Home » Software » WSL2: Τρέχω Εφαρμογές & Διανομές Linux σε Windows με το Υποσύστημα Windows για Linux 
FEATURED-WSL2-Πώς-Τρέχω-Διανομές-Linux-Σε-Windows-10-11-3Αα

WSL2: Τρέχω Εφαρμογές & Διανομές Linux σε Windows με το Υποσύστημα Windows για Linux 

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Η νέα έκδοση του WSL2 μας επιτρέπει να εκτελούμε διανομές Linux παράλληλα με τα Windows. Έτσι, αν θέλουμε να κάνουμε τα πρώτα μας βήματα στο Linux μαθαίνοντας το λειτουργικό, ή να μην μπλέκουμε με διπλή εκκίνηση ή χρήση άλλης συσκευής, το υποσύστημα Windows για Linux τα προσφέρει όλα σε ένα. Στον οδηγό θα δούμε την εύκολη εγκατάσταση του WSL2 στα Windows 10/11, και προτάσεις με πολλές εικόνες στις πιο ωραίες και ελαφριές διανομές Linux για αρχάριους, ιδανικές για gaming, ασφάλεια, laptop, και για εκτέλεση από USB.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Πώς λειτουργεί το υποσύστημα Windows για Linux

Το υποσύστημα Windows για Linux (WSL) είναι ένα εργαλείο της Microsoft που επιτρέπει σε όσους από εμάς τρέχουμε τα Windows 11 και Windows 10 να εγκαταστήσουμε μια διανομή Linux ως εφαρμογή από το Microsoft Store.

To WSL μας βοηθά να ενσωματώσουμε και να εκτελέσουμε οποιαδήποτε εφαρμογή Linux εγγενώς στα Windows, παρέχοντας μια νέα εμπειρία χρήσης και αλληλοεπίδρασης με το σύστημα αρχείων των Windows.

Σε ό,τι αφορά το WSL2, έχουμε να κάνουμε απλά με μια νέα έκδοση που έρχεται να αντικαταστήσει το WSL.

WSL2 Linux Σε Windows Υποσύστημα Windows για Linux

Εκτελεί πραγματικό πυρήνα Linux και βελτιώνει την απόδοση και τη συμβατότητα εφαρμογών σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση, καθώς και τη συνολική εμπειρία.

Σε τι διαφέρει από την εικονική μηχανή?

Σε αντίθεση με μια εικονική μηχανή (VM) όπως για παράδειγμα το Virtual Box, το WSL2 χρησιμοποιεί πολύ λιγότερους πόρους.

Οι εφαρμογές του Linux εκτελούνται η μία δίπλα στην άλλη, και μπορούμε να μετακινήσουμε ή να επεκτείνουμε τα παράθυρα όπως ακριβώς κάνουμε και στα Windows. Φυσικά, μπορούμε και σε πλήρη οθόνη.

WSL2 Linux Σε Windows Υποσύστημα Windows για Linux 1α

Επίσης, μπορούν να κάνουν χρήση των εγγενών ειδοποιήσεων των Windows 10 και 11. Επιπλέον, μας επιτρέπουν να τις καρφιτσώσουμε στην Έναρξη, στη γραμμή εργασιών, και πολλά άλλα που κάνουμε καθημερινά με τις εφαρμογές των Windows.

WSL2 Linux Σε Windows Υποσύστημα Windows για Linux 3k

Ταυτόχρονα, μπορούμε να το καταργήσουμε με ένα κλικ όπως κάνουμε με τις εφαρμογές του Microsoft Store.

Υπάρχουν μειονεκτήματα?

Παρ΄ όλα αυτά, υπάρχουν και μερικά σημεία στα οποία υστερεί το WSL2 έναντι της εικονικής μηχανής, κάτι που το κάνει ιδανικό μόνο σε ό,τι αφορά την εγγενή πρόσβαση σε εφαρμογές GUI του Linux.

Ο λόγος είναι ότι με την VM μπορούμε να δοκιμάσουμε πλήρως όποια διανομή Linux επιθυμούμε, σε αντίθεση με το WSL που μπορεί να αποδώσει τα μέγιστα μόνο με τις περιορισμένες διανομές που υπάρχουν στο Microsoft Store.

Επιπλέον, για να έχουμε μια πλήρη Desktop εμπειρία Linux στο WSL2, πρέπει να να ασχοληθούμε λίγο παραπάνω με τη σύνταξη εντολών sudo του Bash.

Βέβαια, αυτό δεν είναι το ιδανικότερο για όσους από εμάς θέλουμε να κάνουμε τα πρώτα βήματα μας στο Linux, ή θέλουμε να δοκιμάσουμε μια από τις αναρίθμητες διανομές που διατίθενται δωρεάν.

Όμως, το WSL2 παραμένει μια καλή λύση αν είμαστε νεοφερμένοι και δεν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε την εγκατάσταση ενός συστήματος Linux και διπλή εκκίνηση. Είναι ένας εύκολος τρόπος για να μάθουμε τα βασικά του λειτουργικού και να τρέξουμε όποια εφαρμογή και εργαλείο μας ενδιαφέρει.

Φυσικά, το υποσύστημα Windows για Linux είναι μια εξαιρετική λύση για όσους θέλουν να να εκτελούν ένα περιβάλλον GNU/Linux, συμπεριλαμβανομένων των περισσότερων εργαλείων γραμμής εντολών, βοηθητικών προγραμμάτων και εφαρμογών, απευθείας από την επιφάνεια εργασίας των Windows.

Ως εκ τούτου, στο ένα τμήμα του οδηγού θα δείξουμε πώς να τρέχουμε πολύ εύκολα οποιαδήποτε εφαρμογή και εργαλείο του Linux θέλουμε μέσω WSL2, αλλά και πώς να έχουμε την πλήρη επιφάνεια εργασίας του Ubuntu 20.04 για ακόμη καλύτερη εμπειρία Linux απευθείας μέσα από τα Windows.

Στη συνέχεια, θα αναλύσουμε τις ωραιότερες και ελαφρύτερες διανομές Linux που καταρρίπτουν τους μύθους ότι το Linux είναι δύσκολο στη χρήση του. Μπορούμε εύκολα να τις τρέξουμε μέσω USB σε όποιο PC επιθυμούμε, ή στην εικονική μηχανή μέσα στα Windows.

