυριού, καθώς και πληροφορίες για πρώην μέλη τα οποία μετανάστευσαν στο εξωτερικό από το 2010 και μετά.

Ο χρόνος συμπλήρωσης μπορεί να είναι διαφορετικός για κάθε νοικοκυριό και εξαρτάται από τον αριθμό των μελών του. Ενδεικτικά, για ένα τετραμελές νοικοκυριό δεν θα χρειαστούν περισσότερα από 30 λεπτά της ώρας.

Απογραφή “Πόρτα-Πόρτα”

Όσοι πολίτες για οποιονδήποτε λόγο (π.χ. μη εξοικείωση με νέες τεχνολογίες) δεν μπορέσουν να αυτοαπογραφούν ηλεκτρονικά, η απογραφή θα γίνει μέσω της επίσκεψης του απογραφέα, όπως συνέβη και σε προηγούμενες απογραφές.

Σε αυτή την περίπτωση, η διαδικασία θα ξεκινήσει στις 27 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει έως τα μέσα Δεκεμβρίου.

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι όλοι οι απογραφείς της ΕΛΣΤΑΤ, εκτός από την αστυνομική ταυτότητα, φέρουν ειδική κονκάρδα με το σήμα της Στατιστικής Αρχής στην οποία αναγράφονται τα στοιχεία τους, καθώς και έντυπο ορισμού με τη φωτογραφία τους και σφραγίδα της ΕΛΣΤΑΤ.

Επίσης, είναι υποχρεωμένοι να τηρούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς της COVID-19.

Όπως αναφέρει η ΕΛΣΤΑΤ, 60.000 απογραφείς έχουν εκπαιδευτεί τους τελευταίους μήνες για αυτή τη διαδικασία.

Ερωτήσεις / Απαντήσεις

Αν θέλουμε να δούμε περισσότερες πληροφορίες για την απογραφή 2021, μπορούμε να δούμε το σχετικό FAQ στην επίσημη σελίδα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Εσείς θα κάνετε ηλεκτρονική αυτοαπογραφή?

Αν θέλετε να μοιραστείτε την άποψη σας για την Απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών 2021, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED SALE ALERT τελικο
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#324 - Προβλήματα Χάρτες Google, Η Χαμηλότερη Τιμή Παιχνιδιού Στο Steam, Dark Mode Στο Google Drive
QuickSteps
GamingSteps#20240426 - Η Valve Έκλεισε “Κενό” Στην Πολιτική Των Refund, Ρεκόρ Παικτών Fallout, Nintendo vs Garry's Mod
GamingSteps