Home » Εβδομαδιαίες Στήλες » QuickSteps » Ελληνική Εφαρμογή Τζόκερ, Pixel Art, Εντοπισμός Συσκευής Windows
QuickSteps#176 - Τζόκερ, Εικόνες Φτιαγμένες Από Pixel, Εντοπισμός Συσκευής Windows

Ελληνική Εφαρμογή Τζόκερ, Pixel Art, Εντοπισμός Συσκευής Windows

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Αυτή την εβδομάδα, απενεργοποιούμε τον εντοπισμό συσκευής και αλλάζουμε το χρώμα του φόντου στα κείμενα που επιλέγουμε στα Windows 10. Εμποδίζουμε τον Edge να ζητά να τον ορίσουμε ως προεπιλεγμένο browser, επαναφέρουμε την επιλογή “Άνοιγμα σε νέα καρτέλα” στον Chrome για Android, και αλλάζουμε το σύμβολο νομίσματος στα Υπολογιστικά φύλλα Google. Μετατρέπουμε φωτογραφίες σε εικόνες σχεδιασμένες από pixel και ελέγχουμε αυτόματα αν κερδίσαμε το Τζόκερ με ένα μικρό εργαλείο.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Για να δείτε όλες τις δημοσιεύσεις της στήλης, μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στην κατηγορία QuickSteps…

…ή να επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο. Για να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τις νέες δημοσιεύσεις της στήλης μας, μπορείτε να προσθέσετε το link στους σελιδοδείκτες σας.

Πώς απενεργοποιώ τον εντοπισμό συσκευής στα Windows 10

Τα Windows 10 έχουν μία λειτουργία η οποία ονομάζεται “Εύρεση της συσκευής μου” και επιτρέπει να εντοπίζουμε το laptop, το Xbox, και άλλες συσκευές, σε περίπτωση που τις χάσουμε ή κλαπούν.

Ως λειτουργία μπορεί να φανεί χρήσιμη σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα αν χάσουμε τον φορητό υπολογιστή. Ωστόσο, εάν δεν επιθυμούμε να γνωρίζει η Microsoft την τοποθεσία της συσκευής μας, τότε μπορούμε εύκολα να την απενεργοποιήσουμε.

Αρχικά, ανοίγουμε τις ρυθμίσεις των Windows και μπαίνουμε στο “Ενημέρωση και ασφάλεια”.

QuickSteps#176 - Τζόκερ, Εικόνες Φτιαγμένες Από Pixel, Εντοπισμός Συσκευής Windows

Έπειτα, επιλέγουμε την κατηγορία “Εύρεση της συσκευής μου”.

Στη συνέχεια, κάνουμε κλικ στο κουμπί “Αλλαγή”.

Μετά, στο πλαίσιο που θα εμφανιστεί, απενεργοποιούμε τον διακόπτη κάτω από την “Περιοδική αποθήκευση της τοποθεσίας της συσκευής μου”.

Πώς εμποδίζω τον Edge να ζητά να τον ορίσουμε ως προεπιλεγμένο browser

Η Microsoft έχει αντικαταστήσει την παλιά έκδοση του Edge με μία νέα έκδοση βασισμένη στο Chromium. Όπως η παλιά έκδοση του browser, έτσι και η νέα είναι προεγκατεστημένη στα Windows 10.

Στην έκδοση 91, η Microsoft πρόσθεσε στο πρόγραμμα περιήγησης μία ειδοποίηση που ζητάει από τους χρήστες να ορίσουν τον Edge ως τον προεπιλεγμένο browser και το Bing ως την προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης.

Για να δούμε αυτή την ειδοποίηση, πρέπει να έχουμε ορίσει ως προεπιλεγμένο browser κάποιο άλλο πρόγραμμα και ως προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης οποιαδήποτε άλλη εκτός από το Bing.

Αν χρησιμοποιούμε σπάνια τον browser της Microsoft, ενδεχομένως αδιαφορούμε για την εμφάνιση αυτής της ειδοποίησης. Όμως, αν για οποιονδήποτε λόγο χρησιμοποιούμε περιστασιακά τον Edge, ίσως την βρίσκουμε ιδιαίτερα ενοχλητική.

