Home » Εβδομαδιαίες Στήλες » QuickSteps » Αυτοκαταστρεφόμενα Βίντεο WhatsApp, Καθαρισμός Google Drive
QuickSteps#186 - Αυτοκαταστρεφόμενα Βίντεο WhatsApp, Καθαρισμός Google Drive

Αυτοκαταστρεφόμενα Βίντεο WhatsApp, Καθαρισμός Google Drive

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Αυτή την εβδομάδα, στέλνουμε αυτοκαταστρεφόμενες εικόνες και βίντεο στο WhatsApp, απελευθερώνουμε χώρο στο Google Drive διαγράφοντας ξεχασμένα αρχεία, και μαθαίνουμε τα πάντα για τις Αναμνήσεις στον Chrome. Βρίσκουμε τον σειριακό αριθμό οποιουδήποτε σκληρού δίσκου, αλλάζουμε το όνομα μας στην εφαρμογή Παιχνίδια Google Play, και αναπαριστούμε δεδομένα χρησιμοποιώντας εικονίδια στο Excel. Εντοπίζουμε και κατεβάζουμε ψηφιακά αντίγραφα από αφίσες ταινιών.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Για να δείτε όλες τις δημοσιεύσεις της στήλης, μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στην κατηγορία QuickSteps…

…ή να επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο. Για να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τις νέες δημοσιεύσεις της στήλης μας, μπορείτε να προσθέσετε το link στους σελιδοδείκτες σας.

Αποστολή αυτοκαταστρεφόμενων εικόνων και βίντεο στο WhatsApp

Η αποστολή αυτοκαταστρεφόμενων μηνυμάτων, εικόνων, ή βίντεο, μπορεί να φανεί χρήσιμη σε διάφορες περιπτώσεις. Για παράδειγμα, ίσως χρειαστεί για οποιονδήποτε λόγο να στείλουμε τους κωδικούς σύνδεσης κάποιου λογαριασμού στη ή στον σύντροφο μας.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι η αποστολή της απόδειξης μιας τραπεζικής συναλλαγής σε κάποιο κατάστημα, με σκοπό την επιβεβαίωση της κατάθεσης των χρημάτων και την αποστολή των προϊόντων που παραγγείλαμε.

Παλαιότερα, είχαμε δει πώς δημιουργούμε και στέλνουμε αυτοκαταστρεφόμενα μηνύματα με το WhatsApp. Αυτήν τη φορά θα δούμε πώς μπορούμε μέσω της γνωστής εφαρμογής να στέλνουμε εικόνες και βίντεο που διαγράφονται αυτόματα μετά από μία μόνο προβολή.

Αρχικά, πατάμε το εικονίδιο του συνδετήρα και στη συνέχεια επιλέγουμε τη “Συλλογή”.

Έπειτα, επιλέγουμε την εικόνα ή το βίντεο το οποίο θέλουμε να στείλουμε.

Στην οθόνη θα εμφανιστεί το πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνων και βίντεο του WhatsApp. Στο μέρος της οθόνης υπάρχει το πλαίσιο “Προσθήκη επικεφαλίδας…”, όπου μπορούμε να πληκτρολογήσουμε ένα κείμενο – μήνυμα, το οποίο θα αποσταλεί μαζί με την εικόνα ή το βίντεο.

Στη δεξιά μεριά αυτού του πλαισίου, υπάρχει ένα εικονίδιο με τον αριθμό “1”. Αυτό το εικονίδιο ενεργοποιεί τη λειτουργία “Προβολή μία φορά”. Για να μετατρέψουμε την εικόνα ή το βίντεο σε αυτοκαταστρεφόμενο, πατάμε αυτό το εικονίδιο.

Μόλις ολοκληρώσουμε την επεξεργασία της εικόνας ή του βίντεο, πατάμε το βέλος στην κάτω δεξιά γωνία.

Όταν στέλνουμε αυτοκαταστρεφόμενες εικόνες ή αντίστοιχα βίντεο, η προεπισκόπηση τους δεν είναι διαθέσιμη στη συνομιλία. Τόσο εμείς, όσο και ο παραλήπτης τους, βλέπουμε το εικονίδιο της λειτουργίας “Προβολή μία φορά” και τη λέξη “Φωτογραφία” ή “Βίντεο”.