Πώς να τρέξω το WSL2 στα Windows

Στο πρόσφατο παρελθόν, η εγκατάσταση του WSL ήταν μια πολύπλοκη διαδικασία. Περιλάμβανε τη μη αυτόματη ενεργοποίηση διαφόρων υπηρεσιών, τη λήψη βοηθητικού προγράμματος, και την εγκατάστασή χωρίς ιδιαίτερη βοήθεια από τα Windows.

Ωστόσο, αυτό άλλαξε με την έλευση του WSL2, καθώς η εγκατάσταση της νέας έκδοσης είναι πλέον πολύ απλή. Η μόνη προϋπόθεση είναι να τρέχουμε μια 64-bit έκδοση Windows 1903 ή νεότερη. Φυσικά, στα Windows 11 δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα.

Για να ελέγξουμε την έκδοση των Windows 10, πατάμε Win+R στο πληκτρολόγιο και γράφουμε winver μέσα στο πλαίσιο. Κάνουμε κλικ στο OK και θα δούμε ένα παράθυρο με τα στοιχεία του λειτουργικού μας συστήματος.

WSL2 Linux Σε Windows Υποσύστημα Windows για Linux 4

Βήμα 1 – Εγκατάσταση WSL

Για να μπορέσουμε να τρέξουμε το WSL2, πρέπει να πρώτα να έχουμε το WSL. Αυτό μπορεί να ακούγεται λίγο περίεργο, αλλά ευτυχώς η μέθοδος της εγκατάστασης είναι απλή και γρήγορη.

Έτσι, για να εγκαταστήσουμε το WSL, με δεξί κλικ στην Έναρξη ανοίγουμε ως διαχειριστές το Τερματικό στα Windows 11, ή το PowerShell στα Windows 10, και επικολλούμε την ακόλουθη εντολή και πατάμε Enter.

wsl --install

WSL2 Linux Σε Windows Υποσύστημα Windows για Linux 4α

Η διαδικασία εγκατάστασης θα ξεκινήσει και απλά περιμένουμε μέχρι να ολοκληρωθεί.

Βήμα 2 – Ενεργοποίηση

Ανοίγουμε ξανά το PowerShell ως διαχειριστές και επικολλούμε την ακόλουθη εντολή και πατάμε Enter.

dism.exe /online /enable-feature /featurename:Microsoft-Windows-Subsystem-Linux /all /norestart

WSL2 Linux Σε Windows Υποσύστημα Windows για Linux 4αaaaα

Βήμα 3 – Προετοιμασία για το WSL2

Τώρα που έχουμε ενεργοποιημένο το Υποσύστημα Windows για Linux, ήρθε η ώρα να κατεβάσουμε και να εγκαταστήσουμε το WSL2.

Όπως αναφέραμε προηγουμένως, απαιτούνται μερικές προϋποθέσεις για τη χρήση του WSL2 στα Windows 10. Πρέπει να είμαστε στις ακόλουθες εκδόσεις:

  • Για συστήματα x64: Έκδοση 1903 ή νεότερη (Build 18362 και άνω)
  • Για συστήματα ARM64: Έκδοση 2004 ή μεταγενέστερη (Build 19041 και άνω)

Εάν είμαστε σε χαμηλότερη έκδοση, θα χρειαστεί να εκτελέσουμε το Windows Update πριν προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα.

Βήμα 4 – Ενεργοποίηση πλατφόρμας εικονικής μηχανής

Αν τρέχουμε τα Windows 11 και έχουμε ήδη εγκαταστήσει το υποσύστημα Windows για Android (WSA), παρακάμπτουμε αυτό το βήμα, καθώς έχουμε ήδη ενεργοποιήσει την πλατφόρμα εικονικής μηχανής.

Αν είμαστε στα Windows 10, ανοίγουμε το PowerShell ως διαχειριστές, επικολλούμε την ακόλουθη εντολή, και πατάμε Enter.

dism.exe /online /enable-feature /featurename:VirtualMachinePlatform /all /norestart

Τα Windows 10 θα προχωρήσουν στην εφαρμογή των αλλαγών και θα μας ζητήσουν να επανεκκινήσουμε το λειτουργικό σύστημα για να υλοποιηθεί επιτυχώς αυτή η ενέργεια μας.

Τελικό Βήμα – Εγκατάσταση WSL2

Στο τελικό μας βήμα πατάμε εδώ για να κάνουμε τη λήψη της ενημέρωσης του πυρήνα WSL2. Στη συνέχεια, εκτελούμε το wsl_update_x64.msi…

WSL2 Linux Σε Windows Υποσύστημα Windows για Linux 4αaaa

…και περιμένουμε λίγο το πρόγραμμα εγκατάστασης να κάνει αυτόματα τη δουλειά του. Από εκεί και μετά, θα έχουμε πλέον εγκαταστήσει με επιτυχία το WSL2 στον υπολογιστή μας. Απλά πατάμε στο “Finish”.

WSL2 Linux Σε Windows Υποσύστημα Windows για Linux 6m

Πώς εκτελώ το Linux σε Windows 10/11

Το καλό με το WSL2 είναι ότι δεν αντικαθιστά το WSL. Απλά τρέχει δίπλα του. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να εκτελέσουμε το Linux με συνδυασμό διαφορετικών εκδόσεων.

Βήμα 1 – Βασικές εντολές

Ας αναλύσουμε μερικές από τις βασικές εντολές στο PowerShell που πρέπει να γνωρίζουμε.

Εάν θέλουμε τα πάντα να εκτελούνται στο WSL2 αμέσως μόλις το εγκαταστήσουμε, μπορούμε να το ορίσουμε ως την προεπιλεγμένη έκδοση. Απλά εκτελούμε την ακόλουθη εντολή:

wsl --set-default-version 2

Από τη στιγμή που ορίσαμε το WSL2 ως προεπιλογή, οποιαδήποτε εγκατάσταση Linux θα το χρησιμοποιεί αυτόματα.