Για να την απενεργοποιήσουμε, θα πρέπει να επέμβουμε στα flag, μία σειρά κρυφών ρυθμίσεων που έχουν όλοι οι browser που βασίζονται στο Chromium.

Αρχικά, γράφουμε “edge://flags” στη γραμμή διευθύνσεων και πατάμε Enter.

Έπειτα, πραγματοποιούμε αναζήτηση για το flag “Show feature and workflow recommendations”.

Στη συνέχεια, απενεργοποιούμε το flag αλλάζοντας τη ρύθμιση από “Default” σε “Disabled”.

Τέλος, κάνουμε κλικ στην “Επανεκκίνηση” για να επανεκκινήσουμε τον Edge και να εφαρμόσουμε τις αλλαγές.

Πώς αλλάζω το σύμβολο νομίσματος στα Υπολογιστικά φύλλα Google

Ένας αρκετά εύκολος τρόπος να διαχειριζόμαστε τα έσοδα και τα έξοδα μας είναι η χρήση ειδικών υπολογιστικών φύλλων όπως αυτό της φωτογραφίας.

Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν αρκετοί οδηγοί για τη δημιουργία τέτοιων αρχείων, αλλά είναι πιο εύκολο να χρησιμοποιήσουμε έτοιμα πρότυπα, τόσο για το Excel όσο και για τα Υπολογιστικά φύλλα Google.

Τα πρότυπα αυτά τα αναπτύσσουν ανεξάρτητοι χρήστες, μικρές εταιρείες, και τεχνολογικοί κολοσσοί, όπως η Google. Ένα από τα καλύτερα και πιο εύχρηστα πρότυπα είναι το “Google Monthly Budget”, το οποίο μπορούμε να βρούμε σε αυτόν τον σύνδεσμο.

Τα έτοιμα πρότυπα είναι ιδανική λύση, ειδικά για όσους δεν γνωρίζουν πώς να φτιάξουμε ένα τέτοιο αρχείο. Ωστόσο, υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα. Τα περισσότερα έτοιμα πρότυπα χρησιμοποιούν το σύμβολο νομίσματος του δολαρίου ή της αγγλικής λίρας.

Ευτυχώς, στα Υπολογιστικά φύλλα Google μπορούμε εύκολα και γρήγορα να αλλάξουμε τόσο το σύμβολο νομίσματος που χρησιμοποιεί ένα συγκεκριμένο αρχείο, όσο και το προεπιλεγμένο σύμβολο νομίσματος που χρησιμοποιούν όλα τα αρχεία που δημιουργούμε.

Για να αλλάξουμε το σύμβολο σε ένα μόνο αρχείο, επιλέγουμε όλα τα κελιά που περιέχουν χρηματικά ποσά, πατώντας το “Ctrl” και διαλέγοντας τα με το ποντίκι.

Έπειτα, κάνουμε κλικ στο μενού “Μορφή”, πηγαίνουμε στο “Αριθμός”, και από τις “Περισσότερες μορφές” επιλέγουμε τα “Περισσότερα νομίσματα”.

Μετά, πληκτρολογούμε στην αναζήτηση “ευρώ”, διαλέγουμε το “Σύμβολο ευρώ”, και πατάμε “Εφαρμογή”.

Στο πλαίσιο που θα εμφανιστεί, κάνουμε κλικ στο “OK” για να επιβεβαιώσουμε την αλλαγή.

Όπως βλέπουμε και στην παρακάτω εικόνα, το σύμβολο του νομίσματος που χρησιμοποιεί πλέον το έγγραφο είναι το σύμβολο του ευρώ “€”.

Αλλαγή προεπιλεγμένου συμβόλου νομίσματος

Για να αλλάξουμε το σύμβολο νομίσματος το οποίο χρησιμοποιούν όλα τα υπολογιστικά φύλλα που δημιουργούμε με την εφαρμογή της Google, πατάμε στο “Αρχείο” και επιλέγουμε τις “Ρυθμίσεις υπολογιστικού φύλλου”.