QuickSteps#186 - Αυτοκαταστρεφόμενα Βίντεο WhatsApp, Καθαρισμός Google Drive

Μόλις ο παραλήπτης ανοίξει την εικόνα ή το βίντεο, μπορεί να το διατηρήσει ανοιχτό στην οθόνη του κινητού του για όσο χρόνο θέλει. Ωστόσο, όταν πατήσει το βελάκι στην πάνω αριστερή γωνία για να επιστρέψει στη συνομιλία, η εικόνα ή το βίντεο διαγράφονται οριστικά από τους server του WhatsApp.

Επιπλέον, ο αριθμός “1” έχει αφαιρεθεί από το εικονίδιο και αντί για τη λέξη “Φωτογραφία” ή “Βίντεο”, το μήνυμα γράφει “Ανοίχτηκε”.

Πώς απελευθερώνω χώρο στο Google Drive διαγράφοντας ξεχασμένα αρχεία

Κάθε λογαριασμός Google έχει στη διάθεση του 15GB δωρεάν αποθηκευτικού χώρου. Σε αυτόν τον χώρο αποθηκεύονται τα δεδομένα των υπηρεσιών της εταιρείας που χρησιμοποιεί ο κάτοχος του λογαριασμού.

Τα 15GB είναι αρκετά αν χρησιμοποιούμε μόνο το Gmail, ή ανεβάζουμε στο Google Drive μόνο έγγραφα και αρχεία μικρού όγκου. Ωστόσο, αν χρησιμοποιούμε τις Φωτογραφίες Google και έχουμε ενεργό τον συγχρονισμό, τότε όλες οι φωτογραφίες και τα βίντεο που τραβάμε με το κινητό μας ανεβαίνουν στους server της Google.

Τα βίντεο και οι φωτογραφίες μπορεί να καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος του δωρεάν χώρου που παρέχει η Google σε κάθε λογαριασμό.

Επιπλέον, αρκετό χώρο μπορεί να χρησιμοποιούν και τα λεγόμενα “ξεχασμένα” αρχεία. Πρόκειται για αρχεία τα οποία παραμένουν στο Google Drive ακόμη και μετά τη διαγραφή τους ή τη διαγραφή του φακέλου που τα περιέχει.

Για παράδειγμα, εάν έχουμε κοινοποιήσει ένα αρχείο σε κάποιον άλλον χρήστη και τελικά το διαγράψουμε, η Google διατηρεί το αρχείο αυτό σε έναν κρυφό χώρο στο Drive, ώστε ο άλλος χρήστης να συνεχίσει να έχει πρόσβαση.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι οι φωτογραφίες και τα βίντεο που διαγράφουμε από το κινητό μας, ενώ έχουμε ενεργό τον συγχρονισμό στις Φωτογραφίες Google. Ακόμη και αν διαγράψουμε κάποια εικόνα ή βίντεο από τη συσκευή, η Google διατηρεί ένα online αντίγραφο, μέχρις ότου το διαγράψουμε χειροκίνητα.

Όλα αυτά τα “ξεχασμένα” αρχεία καταλαμβάνουν χώρο, χωρίς λόγο. Ωστόσο, μπορούμε εύκολα να τα εντοπίσουμε και να τα διαγράψουμε. Αρχικά, ανοίγουμε τη σελίδα του Google Drive, στην αναζήτηση πληκτρολογούμε “is:unorganized owner:me”, και πατάμε Enter.

Εφόσον στον λογαριασμό μας υπάρχουν “ξεχασμένα” αρχεία, θα εμφανιστούν κάτω από το πεδίο της αναζήτησης.

Για να διαγράψουμε όλα τα “ξεχασμένα” αρχεία, επιλέγουμε το πρώτο, πατάμε τον συνδυασμό πλήκτρων “Ctrl+A”, και κάνουμε κλικ στο εικονίδιο του κάδου ανακύκλωσης.

Στο Google Drive, όταν διαγράφουμε αρχεία, αυτά μεταφέρονται στον κάδο ανακύκλωσης και διαγράφονται οριστικά μετά το πέρας 30 ημερών.

Εάν θέλουμε να τα διαγράψουμε νωρίτερα, επιλέγουμε τον “Κάδο απορριμμάτων”, κάνουμε κλικ στο “Άδειασμα κάδου”, και στο πλαίσιο που θα εμφανιστεί πατάμε “Οριστική διαγραφή”.

