Home » Εβδομαδιαίες Στήλες » QuickSteps » Ασφάλεια Windows, Chrome Live Caption, Επιτάχυνση Υλικού VLC
QuickSteps#166 - Μπλοκάρισμα Windows, Chrome Live Caption, Επιτάχυνση Υλικού VLC

Ασφάλεια Windows, Chrome Live Caption, Επιτάχυνση Υλικού VLC

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Αυτή την εβδομάδα, αυξάνουμε την ασφάλεια των Windows 10 περιορίζοντας το πλήθος των επιτρεπόμενων αποτυχημένων προσπαθειών σύνδεσης. Διαγράφουμε τις προσωπικές επαφές από το Instagram και ενεργοποιούμε την επιτάχυνση υλικού στον VLC. Μαθαίνουμε τα πάντα για το Live Caption και βλέπουμε το περιεχόμενο των site πριν τα ανοίξουμε στον Chrome. Ανοίγουμε πολλές ιστοσελίδες ταυτόχρονα με ένα κλικ, χωρίς πρόσθετο λογισμικό, και αφαιρούμε την υπογράμμιση από τους υπερσυνδέσμους στο Word.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Για να δείτε όλες τις δημοσιεύσεις της στήλης, μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στην κατηγορία QuickSteps…

…ή να επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο. Για να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τις νέες δημοσιεύσεις της στήλης μας, μπορείτε να προσθέσετε το link στους σελιδοδείκτες σας.

Περιορισμός αποτυχημένων προσπαθειών σύνδεσης στα Windows

Εάν χρησιμοποιούμε κάποιον υπολογιστή στον οποίο μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση οποιοσδήποτε τρίτος, όπως το PC στη δουλειά ή αν ζούμε με άλλους στο σπίτι, είναι σοφό να κάνουμε χρήση κωδικού ασφαλείας για να προστατεύουμε τα δεδομένα μας.

Είτε έχουμε ορίσει έναν ισχυρό κωδικό, είτε όχι, υπάρχει πάντα πιθανότητα κάποιος περίεργος συνάδελφος ή συγγενής να επιχειρήσει να ανοίξει τον υπολογιστή μας.

Από προεπιλογή, τα Windows 10 επιτρέπουν απεριόριστες αποτυχημένες προσπάθειες εισαγωγής κωδικού. Γι' αυτό, οποιοσδήποτε και αν προσπαθήσει να μαντέψει τον κωδικό μας, μπορεί να δοκιμάζει την τύχη του μέχρι να τον εντοπίσουμε και να τον διακόψουμε.

Ωστόσο, μπορούμε σχετικά εύκολα να θέσουμε όριο στις αποτυχημένες προσπάθειες εισαγωγής κωδικού, ώστε ο λογαριασμός μας να μπλοκάρει και να απαιτείται να γίνει επαναφορά κωδικού.

Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, γράφουμε στην αναζήτηση “Γραμμή εντολών” και επιλέγουμε “Εκτέλεση με δικαιώματα διαχειριστή”.

Έπειτα, γράφουμε την παρακάτω εντολή και πατάμε “Enter”. Ο αριθμός των προσπαθειών μπορεί να είναι οποιοδήποτε νούμερο από το 0 έως το 999.

Εάν επιλέξουμε το “0”, τότε τα Windows θα επιτρέπουν απεριόριστες προσπάθειες σύνδεσης. Διαφορετικά, μετά το πέρας των προσπαθειών που ορίσαμε, το λειτουργικό σύστημα θα μπλοκάρει τον λογαριασμό και θα απαιτείται να πραγματοποιήσουμε επαναφορά κωδικού.

net accounts /lockoutthreshold:ΑΡΙΘΜΟΣ_ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΩΝ

Στη συνέχεια, πρέπει να ορίσουμε μετά από πόσα λεπτά τα Windows θα μηδενίζουν τον μετρητή των αποτυχημένων προσπαθειών. Αυτό βοηθά στο να μπορέσουμε εμείς να συνδεθούμε στον λογαριασμό μας χωρίς απαραίτητα να κάνουμε επαναφορά κωδικού.