Στην καρτέλα “Γενικά”, διαλέγουμε στις “Τοπικές ρυθμίσεις” την “Ελλάδα” και κάνουμε κλικ στο κουμπί “Αποθήκευση και επαναφόρτωση”.

Πώς αλλάζω το χρώμα του φόντου στα κείμενα που επιλέγω στα Windows 10

Υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να αλλάξουμε την εμφάνιση των Windows 10. Σε σχετικό οδηγό εξετάζουμε πώς μπορούμε να πραγματοποιήσουμε αυτή τη διαδικασία με τη χρήση διάφορων εργαλείων.

Πώς Αλλάζω Εμφάνιση στα Windows 10 με Κάθε Τρόπο

Κάθε λειτουργικό έχει τη δική του ξεχωριστή εμφάνιση, όμως συνήθως μας δίνει τη δυνατότητα να αλλάξουμε αρκετά από τα οπτικά στοιχεία που διαθέτει. Έτσι και…

Επιπλέον, στη στήλη QuickSteps έχουμε δει πώς μπορούμε να αλλάξουμε διάφορα στοιχεία του λειτουργικού τροποποιώντας τις σχετικές τιμές του Μητρώου των Windows.

Αυτή τη φορά, θα δούμε πώς μπορούμε να αλλάξουμε το χρώμα που έχει το φόντο όταν επιλέγουμε κάποιο κείμενο.

Όπως αναφέραμε, για να κάνουμε κάτι τέτοιο, θα πρέπει να επέμβουμε στο Μητρώο των Windows, το οποίο περιέχει σημαντικά δεδομένα για τη σωστή λειτουργία του υπολογιστή. Γι’ αυτό, καλό θα ήταν να πάρουμε ένα backup πριν προβούμε σε οποιαδήποτε αλλαγή.

Τι είναι το Windows Registry (Μητρώο των Windows)

Ακόμα και σχετικά αρχάριοι χρήστες, όλο και κάπου θα έχουν ακούσει για το μυστηριώδες και μάλλον χαώδες Windows registry. Θα το βρούμε σε πολλούς οδηγούς…

Αρχικά, πατάμε τα πλήκτρα “Win+R”, στο παράθυρο της εκτέλεσης γράφουμε “regedit”, και κάνουμε κλικ στο “OK”.

Μετά, αντιγράφουμε την ακόλουθη διαδρομή, την κάνουμε επικόλληση στη γραμμή διευθύνσεων του Μητρώου των Windows, και πατάμε Enter.

HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Colors

Στη συνέχεια, ελέγχουμε αν υπάρχει η τιμή “Hilight”. Διαφορετικά, κάνουμε δεξί κλικ στον κενό χώρο, επιλέγουμε “Δημιουργία → Τιμή συμβολοσειράς”, και ονομάζουμε τη νέα τιμή “Hilight”.

Έπειτα, κάνουμε διπλό κλικ στο “Hilight”, πληκτρολογούμε στα “Δεδομένα τιμής” τον RGB κωδικό που αντιστοιχεί στο χρώμα το οποίο θέλουμε να ορίσουμε ως φόντο, και πατάμε το “OK”.

Μπορούμε να βρούμε αυτόν τον κωδικό γράφοντας στο Google “rgb color picker” και επιλέγοντας το χρώμα που μας ενδιαφέρει.

Τέλος, κάνουμε επανεκκίνηση τον υπολογιστή για να εφαρμόσουμε τις αλλαγές.

Πώς επαναφέρω το “Άνοιγμα σε νέα καρτέλα” στον Chrome για Android

Η Google έχει προσθέσει στην έκδοση του Chrome για συσκευές Android μία λειτουργία η οποίο χωρίζει τις καρτέλες σε ομάδες. Κάθε φορά που ανοίγουμε μία νέα καρτέλα, ο browser την προσθέτει αυτόματα στη σχετική ομάδα.

Για παράδειγμα, αν έχουμε ανοίξει ένα άρθρο του PCsteps και έπειτα ανοίξουμε ένα ακόμα άρθρο της ίδιας ιστοσελίδας, τότε ο Chrome θα προσθέσει τις δύο καρτέλες στην ίδια ομάδα.