Πώς βρίσκω τον σειριακό αριθμό οποιουδήποτε σκληρού δίσκου

Οι λόγοι για τους οποίους ενδέχεται να θέλουμε να γνωρίζουμε τον σειριακό αριθμό ενός σκληρού δίσκου είναι αρκετοί. Για παράδειγμα, ίσως θέλουμε να τον παρέχουμε στην κατασκευάστρια εταιρεία, ώστε να ελέγξει εάν υπάρχει ενεργή εγγύηση για τον συγκεκριμένο δίσκο.

Για να βρούμε τον σειριακό αριθμό ενός δίσκου, πληκτρολογούμε στην αναζήτηση “Γραμμή εντολών” και κάνουμε κλικ στο “Άνοιγμα”.

Στο παράθυρο της Γραμμής εντολών, γράφουμε την παρακάτω εντολή και πατάμε Enter.

wmic diskdrive get model, name, serialnumber

Μόλις πατήσουμε Enter, η Γραμμή εντολών θα εμφανίσει μία λίστα με όλους τους εγκατεστημένους σκληρούς δίσκους.

Οι σειριακοί αριθμοί των σκληρών δίσκων αναγράφονται στη στήλη “SerialNumber”.

Τι είναι, οι Αναμνήσεις στον Chrome και πώς τις χρησιμοποιώ

Όλοι οι σύγχρονοι browser διατηρούν το λεγόμενο ιστορικό περιήγησης, ώστε να μπορούμε εύκολα και γρήγορα να εντοπίζουμε ιστοσελίδες που έχουμε επισκεφτεί στο παρελθόν. Ωστόσο, η Google προσφέρει στους χρήστες του Chrome ένα νέο πιο εξελιγμένο εργαλείο, το οποίο έχει ονομάσει “Αναμνήσεις”.

Αυτό το εργαλείο προβάλλει τους ιστότοπους τους οποίους έχουμε επισκεφθεί, ταξινομημένους χρονολογικά και χωρισμένους σε ομάδες με βάση τη συσκευή από την οποία τους ανοίξαμε. Επιπλέον, στις Αναμνήσεις θα βρούμε προτεινόμενες αναζητήσεις σύμφωνα με τη δραστηριότητά μας στο διαδίκτυο.

Ενεργοποίηση του εργαλείου Αναμνήσεις

Για να ενεργοποιήσουμε τις Αναμνήσεις, πρέπει να επέμβουμε στα flags του Chrome. Τα flags είναι μία σειρά από πειραματικές ρυθμίσεις που έχει ενσωματώσει η Google στον browser της, αλλά ακόμα δεν είναι έτοιμες για να εμφανιστούν σε όλους τους χρήστες.

Για να ενεργοποιήσουμε την κρυφή ρύθμιση που μας ενδιαφέρει, πληκτρολογούμε στη γραμμή διευθύνσεων του Chrome “chrome://flags” και πατάμε Enter.

Έπειτα, γράφουμε στην αναζήτηση “Memories” και αλλάζουμε τη ρύθμιση από “Default” σε “Enabled”.

Μετά, κάνουμε κλικ στο “Relaunch” ώστε να γίνει επανεκκίνηση του προγράμματος και να εφαρμοστούν οι αλλαγές.

Χρήση του εργαλείου Αναμνήσεις

Προς το παρόν, δεν υπάρχει κάποιο κουμπί μέσω του οποίου αποκτούμε πρόσβαση στις Αναμνήσεις. Για να ανοίξουμε αυτό το νέο εργαλείο, πληκτρολογούμε στη γραμμή διευθύνσεων “chrome://memories” και πατάμε Enter.

Σε αυτήν τη σελίδα βλέπουμε όλους τους ιστότοπους που έχουμε επισκεφθεί και μερικές προτεινόμενες αναζητήσεις.

Οι σελίδες που αφορούν μία συγκεκριμένη ιστοσελίδα, ενδέχεται να είναι ομαδοποιημένες. Σε αυτήν την περίπτωση, μπορούμε να δούμε όλες τις σελίδες πατώντας το βελάκι στα δεξιά.

Εάν θέλουμε να διαγράψουμε κάποια καταχώρηση, πατάμε τις τρεις τελείες στα δεξιά και επιλέγουμε “Κατάργηση από το ιστορικό”.

Για να διαγράψουμε όλες τις σελίδες μιας ομάδας, κάνουμε κλικ στις τρεις τελείες και πατάμε “Κατάργηση όλων από το ιστορικό”.