Από εκεί και μετά, μπορούμε εύκολα να ελέγξουμε ποια έκδοση (version) του WSL χρησιμοποιούν οι διανομές Linux που έχουμε εγκαταστήσει, με την ακόλουθη εντολή:

wsl --list --verbose

WSL2 Linux Σε Windows Υποσύστημα Windows για Linux 4αaaaαa

Βήμα 2 – Εγκατάσταση διανομής Linux

Στο Microsoft Store οι διαθέσιμες διανομές Linux είναι οι ακόλουθες:

Εμείς εγκαταστήσαμε για τις ανάγκες του οδηγού το Ubuntu 20.04 LTS και το Kali Linux. Έτσι, ας δούμε πώς κάνουμε την εγκατάσταση της τελευταίας έκδοσης του Ubuntu. Σε όλες τις διανομές η διαδικασία είναι ακριβώς η ίδια.

Αρχικά, κατεβάζουμε και εγκαθιστούμε τη Linux διανομή από το Microsoft Store.

Βήμα 3 – Εκκίνηση Linux

Μόλις εγκαταστήσουμε τη διανομή Linux, πατάμε στο εικονίδιο της και την εκκινούμε.

WSL2 Linux Σε Windows Υποσύστημα Windows για Linux 4αaaaαaa

Αμέσως μετά, θα δούμε ένα νέο παράθυρο για το Ubuntu 20.04. Θα μας ζητήσει να δημιουργήσουμε έναν λογαριασμό χρήστη sudo με κωδικό πρόσβασης.

Κατά την πληκτρολόγηση του κωδικού πρόσβασης, δεν θα μπορούμε να δούμε κανέναν χαρακτήρα.

Αυτό ήταν όλο. Μπορούμε τώρα να προχωρήσουμε στη χρήση του Ubuntu όπως επιθυμούμε.

WSL2 Linux Σε Windows Υποσύστημα Windows για Linux 4αaaaαaaa

Βήμα 4 – Ενημέρωση διανομής

Αρχικά, πρέπει να ενημερώσουμε και να αναβαθμίσουμε το Ubuntu 20.04 χρησιμοποιώντας την ακόλουθη εντολή και πατώντας το Enter:

sudo apt update && sudo apt -y upgrade

Έπειτα, περιμένουμε λίγο μέχρι να δούμε το τέλος της διαδικασίας με την εμφάνιση των πράσινων χαρακτήρων.

Από εδώ και μετά, μπορούμε να εγκαταστήσουμε όποια Linux GUI εφαρμογή θέλουμε, πληκτρολογώντας την ακόλουθη εντολή:

sudo apt-get install όνομα εφαρμογής -y

Για παράδειγμα αν θέλουμε να εγκαταστήσουμε τον Firefox, η εντολή θα είναι ακριβώς έτσι:

sudo apt-get install firefox -y

WSL2 Linux Σε Windows Υποσύστημα Windows για Linux 5a

Μόλις ολοκληρώσουμε αυτό το βήμα, θα δούμε την εφαρμογή να έχει εγκατασταθεί και θα την εντοπίσουμε στην Έναρξη. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να την εκκινήσουμε απευθείας μέσα στα Windows με όλα τα γραφικά της.

WSL2 Linux Σε Windows Υποσύστημα Windows για Linux 5aa

Καθώς εκκινούμε την εφαρμογή, δεν χρειάζεται να έχουμε ανοιχτή την κονσόλα του WSL2. Επίσης, θα παρατηρήσουμε ότι στη γραμμή εργασιών θα εμφανιστεί το εικονίδιο με ένα λογότυπο Linux, που μας υποδεικνύει ότι δεν εκτελούμε εφαρμογή των Windows.

Με αυτόν τον τρόπο, η εμπειρία χρήσης μιας GUI εφαρμογής Linux στα Windows 10 είναι εγγενής, σαν να τρέχουμε μια εφαρμογή του λειτουργικού της Microsoft.

Από εκεί και μετά, ανάλογα το πώς θα χρησιμοποιήσουμε την διανομή, μπορούμε να έχουμε μέσα από τα Windows απευθείας πρόσβαση στα αρχεία μας στο Linux, και όχι μόνο.

Πώς εγκαθιστώ την επιφάνεια εργασίας του Ubuntu στο WSL2

Όπως αναφέραμε στην αρχή, για να έχουμε μια πλήρη desktop εμπειρία Ubuntu στο WSL2, θα χρειαστεί να ακολουθήσουμε μια έξτρα διαδικασία με διάφορες εντολές. Συμπτωματικά, είναι 10.

Εμείς θα την αναλύσουμε βήμα προς βήμα, καθώς έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον η όλη διαδικασία, καθώς πολλοί από εμάς ίσως θέλουμε να μάθουμε πώς εκτελούνται οι εντολές sudo απευθείας μέσα από τα Windows, και πώς ενεργοποιείται η επιφάνεια εργασίας του Ubuntu μέσα στο λειτουργικό της Microsoft.

Όλα τα βήματα της μεθόδου που θα δούμε τα κάνουμε μόνο μια φορά, μια και έξω. Δεν χρειάζεται δηλαδή να τα επαναλαμβάνουμε κάθε φορά που θέλουμε να τρέχουμε το Ubuntu μέσα από τα Windows.

Ωστόσο, αν δεν μας ενδιαφέρει να δούμε πώς λειτουργούν διάφορες εντολές του bash, η τελευταία ενότητα του οδηγού με τις καλύτερες διανομές θα μας δώσει μια πιο προσιτή και ίσως πιο ολοκληρωμένη εμπειρία Linux.

Βήμα 1 – Ενημέρωση διανομής

Αρχικά, καλού κακού πρέπει να ενημερώσουμε ξανά το Ubuntu 20.04, χρησιμοποιώντας την ακόλουθη εντολή και πατώντας το Enter:

sudo apt update && sudo apt -y upgrade

Βήμα 2 – Εγκατάσταση GUI και RDP/ xfce4 στο WSL2

Στη συνέχεια, εγκαθιστούμε το xRDP και xfce4 στο Ubuntu 20.04, επικολλώντας διαδοχικά τις ακόλουθες εντολές, πατώντας το Enter σε κάθε μία:

1η εντολή: sudo apt-get purge xrdp

WSL2 Linux Σε Windows Υποσύστημα Windows για Linux 5aaα

2η εντολή: sudo apt install -y xrdp

WSL2 Linux Σε Windows Υποσύστημα Windows για Linux 2

3η εντολή: sudo apt install -y xfce4

WSL2 Linux Σε Windows Υποσύστημα Windows για Linux 3

Σε αυτό το σημείο, ενδέχεται να μας ζητήσει να επιλέξουμε έναν προεπιλεγμένο διαχειριστή οθόνης. Επιλέγουμε το gdm3 και πατάμε Enter..