Για να ρυθμίσουμε αυτό το χρονικό διάστημα, πληκτρολογούμε την ακόλουθη εντολή και πατάμε Enter.

Το πλήθος των λεπτών μπορεί να είναι από 1 έως και 99.999.

net accounts /lockoutwindow:ΧΡΟΝΟΣ_ΣΕ_ΛΕΠΤΑ

Τέλος, εκτελώντας την παρακάτω εντολή μπορούμε να ορίσουμε ένα χρονικό διάστημα μετά το πέρας του οποίου τα Windows θα ξεμπλοκάρουν αυτόματα τον λογαριασμό μας. Όπως και με την προηγούμενη εντολή, τα λεπτά μπορεί να είναι από 1 έως και 99.999.

Να σημειώσουμε ότι το λειτουργικό σύστημα δεν θα ξεκλειδώσει τον λογαριασμό μας, απλώς θα καταργεί το μπλοκάρισμα και θα επιτρέπει την εισαγωγή του κωδικού ασφαλείας.

net accounts /lockoutduration:ΧΡΟΝΟΣ_ΣΕ_ΛΕΠΤΑ

Διαγραφή προσωπικών επαφών από το Instagram και διακοπή συγχρονισμού

Το Instagram επιτρέπει να συγχρονίζουμε τις τηλεφωνικές επαφές που διατηρούμε στο smartphone. Με αυτόν τον τρόπο βοηθά στην εύρεση των λογαριασμών όσων ατόμων γνωρίζουμε στην πραγματική ζωή.

Όμως, αν ακολουθούμε ήδη όσους γνωρίζουμε, δεν υπάρχει λόγος να επιτρέπουμε στο Facebook, το οποίο είναι η μητρική εταιρεία του Instagram, να έχει πρόσβαση στα στοιχεία των προσωπικών μας επαφών.

Αρχικά, θα πρέπει να διαγράψουμε αυτά τα δεδομένα από τον λογαριασμό μας στο κοινωνικό δίκτυο. Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, ανοίγουμε αυτήν τη σελίδα, κάνουμε κλικ στην εικόνα προφίλ, και μπαίνουμε στις “Ρυθμίσεις”.

Έπειτα, επιλέγουμε τη “Διαχείριση επαφών” και πατάμε στη “Διαγραφή όλων”.

Στο πλαίσιο που θα εμφανιστεί κάνουμε κλικ στη “Διαγραφή”.

Για να μην συγχρονίσει ξανά τις προσωπικές μας επαφές το Instagram, θα πρέπει να απενεργοποιήσουμε τη σχετική ρύθμιση.

Γι' αυτό, τρέχουμε την εφαρμογή του κοινωνικού δικτύου στο κινητό, πατάμε στην εικόνα προφίλ, μετά τις τρεις γραμμές πάνω δεξιά, και μπαίνουμε στις “Ρυθμίσεις”.

Στη συνέχεια, επιλέγουμε το “Λογαριασμός”, πατάμε στο “Συγχρονισμός επαφών”, και απενεργοποιούμε τον διακόπτη δίπλα στη “Σύνδεση επαφών”.

Στο πλαίσιο που θα εμφανιστεί πατάμε “Αποσύνδεση”.

Πώς ενεργοποιώ την επιτάχυνση υλικού στον VLC

Η επιτάχυνση υλικού είναι ένας μηχανισμός αποτελεσματικής αποκωδικοποίησης βίντεο. Χωρίς αυτόν τον μηχανισμό, την αποκωδικοποίηση αναλαμβάνει η CPU, η οποία δεν είναι βελτιστοποιημένη γι' αυτή την εργασία, με αποτέλεσμα να καταναλώνει περισσότερη ενέργεια.