Τέλος, εάν θέλουμε να πραγματοποιήσουμε κάποια από τις προτεινόμενες αναζητήσεις, κάνουμε κλικ στο αντίστοιχο πλαίσιο. Ο Chrome θα ανοίξει την ιστοσελίδα της Google και θα πραγματοποιήσει τη σχετική αναζήτηση.

Πώς αλλάζω το όνομα μου στην εφαρμογή Παιχνίδια Google Play

Η εφαρμογή Παιχνίδια Google Play επιτρέπει να διαχειριζόμαστε τα παιχνίδια που έχουμε εγκατεστημένα, να ανακαλύπτουμε νέους τίτλους, να μοιραζόμαστε τα επιτεύγματα μας με τους φίλους μας, και τα λοιπά.

Την πρώτη φορά που ανοίγουμε την εφαρμογή, η Google ρυθμίζει ως όνομα χρήστη το όνομα το οποίο δηλώσαμε κατά τη δημιουργία του λογαριασμού Google που χρησιμοποιούμε.

Παλαιότερα, η εταιρεία δεν επέτρεπε να αλλάζουμε το όνομα μας στην εφαρμογή. Ωστόσο, πλέον προσφέρει αυτή τη δυνατότητα. Για να πραγματοποιήσουμε αυτήν την αλλαγή, πατάμε το “Προφίλ”.

QuickSteps#186 - Αυτοκαταστρεφόμενα Βίντεο WhatsApp, Καθαρισμός Google Drive

Στη συνέχεια, πατάμε το μολύβι, πάνω αριστερά.

Έπειτα, πατάμε το πλαίσιο “Όνομα παίκτη”.

Μετά, πληκτρολογούμε το όνομα της αρεσκείας μας και πατάμε “Αποθήκευση”.

Πώς αναπαριστώ δεδομένα χρησιμοποιώντας εικονίδια στο Excel

Το Excel παρέχει πληθώρα μεθόδων οπτικής παρουσίασης δεδομένων. Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες είναι τα σύνολα εικονιδίων, τα οποία μας επιτρέπουν να αναπαριστούμε τα δεδομένα χρησιμοποιώντας αντιπροσωπευτικά σύμβολα.

Για παράδειγμα, μπορούμε να αναπαραστήσουμε τις αξιολογήσεις των χρηστών για την εξυπηρέτηση που έλαβαν σε ένα κατάστημα, ή τη βαθμολογία που έχουν λάβει διάφορες εφαρμογές, χρησιμοποιώντας αστέρια.

Χρήση έτοιμων κανόνων μορφοποίησης

Αρχικά, επιλέγουμε τα κελιά στα οποία θέλουμε να εφαρμόσουμε τους κανόνες μορφοποίησης.

Έπειτα, επιλέγουμε την “Κεντρική” καρτέλα, κάνουμε κλικ στη “Μορφοποίηση υπό όρους”, και από τα “Σύνολα εικόνων” διαλέγουμε τα εικονίδια της αρεσκείας μας.

Μόλις επιλέξουμε το σύνολο εικονιδίων, το Excel θα εμφανίσει άμεσα στην αριστερή μεριά του κάθε κελιού το εικονίδιο που αντιστοιχεί στο δεδομένο το οποίο περιέχει.

Το Excel εφαρμόζει τους κανόνες μορφοποίησης με βάση τον μέσο όρο των δεδομένων που περιέχουν τα κελιά τα οποία επιλέξαμε.

Στο παράδειγμα μας, έχουμε τις βαθμολογίες ορισμένων εφαρμογών, οι οποίες κυμαίνονται από “3,7” έως “4,6” και ο μέσος όρος των βαθμολογιών είναι το “4,35”. Επιπλέον, ως “Σύνολο εικόνων” επιλέξαμε τα αστέρια.

Στην πρώτη εφαρμογή, η οποία έχει βαθμολογία “3,7”, το Excel πρόσθεσε ένα κενό αστέρι. Από την άλλη, η δεύτερη εφαρμογή έχει βαθμολογία “4,3” και το πρόγραμμα πρόσθεσε στο κελί μισό αστέρι. Ομοίως, οι υπόλοιπες εφαρμογές, των οποίων η βαθμολογία ξεπερνάει αρκετά τον μέσο όσο, έχουν ως εικονίδιο το πλήρες αστέρι.