4η εντολή: sudo apt install -y xfce4-goodies

WSL2 Linux Σε Windows Υποσύστημα Windows για Linux 4

Στη συνέχεια, επικολλούμε διαδοχικά με Enter σε κάθε μία τις ακόλουθες έξι εντολές:

  • 5η εντολή: sudo cp /etc/xrdp/xrdp.ini /etc/xrdp/xrdp.ini.bak
  • 6η εντολή: sudo sed -i ‘s/3389/3390/g' /etc/xrdp/xrdp.ini
  • 7η εντολή: sudo sed -i ‘s/max_bpp=32/#max_bpp=32\nmax_bpp=128/g'  /etc/xrdp/xrdp.ini
  • 8η εντολή: sudo sed -i ‘s/xserverbpp=24/#xserverbpp=24\nxserverbpp=128/g' /etc/xrdp/xrdp.ini
  • 9η εντολή: echo xfce4-session > ~/.xsession
  • 10η εντολή: sudo nano /etc/xrdp/startwm.sh

Με την τελευταία εντολή sudo nano θα μας ανοίξει η επεξεργασία εντολών όπου θα δούμε τον παρακάτω πίνακα. Εδώ πρέπει να προσθέσουμε commenting, βάζοντας ένα “#” στην αρχή των δύο γραμμών που επισημαίνουμε με τα βελάκια.

Απλά πηγαίνουμε με το πληκτρολόγιο στην αρχή της γραμμής και πληκτρολογούμε το #. Θα δούμε ότι άλλαξαν χρώμα.

Αμέσως μετά, ακριβώς από κάτω, προσθέτουμε μονομιάς τις ακόλουθες γραμμές:

# xfce
startxfce4

Αποθηκεύουμε αυτές τις ενέργειες μας πατώντας Ctrl + X για έξοδο, και μετά όταν ερωτηθούμε, πατώντας το Ctrl + O ή επιλέγοντας το yes για αποθήκευση.

Κατόπιν, θα μας εμφανιστεί πάλι η γνωστή καρτέλα των εντολών όπου πληκτρολογούμε την τελευταία πατώντας Enter.

sudo /etc/init.d/xrdp start

Ενέχεται να μας ζητήσει να δώσουμε πάλι το κωδικό μας. Όπως αναφέραμε προηγουμένως, δεν θα μπορούμε να δούμε κανέναν χαρακτήρα, οπότε τον πληκτρολογούμε προσεκτικά μην γίνει λάθος.

Τελικό βήμα – Εκκίνηση Ubuntu

Φεύγουμε από την γραμμή εργασιών και πληκτρολογούμε σύνδεση απομακρυσμένης επιφάνειας εργασίας στην αναζήτηση των Windows. Κατόπιν, της κάνουμε κλικ και την ανοίγουμε.

Στην καρτέλα Υπολογιστής, επικολλούμε το localhost:3390 και πατάμε στη Σύνδεση.

Θα δούμε μια ειδοποίηση, και απλά πατάμε στο Ναι.

Τέλος, εισάγουμε στο RDP το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης που δημιουργήσαμε νωρίτερα κατά τη διαμόρφωση του Ubuntu 20.04, και κάνουμε κλικ στο OK.

WSL2 Linux Σε Windows Υποσύστημα Windows για Linux 14αα

Κατόπιν, θα δούμε την επιφάνεια εργασίας του Ubuntu να τίθεται σε λειτουργία μέσα στα Windows…

WSL2 Linux Σε Windows Υποσύστημα Windows για Linux 10

…όπου μπορούμε να περιηγηθούμε με εύκολο τρόπο μεταξύ των αρχείων των Linux και Windows, να κατεβάσουμε πιο εύκολα όποιες εφαρμογές θέλουμε, και όλα όσα θα κάναμε με τη διανομή σε κάποια άλλη συσκευή.

WSL2 Linux Σε Windows Υποσύστημα Windows για Linux 14

Μπορούμε να μετακινήσουμε ή να επεκτείνουμε το παράθυρο όπως ακριβώς κάνουμε και στα Windows.

Για καλύτερα αποτελέσματα, καλό είναι να προτιμήσουμε την πλήρη οθόνη, έτσι ώστε να βλέπουμε καθαρά όλες τις λειτουργίες.

WSL2 Linux Σε Windows Υποσύστημα Windows για Linux 14α

Από εκεί και μετά, όταν θελήσουμε να τρέξουμε το Ubuntu GUI κάποια άλλη χρονική στιγμή, δεν έχουμε παρά να πατήσουμε στο εικονίδιο του Ubuntu να μας ανοίξει το παράθυρο εντολών, και να πληκτρολογήσουμε μόνο την τελική εντολή:

sudo /etc/init.d/xrdp start

Ωραίες και ελαφριές Linux διανομές για κάθε χρήση

Όπως ήδη θα γνωρίζουμε, οι διανομές Linux έρχονται σε όλα τα σχήματα και τα μεγέθη. Από μικροσκοπικά distro που καταλαμβάνουν λιγότερα από 100MB και μπορούν να εκκινήσουν από το USB, έως μεγαθήρια 4GB+ που λειτουργούν καλύτερα όταν εγκαθίστανται σε SSD.

Έτσι, σε αυτή την ενότητα θα δούμε μερικά από τα ωραιότερα Linux Distro που μας ανέδειξε η έρευνα αλλά και οι πολυήμερες δοκιμές, τα οποία είναι ιδανικά για συγκεκριμένες εργασίες και ανάγκες, απλά στην χρήση, και με δυνατότητες παραμετροποίησης.