Παράλληλα με την προσθήκη αυτής της λειτουργίας, η Google έχει αντικαταστήσει την επιλογή “Άνοιγμα σε νέα καρτέλα” με την επιλογή “Άνοιγμα σε νέα καρτέλα σε ομάδα”.

QuickSteps#176 - Τζόκερ, Εικόνες Φτιαγμένες Από Pixel, Εντοπισμός Συσκευής Windows

Ωστόσο, μπορούμε, επεμβαίνοντας στα flag του browser, να επαναφέρουμε την επιλογή “Άνοιγμα σε νέα καρτέλα”. Τα flag είναι μία σειρά από κρυφές ρυθμίσεις που έχει ενσωματώσει η Google στον Chrome.

Αρχικά, επισκεπτόμαστε τη διεύθυνση “chrome://flags”.

Έπειτα, αναζητούμε το flag “Tab Grid Layout”.

Στη συνέχεια, αλλάζουμε τη ρύθμιση από “Default” σε “Disabled”.

Τέλος, πατάμε το κουμπί “Relaunch” για να κάνουμε επανεκκίνηση του Chrome και να εφαρμόσουμε τις αλλαγές.

Πώς μετατρέπω φωτογραφίες σε εικόνες σχεδιασμένες από pixel

Η τέχνη των pixel, γνωστή ως pixel art, είναι ένα ολόκληρο κομμάτι του τομέα δημιουργίας γραφικών. Αφορά τη δημιουργία εικόνων που θυμίζουν τα 8-bit και 16-bit γραφικά των παλιών υπολογιστών και των πρώτων κονσολών για παιχνίδια.

Η δημιουργία αυτών των γραφικών απαιτεί επεξεργασία σε επίπεδο pixel και ειδικό λογισμικό, το οποίο χρησιμοποιούν εταιρείες που παράγουν παιχνίδια με τέτοια γραφικά.

Ωστόσο, εάν θέλουμε να μετατρέψουμε μία φωτογραφία σε εικόνα φτιαγμένη από pixel, δεν χρειάζεται να έχουμε ιδιαίτερες γνώσεις επεξεργασίας γραφικών, ούτε να χρησιμοποιήσουμε κάποιο ειδικό πρόγραμμα.

Αντ' αυτού, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το portable app “SLK_img2pixel”, το οποίο μπορούμε να κατεβάσουμε από αυτόν τον ιστότοπο, κάνοντας κλικ στο “Download”.

Για να μετατρέψουμε μία φωτογραφία σε pixel art, τρέχουμε την εφαρμογή, κάνουμε κλικ στο κουμπί “Load image”, εντοπίζουμε την εικόνα που μας ενδιαφέρει, και πατάμε “Άνοιγμα”.

Στη συνέχεια, πηγαίνουμε στην ενότητα “Palette” και επιλέγουμε την παλέτα χρωμάτων που θέλουμε να χρησιμοποιήσει το πρόγραμμα για την τελική εικόνα.

Έπειτα, μεταφερόμαστε στην ενότητα “General”, επιλέγουμε το “Relative”, και ρυθμίζουμε τα “x pix” και “y pix” ανάμεσα στο “8” και το “16”, ώστε να πετύχουμε πιο ρεαλιστικό αποτέλεσμα.

Τα δύο αυτά νούμερα πρέπει να είναι ίδια, διαφορετικά αλλάζει η αναλογία των διαστάσεων της εικόνας και το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι ιδιαίτερα καλό.

Επιπλέον, όσο μεγαλύτερα είναι αυτά τα νούμερα τόσο λιγότερα pixel ανά ίντσα έχει η τελική εικόνα.

Μόλις ολοκληρώσουμε την επεξεργασία της φωτογραφίας, επιστρέφουμε στην κατηγορία “Save/Load”, πατάμε στο “Save image”, και αποθηκεύουμε την εικόνα στον υπολογιστή.