Όταν μία εφαρμογή χρησιμοποιεί την επιτάχυνση υλικού, τότε την αποκωδικοποίηση βίντεο αναλαμβάνει η GPU, η οποία είναι βελτιστοποιημένη για τέτοιες εργασίες, τις εκτελεί πιο γρήγορα, και καταναλώνει λιγότερη ενέργεια.

Για να ενεργοποιήσουμε αυτόν τον μηχανισμό στον VLC, κάνουμε κλικ στα “Εργαλεία” και μπαίνουμε στις “Προτιμήσεις”.

Στο παράθυρο που θα ανοίξει επιλέγουμε την καρτέλα “Εισαγωγή/Codecs”.

Έπειτα, πατάμε το αναδυόμενο μενού δίπλα στην “Αποκωδικοποίηση με επιτάχυνση υλικού” και διαλέγουμε το “Αυτόματα”.

Τέλος, κάνουμε κλικ στην “Αποθήκευση” και πραγματοποιούμε επανεκκίνηση του VLC για να εφαρμόσουμε τις αλλαγές.

Άνοιγμα πολλών site ταυτόχρονα με ένα κλικ χωρίς πρόσθετο λογισμικό

Όσοι εργαζόμαστε από το σπίτι, όπως όλοι οι συνεργάτες του PCsteps, μπαίνουμε καθημερινά σε ένα συγκεκριμένο σύνολο ιστοσελίδων.

Οι περισσότεροι χρησιμοποιούμε τους σελιδοδείκτες ή το speed dial του browser, και ανοίγουμε αυτά τα site ένα προς ένα. Ωστόσο, μπορούμε να επιταχύνουμε αυτή τη διαδικασία δημιουργώντας ένα αρχείο batch που θα ανοίγει ταυτόχρονα πολλές ιστοσελίδες.

Για να φτιάξουμε αυτό το αρχείο, ανοίγουμε το Σημειωματάριο των Windows και γράφουμε την εντολή “@echo off”.

Μετά, πατάμε στο “Αρχείο” και επιλέγουμε την “Αποθήκευση ως”.

Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί, εντοπίζουμε την Επιφάνεια εργασίας, στο “Αποθήκευση ως” διαλέγουμε “Όλα τα αρχεία (*.*)”, πληκτρολογούμε το όνομα το οποίο θέλουμε να έχει το αρχείο, ακολουθούμενο από το “.bat”, και κάνουμε κλικ στην “Αποθήκευση”.

Κάτω από την εντολή echo πληκτρολογούμε την εντολή “start”, τόσες φορές όσες είναι και οι ιστοσελίδες οι οποίες θέλουμε να ανοίγει η συντόμευση.

Στο παράδειγμα μας, επιλέξαμε να δημιουργήσουμε ένα αρχείο το οποίο θα ανοίγει τρία site.

Έπειτα, πληκτρολογούμε δίπλα από κάθε εντολή το URL ενός εκ των ιστότοπων.

Μόλις δημιουργήσουμε όλες τις απαραίτητες εντολές, γράφουμε την εντολή “exit”, αποθηκεύουμε το αρχείο, και το κλείνουμε.

Το αρχείο batch που δημιουργήσαμε φροντίζει ώστε να ανοίγουν αυτόματα τα site που επιλέξαμε. Μπορούμε λοιπόν να κάνουμε απευθείας διπλό κλικ στο συγκεκριμένο αρχείο, ή να δημιουργήσουμε μία συντόμευση η οποία θα το τρέχει.

Για να δημιουργήσουμε μία τέτοια συντόμευση, κάνουμε δεξί κλικ στην Επιφάνεια εργασίας και από το μενού “Δημιουργία” επιλέγουμε “Συντόμευση”.

Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί, κάνουμε κλικ στην αναζήτηση, εντοπίζουμε το αρχείο batch, και πατάμε “Επόμενο”.

Γράφουμε το όνομα το οποίο θέλουμε να έχει η συντόμευση και κάνουμε κλικ στο “Τέλος”.

Αν επιθυμούμε να αλλάξουμε το εικονίδιο της συντόμευσης, μπορούμε να ακολουθήσουμε αυτόν τον οδηγό.