Φυσικά, τα περισσότερα υποστηρίζουν την ελληνική γλώσσα, είναι πολύ ελαφριά, και μπορούμε να τα τρέξουμε σε εικονική μηχανή χωρίς προβλήματα, και κάποια άλλα απευθείας μέσω ενός USB stick.

Zorin OS – Το ιδανικότερο για χρήστες Windows

Το Zorin είναι μια γρήγορη και ασφαλής διανομή Linux που βασίζεται στο Ubuntu. Πρόκειται για ένα από τα πιο όμορφα Distro, το οποίο συνοδεύεται από κομψό περιβάλλον χρήστη, και είναι πολύ εύκολο στη χρήση.

Η Linux διανομή αποτελεί μια ιδανική εναλλακτική λύση για όσους έχουν συνηθίσει τα Windows, καθώς μοιάζει πολύ με το λειτουργικό της Microsoft, προσφέροντας και κάποιες νότες από macOS.

Το Zorin είναι διαθέσιμο σε διαφορετικές δωρεάν εκδόσεις. Πιο συγκεκριμένα, την Core, την Lite, και την Education.

Η έκδοση Core που βλέπουμε στις εικόνες είναι σαφώς η καλύτερη δωρεάν επιλογή, καθώς περιλαμβάνει όλες τις εφαρμογές και τους drivers που θα χρειαστούμε σε μια κανονική επιφάνεια εργασίας.

WSL2 Linux Σε Windows Υποσύστημα Windows για Linux 90α

Εάν διαθέτουμε παλαιότερο υπολογιστή, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την έκδοση Lite που έχει σχεδιαστεί για μηχανήματα με χαμηλή ισχύ.

WSL2 Linux Σε Windows Υποσύστημα Windows για Linux 14ααμ

Η έκδοση Education, όπως υποδηλώνει το όνομά της, είναι σχεδιασμένη για μαθητές. Συνοδεύεται από όλες τις δημοφιλείς εκπαιδευτικές εφαρμογές και βοηθητικά προγράμματα ανοιχτού κώδικα.

Επίσης, η έκδοση Core διαθέτει το δικό της κατάστημα λογισμικού που είναι γρήγορο και πολύ εύχρηστο. Μπορούμε να περιηγηθούμε με ευκολία και εγκαταστήσουμε αλλά και να ενημερώσουμε όλες τις εφαρμογές μας απευθείας από αυτό.

Το Zorin Desktop υποστηρίζει οθόνη υψηλής ανάλυσης. Επίσης, επιτρέπει την αυτόματη κλιμάκωση σε οποιαδήποτε συσκευή εκτελεί τη διανομή, είτε είναι φορητός υπολογιστής, είτε tablet, διασφαλίζοντας ότι τα εικονίδια θα παραμείνουν ευκρινή.

Το Zorin είναι αναμφίβολα μια από τις ωραιότερες διανομές για αρχάριους στο Linux, αλλά και για χρήστες που έχουν βαρεθεί τα Windows ή το macOS.

Περισσότερες εικόνες:

WSL2 Πώς Τρέχω Διανομές Linux Σε Windows 10 11 5μα

WSL2 Πώς Τρέχω Διανομές Linux Σε Windows 10 11 5μ

Απαιτήσεις συστήματος

  • Επεξεργαστής: Διπύρηνος 1GHz, Intel/AMD 64-bit
  • Μνήμη RAM: 2GB
  • Αποθήκευση 15GB (Core & Education) ή 40GB (Pro)

Όπως οι περισσότερες διανομές, το Zorin είναι εύκολο να εγκατασταθεί στην εικονική μηχανή στα Windows, ή μέσω ενός flash USB με 4GB διαθέσιμου χώρου. Μπορούμε να δούμε εδώ περισσότερες πληροφορίες για την παράλληλη εγκατάσταση σε PC.

Κατεβάστε το iso του Zorin OS

Peppermint OS – Για μοντέρνα χρήση και αξιοποίηση cloud

Το Peppermint OS είναι ένα γρήγορο λειτουργικό σύστημα Linux που βασίζεται στο Lubuntu.

Χρησιμοποιεί μια υβριδική επιφάνεια εργασίας που βασίζεται κυρίως σε επιλεγμένα στοιχεία από το LXDE και το XFCE. Αυτό το καθιστά πολύ ελαφρύ, καθώς απαιτεί χαμηλούς πόρους υλικού για να εκτελεστεί.

Στόχος της μοντέρνας διανομής είναι να παρέχει ένα οικείο περιβάλλον για νεοφερμένους στο Linux.

Το Peppermint OS διατίθεται με λίγες χρήσιμες εφαρμογές και μια κομψή και εύχρηστη επιφάνεια εργασίας.

Αυτό που κάνει το Peppermint πολύ εύχρηστο είναι ότι μας επιτρέπει να χρησιμοποιούμε πολλές από τις σύγχρονες web εφαρμογές, τοπικά στο μενού της διανομής, χρησιμοποιώντας το Ice SSB (Site-Specific Browser).

Μπορούμε να εκμεταλλευτούμε αυτή τη δυνατότητα μέσω τεσσάρων browser, του Chrome, του Chromium, του Firefox, και του Vivaldi.

Όπως κάθε άλλη διανομή Linux, μπορούμε να εγκαταστήσουμε όλες τις χρήσιμες εφαρμογές, όπως το LibreOffice, GIMP, VLC, κ.λ.π.

Περισσότερες εικόνες:

Απαιτήσεις συστήματος

  • 1GB μνήμη RAM (συνιστάται 2GB)
  • Επεξεργαστής βασισμένος στην αρχιτεκτονική Intel x8
  • Πλατφόρμες 32-bit / 64-bit
  • Τουλάχιστον 4GB διαθέσιμου χώρου στον δίσκο

Όπως οι περισσότερες διανομές, το Peppermint OS είναι εύκολο να εγκατασταθεί στην εικονική μηχανή στα Windows, ή μέσω ενός flash USB με 4GB διαθέσιμου χώρου. Μπορούμε να δούμε εδώ περισσότερες πληροφορίες για την παράλληλη εγκατάσταση σε PC.