Στην παρακάτω εικόνα βλέπουμε την αρχική φωτογραφία υψηλής ανάλυσης και δύο εικόνες φτιαγμένες από pixel τις οποίες δημιουργήσαμε με το SLK_img2pixel.

Πώς ελέγχω αυτόματα αν κέρδισα το Τζόκερ με ένα μικρό εργαλείο

Το Τζόκερ είναι ένα από τα πιο δημοφιλή τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ. Οι παίκτες συμπληρώνουν το δελτίο επιλέγοντας τουλάχιστον έξι αριθμούς και έπειτα το καταθέτουν σε κάποιο πρακτορείο του οργανισμού.

Οι κληρώσεις για το συγκεκριμένο τυχερό παιχνίδι πραγματοποιούνται αρκετές φορές την εβδομάδα και τα αποτελέσματα αναρτώνται στα πρακτορεία ΟΠΑΠ, στην ιστοσελίδα, καθώς και την εφαρμογή για φορητές συσκευές που έχει κυκλοφορήσει ο οργανισμός.

Ωστόσο, ένας αναγνώστης του PCsteps ανέπτυξε μία εφαρμογή για υπολογιστές, η οποία επιτρέπει να αποθηκεύουμε τα δελτία μας, να ελέγχουμε αυτόματα αν κερδίσαμε, να βλέπουμε το κόστος των δελτίων που συμπληρώνουμε, και άλλα.

Μπορούμε να κατεβάσουμε την εφαρμογή από αυτόν τον ιστότοπο, πατώντας τον σύνδεσμο “εδώ” δίπλα στην έκδοση που αντιστοιχεί στα Windows που έχουμε εγκατεστημένα στον υπολογιστή μας (32-bit ή 64-bit).

Μόλις κατεβάσουμε την εφαρμογή, την εγκαθιστούμε και την τρέχουμε.

Το περιβάλλον της εφαρμογής είναι ιδιαίτερα απλό. Με το κουμπί “Τυχαίοι αριθμοί” δημιουργούμε δύο δελτία με τυχαίους αριθμούς.

Επιπλέον, μπορούμε να επιλέξουμε το πλήθος των αριθμών και των Τζόκερ που θα έχει κάθε δελτίο από τα δύο μενού κάτω από το κουμπί “Τυχαίοι αριθμοί”.

Για να ελέγξουμε αν το δελτίο μας έχει κερδίζει οποιοδήποτε ποσό, επιλέγουμε τους αριθμούς που έχουμε παίξει και πατάμε το κουμπί “Έλεγξε τα δελτία μου”.

Στα κάτω κεντρικά πλαίσια θα εμφανιστούν τα στοιχεία της τελευταίας κλήρωσης του Τζόκερ και λεπτομέρειες για το αν το δελτίο ή τα δελτία μας κερδίζουν κάποιο ποσό.

Πρόκειται για ένα εργαλείο το οποίο μπορεί να φανεί χρήσιμο σε όσους παίζουν Τζόκερ. Εμείς παρουσιάσαμε τις πιο βασικές λειτουργίες του. Ωστόσο, η εφαρμογή έχει πολλά περισσότερα χαρακτηριστικά, τα οποία μπορείτε να ανακαλύψετε μόνοι σας.

Σας άρεσαν τα QuickSteps της εβδομάδας;

Πώς σας φάνηκαν οι συμβουλές και τα κόλπα αυτής της εβδομάδας; Γνωρίζατε ή/και χρησιμοποιούσατε κάποιο από αυτά;

Έχετε να προτείνετε κάποιο δικό σας κόλπο, ή μία συμβουλή που θέλετε να μπει στη στήλη μας; Μοιραστείτε τη με τους αναγνώστες μας στα σχόλια και ίσως τη δείτε να δημοσιεύεται.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED SALE ALERT τελικο
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#324 - Προβλήματα Χάρτες Google, Η Χαμηλότερη Τιμή Παιχνιδιού Στο Steam, Dark Mode Στο Google Drive
QuickSteps
GamingSteps#20240420 - Φορητό PlayStation 1, Επιστήμονας Βρήκε Τον Καλύτερο Οδηγό Του Mario Kart 8, Cities: Skylines II
GamingSteps