Chrome Live Caption: Τι είναι, πώς ενεργοποιώ και το χρησιμοποιώ

Η Google ανέπτυξε ένα εργαλείο το οποίο δημιουργεί αυτόματα υπότιτλους σε πραγματικό χρόνο για οποιοδήποτε βίντεο ή ήχο που έχουμε μέσω του browser της.

Το εργαλείο αυτό ονομάζεται Live Caption, ή “Ζωντανοί υπότιτλοι” στα ελληνικά, και μπορεί να φανεί χρήσιμο σε αρκετές περιπτώσεις. Αρχικά, αποτελεί ένα πολύ χρήσιμο χαρακτηριστικό για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα ακοής.

Έπειτα, επιτρέπει την παρακολούθηση βίντεο στη σίγαση, σε περίπτωση που θέλουμε να δούμε κάτι και ενδεχομένως τη δεδομένη στιγμή δεν μπορούμε να έχουμε ενεργό τον ήχο.

Για να ενεργοποιήσουμε το Live Caption στον Chrome, κάνουμε κλικ στις τρεις τελείες πάνω δεξιά και μπαίνουμε στις “Ρυθμίσεις”.

Στη συνέχεια, πατάμε τις “Σύνθετες”, για να εμφανίσουμε τις προχωρημένες ρυθμίσεις του browser.

Έπειτα, εντοπίζουμε την ενότητα “Προσβασιμότητα” και ενεργοποιούμε τον διακόπτη δίπλα στο “Ζωντανοί υπότιτλοι”.

Μετά, περιμένουμε μέχρις ότου ο Chrome κατεβάσει τα αρχεία αναγνώρισης ομιλίας, τα οποία χρησιμοποιεί για τη δημιουργία των υπότιτλων.

Μόλις κατέβουν τα αρχεία, κάνουμε επανεκκίνηση του Chrome για να εφαρμόσουμε την αλλαγή.

Από εδώ και στο εξής, όταν βλέπουμε ένα βίντεο, στο κάτω μέρος του browser θα εμφανίζεται ένα πλαίσιο με τους υπότιτλους που δημιουργεί το Live Caption.

Μπορούμε να επεκτείνουμε το πλαίσιο κάνοντας κλικ στο βέλος, ή να το κλείσουμε πατώντας το “Χ”.

QuickSteps#166 - Μπλοκάρισμα Windows, Chrome Live Caption, Επιτάχυνση Υλικού VLC

Πώς βλέπω το περιεχόμενο των site πριν τα ανοίξω με τον Chrome

Ο Chrome για συσκευές Android διαθέτει ένα χαρακτηριστικό που επιτρέπει να βλέπουμε το περιεχόμενο των site στα οποία οδηγούν οι σύνδεσμοι που περιέχει μία ιστοσελίδα χωρίς να ανοίγουμε νέα καρτέλα.

Χρησιμοποιώντας αυτή τη δυνατότητα του browser, μπορούμε να γλιτώσουμε χρόνο, διότι δεν χρειάζεται να αλλάζουμε καρτέλες ή να επιστρέφουμε στον προηγούμενο ιστότοπο, και να περιμένουμε να φορτώσει πλήρως η εκάστοτε σελίδα.

Για να δούμε το περιεχόμενο μιας ιστοσελίδας, πατάμε παρατεταμένα στον υπερσύνδεσμο που οδηγεί σε αυτή και από το πλαίσιο που θα εμφανιστεί επιλέγουμε την “Προεπισκόπηση σελίδας”.

Στο κάτω μέρος της οθόνης θα εμφανιστεί ένα πλαίσιο στο οποίο βλέπουμε μία προεπισκόπηση με το περιεχόμενο του site.

Εάν θέλουμε να ανοίξουμε τον ιστότοπο σε ξεχωριστή καρτέλα, πατάμε το εικονίδιο με το βέλος.