Κατεβάστε το iso του Peppermint OS

Linux Lite – Ιδανικό για PC χαμηλής ισχύος

Όπως υποδηλώνει το όνομα το Linux Lite είναι μια πολύ ελαφριά και ωραία διανομή Linux που είναι κατάλληλη για νέους χρήστες και ιδιαίτερα φιλική για τον παλιό μας υπολογιστή, και όχι μόνο.

WSL2 Linux Σε Windows Υποσύστημα Windows για Linux 90αα

Η διανομή βασίζεται στο Ubuntu LTS και εκτελεί το περιβάλλον επιφάνειας εργασίας Xfce από προεπιλογή.

Έχει μενού παρόμοιο με τα Windows, διευκολύνοντας τους χρήστες του λειτουργικού της Microsoft που θέλουν μια ομαλή μετάβαση στον κόσμο του Linux.

Επίσης, η διανομή είναι πλήρως λειτουργική. Αυτό σημαίνει ότι ένας νέος χρήστης Linux δεν χρειάζεται να εγκαταστήσει επιπλέον λογισμικό για την εκτέλεση καθημερινών εργασιών.

Περιλαμβάνει όλα τα χρήσιμα προγράμματα όπως Firefox, GIMP, LibreOffice, Thunderbird, VLC media player κ.α.

Παρέχει επίσης αυτόματες αναβαθμίσεις για ομαλή λειτουργία. Έτσι, εάν θέλουμε να δοκιμάσουμε το Linux στον παλιό φορητό ή επιτραπέζιο υπολογιστή μας, το Linux Lite είναι μια πολύ καλή επιλογή.

Απαιτήσεις συστήματος

  • 768MB μνήμη RAM (συνιστάται 1GB)
  • Επεξεργαστής 1GHz
  • 8GB αποθηκευτικού χώρου
  • Ένα USB stick ή ένα εγγράψιμο DVD για το ISO

Κατεβάστε το iso του Linux Lite

Porteus –  Ιδανικό για USB και φορητή χρήση

Το όνομα του Porteus προέρχεται από το “Portability” και το “Proteus” που δανείστηκαν οι σχεδιαστές της διανομής από την ελληνική μυθολογία. Ο Πρωτέας  ήταν ένας θαλάσσιος δαίμονας που άλλαζε τη μορφή του κατά βούληση και γινόταν ήρωας, ακόμη και βασιλιάς.

WSL2 Linux Σε Windows Υποσύστημα Windows για Linux 14ααμλλ

Το Porteus (πρώην Slax Remix) είναι ένα φορητό λειτουργικό σύστημα που βασίζεται στο Slackware. Δεν απαιτεί εγκατάσταση και μπορεί να εκτελεστεί από σταθερά ή αφαιρούμενα μέσα, ή εξ ολοκλήρου από τη μνήμη RAM ενός υπολογιστή.

Παρότι μπορούμε να μεταφέρουμε και να χρησιμοποιήσουμε σχεδόν όλες τις διανομές Linux από μια μονάδα USB, το Porteus είναι ένα από τα λίγα που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για αυτήν την περίπτωση χρήσης.

WSL2 Linux Σε Windows Υποσύστημα Windows για Linux 50κ

Το Porteus είναι διαθέσιμo σε πολλές διαφορετικές εκδόσεις, η καθεμία με διαφορετικό περιβάλλον επιφάνειας εργασίας. Οι περισσότερες κυμαίνονται μεταξύ 300MB-400MB. Στις εικόνες βλέπουμε την Porteus CINNAMON-v5.

Εφαρμόζει ένα αρθρωτό σύστημα που είναι διαθέσιμο για αρχιτεκτονικές 32/64-bit με υποστήριξη για πολλές γλώσσες, και με μια μεγάλη κοινότητα χρηστών.

Πρόκειται αναμφίβολα για μια πολύ γρήγορη διανομή Linux, καθώς μεταξύ των άλλων, μπαίνει στην επιφάνεια εργασίας LXDE σε ελάχιστα δευτερόλεπτα.

WSL2 Linux Σε Windows Υποσύστημα Windows για Linux 8α0

Απαιτήσεις συστήματος

  • 1GB μνήμη RAM (συνιστάται 2GB)
  • 450MB αποθηκευτικού χώρου
  • Ένα USB stick ή ένα εγγράψιμο DVD

Κατεβάστε τα iso του Porteus

Pop!_OS – Η καλύτερη διανομή για gaming

Το Pop!_OS θεωρείται ως η ιδανικότερη διανομή Linux για παιχνίδια. Πρόκειται για έργο ανοικτού κώδικα που βασίζεται στο Ubuntu και αναμφίβολα είναι πολύ εύχρηστο και διαφέρει κατά πολύ από άλλες διανομές.

Με την πρώτη ματιά, θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι η αρχική διάταξη του Pop!_OS μοιάζει με αυτή του macOS.

Οι χρήστες Linux προτείνουν συχνά το Pop!_OS για παιχνίδια, όχι επειδή υποστηρίζει περισσότερα games από άλλες διανομές, αλλά γιατί μας επιτρέπει να τα παίξουμε χωρίς να ανησυχούμε για την εγκατάσταση προγραμμάτων οδήγησης γραφικών.

Έτσι, πριν προχωρήσουμε στη λήψη της διανομής, μπορούμε να επιλέξουμε μεταξύ της τυπικής έκδοσης, ή της ειδικά διαμορφωμένης με προεγκατεστημένα τους drivers της NVIDIA.

Αυτή η δυνατότητα είναι σημαντική, καθώς η εγκατάσταση προγραμμάτων οδήγησης NVIDIA σε Linux δεν είναι πάντα πολύ εύκολη.

Παρόλο που οι προγραμματιστές της NVIDIA άρχισαν να δίνουν σημασία στο Linux για επιτραπέζιους υπολογιστές, και η διαδικασία εγκατάστασης προγραμμάτων οδήγησης έγινε ευκολότερη με τα χρόνια, ενδέχεται να αντιμετωπίσουμε προβλήματα κατά την εγκατάσταση των drivers.