Δημιουργία δικών μας κανόνων μορφοποίησης

Αν θέλουμε οι κανόνες μορφοποίησης να είναι πιο ακριβείς, τότε θα πρέπει να τους δημιουργήσουμε μόνοι μας.

Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, επιλέγουμε τα κελιά που μας ενδιαφέρουν, πηγαίνουμε στην “Κεντρική” καρτέλα, κάνουμε κλικ στη “Μορφοποίηση υπό όρους”, διαλέγουμε τα “Σύνολα εικόνων”, και πατάμε τον σύνδεσμο “Περισσότεροι κανόνες”.

Στο παράθυρο που θα ανοίξει, διαλέγουμε το “Στυλ εικονιδίων” της αρεσκείας μας, ορίζουμε τις τιμές δίπλα στις οποίες θέλουμε να εμφανίζεται το κάθε εικονίδιο, και πατάμε “OK”.

Όπως παρατηρούμε στην παρακάτω εικόνα, μετά την εφαρμογή των νέων κανόνων μορφοποίησης που ορίσαμε εμείς, όλες οι εφαρμογές του πίνακα έχουν στο κελί τους το πλήρες αστέρι.

Πώς βρίσκω και κατεβάζω δωρεάν ψηφιακά αντίγραφα από αφίσες ταινιών

Αρκετοί λάτρεις του κινηματογράφου συλλέγουμε αφίσες ταινιών, είτε σε φυσική, είτε σε ψηφιακή μορφή. Όταν πρόκειται για μία νέα ταινία, μπορούμε εύκολα να βρούμε και να αγοράσουμε το φυσικό ή το ψηφιακό αντίγραφο της εκάστοτε αφίσας, και συνήθως έναντι μικρού αντιτίμου. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει για τις παλιές ταινίες.

Στην περίπτωση των παλιών ταινιών, ο εντοπισμός μίας και μόνο αφίσας απαιτεί πολύ χρόνο, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις δεν υπάρχουν καν ψηφιακά αντίγραφα. Επιπλέον, το κόστος της κάθε αφίσας εξαρτάται κατά πολύ από το πόσο παλιά και δημοφιλής είναι μία ταινία.

Ευτυχώς, το Πανεπιστήμιο του Τέξας έχει δημιουργήσει τη “Movie Posters Collection”. Πρόκειται για μία συλλογή η οποία περιλαμβάνει ψηφιακά αντίγραφα από αφίσες περίπου 10.000 ταινιών.

Στη συλλογή Movie Posters Collection θα βρούμε αφίσες από ταινίες που προβλήθηκαν στους κινηματογράφους από τη δεκαετία του '40 έως τα τέλη της δεκαετίας του '70. Το Πανεπιστήμιο του Τέξας προσθέτει διαρκώς νέες αφίσες.

Για να αναζητήσουμε μία αφίσα, μπαίνουμε στη σελίδα της Movie Posters Collection και κάνουμε κλικ στο “Browse”.

Έπειτα, πληκτρολογούμε το όνομα της ταινίας που μας ενδιαφέρει και πατάμε τον μεγεθυντικό φακό.

Η ιστοσελίδα θα εμφανίσει όλες τις διαθέσιμες αφίσες.

Για να κατεβάσουμε μία αφίσα, πατάμε την καταχώρηση της, από το μενού “Download” επιλέγουμε το μέγεθος που επιθυμούμε, και αποθηκεύουμε την εικόνα στον υπολογιστή.

Σας άρεσαν τα QuickSteps της εβδομάδας;

Πώς σας φάνηκαν οι συμβουλές και τα κόλπα αυτής της εβδομάδας; Γνωρίζατε ή/και χρησιμοποιούσατε κάποιο από αυτά;

Έχετε να προτείνετε κάποιο δικό σας κόλπο, ή μία συμβουλή που θέλετε να μπει στη στήλη μας; Μοιραστείτε τη με τους αναγνώστες μας στα σχόλια και ίσως τη δείτε να δημοσιεύεται.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED SALE ALERT τελικο
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#324 - Προβλήματα Χάρτες Google, Η Χαμηλότερη Τιμή Παιχνιδιού Στο Steam, Dark Mode Στο Google Drive
QuickSteps
GamingSteps#20240426 - Η Valve Έκλεισε “Κενό” Στην Πολιτική Των Refund, Ρεκόρ Παικτών Fallout, Nintendo vs Garry's Mod
GamingSteps