Για να κλείσουμε προσωρινά το πλαίσιο προεπισκόπησης, σύρουμε προς τα κάτω τη γραμμή, η οποία βρίσκεται πάνω από τον τίτλο.

Τέλος, για να κλείσουμε το πλαίσιο προεπισκόπησης χωρίς να ανοίξουμε την ιστοσελίδα σε νέα καρτέλα πατάμε το “X”.

Πώς αφαιρώ την υπογράμμιση από τους υπερσυνδέσμους στο Word

Όταν δημιουργούμε έναν υπερσύνδεσμο στο Word, από προεπιλογή, το πρόγραμμα υπογραμμίζει το κείμενο και αλλάζει το χρώμα του σε μπλε.

Εάν θέλουμε, μπορούμε να αφαιρέσουμε την υπογράμμιση ή και να αλλάξουμε το χρώμα των υπερσυνδέσμων ώστε να ταιριάζουν περισσότερο με το συνολικό στιλ του εγγράφου.

Αλλαγή ενός υπερσύνδεσμου

Για να αφαιρέσουμε την υπογράμμιση σε έναν μόνο υπερσύνδεσμο, επιλέγουμε το κείμενο, κάνουμε δεξί κλικ, και διαλέγουμε τη “Γραμματοσειρά”.

Στο παράθυρο που θα ανοίξει, πατάμε στο μενού “Στυλ υπογράμμισης” και επιλέγουμε το “(κανένα)”.

Εάν θέλουμε να αλλάξουμε το χρώμα του κειμένου, κάνουμε κλικ στο μενού “Χρώμα γραμματοσειράς” και διαλέγουμε το χρώμα της αρεσκείας μας.

Έπειτα, πατάμε “OK” για να αποθηκεύσουμε τις αλλαγές.

Αλλαγή όλων των υπερσυνδέσμων του εγγράφου

Αν το έγγραφο έχει μεγάλη έκταση και περιέχει αρκετούς υπερσυνδέσμους, τότε μπορούμε να αλλάξουμε μαζικά την εμφάνιση τους.

Αρχικά, επιλέγουμε την “Κεντρική” καρτέλα και κάνουμε κλικ στο βέλος στην κάτω δεξιά γωνία του “Στυλ”.

Στο πλαίσιο που θα εμφανιστεί, πατάμε το βέλος δίπλα στην “Υπερ-σύνδεση” και διαλέγουμε την “Τροποποίηση”.

Θα ανοίξει ένα παράθυρο από το οποίο μπορούμε να αλλάζουμε την εμφάνιση των υπερσυνδέσμων σε όλο το έγγραφο. Για να αφαιρέσουμε την υπογράμμιση, κάνουμε κλικ στο κουμπί με το “U“.

Επιπλέον, για να αλλάξουμε το χρώμα των υπερσυνδέσμων, πατάμε το σχετικό μενού και επιλέγουμε το χρώμα που επιθυμούμε.

Τέλος, κάνουμε κλικ στο “OK” για να αποθηκεύσουμε τις αλλαγές.

Σας άρεσαν τα QuickSteps της εβδομάδας;

Πώς σας φάνηκαν οι συμβουλές και τα κόλπα αυτής της εβδομάδας; Γνωρίζατε ή/και χρησιμοποιούσατε κάποιο από αυτά;

Έχετε να προτείνετε κάποιο δικό σας κόλπο, ή μία συμβουλή που θέλετε να μπει στη στήλη μας; Μοιραστείτε τη με τους αναγνώστες μας στα σχόλια και ίσως τη δείτε να δημοσιεύεται.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED SALE ALERT τελικο
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#324 - Προβλήματα Χάρτες Google, Η Χαμηλότερη Τιμή Παιχνιδιού Στο Steam, Dark Mode Στο Google Drive
QuickSteps
GamingSteps#20240420 - Φορητό PlayStation 1, Επιστήμονας Βρήκε Τον Καλύτερο Οδηγό Του Mario Kart 8, Cities: Skylines II
GamingSteps