Όμως, το Pop!_OS διευκολύνει την όλη διαδικασία για την απρόσκοπτη εκτέλεση των παιχνιδιών. Σε γενικές γραμμές, τα παιχνίδια Linux βελτιώνονται χάρη στο Proton 6.3-1 της Valve, ένα εργαλείο συμβατότητας για το Steam.

Επίσης, εκτός από το Steam, το Pop!_OS υποστηρίζει το Lutris καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη διανομή.

Πρόκειται για μια βιβλιοθήκη παιχνιδιών ανοιχτού κώδικα που χρησιμοποιεί διάφορους εξομοιωτές, και το WINE για την εκτέλεση παιχνιδιών που αναπτύσσονται για τα Windows και είναι δύσκολο να εγκατασταθούν.

WSL2 Πώς Τρέχω Διανομές Linux Σε Windows 10 11 α

Η διανομή συνοδεύεται από το Pop!_Shop, κάτι αντίστοιχο με το Windows Store. Με αυτόν τον τρόπο, η εγκατάσταση εφαρμογών μέσω του λειτουργικού είναι πολύ εύκολη.

Το Pop!_OS δεν θεωρείται άδικα ως μια από τις καλύτερες διανομές για αρχάριους στο Linux, αλλά και για gamers που θέλουν να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό από τα Windows ή το macOS.

Περισσότερες εικόνες:

Απαιτήσεις συστήματος

Τη στιγμή που γράφουμε αυτόν τον οδηγό, το Pop!_OS εκτελείται μόνο με αρχιτεκτονική 64-bit x86, και απαιτούνται 2GB μνήμης RAM (προτείνονται 4GB) και 20GB αποθήκευσης.

Μπορούμε να δοκιμάσουμε το Pop!_OS είτε σε εικονική μηχανή στα Windows, είτε να χρησιμοποιήσουμε το αρχείο .iso σε ένα USB και να εκκινήσουμε το λειτουργικό σύστημα από εκεί.

Μπορούμε να δούμε εδώ περισσότερες πληροφορίες για τη δημιουργία USB εκκίνησης.

Κατεβάστε το iso του Pop!_OS

Ubuntu GamePack – Για portable gaming

Τα Live Linux USB δεν έχουν να κάνουν μόνο με την ολοκλήρωση της δουλειάς και την εξοικονόμηση χρόνου. Μερικές φορές ίσως θέλουμε απλά να τα χρησιμοποιήσουμε για να διασκεδάσουμε.

Με το Ubuntu GamePack, η μονάδα flash αναλαμβάνει τον ρόλο του φορητού υπολογιστή παιχνιδιών.

Φυσικά, απαιτείται ένα USB με σύγχρονες προδιαγραφές, και ικανή χωρητικότητα, αλλά και κάποιες αξιοπρεπείς δυνατότητες στο σύστημα, εκτός αν μας αρκούν τίτλοι με μέτριες απαιτήσεις.

Επιπλέον, η εγκατάσταση του Ubuntu GamePack σε ένα USB και η επανεκκίνηση ενός υπολογιστή με αυτό, μας επιτρέπει να χρησιμοποιήσουμε τη διανομή χωρίς να αφήσουμε κανένα ίχνος στον υπολογιστή.

Το κυριότερο χαρακτηριστικό της διανομής είναι ένα σύνολο βελτιστοποιήσεων, γνωστών ως GameMode. Τροποποιούν την εγκατάσταση και διευκολύνουν τα παιχνίδια σε Linux.

WSL2 Πώς Τρέχω Διανομές Linux Σε Windows 10 11 5μακα

Το Ubuntu GamePack περιλαμβάνει το Steam, το οποίο μας επιτρέπει να κάνουμε λήψη της υπάρχουσας βιβλιοθήκης τίτλων Linux. Υπάρχει επίσης και το Lutris που απλοποιεί την εγκατάσταση των παιχνιδιών.

Όπως αναφέραμε προηγουμένως, πρόκειται για μια βιβλιοθήκη παιχνιδιών ανοιχτού κώδικα που χρησιμοποιεί διάφορους εξομοιωτές.

Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το PlayOnLinux που παρέχει περισσότερα από 747 παιχνίδια Windows, ή το Wine για να ενεργοποιήσουμε τους υποστηριζόμενους τίτλους των Windows.

Έτσι, εάν βρισκόμαστε στο σπίτι ενός φίλου και μας προέκυψε ένα πάρτι LAN, αλλά δεν έχουμε τον δικό μας υπολογιστή, το Ubuntu GamePack μπορεί να μας δώσει άμεσα τη λύση.

WSL2 Linux Σε Windows Υποσύστημα Windows για Linux 50η

Επίσης, μπορούμε να διατηρήσουμε αντίγραφα σε διαφορετικές μονάδες flash. Με αυτόν τον τρόπο, διασφαλίζουμε ότι όλοι χρησιμοποιούν την ίδια έκδοση παιχνιδιού με την ίδια διαμόρφωση.

Απαιτήσεις συστήματος

  • 2GB ή περισσότερη μνήμη RAM (Συνιστάται 4GB)
  • Επεξεργαστής 2,0GHz ή ισχυρότερος (Συνιστάται διπλός πυρήνας και 64-bit)
  • Χώρος σκληρού δίσκου 20GB και άνω
  • 4GB Pendrive ή μονάδα USB ή DVD-RW για εγκατάσταση
  • Κάρτα γραφικών Intel HD/AMD Radeon 8500, ή μεταγενέστερη (Μόνο για Steam)
  • Αυτόνομη Κάρτα γραφικών Nvidia/AMD (για απαιτητικά παιχνίδια)

Κατεβάστε το iso του Ubuntu GamePack (Like Win)

Tails – Για φορητή & αόρατη χρήση χωρίς ίχνη

Το Tails (The Amnesic Incognito Live System) είναι μια διανομή Linux που βασίζεται στο Debian. Εστιάζει αποκλειστικά στην ασφάλεια και στη διατήρηση του απορρήτου και της ανωνυμίας.

WSL2 Linux Σε Windows Υποσύστημα Windows για Linux 50β

Η φορητή διανομή Linux είναι φυσικά δωρεάν. Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι ένα κενό USB ή DVD, ώστε να τρέξουμε το λειτουργικό σύστημα σε οποιοδήποτε PC επιτρέπει να κάνουμε εκκίνηση από USB ή DVD, συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων υπολογιστών.

WSL2 Linux Σε Windows Υποσύστημα Windows για Linux 50ν

Το Tails είναι εντελώς αυτόνομο, ξεκινά αποκλειστικά από αφαιρούμενα μέσα, δεν γράφει τίποτα στον σκληρό δίσκο του κεντρικού υπολογιστή, και επανέρχεται σε ουδέτερη κατάσταση κάθε φορά που το χρησιμοποιούμε.

WSL2 Linux Σε Windows Υποσύστημα Windows για Linux 50μμ

Με άλλα λόγια, όταν απενεργοποιούμε ή επαναφέρουμε έναν υπολογιστή μετά τη χρήση του Tails, δεν θα αφήσει κανένα ψηφιακό αποτύπωμα μας στο σύστημα, εκτός εάν του το ζητήσουμε.

Δεδομένου ότι το Tails είναι ένα αυτόνομο live λειτουργικό, είναι επίσης εξαιρετικά φορητό. Μπορούμε να το μεταφέρουμε ως το προσωπικό μας λειτουργικό σε ένα USB stick και να το χρησιμοποιούμε όπου επιθυμούμε.

WSL2 Linux Σε Windows Υποσύστημα Windows για Linux 50μ

Το Tails συνοδεύεται και από UEFI Secure Boot, αλλά και με όσα χρειαζόμαστε για την ανωνυμία μας, όπως:

  • Tor Browser με uBlock: Ένας ασφαλής browser με plugin αποκλεισμού διαφημίσεων
  • Thunderbird: Μια δωρεάν εφαρμογή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για αποστολή και λήψη κρυπτογραφημένων email
  • KeePassXC: Ένας διαχειριστής κωδικών πρόσβασης που δημιουργεί και αποθηκεύει ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης
  • LibreOffice: Πλήρης σουίτα γραφείου
  • OnionShare: Μια εφαρμογή κοινής χρήσης αρχείων που επιτρέπει τη μεταφορά αρχείων μέσω Tor

WSL2 Linux Σε Windows Υποσύστημα Windows για Linux 50ααα

Απαιτήσεις συστήματος

  • 1GB μνήμη RAM (συνιστάται 2GB)
  • Επεξεργαστής 64-bit x86-64
  • USB stick τουλάχιστον 8GB ή ένα εγγράψιμο DVD

Το Tails είναι πολύ εύκολο να εγκατασταθεί στην εικονική μηχανή στα Windows. Μπορούμε να δούμε εδώ περισσότερες πληροφορίες για την εκκίνηση σε PC.

Κατεβάστε τα iso του Tails

Manjaro – Για πιο προσιτή χρήση του Arch

Το Arch Linux είναι μια από τις πιο ευέλικτες διανομές, αλλά δεν είναι τόσο φιλική για όσους από εμάς είμαστε νεοφερμένοι στο Linux.

Το Manjaro ή αλλιώς “Arch Linux for Human Beings”, όπως χαρακτηριστικά το ονομάζουν διάφορα site του Linux, προσφέρει όλα τα καλούδια του Arch και είναι πολύ πιο εύκολο στην εγκατάσταση και τη χρήση.

WSL2 Linux Σε Windows Υποσύστημα Windows για Linux 50αα

Επίσημα το Manjaro Linux υποστηρίζει την επιφάνεια εργασίας Xfce ως προεπιλογή. Προσφέρει και παραλλαγές GNOME και KDE Plasma. Επίσης, δεν περιορίζεται στην αρχιτεκτονική x86, καθώς είναι φιλικό προς την αρχιτεκτονική ARM.

Η διανομή ακολουθεί το μοντέλο κυλιόμενης έκδοσης. Αυτό σημαίνει ότι ο χρήστης δεν χρειάζεται να αναβαθμίσει/εγκαταστήσει ξανά ολόκληρο το σύστημα για να το διατηρήσει ενημερωμένο με την τελευταία έκδοση.

WSL2 Linux Σε Windows Υποσύστημα Windows για Linux 50α

Το Manjaro μας δίνει πρόσβαση στο Arch User Repository (AUR). Το AUR είναι ίσως το μεγαλύτερο αποθετήριο για οποιαδήποτε διανομή. Η διαχείριση των αποθετηρίων γίνεται με το δικό του εργαλείο που ονομάζεται BoxIt, το οποίο έχει σχεδιαστεί όπως το Git.

WSL2 Linux Σε Windows Υποσύστημα Windows για Linux 50

Σε γενικές γραμμές, αν θέλουμε μια διανομή Linux που απαιτεί λίγο παραπάνω μάθηση σε σχέση με τις άλλες του οδηγού, και θέλουμε να δοκιμάσουμε κάτι άλλο εκτός από μια διανομή που βασίζεται στο Ubuntu, το Manjaro Linux είναι η καλύτερη λύση.

Απαιτήσεις συστήματος

  • 1GB μνήμη RAM (συνιστάται 2GB)
  • Επεξεργαστής 1GHz ή ισχυρότερος
  • Τουλάχιστον 30GB διαθέσιμου χώρου στον δίσκο

Όπως οι περισσότερες διανομές, το Manjaro είναι πολύ εύκολο να εγκατασταθεί στην εικονική μηχανή στα Windows. Μπορούμε να δούμε εδώ περισσότερες πληροφορίες για την παράλληλη εγκατάσταση σε PC.

Κατεβάστε τα iso του Manjaro

Ποια είναι η άποψη σας για WSL2 και τις διανομές Linux?

Αν σας γεννήθηκαν απορίες, ή θέλετε να μοιραστείτε την άποψη σας για το WSL2 και τις διανομές Linux, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

Αγορά-TV-Box-Από-Ευρώπη-Κίνα-E2162-E26900-Οκτώβριος-2020
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#323 - Windows Παιχνίδια Σε Android Κινητό, Dark Mode Στο VLC, Απενεργοποίηση PC Με Σημειωματάριο
QuickSteps
GamingSteps#20240413 - Αναστάτωση Προκάλεσε Η Σειρά Fallout, The Rogue Prince of Persia, BAFTA Games Awards 2024
GamingSteps